- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Macrodroid
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Négy színben tetszeleg a Galaxy S25 FE
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho #120557 üzenetére
Remélhetőleg az újratelepítés megoldja, de ahhoz előbb kell az odd kábel. Vaaagy... ChatGPT barátom szerint target módban is újra lehet telepíteni. Erről mit tudsz? Próbáltál ilyesmit? Ha tényleg működik, azonos gép kellene hozzá, jól gondolom? Mac pro 2010-em van még, amin van FW, gondolom, arról nem tudnék erre 10.5.8-at telepíteni...
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho #120548 üzenetére
Köszönöm, átnézem a linkelt oldalt, és próbálkozok, amivel tudok. Hosszabb távon elengedhetetlen lesz az odd "kábel" beszerzése, biztos vagyok benne, hogy kell majd szűz install. Szerencsére van még ide vinyóm, nem feltétlenül kell a benne levőt használnom.
Ja, eszembe jutott, hogy amikor annó összeraktam, 2 Hynix 512 megás ddr333 modult raktam bele, talán ezekkel nem kompatibilis. Ezekre a gépekre mennyire jellemző, hogy hisztiznek a ram-ra, mint a későbbiek? Most egy modul van csak benne, ami emlékeim szerint benne volt "eredetileg". Ez is 512-es, egy elég fura modul burkolt chipekkel. Bármelyik foglalatba teszem, nincs kép, viszont a nyitógomb melletti fehér led feléledt, folyamatosan világít, időnként kétszer röviden elalszik. A Hynixekkel nem világít ez az állapotjelző led.
Ezzel került hozzám:
-
válasz
frescho #120366 üzenetére
Erős lett a nap. A vakolás előtt letépkedtem a szúnyoghálókat, mint az A4- es papír, olyanok lettek szilárdságilag. A kicspódott égésgátló is kb kigyullad, a kritikus romboló sugárzó infra, valamint az ibolya feletti is már nemcsak sterilizál, hanem viszonylag stabil kémiai kötéseket is hazavág. De azt is gyanítom hogy már a még agresszívebb intenzív mikrohullám is eléri a földfelszínt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #120248 üzenetére
Nekem azért volt pár kellemes élményem, előbb végre az Uncharted 4 PC-n, aztán a GTA5 Enhanced, Spidermanek, de az Indiana Johnes is mozgatja a fantáziámat.
Jah, igen, azt tudom, hogy a 6 és 9th gen átjárható volt patkolással. (nekem van egy I7 6900K-m
) A Gene VIII minőségi lap, és akkor megérte az árát is.
Jah, neked csoda jó a sok e mag. Nálam a játék fontosabb szempont mint a konténerek (virtuális gépet nem is használok), ígyx nekem inkább az erős magok kellenének.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #120234 üzenetére
Persze magyar viszonyok között. Nyilván van ettől sokkal jobb is, én magam is láttam ettől jobbakat, nem is egyet. De azért úgy még ma is erős közepes gépnek mondanám.
Az enyém is anno 2020-ban erős közepes gépnek számított, - az árán is meglátszott - mára már 5 éves, de amúgy még mindig elégedett vagyok vele, FHDban tökéletes játszogatni. Egyedül a Spiderman 2 fogta meg kicsit, de ott is a minimum FPS tudott néha bezuhanni. De mondjuk nekem alapból turbo OFF, a RAM órajelen is emelhetek még, sőt OC-zni is tudom a procit/VGA-t ha nagyon akarom. -
Ranagol_5
őstag
válasz
frescho #120226 üzenetére
Hagyd, úgy sem fogja tudni felfogni/elfogadni, hogy az apple silicon simán hozza az intel, de még néhol az amd x86-os procik teljesítményét, mert az arm alapú és az szar az ő képzelt világában. Az ilyen elképesztően ostoba embereket a racionális tények hidegen hagyják.
Azon meg külön felröhögtem, hogy Ő jobban tudja Én milyen ember vagyok apple tulajdonosként és miért veszem a termékeiket.
Afelett is simán elsiklott, hogy én leírtam az M1 pro-mon BG3-aztam gond nélkül.
Bár az Ő logikájában az nem számít, mert natívan fut és az akkor optimizálva van rá. -
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #120211 üzenetére
Te nem vagy tisztában a ligákkal: az N100 és N200 chipek már kb 4 éve az i7 mikcoarchát használják, nem az atomét/pentium n-ét, miközben ugyanúgy 6wosak... És sajnos nem ez a fő fókuszuk, mert 4 év alatt 4 modellt voltak hajlandóak kihozni belőle, amik mind egymás átnevezgetései, miközben i3/i5/i7ből tucatjával hozzák a modelleket
Ha az intelt (és a piacot) érdekelné ez a kategória, akkor nem szökőévente frissítenék a palettát. De nem csak laptopokba, hanem már mini pc-kbe se nagyon hozzák az N-t, már szinte minden alpalap, ami azt használja, érdeklődés hiányában kifutott a piacról, és nagyítóval kell keresgetni.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #120180 üzenetére
Meg tudják/tudták oldani, csak nincs rá igény. Az emberek egyre inkább a nagyobb, erősebb laptopokat keresik. Emiatt 2019 után az Intel fokozatosan felhagyott azzal, hogy a N szériás chipeken alapuló laptopprocesszorait érdemben tovább fejlessze. Létezik persze laptop N100 chippel is (6w, a 2020 előtti pentium n-ek teljesítményének a duplája-triplája), ráadásul csak 100 ezer ft körül, de a kereskedők már nem is nagyon szoktak ezekből készleten tartani. Egységsugarú webshopokban nem is szokott lenni. Ha az apple ebben látott akkora piaci rést, hogy úgy döntött, érdemben pozícionál abba a szegmensbe, az már az ő dolguk.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #120162 üzenetére
Az ARM első chipjei számomra is nagyon szimpatikusak voltak. Aztán, ahogy írod is, hirtelen low power/beágyazott soc lett belőle, és csak ilyen célokra használták két évtizedig. Ez önmagában nem lett volna baj, csakhogy ez azt eredményezte, hogy ilyen irányba vitték el a felépítését, és magát az utasításkészletet is. Mindent annak oltárán finomhangoltak, hogy legyen a lehető leghatékonyabb beágyazott környezetben használva. Így számos desktop rendszereken megszokott megoldás teljesen hiányzik. Nincs egységes IO, nincs egységes chipset, nincs rendes bios, nincs egységes boot rom támogatás, és semmi. Ez azt eredményezte, hogy szétesett és elfragmentálódott a platform, így nem tudunk egységes arm architekturáról beszélni. Ami ennél is rosszabb, hogy visszafele és előrefele kompatibilitás nincs, csak az userland kompatibilis bizonyos szintig, de az sem teljesen, mert pár generáció után ugrik a kompatibilitás. Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy desktop jellegű felhasználásra kevésbé alkalmas a platform. Éppen ezért volt hiba az apple részéről ezt használni, mert bár a magjaikat idővel teljesen saját maguk tervezték, így a belső gyenge felépést az apple magjai nem öröklik, de kívülről mégiscsak arm, amely ilyen célra szuboptimális. Hogy ezt az apple elfedje, kínkeservesen beoptimizálták rá a platform pár legnépszerűbb programját és benchmarkját, a gyakorlatban meg évtizedes sebességdeficit van. Én az arm előnyét androidon látom, ott van rá több százezer videójáték és mindenféle program, ott sikerült kialakítani az ökoszisztémát magának, mert ott a felhasználók tipikusan nem kontrollálják a rendszert, hanem a gyártó által létrehozott, fixen feldriverezett célkernelt és guit használják.
-
válasz
frescho #120162 üzenetére
De tudod mit? Legyen. Az M1 egy durván kigyúrt laptop proci volt amivel az x86 nem tud versenyezni. Az M4 és főként annak az extra verziói már nitróval és extasival felváltva öntözött variánsok amiken közben génmanipulációt is végrehajtottak.
envagyok: Mindkettőt, hiszen a pénzed és az adataid akarják. Ja és csapjuk mellé a facebookot meg az összes többit is, ha szimpátia alapon akarunk gépet használni.
-
válasz
frescho #120146 üzenetére
Be vagyok gyöpösödve, ez tuti. Meg már vén is vagyok, fiatalon belevágódtam az x86 majd 64 vonalba, ezeken lazán kattintgatok, felteszem a kérdést...
közbevágás, valszeg hatékony az Alma
...de minek tanuljam meg, vagy méginkább minek venném meg mocsok drágán, mikor feleárért kapok egy nagyteljesítményű sima x64- et....
...szóval továbbra sem értem hogyan lehetne engem meggyőzni ezirányban -
Ranagol_5
őstag
válasz
frescho #120120 üzenetére
Köszönöm uram. Nálam ugyan ez, én is futottam már ki a 8G ramból docker mellett, de nem is erre használom a pro-mat. Igen elég durva felárat kérnek, ha nagyobb diszket meg több memóriát akarsz, de aki mac-et használ és azt is akar, az ezzel tisztában van.
Nekem M1 pro van 4éve, és kb én is 2 év múlva tervezem cserélni, mert már most is kevésnek érzem a 8G ramot.
Zsebbe nyúlós lesz, de tisztában vagyok vele, hogy ezzel jár. Viszont utána a következő 6-7 évre megint meg lesz a kompromisszum mentes munkás gépem.Mondjuk a céges laposom nekem is air, na az azért szignifikánsan lassabb, mint a pro-m.
Főleg egy brew-es csomag install-nál.
-
arn
félisten
válasz
frescho #120082 üzenetére
Ez remlett, de mar 2002:
Benchmark párbaj: Mac vs. PC, II. forduló
Beküldte: Prognathous
📅 2002-07-21 | 🧪 Benchmarks | 💬 107 hozzászólás„A kétprocesszoros Athlon továbbra is a leggyorsabb PC, amit valaha teszteltünk, de az egyprocesszoros Intel P4 2,53 GHz-es gép szorosan a nyomában jár, sőt, néhány tesztben még le is győzi azt. Ahogy várható volt, a Mac dual 1 GHz-es G4-je meg sem tudta közelíteni ezt a két PC-t. Még úgy is, hogy a P4 csak egyetlen processzorral rendelkezik, könnyedén maga mögött hagyta a kétprocesszoros Macet.”
Olvasd el a teljes benchmarkot a DigitalVideoEditing oldalán.Véleményünk:
Olvasóink közül néhányan két napja az Apple esetleges architektúraváltásáról szóló cikkünk alatt azt állították, hogy az Apple-felhasználóknak nem számít a sebesség. Ezzel a kijelentéssel teljesen nem értek egyet (a MacOSX még mindig nagyon lassú az én G4 Cube-omon: 450 MHz, 1 MB L3 cache, 448 MB SDRAM, miközben a Windows XP szinte repül a kétprocesszoros Celeron 533 MHz gépen, 128 KB cache, 256 MB SDRAM-mal).
Az Apple az utóbbi hónapokban több kulcsfontosságú multimédiás céget is felvásárolt, és egyértelműen a digitális/multimédiás professzionális szoftverek felé fordul. Úgy tűnik, céljuk, hogy a „professzionális” képi/digitális operációs rendszer szerepét töltsék be — hasonlóan ahhoz, amit régebben az SGI képviselt.
Ahhoz azonban, hogy ez a terv sikeres legyen, nagyobb számítási teljesítményre van szükségük, amivel a jelenlegi G4 processzorok nem rendelkeznek.
Ráadásul még az egyszerű felhasználók is profitálnának a gyorsabb működésből, mivel maga az operációs rendszer és a böngészési élmény sebesség terén messze elmarad más rendszerek mögött.A G4 és x86 összehasonlító tesztek (az első benchmark itt található) egyértelműen megmutatják, hogy a G4-es Mac-ek jelentős lemaradásban vannak sebesség tekintetében (még Photoshop alatt is, ahol korábban az Apple-nek előnye volt).
Miközben a pletykák szerint Jobs jövő hónapban csak egy 1,2 GHz-es G4-et fog bemutatni — ami még mindig messze elmarad a mai PC-s teljesítménytől —, az Intel év végéig már egy 3 GHz-es Pentiumot is kiad. -
Pikari
veterán
válasz
A G5 processzorod 2006-ból kb 0.3 fps-en tudja mozgatni a facebookot a böngészőben. Az ugyanebből az évből érkező core2duonak ez nagyjából 25 fps-en megy. De egy combosabb 64 bites Pentium4-nek is azért többé kevésbé real time sikerül ez a feladat jobb esetben akár kétszámjegyű frame rate mellett is. Ennyit a mesedélutánról, meg a kevéstudásról.
-
arn
félisten
válasz
Azert olyan 2003-04 kornyeken mar eleg nyilvanvalo volt a hatranyuk, mert erre speciel emlekszem, hogy a korabeli real world benchekben siman kikaptak. Nem veletlenul leptek meg 2006ra a teljes valtast.
Az orajel igazabol teljesen mellekes volt, a csomag szamitott. Az intel gyakran epitette az erofolenyet arra, hogy o rendelkezett a legfejlettebb gyartassal, nem feltetlen a legyorsabb architekturaval.
-
-
efemm
tag
válasz
frescho #119836 üzenetére
Pl. ezen a képen elég sok alkatrész, 74LS IC-k nyugati gyártású. A 80-as évek eleje még bőven cocom listás időszak volt - ez lehetett az oka, hogy a "tűrt" kategóriában voltak ezek a home computerek, mert munkahelyről
kilopottszerzett alkatrészekből készültek? -
válasz
frescho #119657 üzenetére
'21- ben, mikor könyörtelenül leléptem nyuggerbe, a file szerverek még nyakig voltak brutál sávszélű SAS csatolókkal, 12 vagy 24 vinyó/SSD, nagykapacitás, enterprise minősítés. A 2.5" vinyók és SSD- k is dupla szélesek voltak, nem papírvékonyak mint a konzumerek. A háló meg 16Gbit csatoló, a nyers foglalatba ment valami dugó(neve már kiesett), abba meg az ultra sávszél UTP.
A power szerverek viszont már akkor is, sok alaplapi NVMe SSD- vel voltak szerelve, a tárolókapacitás ott nem számított, hanem egy-egy készreszerelt torony teljes számítókapacitása volt a lényeg.
10 év múlva meg lehet lenyomja egy valós 16bit quantumgép, amit a torony 100 év alatt számol ki, hatalmas energiafogyasztással, azt a quantum 5 perc alatt letolja század annyi villannyal. -
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #119520 üzenetére
Te kérdőjelezed meg a saját szakmai hozzáértésed, amikor két méterenként azzal hozakodsz elő, merthogy senki más szóba se hozta
Szerintem gondold át a kommunikációs stratégiádat. Engem nem érdekel senki szappanoperája, és végképp nem fogok azon vitatkozni, hogy ki hogyan üzemeltet egy sql szervert, ha velem akarsz ilyenekről vitatkozni, akkor rossz ajtón kopogtatsz.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #119499 üzenetére
Nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy holmi ügyes gondolatmenet után megfelelő döntést fogsz hozni arról, hogy hová jó a sokmagos processzor, ugyanis ezek a rendszerek nem úgy skálázódnak, ahogy gondolod.
Egy valamire egy belépő szintű szerverprocesszor viszont biztosan jó: kicsalni a pénzedet. Ráadásul ezt olyan módon teszik meg, hogy stockholmszindrómásként véded is utána őket
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #119469 üzenetére
Én a 10400F-nél a Turbo-t kapcsoltam ki
20-22C fokot jelent a procinak!! Annyival lett hidegebb.
Ok, a minimum FPS-ek a modern játékokban csúnyán beestek, de úgyis régebbi címekkel nyomulok mostanság, ahová még ígyis bőven overkill ez a CPU ...Haver épp tegnap mesélte, hogy az I9 12900KS-enél szintén ilyesmi van, hogy lejjebb veszi a TDP kertetet a figyasztás jelentősen csökken, miközben a teljesítmény alig esik.
De durva, hogy ma már nem overclockolunk, hanem downclockolunk, hogy a CPU használhatóbb legyen. -
válasz
frescho #119475 üzenetére
Akkor valami 48C/96T intel tepsi méretű proci kéne, asszem ez volt a legújabb amikor még melóztam, 21 okt- ben. Kb 2x akkora volt, mint a retró PPro. Jó nehéz is volt, minőségellenőrként ki kellett emelnem a procit, LGA tüskéket nagyítóval végignézni, visszapattintani, és csak az ok QR kód felragasztása után, mehetett a gép a toronyba, majd a túlnyomásos akváriumba tesztre.
Persze ilyen procihoz még ma sincs otthoni desktop lap, úgyhogy még 1-2 év legalább, mire ezek elavulnak a szerverközpontokban, és a kínaiak elhatározzák hogy terveznek hozzá normál ATX méretű lapot. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #119458 üzenetére
Felénk sem érte meg még 2002-ben. 2003-ra más lett a helyzet.
Igen, látom te is írtad, hogy adatpetrel ment a Tua, nem kellett feltétlenül lapot cserélni.A thortonok... emlékszem rájuk, a számozásuk eléggé izé volt, én inkább a hagyományos Athlon XP számozást használtam rájuk (de ahogy látom te is). A cache unlockra én is emlékszem. KT400/600-as lap kellett hozzá, és össze kellett kötni az L2 és az L5 hidakat ceruzával
A "Thorton" név a "Thoroughbred" + "Barton" szavakból jött.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #119449 üzenetére
a 133MHz a FSB 2/3 leosztasban, amit BX tudott, mennyi is lenne, hogy az 1,3GHz-s egyseg 1,7-n jarjon?
89MHz az AGP-re meg 44MHz a PCI-ra...eselyes
100MHz-t OK hogy elviszi, de az adapter kerul vmibe meg a BX deszka is vmi ertek es ott tartasz arban, hogy kicsit tobbol vagy mar annyibol igazabol kijon az i815 is, es akkor nópara
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #119413 üzenetére
Igen, a 300A a maga idején nagy gurítás volt. Ennek ellenére én az FCPGA Celeronokat gyorsabbnak éreztem még azonos órajelen is mint a PPGA-kat, de ezekszerint csak jobb lapban voltak.
Tuninggal azért bőven élhetőek maradtak. De akkoriban tört fel a Duron is, sokan átpártoltak mire jött a Tua Cerka. Tua Cerkát nagyon bánom, higy kihagytam a maga idejében, pláne, hogy sokat eléggé jól lehetett tuningolni. 1300MHZ-en simán hozta egy Copper PIII teljesítményét ami 1300-on ment volna, ha tudott volna. És mint írtam, volt amelyik 1700MHZ felett is ment.A P4 cerkák megint hulladékok voltak, a D jelűek voltak újra jók, egyrészt már végre 256KB L2-vel, másrészt szinte mind ment 3GHZ felett, de sok még 4GHZ felett is, ha bírtad lappal és RAMmal.
Az más kérdés, hogy a Penitum D addigra 1-2MB L2-vel meg két maggal operált, így csak az előző NW Cerkákhoz képest volt jó, de a nagy képben ha lehet mégjobban leszakadt, főleg ha modern - több magot sok L2-t használó - programot akartál futtatni. -
arn
félisten
válasz
frescho #119413 üzenetére
Igen, erdemes idokontextusba tenni… mert ugyan atlapolva egymas mellett eltek, de hogy vmi jo rossz volt, nagyjabol a megjeleneskori teljesitmenyuk hatarozta meg a korabeli megiteleset, azoknal kellett jobbnak lennie.
p2-k62 (98)
p2-c300a (98 vege)
Katmai-k63 (99 elso fele)
katmai-c366 (99 elso fele)
k63-c366
katmai- elso athlonok (99 kozepe)
cumine-slot a athlonok (99 vege)
cumine-cumine128 (2000 kozepe)
stb…meg persze az is szamitott ki honnan jott… pl a duron olcso volt, de a lap draga volt hozza, addig egy c566 lehet nem volt mar csucs felhuzva sem, de logikus valasztas volt egy bxbe. Vagy vki budget ss7 gepet vett 99ben k62vel (a k63 rohadt draga volt az elejen, de aztan a tapasztalatok hamar levertek az arat), olcsobb volt azt patkolni vmi filleres procival kesobb, amikor a kutyanak sem kellett.
szoval visszaterve az eredeti felvetesre, hogy a c300a/c366 szar volt… tuningolva fenyevekre volt a korabeli k6-2 es k6-3tol legtobb esetben, toredekaron hozta az aktualis p2/p3 csucsot. Az eros fpu dominalt, a 3dnow es az sse kihasznaltsaga gyerekcipo volt, kb 2000re valtak tenyezove.
-
válasz
frescho #119292 üzenetére
Nem fáradt meg, mert 133FSB- vel is stabil Copperrel.
A kvantumszámítógép elvileg elérhető, extrém gravitációs mező, vagy extrém nagy sebesség, a benne résztvevő helyi idejét lassítja. Más kérdés hogy pld ezer év múlva kilépve a külső koordináta rendszerbe, lesz-e még emberiség, aki ennyi idő alatt már képes volt hatékony kvantumszámítógépet kifejleszteni.
-
válasz
frescho #119289 üzenetére
A 300A- t a Chip magazinban láttam magasztalni. Retróként próbáltam, lefagyott. Majd kipróbálom megint, immár több tapasztalattal, van belőle pár kiló, tudok válogatni is.
Katmai ment a helyére, azonnal stabil lett a gép. Később tuninggal is, most meg már ismerem a lelkét is a BE6- nak, nem létezik olyan Mendocino, ami megverné a király Katmai- mat.
Persze egyetértünk hogy anno marha drága volt a P-III... -
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #119283 üzenetére
"Ahhoz, hogy a kort értékelni tudd az akkori árakat és programokat kell figyelembe venni" +1
Meg ma egy 300A Celeron (már csak a hype miatt is) gondolom van 500-2000ft, egy C2D 2500ft-tól akár 12000ft-ig is terjedhet (C2Q 9550-et tavaly láttam 8500ft-ért itt az aprón) és akkor : 4th gen I3 1000-2000ft, 4th gen I5 3000ft.
Akkor ezen az alapon ne vegyünk semmit ami nem minimum 4th gen I3, mert minden más sokkal rosszabb ár/teljesítmény viszonyban van.Savage 4 nekem többször is volt, ráadásul a csúcs 32MB-os változat, de a TNT1 után sosem tűnt már jó kártyának (és mindezt időben úgy, hogy a TNT2 ellen kellett volna versenyeznie)
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #119274 üzenetére
Igen, a nagyon jó IGP-k már elérik a GTX950 szintet, ami egy 10 évvel ezelőtti belépő kártya. Pont ezt írtam
nekem sajna a 2000-es évek második felétől lett kevesebb pénzem a gépre, azóta 5-6 évente nagyobb fejlesztés, közben 1/3 és 2/3-ad időben kissebb fejlesztések.
Az 22.4TB ha jól számolom, nem semmi
Itt még kombájn és traktor is van
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #119221 üzenetére
Téged nem, engem igen. De egyébként így van, leragadtam az RTX3060-nál, sőt, ha a 2GB VRAM miatt nem az van, hogy alig indul valami, sebességre még talán a GTX950 is megtette volna ... És igen, jó, hogy nem kell beleönteni a pénzt. Ha úgy kéne önteni bele mint a 2000-es évek elején, akkor hatalmas bajban lennék, mert nem tudnám tartani az iramot. Magam részéről azért örülök az 5000-ers szériának, mert ezzel kapott a VGA-m még legalább két extra évet, és mindezt 3,5 évvel a megjelenése után. A GTX950-em 7,5 évig szolgált, ami messze a leghosszabb idő volt nekem egy VGA-val. Ha azonban az RTX6000-es szériát is elcs3szik, akkor az RTX3060 is elérheti vagy megdöntheti ezt az időt. Figyelembe véve, hogy mennyibe van ma egy jobb VGA, nem is baj, ha nem kell olyan sűrűn venni.
CPUnál nálam még ritkásabb a helyzet, mert a Phenom 9500-ról 4th gen-re mentem, onnan meg mostani 10th gen. Ahogy elnézem az Intel házatáját szerintem a 12-14th gen kimarad (bár van egy 12th gen I5-ös is itthon,. szóval mégse, de ezt tuti nem fogok 12-14th-re fejleszteni) egyelőre az Ultra széria se nagyon győzött meg, szóval, most CPU ügyben is kivárok, miközben már is lassan 5 éves.Mert neked mennyi van a NASban?
Falun lakok, hajnalban indul a flex, jön a kombájn stb. Ilyenkor éjszaka csend van, megnyugtatóan duruzsol a HDD-m, a távolban meg tücskök, és hallom, hogy a macskák is ba... barátkoznak egymással
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #119186 üzenetére
Igen, egy darabig arányaiban olcsóbb lett, de az utóbbi években arányaiban drágulást tapasztalok megint.
Na de ha kell VGA mégis? Gondolj bele régen arányaiban mennyibe került egy GeForce 3Ti500 vagy egy GeForce 4 Ti4600 a fizetésekhez képest, és most mennyi egy RTX5090?
Ami meg az integrált VGA-t illeti, 20 év hallgatom, hogy na majd most... na most tényleg nagy ugrás lesz már ... és ehhez képest 20 éve tudják egy 10 évvel korábbi belépő VGA szintjét. Ez ugyan folyamatosan emelkedik, de még mindig nagy a lemaradás, és csak a lelassult fejlődés miatt van az, hogy lassan élhetőek még koca gamingre is ezek az integrált VGA-k...A lelassult fejlődés miatt sokkal időtállóbbak a cuccok.
Másik oldala viszont az, hogy pl a HDDknál szinte semmi fejlődés nincs, csak áremelkedés, 2012-ben olcsóbb volt egy 2TB-os HDD mint most, pedig akkor viszonylag új dolog volt, ma meg egy 16 éves technikáról van szó ... -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #119177 üzenetére
Ha a 80-as '90-es éveket vesszük, akor igen.
De fizetés/használható gép arány nagyon jó volt a 2000-es évek elején (Tua Cerkák, Duronok, Athlon XP-k korában), ma sajnos arányaiban egy jobb VGA kerül annyiba, mint akkor a komplett gépMa viszont annyiból előnyösebb a helyzet, hogy hosszabb ideig használhatóak a gépek, pláne, ha csak netezgetés meg ilyesmi a cél. Egy ma már 15 éves 1st gen I7 is használható ma még általános netezésre, rosszabb esteben akár 8GB RAM-al is, de ma már +8-16GB DDR3 frutti áron van. (Szó szerint ... 1kg cseresznye vagy sárgabarack olyan drága mint amennyibe 16GB DDR3 kerül ... )
-
ata99
tag
válasz
frescho #119167 üzenetére
A mai szemmel nézve hihetetlen árak voltak a múltban. Én egy katalógust őrizgetek még 1986-ból, amiben a SMEP által gyártott és forgalmazott gépek és berendezések vannak leirva a végén pedig ott van az árlista. Egy SM 52/12-es árából 30 drb 105-ős Skodát lehetett venni. Pedig abban "csak" egy AM 2900-as volt...
-
czundermák
aktív tag
válasz
frescho #119013 üzenetére
Igen ez felmerült bennem is, hogy neki kellene látni a teljes sort kirakni 4004-től, a jelentősebb generációváltásokat főképp.
Jobbára azért ezeket hoztam, mert van egy komoly szakadék a processzoraim közt. 22 darab DIP40-es Z80-8080-85-86-88 van a leltáramban, majd egyetlen darab 12 MHz-es 286 következik, 386 egy darab sem (ha nem számolom az alaplapra integrált AMD-t), 486-ból szintén egyetlen darab kopott feliratú DX, majd követi egy 75 és egy 166 MHz-es non MMX P1. Ezt kellene kitölteni, akkor már szép timeline felépíthető. A modernebb darabok közül AMD vonalon vagyok gyenge, főképp s939 utáni érából 2010-ig bezárólag. két darab AM2 foglalatú Athlon 64-em van csak.
15 év alatt nem jutottam el odáig, hogy érdemes lenne az öregeket összeszedni, ezt most kezdem el realizálni, mikor már látható összeget érnek...A Slot 1-A-s370-462-423-478-754-939 éra 90%-ban lefedett. Talán jövőre már lesz annyi az öregekből, hogy érdemes legyen kipakolni.
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #119004 üzenetére
Korai powervrt (midas/pcx) nem láttam, merre volt?
Meg igazából valahogy demózva lett volna jó.
Pl 2 gép egymás mellett, akár csak asztalra téve ház nélkül pcx vs voodoo1 mehetett bolna a tomb raider.
Egy nvidia nv1 is demóra.
Meg átkötőkábeles radeon...
Sose láttam ottMillió program van pünkösdkor, kidlányom is kereszteltük válogatni kellett, hova tudunk menni, hova nem.
Egy átlagos április végi, május elejei hétvége sokkal jobb lenne (szerintem)
Hardvereknek is jobb a 20 fok mint a 30, akkor program is alig (persze nem húsvétkor) -
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #118779 üzenetére
A rossz idő keresztbe tudja húzni a számításokat. (Húúú, Egerben általános iskolás korom óta nem votlam szerintem).
Mi amikor 10-edikben voltunk Lillafüreden akkor az erdőben túrázás közben kapott el minket egy jó nagy eső, mindezt április 12-én, és amúgy sem volt olyan jó idő... végül egy kiskocsmába behúzódva vártuk meg a végén, miután már 1+ órás sárbirkóztunk az erdővel bőrig ázva. Az alkoholizálást nem sikerült kimozogni.Igen, télen estére tud barátságtalan lenni az idő... a bedsharing pedig jó megoldás, ha jól emlékszem akkor talán négy orosz lánykával osztottam meg az ágyamat az idők során.
-
válasz
frescho #118771 üzenetére
férfi nátha : esetleg csak tippem lehetne hogy mi támadott meg.
8 fokban strandolás - az zene füleimnek, Skandináv szerzet vagyok, a 40 fok+napsütésben elégek, kollégák mondták hogy persze, mivel vámpír vagyok, amit látni is, papírfehér a bőröm, ezt csak a napallergia miatti kiütések tarkíthatják.
Januárban kellene a BRSZK, ilyen hőségben és életveszélyes sugárdózisban már bevásárolni is este megyek.
-
válasz
frescho #118517 üzenetére
Nagyjából pedzegettem, kössz a magyarázatot, pontosan nem tudtam követni, de így érthetőbb. Annyit tudtam hogy egy xarrá használt szerver/enterprise szintű SSD is tovább él, mint egy átlag izé, amit otthonra árulnak. Tehát még egy agyonhasznált szever SSD, 50% kondival is többet ér, mint egy butget hétköznapi forgalmú akár 800TBW speccel. HA- n is lehet kapni enterprise szintű SSD- ket, viszonylag jó áron, majd lehet kipróbálok egyet. Bár most butget 128GB- osokat rendelek párat, kell majd a további madness 98- akhoz, ja, tudom hogy ez perverz(másik topic hsz- od
), de evvan, becsípődött a madness mánia
Ellenpont : amikor még melóztam, akkor jöttek be a 15Terás szerver SSD- k, 2.5" másfél magasak, kb 2-300 tesztelődött naponta, de minden adagból 2-3db- ot ki kellett cserélnünk a fail-log miatt, szóval ott is van gyári hibás néha. Persze a logok Taiwanban is azonnal látszottak, közvetlen titkosított kapcsolat a testhallal, így nem is vitáztak, szó nélkül küldték a cserét.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #118390 üzenetére
volt egy Raptor Skoda regebben 2006-8 korul Tököl-n meg Kiskunlachazán es a Hungaroring-n, az allitolag 130-140lo volt
de mivel konnyu volt a kaszni is eleve + kipakolva + ami lehet muanyag rajta, a sarvedok ajtok, polikarbonat ablakok... eleg jo tomeg/loero aranya volt ennyivel is
220-240loig megfogott kb barmit, mert RWD-vel eleg jol indult is, es nagyon nagy tomeg/lo foleny kellett ahhoz a masik autoban, hogy azt utana erobol behozza vki a 201m alatt celvonalig
senkit nem edekelt, hogy 215m-nel mar 1 autohosszal vezetett ellene vki, mert 20-l gyorsbban ment addigra, a celvonalnal meg o volt elorebb egy hajszallal
1/4-n 13sec közepe idoket ment, ami akkor űridőnek számított
E46 M3 gyari ideje 13.4sec 343loval, hogy ertsuk ez mennyire volt akkor "jo" -
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #118385 üzenetére
tobb ilyen PGT is volt a kornyezetemben
5-6 autobol allt a "kemenymag", meg volt meg 10-15 masik auto is kevesbe megokositva (160-200lo koze)
mi mindenhova is mentunk a versenyre ezekkel, meg Szlovakiaba is pl Trencseny-be
a tobbi gyari kozelibb auto meg hol ott volt egy rendezvenyen nezokent, vagy hol nem
egy kis osszejaros barati kor volt az egesz
kozos pizzazasokkal kerti grillezessel, meg vmikor kozos autoszerelessel is
aztan megvaltoztak a szabalyok is, vkinek jott csalad, kulfoldi melo, koltozes, akarmi... -
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #118382 üzenetére
PuntoGT-ben volt a magyar "VEMS" standalone ECU
abban mindent IS neked kell beallitani benne meg az hideginditast es meg alapjarat vezerelest is
gyari ECU kiugrik az autobol ehhez
de ezeket az alapbeallitasokat megcsinalta aki beszerelte
mi "csak" az uzemanyagot es az elogyujast programoztuk magunknak utana valos idoben a turbonyomashoz
ehhez kellett egy RS232 kepes notebook, ami ez a D630 is...aztan kesobb lett "jo" USB adapter is
1.4-s motor 280-300lo volt meg melle 400Nm 2.2bar toltonyomassal
0-200km/h ~13.5sec allobol
0-100km/h ~4.5-5sec volt ha nem kapart el tulsagosan indulaskor
egy jol elkapott patentabb indulassal inkabb 4sec alja
az auto 1080kg+sofor ehhez
12.7-12.8sec alatt futotta meg a 1/4 merfoldet, ~190km/h celvonali sebesseggel
ehhez a street kategoria szabalyai szerint a teljes utaster, ulesek, karpitok meg minden benne kellett legyen a gyari emelo es a potkerek is, es csak u.n. E jelu =utcai "esomintas" gumi lehetett rajta, semmi semi-slick vagy full-slick, ami nem loghat ki a kaszni sikjabol se
az auto mar ~8 eve nincs meg
eloszor visszabb lett butitva utcaibbnak (170-180lora), aztan el lett adva -
Pikari
veterán
válasz
frescho #118076 üzenetére
Én is úgy gondolom, hogy a tesztelés sokkal rosszabb lett az elmúlt évtizedben. Ez egy globális jelenség, egyszerűen nem lehet rendes méréseket találni, egy termék megjelenésekor csak patyomkintesztelés zajlik. Vannak mérések, amiket alig lehet előgooglizni, ahol tömegesen több chipet letesztelnek, sokszor százasával, aztán elég nehéz kibogáraszgatni, hogy mire gondolhatott a költő.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #118069 üzenetére
Inkább Fless - hasonlóan a másik teszthez - amdnek jobban fekvő tesztkörnyezeteket hozott össze, ugyanis a cikket eleve azzal kezdi, hogy a meglévő teszt lapokban az athlon64 x2 egyáltalán el se indult, így külön csak emiatt kunyerálnia kellett valami vadiúj high end alaplapot a teszthez (A8N-SLI Premium, amiből a premium változat már 2005ös revízió, felkészítve rendesen a két maghoz).
A pentium d-ket meg egy teszt megírásakor már 1+ éves alaplapban tesztelte amit épp össze tudott randomra gereblyézni (Asus P5AD2-E) és frissítette benne a biost, hogy működjön benne a proci. Ennek tükrében csak emiatt a pentium d veszt pár százalékot.Most látom csak, hogy a PentiumD-ket nem is ebben tesztelte, hanem a Pentium4-eket használta ebben. A Pentium D-ket egy ipari felhasználásra szánt alaplapba tette, ami kétszeresen wtf -
Pikari
veterán
válasz
frescho #118064 üzenetére
Általában gyorsabb = a teszt szerint a játékokban 5-10%-al gyorsabb a 3800+ de productivity alatt a pentium d 830 a gyorsabb 5-10%-al. Szóval holtverseny.
Érdekesmód pont azokban a dolgokban gyorsabb a 3800 amik nem kifejezetten vannak többszálúsítva. A pentium D-nek azt rótták fel, hogy a buszrendszert használja a magok közötti adatcserére, de ezekszerint ez nem okoz számottevő problémát.
-
válasz
frescho #117888 üzenetére
Kössz ! Igen, mert szét kellet verni mindent - konyha-WC-fürdő, az összes víz és lefolyócső cseréje, vakolatok cseréje, falak kiszárítása, beton és új vakolat kötési ideje, majd csempézés, új cuccok visszakötögetése.
Neki kellet állni, még jó fizikai állapotban vagyok, ha sikerül megöregednem, ne akkor kelljen vele foglalkozni. -
Pikari
veterán
válasz
frescho #117767 üzenetére
gondolom az évszám 97 helyett 2007 akart lenni.
a tény, hogy az nvidia félrekalibrálta a középkategória teljesítményét, viszont az ati is szörnyűséges minőségű kártyákat hozott a középkategóriába. például az x1550 ami rosszabb választás a 8600-nál is, mivel azon túlmenően, hogy 5x lassabb nála, még mindig csak dx9, közben meg már 2007 lett.
szerintem bárhogy nézzük, a teljes x1 széria menthetetlen.
és ez az a pont, ahonnét az ati/amd azóta is hibát hibára halmoz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI B150M i5 7400 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB BitFenix NOVA MESH 400W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest