- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Netfone
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
hobizoli
nagyúr
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #114221 üzenetére
Egyelőre ennyi. Jön még 16 giga ram, talán jövő hét eleje-közepe felé, valahogy úgy 2 pci-e tápkábel is, meg 2 caddy ami hiányzott belőle. Egyelőre 2 db 512-es ssd van benne. Ma megjött Aliról pci-e 4x -> m.2 adapter, majd még meglátom, tegyek-e bele m.2 ssd-t vagy esetleg merevlemezeket. Az eddigi nyomozásaim szerint a 425-ös táp nem ad pci-e tápot, úgyhogy még fel kell hajtsak egy 950-est. Így egyelőre célba érek vele, mehet bele az RX6650XT a polcról, lesz benne 32 GB ram 4 csatornán, marad a 4C8T 4/4,5 GHz-en, így rendben lesz egy darabig.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #114228 üzenetére
A mostaniban is átalakítóval van megoldva minden.
Csak azért csillant fel a remény a szememben, mert megkaptam azt az lga1150-es alaplapot, és volt rajta lpt port. Reménykedtem, hogy talán van még gyártó, aki ilyen irányban is tevékenykedik, de csak egy random anomália volt.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz
KROK640 #114228 üzenetére
Bármennyire is az Athlon XP / P4 éra volt mindig is a kedvencem, ezeket azért napira nehéz lenne használni ma már.
Frescho is azért mondta, mert itt nem napira használjuk az említett régi portokat, hanem retróra.
Kivételek lehetnek, mint Pikari, aki mindenes nagyteljesítményű gépet szeretne retró kiegészítőkkel.
Én meg modern gépet ultraretró szintre. Mondjuk nálam megvalósítható, viszont a lassan feledésbe merülő régi portok erős gépen, már nehezebben, persze a kínaiak olyan konvertert is gyártanak, amire sohasem gondoltunk volna, de Pikari kollégának a natív kellene.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz
KROK640 #114223 üzenetére
igazad van. Persze engem a 8C/16T 2.6/3.4GHz fogott meg hobbigépre, feelinges a sok mag 2014- ből, meg a 20MB L3 + a kínai modern lap. Ha kell a 4GHz feletti, akkor ott a Zen2, lényegében semmi szükségem nem volt rá, de csak azért mert hát
. Az általános használatra bőven jó volt a Zen+ is 6C12T- vel.
Game is max középrégi, az meg száguld mindegyiken, csak a 3DM01/Win98 nagyképűsködésemre nem mindegy a max órajel.Az igazi egy 10C20T Xeon lenne, ami unlockos, nemcsak az allcoreturbó izével lehetne variálni, hanem a kínai lapban is van tuning, aztán tolni VRM elforrásig. Ezek a Xeonok, ha nem lennének lockosak, sztem bitang nagy órajelet mennének.
RX570+16-32GB RAM bőven jó lesz a Win7 érához persze.
Én csak azért pakoltam a Xeon mellé a GDDR6 modernizált 1650- et, mert karira megdobott vele egyik rokon. Veszettül pörög retró tesztekkel, teljesen figyelmen kívül hagyja a gyári órajeleket.
A 1060 meg ment a Zen2- be, az is pörög rendesen. Carmack játékaival DOS alatt FVid- el meg elképzelhetetlen sebesség retrókocka+SW renderrel, pld Q2DOS FHD- ben. Itt pld még a C2Duo/4GHz is belassulhat, a korábbiakon pedig diavetítés.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #114220 üzenetére
fel van téve rá egy modern linux userland, ami helyből megcsócsál kb 300 mega ramot attól, hogy elindítod. a többi ram meg a programoknak kell, amit esetleg elindítok rajta
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz
KROK640 #114204 üzenetére
Jók ezek, de kevés magszám. Xeonnal inkább az egzotikusabb E5v3 sorozat sok maggal. Kompromisszum a 8C16T, a mégtöbb magos jobb lenne, de ott az alapfreki már elég alacsony tényleg.
XP alatt a 8C16T is nehezen hűthető, nincs speedstepp, de még közepes toronnyal elmegy. Mondjuk érdekes, mert Zennel meg van szabályzás XP alatt is. TPM2 nincs még az E5- el sem, bár MS tett valami engedményt mostanában a Win11- re. Moddolt telepítővel eddig is felment, és az E5 ereje bőven elég a laza futáshoz.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #114204 üzenetére
Nem az a lényeg, hogy mennyire elavult, én dolgozok a gépemen, nekem kellenek ezek.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #114140 üzenetére
A mostani is végülis i7, csak az van ráírva, hogy XEON
De nem gondolkodok rajta komolyan, csak akkor építem össze, ha az ölembe hullik a ram, ami idén biztosan nem fog megtörténni.
Inkább valami ryzent kéne összelegóznom.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
-
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113961 üzenetére
Hát azt mondtam én is, hogy addig ezek elég drágának számítottak. Olvasd végig az összes kommentet a témában szerintem.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113959 üzenetére
Nekem is egészen 2004-ig AT gépem volt. Fekvőházas gép, 640x480as monitorral
-
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113817 üzenetére
Kipróbáltam K6/2+ (128KB L2 cache) 575 MHz-en (overclock) TNT1 kártyával a Revoltot.
800x600 16 bit: 23-30 fps
1024x768 (32 bit): 21-28 fpsVoodoo2-vel kb ugyanezeket az értékeket kapom, talán 1 fps-el gyorsabb.
Sima K6/2-vel (amit most nem teszek be, hogy konkrétan lemérjem) már 20 fps alatt lesz.
Úgyhogy én ezt nem tartom egy jól optimizált játéknak, sőt.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #113817 üzenetére
A revolt egy jol megirt jatek volt, 99ben antialiast es anisot tamogatott, fpst is ki lehet iratni vele. Egy p3+gts comboval mindent maxratolva is jol fut mai fogalmaink szerint is.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #113809 üzenetére
A tnt2ultra es p3 is lassu volt tobb jatekhoz 99ben, a revolt egy gyors, jol megirt jatek. Probald meg a battlefield2ot, egy gts/ultra mar ok.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113809 üzenetére
200 mhz-es cyrixen a revolt kb 10 fps-t tud tnt1 társaságában.
szerintem az emlékeid kissé megkoptak, mert a tnt1 1024-ben legalábbis 32 biten már magát a frame buffert is csak lógó béllel vonszolja maga utánA Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz
KROK640 #113791 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy a G3258 húzható is benne ?RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz
KROK640 #113765 üzenetére
Z97-en láttam M2-őt, de jellemzően az első generációs 10 Gbps-es megoldásokat (gen 2.0 x2).
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz
KROK640 #113759 üzenetére
Nekem meg utólag tetszett meg, a ma beváltható irányvonal. A korabeli brutális magszám + L3 + az eszméletlen feelinges kínai lap.
2014- ben elképzelhetetlen lett volna márcsak a proci megvétele is.
Mára meg filléres lett. Örök darab, Win11 száguld rajta. XP retró pedig ultra feelinges 8C/16T- vel, látja a 32GB RAMot is(128- ig ok) az Integral XP. RyZenben nincs is NVMe SSD- m, ebben van, ilyen szintű hobbi gépbe dukál, miért ?, mert nincs is rá szükségem lényegében, csak úgy...
.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
vrob
aktív tag
válasz
KROK640 #113759 üzenetére
Én amivel találkoztam korabeli X99 lapokkal, azokon mindegyiken volt M.2. A korai lapokon 10Gbit/sec, az utolsó szériásakon már 30GBbit/sec-es pcie3.0x4
Az alin most $2.30 egy pcie-to-m.2 adapter, éppen néztem. Vagyis nem lehet probléma a régiekben sem full speeden használni.
Az más kérdés, hogy szerintem a 4th/5th genbe túlzás ilyen nagy sebességű driveokat tenni. Összességében, felhasználói érzésre nem hoz annyit mint egy modernebb gépben. -
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113628 üzenetére
van nálam most egy northwood alaplap procival együtt, de meg se mozdul, boot kódot se mutat.
nem tudom, hogy cpu halál, alaplaphalál lehet -e, vagy esetleg a bios halt -e meg, vagy csak kompatibilitási hiba.
sajnos nincs tartalékprocim se, amivel tesztelhetném.
msi 845 ultra c
tüzetesen még nem vizsgáltam meg, pl hogy a jumperek egyáltalán jó helyen vannak -e, de a kondik épnek tűnnek, karc nincs rajta.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #113555 üzenetére
A synology nasra menti wifin automatikusan a fotokat, epp ugy, ahogy az androidon is tette.
Egyik esetben sincs semmilyen cloud elofizetesem, sem korlatlan netem.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #113552 üzenetére
Bill/egerem sincs
Korabban mechanikus billt es gamer egeret hasznaltam (egy ideig a machez is), de szimplan felretettem, mert megerte alkalmazkodni az egyfele macbook layouthoz, minthogy harom helyen haromfelet hasznaljak. Mar gyorsabb igy dolgozni, hogy mindig ugyanaz - hiaba jobb eredendoen az eredeti setup, ha nem all rendelkezesre mindig, sokra nem megyek a fancy otthoni setuppal (pl baromira idegesitett az otthoni es munkahelyi bill meretkulonbsege, es hogy joval gyengebb minosegu).
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #113552 üzenetére
Tvnk igyis ugyis van, meg is orulnek, ha meg filmet is a desktopon kellene neznem. Akkor se neztem ott amikor az volt. Ha egesz nap a desktop elott gornyedek, nem vagyom arra, hogy a szabad idomben is ezt tegyem. Mert nagyon nem mindegy, hogy kenyszeruen oda vagy kotve munka szinten, vagy csak a szabad idodben ulsz le eleje. Ahogy idosodom egyszeruen nem vagyok kepes 12 orakat az iroasztalnal ulni, mint korabban, teljesen tonkreteszi a venakat.
Amugy senki sem mondta, hogy olcsobb lesz, hasonlo osszeget koltottem mindegyikre
nyilvan egyeni preferenciak, csak ahogy neked a desktop jott be, masnak lehet a notebook is jo. Ha nincs szukseged a desktop adta plusz teljesitmenyre, csak egy plusz kenyelmi dologrol beszelunk a notebook oldalon, hasznalhatod kanapen, ha ugy tetszik desktopon - ennyit allitottam, semmi mast.
Amugy milyen konfigrol beszelunk?
-
Czo
addikt
válasz
Ha nem akarsz iCloudozni, NEM KELL iCloudozni. Ha be van kapcsolva az "iCloud Photos", akkor felkerul minden keped az iCLoudba. Beallitastol fuggoen, ezt csinalja mobilneten es WiFi halozatoan keresztul is. Tehat, ha nincs korlatlan neted, akkor rajtad all, hogy engeded-e a keszuleknek, hogy leszivja-e a netedetd, vagy ne. Ha hasznalod ezt a szolgaltatst, akkor a kepeidet minosegromlas nelkul megtalalod az iCloud-ban. Macen a beepitett szoftverkeszlet ezt mutatja, PC-n pedig, vagy felrakod az iCloud szoftvert a Windowsra, vagy hasznalod a webfeluletet, ahol szinten elerheted az eredeti kepfileokat. Ha pedig nem hasznalod ezt, akkor egyszeruen dugd kabellel gepre a telefont, az meg fog jelenni fenykepezogepkent, igy pont ugy leszedheted rola a kepeket, mintha egy Canon/Sony/Panasonic kamerat dugtal volna be. Ha pedig ez a ketto lehetoseg keves, tuti van app az App Store-ban, ami pl mutatja a telefonon levo kepeket SMB/CIFS (azaz Windows) megosztaskent (sose kerestem ilyet, mert nem volt ra szuksegem).
Szerk: Ja igen, a kabeles kepletoltes az elso iPhone ota megvan, tehat 2007 ota, az iCloud Photos pedig 2014 ota elerheto feature.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Én sem tudom hogyan képesek erre. Az Android sokkal rugalmasabb, könnyebben használható, sokkal több alkalmazás van rá. stb.
Ugyanígy a PC is használható, a MAC- ra meg kb csak néznék mint a vettmalac, hogy most mitévő legyek vele, mert kb semmi nincs rajta, ami egy tisztességes PC- n megszokott, és emiatt rugalmasan, gyorsan használható.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #113533 üzenetére
Mar miert neznek gepen filmet? Arra ott a tv, a mac meg egyaltalan nem meleg, egy m4es mac szvsz orrbanyomja a hasznalatban levo pck nagy reszet. Desktopot kb a munkahelyemen hasznalok, retro pchez meg ha nagyon kell a nagyobb monitor. 30+ evig voltam desktop only highend kozeli gepekkel, de nem vagyom vissza
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #113533 üzenetére
Vagy mobilról ráhúzni tévére a filmet. Ha a mobil eleve csatlakozik a helyi hálózatra TC+Lan pluginnal, akkor príma a végeredmény, mivel a modern mobilprocik még mindíg sokkal gyorsabbak, mint a tévé saját procija. De a film gyors desktopon legyen fizikailag - alap.
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #113491 üzenetére
Korabban en is igy gondoltam, azota szeretek csak a kanapen dolgozni, ha olyanom van, barmikor bekothetem a monitor ele, ha ugy tetszik. Szoval a lakason belul is lehet “vinni”. Persze attol fugg mi a cel, egy workstation, jatekos gep sose lesz praktikusan laptopban megvalosithato, de az apple fele hatekony es esszeru megkozelites tetszik. Jol hasznalhato laptopkent es desktopkent is, a userek 90%nak az igenyeit lefedi.
[ Szerkesztve ]
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
KROK640 #113491 üzenetére
Szokták kérdezni ismeretségi körben, hogy milyen laptopot vegyenek otthonra, akkor az a válaszom, hogy semmilyet, de általában nem ezt szeretnék hallani.
Most ugye egy CPU van, és 4 ram modul, így megy vezérlő 4 csatornás módban. Ha két procit rakok bele, akkor CPU-nként két modul jutna, nem tudom nem esik-e be a RAM sebesség emiatt. Meg két négymagossal nyerek órajelet az igaz, viszont akkor kell venni még egy hűtőt, és fogalmam sincs, a fogyasztás hogy alakulna. Most PH! közben, meg megy a háttérben torrent, 180W körül fogyaszt a rendszer (van még egy H700 raid 5 4x2TB WE-RE5-tel).
Az ördög nem alszik, azért vörös a szeme.
-
válasz
KROK640 #113474 üzenetére
A Gen8, nem 8th gen, a HP így nevezgeti el a verziókat. Ez nagyjából egy dell R630-nak felel meg.
Nem így működik a dolog. Adott feladatra építed a gépet. Egy storage viszonylag kevés RAM és CPU-val is elfut. Viszont kell hozzá gyors és lassú háttértár, valamint megfelelő hálózat. Aztán ezeket lehet szépen összefogni. Pl. NVMe működhet read és/vagy write cache-ként HDD-k előtt. Ha virtualizálni akarsz, vagy LLM-el foglalkozni, akkor megint más kell. RAM, CPU, vagy az utóbbihoz valami GPU szerűség. Ezért írtam, hogy valós terhelés alapján tesztelünk, mérünk, módosítunk, megint mérünk és csak azután vásárolunk cuccokat.
Gimnázium, de csak hobbi. Kell a kikapcsolódás a corporate b*it mellé. Amikor még startup voltunk azt viszont élveztem. Nem kicsit, hanem nagyon
Pikari: ön jól választott. Az itt látható 1366...
Milyen gépteremben/cégnek van még C2D? Csak hogy jó messzire kerüljem el őket.
Szirtimorc: Szép ház. Izé váz
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113473 üzenetére
szervertermekben is a gépek többsége ilyen kukázott core2duo meg intel N szintű cucc, de egy prohardver szintű oldalt pl egy hárompálcás ryzen is simán elvisz. inkább a hálózati sávszélességgel szokott a probléma lenni.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113475 üzenetére
nem, csak időben kifejezve sokkal több időt töltök a probléma megoldásával, mint amennyit az egész hóbelevanc ér.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
KROK640 #113476 üzenetére
Pont az a méretű lap, amihez nagy ház kellett volna, a család kiutálta volna, meg el se igazán fér. A laptopot utálom, ezt meg csak kerülgettem itthon. Szerettem, sokáig kiszolgált, ide meg teljesen elég. E3-1225 van benne.
Gyorsan összetákoltam, a célnak megfelel, és a hűtéssel sincs gond, a kis 250-es táp is elég.
Nagy lett az ugrás (ha nem is generációban) erre: Asus Z10PE-D8 WS + E5-2666V3 + 32GB Ram. Itt valamiért a turbo órajel nem megy, de föladtam. Bonyolult a BIOS, a beállítások feléről fogalmam sincs, neten se van igazán info. Már gondolkoztam, hogy lecserélem két gyorsabb 4 magosra, csak akkor kéne még RAMAz ördög nem alszik, azért vörös a szeme.
-
-
válasz
KROK640 #113467 üzenetére
2x 12 mag, némi vinyó bootra meg SSD az adatoknak.Ez már nagyon régi Gen8 gép. Most ez a config már csak belépő szint, az alatta lévőket már csak virtualizáljuk.
A komolyabb vas az 1.5T RAM, 2x64 mag, valami 480-as raid 1 bootnak és 5x 6.4T NVMe storage a menü. Van közte még DB gép is RAM-ban félúton, kevesebb maggal, de magas órajellel és természetesen NVMe az adatbázisnak. A hálón most gyökölnek a srácok, a 25G az endpointoknak kezd kevés lenni néhány esetben. A 100G backbone meg kevés lesz, ha gépek is azt kapnak, szóval ott 400G-re kell lépni. Storage-ről már írtam pár napja amikor a HDD-rő volt szó. Aztán lehet viccnek gondoltad, hogy lemértük és van PB stílusú cuccunk.
Holnap 7:45-től lesz órám. A kettő miért zárja ki egymást? Ja értem, aki nem ért hozzá tanítja...
DarthSun: Nem duplázódnak, inkább a mennyiségük nő. Egyszerűen ha megáll egy node, akkor ne vesszen túl sok vele együtt. Nem mindegy, hogy mennyit kell visszasyncelni amikor visszajön. Horizontális skálázódás ezért jobb
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #113467 üzenetére
2021- ben, mikor még melóztam, valami 500GB RAM volt a legkisebb a Power szerverekben, de inkább már 1TB- ot pakoltak bele, meg 5-6 db NVMe pár TB- osak csak, és 32C/64T proci, 2 db. Ilyenből 24 gép ment óriástoronyba, kislépcső kellett hogy a tetejét elérd. Bazi vastag 380V- os dugó ment a tápelosztóba. Ilyen torony tesztelődött tisztatér/klímázott akváriumban 20-30 db éjjel-nappal.
A fileszerverekben meg csak 24 db 15TB- os SSD melózott, 2 proci, meg 16GB- es hálózati csati. Gondolom ezek az értékek mára már minimum duplázódtak.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113453 üzenetére
előfordulhat, hogy ha túl sok ramot raksz bele, akkor kisebb órajelen jár (core2), vagy nem cachelhető (socket 7), de az előnyök egyértelműen többségben vannak a hátrányokhoz képest.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #113445 üzenetére
Ramból sose lehet elég.
A P2-t 256 MB-tal használtam (mondjuk XP-vel, bőven a maga kora után
), a P4 es az Athlon XP mellett is 1 GB volt, mondjuk aztán az Athlon 64 mellett is eleinte, de ezt bővítettem 2 GB-ra. Ezeket is a maguk kora után használtam, de itt már csak kb 2-3 évvel később, nem 5-6-tal, mint a P2-t. Az első önerőből, újonnan vett gépem az Athlon II X2 volt 2009-ben 4 GB-tal, ez ment tovább rá 1 évre a Lynnfield i5 mellé, 2012-ben cseréltem 8 GB-ra, az van mellette most is. 2014. elején vettem egy Intel NUC-t Ivy i3-mal, ebbe is 8 GB került. Azóta lett Arrandale-es laptop, ebben is ennyi van, Haswellek mellett kezdetben szintén, azóta 3-ból 2-ben már 16 GB, a harmadikhoz is megvan ez a mennyiség, de még nem került bele. A C2D laptopban és a Sandy HP USDT-ben van csak 4 GB, illetve a mostani Athlon XP-ben csak 512 MB. Tervben van egy desktop (sff) C2D projekt, most már egesz jól van holmim is hozzá, abban még nem tudom, mennyi lesz. 1, 2 vagy akar 4 GB is lehet, de nem hiszem, hogy utóbbinak van értelme...
A korszerű(bb) gépeimben 32 GB van (2023-ban és '24-ben raktam őket össze), a Lynnfield szerverben 24 GB, a Mac proban 16 GB. Az új szerzeményemben sajnos csak 16 GB van, 32-re szeretném azt is felhozni (256 GB-ot kezel amúgy
)
Kb az Athlon 64-ben meg a Lynnfield i5-ben volt a napi illetve egyéb használós gépek közül kb az átlagnak megfelelő memória mennyiség, de ezeket is inkább felfejlesztettem amint tudtam. Jellemzően inkább a kezdetektől az átlagosnak legalább a dupláját tettem a gépeimbe. "Rendes" retroban teszek kivételt, mert ezeken csak játszok, korabeli vagy régebbi játékokkal, és semmi nem fut közben a háttérben.
-
válasz
KROK640 #113448 üzenetére
Fentebb bent a listában, s1366-os Xeon.
A B3-as Q6600-ra sokan mondták hogy antituningos stepping, én biztosra mentem és csak G0-ásból (SLACR) vettem kettőt pár éve, 3,6-on tényleg karaj volt.
A kedvencem akkor is a C2D E8500/Xeon E3120 - E0 stepping mindkettő, mindegyik ment 3,16@4,4GHZ-en, a Zalman CNPS 9700 NT léggel, Asus P5E3 Deluxe (X38,DDR3) lapban.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz
KROK640 #113446 üzenetére
Az E5540 csak 4c/8t.
C2Q 6600 (G0) 2,4@3,6 - lehet ment volna tovább is, stock Intel magas léghűtőm volt hozzá.
Xeon X3360 2,83@4 GHZ - ez 4c/4t. Ezt csak a P45-ös Asus P5Q-ban tudtam produkálni, léggel szintén, Zalman CNPS 9700 NT-vel.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz
KROK640 #113443 üzenetére
2009 Q1-es Xeon E5540-et hajtottam pár éve, nem volt rossz.
140-es AIO-val hűtve 4 GHZ volt a vége.
Hány %-os OC is ez így ?Persze, az utód X5690 más liga lett.
Még ma is élhetően használható procc, akár OC nélkül is, 4 GHZ-et minden nélkül, meghangolgatva léggel megy 4,4 GHZ-et is.
A lap mindegyik esetben Asus P6T Deluxe.Közben volt egy átmeneti procc is benne, X5677 - annyin megy mint az X5690, csak ez még 4c/8t. Ebben benne volt a 4,6 GHZ.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Tim82
félisten
-
válasz
KROK640 #113437 üzenetére
Igen, ez szubjektív lett nálam. Az 565 bejön félretróra, hasonló karakter, mint az E8500, 2 magra jut a 6MB L3, Win98/XP- re príma. Több magnál pedig lefedi a félretrót+modernet az X99, ami 2014- es proci, de a Win11 is száguld rajta. A 965- ös procit így gyak nem tudom pozícionálni, az általam preferált, közép/fél/madness kategóriák egyikébe sem tudom beilleszteni. Megértem ha másnál nem így van, ez csak az én becsípődésem.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #113390 üzenetére
A HEDT játékra alapvetően vakvágány volt mindig is szerintem, ezeket munkára találták ki. Videovágás, nagyon nagy felbontású (az adott kor szintjén) fotók feldolgotása, cad/cam, stb. Gyanítom, hogy azok a szoftverek inkább kihasználták a 6+ magot/szálat. A szerver vonal még több maggal meg megint külön történet. Ahogy többen is írtátok, magának a játéknak most se kell írtó sok szál, csak épp mellette fut még egy nagy rakás "szemét" (az oprendszert is beleértve), ezért kell kell "dinnye" a játekhoz is.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113377 üzenetére
A core2 az valójában két külön processzorgeneráció, amit ugyanúgy core2-nek hívnak.
Az első a 65nm-es core2duo és core2quad procikat takarja (ezek 6000 és 4000 körüli modellszámmal jönnek desktop változatban).
A második a 45nm-es core2duo és core2quad procikat takarja (némileg átdolgozott maggal és sse4.1 támogatással) ezek 8000-9000 körüli modellszámozásúak.
-
válasz
KROK640 #113370 üzenetére
Igen, ma kicsit túlzónak néz ki. De nézd meg majd holnapután.
Nálam is def 3 gépben a 32GB RAM, az még elegendő, 2 gép 8C/16T. a használós meg csak 6C/12T, de általános izékre még teljesen jó.
Majd beindul az extra AI, ma még az alapot sem kérem, de holnapután már kb emberi intelligenciára frissít majd a Win_mittomén melyik verzió, ha nem kéred akkor is, különben ha nem klikkeled majd be, leáll a telepítő, hogy ilyen primitívre nem lehetséges az install...kb...egy jövőkép tipp.
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #113372 üzenetére
Ez pontosan így van
Aki debütáláskor vett egy 2. Gen konfigot, simán 6 évig topon volt vele, max vmikor félúton az i5, sima i7 prociját kellett egy i7 3. Gen K-s procira cserélnie. De még utána is 3-4 évet el lehetett lenni vele, 10 év számítástechnikában jó hosszú ifő.Még a Z97 és az 5. Gen i7 izgalmas.
-
-
-
válasz
KROK640 #113340 üzenetére
2016-ban vett AM3+-os MSI 970A Gaming Pro Carbon lapomon már volt M2, igaz csak gen 2.0 de x4-es bekötéssel.
Ez egy késői AM3+-os lap, a picivel korábbi csúcs 990FX lapokon nem volt.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz
KROK640 #113326 üzenetére
"De egy 2600 ->6700 váltást is nagyon lehetett érezni." - hát... lehet, ezt így nem próbáltam.
De én igen, mondjuk speciális eset vagyok. 2600->6700->9700 Mindegyiknél elég szép előrelépés volt. 50% és új tech amiért már érdemes váltani. Pl. NVMe slot nem volt a 1155 esetében és simán bele tudtam tuszkolni 64GB-ot a 6700 mellé. A 9700 renderelésnél a 8 fizikai maggal több, mint 60%-kal volt gyorsabb a 4 mag + HT-nál. Játékokban a egy GTX760 is simább érzést adott, 1060-nal meg főként. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- World of Tanks - MMO
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Zen 4 a felsőkategóriában: teszten a Ryzen 7 7700X processzor
- RAM topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5600 sAM4 OEM processzor Cikkszám: 100-000000927
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 10700KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD FX-8150 8 magos AM3+ processzor
- AMD Ryzen 7 5700X OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- Hibátlan - INTEL Core i7-9700 8mag 8szál max. 4.7GHz LGA1151v2 CPU processzor
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest