- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Magisk
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
KROK640 #119555 üzenetére
Nekem w2000 volt az első olyan oprendszerem, amit a 2002 szeptemberben egyetem kezdésre vett új gépemre raktam fel, és 2006-ban nyugdíjaztam a gépet úgy h. 1x sem kellett ezidő alatt újratelepítenem azt.
Előtte már 1 évvel használtam az előző gépemen, de a korábbi w98-at meg 3-6 havonta kellett reinstallálni valami hülyeség miatt. Mondjuk abban masszívan én is hibás voltam, mert annak ellenére h. bőven nem átlaguser szinten nyomtam már akkor sem, azért fiatalság bolondság én is elkövettem néha. -
válasz
KROK640 #119505 üzenetére
Szerver divízió. Az akváriumban a tornyokban power szerver gépek, 1U magas(lapos) dual sokmagos Intel procikkal+sok M2 SSD.
Valamint fileszerverek, 1U-2U gépek, sok SAS vinyóval, vagy SSD- vel, ezek csak sima légkondis csarnokban, nem kellett akváriumba tenni.
Adatközpontokba mentek ezek. Nagyon drága cuccok, főleg a power tornyok.
Néha a desktop divízióban is kavartam, bár az utolsó években már kevésbé. -
válasz
KROK640 #119496 üzenetére
A nagy csarnokba építettek kb 20x20x4m üvegcsarnokot, felülről nagy csöveken tolták be a hideg levegőt. Szerettem ott melózni, főleg nyáron a kánikulából bemenni. Én persze rövidujjúban, a többiek pufidzsekiben, mert meg akartak fagyni. Átlagban 30 torony tesztelődött, mindegyikben 15-25 gép. Mini tologatható repülőgéplépcsőről lehetett csak a tornyok tetejét elérni.
-
válasz
KROK640 #119494 üzenetére
"ma már nem overclockolunk, hanem downclockolunk"
Igen, de ez az 5 másodperces megoldás. Nyilván van amikor egyszerűen nincs rá egy pillanatnyival több idő sem.
De egyéb esetekben érdemes rászánni egy órát, megkeresni az adott processzor adott körülmények közti optimális frekvencia/feszültség görbéjét.
Így pont ugyanennyire lesz hűvösebb, halkabb miközben akár gyorsabb és hosszabb élettartamú is lesz.Annyira sok tényezős lett a képlet az asztali DIY PC környezetben, hogy gyártói oldalról képtelenség lehet olyan általános paramétereket megadni, ami mindenkinek jó minden körülmény között és minden hűtési és kívánt zajszint megoldásra.
Manapság, ha beleraksz egy felső kategóriás CPU-t egy random alaplapba és defaulton hagyod elég nagy eséllyel éppen tönkreteszed, olyan szinten túlfeszültséget kaphat.
Vagy előre összerakott brand gépet kell venni, ahol minden mindennel úgy van összerakva, hogy az stimmeljen.
Vagy meg kell elégedni a kisebb modellekkel, amik meg sem próbálnak egy kimaxolt beállítást megtippelni, minden téren visszafogott paraméterekkel mennek, így azoknak kb. mindegy hova kerültek.Erre a turbo kikapcs mint megoldás, pont olyan gány mint egy MMX procit 3,3 Voltos alaplapban változtatás nélkül benne hagyni, csak kicsit lentebb venni a frekvenciáját. (van egy ilyen gépem
)
Egyébként régen is voltak ilyen gépek. A Pentium4 Extreme Edition-nal el tudom képzelni mit megküzdhettek a tulajok hogy az stabil maradjon.
De emlékszem a PC klubban mit anyázott egy Intel 486DX2 66MHz tulajdonos 1992/1993-ban, hogy mennyit küzd a hűtésével. Állandóan túlmelegedett neki.
Ami változott, az a jó világ.
Most már mindenkinek "P4EE" procija van otthon. Már nem elég nekünk a Celeron -
ricsip
addikt
válasz
KROK640 #119461 üzenetére
Jah, ilyenkor mondja a munkahelyem cinikusan, h. az összesített infláció (amibe beletartozik a ruházkodás, a műszaki cikkek, lakásár "minden") az kijön ilyen 5% körülre szépen eltorzítva. Így a csúcs 4%-os fizuemelés az "megfelel" ebben a milliőben. (Azt hagyjuk meg egy elbaszott demagóg prédikálásnak, mikor a vezetés a kisfőnökökön keresztül beadatja a talpas parasztoknak hogy miért is olyan jó nekik még mindig itt dolgozni nemhogy növekvő bérért, hanem évről-évre szarabb fizetésért).
Akkor zabáljatok Ti alsógatyát meg oled tv-t b+.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #119442 üzenetére
a K7S5A tizenparezer volt meg ujan is
2003-ban meg 10k a alatt is meg lehetett venni ujan(!!)
sokan is vettek pont ezert
hasznaltan meg ertelemszeruen meg olcsobb volt
i815-s TUSL2-C meg ST6 tuti tobbe kerultek ennel, es a "too-a-late-in" nem ment BX-ben eleve es a 133MHz-t FSB-t meg nem tudta volna visszaosztani az AGP/PCI-ra epkezlab orajelre, hogy tunnerolni is lehessen
szoval ha a 2100+ CPU tobbe is kerult eppen, a ketto nem volt dragabb semmivel
sot, a 2400+ is 20k korul volt, mert a MSI K7D Master-t ketto olyan ujjal meg a 2x512MB RAM-l vettem 80k-ert 2003-ban a Tbred-B 2100+ utan
szoval akar meg az is megallt volna melle hasznaltbol hasonlo aron, es akkor a 1300-s Tua 1733MHz-n kanyarba sincs egy alapbol 2GHz-s K7-hez kepest, amihez meg DDR is mehet akar mikozben nem is kerult szamottevoen tobbe -
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #119442 üzenetére
"kettő nem is egy kategória"
Sose volt, és nem is teszteltem, de hasraütve alapórajelen lehetett 20-30% különbség köztük?
Meg szerintem az 1.3-as tualatint azért 1.6-1.7GHz-re simán fel lehetett húzni, nem tudom a 2100+-ba mekkora tuningpotenciál volt... már ha palomino-ra gondolsz -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #119436 üzenetére
akinek volt ennyi penze az vett egy 2100+ K7-t, aminek az volt az default orajele, ami a TuaCerka vege tunnerolva
itt az volt a lenyeg, hogy konkretan nulla forint koltessel tudtal egy BX+300A@450-bol egy 700@933-s Duronra valtani ezzel a deszkaval
vagy egy 566@850 helyett egy 1200-1300MHz-s Morgan-ra
azert az eleg jo teljesitmenyloket volt ingyen, nem?
mikozben meg azonos orajelen is gyorsabb volt
SDR-SDRAM-t atraktad es kesz
amikor kicsit normalizalodtak a DDR arak, raktal bele azt es +5-10% overall kakao ajiba
ott igazabol a VGA-t kellett csak megvenni extran, a V3/TNT2 elad, GF3Ti200/GF4Ti4200 meg megvesz, de igy meg az sem volt teljes aru kiadas -
válasz
KROK640 #119435 üzenetére
Milyen PPGA és FCPGA? Ezek még Slot 1-ként jöttek, akkor volt rohadt nagy gurítás. Aztán az Intel észbe kapott, hogy nem kellene a saját üzletét hazavágni a felső szegmensben. A "fekete" Celeronok ár/értékben nem voltak rosszak, de a Copper P3-mat elég messze sikerült tolniuk. A Tua Celeron már kb. felért a Copper alapú P3-mal, de akkor azt már nem tartották veszélyesnek a vezető P4-re.
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a D-s cerkák végre nem voltak borzalmasak.
-
ata99
tag
válasz
KROK640 #119366 üzenetére
Én azért kiváncsi lennék arra, hogy Árpi haverod mivel hűtötte azt a cerkát, mert 1600 fölött azok azért már kazán üzemmódra váltottak
A titán hűtő a maga 4000 fordulatos ventijével is szinte csak a [valid] idejéig birta lehűteni.
Anno nálam is megfordult 2 drb 800mhz-es cerka, mindkettő simán ment 1200-on. Amit nem értettem az az volt, hogy megfordolt nálam kb 4-5 850-es cerka is és mind elhasalt 1 ghz környékén...
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #119385 üzenetére
ujsagokat az iskola konyvtaraban neztem, netezni a sulibol neteztem. amiket bencheket magam csinaltam, gyakran elmentem ismerosokhoz, vagy elmentem szamitogepszervizbe dolgozni a nyaron.
nem maradtam le semmirol, mindig uptodate voltam mar a 90es evek elejetol, nem kellett hozza se penz se semmi.
-
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640 #119366 üzenetére
Igen itt a Tua celeronra gondoltam, mint 1100-as. A copper celo talán 1180-1200 közt hasalt el.
Viszont érdekes van két darab 1100-as Coppermine P3-am, 100-as FSB-vel, ebből mindkettő megy 1220-at, de koppra ugyan ott van végük. Néhány éve volt szintúgy kettő ebből, amit lappal együtt elcseréltem, na abból az egyik 1360-at ment.
Jó lóra tettél az Athlon XP-vel, a NW Celeronok is erősen folytva voltak, annak 256kb cache kellett volna már. 3 GHz körül talán egy 2200-as P4 van vele versenyben, ami valahol épp egy Athlon XP 2000+ környékén lehet teljesítményben.
-
hobizoli
nagyúr
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #119358 üzenetére
...de akkoris 4x(!!) annyiba kerult erte, 0-5% elonyert azonos orajelen
sot, vmikor a Yutani 500-s tesztjeben is a 500MHz-re rantott Cerka gyorsabb, a szinten 500MHz-n ketyego P2-nel is
ha nem vmi top highend desktop PC-t csinaltal unlimited ammobol, akkor mashol nagyon visszabb kellett fogni magad koltesben
olyan kb mint az a lanparty-s P2-300 volt a hoki S3 Virge-l
CPU a csucsokcsucsa, a VGA meg fika melle
2000-ben vettel egy 64MB-s GF2 Ultra-t a 400USD-ert, ami csak az ket CPU kozotti ardiffi
es nyilvan a P2-be is kellett vmi kepgeneratort rakni -
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #119356 üzenetére
99-ben és 2000-ben még jó volt a húzott cerka késői PII/katmai PIII ellen, viszont ahogy kellett volna a nagyobb L2 cache majd SSE, úgy kezdett hanyatlani 2001-től, továbbá 2002-től már sok programhoz eleve kellett minimum 500Mhz-es freki hogy jól fusson.
Manapság nagyjából a 6 magos 3D-s AM4 procik lennének a megfelelőjük, ha olcsóbban adnák őket. -
válasz
KROK640 #119300 üzenetére
Nekem van egy csomó. Érdekes története van. Jött régen pár darab, nekem nem kellett, odaadtam Ákosnak, aztán később visszaadta az egész procigyűjteményével együtt. Persze több Mendocino van benne, mint amennyit tőlem kapott. Majd leválogatom a jobbik BE-6- ban, melyik mennyit megy. 3db BE6- om van.
Egyik fentebb fotózva volt.
A második - 750 @1000- es Coperrel
A harmadik - 533- as Katmaival
+Van még egy bitang BX lap :
AOpen AX6BC Pro-IIElég jó armadával tudok harcba szállni
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #119295 üzenetére
Amikor az általad készült cikk készült, már fél éve piacon volt a coppermine, az erősen cpu limites cuccokban 1.5x-2x-es sebességkülönbség van a coppermine javára a celó ellen azonos órajelen, főleg gagyi via chipsetes lapokban (amikre a celeronhuszároknak tipikusan pénze volt). Az órajel növekedésével a sebességolló is nyílik, ahogy a cache hiánya miatt egyre jobban szenved a buszrendszer.
A fene nagy celeron moment a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy az 550 mhz környékére húzott 400as celeront kicserélted egy 700as copperminera, és ami eddig 10 fps volt, hirtelen 30 lett.
-
válasz
KROK640 #119287 üzenetére
Vissza a jövőbe. RyZen/Win98 és DOS
.
Már hangban is jobb, Awe64- be nem tudod DOS alatt feltölteni a 100MB- os mintát, modern gépen VSBHDASF- el igen.
Persze nem azt mondom hogy ne legyen retró gép, csak annyi hogy a modern lehetőségekkel, rugalmasabb retró a Zen, XT- től Win11- ig mindent is tud. Köszönet a retrókedvelő programozó mestereknek. -
válasz
KROK640 #119278 üzenetére
A 450- es az már Deschutes. Mondjuk az ma is ritka és drága, bár nem néztem utána mennyiért vált gazdát. 500- as Katmai, emelt FSB- vel, 550- ig hajtottam csak(BE6- ban), de ott már sztem rommá veri a fekete Cerkát.
Valszeg a 450- es P-II is megy mondjuk 500- on, de azt nem próbáltam.
Most retrózunk, a mostani árakat kell figyelembe venni, 500- as Katmai asszem elérhető árban van(bár aki tudja mit ad el, nem biztos hogy olcsón adja), a 800- as Copper meg még olcsóbb, utóbbi pedig megy 1100- on BE6- ban.
Katmai @550 --- 4589 pötty volt, azóta javult valamelyest a driverezési technikám, ezt kb 6000- ig fel tudom vinni. Fekete Cerkával nem lehet megközelíteni sem. -
válasz
KROK640 #119222 üzenetére
még talán a GTX950 is megtette volna ...
Amit ma már elérnek az IGP-k. A 8700G a GTX1050 szintet hozza, inkább fölötte van. A 1650-től már kikap, de csodák nincsenek. Nem nagy durranás, de 1080-ban el lehet vele karistolni, ha nem kell nagy extra.
CPUnál nálam még ritkásabb a helyzet, mert a Phenom 9500-ról 4th gen-re mentem, onnan meg mostani 10th gen.
Nekem a 6700k előtt 2-es széria volt. Előtte meg minden is, elég sokszor pár havonta cserélve és felső kategóriát pörgetve. Aztán megváltozott a helyzet, kevesebb időm és pénzem maradt a gépre.
Mert neked mennyi van a NASban?
Nettóban 16+6.4T Bruttóban a teljes mentésben ennek a több, mint háromszorosa. Ejtsd: szakmai ártalom
hajnalban indul a flex, jön a kombájn stb.
kombájn nem jön, flex, betonkeverő, fűnyíró viszont bőven akad.
-
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #119255 üzenetére
1999 végén találkoztam velük először, a socket 7 gépekhez képest meggyőzőek voltak, de p3hoz képest sehol sincs.
Nyilván lehet most háborogni azon, hogy a p3 proci 50 ezer ft volt, a celó meg 12.
De a fentebb emlegetett és dícsért teljes értékű 3800 deluxe grafikus kártya is 50 ezer ft volt, a savage3d meg 15, és ott mégse próbálja senki se végeni a savaget, pedig kb ugyanekkora kaliberű a sebességkülönbség ott is. -
válasz
KROK640 #119252 üzenetére
Nekem kicsivel 2000 előtt volt pentium 2 266-osom meg a chaintech 6ltm lap, az volt használtan 20eft kereken a szomszéd faluból (biztos ennyi be volt). Videókártya volt többéle voodoo1 és később voodoo2. 2D-re meg S3 és AT3D. Internet sehol sem volt még, az később lett ISDN. Pentium3/celeron kimaradt teljesen.
És persze mai napig meg is van a proci és a lap is. [link]
Hangkártyát pedig 5x86-osból hoztam át SB vibra16c ISA. Codegen táppal, talán maxtor vincsivel. Hangkártyák sem érdekeltek, utána volt mindenféle CMI chippes, de volt használtan ingyen kapott dobozos gravis is amit emlékeim szerint oliverdának adtam el 7eft-ért....(isa hangkártya kinek kellene..most meg... ) jönnek az emlékek le is állok gyorsan.
Ekkor még érdekelt a tuning, az előd 5x86 160mhz is ismerős műve volt (azt a gépet elvitte a vargáné). Aztán persze nem is nagyon lehetett mit 266-oson húzni, 83mhz vagy mi volt az FSB amire emeltem de nem emlékszem rá pontosan hogy stabil volt-e azon. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #119234 üzenetére
P2-nel a L2 kulso, off-die cache csak a CPU orajel felen ketyegett, ez meg a Katmai P3-knal is igy volt
ugyhogy hiaba volt tobb szamszeruleg, az elerese joval lassabb volt, mint a kisebb on-die L2-nek
a gyorsabb eleres es kisebb kesleltetes, meg nagyobb overall adatforgalmat csinal, kevesebb CPU uresjarat is van miatta -
ricsip
addikt
válasz
KROK640 #119089 üzenetére
Értem, hát akkor a közeljövőben be van tervezve 1 kis szétszerelés. 30 éve benne vagyok azért én is ebben a "szakmában", csak szerelni utáltam világéletemben ezeket. RAM upgrade ok, videókártya kivét oké, de processzort szerintem csak SLOT1-es P3-at szedegettem ki anno. Az Athlon XP-met úgy adtam el 2002-->2008-ban, h. 1x nem lett kiszedve, sem újrapasztázva.
Most h. aprópénzért meg tudom venni gyerekkorom masináit (a.k.a "gyűjtöm a szemetet"), már nem remeg annyira a kezem processzort cserélni. Max lesarkazom, és akkor bosszankodok egy kicsit, de nem világévge, ki lehet dobni nem foglalja a helyet. Nem úgy mint 25 évvel ezelőtt, mikor ezek az aktuális gépeim voltak, és ha elcsesztem volna, akkor az egy vagyon, fater seggberúg érte, és nuku gép évekig
Szóval, intenzív guglizással és wikipedia-val kitúrkáltam, h. az enyém Athlon 64 X2 3800+, Windsor, AM2, 90nm, 89Watt, BH-F2. Ennek jött ki következő szériában Brisbane változata is 65nm-en. Amikből viszont találtam "Athlon 64 X2" szériaként is futót, meg utána "Athlon X2" szériaként futó Brisbane-t is! Amik ráadásul minden tech spec-ben látszólag megegyeznek, stepping is G2, oszt a die size mégis kisebb az Athlon X2-nél
.
Eskü azt hittem a modern Intel Core i - főleg a Xeon szériák- elnevezése az elbaszott és átláthatatlan. De ezek szerint az AMD 64 is az volt, már 20 évvel ezelőtt is.
1) Tehát: 89 W--> 45W ez értelmezhető fogyasztás, és hő csökkentést tud elérni? Vcore láttam 1,35-1,4-ről le tud menni Brisbane (Energy efficient category) 1,2V-ra. A számítási teljesítmény ezt nem sínyli meg? Eleve akkor miért nem csak power efficient kiadása volt ezeknek?
2) A 2x512 KB vagy 2x1024KB L2 cache okoz észlelhető különbséget ennél a generiációnál, átlagfelhasználás és korabeli játékok esetén?
3) Az h. stepping Windsor F2/F3, ill. Brisbane G1/G2 az okozott bármi különbséget, ami miatt az újabb steppinget kellene kajtatni? AMD már ekkor se adott ki SPEC update-t, mint az intel, h. látszódjon mi változott/mit javított az újabb stepping?
Naszóval ha ez alapján: GA-M55plus-S3G (rev. 1.0) Support | Motherboard - GIGABYTE Global az AM2 csatlakozós listában mivel érdemes feljebb lépni? Ha nem akarom feltétlenül kimaxolni, de észrevehető / értelmes upgrade-t akarnék rajta elvégezni, és nem egy olyan procit keresnék bele, ami valami miatt scalper-agyatlan feláras unikornis kategória lett időközben?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
válasz
KROK640 #119205 üzenetére
Ebből egyik sem fog meg. Újabb és újabb bőrök ugyanarról. A kedvenc Supreme Commanderem meg már lassan a kenyérpirítón is elfut. De ahogy látom te is leragadtál a 3060-nál, mert annyira még sem kell semmi szupr új cucc. Egyszerre jó és rosz ez. Nem öntjük bele a pénzt, mert nincs egetrengető előrelépés. CPU-ból is kihagytam jó sokat 6->9->13
7.5TB? Az szép. Bááááár ha beleszámolom a NAS-t is, akkor van még hova fejlődnöd. Mondjuk ez csalás, mert lerakatnyi image VM meg mifene rajta és azok is nyomják rendesen a tárhelyet. Sorozatok nem érdemlik meg a 1080p-t, de fényképekből már van TB felett. Úgy, hogy fogyókúráztak a RAW felvételek, mert konvertáltam egy adagot a régiekből. Mondjuk kollégámat alulról sem karistoljuk, mert neki alapból 10-es szorzó van még az enyémen is és múlt héten mondta, hogy bővít
bele se merek gondolni mi lenne egy kis városban, netán egy megyeszékhelyen ...
Mi lenne? Engem pl. megnyugtat ahogy kuruttyolnak a békák, meg hallom ahogy a sünök motoszkálnak. Legalább négy költözött be a kertbe, ebből háromnak már megtaláltuk a rejtekét, de nem piszkáljuk őket. Lassan előhozzák a kis sünöket is a nőstények a vadkamera már be van állítva
Amúgy meg napi 1x hallom a merevlemezt amikor csinálja a másodlagos-harmadlagos mentéseket és katalogizál és éppen ott vagyok a rack mellett, mert mondjuk éppen forrasztgatok vagy nyomtatok valamit.
-
válasz
KROK640 #119209 üzenetére
A különbségek pedig elég nagyok. Egy XFi ElitePro(Burr-brown DAC) azért már alulról súrolja a HiFi- t. Az USB Onyx meg már egész természetes hangzás, az árához képest, a harmadannyiért kapható kínai Etzin meg tönkreveri mindegyiket.
Az alaplapi meg a pincében ezekhez képest...
Persze attól is függ hogy milyen hangsugárzó ill füles van a lánc végén. Mondjuk az Etzin feszes hangzását még egy kisebb dobozon is kihallani(Eris 3.5), hogy valami nem ok az árával, túl olcsón adják a hangminőséghez képest. -
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640 #119180 üzenetére
Megmértem a kártyákat, így legalább tudom melyiket érdemes választani. A mezei Asus V3800 lenne talán a legjobban kihasznált darab. Minden TNT2-ben hagyott a proci még tartalékot, ezeknek kellene még órajel. Örülök, hogy tényleg stabil a Mendocino 550-en, legalább nem kell neki feszt emelni.
Valószínű a passzív nVidia referencia TNT2 Pro-t teszem mellé, ezzel kipróbálok még néhány drivert.A táblázatba felraktam az alap 366-os eredményt is, elég megdöbbentő mennyivel gyengébb a CPU ezen az órajelen.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #119203 üzenetére
nekem dedikalt PCI-s SB Live!-m volt akkor, szoval nem kulonosebben erdekelt az integralt hang milyen az anyulapon
5-6 PCI kozul mindig volt hova rakni
akkoriban meg nem volt divat a mATX meretu deszka
most sem az alaplapit hasznalnom, hanem egy Creative gamer headset USB-s hangkartyajat, csak abba most mar Kingston HyperX Cloud 2 gamer headset csatizik
ez az USB-s cucc megvan vagy... 13-14 eve
meg amikor 3-4 evnyi notebook helyett ujra desktop PC-m lett 2011-ben (FM1-s A64-II-X4-631 cucc GTX560Ti-vel), akkor vettem azt a headset-t, amihez az jart -
válasz
KROK640 #119191 üzenetére
Na de ha kell VGA mégis? Mondj olyan címet amiért érdemes lenne dVGA kell? Persze van egy 3060Ti a gépben, de az 5. kört megint ki fogom hagyni, mert nincs miért lecserélni. Így időtartamra vetítve olcsóbb, mint a sláger Ti4200 volt. Pedig az is elég sokáig használható volt a korabeli kártyákhoz képest.
Az IGP-nél nincs csoda, a fogyasztási és RAM sávszélesség limit miatt még ha akarnának, akkor sem tudnának a dVGA közelébe kerülni. Álmodozni persze lehet, de már amikor nagy mellénnyel el kezdték hirdetni, ez akkor is látszódott.
A HDD döglődik, egy 512GB-1TB körüli SSD-vel viszont szépen el lehet már lenni.
-
hobizoli
nagyúr
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #119191 üzenetére
Manapság merevlemezt minimum 6-8TB méretben érdemes venni, 2TB-ig nagyon elverik az SSD-k, és gyakorlatilag 1-2db 3,5-es hely van a legtöbb házban.
IGP-be pedig nagy a szórás, mert pl. Strix Halo is IGP-s, na azzal tudsz is játszani, mezei UHD730/770 pedig régi játékokhoz elég csak, szóval pénztárca kérdése is. -
válasz
KROK640 #119181 üzenetére
Fokozatosan lett minden olcsóbb. A trükk az, hogy ma már nem kell külön VGA kártya a legtöbb embernek. Emlékszem amikor a GX-es gépeknek örült mindenki, mert komplett gép 1000$-ért megúszható volt. Szépen apránként ment le a mai szintre és a fejlődés lassulása miatt nem csak olcsó, de viszonylag időálló is, ha nem a legolcsóbbat veszi az ember.
-
válasz
KROK640 #119154 üzenetére
Ok, várom az eredményt. Ez tőlem amolyan szubjektív pattogás, sok értelme nem volt ismét belecsapnom a lecsóba, bár tényleg kedvelem ha egy tartalmas képmentéssel van felvezetve egy adott vas képessége. Ehhez jól megy a 3DM01 meg még a 03 is asszem.
Mondjuk a félóra Orthos nem semmi, azon látszanak az adatok is rendesen -
ricsip
addikt
válasz
KROK640 #119089 üzenetére
Ez még az a generáció, amit le lehetett sarkazni, mert nem volt rajta kupak, ezért fázok tőle. Mert amúgy idle 35 fok között megy, terhelésre felugrik 40-pár fokra. Szerintem az nem olyan sok, hogy újra kellene pasztázni. Vagy ezeknél már 45-50 fok soknak számított? Mert ahogy látom a Tjmax az 65 fok...
-
válasz
KROK640 #119088 üzenetére
A single CPUz képmentés sajnos érvénytelen....ilyen szintű bizonyításhoz tuti.
A videó olyan homályos, hogy nehéz kivenni bármit is.Asszem azért letettem ebben a topicban annyit a virtuális asztalra, hogy rájöjj, nem a levegőbe szoktam írni (legalább Athlon XP kérdésben).-
-Itt most nem is az állítások általános hihetőségéről van szó(mindenki azt mond, amit akar), hanem arról a rendkívül egyszerű tényről, hogy egy ilyen nagy horderejű tuningot alaposan bizonyítani kell, így van ez itt a PH listán, vagy akár a világversenyes HWBot- on is, megkövetelnek egy szabályos képmentést a listára kerüléshez.
Ezt az említett processzorral soha az életben nem fogod tudni prezentálni, mert egyszerűen nem képes rá. Bocs hogy ezt mondom, de minden második hozzászólásodban szerepel ez a hihetetlen állítás, melynek semmi alapja nincs.Márcsak amiatt is érdemes a végére járni, mivel ha egy kezdő retrós vesz egy ilyen procit, megállapítja hogy pld még 2500- on sem stabil, utána meg jogosan kérdezheti hogy ez a 2669 meg honnan jött ?
Nekem ugye kénytelen mindenki elhinni, hogy a madness98 stabil, aki nem hiszi, kinevetem, majd betolok egy fulltrack retró tesztet, vagy ha kell, akkor egy 10óra hosszú Aida stress tesztet.
-
válasz
KROK640 #119080 üzenetére
Gyakran említetted a 2669MHz (2006) Athlon XP- t, ez sztem kizárható hogy ilyen órajelen napira stabil, sőt még egy full-track 3DM2001- el is lefagyna, ill lehet még a POST is rosálna.
Továbbra is várjuk erről a hiteles, dátumbélyegzős, nickneves, full 3DM01 tesztet(ahogy én is szoktam bedobni ilyenekről a screenshotot).
A konfig ahogy írtad megvan ma is, tehát semmi akadálya nincs ennek a tesztnek.
Más tészta hogy hiteles képmentést erről tuti nem fogsz tudni prezentálni, mivel ezen procival lehetetlen sztem. Esetleg nagy HOC laborban, nagyon speciális nitrogénezéssel, rövid ideig, és egy egész csapat profi tuningossal körbevéve.
Sima léggel, otthoni körülmények közt ki van zárva.
Tudom genyó vagyok, de annyiszor jelezted már ezt az urban-legendet, hogy kénytelen voltam megint reagálni. -
válasz
KROK640 #118980 üzenetére
A Win3.1 sajátossága. Amit képes kihasználni, sztem arra vonatkozik a 70:30 arány. Retró gép esetén is hasonló adatokkal dobálózik.
A lényeg hogy az utolsó VBESVGA driver módlistája már megtalálja a GTX1060 és a GTX1650- ben is a FHD VESA felbontást. Tehát nem a videodriver miatt nem indult, az teljesen jó. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #118944 üzenetére
Jó bizony, roppant hatékony perf/w cucc, ezt a jellemzőt értékelem a legnagyobbra.
Az időtállóság nálam azt jelenti, hogy arra jó amire használom, azaz nálam egy GF4 Ti 4200 is időtálló, pláne hogy még mindig működik.
A VRAM még mindig úgy működik, hogy sokat lehet sporólni egy beállítás visszavételével, sok címnél amúgy sem feltűnő az ultra/max és az egy fokozattal kisebb set közötti látható difi, FPS lövöldében meg nincs idő élvezni a részletességet. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #118947 üzenetére
Szerencsére én ilyenekkel nem játszok. Azt tudom, hogy elég szépen és valósághűen néz ki, de nem látok olyan technikai okot, hogy egy ilyen rallys autós játék miért ne futhatna tökéletesen egy core2duo kaliberű gépen 256mb vram társaságában. És itt most nem arra gondolok, hogy ezt a fajta részletességet bele lehetne sűríteni, mert nem lehetne, hanem inkább arra, hogy feleslegesen használnak ilyen gigantikus részletességet.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #118941 üzenetére
Ali-n vannak 16GB-s RX580-k is...ha mar lassan retro korszaku cucc lesz ez is a ~8 evevel
de lofuttyot sem er a +VRAM, mert a GPU maga keves a QHD vagy 4K felbontashoz
foleg hogy GPU 200-250MHz-l lassabb rajta, mint a normal RX580-n
meg 2048 SP-s, szoval igazabol egy RX570 am az
meg a 16GB VRAM is csak effektiv 7000MHz-n ketyeg (4x1750MHz), nem 8000-n (4x2000MHz), mint ahogy a 8GB-s RX580/590-n
az arabol siman veszel egy RX590-t, amin 1560MHz-n jar GPU alapbol, meg 8000MHz-n a RAM is, es a magasabb fillrate-je miatt siman jobb lesz barmiben nezve -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #118934 üzenetére
az RX4/500-as kártyák brutálisan népkártyák voltak
Hogyha geek körökben mozog az ember, és lát egy bizonyos hardvert sokszor, akkor hajlamos azt gondolni, hogy sok van belőle, és rendkívül népszerű, ezt levetíti a piac egészére.
Az ember a saját tapasztalatai alapján igyekszik a világról képet alkotni, viszont a piackutatás nem hazudik.
Abban persze igazad van, hogy az rx 470/570/480/580 kártyák szokatlanul népszerűek voltak, de az már 5 éve volt.
Egyébként itt van a diszkrét gpu piac változása százalékos arányban:
A rekord alacsony 8%-os számadat ezen még nincs rajta.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #118926 üzenetére
Ha nem így lenne, akkor a Radeonok szinte piacképtelenek lennének
Pontosan, a Radeonok jelenleg piacképtelenek, teljesen összeomlott a piaci részesedésük.
NVIDIA Dominates AIB GPU Market With 92% Share In Q1 2025, AMD Drops To 8% & Intel To 0%
Az is kérdéses, hogy jövő ilyenkorra lesz -e egyáltalán 5%-os piaci részesedésük a diszkrét grafikus kártyák piacán.
Egyénként csaknem minden crossplatform játék (pl mobilos játékok pc portjai) openglt használnak, a játékok 95%-a ilyen.
Ezen felül nem csak opengllel vannak gondok, hanem szinte mindennel, dx11-el is. Kicsit ilyen s3 savage 2000 feeling, amit leművelnek. Amilyen jók lettek cpu fronton, annyira lettek rosszak a gpuik.
Ez a w7100 annyiból jobb, hogy ezen eddig működött és amd-hez képest bugmentesen futott majdnem minden (opengl is), amit rádobtam, de így, hogy döglődik, ez már sovány vigasz.
-
ata99
tag
válasz
KROK640 #118880 üzenetére
A másik kettőtől eltérően abban a gépben egy szem por sem volt. Lehet, újkorában kicsomagolták, megpróbálhatták felhasználni arra, amire szánták, de mivel nem jött össze a dolog, hát kb el is csomagolhatták...de ezt csak én tippelem. Nem hinném, hogy kimosták és lemezt cseréltek benne mielőtt kidobták. De sosem tudni
-
ata99
tag
válasz
KROK640 #118876 üzenetére
Az irodai gépeket nem tunningra épitették
Az az MSI lap, amiről az előbb irtam egy HP-s gépből volt. 3 darab jutott hozzám tavaly ősszel. Athlon 64 1640B procival voltak szerelve. Abból a gépből, amelyikből a kondik vannak még a lemezt sem vették ki. A HD Sentinel ha jól emlékszem 12 órát irt a működési időre úgy, hogy előtte azt már töröltem és már újonnan volt rajta az XP. Az egyik itteni szervezet kapta őket egy EU-s projekten keresztül...
-
ityam
őstag
válasz
KROK640 #118854 üzenetére
az évek nekem összemosódnak. Nem gondoltam hogy ezek az évek mérföldkövek és tudnom kell mi mikor volt. visszagondolva végigjárva az éveket valszeg tudok évet rendelni bizonyos eseményekhez.
Nálunk is biztos hogy a bátyám lobbizta ki a szülőknél a gépfejlesztést. Gépfejlesztés lobbinál első emlékem hogy a bátyám haverja hozott kölcsönbe egy voodoo1 et hogy próbáljam ki. Ez volt az első saját első fejlesztésem amire persze nem volt semmi forrásom és én könyörögtem ki az anyunál hogy fizesse ki.(ezzel egyébként beelőztem a tesóm riva128 as konfigját szerintem, mert jobbnak éreztem a voodoo1 et. Játszottam persze akkoriban a tesóm riva128 ával, de hát a voodoo1 más kategória volt nekem anno) -
ityam
őstag
válasz
KROK640 #118850 üzenetére
Nekem bátyám van. én 83 as vagyok. nem kicsit idősebb a bátyám mert ő 75 ös.
C64 en megtanultam anno hogy töltsem be magnókazettán a játékot amit akartam(ez még általános iskola alsó korszak).
286 os gépre váltva annyit megtanultam hogy NCvel tudok könnyen lépkedni a gépen és elindítani a játékot amit akarok.
A linuxos kísérlet akkoriban nem hagyott emléket csak annyit hogy MCvel van ncm, de linuxon nem emléxem játékra amit játszottam.
Saját gépnek én megörököltem bátyámból a 233as mmxét. Amihez egy voodoo1 volt az első fejlesztésem és onnan fejlesztettem magamtól
Linux/Unix engem elkerült és nem kerestem.... -
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #118778 üzenetére
Nekem is nagyon sokáig csak úgy volt fejlesztés, hogy az előzőt el kellett adjam. Szerencsére az Athlon XP 2009 őszén már annyira keveset ért, hogy nem igazán érte meg eladni, így a nyakamon maradt.
De ez egy eléggé kiugró eset, mert sajnos még utána is kellett eladnom gépemet, a Phenom 9500-at eladtam (az új tulajnál lehet, hogy mai napig megy, mert netezős gépnek lett véve és 6GB RAMra bővítve itt egy cikk róla.
Az I3 4330-at viszont meg akartam tartani, mikor 10th gen I5-re váltottam, de végül nem történt meg, mivel bejelentkezett rá egy haver. Na meg amúgyis van még egy 4th gen I3-asom és az B-s helyett Z-s lappal, szóval végülis az "élmény" megmaradt. Azt meg mióta fejleszteni is akarom, de valahogy minig elmarad, pedig van hozzá itthon egy jó alacsony órajeles I5-ösöm (most I3 4170 van benne) ami nem feltétlen lenne előrelépés, de I7 vagy Xeon jönne bele, egy kis RAM is, a GTX960-at meg váltja majd az RX570 8GB... -
válasz
KROK640 #118777 üzenetére
Egerben. A hibát ott követtük el, hogy 8-10 fokban a fürdőbe mentünk. Mondjuk az eső miatt a vártúra sem lett volna jobb. Szerencsére a masszív alkoholizálást sikerült kimozogni,. Nem volt senki vállalhatatlan és nekünk sem kellett kápót játszani.
Ciprushoz hasonló élményeim vannak a félszigetről. Helyiek bőrkabátban fagyoskodva figyelik ahogy mi október végén-november elején fürdünk a tengerben. Napközben tök jó idő volt, estére viszont mindig hűvös-nyirkos. A tuti megoldást a bed sharing nyújtotta...
DarthSun: Nem a borkostoló, hanem influenza, nátha vagy a covid n+sokadik variánsa. mindegy is, nem haladok a pakolással. Este még csináltam egy státusz videót. Ez kb. a harmada a megszokott adagnak és 1 hét alatt hoztam össze. Ez kevés lesz...
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #118701 üzenetére
Vannak olyanok, akik mindent megkapnak azonnal, de a döntő többség hosszú lemaradással kíséri csak a technológiát. Ez akkor vicces, amikor különféle emberek bejelentik a fórumon - pl wanabe játékfejlesztők itt a prohardveren - hogy mostmár csak a vulkán, meg csak a direktx12, megmondta a sztím is, aztán valójában kb 1% körüli támogatottságú apira dobják rá magukat, hogy az egyébként soha el nem készülő wasd röpködőjüket akkor se lehessen majd elindítani, ha egyáltalán valami is lenne belőle valaha. Meg kell húzni egy ponton a vonalat, de nyilván nem ott, ahová ők gondolják.
De jó példa erre a zoltanz által épp most megkapott core2duo, amit valószínűleg csak azért cserélt ki a gazdája, mert nem lehet a ramot updatelni benne, különben valószínűleg felfejlesztette volna 3 vagy 4 gigára, és használta volna vígan még pár évig.
-
válasz
KROK640 #118696 üzenetére
Onnan indult hogy a K6 gépet nem adtam el az Athlon debütálása után. Majd a főnök megjelölt pár gépet, hogy lomtalanítás lesz, pakoljam ki. Teljesítettem is a parancsot, csak nem a járda mellé, hanem a Fiat kombiba pakoltam, és szépen hazahoztam. Kollégák, számtechboltok is szóltak később, hogy van kidobandó, kell-e. Fokozatosan gyűlt tehát fel.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #118694 üzenetére
A voodoo2 sli akkoriban egy abszolút high end kártya volt, és kettő kellett belőle, szóval nem igazán volt a tömegek számára elérhető. A GeForce2 MX különféle változataiból meg általában szörnyűséges 64 bites kártyák jutottak az ember kezére, amikkel érdemes volt inkább csak 640x480ban, vagy 800x600ban szórakozni. Úgyhogy én az 1024x768as játszadozás elterjedését inkább 2002 utánra tenném, az 1360x768-at pedig 2010-re.
-
válasz
KROK640 #118682 üzenetére
Remélem tudok majd jelentkezni a FHD Win3.11- el, Omores a Vogonson sikeresen telepítette egy RX480 videókarival.
Ha bejön - FIGYELEM, ULTRAOFF, ez lesz az utolsó ami szöget ver a realretró konfigokba, és immár egész modern konfigokon is használható minden realretró oprendszer.
Ez nem azt jelenti hogy mellőzzük a retró gépeket(nálam is van még 46db), hanem akinek pld kis panelszobában csak egy modern gépe van, az is tud rajta mindent implementálni XT szinttől mai modernig, és persze natívban, semmi virtualizált/Emu izé nem kell hozzá, a natív az igazi. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #118681 üzenetére
Tudja is a tnt1 az 1920x1200as felbontás. Az első pár driverrel. Aztán kivették belőle, így az újabbakkal már csak 1600x1200at tud
Egyébként az első konzumer kártya, amivel tényleg nyugodt szívvel lehetett játszani 1024x768ban, szerintem a gf ti4200 volt. Ezt úgy értem, hogy ez a saját korszakának a játékait is vitte megfelelően abban a felbontásban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Subaru topik
- PlayStation 5
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Philips LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest