- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor Play - játék az árakkal
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
envagyok #119685 üzenetére
Nekem is van most egy Asus 462-es nforceos lapom ami majd megy kondizásra.
Igazából azon legelészek most, hogy abból legyen gép (olyan, amilyenen a családban anno először játszottam a GTA3-at) egy szép ugyancsak Asus Radeon 9600-assal vagy a már említett A64. Mindkettőhöz van emlékem úgyhogy tudnám élvezni, de csak az egyik lesz megépítve. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #119603 üzenetére
Wilamette Celeron 1700, és az Athlon XP alatt nekem már nem is emlékszem, hogy volt-e rontott DVD... Win XP ofc már eddigre bőven.
Olyankor már csak arra kellett vigyázni, hogy ne a legeslegfilléresebb lemezre írjon az ember. Persze mentek a titkos tippek, hogy Arita meg ilyenek, meg mit kerüljünk meg mit nem. Sokszor két hetente más volt a mantra, hogy mi éppen az elit és mi a nagyon kerülős. -
hobizoli
nagyúr
válasz
envagyok #119592 üzenetére
nekem EIDE CDRW-m volt mar a 90-s evek legvegen is
siman irtam vele a lefikkantott 6x86MX-l is
Ultra ATA66/100/133 mellett pont qrva mind1 amugy, mert a CD iras jo ha 16-24x-s sebesseggel ment 1999-2000 korul, ami 3-4MB volt masodpercenkent
ennyit egy EIDE HDD is tudott csuklobol
de aki nem nagyuzemben tolta, az megirta 4-8x-n kenyelmesen
amikor meg a csak SCSI-ket vettek a CD irasra akkor meg a 4x iro is csucstechnika volt
ugyhogy hiaba tud a UW SCSI 40 meg 80MB/sec-t ha a tizede-huszada is eleg volt az irashoz es ennyit az IDE is kikohogott csuklobol
sot, tobb RAM-bol lehetett adni neki tobb MB-nyi extrabuffert a rendszer RAM-bol, szoval ha masodpercekig kiesett volna a HDD felol az adatforgalom, akkoris meg csak az a buffer fut le, de magaban a CD iroban levo meg akkor is ott van ezen kivul
nekem a 64MB-bol 8MB volt erre allokalva a P1-nel
vkinek akkor 8MB volt a gepeben az osszes RAM es ugy irt CD-t, szoval neki ez nagyon nem jatszott, meg arrol az egyszem 2-3 GB-s szetparticionalt HDD-rol akarta volna irni, mirol a Win95-98 is fut neki, es neha nem jott ossze, ha a HDD feje a ket particio kozott kavirnyalt oda-vissza pl a sok swap miatt
nekem egy kulon 2GB-s WD HDD is volt a CD irasra
igy maris nem kellett fosni se, hogy a légy elrepul 2m-l a gep mellett az iras kozben, meg juj megmozdult az egerkurzor es most mi lesz
ment az iro, kozben mp3 zene, mivel RAM is volt eleg a Win-nek -
hobizoli
nagyúr
válasz
envagyok #119579 üzenetére
aaa, reg kidobtam mar
a Win7-tol kezdve nem is hasznaltam mar a DVD-t se
talan csak amikor a Starcraft 2-t telepitettem meg az elso gyari dobozos verziobol meg vmikor 2011-12 korul, es az mar akkor sem volt uj game
az utana levo 2.-3. bovites is megvan eredetiben, de azoknal csak beirtam a kodot es az csak siman engedelyezodott a profilban, mert a game maga a fullos verzioban ott van mindenkinel letoltodve, hogyha online jatszik egy olyannal, akinek megvan a bovitmeny is, akkor vele egyutt jatszva abban a game-ben mukodik nala is az egesz, es az a resz nem csak akkor toltodik le es utana letorlodik
Solo-ban, az AI ellen jatszva csak az, amit megvett
en sima homejuzereknel ezt a SCSI temat sosem vagtam miert vannak egyesek annyira rafeszulve
kell hozza egy PCI vezerlozsuga, ami penz, azert 20-25 eve 30-40k egy PCI SCSI zsugaert nem volt eppen keves
aztan a HDD maga is 20-30%-l dragabb azonos GB-nyi meretben, szoval ha van 2-3db SCSI meghajtod, akkor az ehhez szukseges PCI kartyaval egyutt 150-200k-d van csak adat tarolasba tolva, ami 20 eve nem volt keves ammo csak errevallalati kornyezetben lehet faszabb tizensok egyseggel vmi nagytorony szerverhazban, de otthon 2-3 egysegnel mit szamit...?
-
hobizoli
nagyúr
válasz
envagyok #119535 üzenetére
nekem nem volt kulonosebb bajom a Win95-l sem, csak normalis hardver kellett ala
mondjuk nem egybol ment fel az 1996 elejen amikor a Pentium75-t vettuk, csak vmikor ev vege fele
addigra meg mar volt OSR2 belole, az meg tok siman ment rajta
Triton FX chipsetes deszka, Pentium 75, 2x8MB EDO RAM, Miro Video 20SD (S3 868 2MB) VGA, WD 1.3GB HDD (WDC AC31200F), SB AWE 32 (CT3990) volt benne -
KROK640
nagyúr
-
válasz
envagyok #119468 üzenetére
A 13600K-nak visszavettem a long term TDP keretét, így elbír vele melegben is a léghűtés. De azért ez nem normális megoldás. Egy video vágásnál érezhetően throttlingolt és ami röhejes, hogy amikor lemértem 5-10% között veszítek csak a 125 vs. 95W beállítással. Gyárilag a végletekig tuningolják a szerencsétlen procit csak azért, hogy elmondhassák, hogy az ő bitkolbászuk nagyobb.
-
válasz
envagyok #119459 üzenetére
Az volt. Fele cache és csökkentett FSB. Trükkösebb volt a visszaállítás, mertúgy vágták át, hogy vezető filccel összehúzva szépen lezárta az ember az alatta lévő réteghez. Ki kellett tölteni először valami kis epokittel és azután lehetett vezető filcezni. Hogy pontosan melyik átvágásokat az már nincs meg fejben, kolléga volt a hozzáértőbb. Még az van a fejemben, hogy volt egy időszak ameddig ez működött. De lássuk a google-t: [link] Ez ugye az átalakítás, de nincs konkrétum, hogy melyik hét, de tudom, hogy variáltak ezzel is.
33-50% tuning többször is benne volt a pakliban. MMX 166->233, Cel 300A, P4 1.6 -> 2.4 stb. stb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #119459 üzenetére
Igen, a Thorton a Barton kistesója volt, a neve a "Thoroughbred" + "Barton" szavakból jött.
Via KT400/600-as lap kellett hozzá, és össze kellett kötni az L2 és az L5 hidakat ceruzávalSajnos ma már tényleg nem működik, hogy alsó vagy közép kategóriából felsőt csinálsz
régen rengeteg példa volt rá.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #119454 üzenetére
Még a 381K netto is úgy jó átlagnak, ha beleveszed, hogy ezt felhúzza az is, hogy benne van az ügyvéd, a vezérigazgató, meg a miniszter fizetése. Illetve nagyon sokan 12 órai munkával jelennek meg ebben a statisztikában nem nyolccal. Ugyanakkor nyílt titok 13 éve, hogy a közmunkások nincsennek ebbe beleszámítva. Plusz Budapest erősen elhúz a vidékhez képest. Szóval ez egy erősen kozmetikázott statisztika, amin egy kelet magyaroroszági csak keserédes mosollyal legyint, és már 250 nettoval király a haverok között.
Szóval veheted a 400K-t átlagnak, csak nem lesz nagyon igaz
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #119444 üzenetére
Bizony, sosem volt. Ez az árukon is meglátszott. Mikor a Tualatin Celeron olcsó volt, akkor még a 2100+ nem annyira. És igen, Palomino-t kell vennünk a korszakból kifolyólag. Egy 2100+-os Palomino-ban, pedig leginkább semekkora sem volt a tuning potenciál.
Azért ott egy 1700-as Tualatin már rendesen a nyakára másszott, ha nem is voltak pariban ... -
-
ricsip
addikt
-
-
-
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #119343 üzenetére
Én próbáltam már, gyakorlatilag teljesen használhatatlan... Az is csoda, ha a programok telepítését túléli. A fájlrendszer implementációja driver bugos, hajlamos a vinyók tartalmát ledarálni bootolás során. Sajnos az a rendszer csak egy kísérlet, a valóságban nem használható.
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #119321 üzenetére
32 megás V7700 TI-m, szintén vaterán vettem. Utólagos memória hűtőbordákkal, tesztelve, 11900-nál állt meg a licit akkor. Szerencsére fel-fel bukkan szinte havonta egy GF2.
Hasonlítgattam a 64 megás Pro-hoz, annak az órajeleit a TI-ra állítva a memória előnye 1024x768 32 biten kijön, 2-4% volt minden téren a 64 megás javára. Normál használat mellett ez fel sem tűnik. 1280x1024-et még úgy ahogy elviseli a GF2 Ti, ott már tetemesebb 10-15% előnyre tesz szert a 64 MB-os, viszont korhű címeknél (Deus Ex, Arx Fatalis) képtelen már a kártya normális sebességgel futtatni ekkora felbontáson ezeket. Magam részéről így maradtam a 32 megás Ti mellett, legalább nem a szög gyári Pro-t nyúzom. -
-
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #119123 üzenetére
Erre senkinek sincs ötlete?:
"2000-2001-2002 környékén milyen márkásabb és pofás házak voltak?
Egy Abit ST6-E (fehér) lappal szeretnék konfigot összedobni, jobb lenne plexi oldalas, vagy moddolnán plexire az egyik oldallapot belül ledszalagos világítással, meg a ház belsejét festeném fehérre vagy más színre a lemez belsőt."
486/Pentium időszakban olyan pofás AT házak voltak... -
válasz
envagyok #119128 üzenetére
Megnézem, bár később, most az FX van a próbapadon. Nem néztem wattmérővel mikor fent volt, ha szumma 250W lesz, azért az tényleg elég sok. Radeon 9600TX van mellette, az kb nem fogyaszthat sokat.
Kíváncsi leszek hogy az idle desktopról mennyit ugrik a stress indításakor. -
FF23
senior tag
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #119125 üzenetére
Megy a PAT sok 865PE északi hidas lapban, normál használathoz emiatt jobbak is.
Szép meg jó az Asus CT-479, de vannak korlátai, emiatt 4Ghz fölött járatott asztali/mobil P4-et nem fog megverni, és világrekordot sem tudsz vele dönteni.
Prescott 64-bites XP alatt sokkal jobb, ott már kell az SSE3 is, 32-bit alatt 5-10% max az előnye, de legtöbbször ugyanannyit hoz mint az ugyanolyan FSB-n és frekin járatott NW. -
FF23
senior tag
válasz
envagyok #119118 üzenetére
A p4c800 és a p4c800-e deluxe pcb-je ugyanaz, kivéve a lan chip környékét. Szerintem ott valami egyedi probléma lehetett.
-
-
válasz
envagyok #119125 üzenetére
Az, csak nem jutott eszembe a neve
. Mondjuk úgy tudtam, hogy csak a P4C800- ban műkszik, akkor eszerint nem jól...
Próbálj ki egy vadállat D0- ást a saját műhelyedben, frankó lapban...és meglásd.
Sok online tesztet olvastam már én is, aztán itthon meg elég más eredmények jöttek(nem mindíg, de gyakori volt). -
envagyok
veterán
válasz
2001-2002 környékén milyen márkásabb és pofás házak voltak?
Egy Abit ST6-E (fehér) lappal szeretnék konfigot összedobni, jobb lenne plexi oldalas, vagy moddolnán plexire az egyik oldallapot belül ledszalagos világítással, meg a ház belsejét festeném fehérre vagy más színre a lemez belsőt.
Van a lapon hangkártya, természetesen nem az lesz használva, korhűben gondolkodom milyen zöld vagy piros lenne. Audigy 2zs kicsit fiatalabb, neten láttam már belőle zöldet. Ilyet látott már élőben valaki?
Ha nem találok, és nektek sincs ötletetek, akkor max külső usb kártya lesz, egy fura opció lehet még pcmcia fogadó audigy pcmcia kártyával.Az a baj, hogy szerintem a 90-es évek közepéig voltak szépek a pc házak, meg 2003-tól a p4 időszaktól indult megint egy design forradalom, pl. Thermaltake házak. 2000 körül olyan semmilyen kinézetük volt.
Videókártyából szerencsére voltak szépek akkoriban, pl leadtek gf3 vagy gf4 2 ventivel, radeon 8500-9700, de a referencia geforce 3 is szép. Kicsit nem korhű, de a rage fury maxx is eszembe jutott.
Még kék kártyaösszeállításon is gondolkodom kyro kártyával, de kék hangkártya se nagyon jut eszembe.
Valami nagyon pofás extravagáns gépet szeretnék összeállítani gyönyörködésre, demózásra p3-at kimaxolva.
Aki kint volt bacsis kiállításán látta azt a "moduláris" házat?
Mi annak a pontos típusa? -
válasz
P4P800- ban ultrastabil 4150MHz- en is, és sokat használva is. Jó sokat kapott régebben is, aztán el volt csomagolva, ismét felrakva pöccre indult, majd a sok kísérletezést is bírta, mely végül meghozta 3 kategóriában is a Voodoo2 világcsúcsaimat. (53MHz PCI !!!, ilyet melyik korabeli lap tud ? Szumma semelyik...).
Valszeg a P4C800 slágerebb lap, mert valami extra izé átalakítót is képes fogadni, de gondolom felhasználhatóságban a sima P4P800 sokkal jobb.
Tévedés : a Prescott azonos órajelen is jóval gyorsabb mint pld a Northwood, tuningban meg egyáltalán nincs verseny, a Presi sokkal nagyobb órajelre tuningolható.
Hmm, egyre több urban-legend terjed, amit korrigálnom kell...
-
válasz
envagyok #119083 üzenetére
Na-ja. Nálam évszámtól függetlenül a retró napi felhasználhatóság játszik, tesztek esetén pedig az ultrán-karcoló madness konfigok.
Azért nem feledkezem meg a naptárazós retróról sem, majd jönnek..
...csak még védett módban is realizálnom kell a FHD Win3.11- et modern gépre, lehet hogy ez akár már pár napon belül sikerül, lehet hogy csak 1 év
Elszöszmötölök vele, nem hajt a Tatár.
-
válasz
envagyok #119075 üzenetére
Tuningolt Core2- vel kell ezeket már inkább tesztelni-min(4.2GHz legalább), a tesztekben szereplő procik nagyon gyengék egy DualGPU- hoz.
Nálam inkább csak az X99 lenne alkalmas ilyenre, a valós 2x16x PCIe VGA sávval, de az sztem még a béka segge alatti 3.4GHz- el is köröket verne ezekre(ultragyors a proci+nagy a kess). -
envagyok
veterán
válasz
envagyok #119065 üzenetére
A Pentium D955-el 8500/9700 pont a sima és a crossfire setup közti különbség.
Athlon Fx-55-el tesztelte régen egy oldal, ott 8900/12400 ugyanez.
Ennyire jobban hajtja ki az FX-55, igaz nem csoda, nem kispályás cucc. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #119065 üzenetére
Igen, láttam, hogy ez egy EE CPU, meg ES is ráadásul, szóval eléggé ritka is lehet.
Bár a Haswellnek jóval nagyobb az IPC-je, de így a paramétereit megnézve ez kb egy I3 4330-as. Paramétereit tekintve legalábbis. (mindkettő 2C4T, 4MB cache, 3500MHZ körüli órajel). Csak hét a Presler vagy 9 évvel idősebb. -
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #119060 üzenetére
Összetettebb volt a dolog, mert játékra tényleg Athlon 64/X2 volt ajánlott, azért 4GHz-től jók voltak a Pentium D procik is, és arra gyakorlatilag mindegyik képes is volt 1 normálisabb léghűtéssel. Továbbá a Pentium D erősebb lett volna, ha a két magot nem két 1 magos prociként kezelné az északi híd, és emiatt mindig nagyobb a késleltetése mint a Core 2 prociknak, részben ez is felelős a viszonylag gyenge IPC-ért, és 1 magon nem annyira gyenge pont emiatt.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #119059 üzenetére
Eléggé procilimites a történet. Az elöző 9700 pontos 3dm 05 is cpu teszt nélkül volt, csak a 3 3d teszttel , löktem egyet a szorzón, 3.46-3.7ghz-re húzva a procit 10312 pont lett.
Annyit nőtt a 3dmark, amennyivel gyorsabb lett a proci
Nem csoda, hogy 2006-ig mindenki Athlonnal játszott
A core2duo gogta csak meg 2006 nyarán.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #119056 üzenetére
Fordítva berakva a kártyákat kép se volt, ha kivettem felül a sima kártyát, a master alul is adott képet.
A lapon is a jelölés úgy van, hogy felülre van írva, hogy master.
Viszont most kicseréltem a slave kártyát egy másikra, így viszont sikerült bekapcsolni, természetesen úgy, hogy a master kártya fent volt.
Fura, mert ezzel bepróbálkoztam a múltkor is, de akkor úgy se ment. Lehet a driver sem volt jó akkor.
A 3dmark 05 sajnos nem sok pluszt hozott, kb 15%, lehet cpu limites a pentium d 955 miatt
8500 pont volt kikapcsolt cf-el, most 9700.
Húzok kicsit a procin.
-
válasz
envagyok #119005 üzenetére
Csak ki volt rakva, de hogy hol azt most meg nem mondom, csak emlékszem, hogy megütötte a szemem. A lomisban is találtak a srácok érdekes dolgokat, szerintem pont Yutani cuccai előtt néztünk valami leletet amit előástak. A cuccokat érdemes lenne tematikusan egymás mellé rakni, a home computerek is ketté voltak szakítva, de PC-s videó/hang kártyák sem egymás mellett voltak. stb.
-
válasz
envagyok #118998 üzenetére
Rendition-t láttam és talán powervr is volt. Már az is eredmény, hogy bacsist meg tudtuk győzni, hogy ne később legyen. Elég jól megúsztuk, idén nem volt elviselhetetlen a hőség.
A lomis részben inkább csak PC-s cuccok voltak, meg tényleg lomok. A mellette lévő ahol volt retró az meg erősen túl volt árazva,.
-
válasz
envagyok #118998 üzenetére
Pont azért lett előrébb hozva, hogy ne legyen kánikula, de pont bejött a meleg. Nem lehet előre kiszámítani. Másrészt most volt először ünnepi hétvégén, ez volt az első 3 napos BRSZK.
Hétfőn is elég sokan voltak, mivel vasárnap délután jött a lehűlés, így mondjuk a Balcsin nyaralók fürdés helyett eljöttek nézelődni.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #118987 üzenetére
Egyébként én szivesen meg-hőágyúzom bárkinek a videókártyáját non-profit, ha a visszapostázás árát és az anyagköltséget kifizeti.
De ahhoz pontosan ki kell derítenie, hogy mi a rossz rajta (gpu, vagy melyik memóriachip), mert a random hőágyúzgatás az ellenkező hatást fogja elérni, és utána biztosan javíthatatlan lesz a cucc.
-
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #118954 üzenetére
ATi/AMD oldalról a HD előtti érából rémlik pár gpu, ami így-úgy tovább élt alsóbb kategóriákban, aztán a HD7000-ek neveződgettek át majd' mindegyik kategóriában Rx valamennyivé. A HD érát meg azóta az RX-szet tisztességesen végigdolgozták eddig, úgy tudom. A pre HD időszakban is talán csak a belépő szinten tartottak meg korábbi magasabb szintű gpu-t, ez talán nem bűn. Az Nvidia talán többször csinálta magasabb szinteken is, ahogy az AMD a post HD, pre RX korszakban, ezek problémásak, mert valójában nincs fejlődés.
A GTX 760 kiragadott példa volt, tényleg pont tegnap olvasgattam utána. Ahogy írtam, nemrég került hozzám egy, meg aztán majdnem egy 670 is. Ez amúgy 10€ lett volna, nagyon rezgett a léc, végül azért nem vettem meg, mert ref. modell volt. Mindegy. Azért kezdtem utánanézni, mert szeretnék korabeli AMD-ket is szerezni párat, képbe akartam kerülni. Meg is bántam gyorsan (sokadszor), hogy annó eladtam a 7870 GHz edition-ömet.
-
válasz
envagyok #118888 üzenetére
A csatlakozó a problémás, sajnos csak sok sikert tudok kívánni a beszerzéséhez
Amigához is ilyen kell, azt talán könnyebben találsz. A táp többi része már csak ízlés kérdése, de mostanában egyre többször láttam azt, hogy simán kapcsolóüzemű táppal oldják meg az 5V-ot.
-
válasz
envagyok #118901 üzenetére
Igen, aki tudja hogy zárlat vagy szikrázás nélkül hol is illik mérni. Én pld nem annyira, pld az SS7 lapon elfüstölt FET- re is Frescho kolléga mondta meg mire is érdemes cserélni, meg hogy a multiméter tüskéit hova kell dugdozni. Így sikeresen kimértem, hogy a 3.3V ok, a dual fesz kisebbik oldala, 2.9V-->1.8V, na ott van a bibi, cseréltem a #2. FET- et és műkszik.
-
RAMBÓ
aktív tag
válasz
envagyok #118898 üzenetére
Próbáltam, de csak egy AMD-s képet találtam, amin látszik a jumper beállítás.
Ebben egy K5 van.
Tegnap egyébként gyakorlatilag végigpróbáltam az összes kombinációt a 2x3 tűs és a 2x5 tűs jumper szigeten, de egyikben sem indult el a lap. Mind a 3 lapnál próbáltam. Bár lehet közben meg is adták magukat.
A CPU működött utána is, tehát azt nem nyírtam ki.
-
válasz
envagyok #118898 üzenetére
A tesztkártya is hatástalan lesz - tipp, mivel valszeg a kazán áteresztős VRM lesz a ludas. A POST kb 0000h címen rosál egy tesztkártya szerint is.
szerk: persze azt valszeg nem is fogja kijelezni, mivel a rendszer nem is indul, a nullásra is akkor vált gondolom, ha a proci már feléledt valamilyen szinten. -
válasz
envagyok #118706 üzenetére
Pedig ezt most kifejezetten egy Radeon gyüjtőtől vettem (nem fogom megnevezni) szép állapotban, nyilván az előéletét így sem tudom. A másikat sokkal szarabb állapotban kaptam meg és annak semmi baja.
Ha CF-ben megy egyszerre a kettő akkor nem annyira izgat, csak azért kicsit bosszantó, hogy mostanában ennyire belenyúlok. 2 éve is volt kártyám ami elszólt, de az legalább több órányi teszt meg terheléstől, nem a semmitől.
Alsóról van szó
Nyilván attól nem lesz jó, hogy ide jövök "sírni", csak hát egyszerűen ezt a frusztrációt valahova ki kell önteni.Majd belenyugszok, így jártam aztán kész.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #118686 üzenetére
Egyik haverom is 2008-ban, aztán rögtön vehetett mellé egy teljesen új gépet is. Már pontosan nem emlékszem, (talán) C2D E6320-at, 2GB RAMmal, meg Radeon HD3870-el. Persze a gép többe volt, mint az akkor még amúgy sem olcsó monitor.
Ami engem illet, 2007-ben még javába 1024-eztem, azután nem sokkal jött az 1600×1200. Majd az első TFT 1280-al. 2016-2022-ig 1680-as felbontáson voltam, és azóta is csak FHD meg 1440P.
Nekem nem sürgős, hogy elavultassam a hardvereimet. Ide kapcsolódóan épp tegnap volt egy postom YTn :
RTX 5060 kártya tesztje alatt :
@bulbacsi
2 nappal ezelőtt
Azért az nagyon durva, hogy megveszel egy új videókártyát, oké, belépő, de vicc hogy a pathtracinget rányomod és fps kuka. RT sem valami combos. Legalább 1080pn natívan ezekkel többet várnék. Nem jó ez az irány ami megy. A jövőben meddig lesz tartós egy ilyen? Már a pár éves játékok sem futnak annyira jól. Persze tudom, a játékok optimalizálása sem az igazi. De elkeserítő ez. Régen ha megvettem egy új videókártyát, rohadt nagy felüdülés volt, többszörös upgrade. Most meg maszatolnak pár % fps ekért minden szarral. No persze tudom hogy ezek dlss meg framegenre tervezett kártyák és azzal is kell ezeket használni de hát na…TheLordKROK :
Nem tudom, hogy mit értesz régen alatt, de a TNT2 és a GeForce 3 (ez négy generáció) között nem egészen 2 év telt el, és ezalatt minimum egyszer VGA-t kellett cserélj mert akkorát fejlődött. A fejlődés és haladás érzete megvolt, de ha up to date akartál lenni, akkor akár félévente is cserélhettél kártyát. Most meg örülök, hogy a lassan negyedik éves RTX3060 12GB-om, ezekszerint kapott még újabb legalább 2 évet. Oké, nincs fejlődés érzésDe a mai pofátlan VGA árak mellett nem bánom, hogy nem kell 1-2 évente 3-400 ezer ft-ot VGA-ra locsolnom.
Ha 2007-ben már FHD-zál, akkor most milyen felbontáson vagy?
A minap belefutottam a 2GB-os HD4870 alatti hírben olyan postokba itt a fórumon, hogy jujj minek 2GB VRam még FHD-hoz is jujj de sok (2009-es postok). Ma meg FHDban (sőt 1680-ban is) frutti a 2GB VRam, ezért kellett cseréljem a GTX950-et, aminek a sebessége amúgy jó lett volna. És sokan megkérdőjelezik, hogy az RTX3060-ra minek 12GB VRam? Hát azért, mert időtállóbb lesz. Már egyre több játéknál látom azt, hogy 8 helyett 9-10GB-os is felfal a VRAMból. FHD-n... mi lenne 4K-n?
-
válasz
envagyok #118687 üzenetére
Én mindkettő miatt. A realretró is természetesen, amiatt is írtam onban hogy visszatérek majd rá, most a madness a kiegészítő hobbi szál.
Emulátorok is nagyon jók, hatalmas programozói tudás van bennük. Bár a PCEm, P-II- ig jól fut Zen2/DOS emulálással, felette mégerősebb vas kell, a Win98 emulálása pedig kifejezetten lassú még.
A korábbi gépek emulációja jó sebességgel fut már átlagos PC- n is, legjobban a SNes Emu tetszik. -
Pista0001
addikt
-
Fücsök007
őstag
válasz
Az emulálás bár sokszor jó, de van több effekt amit nem lehet jól emulálni, továbbá sokkal jobb ha natívan megy valami. A legjobb az lenne, ha minden régi játékhoz lenne tapasz Win10/11 alá, de egyébként még a GOG-on sincs meg minden. Második legjobb megoldás az lenne, ha írnának Win98-ra drivert a mai erős IGP-s Intel/AMD-s gépekre, és mehetne a dual boot mindenkinek.
-
arn
félisten
válasz
Gyk abban ter el a modszer, hogy mas oldalrol kozelitik meg a dolgot - nem modern osben emulalnak, hanem a regiben. De ettol meg ugyanugy reszben emulacio, szoval epp ugy nem nativban fut, mint ahogy az “egyszeru” emulatorban. Eddig nem azert nem hasznaltak, mert nem lett volna megoldhato, hanem egyszeruen nem logikus.
De a nagy retro homokozoban ez is elfer.
-
-
Szipi
aktív tag
válasz
envagyok #118550 üzenetére
Sziasztok!
Én is vettem már pár videókártyát ettől az embertől.
Eggyet leszámítva mindegyik pad/paszta nélkül jött:Volt ami kicsit sérült is:
És a legnagyobb poén az, hogy a hírdetései alá valami ilyesmi volt írva:
Ne úgy fogjátok meg a videokártyát mint egy fadarabot mert tönkremegy.
Végülis az hogy ő szabotálja a hűtést lényegtelen.Abit ST6: Nekem is van 2db belőle, egy sima meg egy RAID verzió. Mindkettőn van borda.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #118610 üzenetére
Körbenéztem már, hogy 7300GT AGP ügyben mi helyzet, és arra jutottam, hogy a kínálat gyér. 3db van, kettő teszteletlen. Az egyik a tragikus ASUS kivitel, de van passzív is, és mind a három GDDR2-es
Pedig egy jó kis GDDR3-as 7300GTvel szárnyalhatna igazán az Athlon XP-m -
-
-
-
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #118444 üzenetére
Az ilyen cpuz programok vicc szintűek, ezek ilyen pár 100 sorból leimplementálható bohóckodások, és azért léteznek, mert a windowsból az alapvető funkcionalitás is hiányzik pl a cpu detektálására.
linux alatt a processzor információit a cat /proc/cpuinfo paranccsal lehet kiolvasni például, ami a támogatott utasításkészlet-bővítményeket is megjeleníti, kilistázza a processzor által érintett sebezhetőségeket, és az aktív patcheket ezekre. még azt is megmondja például, hogy melyik virtuális mag melyik fizikai maghoz van bindelve.
gpura már nincsenek ilyen szofisztikált segédprogramok, van vulkan és opengl diagnosztikai parancs a mesaban, ami ki tudja írni a gpu nevét, és az általa támogatott extensionokat.
ezen felül van unigine benchmark linuxra is, ha valakinek erre van ingere, de ez nem része a linuxnak, hanem le kell tölteni a hivatalos weboldalról.
az lspci parancs listázza ki a hardvereket device idvel együtt, és a nevükkel együtt. a smartctl -a /dev/sdaN (N= vinyó száma) parancs segítségével vinyók, usb eszközökök smart paramétereit tudod kiolvasni, és így tovább.
de ezek nem csodák, minden igazi operációs rendszer tartalmazza ezeket. tartalomfogyasztó környezetek, mint a windows, amin érdemi fejlesztés már 20 éve nem történt, nem tartalmaz ilyeneket, ezért kell mindenféle kétes eredetű shareware csodát feltenni hozzá.
ram stabilitás ellenőrzésére kifejezetten nem tudok programot, de pár perc alatt írhatsz egyet magadnak, vagy kereshetsz egyet a githubon, mert biztosan van. egyébként ha rejtett memória corruptionra gyanakszol, akkor annak a dmesgben nyoma szokott lenni (pl segfaultoló programok, gyanús crc errorok, vagy hardware error formájában).
általánosságban a legújabb debiant tudom ajánlani LXDE grafikus környezettel, azt fel tudod telepíteni mondjuk egy usb vinyóra. ha athlon64 gépen telepíted fel, akkor minden 64 bites gépen futni fog utána, újratelepítést nem igényel (a hangkártyát és hálózati kártyát esetleg állítgatni kell, ha random gépbe teszed bele, de hardvereket nem kell telepítgetni).
ha 32 bites gépre szeretnéd, akkor debian 8-at tudom javasolni (+lxde), amit 5x86 osztályú gépre telepíts fel, és akkor az a telepítés utána minden 5x86 vagy újabb gépen el fog indulni, kivéve amd k5 és cyrix 6x86L, mivel ezekből hiányzik néhány szükséges utasításkészlet bővítmény (ezekhez régebbi debian kell, más kernellel, és eleve a 6x86L legyen a gépben, amikor telepíted).
-
-
-
efemm
tag
válasz
envagyok #118342 üzenetére
Nemrég ment a vaterán.
The Rainbow 100 is a microcomputer introduced by Digital Equipment Corporation (DEC) in 1982. This desktop unit had a monitor similar to the VT220 and a dual-CPU box with both 4 MHz Zilog Z80 and 4.81 MHz Intel 8088 CPUs. The Rainbow 100 was a triple-use machine: VT100 mode (industry standard terminal for interacting with DEC's own VAX), 8-bit CP/M mode (using the Z80), and CP/M-86 or MS-DOS mode using the 8088. Wiki -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #118336 üzenetére
Na, ez is mutatja, hogy sajnos sosem volt C128-am
A go64-re emlékszem, meg arra is, hogy valami kapcsolót/gombot kellett nyomni, akkor ez volt a C= gombot nyomva tartása. De mindegy volt, mindig mindenki C64-nek használta
Egy C64-re elcserélni persze senki sem akarta
Ez a CP/M üzemmód mi volt? -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #118276 üzenetére
"AI írt 10 játékot" - hát igen, ezt is ki lehet már váltani AI-val
pedig milyen büszke voltam rá, hogy C64 basicban még mai napig expertnek tekinthetem magamat.
"kár volt rákészülni, mint a sáskahad vetették rá magukat a játékokra, senki se akart programozni
" - valószínűleg túl fiatalok még.
"Jövőre 2x ennyit tervezek vinni" - azért azt már szép lesz odacipelni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged