- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Yettel topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #119563 üzenetére
Nos, akkor nem csak én voltam vele így
Hát azért az XP után én se váltottam volna vissza, másodlagosnak volt ritkán használva, főleg az Celeron 1700-on viszont még kellett, mert XP alatt a C&C Generals vagy nem futott, vagy túl lassan ment, már nem emlékszem de valami miatt oda a ME-t voltam kénytelen használni. Plusz a 466-oson bizonyos filmek is szaggattak XP alatt, ME alatt meg nem, így filmet is inkább ott néztem. -
válasz
jokeph #119563 üzenetére
XP nekem is bevált, a moddolt SP2 régebbi gépre is ok, csak kell bele pakolni legalább 512MB RAMot. SP3 pedig ma is reneszánszát éli, folyamatosan fejlesztik.
Win98SE : a kedvenc, majd tolok RyZenen valami kombinált stabilitás tesztet, pár órásat.
Win3.1x : Megírták a FHD VGA drivert, akár RTX- en is megy és gyors a megjelenítés. Valamint kijött az AHCI, ACPI, HDaudio driver is. Kezdik felkapni ezt is a retrós programozók. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #119490 üzenetére
Igen, már úgy kb a 6-7th gen óta veszem észre, hogy a K.-s procik nem csak annyival többek, hogy freelockosak, de általában kicsit magsabb az órajel is.
"némelyik lap adott BIOS-a meg képes felküldeni az égbe" - Pontosan. Nekem egy Asrock B560M Pro4 lapom van, egy 10400F-el (tehát semmi Z meg K) mégis tudom húzni a procimat
Bár mondjuk mint fentebb írtam igazából még pont lefelé tekertem. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #119293 üzenetére
Én haver Intel 740 8MB-os VGA-ját irigyeltem, hogy milyen szépen mennek vele a játékok. Pedig mai napig mindneki úgy emlékszik rá, hogy milyen borzalmas kártya volt.
Az biztos, hogy az S3 Trio 3D/2X-emtől sokkal jobb volt, bármikor elcseréltem volna haverral, de sajnos nem akart cserélni.
Aztán jött a TNT1-esem, és már nem akartam cserélni, anno TNT2 M64-re cserélni is hiba volt, de sajnos csak így tudtam megoldani, hogy legyen 466-os és hozzá olyan lap ami felismeri a 2db 20GB-os winyómat nagyobbnak mint 2×8GB ... -
válasz
jokeph #119111 üzenetére
, jó hát én nem néztem utána, a Core i sorozatból csak Xeon van, annak a BIOSát már fel is fogtam kb 20%- ban
, avval elvagyok, a többi modernebb szürkezóna, azért is kérdezősködök.
Intel jórésze kimaradt, AMD- n voltam, már a B450 esetén kb haladó vagyok, abból az UEFI- ből bizony már a felét értem legalább. -
válasz
jokeph #119107 üzenetére
i7 az pici, valami i9 köll Raptorban(van olyan?, nem is néztem még utána
), és min 10C/20T kiszerelés, mert akkor ha már új, legyen picit nagyobb a gamer 8C/16T Zenemnél. 1-2 magon kell csak tudnia stabilan az 5.5GHz- et, ez ma már az alapkövetelmény a Win98- hoz.
Ha csak UEFI a lap, az sem baj, már fentebb linkelték, kész van a Legacy BIOS kiegészítő.
Az ok hogy jelenleg is én tartom a Win98/3DM01 világrekordot, de ha már új gépet veszek, legyen alkalmas arra is hogy jelentősen plusszolja ezt az eredményt. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #118959 üzenetére
Ez is érthető szempont.
De mivel nekem a HD4850 512MB-nak, majd a HD4890 1GBnak, majd a GTX950 2GB-nak is azért kellett mennie, mert nem volt elég a VRAM miközben a sebességük még bőven elég lett volna, ezért már nagyon figyelek a VRAM mennyiségre.Itt arra gondolok, hogy akadt olyan játék ami el sem indult már a kevés VRAM miatt, vagy : elindult, csak Ultra Low-on, és aztán nem győzöm 60FPS-re lockolni, mert amúgy menne sokkal többet is, de a kinézet egy 2006-2007-es játéké low-on, miközben a játék nem enged semmit sem feljebb venni. Na ez a VRAM limit igazán. Nem is csak az, hogy jajj beesik a minimum FPS mert elfogyott a VRAM ...
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #118959 üzenetére
A közelmúltban NFS Hot Pursuit (2010.) remastereddel (ami valójában 2020-as) és Dying lighttal (2015.) is játszottam 1050ti 4 GB-on. 3 darab 1440×900-as monitoron, szóval 4320×900-on*.
Amúgy ezeknél még a részletességet se nagyon kellett levennem, előbbinél nem néztem FPS-t, de elég fluid volt, utóbbi kb 30 FPS-t tudott, ezen látszott, hogy nem az igazi.
*: ez több képkocka, mint egy monitor 2560×1440-en!
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #118938 üzenetére
Lehet, hogy jó kari, de manapság se nem modern (ugye az RTX5000-es széria miatt), se nem időtálló, ugye a 8GB VRAM miatt, amivel még az elődje is megelőzi. FHD-re már ma is kevés a 8GB VRAM az újabb címeknél. Folyamatosan monitorozom a használatot, és persze sok esetben csak mert teheti, de több cím is elcsíp 9-10GB-ot is FHD-n. Ez csak rosszabb lesz.
Már nem azokat az időket írjuk mikor mondjuk 256MB GDDR3 versenyzett 512MB GDDR2-vel, és akkor a játékok ténylegesen meg beérték 128-192MB VRAMmal ... Akkoriban egyértelműen a gyorsabb RAMos kártyát kellett venni. Ma már sokszor a nagyobb RAMos egyben a gyorsabb is (sávszélesség).
De vissza az RTX4060-hoz : Most nézem, hogy újonnan egy 15 ezerrel drágább kb mint az RTX3060 12GB, annyit lazán érne is, ha nem 2/3-ad VRAM lenne. Így csak azoknak javaslom, akik legkésőbb 2-3 év múlva cserélni akarnak.
-
arn
félisten
válasz
jokeph #118587 üzenetére
Valos, csak azt mutatja ott hogy teljesit
mindig erdemes abbol a korszakbol futo bencheket hasznalni, amilyen korszakbol valo jatekokat akarsz futtatni rajta.
Az viszont biztos, hogy a modernebb hw kepessegeit nem fogja megmutatni, es felrevezeto lehet ebbol kovetkeztetest levonni az abszolut sebessegere.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #118114 üzenetére
Sokéve a vipukirvesre esküdtem, de sajnos a nagyon magas ára amiatt egy jó ideje csak hagyományos fejszével tolom. Az autógumi az alap tech, bár nekem újabban az sincs
és sose a földön, maximum ha mindegy beton van alatta, de én nekem erre van egy bazi nagy tőkém.
Mondjuk már nem sok van amit még el kell fűteni, idén télen egy napot se fűtöttem fával, már csak a nagyok vannak amikhez kell láncfűrész, a láncfűrészes embereim (kettő is van) meg mindkettő ígérgetni tud csak, jönni nem. -
-
válasz
jokeph #118025 üzenetére
A sima GDDR5 csökkent rajta, ill az új GDDR6 kiadás növeli a sebességet, nagyon jól kimérhető. GPU- ja bőségesen elegendő nekem, SSamHD ultrán megy vele FHD- ben, meg a 2010 körüli címek.
1060- asom pedig GDDR5X, evvel is kiadták, legalábbis az Inno3D, ezt nemtom hasonlítani saját méréssel, ez az egy van, de valszeg a sima GDDR5 ebből is lassúbb. A R3800X mellé került végül, evvel valamivel későbbi címek is jók, de azok meg már nemnagyon érdekelnek. -
Pikari
veterán
válasz
jokeph #117931 üzenetére
DVI to DSUB adapterrel használva a vga jel majdnem mindegyik 8800 kártyán lilás vagy zöldes, ez megszokott probléma. a csatlakozó körül van a baj, valamelyik pin eltörik belül, vagy a nyáklapon valami megszakad/az ellenállásnak/forrasztásoknak problémája lesz. ha izomból rátekered, akkor néha megoldja, néha nem. ez igazából egy design flaw.
de ha dvin dugod rá, akkor a probléma megszűnik, szóval ez nem chip probléma általában.
-
Czo
addikt
válasz
jokeph #117908 üzenetére
Desktop GPU-bol nem voltak javitottak? Nekem 8600GT-t tartalmazo laptopom van, abban 2x halt meg a GPU, amit utoljara beleraktak, az azota is huzza, konkretan 18 decembereig, az volt a hordozhato gepem (desktop gep melletti masodlagos).
Visszakerestem a chip fotot, G84-601-A2 volt eloszor, majd a javitott alaplapon mar G84-602-A2 vegul az aktualis lapon G84-603-A2 van.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #117824 üzenetére
Erről egy másik fórumon egy (amúgy magyar) srác jut eszembe, aki héber nyelvű(!) Windows Milleniumot használt (ő úgy tudja sajtreszelővel jobb rejlszolni
). Mindenféle mágikus nyomtatási és egyéb problémával fordult a segítség részlegre, mi pedig hüledezve téptük a hajunkat, hogy ez most komoly?
Azt hittük troll, de nem, ő ilyen komplikált lélek (másik nagy becsípődése, hogy minden HDD-t vagy 4-8 particióra oszt fel, és van 4HDD a gépében)
Egyébként nekem a munkahelyen eleve német nyelvű a teljes szoftver környezet (Windows, Igel, stb egy kis epikus csendélet) azzal teljesen elboldogulok. A francia megint megy annyira, hogy igen, persze nyilván mindenhol segíthetnek az ikonok is, de szerencsére nekem nem szükséges.
Viszont Cipruson, a görög Windows... na az feladta a leckét
Szerencsére a legtöbb ott is angol volt.
-
válasz
jokeph #117705 üzenetére
Na igen, ezért is érdemes szerintem ilyen 845GV / 865GV chipsettel szerelt lapba inkább nVidiát rakni, persze ez attól is függ, hogy ki mire használná.
A lista szerint a legerősebb ami bele megy, az a GF 6800, 7-es szériáról nincs említés. Én kipróbálnám, csak hát nincs ilyen kártyám (csak ezért meg nem fogok venni
). Mondjuk nem tudom mennyire hihető ez a lista, FX 5500 nincs is említve de gond nélkül megy a lapban.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #117587 üzenetére
"Willamette: tipikus etetős cucc, egy kövér P3 ellen alig rugott labdába" - pontosan ... anno engem is simán megtetett. Duron 1200 + DDR VS Tualatin 1400 + SD kombók között gondolkodtam, mikor kijött az 1700-as Celeron. Mondanom sem kell, azonnal ugrottam rá (netem nem volt, mire a PC-s újságok tesztelték az új cuccokat még 2-3 hónap, nekem akkor kellett döntenem azonnal) mert a paraméterek alapjá , meg az alapján, hogy abszolút egy platform volt a nagy P4-el messze a legjobb választásnak tűnt. A Duronnal az volt a bajom, hogy a lap és a CPU mellett a 384MB SD-t is kidobhattam volna; ezért inkább az 1400-as Tualatinra hajlottam, ráadásul ott komoly tuningot is be tudtam volna dobni (az 1400-as tuti ment volna 1800 körül). Erre meghoztam a legrosszabb döntést. Hiába tudtam felnyomni a Wilamette Celeron CPU-t 2266MHZ-re az 1300@1733-as Tualatin még ott is utolérte. Cserébe vehettem lapot, RAMot, meg CPU-t mindből a legdrágább volt a három opció közül, erre sandásan a leglassabb is.
"Prescottól nem voltam az NW után elájulva" - én se. Hiába voltak a paraméterei jobbak (dupla annyi cache, magasabb FSB) mégsem volt gyorsabb (bizonyos áttervezési dolgok miatt). A P4 érára már abszolút kezdett igaz lenni, hogy az ember pusztán a paraméterek alapján nem tudta belőni két CPU esetén, hogy melyik a gyorsabb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #117567 üzenetére
" a pci-e társaik sok esetben alig voltak jobbak, vagy egy szinten álltak" - ez olyannyira igaz, hogy clock-to-clok semmi különbség nem volt a VGA-k PCI és AGP változatai között, így ugyanaz történt mint a 4×/8× AGP-s kártyák esetében is. Emlékszem mikor megjelentek a korai PCI-E kártyák egy picit gyorsabbak voltak AGP-s társaiknál, azonban észrevettem, hogy a PCI-E kártyák GPUja minden esetben egy picit (kb annyival mint amennyivel gyorsabbak voltak) magasabb órajelen jártak AGP-s társaiknál.
Éppen ezért a PCI-E-t nem is tartottam valódi előrelépésnek, inkább csak egy újabb lehúzásnak, hogy plusz egy okod legyen alaplapot, vagy épp VGA-t cserélned, mikor a másik komponenst cseréled.
GAI cikkében pedig össze van hasonlítva a legerősebb AGP-s kártya (HD 3850) és PCIE-s változata, és ebből az derül ki, hogy még ennél a kártyánál sem jelent előnyt a PCIE az AGP-hez képest.Azta... 1800-as Wilamette Celeron. Kifejezetten ritka volt az 1700-ashoz képest. Ennek egyik oka, hogy az 1700-as volt a belépő, az 1800-as 7-8 ezerrel drágább volt, ahhoz képest a lélektani 2GHZ-es meg alig drágább.
Meg azta... 2.0, hogy mennyi mindennel letesztelted a HD3850-et -
válasz
jokeph #117508 üzenetére
Sajnos most eljutottam odáig, hogy a Kingmaxxal is kifagyott.
Szerintem itt valami más lesz, csak jó kérdés hogy mi. CPU-n kívül már mindent cseréltem de ugyanaz. CPU fix hogy jó, mert ment másik két lapban is, ugyan úgy a videókártyák is meg minden más is. Szóval jelenleg zsákutca, mert nem tudom mit csináljak.
Biosban kb 1 perc aztán már fagy is az egész, érdekes.
-
Elrood
őstag
válasz
jokeph #117410 üzenetére
[intel.com] Intel nem TPM-nek hívja, hanem Intel® Platform Trust Technology (Intel® PTT). Régebbi lapoknál alapból nincs aktiválva.
Pl. 4gen i5-ben is van ilyen, de asszem az nem TPM 2.0, hanem talán 1.2. A verzióban nem vagyok biztos.
Abban viszont igen, hogy 7700K-ban 2.0 van, mert mikor megjelent a win11 első hardware igény leírása, ott csak uefi, secure boot meg tpm 2.0 volt említve. Akkori progik még win11 kompatibilisnek írták a procit, aztán Microsoft kiadta a CPU listát, ahol desktop vonalon a 8gen-nél húzta meg a vonalat. -
-
válasz
jokeph #117320 üzenetére
Időhiány miatt sajna most csak ennyi fért bele, én a sima teszteléssel (elindul a lapban) abba akartam hagyni, de egy benchet le akartam mindenképp tolni
. Holnap szerintem úgyis végig megyek az összesen, akkor dobok be képeket (E6600-nál már nyilván megvannak ezek
). iGPU megint egy érdekes dolog lesz, kíváncsi leszek mennyit fog rajta dobni.
05-06 nálam ugyanúgy le fog futni, mert szokásosan mennek HWBot-ra, de egyébként meg tényleg nincs értelme, 05 alatt például az átlag fps az 1-2 körül van, mindhárom scene-nél.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #117330 üzenetére
" az anno már meglévő GF3Ti200-am fényében az egyetlen (na jó kettő) érdemi versenyző az FX5900/5900XT lett volna, de nem áldoztam rá" - nálam is pont ugyanez volt a szitu, csak anyniban még élesebb, hogy nálam a GeForce 3 Ti200@500 volt, és 128MB-os, szóval a GeF3-asok legjobbikával rendelkeztem. Anno Ti4200-ra (64MB-osra) is 10K-t kellett volna ráfizetnem, a VRAM downgradet meg nem csíptem, így hanyagoltam.
6600GT-t szerettem volna, de anno rengeteg döglött ki belőle, és pénzem sem nagyon volt rá, jött helyette inkább egy 128MB GDDR3-as 7300GT. Amúgy ez is jól mutatja a GeF3-asom 128MB-jának az értékét, hogy 2002-ben 128-as volt a kártya, és 2007-ben a 7300GT-ből még mindig 128-asat vállaltam be, mert még akkor is elég volt annyi VRAM.
(Utána meg 2×512MB jött a HD370X2-vel)
Így nekem a 256MB VRAM pl teljesen kimaradt, ahogy a 4GB is, és a 4GB normál RAM is. Pontosabban a VRAM az pont csak mai napig igaz, ugyanis megérkezett a hobizoli féle 4GB-os RX470 haverhoz, majd valamelyik nap megyek érte. Bár erősen kétlem, hogy fő kártyának a fő gépben bármikor is használva lenne -
válasz
jokeph #117330 üzenetére
az AM3+ nekem anno nagy csalódás volt
Nekem eleinte fel sem tűnt, oprendszer pattogós, de a korábbi game címek mintha szaggatnának, vagy laggok.
Mindegy, a Win98 már bebootolt rajta, de félbe kellett hagynom a felújítás miatt, majd folytatom, sztem retróra talán elfogadható lesz az FX8320. Valamint ha már felment rá a 98, akkor potenciális félmadness retró gép. -
válasz
jokeph #117322 üzenetére
Az FX5200(500) meglepően jó sztem is.TNT2M64- et kidobtam valami retró brandból, az 5200 új életet hozott bele. Nem is néztem hogy naptárilag illik-e bele, de kit érdekel, soha nem volt itt divat a naptárazás, a fő alapító tagunk, Bacsis sem ragaszkodott ilyesmi megkötésekhez.
Az FX5900XT a legnagyobb darabom a szériából, na az már odavág rendesen, ez is csak egy hiedelem, hogy nem sikerült az FX széria. A stock primitív hajszárító hűtést aláírom, de a Sparkle már rendes hűtési megoldással szerelte a kártyáit. A minőség+kép is ott van a szeren. -
-
KROK640
nagyúr
-
válasz
jokeph #117217 üzenetére
Elolvastam, de nem így jött le, köszi a pontosítást!
Nekem 3060 Ti van, egyelőre csak a Stalker 2 fogta meg (nyilván más is, de csak ezzel a friss játékkal játszottam mostanában). Gondolkodtam a cserén, de úgy el vannak durranva a használt árak, hogy 100% ráfizetéssel is csak 50% teljesítmény többletet kapnék (3080 vagy 4070), így inkább hagyom. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #117210 üzenetére
Anno az RTX 3060Ti és 3070 között vacilláltam, de amikor rájöttem, hogy az RTX3060 12GB-os akkor rögtön meglett a megoldás. És nem is bánom, sokkal kevesebbet fogyaszt, a sebessége így is több mint megfelelő, cserébe jó kis időtálló a 12GB VRAM miatt
Az RTX 4060-al sem jártál volna rosszul, csak azt gondolnám az azért drágább lett volna. -
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #117055 üzenetére
Mielőtt az 5600g-t megvettem, nem néztem utána, de nem is számít, nem tervezek bele dvga-t tenni. Attól függetlenül megnyugtató, hogy ad 16 sávot. Bááár... Ha van m.2 pci-e ssd, akkor ebből is csak 8 marad, gondolom.
A "sima" R5-tel kapcsolatban kicsit betojtam, de az 5600 szerencsére Vermeer.
-
válasz
jokeph #117055 üzenetére
Nagyon nem gond, a PCIex4 is elegendő a napi retró felhasználáshoz. Ennél a lapnál a lényeg hogy kis trükkel a másodlagos videókari is bootolható. Az összes PCIe sáv elkeserítő, de a trükkel mégis megy az egész Win98/XP alatt is a másodlagos retró kártyával.
X99 alatt nem kell a titkos trükk, a profi szerver kínai lap sokkal inteligensebb mint az AM4, BIOSból alapban választható a bootolni kívánt PCIe slot. És ez már 2014- ben alap volt, a későbbi AM4 ettől sokkal-sokkal elmaradottabb. Amúgy nem is értem hogy miért kellett a modern lapra primitívebb BIOSt égetni -
hobizoli
nagyúr
válasz
jokeph #116656 üzenetére
annyiban volt jobb a 815, hogy az tudott 4x AGP-t, 133MHz FSB-t is, meg letezett bele Tualatin kompatibilis is
meg olyan is volt tobb is, amibol volt LAN + hangzsugas is azt sem kellett rakni es venni bele... meg 5-6 PCI volt rajtuk, nem 3-4 PCI + 2-3 ISA
szoval ujonnan osszeepitos Pentium 3-s PC melle mar elegge butasag volt a regebbi BX-t venni -
-
arn
félisten
válasz
jokeph #116477 üzenetére
Az igaz, de a 5870 szimpatikusabb
Gyors volt, nem olyan meleg, es az utolso ami ati nev alatt jott.
Igazabol vmilyen szempontbol csucs cpu-gpu combot keresek, ami vonzo az adott evbol, de azert jol hasznalhato. Pl az elso threadtripper ellen szol, hogy sokat fogyaszt es eleg lassu pl jatekok alatt.
-
válasz
jokeph #116433 üzenetére
Lehet Pikari-nak lesz igaza, és tényleg a memóriával lesz valami, csak mert 2x256MB-tal gond nélkül bootol.
Holnap ránézek, ma a ConRoe-val foglalkoztam ami nem egy nagy cucc.
E8500 3,2GHz-ig ment azt gatya.
Ja és persze a memóriák sem mennek 667-en, szóval iGPU-t megint értelmetlen tesztelni, mert D 960 kb szarrá veri.
-
válasz
jokeph #116390 üzenetére
AM2 sztem is sokkal gyengébb mint a Core2. Az
AM3AM2+ Phenom-II tudta befogni a Core2- őt, a saját tesztem szerint.
mod : AM2+ az a lap, de csak Phenom-II- vel tudja befogni a Core2- őt, Athlon-II- vel elmarad.Sztem is a PCIe csatolás sokkal erősebb mint az AGP, és az egyéb architektura is valszeg bejátszik, ahogy írod.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #116384 üzenetére
Igen, ezt általában másoktól is olvastam. Én speciális helyzetben voltam, mert az 1466@2669MHZ Athlon XP mellett nekem az S754 platform úgy maradt meg, hogy olcsó CPUk jöttek bele, amiket még a jól meghúzott Athlon XP-mmel is levertem. Igazából valahol írtam is akkor, hogy egy csomó pénzbe (új lap, új CPU) lenne egy enyhe downgrade. OK, akkoriban a fogyasztást mint paramétert pl egyáltalán nem néztem, a melegedéssel úgy voltam, hogy azért van a hűtés... az egyetlen dolog ami kellett volna az SSE2 volt, de mire ez ténylegesen szempont volt (2008-2009), már a C2D-k (sőt, C2Q is) meg az S939-es X2-es CPU-k is elérhetőek voltak bőven (bár drágán), vagyis megint nem az S754-ben láttam a megoldást.
A képen ha jól látom egy húzott S754 Sempron van. A 3200+ Bartont lehgayja, de nem olyan sokkal, na most ehhez tetdd hozzá képzeletben az én akkori Atlon XP procimat.Na basszki... és tényleg, nem 2×2 hanem 2×3 elrendezésben vannak a slotok, most megnéztem újra. Akkor totál rosszul emlékeztem
Valahogy a színek kavarhattak meg. (csodásan színes az a deszka
)
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #116390 üzenetére
Nem egál, mert közel 4X annyi a sávszélessége a PCI-E 16X kártyáknak ami 8GB/s versus 2,133GB/s, viszont az igaz, hogy 20%-al kisebb a valós sávszélesség a tömörítési eljárás miatt, így is kb. 3-szor annyi sávszélessége, és még 8 sávon is tud 50-60% pluszt az AGP-hez képest!
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph #116390 üzenetére
A későbbi gyorsabb procik miatt talán, de azt kihozhatták volna s939-re is.
1x-1x jött hozzám AM2 gép alaplap, stb miatt gyűjteménybe vásárolva, de sose voltam elájulva tőle.
Amikor a gyorsabb procik kijottek, pl. 6400+, akkor meg már az intel messze járt.
A 2005 végi s939 pc-m FX-60-al kb ugyanazt tudja, mint a 2006-os AM2+ FX-62-vel.
De ha lesz rá időm, előszedem őket tesztelni. -
envagyok
veterán
válasz
jokeph #116384 üzenetére
"Aztán az AM2 meg kb. törölte őket házon belül."
Igaz nekem nem volt AM2 soha, még most retróban sem, pedig régóta tervezem, csak a core2-höz képest annyira gyenge, hogy sok értelmét nem látom.
Visszatérve a lényegre, az AM2-vel indult el az AMD hanyatlása, amely az AM3-al és az AM3+-al folytatódott.
Az AM2 semmivel se volt jobb mint a S939, legalábbis a korabeli PH teszt szerint.
Kb mint mikor az Intel átállt 2 évvel előtte s478+DDR-ről lga775+DDR2-re. -
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #116361 üzenetére
Nagy vonalakban azért én is tudom, hogy mitől döglene a légy, de tényleg csak nagy vonalakban. A beszerzés része nem vonz, mert a komoly holmik most is baromi drágák, mivel nosztalgia nem fűz hozzá, nem költenék rá. Az AM2-vel is így vagyok, igazából annó az egész ddr2 éra kimaradt nekem. S462 után egy kis S939 jött, majd AM3 és LGA1156. S462-m van most is, mellesleg elég közeli az akkori gépemhez, 1156-os is van, konkrétan az az alaplap. Az AM3 nem igazán vonz, S939-et viszont még szeretnék. Meg P2-t, ha minden jól alakul, abból lesz egy ugyanolyan Compaq Deskpro, amit annó használtam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #116361 üzenetére
Sajátként nekem sem volt a maga idejében
A korai Prescottok nem mozgattak meg, eleinte igen, de aztán anynira nem, hogy legyen is. Illetve úgy volt Pentium D805-ből pár, hogy megvettem, összeraktam, pár napig élveztem, aztán eladtam, mert kellett az ára (nagyker áron vetem, kicsivel kisker ár alatt eladtam). Persze mindig úgy éreztem, hogy megkéne tartani, de mindig kellett a pénz barátnőre, utazásra, bulira, és sokszor úgy voltam vele, hogy majd a következőt megtartom. Aztán a C2D korszakban már számtech boltban dolgoztam, és hiába nem volt itthon, gyakrolatilag napira ott ültem mellette, végigkísértem a fejlődését, láttam milyen erős az E6300 annak ellenére, hogy csak 1833MHZ-en jár, és így tovább. Aztán jött a Phenom 9500, onnan már a Phenom II felé nézelődtem, mire lett váltás már 4th gen I3 lett.
"mert az fejlődést azért minden időben követem, úgy 2000 óta" - ugyanígy vagyok vele csak 1999 óta, és nekem azért volt 1-2 alkalom mikor úgy kisebb időkre eltávolodtam, az egyik 2007-2008 környéke volt, akkor csak eléggé fél szemmel figyeltem a dolgokat, illetve 2015 fele is "black hole" mert akkor erősen más elfoglaltságom volt. És ha csak nem fog valami nagyon nagy kanyar bekövetkezni, akkor szerintem már még élek érdekelni fog ez a téma ... -
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #116346 üzenetére
775-ben és ddr2-ben igen járatlan vagyok, mivel annó kimaradt, nosztalgikus viszony sincs. Csak olyan cuccaim vannak a kategóriában, amik csak úgy "lettek". Illetve egy kivétel van, 2 db 2 gigás 800-as modul, azokat ebay-en vettem, hogy egy "normális" gép azért legyen abból, amit összefújt a szél (Lenovo SFF egyelőre az esélyes G41-gyel, E4500 a legerősebb 775-ös procim jelenleg, az említett 2×2 giga pc2 6400 és egy HD7450
). Szóval amikor azokat a ramokat vettem, akkor úgy feltűnt, hogy nem látok 4 gigás modulokat, csak ecc-s szerver ramokból.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #116346 üzenetére
De ezen a lapon (ez az amit tőled kaptam
) 2db DDR2 és 2db DDR3 slot van. Ha tényleg nem viszi a 4GB-os DDR2 modult (bár a supportja szerint igen), akkor ígyis úgyis 4GB RAM tud bele kerülni. Már csak a sebességeknél kell majd kisakkozni, hogy DDR2 vagy 3 legyen, de a 2-es felé hajlok.
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph #116247 üzenetére
LGA775-höz kedvenc lapjain:
ASUS Maximus II Formula (P45)
ASUS Rampage Extreme (X48)
EVGA 790I ultra FTW (Nforce 790i) az ASUS Striker II Extreme is jó.
Ezekkel nagyon jól lehet húzni a processzort, de korban 2008 körül jöttek ki.Ezeken kívül ASUS-ból a Maximus Extreme (x38) Blitz Extreme és Blitz Formula (P35), P5W DH Deluxe (i975) , Striker Extreme szintén jók, illetve XFX/EVGA 680i, ezek 2006-2007 legjobb lapjai. Van még egy nagyon ritka ATI északi hidas crossfire lapom DFI ICFX3200 . Illetve itt indult az ASUS ROG vonal a Commando-val (AMD vonalon meg a Crosshair széria)
Gyűjtök még 925(x), 955, nforce4, és a nagyon ritka Nforce 5 590 chipsetes lapokat is, előbbiből kedvencem az ABIT AA8 Fatal1ty 2004-ből. Ezek Pentium 4 és Pentium D procikkal mennek csak, az nforce 4 x16 verziója megy korai Core2Duo, és az nforce 5 korai Quad procikkal is.
Azért majdnem 5 évet felölelt a 775 foglalat, az egyik kedvenc korszakom.
A maga korában ASUS P5B Deluxe (P965) lapom volt, ami nem volt rossz, amikor váltottam, öcsémhez került, a legvégén Xeon E5450 E0 (Q9650) procival alapfeszen tudta a 3.6GHz-et, ABIT IP35-re cseréltem, ami viszont hatalmas csalódás volt, ott utáltam meg az Abit-ot, ennek ellenére van jó pár ABIT lapom eltéve ebből a korszakból (nforce 650i, 680i, x38) -
válasz
jokeph #116257 üzenetére
Nekem azóta már van fent egy pár, igazából legyen bármilyen rendszer, ha húzom akkor azt általában mindig felszoktam oda rakni (meg hát ugye HWBot-hoz kell).
#116258 KROK640: Sokat szolgált nálam, egy ventit kellett benne cserélnem de ezen kívül semmi baja, megy a mai napig.
#116259 Pikari: Azt vágtam, hogy sok féle proci megy bele, csak ezek a korai Pentium 4-ek maradtak ki nekem valahogy.
Pont az utóbbi napokban gondolkodtam, hogy mondom hogy a p*csába, hogy mondjuk a 960 használható DDR1, 2 illetve 3 mellett is, mire rájöttem hogy itt ugye még nem magában a prociban van a memóriavezérlő, hanem az alaplapon.
De ha már DDR3, valakinek van tapasztalata vele 775-ön ?
Amiket én használnék azok nagy része mennek a P45-ben, pont ezért is maradok annál. Persze ettől függetlenül még szerezhetek be egy P35-ös lapot is, mert miért ne.
-
válasz
jokeph #116231 üzenetére
E8500-am pont van, már csak a többi hiányzik.
Valami f*sza P45-ös lapot kéne vadásznom, meg valami tuning ramokat aztán mehetne a "móka".
Meg mondjuk akkor már fogyasztást is kéne mérni, nem ?
#116232 KROK640: Szerintem az már nagyon overkill lenne bele, annyi előnye van, hogy az 2 mag 4 szál illetve szorzózármentes. AGI kompatibilitási lista szerint az a max amit kezel, 2GB ram bele aztán tényleg ki van fullozva a lapocska.
Van még jó pár proci amit be akarok szerezni erre a platformra (Celeron D 352, Pentium E6500K stb), de majd szép lassan.
Quadokat egyenlőre én is hanyagolom, most azok valahogy "nem érdekelnek". Meg hát na, Xeon az egy olcsóbb megoldás.
#116234 Pikari: Szerintem bios moddal megoldható az is, most úgy kapásból megnéztem a P5Q Deluxe-t az például kezel Celeron-t is illetve Pentium 4-et is.
-
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph #115924 üzenetére
Van nálam egy X1950XT Gecube AGP új dobozos.
X1950pro még csakcsak található, de xtx-ből én is csak ezzel futottam össze gyűjtői létem alatt.Érdekes ez az AGP/PCIe időszak a kinek mi kellene gyűjtői szemmel.
Én például egy X850XT Crossfire konfigot raknék össze valami jóféle lappal.
Egyetlen master kártyát láttam eddig, de ahhoz se volt crossfire kábel. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #115569 üzenetére
Messze kerülöm az összes ilyen kliens progit, kb 20 év kerülgetés után vagy 2 hete került fel a steam is a gépemre (nem tudtam már megkerülni
) de az indítópultból ígyis egyből kikerült.
gye itt is kijön a virágbolti játékok előnye, hogy ezek a "kliens"ek nem kellenek hozzájukNekem spec a Win 7-re val átállásnak az oka az volt, hogy lényegesen szebb, jobb és stabilabb volt mint az XP, plusz a 4 magos Phenom 9500-ra már dukált is az, így 1 hónap XP után jött azon a gépen is a Win 7. (mellesleg az egyetlen Windows volt, aminek már a bétáját is teszteltem, és szerintem az utolsó jó Windows volt)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Autós topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- DOOM - The Dark Ages
- Mass Effect
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- PlayStation 1 / 2
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Örülhetnek a tankok szerelmesei, jön a Spearhead 2
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest