Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- Yettel topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Mondjuk még '92-ben sem volt annyira rossza 286-os, egy osztálytársamnak még '97-ben is csak XT volt otthon. Sajátként meg '99-ig konkrétan csak C64 volt.
P2 azért 2004-ben már eléggé megkésett. 2005-ben még nagyon is jó voltál, én 2004-ben szálltam be, az ADSL bekötések első harmadában, hiszen a nagy terjedési hullám 2003 vége és 2010 között volt.
A jóöreg Chello, olyat akartam volna inkább mert gyorsabb volt, pl volt 768-as net is míg ADSLnél csak 512-es, de errefelé örültem, hogy ADSL lett akkor mikor lett. Ráadásul 1 nap múlva 1024-re emeltek, szóval szavam nem lehetett. Így gyakorlatilag 2004-ben Debrecen melletti faluban 1Mbites ADSL-el, szerintem még országos szinten is menőnek számíthattam, nemhogy a környéken. (A környező falvakban 2006-2007 körül vezették be. Nekünk azért ilyen hamar mert többen összeálltunk, peticiót írtunk, meg telefonálgattunk stb.)Hát ezekután azért eltudom képzelni. De ha gondolom PMben leírhatod.
Egyébként igen, ha valami közös az nem jó. Nekem is ez volt a nagy gondom, hogyha költeni kellett rá vagy baja volt, akkor az én gépem volt, az én problémám, ha játszani kellett akkor meg közös. És sajnos ennek a mentalitásnak a szüleim is adták alá a lovat, akiknek nem volt türelmük a veszekedéseinkhez, és rendszerint oda futott ki a dolog, hogy egyezzünk meg mert közös, vagy hogy mi a francnak is vették meg a gépet, ha tudték volna, hogy ...Ahhoz egyébként, hogy elinduljunk egy második gép útján, kellett az a ritka pillanat, hogy a közös gép (amit már akkor vagy 3× kicseréltem ugye) "jó" legyen. Tehát ne az legyen, mint a '99-2003 közti szakaszon, hogy állandóan épp gyűjtök valamire, mert valami sürgősen cserére szorul, kell az upgrade. Ehhez részben a lelassult fejlődés, részben egy overkill gép kellett. (ezt főleg a tuningnak köszönhettem). Amikorra összegyűlt a pénz és meglett a döntés öcsém első gépéről, számomra világos volt, hogy az S754/S939 A64-es éra alighanem kimarad sajátként. Ahogy a C2D is kimaradt. Mert ahelyett, hogy arra fejlesztettem volna, öcsi gépére spóroltam. Mondjuk a CPU tuning itt is sokat segített, hogy letörje az ilyen jellegű álmaim.
(A Pentium D fogjuk rá megvolt, ezt írtam, hogy többet vettem. összeraktam, majd pár nap/hét után eladtam némi haszonnal. C2Dvel ezt már nem tudtam megcsinálni, mert a tőkém egy része öcsém gépében pihent, más részét pedig elköltöttem másra, pl barátnőre).
C2Dvel munkám során (számtech bolt) rengeteget találkoztam később stb, de az a durva, hogy sajátként csak nagyon utólag lett. CPU 2010-ben, aztán újabb CPU-k, de hozzá lap pl csak a 2020-as években , egy itteni topiclakó Jokeph jóvoltából
Aztán ugye mint írtam, ezt előadtuk még kétszer, ráadásul másodjára 100%-ban én fizettem az új gépét. -
KROK640
nagyúr
válasz
Vangelis
üzenetére
Nekem még mai napig rengeteg van. CD-ből is meg DVDből is.
A két gyerkőc gépe eléggé hasonló, de azért az I3 9100-at választanám
Azzal az 1030-as VGAval nem lesz nagy játszadozás.A Xeon nem tudom mit csinál, de az se lesz egy nagy játékos gép "16GB 4/4GB ddr3/" részt nem értem. 16GB DDR és 4GB DDR3 van benne?
A főgépbe ami Ryzen 5600X abban 96GB RAM van?
Inno 3D RTX3080 12GB OC mostanság volt akciós az Alzán 160K-ért is mentek. Még megkísértett pedig van itthon RTX3080, igaz csak 10GB-os. (de van RTX5070 12GB, meg sok más is)A sarokban lévő gépben van 16GB DDR4

Egyébként én is ezért nem adtam el több régi gépet sem, mert többet ért, hogy tartalékként megvan, mint amennyit kaptam volna értük. Az első ilyen maradó gépem anno az Athlon XP volt, de azóta több követte. Lassan ebből lesz retro gyűjtemény
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Nálam 2005-2020 között volt nagy DVD írkálás, de olyan 2015-től folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott a dolog, a 2020 óta meg alkalmi. A lemezekre rá szoktam írni a dátumot, hogy mikor írtam ki, és szépen tükrözik ezek, hogy hogy csökkent évről évre az írt lemezek száma. Pedig amúgy imádtam CD/DVD-t írni, és mai napig komolyan foglalkoztat egy bluray író beszerzése. Bőven lenne mit kiírnom, a jelenlegi HDD-men igencsak sok helyet tudnék felszabadítani.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Uh, a 286-os nem tudom mikor volt, de ha a maga korában, akkor te hamarabb gépeztél mint ahogy én megszülettem
P2 a maga idejében jó volt. Ha ő fejlesztgette akkor mondjuk megértem a kisajátítást, ha nem akkor nem értem meg. DE : Átérzem.Öcsémmel régen nekünk is "közös" gépünk volt. Technikailag addigra többször is kicseréltem belőle mindent (nem írom le most lépésenként, de az Athlon XP gyakorlatilag a negyedik gép volt), -- szóval olyan volt mint nagyapám baltája, aminek azóta háromszor ki lett cserélve a nyele, kétszer a feje, de még mindig nagyapám baltája -- de a szüleink szerint a gép mégis közös volt, mert anno egy sokkal korábbit úgy kaptunk, hogy az én ballagásomra, de ketten --> BTW ha a gépnek valami baja volt, vagy költeni kellett rá, akkor rögtön az én gépem volt! Ha játszani kellett/lehetett, akkor meg egyből közös, amiből igyekezett ő inkább 60-70%-ot kihasítani.
Ezért aztán megszületett a döntés 2004 őszén, hogy ha már a gép relative amúgyis penge (Athlon XP 1700+@2800+, 640MB DDR RAM, GeF3 Ti200@550 128MB, 2×120GB HDD, LG Combo drive, TV kártya, 17"-es monitor) akkor ideje összegyűjteni egy második gépre öcsémnek.
Így az ő első gépére 2005 májusában gyűlt össze a pénz, és akkor lett neki egy Athlon XP 2000+@2800+, 512MB DDR RAM, Radeon 9550 128MB, 160GB HDD, LG Combo drive, 15" monitor.
Az a durva, hogy a 2006-os Flat Out 2 neki sokkal szebben ment mint nekem, akkor kezdtem rájönni, hogy a túlhúzott GeForce 3 felett eljárt az idő, hiába húztam az egekig a CPU-t (1466@2669MHZ), nem nagyon segített. De akkor meg nem nagyon volt pénzem. Végül 2007 tavaszán jött nekem a 7300GT 128MB.
Na de vissza a story linehoz : 2009-re elavult a gépem, és akkor jött ugye a Phenom 9500. Még el se készült teljesen a gépem, már jött öcsém, hogy hát neki is fejleszteni kéne, és mint egész életünkben, most is igaz volt : Ha neki volt egy problémája, nem megoldotta, hanem elintézte, hogy az én gondom legyen, és nekem kelljen megoldani.Így jött az a rész, hogy 2010 tavaszán épült neki egy hitelből, amit később az én pénzemből kellett én visszafizessek, egy Athlon X4, 2GB RAM, az én régi HD3870X2-esem, meg egy 1TB-os HDD. Ezt ő 2012 nyarán bővítette (az egyetlen alkalom volt mikor saját pénzből csinált ilyet) +4GB RAM (így összesen 6GB RAMja lett), HD6850 1GB-el.
Aztán 2014 januárban lett nekem az I3 4330, 16GB RAM, HD4890 1GB, 1TB HDD (a régi gépből) gépem. Ezt valahogy átvittem úgy, hogy nem jött rá, hogy jajj akkor neki is fejlesztenie kell. Jah meg monitort is cseréltem, megkapta a régi monitorom ingyen.
Következő lépcső az volt, amikor 2015-ben hazajöttem Ciprusról. Akkor vettem a géphez 120GB SSD-t, 2TB HDD és a GTX950 2GB-t.
Na ez már átütötte nála is az ingerküszöböt, és amúgyis döglődött az alaplapja (tényleg fél év alatt a 4 ramslotból 3db elment, a végén már 2GB RAMmal volt megint), szóval akkor jött a második innen az oldalról vásárolt tételem, a Intel Pentium G3258 + MSI Z97 GUARD-PRO. Mondanom sem kell, ezt is én fizettem, de itt már volt egy komoly kikötésem is : Ha lecseréli ezt a gépet, akkor az enyém lesz automatikusan ez.
Persze jött a nyafogás, hogy kell neki egy SSD is, de azt nem kapott
(illetve feltételekhez kötöttem, amit nem teljesített, így nem kapott). Aztán mikor 2018-ban lecseréltem a 120-as OCZ Vertex 3-at egy 480GB-os ADATA-ra, akkor ingyen megkapta a régi SSD-met. Ekkoriban intézett a haverjától magának egy GTX960 2GB-ot használtan 10K-ért.
2022-ben mikor Berlinben jártam, akkor hoztam neki a Pentium G3258 helyére egy I3 4170-et ajándékba, amit be is raktunk, és mivel addigra a korábban 3200@4600-as Pentium G3258 már alapórajelen járt nála (mert egyszer korábban lefagyott a gép, és rögtön az OC volt a hibás, és vissza kellett állítsam), így óriási volt a különbség. Ez 2022 kora ősze volt.2023 január elején nagy gép fejlesztésbe kezdtem, miután hazajöttem Ausztriából, +16GB RAM, RTX 3060 12GB, új 1TB M2 SSD, új monitor, új billentyűzet. És ekkor ő végre először saját zsebből kitalálta, hogy neki is új gép kell. Ugyan nekem kellett kitalálni, hogy mi legyen benne, nekem kellett megrendelni, összerakni, telepíteni, de végre ő fizette! Így lett neki a 12th gen gépe.
Ami pedig a 4th gen I3-at illeti így lett végül az enyém, és ez lett a Win 7 retro project gépem, ami épp átalakítás alatt van
-
KROK640
nagyúr
válasz
Turulbir
üzenetére
Annyit meg pláne megért.
Emlékszem itt 10ft volt a papírtok, a műanyag tok drága volt 100ft körül.
Nekem 100-as hengerben volt olyan, hogy 20ft/lemezre jött ki
400GB-ot eltároltam 2000ft-ból. Az még ma is jó lenne, akkoriban meg annyiért leharcolt 40GB-os HDD-t sem lehetett kapni, nemhogy 400GB-osat. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Jah, 2006 körül már én is olyat használtam, hasonlított az amerikai sulik egyen dzsekijére, de nem dzseki hanem felső volt. Na annak tényleg kicsi volt a zsebe, de mentségére legyen mondva, hogy 2006-ban már nem DVD-t használtam, hanem pendriveot, az meg simán belefért a zsebébe, bár sose tettem volna oda mert ki is esik, hanem a nadrág zsebbe mentek ezek. Pendrive általában a kulcscsomón.
(egyébként jelen pillanatban egy olyan félig zárt, kapucnis, elöl zsebes van rajtam, amin zipzár is van, majdnem a nagy első zsebig le lehet húzni. Nyilván tovább nem, de tök jó ez is, ráadásul bal oldalt fent mint az ingeknél, ott van rajta egy akkora zseb amibe lazán belefér a telóm. )
-
KROK640
nagyúr
válasz
Turulbir
üzenetére
52× LG CD olvasó. Egy időben minden gépben is az volt. 5-6 ezer ft-ért ment egy idő után vadi újan, használtan meg 1000ft-okért. Tényleg mindenkinek jutott. Az olvasott mindent is. Később az olcsó kombó driveok CD/DVD olvasó mentek, némelyik még CD.t írni is tudott bónuszban, de addigra már úgyis a DVD kezdett a menő lenni.
#128848 DarthSun : Nagyo nszép sor. Zoltán haveromnál láttam hasonló drive felhozatalt, de ott nem ilyen szép egyen a kép, hanem különböző fokban megsárgult, teljesen eltérő meghajtók vannak.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Ha jól emlékszem te olyan 2005 körül kezdted, és akkor már a DVD volt a menő. 2005-ben nekem már DVD íróm volt, és bár messze nem kerestem vele anynit mint a CD írókkal a maguk idejében, de azért a DVD író is első nap visszaírta az árát
De azért együk hozzá, hogy az áfamentes nagyker ár kevesebb mint feléért vettem véletlenül
Mondjuk úgy nagyobbrészben ajándék volt attól akitől BTW az Athlon XP számolás is...Hogy a francba találsz ilyen dolgokat? Az év egy jó részében nyugat Ausztria leggazdagabb tartományának, leggazdagabb régiójában campelek, pár percre Svájctól, és soha semmi ilyesmit nem találok

-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Tényleg nem lehet, mert a T-s CPU-k a leggyengébbek egy szérián belül, az F meg normál csak VGA nincs benne. paraméterek tekintetében ITT van összehasonlítva
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A B150-es az I3 8350K -val izgalmas project lesz
Mondjuk nekem ahhoz fejben pont DDR4 menne már."Csak 4 slotos lapokat veszek már és ha lehet" --- ezzel én már 15+ éve így vagyok.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Azta, eléggé Radeon vonallal kezdted.
Nekem ez volt a sorrend (csak a főgép, és csak az 1 hónapnál tovább maradó kártyákat írom le, minden kártya egyszer szepel a listában, akkor is, ha többször volt. ígyis hosszú lesz ) :AGP : S3 Trio 3D/2X 4MB, ASUS V3400TNT 16MB, Manli TNT2 M64 32MB, Savage 4 32MB, ASUS V6600 GeForce 256, ASUS V7100 GeForce 2 MX400 64MB, Inno 3D GeForce 3 Ti200@550 128MB, Galaxy GeForce 7300GT 128MB GDDR3
PCI-E : Radeon HD3870X2, Radeon HD4850 512MB, Radeon HD4850 1GB, Radeon HD4870 1GB, Radeon HD4890 1GB, Radeon HD6850 1GB, GeForce GTX950 2GB, RTX 3060 12GB, RTX 5070 12GB
#128776 Fücsök007 : Igen, ma már van rá megoldás, de én azért keülöm, ha lehet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, sokan egy az egyben cserélnek félgépet. Nekem is sokszor van ilyen. CPU-t önmagában nem is nagyon cseréltem az elmúlt 29 évben fő gépben.
AZ I7 ára valamiért magasan van, ahhoz persze, hogy jó vétel a 10100F vagy a 14100F ahogy írod.
A 7350K-t pont nem cseérltem volna le, pláne nem I5-re, mert az egy különleges, érdekes CPU.
DDR5 jah, jelenleg nem éri meg, igazából platform modernizációs okai vannak, hiszen akkor az ember kompatibilis a DDR5 only platformokkal is. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Hűű, itt nagyon eltér, hogy kinek mi a retro... nekem jelenleg a 4th gen a határ. De van aki azt vallja a topicvban, hogy a 386-os a retro
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyébként a i3-10100/10105 4C8T azért is jobb a 4th gen I7-nél mert gyorsabb az I7 7700-nál, miközben fele annyit fogyaszt, és alig melegszik. Ha valakinek az "I7 élmény" kell, és semmije sincs, akkor tényleg érdemes 10th gent venni inkább 4-6-7th gen helyett. Ha viszont van adott lap és társai, akkor már más a helyzet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Egy pillantra felszaladt a szemöldököm, hogy hol volt még akkor I7 4770, szóval bejött amit írtál

Nekem 2009-ben HD3870X2 volt (a dupla GPU-s), aztán azt cseréltem HD4850-re, és gyakorlatilag semmilyen lassulást nem tapasztalatam, csak sokkal alacsoynabb fogyasztást és kevesebb melegedést. 4850-ől kétféle is volt 512-es meg 1GB-os. Aztán volt rövid ideig HD4870, inkább csak úgy a HD4850-es időbeb eszúrva egy rövid ideig. Utána jött a HD4890, na az egy bitang jó kártya volt

5870 volt nagy álmom, persze sosem lett
később HD6850 (az mai napig megvan), és azután úgy elhagytam az AMD-t hogy főgépben azóta is csak NVidiák vannak. (A régi 4th genben lesz majd RX570 8GB, ha beleteszem most még GTX960 2GB van benne)Az 5770-et amúgy szándékosan kerültem, egy időben rengeteg "szürke halál"ossal találkoztam, és fórumokon is sokat olvastam róluk.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Hát... én akkor is azt léátom, hogy 4K terhelés FHD megjelenés, bár nagyobb FHD monitorokon javíthat a képminőségen, az igaz. Meg ahol gyenge a CPU de erős a VGA ott is segíthet.
Én azért a modern gépemet nem adnám el, pláne, hogy azért szoktam játszani, és bizony már vanank olyan játékok ahol a minimum FPS csúnyán be tud esni. Néha eszembe jut, hogy vagy visszaado ma Turbot a CPU-nak
vagy leveszem a polcról mondjuk az RTX5070-et és bedobom a gépbe 
Két 1150-es konfig, szép... nekem csak egy van, és az is félkész, de mint írtam ott a számomra a leghosszabb ideig szolgáló és legnosztalgikusabb Win 7 lesz a cél.
Egész jó áron vetted már a 4770-et. Emlékszem anno mikor még az I3 4330 volt a főgpem olyan 2018 körül, akkor úgy ábrándoztam a 4770-ről, hogyha eladom a 4330-at, akkor csak 20-25K kell mellé, és meglehet a 4770 ...
Persze aztán nem lett semmi, mert amikor lett pénzem akkor 480-as SSD lett inkább helyette, meg új billzet, egér és füles (egyik sincs már meg).Jah, az SSD-k ára is elszállt, év elején behúztam 77-ért egy 2TB-os WD 7100SN-t, pár nappal rá már 117 ezer volt

SATAából egy 120-as van meg egy 480-as M2-ből meg 2db 1TB meg egy 2TB... de a gépem kezel 10th gen CPUval összesen 1db M2-t
szóval az 1TB-os Samsung 980Pro van a gépben. -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
DSR? Az mire gondolsz?
Hová lett a Ryzenes géped?
Xeon E3-1230 v3 - 4C8T 3700MHZ-es turboval, 3300-as alapórajellel, 8MB cache. Ez tulajdonképpen egy Haswell I7, 4770 körüli, kicsivel alatta a base clock és a turbo
H-s lap?
Ennek van valami külön oka, vagy csak ez jutott?
16GB DDR3 korhű leszEbbe mondjuk a VGA is korhű lesz, és bár tudom XP-s gép lesz, de ez ez nekem a közel csúcs Win 7-es időszak.
hasonló projectem van nekem is félbe egyelőre, amit már oly sokszor "megénekeltem" itt, az I3 4170 ami valami I7 vagy Xeon lesz idővel, a 4×4GB DDR3, Az MSI Z97-es lappal, RX 570 8GB-al, meg 120GB OCZ Vertex 3 SSD és 1TB HDD. Na azt pl pont Win 7-re szánom (most is az van rajta, csak I3 van benne, GTX960-al, meg csak 8GB RAM). Olyan 2020-ig kb minden játékra jó lesz, és kb addig nem nyafognak, hogy csak Win 7 van alattuk.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
A 970-et már nem annyira ajánlom, mert az már jóval gyengébb, pláne, hogy a a VRAM ott 3,5GB foglaltság után jelentősen lassul. Mondjuk úgy, az már egy 3,5GB-os VGA. A GTX980 sima meg 4GB-os, bár szerintem XP alá az is bőven elég. Személy szerint a 980Ti-re mennék, hacsak nincs sokkal olcsóbban sima 980.
-
KROK640
nagyúr
Jó, hát a magyar piacon kb a duplája, plusz 11 éves kártyákról beszélünk, ahhoz képest még ugyan tartják az árukat. Pláne, hogy egy ilyen korú kártyánál már a hibátlan működés sem triviális.
Ettől persze még kétségtelen, hogy ennél olcsóbb kb sosem volt, pláne ha REÁL áron nézzük, nem nomiánálisan. -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Persze, hiszen a maguk idejében nem voltak gyakori vagy olcsó kártyák. Tulajdonképp sosem ment le igazán az áruk.
Ezt írtam az előző hozzád intézett postomban, hogy én megmaradnék a 980Ti-nél. A plusz VRAMot jó esetben Win 10 alatt tudod kihasználni, - már ha elindul olyan játék - ami ténylegesen profitálni is tud belőle. Na meg itt már gondolom felbontásban is legalább 1440P-re lépsz.Egyébként milyen gépbe tervezed betenni?
A Founders Edition kártyák a legszebbek, és gyűjtői szemmel legkeresetebbek, tehát adott esetben az lesz a legeladhatóbb. Hűtés szempontjából viszont nem a legjobbak, de szerintem megfeelőek, hiszen nem hallottunk ezeknek a kártyáknak a tömeges leégéséről vagy visszahívásáról. A jobb hűtés igazából kb az amit az OEMek hozzá tudtak tenni.
Az sem minden esetben sikerült, RTX 3080-nál pl a Gainward hűtése még gyengébb mint a FE kártyáké. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Szerintem az is csoda hogy van XP-s driver még ezekre. A GTX900-as család 2015 nyarán jelent meg, eddigre már volt egy 8 éves Vista, egy 6 éves Windows 7 és egy 3,5 éves Windows 8 is*.
Igazából - előzőekben kifejtettem - ami ténylegesen rendesen tud profitálni ezekből a kártyákból, ahhoz már maga a Win verzió kevés, meg azok a hardverek amik miatt esetleg a user még XP-re szorul.
Ettől persze még érdekes mint "hyper-madness", de igazából 3DM eredmények csiszolgatásán kívül nem sokra jó. Meg persze XP alatt overkill játszani
* Ez kb olyan mintha az RTX3060 12GB-os kártyámra még lenne Win 7 driver.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Értem, szerintem elegendő lenne a 980Ti, mert valószínűleg az is overkill lesz mindenhez ami XP alatt elindul, ellenben, féláron megúszod a Titannal szemben.
Nyilván Win 10 alatt profitálnál már a két kártya közötti különbségből, de csak ott, és nem tudom megéri-e. Értem az 1 kártyás elképzelést, csak Win 10 alá 60-70 körül már sokkal-sokkal jobb kártyák vannak ennyiért.
Arra célzok, hogy szerintem a 980Ti-t érdemes választanod
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
A Titan X ritka, gyűjtői, és csúcs, ne csodálkozz rajta. Őszintén szólva engem még meg is lep, hogy 60K-ért van.
Nvidia GTX 980TI FE - 30k-ért van, itt az oldalon, annyit szerintem még megérhet. -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Az a gond, hogy ami már tényleg rendesen megfogná a GTX980Ti-t az szerintem meg az oprendszer XP-ssége miatt nem fog elindulni

Emlékszem, hogy 2009-ben az újabb címeknél már kezdtem azt hibaüzenetet is kapni XP-vel, hogy az oprendszer is elavult. Pedig addigra egy Phenom 9500 + 2GB RAM + HD3870X2 volt alatta.Mikor gépet cseérltem az I3 4330-ról az I5 10400F-re, akkor muszáj volt Win 7-ről Win 10-re átállni, mert egyrészt Win7-hez már nem voltak driverek
másrészt egyre több játéknál szerepelt, hogy MINIMUM WIN10 kell neki 
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Szerintem ami egy GTX980Ti 6GB-ot is kihajt, annak már amúgyis kevés az XP, meg az olyan hardverek, amiken még XP-t KELL futattni. Egyfajta rejtett késztetés, hogy az ember fejlesszen Windowst is.
Persze, mi ellenénk a régin, én pl ha tehetném mai napig a Win 7-en, de hát ugye sajnos nem lehet
-
KROK640
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
All-core hacknek hívják, és azt tudja, hogy az összes CPU mag a maximális turbo órajelen boostol. Sok magnál, ahol magas a turbo de alacsony a base sokat javít.
De azt mondom, vegyél akkor 2700K-t, egyrészt nosztalgikusabb neked, másrészt amúgy pl játszani sokkal jobb mint ezek a csodák. Ezek inkább olcsó videó/képszerkesztő gépek alapjai lehetnek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Envinda és Qiyida lapokat egyáltalán nem ismerem. A maschinist-ekből van sok jó, de ezek tényleg pont nagyon basic szerver lapoknak tűnnek, amik vagy új gyártásúak, vagy "refurbised" ahogy írod.
Mondjuk kérdés mennyivel jobbak, mint a Sandykhoz tartozó eredeti lapok, amik bármennyire is szépen megvannak őrizve épp 14-15 évesek.
Lehet, hogy ilyen kínai lapból kéne valami komolyabb. Már csak azért mert jó eséllyel újabb gyártás.Egyébként X99-en (tudom, az neked nem nosztalgikus) meg már olyan utángyártott lapok vannak, hogy 1-2-3 NVME slot* is van a 4th gen CPU-d mellé, amiből anno egy is csak a csúcs Z-s lapokon volt.
* Igaz dual CPU-s lapból, de 4th genhez olyan X99-est is láttam amin 8db NVME slot van a 10 SATA mellé, meg 8db RAM foglalat, és vitte az olcsó ECC REG RAMot is. Igaz az már árban húzós, tavaly nyáron volt 43 ezer.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Gondolom nagyon nehéz

Főleg ha elárulom, van rtka német és török söröm is, pálesz is kerül...
Meg persze ha már itt lennél, akkor nem kevés tuning is. Többek között az általad küldött alaplappal is.
(azzal meg most csak titokzatoskodok, hogy pénteken keletkezett egy kis folyékony nitrogén általi sérülés a kezemen
)De amúgy tényleg kár, hogy momentán az ország másik felébe esek*, bezzeg mikor Veszpémi voltam, másabb lett volna képlet

* Már amikor nem Ausztria nyugati felébe, hidd el Bregenz sokkal messzebb van onnan, mint Debrecen
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Aki legutóbb ezt mondta nekem, annak azt mondtam, hogy : "Nem lehetne, hogy csak simán k**va anyázzunk? Miért kell ennyire durvákat mondani?"
Szerintem ebből kikövetkeztetheted az álláspontomat is
Tökre barátilag említettem, hogy ha gondolod fűkaszálhatsz nálam is, én ingyen, fizetned sem kell érte. Már ígyis milyen nagylelkű voltam
mi kellett volna még? 
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Ha gondolod, hozzám jöhetsz fűkaszálni, van mit vágni, és még pénzt sem kérek érte

Sőt, ha akarod van fűrésszel vágni valü tüzifa is, csak a komplexebb élmény miatt.A politika topicban az elmúlt 1,5 napban 2000-nél biztosan több post érkezett, sajna jeln formájában már alig lehet értekezésre használni, annyira felpörgött.
Csak míg megebédeltem 140 új post jött. 
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
I7 920, 24GB RAMmal, tökéletesen korhű
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Nekem csak annyi van meg, hogy a 4200-as meglepően jól muzsikált, pedig a HD3870X2 után nagyon féltem tőle. Aztán meg lehetőgem adódott egy napon játszani megint a Phenom 9500 + HD4200 és az I3 4330 + Intel HD4600*-al, ugyanazon címekkel, felbontásban. És hát hiába volt 2× gyorsabb az Intel CPU, hiába volt mellette 6GB DDR2 RAM helyett, 8GB DDR3 RAM, a játékok még ígyis rosszabbul mentek. Ellenben a HD4850, és a HD4890 is megtáltosodott az I3 mellett.
Lehet, hogy a 3850-et máshol/máshová adtad el
* Azt azért megjegyzem, hogy az AMD féle HD4200 az alaplapra volt integrálva és jóval méretesebb volt mint a CPUba integrált Intel HD4600, de a neve ellenére egyáltalán nem volt gyorsabb, pedig azt sugallta
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Hát igen, a HD4200 után az Intel I3 4330-as (Intel® HD Graphics 4600) GPUját visszalépésnek éreztem, még azzal együtt is, hogy kb minden tekintetben legalább 2× gyorsabb CPU került mellé, mint ami a HD4200 mellett volt. (Phenom 9500 VS I3 4330) ráadásuul a 4330-ban a jobbik GPU volt, az I3 4130-ban csak a Intel® HD Graphics 4400 volt, meg 1MB L3-al kevesebb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Hozzám hibásan jött egy javításra. Amikor mondtam a tulajnak, hogy mi a baj, és mennyibe fájna, de miért nem érné meg a javítás, akkor nálam hagyta azzal, hogy amit tudok áruljak ki belőle (senkinek semmi nem kellett belőle, a 2×4GB DDR3-at is én vettem meg belőle), mert akkor ő inkább vesz egy újabbat.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
A Spiti Duronok tipikus 1GHZ-ig jók, de inkább kicsivel alatta CPU-k voltam.
Emlékszem volt egy osztálytársam, 600-ast cserélt 700-asra, majd 800-asra, de egyikkel se tudott 1GHZ-re menni. Aztán vett ő is Morgan-t, azzal már tudott 1200-ra is menni, igaz az asszem alapból is 900-as volt, tehát az 1GHZ-et csúnya lett volna ha nem ugorja meg. -
KROK640
nagyúr
válasz
Rowon
üzenetére
Pont ezért van az, hogy ami nem kell az új géphez anyagi forrásnak, azt nem si feltétlenül adom el. Az első ilyen gépem amit megtartottam az Athlon XP-m volt, és nagyon örülök neki, hogy inkább megtartottam, az új gép építésénél az a kb 10 ezer ft amit kaptam volna érte, úgysem osztott-szorzott.
Ahogy te ehhez a (ha jól láttam I5 3470) gépedhez ragasszkodsz úgy voltam én a 4th genemmel. Emlékszem, hogy nem akartam eladni, de nagyon erősködött valaki. hogy megvenné. Szar story volt, mert 3 nap múlva tönkretette és alig bírtam behajtani az árát (kétszeresen is megbántam, hogy eladtam neki) viszont az élet kárpótlásul sodort nekem egy másik 4th gen-t amit I3 4170-re bővítettem, és B-s helyett Z-s lappal, GTX960-al. Természetesen itt is játszik a magok kapcsolagtása meg majd ha egyszer kerül bele egy I7/Xeon akkor lesz ez főleg érdekes. A 2C4T-ből azért nem érdemes nagyon kapcsolgatni, pláne, hogy én meg Win 7 alá pozicionálom a cuccot. Azt nem is tudtam, hogy erre már XP nem is menne (elvileg a tied a 3rd gen az utolsó támogatott), de Win 7 játszogatósnak jó lesz, 16GB RAMmal (valaha még 32Gb-ról is álmodoztam) meg egy RX 570 8GB-al, 120GB SSDvel, 1TB HDDvel, és akár a jelenlegi CPUval is, 2020-ig nagyjából rendben lesz, illetve minimum elmondható, hogy még 2020 elejlén is örültem volna egy ilyen gépnek.
Nekem mind közül a Win 87 a legnosztalgikusabb és legbefolyásosabb oprendszer, lévén messze a legtovább is ezt használtam, második helyen az XP van.
Egyébként a jó hírem : 3rd gen I5, alaplappal 2×2GB RAMmal, meg 750Ti-vel szerintem eléggé olcsó tétel manapság, az egésznek meg kéne állnia 10-15 ezer ft környékén, nyilván SSDvel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Itt ugye a másik, hogy - főleg az X3D-k esetében - még ma is nagyon jól használható rendszerekről van szó, egy olyan platformon amiről pont a RAM árak miatt most rohadt nehéz váltani.
Kiváló - évekkel az élettartamot kitoló - upgrade lenne az AM?4-es X3D, de mivel nem gyártják, és amúgy se sok volt belőle, sose volt olcsó, így az egekben az ára
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok
üzenetére
Csak a 9800X3D-vel van jobban(!) tapasztalatom de az 64GB DDR5 RAM és RTX5070 Ti 16GB mellett tényleg ilyen érzést kelt. Tényleg tükörsima vele minden, max grafikán 1440P-ben, elképesztően fluid játékélményt ad.
Némi összehasonlítási alapnak egy I7 11700K @5000MHZ, 128GB DDR4, RTX 3090 24GB-os gépet tudok bedobni, azon is minden patika, de érezni, hogy az AMD azért még jobb. Pláne 1440P-ben ahol a CPU is számít. (FHDben meg még jobb lenne az AMD ... Igazából FHD, gyenge VGA mellett hasít a legnagyobbat). -
KROK640
nagyúr
Így van. A játékoknak 2-4-8 szál még ma is elég, ellenben kell a jómagas órajel. Meg a sok cacheből is profitálhatnak sokan, de nem mind.
Ráadásul az említett rendszernél szerintem az is levon játékoknál, hogy fizikailag is két processzoros a gép. Az alapelv is az volt, hogy két viszonylag magas órajeles kevesebb magos proci, mert úgyis kettő lesz.Igen, az újabb procik megint elszaladtak fogyazstásban, bár tele vannak energiatakarékos funkciókkal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Igen, pont arra, meg amit kifejtettem mellé.
Még meg is írtam az imént elküldött postot este, aztán csak valahogy az elküldés gombra nem kattintottasm rá, csak mentem aludni, most ránéztem erre az ablakra, hogy mi a fejlemény? és akkor látom, hogy a kommentem meg nem lett elküldve, csak megírva
nagy néha járok így, hogy kész a komment csak elküldeni felejtődik el, de általában csak 1-2 óra, nem egy fél nap -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Az X99 most piszok jó vétel, bár már oda sincs annyira olcsó memória
Emlékszem mikor 30 ezer alatt ki lehetett fogni 64GB DDR4 ECC-t, gyanítom ilyen sem mostanában lesz. De igen, inkább melóra és elmélkedésre. Meg ahogy mondtad, játékokra 2020-ig szerintem is bőven jó, mint ahogy kb a Haswell I7 is megfelelő körítéssel.
ismerettségi körben van egy ilyen :
JINGSHA X99 DUAL WS, 2× Xeon E5-2643V4 3400MHZ (6C12T), 64GB DDR4 RAM, RTX 3060 12GB, 2× Samsung 990PRO 2TB, 2×2TB Western Digital Green (5400; 64MB cache); LG GH22NS70RB DVD író
Ez egy duál procis X99 rendszer, gyors, viszonylag kevés magos CPUkkal, így 12C24T, ráadásul magasabb is a 3400MHZ-ével mint az én 10400F-em turbo nélküli 2900MHZ-e, a 20MB cache/CPU megint durva, (nálam 12MB), és hiába ugyanúgy RTX3060 van benne, árezhetően gyengébben muzsikálnak rajta a játékok, mint az én gépemen. Nem rossz gép, de ilyen paraméterek mellett az ember totál mást várna tőle játékra. De nem is igazán arra való.A nyugdíjrendszer összeomlására és ellopására is gondoltam. A mi és a tőlünk fiatalabb generáció okosabban teszi, ha már a nyugdíjra sem számít. Másrészt az elöregedő társadalamom miatt, ahol egyre több öreget kell majd egyre kevesebb fiatalnak eltartania.
Ráadásul a jelenlegi életberendezkedésem sem kedvez annak, hogy nekem nyugdíjam lesz.
Nem akarok itt belemenni, mert nem kell a moderátori figyelmeztetés. Na meg nem is akarom összeoffolni az egyik kedvenc topicomat -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Emlékszem, hogy 2021 elején már nem voltak drágák az X99-es lapok anynira (jó olcsók sem) a CPU meg a RAM volt hozzá olcsó. Anno Hobizoli nagyon ajánlgatta nekem, csak akkor az volt a bajom, hogy nem haswellről haswellre akartam váltani, még akkor se 24GB RAM helyett akár 64GB-t is tudok belepakolni, meg sokkal több a mag, az órajel meg nem sokkal alacsonybab. (én azért ugye 2C4T 3500MHZ-ről váltottam volna). Végülis nem bánmom, hogy I5 10400F lett, csak sokkal modernebb, de az kétségzelen, hogy az X99 és X299 jó hobbira nagyon, és ha valaki 64GB RAMmal meg sok-sok magos CPU-val csinálta, akkor pl videószerkeszteni meg ilyenekhez is kiváló gép lehet.
Szerencséd van ... nekem sandásan úgysem lesz nyugdíjam, hogy a pályám elején évekig kétfelé is fizettem nyugdíjárulékot.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007
üzenetére
Azért 2017-ben még nagyon messze voltunk a megfizethető 6-8 magos CPU-któl. Persze kinek mi a megfizethető ...
De tulajdonképp az Intel is erre reagált azzal, hogy az I5 6 magos lett, az I7 meg a 6 magja mellé megkapta a HT-t is (két gennel később már az volt az I5 kategória). A 9th genben csak az I9 kapott HT-t, az I7 inkább +2 magot kapott, majd 10th gennél ismét visszahézták széles körben a HT-t, ugyanis I3-tól I9-ig minden CPU kapott.
Nem véletlen, hogy a 10th az egyik kedvenc genem.
Jah, és ezt látva mondtam azt a 4th gen gépemmel, hogy "akkor mostmár ideje váltani, mert erre már érdemes". Eredeti terv egy I3-as volt mondván a 2C4T után hatalmas ugrás lesz a 4C8T, de aztán átgondoltam és az I3 + 32GB helyett inkább I5 + 16GB lett, így lett 6C12T. és jól is jártam mert a plusz RAM nagyon hamar belepattant a gépbe (24GB RAMom volt előtte) és nem CPU-t kellett legalább cseréljek. -
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007
üzenetére
Jó, léteztek azóta de szerver meg HEDT platformon. A mainstreambe a 2020-as évek elején kezdett bekúszni a 6C12T a 10th gen I5-el ...
Hát igen, azért a C2Q-t akármennyire is jól belőtte az ember, egy I7 nyilván leverte, és nem csak a HT miatt

A GTA4 nekem anno Phenom 9500, 2GB DDR2 RAM, HD4850 512MB -s gépen lett kipróbálva, azon eléggé gyászosan futott. Mondjuk a Phenom 9500 egy magon kb annyit ért mint egy 3200+-os Barton amiben van SSE2. Na meg ugye a csak DDR2 se volt valami jó pontja.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007
üzenetére
8 vagy több mag + régebbi játékoknál még jó hogy ... Úgy vettem észre, hogy sok évig leginkább 4 szál kellett a játékoknak, többől esetleg profitáltak, de nem feltétlenül. De ha belegondol az ember akkor 1st-7th genig ezzel ki is zárták volna az összes I3 és I5 tulajt. 8-9th gennél pedig az I3 tulajokat. Szóval csak kb a 10th gen után kezdhetett növekedni ez az igény.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Így volt pontosan :
2st gen - 4th gen :
I3 : 2C4T (HT)
I5 : 4C4T
I7 : 4C8T (HT)6st gen - 7th gen : DDR4
I3 : 2C4T (HT)
I5 : 4C4T
I7 : 4C8T (HT)8th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 6C12T (HT)9th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 8C8T
I9 : 8C16T (HT)10th gen :
I3 : 4C8T (HT)
I5 : 6C12T (HT)
I7 : 8C16T (HT)
I9 : 10C20T (HT) -
KROK640
nagyúr
De ez az első rész amit linkeltél. És ott a GeForce kártyákkal és bizonyos driverekkel függött össze, hogyha be voltak kapcsolva a gyalogosok akkor glitchelt a kép. Épp ezért mindkét részben ki voltak kapcoslva a gyalogosok, egyébként se adtak semmit a játékhoz, lévén még elüzni sem lehetett őket ...

P4-en talán még össze is füghetett volna azzal, hogy a játék állítgatott valamit (de szerintem nem), de I3 4330 mellett már aligha hiszem, hogy leszedte volna a grafikát vagy a gyalogosokat csak azért mert négy szál helyett kettő van. Megjegyzem az MM2 is 2000 szeptemberi, akkoriban sem a HT-s sem a két magos rendszerek nem voltak még elterjedve.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Érdekes ksíérlet.
Én egyszer azt prbáltam ki, hogy a Hyper-Threadinget kapcsoltam le. Az a durva, hogy észrevehető volt, még a 6 magos procin is (bár kevésbé mint az I3 4330-on). Pont ezért is, kétlem, hogy az új Intelekből "nem hiányzik" a HT. Hiányzik az, csak az Intel időnként szereti elvenni.
Anno egyébként 3GHZ-es P4-en kellett kikapcsolljam a HT-t mert a Midtown Madness 2 teljesen megbolondult tőle (durva grafikai glitchek). Akkor azt hittem ez valami kora dolog, de később kiprobáltam az I3 4330-on is XP-vel, és ha nem kapcsoltam ki a HT-t ugyanazok a glitchek mentek, ha kikapcsoltam 2C2T-n meg jól ment.

-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Van itthon I5-ösöm is, azzal kiteszteltem, és vegyes volt a kép, de sok esetben kicsit lassabb. Igaz a legkisebb I5-öst hasonlítottam az egyik legnagyobb I3-assal, de ott abszolút nem éri meg a váltás, a maga idejében meg pláne nem érte volna meg.
Xeonon is gondolkodtam, tavaly januárban ez volt a helyzet :
Az alaplapom leírása alapján kigyűjtöttem egy listát, kihúztam azokat a CPU-kat is, amik I5 kategóriásak, vagy I7 alja. jelenleg egy I3 4170 van benne, ettől akarnék gyorsabbat bele, így jött ki a három szekció :
1. I7 4790+ : E3-1286 V3
2. I7 4790 : E3-1285 V3 / E3-1280 V3
3. I7 4770 : E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3Tehát ezen processzorok valamelyike kellene nekem abba a lapba. Végeztem egy gyors keresést, és eléggé kiábrándító a helyzet
Itthon a I7 4770 az 13-14 ezer ft jelenleg.E3-1286 V3 - alin ehelyett folyamatosan mindenféle "hasonló" CPU-t listázott, azokból az egyetlen ami jó lenne 6000ft körül az E3-1270 V3, ez még jó deal is lehet.
Az Ebayen találtam E3-1286 V3 procit, potom 105$-ért (ez 43 ezer ft-nak felel meg), és ez még a legolcsóbb volt 50K+ -ért is van, így a legnagyobb CPU-t gyorsan felejtőssé is teszi. (nem éri meg a felárat, plusz a régi másodlagos gépre amúgy sem akarok ennyit költeni)Ezután még gyorsan kerestem felületesen, és ahogy látom ebből a I7 4770 szint lesz, a magyar kínálat árának kb a feléért van esélyem megcsípni valamit az alsó sorból, sandásan E3-1270 v3-t. A E3-1270 V3-asok ugyanis 6500-8000ft-okért mennek.
#128259 DarthSun : A sok cache segíthet I7 esetén, de amúgy a háttérfolyamatokra pont nem tudom fogni, Win 7 offline, tehát az sincs, hogy mondjuk böngésző megy a háttérben. Maximum 1db Winamp és TCMD.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Mert hobbi

Amúgy pontosan ezen irányvonal mentén nem feltételnül lenne egyértelmű a kérdés, hogy a Win 7-es 4th gen gépbe cseréljem-e a procit Xeon/I7-re az I3-ról? A korabeli (2020 és előtti) játékoknak és alkalmazásoknak 4 szál is elég, inkább magas órajel kéne. Az I3 4170-nek 3700MHZ-es az órajele, így bizonyos esetekben akár visszalépés is lehetne mondjuk egy 4770... Elméletileg.
gyakorlatilag azért sejtem, hogy a több cache miatt még ígyis gyorsulhatna, de elgalábbis nem romlana at eljeđítmény. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Hát igen, a C2D/Q nagyon kevés lenne alá.
Én a helyedben fillérekért néznék alá valami 2nd vagy 3rd gen I7-es rendszert, mert amúgy kb azzal lenne korhű, de még akár egy 4th gen rendszerben sem lenne idegen, hiszen mindössze 1 héttel később jött a 4th gen, a GTX780 megjelenése után! Szóval még akár naptározásba is beleférne akár a negyedik generáció is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPad topik
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- Yettel topik
- Gyúrósok ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Le Mans Ultimate
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Robot fűnyírók
- Fizess az Instagram sztorik anonim megnézéséért!
- További aktív témák...
- Intel Core I7 11700K - 8mag/16szál - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I5 14500 - 14mag/20szál - Új, bontatlan - Gari 2027.03.11. -ig - Eladó!
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ugyan nehezen és pontatlanul tudom számolni, de 750MHZ környékére tippelem a végét 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Inno 3D RTX3080 12GB OC mostanság volt akciós az Alzán 160K-ért is mentek. Még megkísértett pedig van itthon RTX3080, igaz csak 10GB-os. (de van RTX5070 12GB, meg sok más is)
(illetve feltételekhez kötöttem, amit nem teljesített, így nem kapott). Aztán mikor 2018-ban lecseréltem a 120-as OCZ Vertex 3-at egy 480GB-os ADATA-ra, akkor ingyen megkapta a régi SSD-met. Ekkoriban intézett a haverjától magának egy GTX960 2GB-ot használtan 10K-ért.

szóval az 1TB-os Samsung 980Pro van a gépben.