- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Mobil flották
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
N0zer0 #23116 üzenetére
Na akkor belepofázok én is.
N2600.. Ez egy atomos gép, ahogy látom az adatlapodon egy netbookos csodában van. Ma már ritka mint a fehér holló, legalábbis itthon nem nagyon kapni ilyen professzoros gépet.
A netbook maga meg sajnos nem élt sokáig, eleve kiherélve jött a piacra, de főleg félreértelmezték a platform célját, és be is bukott az egész netbook történet.
Nem is értem mi a frásznak akarnak az emberek 10 colos kijelzőn 720p-t nézni (ezt ne vedd magadra), meg manapság ugyanígy fullhd filmeket a tableteken, hát sajnos úgy néz ki ez az értelmi szint.Én mostanában szereztem be egy N455-ös gépet, egyelőre csak ismerkedem vele, még meglátom mire lesz jó. Az biztos, hogy erre nekem nem fog kelleni 3D, és igazából sírva röhögtem mindig is, hogy ilyen kis mütyi szartól mit akarnak az emberek azon kívül hogy böngésznek meg szövegszerkeszt meg emaileznek. Átlagfelhasználónak másra ugyanis nem jó. Filmeket nem ezen kell nézni, aki meg elsődleges gépnek vette, az beszívta.
Viszont azt kell mondjam hogy nekem tetszik, a terminálablakok simán elférnek rajta, és az akkus üzemidő is elég jónak mondható. A tableteket gyűlölöm, maszatolós szar mind, a konzumidiótáknak lett kitalálva (tisztelet a kivételnek), olyan szoftverrel ami maximum tapera mobiltelefonokba jó. Ellenben a netbook egy teljes x86 platform, teljes értékű billentyűzettel (vagy ha nem akkor dugsz rá egyet usb-n), nem beszélve arról hogy egér is van, és nem tapicskolni kell.
Visszatérve, igen, az gáz hogy nincs videogyorsítás, de ez is annak köszönhető hogy ma már mindenki inkább a tableteket nyúzza, az atomot meg magára hagyták úgy ahogy van, szóval gondolom értelme sem lett volna erre fejleszteni már a drivereket.
Most vagy te vagy itt egyedül aki pattog emiatt a fórumon (ne érts félre igazad van, aztán lehet majd jövök én is
) hogy nincs egy régi, alig népszerű szinte egyedi hw-re rendes sw.
Nekem egyelőre nincs gondom, minden működik rajta úgy, ahogy kell (Debian 8 xfce, bár ebből lehet wm lesz), jó az üzemideje is, szinte már nem is értem miért kukázták (amúgy de, elcseszték).
Az mondjuk igaz hogy fő gépnek nem használnám. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
N0zer0 #23118 üzenetére
Egy ilyen emuláció ha esetleg képes kezelni több magot / szálat, akkor is teljesen alkalmatlan arra, amit egy GPU csinál hardverből a masszívan párhuzamos műveletek elvégzésével, ideértve még a régi GPU megoldásokat is. Szóval elég hihető az a nagyon minimális fps szám.
-
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #23091 üzenetére
Na, teszteltem ezt a GMA3600-as hulladékot live Lubuntu 15.10-zel is. Látszólag eleinte itt is jó volt minden, Firefox about:support lapja szerint Basic hardveres gyorsítás be van kapcsolva. SD-s videók első próbára nem tearingeltek mplayer alapú GNOME Playerben, a fejem ezen a ponton nagyon örült. Viszont a 720p-sek tearingeltek, mint állat, aztán tovább tesztelve rá kellett jönnöm, hogy mégsincs hardveres gyorsítás, az mplayer csak vo=x11 kimenettel ad képet, ami meg nem hardvergyorsított. Igaz azt nem tudom, hogy a Lubuntu 15.10-ben milyen beépített driver van, Gallium vagy más, ezt az infót nem sikerült kinyernem.
Szóval a tanulság: akinek GMA3600-as VGA-ja van, vagy Atom N2600, 2700, 2800-as procija, a linuxozást, meg a Windows 7-en kívüli OS-eket szépen el is felejtheti desktop használatra. Mi értelme van egy gépet úgy használni, hogy csak videót, flash tartalmakat nézni, és játszani nem tud az ember, még egy egymillió éves OpenGL-es játékot sem tud elindítani, se 3D-s desktop effekteket használni 2015-ben? Vicc az egész. A hivatalos inteles driver meg 2012-es, 3.1.0-ás kernel a függősége, és millió éves X, kösz, de ez 2015-ben, pár nap híján 2016-ben egy mocsok durva vicc. Szóval aki hasonló cipőben van, vagy lesz, annak annyi tanulsággal tudok szolgálni, hogy ne fecsérelje ilyenre az idejét, nehogy ilyen hulladékot akár ingyen is beszerezzen, mert nem jó semmire. Nincs rá driver és nem is lesz, az Intel arra hivatkozik, hogy ez egy PowerVR-es chip, és annak a gyártója nem adja ki a forráskódot, így az Intel sem tud rá támogatást nyújtani, új drivert kiadni. Akinek pedig mégis ilyen hardvere van, az vagy Windows 7-ezik, vagy Ubuntu 12.04-ezik, utoljára ezen ment a hivatalos driver. Minden mást el lehet felejteni, még az XP-t, Win8/10-et is, és bármelyik mai Linuxot. Tényleg csak nettó időpocsékolás, workaround semmilyen formában nincs, és nem is lesz. Felesleges ilyen, olyan főzött, hackelt és millió éves fórumposztos varázslásokat kipróbálni, bármiben is reménykedni, mert nem fog menni.
-
-
spammer
veterán
válasz
N0zer0 #23100 üzenetére
Elvileg lehetséges, de nem használtam még, szóval tapasztalatom ezzel nincs: [link] Pont a minap forgattam újra a vimet és a keymap funkció nincs nálam, szóval kipróbálni sem tudom most.
English keymap kell gondolom, elvileg itt kell lennie, vagy ha nincs, ide kellene rakni egyet: /usr/share/vim/vim74/keymap
Aztán: :set keymap=<kiosztas>
Ha manuális működik, akkor autocmd-vel szerintem megoldható (.vimrc-be rakva):
autocmd InsertEnter * silent :set keymap=<magyar kiosztas>
autocmd InsertLeave * silent :set keymap=<angol kiosztas>Esetleg rendszerszinten lehet kényszeríteni valamilyen shell paranccsal:
autocmd InsertEnter * silent !keymapváltóparancs
(shell parancsok elé kell a ! jel)
Tehát például:
autocmd InsertEnter * silent !setxkbmap hu
autocmd InsertLeave * silent !setxkbmap enDe a setxkbmap nálam valamiért most nem működött flottul a vimen keresztül, talán érdemesebb mást használni.
-
Jester01
veterán
válasz
N0zer0 #23091 üzenetére
A gallium önmagában nem rossz, az egy keretrendszer amiben különböző driverek vannak.
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD JUNIPER
Semmi bajom nincs vele. Különösebb választási lehetőség nem szokott lenni azon túl, hogy gyártói bináris vagy a nyílt forrású meghajtót használod. Ha az open source a galliumra épül akkor az van és kész.
-
spammer
veterán
válasz
N0zer0 #23071 üzenetére
140 MB?
Szerintem valami memory leak lehetett ott. Az awesome-om pár pluginnel, belakva 36 MB most a htop szerint, és az i3 ennél lájtosabb. Nem nézted el és nem az egész rendszer alap memóriafogyasztása volt ez a 140? Mert nálam boot után a komplett rendszer 140 alatt van, nem hogy egy ablakkezelő fogyasszon ennyit.
Amúgy nem tudom, én használok egeret is, nem nyomok mindent csak billentyűzetről (nem is lehet 100%-ban), de persze főbb funkciókra, főleg ablakok rendezéséhez, manipulációjához bill. kell. Szerencsére én már megszoktam, szinte minden fontosabb program vim keybindes, amit használok, így most már nagyon kényelmes, hogy hasonló logikával és billentyűparancsokkal tudom kezelni őket. Persze anno szenvedtem egy kicsit, mire megtanultam a vim alapokat, de kifizetődött.
Openbox vagy IceWM is jóság. Arch alatt jelenleg a KDE5-ről elég sok panasz olvastam, majd biztos beérik az is, de most talán egy kicsit elhamarkodottan dobták a KDE4-et.
-
spammer
veterán
válasz
N0zer0 #23068 üzenetére
"A Linuxnak az az értelme, hogy haladj a korral, friss csomagokat használj."
Nem a linuxnak, hanem a rolling disztróknak. Nem véletlenül nem rolling a legtöbb disztró és nem erőltetik a "gyorsan, frisset" szemléletet. Ha nincs nélkülözhetetlen funkció, amiért kell a frissebb verzió valamilyen csomagból, akkor nem értem, miért lenne szükséges egy régi vasra a legfrissebbet felhúzni. Ha egy kiadás megkapja a biztonsági frissítéseket és a bugfixeket, akkor nagy gond nincs. A 14,04-es Ubuntu 2019-ig támogatott, van minimál CD is, akár manuális csomagválasztással, szóval nem rossz az.
-
gery2123
őstag
válasz
N0zer0 #23068 üzenetére
A 14.04 mi a baj? Jelenleg legjobb és stabilabb ubuntu és sokáig az is lesz még. Elég friss is, ha pedig a legfrisseb kell valamiből arra biztosan lesz ppa.
Sajnos a gépek hardvere szab egy határt amit nem érdemes átlépni, ha jól működő rendszert akarsz. 14.04 - ből pedig van egy rakat..... -
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #21776 üzenetére
A feature-ökben viszont igazad lehet, mert a 11.2-es Adobe Flashnél azt írja néhány videónál, hogy unsupported MIME type meg hogy unsupported video format. Abban is igazad van, hogy hosszú távon mindenképp a Pepperflash lesz a jövő Linuxon, de addigra a FF is támogatni fogja.
-
válasz
N0zer0 #21771 üzenetére
Ha régen próbáltad lehet így is volt, viszont Chromium 36+ / pepperflash 13+ / mesa 10.1+ óta amin próbáltam gépeket (32bit/64bit egyaránt) mindegyiken gyorsabb volt flash lejátszásban a pepperflash - Chromium kombó a 11.2 adobe flash - Firefox párosnál. Gyengébb gépeken (Pentium M + Unichrome, P4 + 9700Pro) ez gyakorlatlag a normális nézhetőséget jelentette (adobe-val csíkozott/laggolt, mert nem bírta a proci a szuflát, míg pepperflash-el simán ment), közepesebb gépeken (A64+X800, A64 X2 + 7800GT) a minimális screen tearing is megszűnt ami adobe esetében fennált, erősebb gépeken (A8-5600K APU, C2D + 4650/4850/G31 (lapos/2 asztali), i3 + 6350) pedig kevésbé pörgött a prociventi, ráadásul mivel a 11.2 már eléggé elavult, fícsőrök hiányában néhány videót le sem tudott játszani amit a pepperflash igen.
-
whbear
senior tag
válasz
N0zer0 #21706 üzenetére
Köszi ez kell nekem! Neked is spammer. Kde van és Linuxos gépet kell távsegíteni majd. Szülőknél XP helyett lesz Linux, de még nem tiszta melyik. KDE és Arch alap ez biztos. Antergost gondoltam, azt esetleg tudják majd frissíteni, kezelni. Amúgy a teamviewer fent van az AUR-ban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
N0zer0 #21620 üzenetére
Igen, mondasz valamit. Nem tudom, hogy ez miért nincs alapból megoldva. Elég szokatlan, nem is tudok most olyan disztrót, ahol ilyesmivel gond lenne.
whbear: véleményem szerint továbbra is az az LXDE. Most csináltam vele egy desktopot a nagyszüleimnek. Rögtön indul a böngésző, a tálca elrejti magát, stb. Azon meglepődtem, hogy pont a num lockra nem találtam beállítási lehetőséget, ez azért mégse egy Gnome3, hogy ne legyen benne semmire lehetőség...
-
-
-
Ice&Lime
veterán
válasz
N0zer0 #21565 üzenetére
Egy normális win 7 és 8 rendszer alapjáraton 0%, nem eszi a cpu-t. Ezzel szemben amiket eddig kipróbáltam disztrók (jó sokat), mindig volt alapjárati cpu használat, pedig egyáltalán nem csicsásak a kinézetek, ami indokolná ezt a erőforrásigényt alapjáraton is, sőt ubuntu nem csicsás, mégis megy a monitorban a cpu használat mind a 4 szálon 2-10% között..
-
válasz
N0zer0 #21565 üzenetére
Xfce tearing problémára a Compton nálam nagyon bevált, egy P4 Ati 9550 szintű őskövületen is szuperül megy a kompozitálás vele, míg az xfce beépített verziójának (compiz talán, de ez igaz mondjuk az összes ablakkezelő compozitorára, hogy kell alá a vas) nem árt vmi kétmagos cpu vagy modernebb vga és valóban több esetben tearingel.
-
válasz
N0zer0 #20805 üzenetére
Mai disztróknál nem valószinű, bár utoljára a HDD Advanced Format- os írásokat olvasva, úgy rémlik XP utáni Win- ek és a Linuxok nem érintettek az alignálással. Könnyen ki lehet deríteni a # fdisk -l vagy a # fdisk -lu /dev/sda parancsra kiírt értékekből:
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytesEszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 2048 58992639 29495296 83 Linux(#20806) pakriksz
Sorry, azt reméltem lesz valami hasznos bennük. -
bambano
titán
válasz
N0zer0 #20685 üzenetére
nem, nem.
nem piszlicsáré két perces "feladatok" kellenek, hanem az, hogy kompletten rábízza magát a linuxára, különben nem lesz semmiféle motiváció, hogy megoldja a problémákat ahelyett, hogy átbootolna más oprendszerre és ott végezné el.úszni sem úgy tanulsz meg, hogy napi 5 percet ücsörögsz a gyerekmedencében, hanem úgy, hogy behajítanak a 3 méteres medence közepébe, oszt alakítsál valamit...
-
válasz
N0zer0 #20657 üzenetére
Nem tudom, hogy a kapcsolatok / kézfogások akármik száma hogy befolyásolja az adatforgalmat, de mindegy, te tudod. Statisztika van benne, összes mért forgalomra (meg sessionre is, persze), meg még 1-2 apróságra.
Jobb cache kezelés alatt azt értem, hogy az uTorrent (amellett, hogy negyvenmillió fajta beállítást mutatnak a neten vérpistiknek) általában kiveszi az oprendszer kezéből az irányítást. Nem mintha winen amúgy tökéletes lenne, de ezen essünk túl. Ellentétben qBiten max az írási cachet tudod beállítani (azt hiszem 128 vagy 256 a max), és ennyi, a többit majd az oprendszer elvégzi. Nem akar azonnal kiírni semmit, nem a program szabja meg, hogy akkor én most csak azért is kiírom, hanem amikor az oprendszer jónak látja, és a diszk is épp olyan állapotban van, hogy kiírható a tartalom. Érdekes mód, qBittel vagy Delugeval sosem volt ilyen Lemez terhelt felirat / probléma, amiből azért van pár poszt uTorrent témában. Egyszóval, sem a legtöbb beállítási útmutató szerintem nem helyes, sem a default. Mindamellett, hogy win < linux RAM és (disk)cache kezelés terén is.
uTorrent RSS arra jó, hogy sorozatokat szedj. És kész. qBithez teljes regex a kezedben van, nem akarja ő jobban tudni. uTorrentnél van * meg ?... Persze, értem én, hogy RSS általában amúgy is sorozatokra van, de nem minden helyzetben. Ebben a témában talán a Deluge az első, címkékkel, címkékre külön szabályokkal, és még hasonló szépségek.
Meg a Deluge tud szerver-kliensként futni, sokkal élvezetesebb, hogy nem webuin kell elérni, ha másik gépen fut.
-
Vladi
nagyúr
válasz
N0zer0 #20652 üzenetére
Viszont a qB egy nyílt projekt. Nem elvetemült ötlet írni a buglistre kérni a hiányzó funkciókat. link
Ez annak is a függvénye, hogy a libtorrent-rasterbar tudja -e ezeket. Ha igen, akkor a qB-be is meg tuják csinálni.
Ha meg "Egyáltalán nem nehéz legprogramozni." akkor hajrá. Tedd be egy-két patch formájában."Ráfeküdhetnének az opensource-osok erre a torrentkliens-témára, ami azért is lenne jó, mert a Bittorrent Inc. lehúzhatná a rolót a Bittorrent és uTorrent klienseivel, adware-jeikkel."
Nincs az olyan nagyon messze. 1-2 év, és már meg is lesz.
-
whbear
senior tag
-
válasz
N0zer0 #20652 üzenetére
qBit ebből ezeket tudja: fájl prior, statisztika (alltime fel/le, de a hónapos staton kívűl a többinek értelmét sem látom), kézi trekifrissítés, várakozási sor, torrentek közti keresés, skip hash, superseed, DHT használata (ennek amúgy sincs értelme, DHT mindig csak bizonyosnál, vagy egyiknél sem lehet, mert a privát alapból tiltja, ami meg nem privát, ott meg jó a DHT).
Amit tud, és az uTorrent meg nem: nem bloatware, mérföldekkel jobb cache kezelés, jobb RSS, https webui, miegymás.
-
Vladi
nagyúr
válasz
N0zer0 #20644 üzenetére
jesszus. Ne vedd kötekedésnek, de egy torrentnek meg egy mp3 lejátszónak mit kell tudni? Letölteni, meg lejátszani.
Ez előtt 15 évvel is megoldottuk ezeket a feladatokat tized ennyi fícsörrel.
Egyébként feltettem a skype 4.3-at én is. Kis cuki az ms. csinál friss kiadásból fedora 16 csomagot.
Hát komolyan. 500 dollárér becsomagolom én neki minden friss disztróra. -
Jester01
veterán
válasz
N0zer0 #20548 üzenetére
Igen, egy újabb (többnyire fölösleges) réteg az ALSA fölé, azzal fűszerezve, hogy némely program előnyben részesíti az ALSA helyett. Mivel (legalábbis régebben) elég bugos volt illetve alapértelmezésben kizárólagos használatra nyitotta az ALSA eszközt, ezért sok problémát okozott amire a legegyszerűbb megoldás bizony az uninstall volt.
Nem látom, a skype-nak konkrétan milyen előnyt biztosít az ALSA-val szemben, főleg úgy, hogy már az ALSA támogatás is kész volt, tehát nem most kellett megírni.
leslieke: Nem tudom, nekem 4.0 volt. De ha neked a 4.2 még működik akkor mindenképp kipróbálom bár ez ugye csak a probléma elodázása lesz.
MOD: 4.2 tényleg működik még, köszi szépen!
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
N0zer0 #20378 üzenetére
Akkor ott data loss van. A Princo nem a minőségéről volt híres. Egyébként ha behal egy pendrive, ott is hasonló a jelenség, csak épp hiába írsz rá, sosem lesz tele, viszont ugyanúgy random karakterekkel van tele a file list.
Esetleg próbáld meg még egy másik rendszerről, hátha, de sztem ugyanaz lesz
-
válasz
N0zer0 #20326 üzenetére
egy parancssoros Debiant kell elvinnie, meg a Transmissiont webfelülettel. erre bőven elég, még sok is
(ugyanezt a feladatot pár hete még maga a router látta el, 400MHz-es procival és 32MB RAMmal felvértezve)ami viszont nem tiszta: miért lett volna jó titkosítanom?
jah igen, egyébként végül ext4 lett az új fs
-
-
hódmaci
senior tag
válasz
N0zer0 #20186 üzenetére
Nem,nem.
Félreérted,volt rajta win8 majd azt váltotta a win7(minden ment levesbe) Most meg szeretném mellétenni az ubuntut.
Tehát fölraktam a win 7et majd beraktam az ubuntut és föltelepítettem azt.
De valamiért sehogy nem akar följönni a választási lista az elején,csak indul a win és kész. -
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #20098 üzenetére
A többiek leírták a lényeget, most nyomok egy Super+H billentyűkombinációt és látom is a friss grafikont, nem kell semmi mást csinálnom. Pár napja állítottam be ISO 8601 szerint a dátumot, ezt fel is ismeri a Calc, viszont ha másképp adom meg akkor egyáltalán nem garantált, ezzel is lehet szívni. Nem tudom hogy milyenre csinálná, de az említett 29891 sor szerintem elég nagy tartomány ahhoz hogy átláthatatlan legyen Libreoffice alatt, gnuplottal simán végiggörgetem. Egyszeri alkalomra tényleg elég lehet a Calc, de nem azért jöttem ide.
Amúgy gyorsan csináltam egy másik scriptet is az előző mintájára. -
bambano
titán
válasz
N0zer0 #20091 üzenetére
ez a megoldás teljesen jó lehet akkor, amikor életedben egyszer meg akarod csinálni azt a grafikont.
na de ugyanez a módszer éveken át, minden órában mondjuk 12x frissítve, szintén vállalnád?és akkor arról még nem beszéltünk, hogy mekkora böszme program a libreoffice.
szerk: ahol én ilyeneket használok, ott nemcsak a libreoffice nincs fent, a többi hasonszőrű párjával (pl. gnumeric), hanem kompletten a grafikus felület is hiányzik, tokkal-vonóval, meg billentyűzet sincs, meg egér se.
jó az gnuplot, hidd el
-
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #20091 üzenetére
Megnézném hogy mikor fog pár másodperc alatt lefutni calcban ennek az importálása is, plusz ha bármi igényem lesz később már könnyen lehet módosítani, scriptelni rajta.
cc@cc> wc -l ./log/asd
29891 .log/asdcc@cc> time ./plot2.sh
./plot2.sh 0,09s user 0,02s system 35% cpu 0,312 total -
Siriusb
veterán
válasz
N0zer0 #20028 üzenetére
Nálam a skype külön felhasználóval fut, akinek kb semmihez nincs joga az audio/videón kívül, különösen ahhoz nincs, hogy a fájlrendszerben mászkáljon.
Igaz, Teamviewer-t sem használom, amióta root-ként kell futtatni a daemon-t. Lehet túlzottan paranoiás vagyok, de akkor sem kap egy ilyen malware, mint a skype, szabad kezet.Nem látom át, a skype telepítése miért lenne olyan időrabló, de ez a szép a linuxban, mindenki úgy oldja meg a szükséges feladatokat, ahogy az neki tetszik.
-
bambano
titán
válasz
N0zer0 #20032 üzenetére
szerintem van texlive full, texlive-nek hívják. a linuxos csomagok tárolója nem a miktex vagy a texlive eredeti tárolója, hanem pl. debian esetén a debianos repók nemzetközi hálózata. azt nem tudom elképzelni, hogy fullosan az összes debianos repó egyszerre adja be a kulcsot.
-
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #20028 üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő.
Legutóbb viszont megszívtam a TeXlive-val. Van belőle 2,4GB-os DVD-s változat (3,3GB kibontva), amiben minden csomagja benne van, semmit nem töltöget a netről (ez fontos, mert errefelé sajnos nem ritka a netkimaradás, és akkor sem akadhat meg a LaTeX-es munka, már szívtam emiatt), pont ezért adják ki hivatalosan így is.
Fel is tettem perlös installerrel, ahogy azt kell. Szépen fel is ment, de nem volt benne TeX-es szövegszerkesztő, ezért azt a csomagkezelőből telepítettem. Ezzel meg is szívtam, mert onnan fogva a rendszer rám erőltette még egyszer az egész TeXlive alkalmazást, és telepítette, feleslegesen, majd 2GB kibontva. Sehogy nem tudtam lebeszélni, hogy azokat a csomagokat hagyja a rákba. Próbáltam előtte külsős, letöltött csomagból telepíteni szövegszerkesztőt telepíteni hozzá, de ott is mindenáron telepíteni akarta a függőségeket.
Most meg dupla szopás lesz vele, mert ha a szövegszerkesztő meghívja vagy odakeveri véletlenül a csomagkezelős rendszer modulját a DVD-ről telepített rendszer moduljaihoz, akkor nem fogom tudni megfejteni, hogy mi a baj.
-
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #19979 üzenetére
Megvan a megoldás, chmod 777 -R kellett a csatolási pontra, nem chmod 666 -R. Ennyit szívni egy ilyen egyszerű dolgon. Pedig végrehajthatóság nem kellett volna a fájlokra, de így is jó, esetemben nem lesz jelentősége, csak nem értem, hogy a 666 (rw-rw-rw-) mi a francért nem volt jó ennek a szarnak.
-
Zoli133
addikt
válasz
N0zer0 #19963 üzenetére
Valaqmi hasonlóra gondoltam, de nem tudom honnan szüli azt a modult.
Másik érdekesség, hogy manuálisan újraépítettem az initrd-t, ext2 nélkül (nem tudtam honnan szedni) és így is tökéletesen működik. Így már azt se nagyon értem, hogy minek kell az, nem csak az a rész hiányos, hogy hogyan keletkezett.
-
_BOZONT_
tag
válasz
N0zer0 #19920 üzenetére
hmm erdekes nekem pont forditott tapasztalaptom van kis szolgaltato megkuzd az ugyfelert, hogy ott maradjon, vagy jo kommunikacioval, kedvezmennyel, +szolgaltatassal. A nagy szolgaltatonal meg id=67483 vagy es ha nincs neted o jaj 70% garantaltuk, vagy valtasz vagy (ugyis) maradsz, mert olcso janos vagy es 200forintal olcsobb vagy nem is tudsz szabadulni x csillio evre alairt huseg miatt.
mode: "olcso janos"-t nem rad ertettem csak ugy altalanossagban.
-
Rickazoid
addikt
válasz
N0zer0 #19917 üzenetére
Supra Kft. és néhány napja.
A nagy Linux topic-ban feltételezem nem teszek fel Windows témájú kérdést, egyébként pontosítva Arch Linuxról van szó.
Az említett böngészők friss telepítéssel, felhasználói beállítások nélkül is előadják a hibát.
Ping volt az első, amit próbáltam, egy tucat oldalnál 100 alkalomból minden 100 sikerült 0% csomagvesztéssel.
Megnézek más DNS szervereket, aztán megnézem mit tud a traceroute és az nslookup, ha marad a hiba.(#19918) Iscariah: Én is erre gondoltam.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
N0zer0 #19901 üzenetére
Van itt valaki a fórumon, aki LMDE-t használ, Debian repókkal (abban a backports is bene van).
Igen, az Arch még egy nagyon jó disztró, és ezt úgy mondom, hogy még nem használtam
De viszont aki használja az csak jót írt róla, a telepítésre mondjuk még kis időt kell szánni ha még nem foglalkoztál vele, de utána tényleg nincs gond.
Főleg, hogy telepítéskor csak azokat a szolgáltatásokat rakod fel, amire neked szükség van, így semmilyen unuseful cucc nem kerül fel.Én egy ideig Manjaro-t használtam ami egy Arch fork, Debian kezelésétől annyiban különbözik,
hogy nem apt-get install xy van, hanem pacman -S xy. Illetve Arch linuxon (ezáltal Manjaron is) van AUR, ami az Arch User Repository, nos itt olyanok is vannak, amik pl Debianban sosem lesznek.
A .deb csomagokat nem tudom hogy fel lehet-e tenni, de ha valamit keresel, az hót ziher hogy ha Debianra vannak, akkor Arch-ra is lesz.
Az AUR-t nem pacmannel, hanem (több más lehetőség közül) pl yaourt-tal kell használni.
pl. yaourt -S xyPl. volt benne egy windozos program ami nekem kellett, én azt hittem rá hogy linuxra van fordítva, de nem volt. Erre akkor jöttem rá, amikor szépen felrakta a Wine-t és be is állította úgy, hogy menjen nekem az a program (mp3tag).
Szóval a yaourt pl elég user friendly.Arch telepítéshez van egy hasznos írás logouton: [link]
Továbbá érdemes benézni az Arch topikba is, nagyon segítőkész a csapat.
Ha nem jönne be most ennyire a Debian, akkor tuti hogy Arch linuxoznék.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
N0zer0 #19899 üzenetére
"Mondjuk ilyen szempontból a legrosszabb a Debian, abban tényleg ezer éves csomagok vannak."
Ez tulajdonképp az előnye! A régi csomagok nem indok a Debian telepítés ellen, backports repót be kell írni a sources.list-be, és utána fel lehet rakni a legfrissebb programokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen légkondit a lakásba?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest