- Yettel topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krystal_s
addikt
válasz lev258 #30199 üzenetére
Pedig próbáltam azt is, pár sorral feljebb írtam....
A javaslatod ez volt:
"Terminálban próbálj meg valamit.
sudo rmmod iwlwifi
sudo modprobe iwlwifi 11n_disable=8"Itt pár sorral feljebb írtam, hogy:
"Amiket írtak pl sudo modprobe iwlwifi 11n_disable=8 és 2 egyáltalán nem segítettek."
A disable=8-nál teljesen eltűnt a wifi még a beállításokból is. -
syler123
veterán
válasz lev258 #23159 üzenetére
Nem csatoltam le őket szabályosan, akkor ráment volna az életem a próbálgatásra. Előtte szépen le voltak választva, akkor sem volt jó.
sudo fsck /dev/sdb1 -f -a -C -V -D
fsck from util-linux 2.20.1
[/sbin/fsck.ext4 (1) -- /dev/sdb1] fsck.ext4 -f -a -D -C0 /dev/sdb1
Adatok: 11/61054976 files (0.0% non-contiguous), 3883091/244190208 blocksEnnyit dob, nem ellenőriz / javít semmit sem.
[ Szerkesztve ]
-
-
syler123
veterán
válasz lev258 #23156 üzenetére
lev258: A block mount töltött ki magától néhány sort és ott nem volt felülvonás.
Lefuttatom az ellenőrzést, gondolom inkább linux alól kellene nemigaz? Mármint nem a routerrel. Melyik ellenőrzést futtassam le?
fsck /dev/sda1 -f -C -V -D
???
Az -f erőlteti az ellenőrzést, a -C -V részletesebben tájékoztat az ellenőrzés állapotáról, végül a -D optimalizálja a könyvtárak helyfoglalását.
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
válasz lev258 #23154 üzenetére
lev258: az sda1 a hdd. Openwrt-nek más betűjelei vannak, a csatoltak azok sda1, sdb1 stb..
A linket követem, de nálam más a szintaxis openwrt alatt, azokat javítottam a szerint, ahogy nálam alapból szerepelt pár sor, annyi hogy azok a felülconások nincsenek az option-oknál, de jó, ahogy megírtam, mert a block mount is jelzi a változást.Sok hibát ír, remélem mindet összegyűjtöm, csak a hibákat másolom ki:
blk_update_request: critical target error, dev sda, sector 973342 720
[ 19.770000] Buffer I/O error on dev sda1, logical block 121667584, lost sync page write
[ 19.770000] JBD2: Error -5 detected when updating journal superblock for sda1 -8.
[ 19.790000] EXT4-fs warning (device sda1): ext4_clear_journal_err:4659: Files ystem error recorded from previous mount: IO failure
[ 19.800000] EXT4-fs warning (device sda1): ext4_clear_journal_err:4660: Marki ng fs in need of filesystem check.[ 321.760000] EXT4-fs (sda1): error count since last fsck: 11
[ 321.760000] EXT4-fs (sda1): initial error at time 1451576364: ext4_journal_ch eck_start:56
[ 321.770000] EXT4-fs (sda1): last error at time 1451578359: ext4_journal_check[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
válasz lev258 #23152 üzenetére
Bármit írok, akkor is ro-ként van csatolva.
Mount parancsra:
/dev/sda1 on /media/cucc type ext4 (ro,sync,relatime,data=ordered)
fstab-ban:
config mount
option device '/dev/sda1'
option fstype 'ext4'
option options 'rw,sync'
option enabled_fsck '0'
option enabled '1'
option target '/media/cucc'[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
válasz lev258 #23150 üzenetére
ssh-n érem el a routert, csak root felhasználó van, mást nem is csináltam, szóval igen. Megpróbálom a media-ba csatolni, legalább valamit megpróbálok.
#23152: luci-ban látom, hogy melyiket akarom csatolni. Egyrészt átírtam fstab-nál a hdd-re vonatkozó részt, hogy az rw és a sync szerepeljen benne, erre volt példa is írva. Utána megpróbálok mappát létrehozni, mkdit mappa és jön a read only filesystem hiba.
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
válasz lev258 #23148 üzenetére
Mindent végigpróbáltam ami ott le van írva.
mount -t ext4 /dev/sda1 /mnt/sda1 -o rw,sync
Így sem jó, fstab szerkesztve rw-re, így sem jó.
A 3. meghajtóval jó csak. Particiók újra létre lettek hozva, nem lehetnek sérültek, ezek nem voltak sokat használva, kétlem hogy bármi gond lenne velük. Ha 2-ből egy csinálná, akkor azzal lenne gond, de így nem.
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
válasz lev258 #23146 üzenetére
Openwrt topicban ilyenre nem gondol senki, ez nem hozzáértés kérdése, egyik hdd jó anélkül hogy állítottam volna bármit is, másik nem. Oké ezt beállítottam fájlkezelővel, hogy mindenki írhat olvashat, ez ott működik, de ettől még a routeren nem tudok rá írni, csak olvasni, ott ezt hogyan tudom beállítani? Ott alapból root vagyok, elvileg kellene hogy tudjak írni rá alapból, ki más ha a root nem??
Már jóideje feltettem a kérdést rengeteg szakmai topicban és senkinek nincs ötlete, akkor nekem ne mondjátok hogy én vagyok a hülye... Tisztára megutálom a linuxot, ezt már mint topicban is megírtam, akkor is te válaszoltál és gondolom akkor is én voltam a hülye, mert mindecraft pixelekkel indul az ubuntu a vga-mon. De az is a vga hibája, nem a rendszeré...
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
válasz lev258 #23144 üzenetére
Sőt több gépen + routeren van ugyanez
Jogosultságoknál csak Taulajdonos: root(root) van.
Van neki mindenhez joga, más nincs itt.Lent a többiek: csak olvasható. Itt a gond szerintem.
Bár most bekötöttem azt a hdd-t is, ami írható routerrel, az itt linux alatt is csak rootként írható
[ Szerkesztve ]
-
-
OddMan
őstag
válasz lev258 #22478 üzenetére
Azokat manuálisan adtam meg.
Újra elindítottam a rendszert live cd-ről és felmountoltam a raid1 tömbömet, amire előzőleg már feltelepítettem a rendszert, bár a telepítés végén a grub telepítése nem sikerült, de manuálisan már hiba nélkül felment.
Ami nem tetszik, hogy a /boot/grub/grub.cfg fájl nálam nem létezik, viszont a /boot/efi/EFI/ubuntu/grub.cfg az létrejött.[ Szerkesztve ]
''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
OddMan
őstag
válasz lev258 #22476 üzenetére
Felmountoltam a /dev/sda1-et a /mnt/boot könyvtárba.
A grub-install /dev/sda --root-directory=/mnt/boot parancs hiba nélkül lefutott.
Most ott tartok, hogy újraindítás után elindult a grub> menüje. Gondolom itt meg kellene adni, hogy hol van a linux kernel.[ Szerkesztve ]
''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
kovaax
őstag
válasz lev258 #22413 üzenetére
Látod még ez is lehet. Mindenesetre ha fent is van, akkor is az /sbin alá rakja, ami tényleg nincs benne a normál júzer PATH-jában: https://packages.debian.org/jessie/amd64/net-tools/filelist
Szerk.: Live imidzsnél meg aztán pláne nem tudom, hogy milyen csomagok vannak fent. Így aztán nagy segítségetekre voltam, azt hiszem...
[ Szerkesztve ]
-=- There's no place like /home -=-
-
altare
tag
válasz lev258 #22402 üzenetére
Igen debian 7 is csinálta és ubuntu is csinálta. Live alatt ment rendesen, illetve telepítésnél is frankón letölti amit kell, de miután fel van telepítve off és csak ha kihúzom a netkábelt és routert is resizem (ki, majd vissza dugom a tápot) lesz csak ismét net a lakásban.
Legalább 4-5x lett újrarakva, aztán meguntam és maradt fent a debian 8.1, majd írtam a debian topicba, de egyenlőre nem kaptam rá semmi választ, így hát ide is írtam.
[ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
válasz lev258 #21856 üzenetére
Eddig én sem, de ma botlottam bele egy elég frusztráló dologba. Elindítottam LinuxMinten egy másolást amire 2-3 órát írt, aztán kihúztam a pendriveot és mentem dolgomra, aztán visszamentem 30 perc múlva és láttam, hogy képernyő ki van kapcsolva, megmozgattam egeret, és bejött az óra. De itt akármit csináltam befagyott, gondoltam biztos mint hibája.
Bebootoltam ubuntuba, hogy azzal folytassam a másolást, de ott meg ahogy bebootoltam, kihúztam a pent, és megnyitottam volna folders-t, de nem történt semmi, akármire kattintottam nem csinált semmit egészen addig míg vissza nem dugtam pent.
És az a baj egy másolás miatt luxus feltartani egy pendriveot, ezért kéne megoldás rá
Szóval most kipróbálom ezt a -toram-ot, bár én nem linuxos grub-ot használok, hanem grub4dos-t, de azt hiszem találtam helyet a parancsnak. köszi!Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
_NCT
addikt
válasz lev258 #21804 üzenetére
Innen tettem fel, one click install-al.
Opensuse 13.2. Indítás után ugyanúgy csak terminal van.PS: bocsi ha valami hülyeséget írok, 2 hónapja váltottam Linuxra, napi szinten használni.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
válasz lev258 #21662 üzenetére
A legtöbb program repo-ból telepíthető vagy forgatható ha jól látom.
Nekem nem telefonra kell OS.
Lenry: Azt anno próbáltam már, de nem jött be. Illetve nekem célszoftver kell, nem droid alá még egy linux.Az alap ötlet az lenne, hogy van egy kis pc, amin van wifi, bt, lóg rajta egy hdd és usb-n egy usb-s dac. A rendszer egy debian lenne, amit irányítanék telefonról/tabletről és futna rajta egy mopidy a zenék lejátszására. Ha a telefon kijelzőjét működésre lehetne bírni akkor egy xorg is lenne rajta, ami pár apróbb dolgot kijelez.
Nézegettem a raspberryPi-t, hozzá kijelzőt, de heroin árban lenne minden beszerzése. Míg a telefon itt van, nem lenne semmi pénzembe.
Valami hasonló lenne a célom, csak kijelzővel és normális dac-al.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Ice&Lime
veterán
válasz lev258 #21585 üzenetére
Akkor valószínű, hogy telepítés után talán megoldja magának a wifi dolgot is.
(#21586) whbear: köszi neked is. Azért még kipróbálok párat, bár a fedora ezt a dolgot leszámítva (cpu tehelés és wifi villogás, talán megoldódik telepítés után) tetszene azért. Leírnád pontosan, hogy mit kell elindítani terminálból a nem cpu igényes feladatkezelőhöz, vagy hogy hívják itt, ami nem alkalmazás és azt nem számítja bele a cpu terhelésbe.?
[ Szerkesztve ]
-
The.Bali
aktív tag
válasz lev258 #21457 üzenetére
A mostani Grub listába nem tudom vissza varázsolni valahogy a Win 8.1-et?
A mostani grub menüm, amiből hiányzik a Windows bejegyzés itt található:: /boot/grub/menu.lst
Meghatároztam grub-install --verszion paranccsal, melyik verzió van most fent. Ez lenne: (GNU GRUB 0.97)A Grub 2-es listám itt található és ebben még szerepel a Windows-os bejegyzés: /boot/grub/grub.cfg
Szerk: volt sudo update-grub, és a fastboot ki van kapcsolva igen [windows félhibernálás]. (safe boot is, mivel legacy módúra van állítva a bios)
Szerk2: a Grub2-őt hogy tudom vissza rakni ideiglenesen? Hogy el tudjam indítani a Windows-omat?
[ Szerkesztve ]
-
The.Bali
aktív tag
válasz lev258 #21454 üzenetére
2.02~beta2-9ubuntu1 verzióm van. Windows 8.1 mellé van telepítve az Ubuntu (eltérő pírtíciókra). Legacy módú BIOS beállítással. Az a gondom, hogy időnként (10 indításból 7-8X) amikor kiválasztom a GRUB-ban a Windows-t, akkor egy lila háttér jelenik meg és nem tölt be a Windows. Vissza teretnék térni 1.99-es GRUB-ra, azzal egy másik gépen teljesen jól működik ez a Dual bootos megoldás.
-
nagyúr
-
-
-
Fritz Teufel
addikt
-
-
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lev258 #21104 üzenetére
Úgy látszik, hogy a Steam kellemes hozadéka az, hogy az ATI/AMD sem akar lemaradni a buliról. Elvileg jövőre már jönnie kell a Steam Machine-nak is és gondolom, hogy nem nagyon örülnének, ha a konkurencia úgy ágyazódna be a Linux ökoszisztémába mint alapvető vasgyártó. Ráadásul egyre több natív AAA kategóriás játékot jelentenek be és egyenlőre, ha valaki ezt komolyan gondolja, akkor az Nvidia a jó választás. Továbbra is fenntartásaim vannak az ATI/AMD hosszútávú supportjával kapcsolatban, de győzzenek meg, én állok elébe!
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Fritz Teufel
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lev258 #21095 üzenetére
Valóban, én is azt használom. Mivel a zárt mint fentebb írtam, már évek óta nem támogatott. Egyébként a notebook erről nagyon nem vesz tudomást, továbbra is lefagy ha engedélyezem a dpm-ez... 1-2 perc alatt. Tehát ATI/AMD=leves... mivel hosszútávon számolok a Linuxszal.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
bucihost
senior tag
válasz lev258 #21087 üzenetére
ATI HD 3450-ES kártya, kernel panic-ot passzolom, mert egyből kilövi a gépet
Most addig eljutottam, hogy a Linux Mint 17 felment rá, de csak ha átállítom biosban AHCI módról IDE módra.
Egyébként [Errno 5] Input/output error hibával elszáll.Teszt megvolt, linuxos memória teszt (itt kiderült valami gebasz van az egyik ram al, kicseréltem azóta nincs hiba)
Hirens-el HDD teszt, semmi hiba nincs.Linux mint most úgy tűnik, hogy működik rendesen de a többi rendszert nem hajlandó feltenni.
UHU linux-nak a live grubját se hozza be :S
-
-
nagyúr
válasz lev258 #20961 üzenetére
sudo update-grub-ot futtatni Win alól tényleg érdekes lenne.
Én inkább arra gondoltam, hogy bele lehet kutyulni valamelyik GRUB fájlba, mivel több helyen is van belőle. Sikerrel ez nem jár, mint ahogy ezt fórumtársunk is igazolta.
Az biztos, hogy lassan egy éve Linuxozok home user szinten és még most sem tudnám fejből sem Win alatt miket kéne átírni a GRUB- ban, még Linux alatt is utána kell néznem, ha piszkálom.
(#20962) jakos73
Értem a felvetést, ezt így Linux alatt biztosan nem lehet kezelni, mélyebb tudásszint és kitartás kell hozzá, de legalább kihívás! Mobil eszközök valóban kényesebbek, mint az asztali gépek. Utóbbiakra viszont a legtöbb disztró hiba nélkül felmegy és működik 6- 15 perc alatt, Win7 telepítése 45 perc volt, mire olvasni tudtam a PH- t.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20881 üzenetére
Persze, csak a HDD-n megy.
(#20882) ubyegon2: A pótolhatatlan adatot lementem és úgy fogm megpróbálni, egyékbént is szeretem az olyan dolgokat, amik az álmoskönyv szerint nem járnak jó eredménnyel. (mint pl. mainline kernel használata stabilitást megkövetelő rendszerben. )
[ Szerkesztve ]
"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20878 üzenetére
Alapértemezettként, heti 1x lwfutattja a töredezettségmentesítést magátol, persze kikapcsolható.
Régen próbálkoztam Windowsos programmal partíciót átméretezni, majd 1 nap volt mire újra működésre bírtam a winchestert...
Azóta live usb alól szoktam a partícióval kapcsolatos műveleteket végezni, eddig bejött. Meg be kel lvalljam, itthon a főrenszerem az Win, de egyébként hati 30-40 órát Debiannal/Ubunutval fogallkozom, így ahhoz jobban is értek, ha bármi baj lenne."It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20876 üzenetére
Helyszűkében vagyok, így legtöbbször ha valamire szükségem van a régi cuccaim közül kerül valami beáldozásra. (leginkább játékok/telpítők törlése), a helyfelszabadítás, pedig nagyon megbonyolítja 2 partícióval a dolgokat. (mit hova telepítettem, melyikről tudok felszabadítani mit), ez a folyamat egyszerűbb 1 partícióval.
Másrészt töredezeettség 0%, win7 háttérben mindig töredezettségmentesít, így az nem okoz gondot. (fura ntfs-ről és wnről beszélni linux topikban, de a wines partícionáló toolokban nem bízok)Persze a hely bővítése lenne a legjobb megoldás, de az még később lesz.
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20874 üzenetére
Túl sok id őrendezni a fájlokat. Az idő előrehaldtával egyre szétszórtabb lett a tartalom és az elején letervezett A és B kategóriás dolgok legyenek az első partíción C és D kategória meg legyen a másodikon teljesen széthulott minden van midnen partíción, tehát a módszerem megbukott.
-
félisten
válasz lev258 #20856 üzenetére
Értem. A live rendszerekkel az a bajom, hogy mindegyikhez fel kellene rakni egy Catalyst-ot, meg még pár dolgot, ami kell a progi futásához.
Viszont amint bambano mondott, hogy "különböző chroot-okba felrakni a különböző verziókat", kifejezetten tetszik. Bár még sosemcsináltam ilyet, de utánanézek. Így lehet futtatni különböző kerneleket, különböző drivereket, stb? Mert akkor ez lenne a tuti megoldás.
bambano: A használt gépekre már gondoltunk. Ez a b.) terv, arra az esetre, ha nem tudjuk megoldani máshogy. A chroot-os megoldás tetszik eddig a leginkább, utána is olvasok.
Köszi a tippet![ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz lev258 #20854 üzenetére
Az a baj, hogy automatizálni kellene.
Miért nem jó viszonyításnak?Gondolkodom egy sor virtuális gépen is, csak azzal meg az a gond, hogy GPU-ra hagyatkozik a programunk sok része (openCL/GL), és nem tudom, hogy virtuális gépen működésre tudom-e bírni az AMD GPU-t úgy, hogy az megfeleljen a valóságnak.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
CloZee
aktív tag
válasz lev258 #20476 üzenetére
Ó köszi. Meg is találtam és mint kiderült, alapból tartalmazza a Mint 17.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest