- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Krystal_s #30200 üzenetére
sudo rmmod iwlwifi
Ennél kellene eltűnnie, a másiknál meg visszajönnie. Próbáld még meg az 1-essel is.
Egy dolgot viszont tisztázzunk. Linux alatt a driver automatikusan lekezeli a szélesebb csatornát, ha a routerben be van állítva és a driver támogatja. Ezt tehát nem kell állítani. Amit ezekkel a számokkal próbálunk, az sok egyéb kisebb beállítás (pl. energiagazdálkodás), amik egyike valószínűleg felelős azért, hogy nem hozza a Windows-on megszokott teljesítményt. -
lev258
veterán
válasz
Fecogame #28456 üzenetére
Egyszer olvastam valamit a témában. Arról szólt, hogy a HDS %-os kijelzése arra épül, hogy az évek alatt egy hatalmas adatbázist építettek ki különféle gyártók merevlemezeiről, azok adataiból (pl. S.M.A.R.T.). Tehát lényegében ugyanazt olvassa ki, mint a smartctl, csak van hozzá egy komoly statisztikája, amiből kiolvassa, hány %-nak felel meg. Ezt sajnos semmilyen más program nem tudja, az adatbázis hiánya miatt.
-
lev258
veterán
válasz
syler123 #23160 üzenetére
Pedig lehet épp amiatt dobál ilyen hibákat. Ha fel van csatolva, és nincs leválasztva vagy leállítva szabályosan, akkor könnyen előfordulhat ilyen.
Nálam is hamar lefut. Most válaszd le szabályosan, majd csatlakoztasd újra még ezen a gépen és nézd meg a dmesg-et, van-e benne hiba. -
lev258
veterán
válasz
syler123 #23153 üzenetére
Ilyen fstab-ot én még nem is láttam.
Nem szóltam; ott más jellegű, mint az asztali Linuxok többségén.
Amikor amúgy kiadtad a csatolás parancsot, nem volt hibaüzenet? A dmesg mit mond erről a meghajtóról most (ha lehet, a szükséges részt mutasd meg)?
Az sda1 az melyik partíció? Az nem az OpenWRT sajátja? A linket követed fstab módosításnál? -
lev258
veterán
válasz
syler123 #23149 üzenetére
Minden parancs után történik valami. Vagy van hibaüzenet, vagy nincs. Ezek fontosak lehetnek. Az OpenWRT-n levő fájlkezelő (ha van ilyen), biztosan root joggal indul?
Nem hiszem, hogy itt erről van szó, de nekem voltak bajaim a /mnt-ba csatolással, inkább a /media-ba szoktam.
A problémát úgy értettem, hogy rendesen le lettek-e választva, vagy a gép kikapcsolva a kihúzások előtt. -
lev258
veterán
válasz
syler123 #23147 üzenetére
Ext4 fájlrendszernél fontos a jogosultságok megfelelő kezelése. Értelemszerűen ntfs-nél ilyen nincs, hiszen a Linuxos és Windows-os jogosultságok nem kompatibilisek egymással, nincs átjárás. Nem tudom, az OpenWRT-n pontosan milyen felhasználók vannak és milyen beállítások, de az elv ugyanaz. A részleteknek az OpenWRT fórumokon, leírásokban kell utánanézni. [link]
És ismét hozzáteszem, ha több meghajtóra is hibaüzenet van, akkor ott más gond is van. Amikor pedig sérül a partíció, olyankor automatikusan csak olvashatóként csatolja fel.
Nem vagy h***, de minden rendszerrel meg kell ismerkedni, meg kell tanulni. Akik nem így állnak hozzá, azok általában visszamennek Windows-ra azzal, hogy sz** a Linux. Rajtad áll, mit választasz. Ettől még nem fogunk lenézni. -
lev258
veterán
válasz
syler123 #23145 üzenetére
Épp ez az. Amikor root joggal indítod a fájlkezelőt, akkor van lehetőséged más felhasználónak is megfelelő jogokat adni rá. Amikor használod a rendszert, te csak mezei felhasználó vagy, akinek van joga root-ként is tevékenykedni (a megfelelő procedúrával). Jogot kell adnod ennek a mezeinek arra, hogy szabadon piszkálhassa az új partíciót. Pontosan milyen hibaüzenet is van pontosan, ami minden meghajtóra megjelenik?
Ugyanaz a helyzet. A jogosult felhasználó a routered Linuxán létezik, nem itt. Itt nincs joga a mezei felhasználónak hozzá. Tudom, hogy még épp ismerkedsz, de kicsit úgy tűnik, nagy céljaid vannak és kevés tudásod hozzá.
Amiket leírtam, elég egyszerű dolgok, ha már kicsit kiismerte magát az ember. -
lev258
veterán
válasz
syler123 #23143 üzenetére
Akkor szerintem csak erről van szó. Nézd meg egy átlagos (és általad használható) partíciónak milyen jogai vannak (mely felhasználókkal). Jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok. Aztán gksu nautilus vagy gksu nemo vagy amilyen fájlkezelő van és máris módosíthatod a kérdéses partíció hasonló jellemzőit.
2 meghajtóra is? Mi van azzal a géppel? -
lev258
veterán
válasz
syler123 #23141 üzenetére
Én partíciós tábláról beszéltem, nem partíciókról és fájlrendszerekről. Egyébként nem csak arról van szó, hogy új ext4-es fájlrendszer létrehozásakor a mezei felhasználónak még nincs joga írni, csak olvasni? Jogosultságot kell módosítani. Vagy a dmesg még mindig dobálja a hibát?
-
lev258
veterán
válasz
kovaax #22414 üzenetére
Próbálgattam most ezt az ip-t, de nehezen igazodok el rajta. A kérdezőnek javasolnám a net-tools csomag telepítését, ha esetleg nem lenne fenn (Live-on még megoldható, de a nettel nem rendelkező rendszeren már viccesebb). Vagy hagynám a Debian-t, amíg kiderítjük a problémát és Ubuntuval nézegetném. Tudtommal ott még van ifconfig a telepítésben.
-
lev258
veterán
A bumblebee most már elsősorban primus név alatt fut (fejlesztik jelenleg is) és tudtommal nincs vele baj. Azt viszont el kell fogadni, hogy nem vált automatikusan a kártyák között terheléstől függően, viszont lehet váltani manuálisan, illetve lehet adott programot a dedikálttal indítani.
AMD fronton meg annyit, a zárt driverre sok mindent mondanak (Windowst használók is), a nyílt viszont jön föl szépen. -
lev258
veterán
Ennek épp az a lényege, hogy nem kell driver a nyomtatóhoz Linux-ra, a Windows-os gépre kell. Bonyolultabb, de ez legalább működőképes. Ahogy látom, a márkának semmiféle Linux support-ja nincs, néhány nyomtató támogatott talán, de az is egyéni munka eredménye valószínűleg.
-
lev258
veterán
Van valakinek kedve írni a GHOST bug-ról? Biztos vagyok benne, hogy holnap kapunk egy "súlyos Linux sebezhetőség" írást Windows-os körökből, ami talán még ferdít is. Még nem írtam hírt soha és most nincs rá időm se.
-
lev258
veterán
válasz
PumpkinSeed #21791 üzenetére
Nem a merevlemezt mount-olod, hanem partíciókat. Nézd csak meg alaposan.
-
lev258
veterán
válasz
Speeedfire #21661 üzenetére
Az Android is Linux-ra épül. Viszont ha felraksz egy Debian-t, olyan programokat kell rá keresned, amik szintén futnak ARM-en. Majd meglátjuk, milyen lesz az Ubuntu Touch fogadtatása.
-
lev258
veterán
Csak jelzem, már megoldotta az illető másik topic-ban. A BIOS-ban nem kutakodott eléggé, valószínűleg bekavart a secureboot.
-
lev258
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #21602 üzenetére
Ahogyan azt már jelezték, a Linux jelenléte (vagy nem léte) nem befolyásolja, tudsz-e boot-olni telepítőről. A hibát máshol kell keresni (egy formázás még nem változtat a helyzeten).
-
lev258
veterán
válasz
Blum1866_2 #21540 üzenetére
Már van is egy tippem, a paypal miatt.
Winner_hun kolléga már többször bizonyított nekem és másoknak is. Bár az elosztást kicsit jobban át kell gondolni. Én Debrecenben vagyok található. -
lev258
veterán
válasz
Blum1866_2 #21537 üzenetére
Ha gondolod, bedobom a témát a hivatalos Ubuntu fórumra is.
-
lev258
veterán
válasz
Blum1866_2 #21537 üzenetére
Én jelentkezek, már a pólókat nézegetem.
-
lev258
veterán
válasz
anonymus89 #21525 üzenetére
Nem tudom, mi a célod pontosan a Hiren's használatával, de esetleg egy Live-val is megpróbálhatnád. Valószínűleg olyan felbontást akar használni, amit nem bír a monitor (videókártya). Milyen hibát ír a noti HDD-re?
-
-
lev258
veterán
válasz
The.Bali #21455 üzenetére
Én nem tartom valószínűnek, hogy ez lenne a gond. Mindenesetre, ha ennyire akarod, akkor felrakhatod az 1.99-est egy Live-ról, mondjuk a 12.04-ről (mintha azon az lenne). sudo update-grub volt? A Windows félhibernálásos leállítása ki van kapcsolva? A Grub 1 nem tudom, tudja-e, mi fán terem a Windows 8 (elég régi).
-
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #21407 üzenetére
Hát igen, úgy tűnik.
Inkább abban keresném a probléma gyökerét. Amennyire tudom, eléggé UEFI központúra készült.
Én az XP-t használtam utoljára, azóta legfeljebb másoknak segítek, amikor elakadnak valamivel Windows-on. És a kevés megmaradt Windows tudásom meg a Linux-os szemléletem még mindig elég ehhez. -
lev258
veterán
válasz
haromegesz14 #21362 üzenetére
Jól gondolod. Már megszűnt a támogatása.
-
lev258
veterán
válasz
Fritz Teufel #21124 üzenetére
Kérdés meddig.
Amúgy mint írtam, az AMD-s kártyák nyílt drivere jön fel, mint a talajvíz. Ehhez pedig még hozzájön az új driver modell is. -
lev258
veterán
Röviden annyi, hogy lesz egy közös alap, melyet mind a nyílt, mind a zárt használ, erre épülnek rá. A zártból lesz kettő, a fejlettebb a FirePro támogatást jelenti. Azért van továbbra is szükség a zártra, mert a jelenlegi nyílt OpenGL, OpenCL támogatás még nem tart ott, ahol a zárt. De egyértelműen olyan irányba mozdulnak, ami valamikor majd a zárt megszűnését eredményezheti (legalábbis a nem vállalati felhasználóknak).
-
lev258
veterán
Phoronix-on olvastam a nagy bejelentésről. Az egyesített driver a legújabb kártyákkal indul, minden eddigihez megmarad a jelenlegi kettősség. Bízom benne, hogy ahogy a zárt teljesen eltűnik utóbbiaknál, úgy a nyílt maximálisan át tudja venni a helyét ezekben az esetekben.
-
lev258
veterán
válasz
Fritz Teufel #21096 üzenetére
Úgy értettem, a dpm is jelentősen javul, több egyéb dologgal együtt. Ehhez persze frissebb kernel és frissebb mesa kell. Nemrég pedig bejelentették, hogyan látják a nyílt és zárt driver egyesülését.
-
lev258
veterán
válasz
Fritz Teufel #21094 üzenetére
A nyílt driver-ben sokat javul a támogatás mostanság.
-
lev258
veterán
válasz
enginev3.0 #21090 üzenetére
Natívan nem. Wine-on látok akár Gold minősítést is, de ha ezt komolyan használod, akkor inkább maradj a Windows-nál, esetleg dual-boot.
-
lev258
veterán
válasz
enginev3.0 #21088 üzenetére
A Wine honlapján tudsz jobban utánanézni. A Steam kínálatából egyre több natívan elérhető játékkal találkozni és a GOG is elkezdett nyitni Linux felé. Ha viszont elsősorban játékra használod, akkor nincs értelme váltanod.
-
lev258
veterán
válasz
Fritz Teufel #20986 üzenetére
Csak az előtelepítettbe belepiszkálnak a Dell-nél, így végül használhatatlan lesz. De ez már az ő saruk.
-
lev258
veterán
válasz
Ice&Lime #20967 üzenetére
Miért volt szükség easybcd-re?
Ne haragudj, de ismét megismétlem magam. Talán nem fogalmaztam elég egyértelműen korábban. Valószínűleg a touchpad, fényerő problémákra is van megoldás. Linux rendszereken nem az a szokás, hogy ha valami nem megy, felraksz egy másik rendszert (vagy újratelepítesz), hanem miután választasz egy rendszert, megoldod az esetleges problémákat mások segítségével.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged