- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- AI fejleszti az elhízás elleni csodagyógyszert
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Ultranagy kameratárcsával bukott le a Vivo Ultrája
- Redmi Note 13 4G
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Jester01 #24379 üzenetére
A bejelentkező képernyőn van hangikon és működnek a média gombok a notebookon. Amint belépek, a beállításokban nincs hangkártya, miközben az alsamixer működik és zenét hallgatok, böngészőben van hang. Persze, ha leveszem a hangot az egyik alkalmazásban, attól még egy másikban van hang. Akár a rendszerhangerő is lehet nulla, máshol van hang. Olyan, mintha a felhasználók nem férnének hozzá a hangkártyához csak ilyen felemás módon. A root-nál minden működik szépen. Megőrülök :s
Root alatt van hangkártya a beállításokban...
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Fritz Teufel
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
válasz bambano #24375 üzenetére
Ez jó kérdés. Hogyan ellenőrizzem és hogyan kellene hozzáadni? A saját próbálkozások nem sikerültek, pedig lehet, hogy itt van a kutya elásva.
Ez nem használt, pedig lefutott:
gpasswd -a user group
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Fritz Teufel
addikt
Sziasztok!
Van valakinek ötlete, hogy mit kezdjek ezzel a problémával? Újrahúztam a rendszeremet, immáron majdnem 2 év után. A rendszer egy Manjaro 16.06.1. Minden hibátlan egyet kivéve: csak root userrel van hangkártya. Bármilyen felhasználót hozok létre, egyszerűen nincs hangkártya. Sehol nem találtam megoldást a problémára és az őrületbe kerget.
Ha minden kötél szakad, akkor netinstall lesz a vége, talán sikerül... ha nem, akkor sírás :s[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
válasz robyroby #21242 üzenetére
A html5 bekapcsolása segíteni szokott: http://www.youtube.com/html5
-
Fritz Teufel
addikt
válasz joecontra #21235 üzenetére
Nálam, ha ablakot mozgatok, a mozgatott ablak széle tearingel. Úgy tudom, hogy ez az egyik alapvető bug, ami a felhasználók többségénél jelentkezik. Kisebb-nagyobb mértékben.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #21233 üzenetére
KDE-t nem is javasoltam Openbox vagy netinstall ízlés szerinti felülettel... egyébként nagyon sokan élvezettel használják az Xfce-t. Igaz, én sem értem, amikor egy bughalmaz, de akkor is népszerű. Aztán ott van még az ArchBang konfigolt Openbox-szal.
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
A Manjaro Xfce is alternatíva lehet számodra, nem is volna ismeretlen. Jelenleg a 3.17.0-1-es kernel a legújabb, ami elérhető. Még az idén kiadásra fog kerülni a Manjaro 0.8.11 Xfce, KDE, Openbox és Netinstall verziókban.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz perge666 #21222 üzenetére
Ezek közül bármelyiket választhatod: DistroWatch Old Computers
Remélem, hogy nem a target gépről írod a lemezt A disztrók letöltését mindig a disztribúcó oldalán megadott címekről vagy módon KELL beszerezni.
-
Fritz Teufel
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
válasz whbear #21144 üzenetére
Az gyári volt és sokan használták. Egyedi ördögöt meg nem engedtek volna, már sok van és újabban nem engednek ugyan olyan karaktert.
Sam a sas egy patrióta. ez rám is igaz valahol. Szeret politizálni és amolyan minden lében kanál, mindenről van véleménye. Stimmt. A színei meg az Arch színei. Tudom, az meg a másik ötéves terv
_Dumber_: te leszel az élő lelkiismeretem
ooops, ez az off topic
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz whbear #21141 üzenetére
Ha nem nyitok meg milliónyi weblapot vagy indítom el a qBittorrentet, akkor nincs fagyás, ha az üzemmódot 'low'-ra állítom. Atom stabil és szinte hangja sincs. Ha 'high' módba állok, akkor bármit csinálhatok, soha nem fagy le. Nem pörög 100%-on, de elnyomja a filmek normál hangerejét. Melegszik is, de nem megy nyár kellős közepén az ablak alatt sem 70C fölé
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #21128 üzenetére
Igen, szoktam nézni. Most éppen nyitva van 4 page és futott egy torrent letöltés. A profile 'high'.
Core 0: +60.0C Core 1:+61.0C+54-56C alá nem nagyon szokott menni.
-
Fritz Teufel
addikt
A kártya: AMD/ATI RV635/M86 (ATI Mobility Radeon HD 3650)
Természetesen nyilt driver, nincs zárt hozzá, ha az elmúlt pár évben megjelent disztrót teszek fel. Már a Debian 7.5 sem tartalmaz hozzá zártat.
A ventilátorokat a Radeon Power Profile Managerel szabályozom három üzemmódban: low, mid, high. high üzemmódban gyakorlatilag utánégetővel megy, és olyan mint egy hajszárító.Azt azért tudni kell, hogy új korában is hangos volt. Ez egy Sony Vaio VGN_FW21Z 2008 elejéről. Akkor ez bőven meghaladta a notebook kategóriát, majdnem játékgépnek számított. Blue-ray író, 4GB memória, Dualcore 2.53GHz-es procik, 1920×1080-as 16,4"-os kijelző. Ez akkoriban 350.000-ért ajándék, a bolti ára ~480.000 volt.
Korábban a Grub-ban engedélyeztem a dpm-et, de a Manjaro utolsó kiadása teljesen instabil volt vele. Terhelés nélkül lefagyott, majd problémásan indult újra. Az Ubuntu 14.04, Debian 7.5, openSUSE, és a Fedora is eldobott kanalat, lapátot. Az Ubuntu volt a leggyengébb, az a weblapba integrált videókkal is kiütötte a Xorgot. Érdekes, a 13.10 viszont stabil volt (a rohadt sok Ubuntu bug-gal nem számolva - elnézést, ez tény).
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
Tegyem vissza a Windowst? Az zökkenőmentesen működik...
Vladi: semmi komolyabb dolog nem megy, de mégis visszafogja a gépet. Persze, addig nincs probléma, amíg nem nyitok meg komolyabb weblapokat egyszerre. A qBittorrent bug lehet, korábbi verziók nem voltak érzékenyek erre, pár frissítés óta öli a xorgot.
Gondolkodtam azon is, hogy felteszek egy 3-4 éves disztrót, elvileg azoknak probléma nélkül kell futniuk. A Debian 7.5-is lefagy, de ott csak és kizárólag a xorg. Az alatt soha nem fagy le a rendszer. Ennyit a Debian stabilitásáról. Érdekes, hogy az Ubuntu 13.10 a milliónyi bugot leszámítva zökkenőmentesen fut. A xorg is stabil. A 14.04 ugyan úgy lefagy mint bármi más. Még esetleg megpróbálhatnék egy kernelcserét is, még a 3.14-et használom.
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
Én is kézzel állítgatom a dpm-et. Éppen azért nem tudok szabadulni a Gnome-tól, mert ezt csak ott tudom megtenni egy extension segítségével. Ha a dpm-et leveszem, mocskosul lelassul a gép, cserébe nem süvölt és nyomja a meleget. Viszont, ha elindítom a qBittorrentet, az pár perc alatt lefagyasztja az egész rendszert. Egyébként stabil a rendszer addig, amíg nem nyitok meg túl sok lapot a valamelyik böngészőben. Az vagy csak a xorg-ot fagyasztja le, vagy az egész rendszert. Ráadásul a xorg nem kilőhető, ha van időm kiugrani terminálba, így minden esetben csak reboot segít. Kivan zárva, hogy még egyszer ATI/AMD kártyás notebookot vegyek. Sőt, szinte csak a Dell jöhet szóba, az biztosan hosszú évekig támogatott lesz.
Egyébként a támogatás miatt nálam kezd elgurulni a gyógyszer. Egyrészt hoz vagyok szokva, hogy a Linux visszamenőleg a rozsdás biciklin is elfut (ma már nem igaz), másrészt a Windows is támogatott volt visszafelé. Ez az utóbbi időben a desktopon is kezd úgy alakulni mint az IT egyéb szegmenseiben, hogy a gyártók kényszerítenek a 2-3 évenkénti vásárlásra, mert megszüntetik a támogatást. Ez nekem mocsok nagyon nem tetszik, főleg, hogy a Linuxon is ezt látom és így nincs alternatíva. Vagy feldobok egy évekkel ezelőtti disztrót ami működik és dögöljön meg mindenki! :s
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lev258 #21104 üzenetére
Úgy látszik, hogy a Steam kellemes hozadéka az, hogy az ATI/AMD sem akar lemaradni a buliról. Elvileg jövőre már jönnie kell a Steam Machine-nak is és gondolom, hogy nem nagyon örülnének, ha a konkurencia úgy ágyazódna be a Linux ökoszisztémába mint alapvető vasgyártó. Ráadásul egyre több natív AAA kategóriás játékot jelentenek be és egyenlőre, ha valaki ezt komolyan gondolja, akkor az Nvidia a jó választás. Továbbra is fenntartásaim vannak az ATI/AMD hosszútávú supportjával kapcsolatban, de győzzenek meg, én állok elébe!
-
Fritz Teufel
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lev258 #21095 üzenetére
Valóban, én is azt használom. Mivel a zárt mint fentebb írtam, már évek óta nem támogatott. Egyébként a notebook erről nagyon nem vesz tudomást, továbbra is lefagy ha engedélyezem a dpm-ez... 1-2 perc alatt. Tehát ATI/AMD=leves... mivel hosszútávon számolok a Linuxszal.
-
Fritz Teufel
addikt
Nekem ATI 3650-es kártyám van, ami szintén hosszú évek óta nem támogatott Linux alatt. A Debian, OpenSUse vagy a Fedora telepítő szintén nem akart elindulni vagy telepítés közben fénykép lett belőle. A hiba végtelen egyszerű volt. Legalább is nálam: csak dd-vel való kiírás után működtek a Live telepítők. Azóta csak és kizárólag dd-t használok Live pendrive írásra és bármilyen disztró bootol vagy települ.
Egyébként, aki hosszútávon Linuxban gondolkodik, az jól gondolja meg az ATI/AMD kártyákat, mivel azok támogatási ideje meglehetősen rövid. Vagy legyen a vasban alaplapi integrált kártya is.
Egyébként a kártya most működik rendesen, ha a dpm (device power management)-et nem engedélyezem. Ha azt megteszem, akkor pár perc múlva vagy a Xorg vagy az egész rendszer lefagy. Ez van...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Badb0y #21019 üzenetére
Csak egy tipp: Pastebin.com. Ide szoktuk felszórni a hosszabb programkódokat ;-)
-
Fritz Teufel
addikt
válasz #39417856 #20985 üzenetére
A Dell Linux-szal előtelepítve is ad ki notebookokat. Náluk ugyan arra a vasra szinte választható az operációs rendszer, így nem hinném, hogy bármi probléma lehetne.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Ice&Lime #20977 üzenetére
Ezzel nekem is meggyűlt a bajom. Nálam nem bootolt a Debian, OpenSuse és a Fedora sem. Vagy összeomlottak a telepítés legelején. A megoldás nálam: az Ubuntut kiírtam valamikor korábban dvd-re. Ezzel live bootolok és onnan írom a pendrive-ot dd-vel. Így minden bootol szépen hiszen Linux alól írom terminálban.
-
Fritz Teufel
addikt
Ha esetleg valakit érdekel: 'Rendszergazda , webszerver üzemeltető' állásajánlat, az keressen meg priviben. Ma kaptam, de ez sajnos nem az én lehetőségem:
Ami szükséges:
- Minimum 3 éves releváns szakmai tapasztalat
- Flash Media Server üzemeltetési tapasztalat
- Debian vagy Ubuntu Linux üzemeltetési tapasztalatElnézést, hogy ide írom, de hátha valakinek éppen jól jön.
-
Fritz Teufel
addikt
Van valaki, aki játszik a WoT-tal Linux alatt? Korábban megpróbáltam telepíteni Ubuntu alatt, de nem sikerült és most Manjarón is elbuktam. Elindul a torrent letöltése és 1%-nál kiakad. Lehet ezt futtatni Virtualboxból?
-
Fritz Teufel
addikt
Én a Nod32-t használtam Linux alatt, amíg szükségét éreztem. Teszi a dolgát és Windows alatt is azt használtam körülbelül 8 évig, Norton után. A Windowst egyetlen egy alkalommal nem kellett újratelepítenem, a gyári rendszer üzemelt addig, amíg ki nem mondtam a halálos ítéletét. Öt évig szolgált kissebb-nagyobb... jah, nagyobb nem volt, hibákkal... aztán a Vista nyista és jött a Windows 7 majd másfél évre rá újra Linux. És most status quo... Szóval, Nod32-re szavazok.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Jester01 #20609 üzenetére
Már javasoltam neki megoldást... ezzel a kártyával gondok vannak...
CloZee: visszateszed a Windowst Egyébként a vírusirtóktól nem azt várjuk, hogy állandóan frissítsék az alkalmazást. Azt várjuk, hogy a vírusadatbázis legyen naprakész. A többit majd változtatják, ha szükségessé válik.
Egyébként a Windows-os vírusok a te gépedre nem jelentenek veszélyt, csak arra, akinek továbbadod. Bár a továbbfertőzés is nagyrészt futtathatóságot igényel. Szóval, keep calm és no para...[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz NickNév #20303 üzenetére
Lehet, hogy kicsit elsiették az UHU kiadását... Komoly problémák vannak az UHU-Linux 3-mal
-
Fritz Teufel
addikt
Nem, nem tárolja azt sem. Amit szeretnél az a relatime:
"atime opciók
A noatime, nodiratime vagy relatime opciók használata hatással lehet a meghajtó teljesítményére.
Az atime egy állomány minden egyes elérésekor frissíti annak atime-ját. Ez a leghasznosabb, ha az ember szervert üzemeltet; ám egy asztali rendszer esetében nem sok értelme van. Az atime opció használatának egyik hátulütője az, hogy még a gyorsítótárból való olvasás (ha memóriából olvasunk a lemez helyett)is íráshoz vezet!
A noatime opció teljesen kikapcsolja az elérések írását a lemezen, ahányszor csak olvasunk egy állományt. Ez legtöbbször nagyon jól működik, kivéve egyes ritka esetekben (Mutt), melyeknek épp erre az információra van szükségük. A mutt használatához a relatime opciót kell használni.
A nodiratime opció kikapcsolja az elérések írását a lemezen, de csak könyvtárak elérésekor, míg minden más állomány elérése továbbra is írásra kerül.
Megjegyzés: A noatime eleve magában foglalja a nodiratime-ot. Nem kell mindkettőt jelölni.
A relatime engedélyezi az elérés idejének írását, de csak akkor, ha az állomány módosul (a noatime-mal ellenben, ahol a hozzáférési idő nem módosul és mindig régebbi lesz, mint a módosítás ideje). A legjobb kompromisszum ezen opció használata lehet, mert a Mutt és a hozzá hasonló programok működni fognak, de bizonyos mértékben a teljesítmény is megnő, hiszen az állományaink elérési ideje csak módosításkor változik. Ez az opció használatos, ha csak a defaults kulcsszót, vagy semmiféle opciót nem adunk meg az fstab-ban egy adott csatolási ponthoz."[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest