- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
válasz
hódmaci #20225 üzenetére
Hát, nekem nem kész a Linux egy újraindítás után, mert még egy csomó programot felteszek (SMPlayer, VLC, FF alfa, Chrome beta, Audacity, Wine, nem sorolom végig), meg szinte mindent átállítok (grafikus felület beállításai, hotkeyk, feltelepített programok beállításai, stb., bár sok beállítást vissza lehet húzni a home mappa mentéséből).
-
válasz
hódmaci #20225 üzenetére
jól van, vegyél vissza, ez a Linux topik, nem a "fikázzuk a Windowst" topik
Miért van az ha feltelepítek egy linuxot akkor utána legyen mondjuk egy újraindítás és kész minden?
azért nincs a Windowsban nagyon sokmindenre out-of-the-box megoldás, mert a Microsoftnál rommá lenne perelve még a kisbefektetők alsógatyája is, ha elkezdenének beválogatni külső programokat ("mert miért pont ezt és miért nem másikat") vagy mindent megoldanának házon belül (lásd Windows N verziók, böngészőválasztó, Win8 távoli asztal, stb)
a Linuxot ilyen szempontból lesz*rják, mert nincs benne pénz és a kisebb fejlesztők meg még örülnek is, ha bekerül a cuccuk valamelyik disztróba.
Föltelepíted az a rohadék még internetközelben sem volt de már az első újraindítás után konfigurál meg az apja f@sza tudja miket csinál órákig persze de kine kapcsold mert felrobban
a Linux is frissít egy csomót, ha nem netinstallról telepítesz.
bár ott a pont, hogy közben azért használhatod a gépetés még ráadásul ha meg akarok nézni valami kisfilmet a neten még telepítsek meg állítgassak
baromi nagy állítgatás letölteni egy Chrome-ot
-
_Dumber_
őstag
válasz
hódmaci #20223 üzenetére
Először azt kell eldönteni, hogy melyik vonal.
Arch-ubuntu/debian-opensuse-fedora
Aztán válassz DE-tOpenbox-mate-cinnamon-xfce-gmone-kde-unity-stb
Utánna már meglesz az a linux ami neked kell.
Ha ubuntu vonal akkor az. Én is ott kezdtem.
Van viszont ott is alternatíva.
ubuntu - unity
Mint - sok DE
Kubuntu - kde
Xubuntu - xfce
Stb.. Stb
Most még jó vagy mert bármikor újrahuzhato a géped.
Először most az ubit rakd fel. Utánna már a helyére bármi mehet. Ráadásul a telepítők szinte tök egyformák. -
_Dumber_
őstag
válasz
hódmaci #20195 üzenetére
szeretnéd gyakorolni a teleptést
mert ha igen, akkor széttúrjuk a paticiotáblát, és leírom, hogy én hogyan szoktam win7 mellé felrakni.
Ha később erre win8-at akarsz felraki, akkor marad a /boot különvételeEhhez nekem is kell egy kis segítség, mert még UEFI-s gépen nem csináltam ilyet n(mármint olyat, hogy GPT-ból hagyományosat csináljunk) .. nem tudom, hogy mit kell átállítani, hogy sima msdos particiótáblát készítsünk..
bob.zxr
Nyugodtan, szólj bele.. Ez nekem is új terület.. csak guglizni tudok, meg az eddigi tapasztalataimat ömlesztem.
Tulajdonképpen azt írom le, hogyha az enyém lenne akkor most mit csinálnék..
Ha van ötleted nyugodtan !! -
_Dumber_
őstag
válasz
hódmaci #20191 üzenetére
Ahogy értelmezem ezt kapod hibának:
grub-install: warning: this GPT partition label contains no BIOS Boot Partition; embedding won't be possible.
Tehát.. hogy működjön, mindenképpen kell egy GPT-n k ívüli partció, amin a /boot csatolás lesz majd.
Azaz mindenképpen szét kell szedned a mostani partciót.... -
_Dumber_
őstag
válasz
hódmaci #20191 üzenetére
Na.. már előrébb vagyunk mint voltunk
A chroot működik...
A grub installnak csupán a GPT-s winyóval van gondja. Ha ezt megoldjuk akkor jó lesz.
(Csak mgegjegyzem, hogy ez a GPT-s "hülyeség" a win7-nek egyáltalán nem kell. akár simára is formázható és akkor nem szívat halálra)
Utánna is nézhetek, hogy miként lehet oda felvarázsolni, (mert én még nem csináltam ilyet), de ha valaki tudja fejből, akkor adok neki időt kibontakozni. Most nincs időm guglizni
Ezt azért javaslom olvasni. Tudom, hogy ARCH, de az elv ugyanaz.
Vagy ezt . Csak gugliztam egy kicsitEgyébként javitsatok ki de a GPT-s lemezhez a win7-nek is UEFI boot kell
Arra meg 32-bit nem telepthető sem windovból sem linuxból !Ha az én vinyóm lenne akkor kinyírnám a GPT. (Lehet, hogy maradi vagyok, de én a következő hiper szuper laptopomon is megpróbálom felszámolni..... (bár én már nem használok 32 bites oprendszert)
-
_Dumber_
őstag
válasz
hódmaci #20189 üzenetére
Nekem is egyre jobban...
Ott az UEFI ki van kapcsolva?Vannak ezen a vinyón értékes adatok, vagy gyúrható az egész?
Nyilván megpróbáljuk megoldani , mert olyan nincs, hogy nem működik..., de azért érdemes felkészülni a legvégsőkre.. meg azért is mert amit csinálunk abból is lehet adatvesztés !...
szerkesztve:
Azért a sudo parted -l kimenetét csatold már ide... -
_Dumber_
őstag
-
Vladi
nagyúr
válasz
hódmaci #20180 üzenetére
Az fdisk nem tudja teljesen kilistázni. Inkább a partedet használd:
parted -lDe mindegy is. Gondolom 2 lemezed van, egyiken win másikon linux. Ha win elindul, akkor jól telepítettél mindent, csak nem a grubot indítja el.
Ezt azért még meg kéne nézni, de szerintem ennyi a gond.
Ha igen 2 dolgot tehetsz: ráveszed a wint, hogy bootolja a linuxot, vagy átállítod az 1 boot eszközt a linuxos lemezre. utána a grubot ráveszed, hogy bootolja a wint. Bár ez könyebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest