- Yettel topik
- Mobil flották
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Igen, az a gond, hogy a hétvégén megborult az sda a raid1 tömbben és bad sectorokat szedett össze. Win alatt futtattam rajta egy hdd sentinel javítást, akkor a kondíció is feljebb ment, de úgy látszik folyton kiesik a tömbből, nem lett jobb. Gond van vele, úgyhogy megy gariba vissza.
-
törölt tag
Szia!
Köszönöm a válaszodat!
Wine 1.6 volt, 3.0 most. (Kipróbáltam 1.6-al is, nem mennek)
Imgburn, Minitool, Rufus, stb. (Ezekből olyan részeket használok, amik linux alatti programokból nem elérhetőek.)
Imgburn nem indul el egyáltalán. A másik nevezett kettő, nem látja az egységeket, pendrájvokat, noha azok csatoltak.
Próbáltam a wine egyéb részeit is feltelepíteni. Nem hozott eredményt.
Xubuntu 18.04 64bit verziót használok.
Tudsz segíteni?
-
Andralin
aktív tag
Ez a kérdésed meglepett, mert bevallom nem néztem jobban utána, hogy van-e olyan router, ami jó lenne nekem. De engem is kíváncsivá tettél, létezik olyan router, ami PPPoE kliensként authentikál a WAN porton, majd bridge módban nyomja tovább a sima ethernet kapcsolatot anélkül, hogy felvenné a végpontra kiosztott fix IP címet, és hagyja, hogy a mögötte lévő gép vegye fel a fix IP-t?
Láttam már néhány egyszerűbb otthoni wifis routert, de azok nem tudtak ilyen módban működni.A másik kérdés meg, hogy egy ilyen router gigás portokkal ellátva kijönne szintén 5000 Ft körüli árból?
-
törölt tag
A systemd-vel semmi bajom, az arrogancia, az emberi hülyeség az, ami ebben a linuxos herripotter klónban zavar.
Nem ez az első eset és valószínűleg nem is az utolsó, amikor jó eséllyel személyesen az ő hülyeségének köszönhető dolog rongálja az idegeimet. Anno volt egy mondás, miszerint "It's not a bug, it is a feature". Nem tudom, honnan ered, azt sem, hogy pontosan mikorról (szerintem P. még nem is élt, mikor ez keletkezett), de kb. jellemzi az illető munkásságát. -
Rimuru
veterán
-
törölt tag
-
Modulnál viszonylag ritkán látok configure szkriptet, vagy autoconf-ra utaló nyomokat... A klónozott github forráson sincs fent configure (vagy configure.ac/in). Ezt simán egy make paranccsal kéne leforgatni, csak valamiért nincsen Makefile a kernel fejlécek arch/powerpc64/ mappájában, amire viszont a modulnak szüksége lenne.
-
törölt tag
Lehet, de ... engem zavar a stílusa. Pláne ha valamit kategorikusan elutasít, amit csak tessék-lássék tud megindokolni (pl. úgy, hogy kiemeli, hogy szerinte mi a hátrány, a többit meg elegánsan ignorálja, hogy esetleg előnye is van: lásd virtualizációs téma)
Egyre kevesebb kedvem van ilyenekkel fárasztani magam, van épp elég egyéb akadály is előttem. -
Frawly
veterán
Én úgy láttam, hogy a Clonezilla is dd-zik. Ettől függetlenül működik. Meg a Gpartednek is meg kéne csinálni a partícióátméretezést adatvesztés nélkül. Esetleg rsync -avHASX /forras /cel segítségével is átvihető a rendszer fájlszinten, mivel nem Windowsról van szó. Csak akkor arra is kell figyelni, hogy az SSD-n a partíciók azonosítója egyezzen, hogy az fstab-ot ne kelljen módosítani. Persze a Clonezilla egyszerűbb, ha valaki nem csinált még ilyet.
-
törölt tag
A dd-t nagyon ajanlom disk clone-ra. De csak mert legutobb ezzel csinaltam es nagyon szerettem. Spy 10, az iroda 2016-al, valamint tobb programmal egyutt kb 13G lett, tomoritve.
# dd if=/dev/sdX conv=sync,noerror bs=64K | gzip -c > /path/to/backup.img.gz
# gunzip -c /path/to/backup.img.gz | dd of=/dev/sdXhttps://wiki.archlinux.org/index.php/Disk_Cloning
Az image pedig 12-13 perc alatt felkerult egy masik gepre. Ez rohadt gyorsan megvan, ha bootolok Arch usb-rol (console). Az fdisk, mkdir, mount es a dd benne van. Mas nem kell.
-
törölt tag
Simon Rozet: I though exactly the same before. I always had +20 tabs open in firefox. Honestly, I’d never thought I’d enjoy using a browser with no tab support until I forced myself to use surf for a week. I am now much less distracted and more focused when browsing the web. dwm + surf <3
-
Frawly
veterán
Azzal egyetértek, hogy az 1000 tab azért is sok, mert áttekinthetetlen. Ilyen mennyiség mellett a tabok eleve olyan kicsik, hogy max. csak az oldalikon látszik, az oldalak nevei egyáltalán nem. Kb. 100-ig könnyű átlátni mik vannak nyitva, afölött káosz, persze felbontástól is függ, meg hogy a fülsáv vízszintes vagy függőleges.
-
-
inf3rno
nagyúr
Elkezdek valamiről olvasni, megnyitok 50 tabot, amit google kidob. Elkezdem nézni, marad 20, mire találok valami specifikusabbat azzal kapcsolatban, amit kerestem. Arra is rákeresek az új kulcsszavakkal, megint 50 új cikk, és így tovább. Valamikor rászánok pár órát, hogy lezárjak egy-egy témát, és átnézek párszáz tabot egyszerre, de legtöbbször csak gyűlik a cucc különböző témákban. Most írok szoftvert, amivel témákhoz tudom majd kötni a munkameneteket, és így nem kell annyinak nyitva lenni egyszerre. De szerintem csak jövőre fog elkészülni, amilyen ütemben haladok vele. Ezt tudom ajánlani, ha valaki sok tabbal dolgozik Firefox-al, életmentő tud lenni, ha összeomlik az app: [link]
-
inf3rno
nagyúr
Ha win10-ről van szó, akkor valszeg a klienssel lesz a gond. Azt hiszem tegnap olvastam valahol, hogy smb3-ról smb2-re állt vissza valaki, és az dobott a sebességen, de ezt érdemes végignézni: [link]. Ilyet mondjuk senki nem írt, hogy egyszer jól megy, egyszer meg leesik a sebesség.
-
inf3rno
nagyúr
Azt is lehet, ha van, nekem a laptophoz adtak usb3 adaptert, az is működik. Ha reprodukálható, akkor viszonylag könnyen le lehet szűkíteni, hogy hol van a hiba. Tesztelni kell a hardvereket és megnézni, hogy kliens oprendszer függő e a probléma. Ha nem reprodukálható könnyen, akkor baromi időigényes lesz.
-
van rá valakinek valami halvány ötlete?
-
Sonja
nagyúr
De külön programmal alkalmassá tehető, nem?
A ClamAV letöltési oldalán a Third Party ClamAV Tools részen ilyenek vannak, ha jól nézem (köztük a samba-vscan).
-
Eh, nem az volt a baja. Félrevezető volt a libaüzenet.
Azt mondta a végén, hogy libusb.h not found. Előtte, hogy pkg-config : not found.
Nem a pkg-config mondta, az usb liba nincs ott, hanem a pkg-config nem volt feltelepítve. Sudo apt-get pkg-confg ... és jó isDeköszi )
-
Frawly
veterán
Eddig úgy volt, a /home mappából használtam a képet, és a fájl tulaja a korlátozott jogú felhasználóm volt, de mindenki számára olvasható volt a fájl. Most áttettem az Arch Wiki hatására a /usr/share/pixmaps mappába, az attribútumok azonosak, de a fájltulaj már a root. Így már kevesebbszer csinálja, de így is beszopat néha.
-
-
naja
aktív tag
No ezt most nem igazán értem mi lehet a linkelt dolog.
Ha jól sejtem az Libre/OpenElec vagy akár az a openmediavault (másik topicban ajánlották, a feladat megoldása a másik irányból megközelítve) is egyfajta lightosított linux, előretelepített célszoftverekkel (pl: Kodi). Minden más, ami nem tartozik a témához, illetve nem szükséges az induláshoz, az ki van hagyva. De javítsatok ki, ha rosszul értelmezem a dolgokat.Amit nem értek, az az hogy a Kodinak mi köze az AFP-hez, amikor azt a op.rendszernek kellene kezelnie.
Továbbá azt nem látom még, hogy a minimalizált rendszerhez, hogyan lehet visszaaggatni funkciókat.
-
togvau
senior tag
Itt se látok semmit
[ 15.393909] sun4i-codec 1c22c00.codec: Codec <-> 1c22c00.codec mapping ok
[ 15.859132] systemd-journald[174]: Received request to flush runtime journal from PID 1
[ 16.058466] Adding 131068k swap on /var/swap. Priority:-1 extents:1 across:131068k SSFS
[ 18.547120] eth0: device MAC address 36:9d:9d:aa:fd:58
[ 18.679106] RX IPC Checksum Offload disabled
[ 18.679128] No MAC Management Counters available
[ 18.679165] sun7i-dwmac 1c50000.ethernet eth0: fail to init PTP.
[ 18.679823] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 20.745894] sun7i-dwmac 1c50000.ethernet eth0: Link is Up - 100Mbps/Full - flow control rx/tx
[ 20.745978] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[ 22.502418] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): bond0: link is not ready
[ 22.502441] 8021q: adding VLAN 0 to HW filter on device bond0
[ 169.026471] device-mapper: uevent: version 1.0.3
[ 169.027257] device-mapper: ioctl: 4.35.0-ioctl (2016-06-23) initialised: dm-devel@redhat.com
[ 184.535585] NET: Registered protocol family 38
[ 188.227862] EXT4-fs (dm-0): warning: mounting fs with errors, running e2fsck is recommended
[ 188.349386] EXT4-fs (dm-0): recovery complete
[ 188.373057] EXT4-fs (dm-0): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 489.457208] EXT4-fs (dm-0): error count since last fsck: 2
[ 489.457228] EXT4-fs (dm-0): initial error at time 1490204717: htree_dirblock_to_tree:990: inode 90704467: block 362816041
[ 489.457250] EXT4-fs (dm-0): last error at time 1494190147: ext4_iget:4463: inode 91751237
[10571.135887] TCP: request_sock_TCP: Possible SYN flooding on port 8080. Sending cookies. Check SNMP counters. -
togvau
senior tag
Semmit.
May 11 09:55:01 localhost CRON[898]: pam_unix(cron:session): session opened for user kisgep by (uid=0)
May 11 09:55:05 localhost CRON[898]: pam_unix(cron:session): session closed for user kisgep
May 11 09:55:22 localhost sshd[904]: Accepted password for kisgep from 192.168.0.12 port 49321 ssh2
May 11 09:55:22 localhost sshd[904]: pam_unix(sshd:session): session opened for user kisgep by (uid=0)
May 11 09:55:22 localhost systemd-logind[460]: New session 3 of user kisgep.
May 11 09:55:22 localhost systemd: pam_unix(systemd-user:session): session opened for user kisgep by (uid=0)
May 11 09:55:42 localhost sudo: pam_unix(sudo:auth): authentication failure; logname=kisgep uid=1000 euid=0 tty=/dev/pts/0 ruser=kisgep rhost= user=kisgep
May 11 09:55:49 localhost sudo: kisgep : TTY=pts/0 ; PWD=/home/kisgep ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/service mpd stop
May 11 09:55:49 localhost sudo: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by kisgep(uid=0)
May 11 09:55:50 localhost sudo: pam_unix(sudo:session): session closed for user rootNem csak reset by peer van, hanem connection refused is, és software caused connection abort.
Amikor hosszabb idő után próbálok belépni, akkor 1 darab reset by peer, software caused connection abort randomban, majd utána 5-8x connection refused, majd ezek után sikerül belépni. -
gery2123
őstag
Igen tuti, mert az is átneveztem, mivel ilyen hülye neve volt, de egy grub módosítással már az lett.
Közben meglett a megoldás!
Igaz ordroid de jó lett [link]Szóval wpasupplicant telepít, majd
1. wpa_passphrase jelszó passwd > /etc/wpa_supplicant.conf
2. Configure the wlan0 interface by appending this configuration to /etc/network/interfaces file:
allow-hotplug wlan0
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wpa-conf /etc/wpa_supplicant.confÍgy most működik!!!!!
Ha valkinek hasonló lenne a baja!
-
letix
senior tag
Közben kicsit faragtam a dolgokon, hátha hasznos valakinek.
Amennyiben a backup gépről egy dedikált felhasználó futtatja a backup scriptet (rsync -a opcióval), úgy a jogosultságok ugyan átjönnek, de a user/group tulajdonságok nem.
Ezt úgy tudtam kivédeni, hogy legyártottam a backup gépen a root publikus kulcsát, ezt hozzáadtam a távoli gép dedikált user authorized_keys-hez , aki egyébként így sudoer az adott távoli gépen:username ALL= NOPASSWD: /usr/bin/rsync --server --sender -logDtpre.iLsfx . /
Így a user/group tulajdonság is átjön, és talán az rsync-el sem lehet a sudo miatt okoskodni nagyon.
Persze az első sudo rsync futásnál belefut a "Great power comes with great responsibility" felszólításba és meg is akad (no tty..), szóval ezt helyileg egyszer kezelni kell.Ötlet valakinek?
Köszi,
letix -
letix
senior tag
Igen, így használnám az rsync-et.
A --password-file jó lehetne, elvégre ez a file a backup gépen lenne, amihez rajtam kívül csak 1 fő ér hozzá, ráadásul netről nem érhető el, viszont ezen opció csak az rsync daemon módjában használható. Ezt viszont én nem tervezném beüzemelni a remote szervereken érthető okokból.Ha megfordítanám a daemon módot és a backup szerver lenne az rsync daemon, ahhoz szükséges lenne a távoli gépekről elérést biztosítani a backup felé. Ezt viszont már korábban kizártam
Köszi a segítséged.
udv
letix -
letix
senior tag
Arra gondoltam, hogy mind a backup szerveren, mind pedig a távoli gépeken dedikált userek lesznek, így talán tisztább.
Amit még egyelőre nem értek:
Ha az előbbi javaslatod használnám: hogyan tud jelszóval belépni, ha ütemezett script-ből rsync -e 'ssh -p port' formát használok?
Ha az utóbbit, akkor az ssh belépés tisztázott, viszont az --rsync-path="sudo rsync" még mindig jelszót kér a nopasswd nélkül. (és ez a gond fennáll az elsőnél is.)Én látok valamit nagyon rosszul?
Köszönöm!
udv
letix -
Lacc
aktív tag
Volt mindkét verzió. De a legtöbbször letöltöm. 2 esetben viszont a parancssoros megoldás volt.
Annyi, hogy a hibát beírva a keresőbe, már a mai napon találtam Bug reportot az ubuntu-nál. Ott is egy csóka ugyanazokat végig próbálta mint én, de nem sikerült neki, aki meg a ticket-et kezelte, az nem tudta produkálni a hibát.@bambano: Vagrant-hoz kell a VirtualBox, KVM-et egyszer próbáltam, de nem jött össze, viszont ott lehet valamit én rontottam el, mert rendkívül sok cuccot kellett telepíteni a terminalban, és a parancsok több mint felét nem is értettem, hogy mire való, de a hsz-ek alapján másnak működött, nekem meg nem.
-
Lacc
aktív tag
Jó, igaz
, hülyén fogalmaztam.
Amint már nem csak az Ubuntut kell betöltenie, hanem a Windowst is azóta bosszúból lassan tölti be az Ubit
.
Érdekes, hogy PC-n a frissítések között megjelent Grub2-es frissítés (Laptopon nem), és azt telepítve javított a betöltés sebességen. -
Prosectura2
tag
Most egyelőre a bezárásán ügyködök, egyelőre kevés sikerrel.
Ezt van benne a sudo crontabban:
27 10 x x x /bin/sh /home/username/pkill.sh
A scriptet futtathatóvá tettem (a biztonság kedvéért bárki által, a 777 kapcsolóval, hogy ne lehessen jogosultsági probléma). Ha parancssorból futtatom, hiba nélkül lefut és bezárja a processt.
Viszont a crontabban megadott időpontban nem zárult be az alkalmazás. Ha lekérdezem a crontab logjából, hogy mi történt, azt kapom, hogy óránként (minden óra 17 perckor) szerepel egy-egy bejegyzés, ilyesmi:
Mar 29 07:17:01 hostnév CRON[14386]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Arról van esetleg szó, hogy óránként vizsgálja meg a rendszer, van-e valamilyen végrehajtandó művelet, és csak akkor futtatja le a scriptet?
Mondjuk az olvastam, hogy ez percenként lefut, vagy esetleg módosítani kell a gyakoriságát? -
Zolee11
senior tag
Bakker, elindult. Eddig nem volt terminál üzenet sem, az is pillanatra elindult majd kilőtte magát, most ezt sorolja többször: (ez lehet normális)
(transgui: 1996): Gtk-CRITICAL **: IA_gtk_widget_realize: assertion 'GTK: WIDGET_ANCHORE (widget) | | GTK_IS_INVISIBLE (widget)' failed
Kikapcs, bekapcs, működik. Hát nem tudom hányszor próbáltam már, igaz mindig módosítottam picit ezen azon, de a legvégén a terminálban való futtatást nem próbáltam.
-
King Unique
titán
Én mondjuk így szoktam, de a vége elhagyható. Egyébként sok Linux ISO eleve hibrid és mindkét féle módon kiírhatók. A kolléga által említett UNetbootin egyébként az első opció szerint csinálja. A DD íráshoz pedig jó grafikus megoldás (lehet) például a multiplatformos Etcher. Nemrég cikkeztek is róla. Igaz, még béta állapotú, de már több rendszeren is használtam és ok volt.
-
-
bambano
titán
-
togvau
senior tag
Ez inkább korlátozás hogy mi férhet hozzá, nem az, hogy ne is figyeljen azon kívül.
smb.conf-nál az
interfaces = 192.168.0.0/24 eth0-el elértem, hogy csak lanon belül figyeljen, de ipv6-nál nem tudom korlátozni, mert ha ezt írom hogy interfaces = 192.168.0.0/24 fe80::/16 eth0 attól még ugyanúgy globális ipv6 címre is figyel. -
/var/log/syslog
-bólFeb 27 21:54:43 RenderServer systemd[1]: Reloading.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Started ACPI event daemon.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Listening on ACPID Listen Socket.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Started CUPS Printing Service.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Listening on CUPS Printing Service Sockets.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Mounted /media/M_expand.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Mounted /media/Unity/MOZAIK_TEMP.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Mounted /media/Unity.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Mounted /media/masfel.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Mounted /.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Started File System Check on /dev/md6.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Found device /dev/md6.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Created slice system-systemd\x2dfsck.slice.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Started File System Check on /dev/md14.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Found device /dev/md14.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Started File System Check on /dev/disk/by-uuid/d50d2f3a-e3a2-4466-b02e-a130c0426a2e.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Found device WDC_WD5000AAKX-08ERMA0 1.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Started File System Check on /dev/disk/by-uuid/b3ab155c-d3f2-46fe-a04f-76cd1cf49315.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Found device WDC_WD5003ABYX-01WERA0 1.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Started LSB: RPC portmapper replacement.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Reached target Network is Online.
Feb 27 21:54:44 RenderServer systemd[1]: Reached target RPC Port Mapper.újraindítja a hálózatot meg a nyomtatószolgatáltatást, de előtte is folyamatosak a logok, egy táphibától újraindulna az egész gép, egy HDD-hiba meg... egy oké, kettő már fura, de nyolc? kétlem.
nekem inkább úgy tűnik, mintha a systemd lenne a hülye valamiért.
(#25294) én szerintem egy döglődő táp ennél több hibát produkálna, de legyen igazad, inkább a táp, mint a HDD-k
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest