Hirdetés
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rhino666
addikt
válasz
Ablakos
üzenetére
Annyira biztonságos az ujjlenyomat-olvasós bejelentkezés, amennyire maga a mögötte lévő hardver megbízható. Azért nem fogja feloldani az ujjlenyomat-olvasós bejelentkezés a kulcstartót, mert a kulcstartó maga jelszóval van titkosítva. Ha jelszóval lépsz be, akkor ugyanazt a jelszót arra is használhatod, hogy automatikusan feloldd vele a kulcstartót (anélkül, hogy megint meg kellene adni). Ha a leolvasót használod, akkor nincs jelszó, amivel fel tudná oldani magát a kulcstartó (ezért első használatkor kérni fogja). Az ujjlenyomat-olvasó eszköz csak annyit közöl a rendszerrel, hogy tényleg a felhasználó ujja lett-e leolvasva vagy sem.
tl;dr: maga a kulcstartó nem támogatja az ujjlenyomat-olvasós feloldást, mivel konkrétan a jelszavaddal van titkosítva a benne lévő adat.
-
salaud
aktív tag
válasz
Ablakos
üzenetére
minek kell szénné variálni
Német humor.

Na azt képzeld el, amikor SLES-en kell beüzemelned SAP-t, és amikor valami nem megy, a fizetett suse support azt mondja a megoldás A, az SAP support meg azt mondja B. Majd két nap szopás és nettúrás után jössz rá hogy a megoldás nemhogy C, hanem Y.

Szerény véleményem az, hogy a németek gyártsanak bármit, csak szoftvert ne. Az nagyon nem megy nekik.
-
salaud
aktív tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Foglalja össze egy szóban az suse meggyőződését arról, mi az egyetlen üdvözüléshez vezető megoldás a felhasználó érdekében: yast2

Foglalja össze egy szóban, mit utálnak a felhasználók legjobban az suse-ben: yast2

Amúgy jó disztró tud lenni a Süsü, ha van fel éved rájönni az összes többi disztró logikájával szembemenő megoldásaikra, csak addig naponta nyálazod a lompost.
Engedd el a Debian vonalról tanultakat, dpkg, apt, konfigok helye, mit-hogyan. Yast, érted, a megváltó YAST!!!

-
-
válasz
Ablakos
üzenetére
A
network.targetnem jelenti azt, hogy aktívak az interfészek. Ezt a targetet többnyire leállításkor használják. Ez rengeteg helyen fellelhető az internetet, az AI megint nem tudta követni a világot.
Amennyiben egy népszerű disztróról beszélünk, bizonyára van benne épkézláb network manager, akkor ami neked kell:network-online.target -
bambano
titán
válasz
Ablakos
üzenetére
Az szokott a probléma lenni, hogy amely rendszereken rajta van a systemd áldása, ott a hálózatot már készre jelenti akkor, amikor fel vannak húzva az interfészek. Viszont a dhcp néha elég lassú, így van olyan pillanat, amikor interfész logikailag up-ban van, de nincs ip címe. Ha az apacs konfigba írtál fixen ip címet, akkor az apacs el fog hasalni, mert ip-re akar bindelni, ami nincs.
Vagy az a megoldás, hogy nem network target, hanem van valami network routable target (nem emlékszem fejből, majd kiguglizod), vagy az apacsot nem a systemd-vel indítod, hanem crontab-ból, időzítve.Jelenleg ingadozom aközött, hogy ezért pö
cs^H^Htering nőági felmenőit kellene megidéznem, vagy a debianos szkript írókét. Legyen 50-50%
-
Ablakos
addikt
válasz
Ablakos
üzenetére
A szokásos figyelmetlenségem. (de fejlődöm, mert telefonnal videóra veszem a telepítést így kiderült a hiba)
A/boot/efi rendben volt mountolva, de a partíció típusa Linux-on maradt és nem Linux EFI system. Csak a település legvégén szállt el az installer.
Most már végre előállt az alkotás.
-
bambano
titán
válasz
Ablakos
üzenetére
Hogy a régi raid1 metadata módszerrel kell létrehozni a raid1-et, és akkor működik.
Az új metadata módszer a raid kötet első blokkjára teszi a szuperblokkját (ki volt az az agyhalott, aki ezt kitalálta), ezért a raid kötet nem ismerhető fel sima fájlrendszerként, a régi meg a végére tette. -
Vasti74
senior tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Nem tudom manapság hol tart a világ, de régen a szolgáltató (internet szolgáltató) smtp szerverét használtuk erre a célra (relay, ha jól mondom, de már tényleg rég volt ;-). Akkoriban a GMail.nél engedélyezni kellett valahol ezt a lehetőséget, de mintha valami gondok is lettek volna vele néha, szóval jobb a békesség, meg a szolgáltatónak amúgy is van, működni is szokott, ennyi.
MTA téren is érdemes körülnézni: én még exim-et használtam, a sendmail tudtommal mindig körülményesebb volt. Gondolom van több alternatíva, érdemes valami egyszerű megoldást találni ;-)
-
urandom0
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
HA jól értem a dolgod, akkor távoli szerverre szeretnél ssh-n keresztül belépni, és ott dolgozni grafikus fájlkezelővel egy adott user nevében. Szerintem erre a megoldás az lesz, hogy az ~/.ssh mappádba csinálsz egy config fájlt, 600-as jogosultságot állítasz be neki (chmod 600 ~/.ssh/config), és valami ilyesmit írsz bele:
Host szerver
HostName szerver.hu
User www-data
PubkeyAuthentication yes
PasswordAuthentication no
IdentityFile ~/.ssh/id_ed25519_szerver
-
-
-
-
urandom0
őstag
-
-
Rhino666
addikt
válasz
Ablakos
üzenetére
Jelezd a deprecation problémát a fejlesztőnek, vagy használd az AUR verziót (ha Arch alapú a rendszer) a Flatpak helyett, vagy forítsd le magadnak forrásból, vagy keress alternatívát, vagy töröld, vagy használd tovább saját felelősségre.
-
Lenry
félisten
válasz
Ablakos
üzenetére
ha tippelnem kéne, akkor az van, hogy eddigre a hálózat már rég leállt, ezért nem tudja szabályosan lezárni a kapcsolatot a Samba, ezért kénytelen vagy megvárni, hogy timeoutoljon
próbáld ki úgy, hogy az fstab opciók közé beírod, hogy
_netdev(az alávonás fontos az elejére) -
Rhino666
addikt
válasz
Ablakos
üzenetére
Sok mindent nem fogsz észrevenni az X11-hez képest, mert leginkább jogosultsági/biztonsági/engedélyezési dolgokban tér el a háttérben (mi mihez férhet hozzá), amit ha tapasztalsz akkor már baj van (miért nem működik a képernyőmegosztás, global hotkey-ek, X11 SSH forwarding stb.). Persze ezekre is van megoldás, de nem minden rendszerben van implementálva OOB.
Ezen felül a már említett DPI, VRR, HDR és a többi 3 betűs modern megjelenítéssel kapcsolatos rövidítéssel való kompatibilitás egyértelmű előny lehet (már ha használod ezeket).
Én nem futottam bele különösebb hiányosságba, de elég ótvarul néz ki amikor a natív X11-es alkalmazásokat próbálja skálázni.
-
urandom0
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
A flatpak képes system és mezei user módban is telepíteni. Ha user módban veszel fel egy tárolót, és onnan telepítesz valamit, akkor az userként fog felmenni, ha pedig systemként, akkor system módban.
https://logout.hu/cikk/linux_a_flatpak/nevtelen_oldal.html -> "Rendszerszintű és felhasználószintű Flatpak telepítések"
-
-
-
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Azt jelezném nem vagyok szakétö,de probálok segíteni.
A raidról azt tudom most mondani,hhd-knek teljesen egyformának kell lenniük és amit mondasz jelenleg is két különböző hdd-t használsz és ez szerintem - ez okozza a problémádat.
Ezt az infot egy jó ismerősőm mondta,Ő is szerverekhez használja,tömören ennyit tudok monadi. -
bambano
titán
válasz
Ablakos
üzenetére
az efax végű az smr, az earx meg cmr.
ez baj.
ezt rosszul tűri a kernel. javasolt a cseréje. (az smr cseréje)az, hogy install után elindul a szinkronizáció, önmagában nem baj, mert tömb létrehozásakor kell. de ha ismételten elindul, az gond.
szerk: diszk hibát destruktívan badblocks -vsw-vel szoktam ellenőrizni, de ahhoz szét kell szedni a tömböt.
-
-
-
-
urandom0
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Én megnézném az /usr/lib/systemd/system/ és a /etc/systemd/system/ mappákban milyen .mount és .automount fájlok vannak, ha vannak egyáltalán. Ha vannak, én kitörölném őket.
Aztán megnézném, hogy nincs-e valamilyen felesleges mount vagy automount a systemctl -type=mount,automount paranccsal. Innen is lehet első körben tiltogatni, aztán reset, majd ha elérhető a megosztás, akkor törölni is. Esetleg megnézni, nincs-e valamilyen service, ami ilyet okozhat. -
-
urandom0
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Tudtommal nincs jelentősége. Az fstabban megadott csatolásokból is mount ponintot csinál a systemd, ha kiadod a systemctl --type=mount parancsot, láthatod is a mount pointokat. Szerintem egyszerűbb beszúrni fstabba egy sort, mint egy .mount (és egyetleg egy .automount) fájlt megírni.
De felcsatolhatod rc.local-ban is (ebből is systemd service lesz), vagy írhatsz saját systemd service-t hozzá, de igazából legegyszerűbb az fstab-os megoldás.
Ha esetleg speciálisabb opciók kellenek, amik nem érhetők el fstabból (pl. adott systemd unit függőségeként csatolódjon fel a partíció), akkor érdemes rá systemd mount-ot írni. -
-
Longeye
tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Az Ubuntun en_HU, illetve en_US a nyelvi beállítás. Próbáld meg átállítani hu_HU-ra!
Itt egy link hozzá:
https://www.thomas-krenn.com/en/wiki/Configure_Locales_in_UbuntuLehet, hogy nincs igazam, de van egy olyan érzésem, hogy ez meg fogja oldani.

-
Longeye
tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Ha jól látom, akkor az összes RB-vel kezdődő fájlt szeretnéd átmásolni a Downloads mappádba. Én megszokásból
RB*.*-ot szoktam ilyenkor használni, mert Windows-on a sima csillag szerintem csak a kiterjesztés nélküli fájlok között válogat.
Azaz így működnie kéne:scp -P 2022 admin@192.168.200.254:RB*.* Downloads/Szerintem...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PC Game Pass előfizetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- The Elder Scrolls Online Imperial Collector s Edition
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Apple iPad Air 2 (A1567) 32GB Wi-Fi + Cellular Arany
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 234 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- 27% - ÚJ Dell Alienware AW2725DF QD-OLED Monitor! 2560x1440 / 360Hz / 0.03ms / Adaptive-Sync
- Eladó Samsung Galaxy A50 4/128GB kék / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Engedd el a Debian vonalról tanultakat, dpkg, apt, konfigok helye, mit-hogyan. Yast, érted, a megváltó YAST!!! 

Nagyon gáz.