Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Lacc

aktív tag

válasz Lenry #33717 üzenetére

Igen KDE-t is ahogy fentebb írtam, de az még rosszabb, a fájl és könyvtárak drag and drop feature nem igazán működik nekem Dolphinban. (Bár van egy youtube videó, jó látni nem csak én szenvedek vele), másik problémám, hogy a scaling nem mindig működik minden applikációnál, jó lenne egy 125% vagy 150%, mert akkor jobban lehetne ujjal vezérelni tablet móddal.

Többiről nem igazán írták hogy jó lenne, talán az Elementary OS 7.1 kaphatna esélyt (nem tudom mi a DE neve, valami Pantheon)

Elméletben a Gnome a legjobb, ahogy olvasom, de kinek működik, kinek nem, van egy-két jó gnome extension de sajnos nem mindegyik extension kompatibilis az újabb Gnome verziókkal.

• Lacc

aktív tag

Üdvözletem,

Érintőképernyős notebook esetében van valami jó összefoglaló dokumentáció a különböző hibákra, vagy ami nagyon irritál az a virtuális billentyűzet hol feljön hol nem?
    Fedora és Ubuntu Gnomemmal (legújabb 39-es fedora és 23.10-es ubuntu) ugyanúgy az a hiba (mint egy youtube-on is ismertett) és a KDE, hát igen az még kevésbbé működik.

Egy HP x360-as notebookom van érintőképernyővel, ami egész jól forgatja a képernyőt a laptop pozi alapján és a touch gesture-ok is jól mennek.
    Ellenben, a virtuális billetnyűzet kifejezetten orosz rulett módon működik, vagy feljön, vagy nem, hiába a firefox ott vagy feljön vagy nem a bill, a chromium alapú ott soha, elég sokszor még a login során sem, vissza, ki-be hajtom a laptopot, akkor valami. Redditen olvastam még, hogy a Wayland nem olyan jó, olyat is olvastam aki ugyanezzel a hibával küzd mint én évek óta, és olyat is, akinél semmi baj sincs.
    Hiába állítottam be, hogy elérhető legyen a virt bill a topbaron, az sem mindig reagál.

Állítólag van egy jó gnome extension ami jobb mitn a beépített virt bill, de az meg nem műkődik az új gnome verzióval (vagy Wayland-del ahogy olvastam) :R

• Lacc

aktív tag

Üdv!

Elkezdtem használni a make -j linux parancsot. OpenCV esetében, az Intel 6700HQ (laptop) esetében, semmi probléma nincs, ha make -j4 vagy make -j8 4/8 szálon lefut probléma mentesen a build, 15 perc alatt
    Azonban, a Ryzen 3600 processzor esetében (ugyanaz az OS, RAM mennyiség) már eléggé kiábrándító az eredmény. Legtöbb esetben make -j4 vagy make -j6 vagy make -j12 egész egyszerűen hibára fut mindig, rákerestem, azt írták, hogy futtasam újra, türelem, egyszer csak jó lesz. Nekem nem igazán akart sikerülni, szóval fogtam, és egyszálon futattam és akkor jó lett make -j1, na de akkor 1.5 óra alatt végez az egésszel, és az nagyon sok idő.
    Mi lehet az oka? Nem tudja a linux kernel megfelelően támogadni a Ryzen processzorakat ha többszálon kell dolgozni? (Ami nem igaz, mert más esetben nem tapasztaltam ilyet, csak a makeparancsnál eddig).
    Leteszteltem további 2 inteles és 1 ryzen-es procik esetében, az eredmény ugyanaz, az intel procik esetében, nincs probléma a make parancsot többszálon használni, de a másik Ryzen 2700 esetében is ugyanez a szindróma, mint a másik Ryzen procinál.
    Pedig a téma érdekel, ami miatt többször kellhet majd a make parancsot használni, viszont az elfogadthatlan - mai inflációs és piaci körülményeket figyelembe véve - hogy egy AMD-s proci esetében ennyire használhatatlan a több szálon való használata a make-nek.

Rendszer: Ubuntu 20.04.3 (Legfrissebb) - Egy Laptop esetében Ubuntu 21.10, aminek Intel i5 4300U processzora van.

System Monitor-t nézegetve látom, hogy a Linux, a proci szálakat/magokat sokkal gyakrabban váltogatja, ha single core-os alkalmazásról van szó.
    Egy single-core-os alkalmazást futattva, vagy Python programot amit direkt így irtam meg, a feladatkezelőben látszik, hogy mindkét Ryzen CPU esetében olyan 15 másodpercenként váltja a szálakat, viszont Intel CPU esetékben csak 25-35 másodpercenként.

Másnak is volt ehhez hasonló tapasztalata az AMD és Intel CPU használata között? (Eddig az elmúlt 15 évben, én csak párszor tapasztaltam)

Igazából megfogalmazodott bennem két kérdés, platformot kellene váltani Intel-re (AMD-t most elfelejteni) vagy másik OS-re váltani (ami anyagilag kedvezőbb, főleg Karácsony előtt)

• Lacc

aktív tag

Hali.

KDE alatt hogyan tudom kideríteni, hogy mi a picsr lassú, kihagy és laggol a gépelés?
    Firefox, Chrome, JetBrains IDE-k, KDE alkalmazásindító esetén a gépelés, vagy kihagy betűket, hiába ütöm le a P betűt, delete, backspace nem jelenk meg sosem.
    Amit észrevettem, hogy az Orosz billntyúzet kiosztásra is azt írja ki, hogy német (igaz német fonetikusan használom, de akkor is furi) :R

• Lacc

aktív tag

Helló.

Az iiyama t2452mts multitouch monitorokhoz van driver? Fedora 25-n próbáltam, de valamiért az érintési pont jobbra kb 200px-xel arrébb történik állandoan. Ubuntu 16.04 alatt pedig jó az érintési pont, de ott meg csak ennyi műkődik, mozgatni nem lehet az ablakokat. Vagy lehet csak más DE-t kellene használni?

• Lacc

aktív tag

válasz Vladi #25555 üzenetére

1. Volt olyan scenario is.
    2. Az is volt, láttam erről leírásokat.
    3. Igaz, meg is teszem, itt a link, már írtam is hozzá.
    4. Most jeleztem. Igazából a Chromium is bugreport után nem volt kedvem jelezni.

Ami nekem feltűnt, hogy amikor a PC-n volt telepítve csak maga az Ubuntu, és nem UEFI-ben, akkor nem volt gond.
    Most UEFI-ben a Windows 10-el, gond van 16.04.2 LTS, 16.10 és 17.04-en is. (Ha magában volt a 16.04.2 LTS legacy módban, akkor felment)
    A virtualbox rákérdezett, hogy kikapcsolja-e a 'secure boot'-ot. Ha igen, vagy nem-re mentem, ugyanaz a hiba kód jött.

Ezt megírtam, szerintem valahol itt lehet a probléma.

• Lacc

aktív tag

válasz Lenry #25551 üzenetére

Volt mindkét verzió. De a legtöbbször letöltöm. 2 esetben viszont a parancssoros megoldás volt.
    Annyi, hogy a hibát beírva a keresőbe, már a mai napon találtam Bug reportot az ubuntu-nál. Ott is egy csóka ugyanazokat végig próbálta mint én, de nem sikerült neki, aki meg a ticket-et kezelte, az nem tudta produkálni a hibát.

@bambano: Vagrant-hoz kell a VirtualBox, KVM-et egyszer próbáltam, de nem jött össze, viszont ott lehet valamit én rontottam el, mert rendkívül sok cuccot kellett telepíteni a terminalban, és a parancsok több mint felét nem is értettem, hogy mire való, de a hsz-ek alapján másnak működött, nekem meg nem.

• Lacc

aktív tag

Szívem szerint a kezdő fórumba írnám, de ez már lassan egy kabaré, hogy nem tudok dolgozni.

Virtualbox-ot tenném fel Vagranttal. De a Virtualbox nem akarja magát normálisan feltelepíteni, mindig jött hülye hibával, rákerestem, megoldottam, akkor újabb hibát dob. Na mindegy, újrapakoltam az Ubuntu 16.04-et (legfrissebb) és a legfrissebb VirtualBoxot telepítem.

Az alap probléma ez:

WARNING: The character device /dev/vboxdrv does not exist.
    Please install the virtualbox-dkms package and the appropriate headers, most likely linux-headers-generic.

You will not be able to start VMs until this problem is fixed.

Na most én telepítettem a linux-headers-generic-et és a virtualbox-dkms-et, de akkor sincs semmi változás, ugyanez a hibaüzenet.

Ha pedig a következő parancsot adom ki, akkor összeomlik az egész: sudo dpkg-reconfigure virtualbox-dkms
    Azt írja, hogy a
    virtualbox.service - LSB: VirtualBox Linux kernel module Loaded: loaded (/etc/init.d/virtualbox; bad; vendor preset: enabled)
    Active: failed (Result: exit-code) since <mai dátum :D>
    Process: 24707 ExecStart=/etc/init.d/virtualbox start (code=exited, status=1/FAILURE)

Így még csak a következő javasolt parancs sudo dpkg-reconfigure virtualbox sem tudom kiadni, mert rinyál hogy rossz a dkms.

Sosem volt gondom eddig VB felrakásával, de most erősen kifog rajtam.

• Lacc

aktív tag

válasz Frawly #25540 üzenetére

Lehet, amikor olvastam erről leírást, akkor csak azt láttam, hogy windows 8.1-nél ezt hogyan kell kikapcsolni (shift + win bill kombó talán), windows 10-nél csak simán vezérlő pultban kapcsoltam ki.

Már a témánál tartva. Jó pár éve volt nálam olyan, hogy Ubuntu és Windows volt egy gépen. De ami nekem most feltünt, de lehet rosszul emlékszem. Most a sorrend Bios (alaplap márkája kiírodik, régen a proci és ram méret is szerepelt :) ) -> Grub2 betöltő -> választom hogy Windows 10, és újra indul az egész, ismét a Bios -> aztán a Windows bebootol.
    Régen, mintha nem volt újraindulás, nem emlékszem arra, hogy a Bios képernyő mégegyszer megjelent volna. Most meg igen.

Vagy csak egy szimpla rossz vicc, eselteg bosszú feature került be a Grub2-be, ha valaki Windowst is használt az Ubuntu mellette? :DDD

• Lacc

aktív tag

válasz Lenry #25537 üzenetére

Jó, igaz :), hülyén fogalmaztam.

Amint már nem csak az Ubuntut kell betöltenie, hanem a Windowst is azóta bosszúból lassan tölti be az Ubit :D.
    Érdekes, hogy PC-n a frissítések között megjelent Grub2-es frissítés (Laptopon nem), és azt telepítve javított a betöltés sebességen.

• Lacc

aktív tag

Helló.

Az mitől van és mit tehetek ellene, hogy a Grub2 feltelepítése után (van Windows 10-es rendszer is), akkor az Ubuntu betöltése már 3x annyi ideig tart?
    Ezt tapasztaltam a laptopon (HP) és egy PC-n is (Asus alaplap). Mindkettőnél volt, hogy magában volt az Ubuntu 16.04.2 illetve, hogy kapott Windows-t is a nyakára. Amint a Grub2 lett az elsődleges partíció betöltő, akkor az Ubuntu és Windows betöltési ideje is megugrott, a Windows 10-nek 2x annyi az Ubuntunak már 3x annyi ideig tölt be.

Új hozzászólás Aktív témák