- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FLATRONW
őstag
Köszönöm. Tényleg megjelenik, hogyha több nyelv is be van állítva. A baj az volt, hogy nem a Régió beállításokban adtam hozzá a másik nyelvet, hanem a Nyelvek beállításokban adtam hozzá. Sima felhasználói hiba.
Azonban a gyorsbillentyűt nem tudom beállítani, mert a 2-es ponttal jelzet Layout Settings nincs ott, ahol lennie kellene. Igazából ez nem annyira nagy baj, mert így már anélkül is tudok váltani a nyelvek között. -
tvamos
nagyúr
Ahogy latom, nem kell nekem annyira ez a vlc dolog. Mar most is teljesen be van lassulva a kis cucc, ez gondolom nem hasznalna neki. Csak debuggolasra kellett volna, de mar megy rendesen a wifi.
A kamera sjnos nem megy tokeletesen... erre keresem most a megoldast. -
n00n
őstag
Köszönöm. Így szerkesztettem és kiszedtem a sudo és root szavakat, illetve -delete opcióval törlöm. Működik. Mindig tanul az ember.
@lionhearted: Köszönöm neked is.
@bambano: Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet a hülyeségre. A neten kb 100 ilyen leírás található, ahol így van megoldva. Igen, ez egy Samba megosztás. Hogyan húzhatja le az egész gépet? Hardlinkkel? Ez akkor is igaz, ha -delete opcióval törlök, vagy csak az rm-re? Ebbe a mappába csak a share-ről törölt dolgok kerülnek és igen, másik partíción van. Akkor nincs okom ezen aggódni? -
-
hódmaci
senior tag
-
kispx
addikt
Stable ágban. Bétában már nem is tudom, hogy mikor javítva volt.
-
N0zer0
senior tag
Kösz, hogy betetted, de újdonságot nem láttam rajta. Mondjuk ez a muksó is megkímélhetett volna a lengyel szarától, feltehette volna angol nyelvű Linuxra, meg a tucc-tucc is idegesítő alatta. A bemutatott dolgokat tudja a 4.X-es KDE is. Az 5-ösnek az lesz az értelme, hogy megszűnnek remélhetőleg a 4-es évek óta meglévő bugjai (pl. ikonok eltűnése boot után véletlenszerűen az asztalról egy gyanús görgetősáv kíséretében, vagy a kis méretre tett programok megakadályozhatatlan kiszürkülése a tálcán), és kapunk helyettük újakat.
-
N0zer0
senior tag
-
-
N0zer0
senior tag
Lehet Arch lesz belőle. Csak kár lenne a Mintért, mert amúgy tetszik, minden szempontból bevált, csak ez a fránya csomagfrissesség.
Mondjuk ilyen szempontból a legrosszabb a Debian, abban tényleg ezer éves csomagok vannak. A VLC nightly Ubuntura is feltehető, valahogy Mintre is fel lehet szögelni.
A dd-vel meg továbbra is az a bajom, hogy míg teleirkálom a szabad területet (akár csak nullákkal), az tovább tart, mint ha csak arra a kevés adat törlésére mennék rá, de ha már ennyien ajánljátok (ajánlották egy másik oldalon is egy másik kérdezőnek), akkor ki fogom próbálni.
-
N0zer0
senior tag
Ilyen kevés válasszal nem épp reprezentatív, de kb. azokat az eredményeket hozza, mint a többi statisztika vagy a distrowatch. Legtöbben az Unityt utálják, ez is egyértelmű, szóval az eredmények reálisnak tűnnek. Egyedül az a meglepő, hogy milyen kimagaslóan jól szerepel az Arch Linux. Gondolkoztam én is rajta, hogy azt teszem fel, de több helyen írták, hogy az csak olyan nagyon faszányos überhyperkockáknak van, akik pengébbek, mint Chuck Norris, és még a szülinapjukat is binárisan tartják nyilván, meg már az óvodában is pingvin volt a jelük, mert elég sokat kell reszelni a rendszert, hogy tényleg minden működjön rajta.
-
bambano
titán
-
-
-
/etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
#Entry for /dev/sdb3 :
UUID=c8f48bc5-17b0-48a6-91bf-353aa6b767fb / ext4 errors=remount-ro 0 1
#Entry for /dev/sdb2 :
UUID=786EEEFC55EE5721 /media/Adatok ntfs-3g defaults,nosuid,nodev,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdb1 :
UUID=28D037AED03780DC /media/Windows_XP ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sda1 :
UUID=94BC8B3EBC8B1A3E /media/Zsolti ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 00
#Entry for /dev/sdb4 :
UUID=874caa2a-0078-426d-b07a-730d7301b8dd none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0mint@mint-desktop ~ $ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 186,3G 0 disk
├─sda1 8:1 0 20G 0 part /media/Windows_XP
├─sda2 8:2 0 146,3G 0 part /media/Adatok
├─sda3 8:3 0 18,1G 0 part /
└─sda4 8:4 0 1,9G 0 part [SWAP]
sdb 8:16 0 149,1G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 149G 0 part /media/ZsoltiEgyébként mégegy noob kérdés; amikor a fentebbi Gnome progival nézegettem, a Swap meghajtó nincs formázva, ez számít?
-
-
Siriusb
veterán
Egyrészt a többesszámra kellene figyelni:
the differences between the source files and the existing filesMásrészt:
Rsync finds files that need to be transferred using a "quick check" algorithm (by default) that looks for files
that have changed in size or in last-modified time. -
F34R
nagyúr
Jah amilyen utemben halad a systemd en nem kerek belole. bekerul a testingbe utanna harom nap utan mar megy is elesen a core-ba. Eloszor beszippantotta az udev-et, majd befogja a polkitet es egy halom dolgot integral majd. Olyan dolgokat rak default-ra amit csak a kesobbi systemd frissites tesz opcionalissa.
[link]nem is nagyon lesz mar olyan distro ami a sima sysvinit vagy valamilyen valtozatat hasznalja majd
(#19143) Iscariah
reszben igaza is van.
#19148) bambano
elmeletileg a systemd service scriptjei jok minden distro-n, habar irhatsz magadnak is egyet azert nem osszemerheto a sima shell init-el ugye?
-
bambano
titán
kiszámolta valaki, hogy ehhez a teljesen felesleges változtatáshoz a debian userek által írt szkriptek átfaragása mennyi idő és pénz? biztosan nem. úgyhogy az a 4-5 okostojás (mert kb. ekkora *TÖMEG* szavazott a debiannál a váltásra), eszméletlen kiadásokba verte az usereket. hasonló okos ötletekért épp egy má$ik cég arcát verik le...
most arról nem beszéltem, hogy a jelenlegi rendszer az szabványos, a systemd meg valami falusi kocsmában megálmodott "architektúra".
-
ahhoz a kommentedhez azt tudom hozzáfűzni, hogy amíg otthon játszik az ember, addig szívesen kísérletezgetek, de ne legyen már potenciális katasztrófa forrása az, hogy frissen tartom a Debiant a céges szerveren.
persze reménykedek benne, hogy Debianék bugmentesebben zavarják le az átállást, mint anno Archék csinálják, de azért nem zavarna, ha emiatt egyáltalán nem kéne aggódnom.
-
LógaGéza
veterán
Próbáltam meghívni PuTTY-ból is, ugyanezt kaptam, végülis -vt kapcsolóval elindult.
Kipróbálom az ajánlásokat, köszönöm
Igazából a legnagyobb problémám az, hogy nem találok egy olyan óraprogramot, ami kiírná az időt a kép felé... Kb egész nap ezt kerestem, 0 sikerrel. Anno az osd_clock-ot használtam, de most azon kivül, hogy 100%-on pörgeti a procit, semmi mást nem csinál...
Pedig annyira egyszerű probléma, hogy eszméletlen, de mégsincs semmi... -
ksanc
őstag
Köszönöm!
Ez is jónak tűnik, egy gondom van vele: telepítős. Azt nem említettem, hogy nincs merevlemez a gépben.
De úgy látom, lehet pendrive-ra is telepíteni, viszont ezen az ősöreg P1-en nem lehet usb-ről bootolni.
Akad két fokkal modernebb gép, de azokban nincs elég pci slot a hálókártyáknak... -
_Dumber_
őstag
Én tegnap szívtam az alsa-val
Van ugye rajta egy MASTER , egy HEADPHONE és egy SPEAKER csatorna. Lehet állítani külön-külön is.
Ha rákattintok a systemtray-en lévő ikonra a középső gombbal akkor lenémítja az aktuális csatornát (pl speaker) és a mastert is. Újbóli kattintásra viszont csak a masterre adja vissza a hangot, így néma marad. Ki kell nyitnom a alsamixert, hogy legyen újra hang . Rendszer: Manjaro-0.8.9 - Openbox
Ez a funkció Kubuntu alatt tökéletesen működik.
Átmeneti megoldásnak (vagy véglegesnek) legyúrtam az ALSA-t és felraktam a PULSE-t.
Most tökéletes. Mivel én csak hangszórót és fülest használok a laptopon ezért ez nekem így is jó.Azért érdekelne, hogy mitől lehet a gond, és hogy hol birizgáljam, hogy jó legyen az ALSA?
-
ngabor2
nagyúr
Csak kínlódok ezzel a "csodás" driverrel. Catalyst 13.251, ami elvileg támogatja a HD 8000M sorozatot is. Lefordítottam a debeket (fglrx, -dev, -amdcccle), feltettem... és természetesen nem megy. De legalább újra tudtam tenni a display managert, és gyorsan vissza tudtam állítani a unityt.
mod: újabb fejlemény: ismét feltettem a debeket, indítottam egy x-et, manuálisan átmásoltam a switchlibglx-et a 64-bites könyvtárba. Már csak azt nem találom, hogy milyen linkre panaszkodik.
ngabor2@g510:~$ sudo aticonfig --initial -f
Uninitialised file found, configuring.
PowerXpress info: Diagnostic output from /usr/lib64/fglrx/switchlibglx:
update-alternatives: figyelj!: forcing reinstallation of alternative /usr/lib/fglrx/ld.so.conf because link group x86_64-linux-gnu_gl_conf is broken
update-alternatives: figyelj!: not replacing /usr/lib/x86_64-linux-gnu/xorg/extra-modules with a link -
Jim-Y
veterán
Hát nem tudom, az SSD-m egy -szerintem- elég jóféle és megbízhatónak mondott SSD, és eddig még soha nem volt vele problémám win alatt (Samsung 830) és az állapota is több mint jó még, mégis
Linux Mint 13 instabil + kp, 14 instabil + kp, 15 instabil, Ubuntu 13.04 instabil + kp, 12.04 instabil, Debian 7 wheezy volt a legjobb, itt csak minden 3. indításkor volt kernel panic.Nem tudtam egyébként rájönni, hogy miért, azóta a linux nem ssd-n van, hanem hdd-n most nincs kp meg instabilitás csak az említett vga driver probléma. Szóval mégiscsak az ssd volt a ludas, de érdekes mód win7, win8, és most win8.1 is stabil az ssd-n, szóval rejtély
-
-
pitman
őstag
Köszönöm, ki fogom próbálni a 2013-as csomagra, hátha ez alapján jutok valamire.
Amit eddig meg tudtam nézni, az a következő: Leszedtem (volna) a csomagkezelőben meglevő 2011-es verzió fájllistája alapján a fájlokat. Viszont egy nincs fent a hivatkozott helyen az ubuntu szerverén, ilyenkor mi van?
Megpróbáltam név alapján rákeresni, meg is találtam, le is töltöttem, de a synaptic a teljes letöltött fájlcsomagra azt mondja, hogy egy fájl sérült és nem telepít semmit (valószínűleg azt nem szereti, ami máshonnan lett leszedve). Tehát most az a helyzet, hogy azt sem tudom feltenni, ami a csomagkezelő listájában ott lenne. -
pitman
őstag
Igazad lett, nem sikerült a telepítés, mivel van néhány függősége.
Most megpróbálom valahogy ezeket levadászni, a telepítés során kapott hibalista alapján.
Arra gondoltam még, hogy felteszem a 2011-es változatot, mivel ahhoz rendelkezek teljes fájllistával és ezt követően arra megpróbálom rátelepíteni a 2013-as csomagokat, amiket linkeltél.Nagyon olyan meglátásom van, hogy a program telepítés, frissítés linux alatt net nélkül egy rémálom - főleg egy kezdőnek. Nem tudom, nem gondoltak arra, hogy olyan helyre is kerülhet ilyen rendszer, ahol nem megoldott az internetkapcsolat, de mégis szükség lehet a rendszer módosítására? Persze lehet, hogy van erre megoldás csak még nem jöttem rá.
-
pitman
őstag
bob.zxr
Ez nem túl jó hír.MacCaine
Megnéztem a Hugin oldalán a forráskódból való fordítást, nem értek belőle szinte semmit. Azt viszont látom, hogy ehhez is egy csomó dolgot kellene letölteni?, hogy egyáltalán el lehessen kezdeni a dolgot.
Nagyon kezdő vagyok még (most próbálkozok Linuxra áttérni és próbálom életre kelteni alatta azokat a programokat, amiket jelenleg használok), valószínűleg nem fog menni a dolog.
Jelen helyzetben nem tudok netet varázsolni a gépre.Létezik a 2013-as verziónak lefordított változata, mert én nem lelek ilyet? Egyedül egy hugin-2013.0.0.tar.bz2 nevű állományt találtam, amit le lehet tölteni. Véleményem szerint ez lehet a forráskód.
-
pitman
őstag
Nincsen, ezért kérdés, hogy a listát hogy tudnám frissíteni másik gép (netes) segítségével (a listát letöltve, beimportálva). Mert ez után a synaptic már gyárt nekem listát a letöltendő csomagokról, ha valamit kiválasztok telepítésre. A lista alapján másik gépen leszedem a csomagokat és azt már fel tudom tenni a net nélküli gépre.
-
pitman
őstag
Azt szeretném, hogy a csomagkezelő (pl. a synaptic, grafikus felületen) minden progi legújabb, aktuális verzióját mutassa, ne azt, ami a disztribúció kiadásakor volt aktuális. Ez alapján már gyártatni tudok vele egy listát, amivel azokat a progikat célzottan le tudom szedni, ami nekem kell és amit frissíteni/telepíteni szeretnék. Tehát nem a teljes rendszert akarom frissíteni, csak néhány progit (nyilván a saját függőségükkel együtt).
Most viszont van olyan progi, aminek két évvel ezelőtti változata van a listán, a közben kijött két főverzió pedig nincs, így nem is tudom letölteni.
-
pitman
őstag
Köszönöm, sajnos nem teljesen látom át, hogy mit kellene csinálni.
Ebből mintha azt szűrném le, hogy honnan lehet az ubuntu frissítéseket leszedni. Azokat a fájlokat, amiket ír, a Mint esetében nem találom. Én csak magának a listának a frissítését szeretném valahogy megoldani, nem a kész csomagokat letölteni. -
-
Claude Leon
senior tag
Köszönöm a mellékelteket, miután ugyanezt (némi utánaolvasással) előállítottam (ugyan mate-n, de az nem sokban befojásolja a végeredményt), rájöttem (persze a topot memóriafoglalás szerint rendezve) a titok nyitjára.
A wm-bluetooth vacakjai a legludasabbak, de van még mellette más is.A fedoram megelégszik 170MB-al, működő bt-vel, de azt úgy kellett összevadászni morzsánként, nem volt alapból belemelllékelve minden frinc-franccal együtt
-
Jester01
veterán
-
Apollyon
Korrektor
Igen, leírtam a véleményem, és mivel felsorolt három lehetőséget, kiválasztottam egyet közülük ;) Azért egy Minten biztos könnyebb elevickélni mint egy Debianon legalábbis kezdésként, aztán amikor már semmi alap dolog nem okoz problémát el lehet kerülni az összes ubuntu alapú disztrót. Nah így már világos?
-
llaszlo
veterán
OK értem, és van hozzá leírás, hogy hogyan lehet normálisan telepíteni Linux Mint Maya-ra? Mert én kerestem és ki is próbáltam többet is, viszont egyik sem működött rendesen. Meg a megjelenése is más, mint amit a gnome honlapján láttam. Ebből gondoltam, hogy nem a végleges verzió van fent.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Linux kezdőknek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Építő/felújító topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gyermek PC játékok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest