- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Távozik a Honor vezérigazgatója
- Poco X6 Pro - ötös alá
- LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pitman
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Kb. egy hónapja kértem már segítséget, hogy miként lehetne Internet nélkül Linux Mintet (16) telepíteni úgy, hogy az magyar nyelvű legyen, illetve azon programok legfrissebb verziói legyenek telepítve, melyek nekem fontosak. A kapott útmutatások alapján nem tudtam megoldani a dolgot. Ezért felhagytam a próbálkozással. A gépet elvittem olyan helyre, ahol van net és ott telepítettem fel. A Telepítés sikerült (bár nem volt egyszerű, illetve sikerült szinte mindent beállítsak és telepítsek.
Egy nagy problémám van, mellyel nem tudok mit kezdeni:
Nem tudok nyomtatni. Egy Minolta PagePro 1250E PostScript nyomtatót kellene életre kelteni. Először saját magam próbáltam a nyomtatót beállítani: a listából kiválasztottam a gyártót, típust, drivert mindent elfogadott. Kétféle drivert (PPD) lehet választani, a foomatic választása esetén nem nyomtat semmit. A nyomtatási sorban a doksi megjelenik, majd közli, hogy a nyomtatás kész és ennyi. A nyomtató meg sem mozdul. A normál PPD esetén pedig a lap tetejére nyomtat egy sort, benne egy PPD verziószámmal és honlapcímmel és ennyi.Ezt követően a nyomtatót eltávolítottam és hagytam, hogy a rendszer magától telepítse. Ebben az esetben nem az adott típushoz való PPD települt, hanem a generic PS, mellyel a nyomtató már nyomtat, azonban ez is használhatatlan: Libreoffice Writer és Calc alól próbálkoztam, akárhány oldalas is a dokumentum, az első oldalt kinyomtatja, majd két üres oldalt és ennyi.
A neten rákerestem a nyomtatóra, a Mint oldalán azt találtam, hogy elméletileg tökéletesen kellene működjön. Linuxos nyomtatással foglalkozó oldalon megtaláltam a kétfajta PPD-t, amit a rendszerben lehet választani, ezeket letöltöttem a külső oldalról (nem Mint-es), de az eredmény ugyanaz, mint a Mint saját PPD-ivel.
A végén megpróbáltam azt a PPD-t kézzel megadni neki, mely a nyomtatóhoz járt Windows alá. Ezt elfogadja, nyomtat is vele (minden oldalt kinyom, nincsenek üres oldalak), viszont ezzel a fekvő tájolású oldalakat nem forgatja át az álló oldalra (vagyis az álló lapon keresztbe nyomtatja, a két széle lemarad). Ha az orientációt a nyomtató tulajdonságainál átállítom fekvőre, csak hibaüzenetet nyomtat, semmi mást nem. Tehát ez a megoldás is használhatatlan, mert nem lehet vele fekvő tájolású oldalt nyomtatni. A fent említett generic PPD esetén az automata forgatás működik.
Találkozott már valaki ilyennel, mit lehet ezzel kezdeni?
-
pitman
őstag
Köszönöm, ki fogom próbálni a 2013-as csomagra, hátha ez alapján jutok valamire.
Amit eddig meg tudtam nézni, az a következő: Leszedtem (volna) a csomagkezelőben meglevő 2011-es verzió fájllistája alapján a fájlokat. Viszont egy nincs fent a hivatkozott helyen az ubuntu szerverén, ilyenkor mi van?
Megpróbáltam név alapján rákeresni, meg is találtam, le is töltöttem, de a synaptic a teljes letöltött fájlcsomagra azt mondja, hogy egy fájl sérült és nem telepít semmit (valószínűleg azt nem szereti, ami máshonnan lett leszedve). Tehát most az a helyzet, hogy azt sem tudom feltenni, ami a csomagkezelő listájában ott lenne. -
pitman
őstag
Igazad lett, nem sikerült a telepítés, mivel van néhány függősége.
Most megpróbálom valahogy ezeket levadászni, a telepítés során kapott hibalista alapján.
Arra gondoltam még, hogy felteszem a 2011-es változatot, mivel ahhoz rendelkezek teljes fájllistával és ezt követően arra megpróbálom rátelepíteni a 2013-as csomagokat, amiket linkeltél.Nagyon olyan meglátásom van, hogy a program telepítés, frissítés linux alatt net nélkül egy rémálom - főleg egy kezdőnek. Nem tudom, nem gondoltak arra, hogy olyan helyre is kerülhet ilyen rendszer, ahol nem megoldott az internetkapcsolat, de mégis szükség lehet a rendszer módosítására? Persze lehet, hogy van erre megoldás csak még nem jöttem rá.
-
pitman
őstag
bob.zxr
Ez nem túl jó hír.MacCaine
Megnéztem a Hugin oldalán a forráskódból való fordítást, nem értek belőle szinte semmit. Azt viszont látom, hogy ehhez is egy csomó dolgot kellene letölteni?, hogy egyáltalán el lehessen kezdeni a dolgot.
Nagyon kezdő vagyok még (most próbálkozok Linuxra áttérni és próbálom életre kelteni alatta azokat a programokat, amiket jelenleg használok), valószínűleg nem fog menni a dolog.
Jelen helyzetben nem tudok netet varázsolni a gépre.Létezik a 2013-as verziónak lefordított változata, mert én nem lelek ilyet? Egyedül egy hugin-2013.0.0.tar.bz2 nevű állományt találtam, amit le lehet tölteni. Véleményem szerint ez lehet a forráskód.
-
pitman
őstag
válasz MacCaine #18693 üzenetére
Nem a teljes rendszert szeretném frissíteni, csak bizonyos programokat letölteni (amik eleve nincsenek fent), vagy már fent levő helyett az időközben megjelent új változatot.
Pl. a Hugin nevű panoráma összerakó progi most a 2013-as verziónál tart, de a Mint 15 listájában a 2011-es verzió szerepel, tehát csak annak a letöltési adatait tudom kinyerni és azt tudom letölteni és feltenni, de én a 2013-as verziót szeretném. -
pitman
őstag
Nincsen, ezért kérdés, hogy a listát hogy tudnám frissíteni másik gép (netes) segítségével (a listát letöltve, beimportálva). Mert ez után a synaptic már gyárt nekem listát a letöltendő csomagokról, ha valamit kiválasztok telepítésre. A lista alapján másik gépen leszedem a csomagokat és azt már fel tudom tenni a net nélküli gépre.
-
pitman
őstag
Azt szeretném, hogy a csomagkezelő (pl. a synaptic, grafikus felületen) minden progi legújabb, aktuális verzióját mutassa, ne azt, ami a disztribúció kiadásakor volt aktuális. Ez alapján már gyártatni tudok vele egy listát, amivel azokat a progikat célzottan le tudom szedni, ami nekem kell és amit frissíteni/telepíteni szeretnék. Tehát nem a teljes rendszert akarom frissíteni, csak néhány progit (nyilván a saját függőségükkel együtt).
Most viszont van olyan progi, aminek két évvel ezelőtti változata van a listán, a közben kijött két főverzió pedig nincs, így nem is tudom letölteni.
[ Szerkesztve ]
-
pitman
őstag
Köszönöm, sajnos nem teljesen látom át, hogy mit kellene csinálni.
Ebből mintha azt szűrném le, hogy honnan lehet az ubuntu frissítéseket leszedni. Azokat a fájlokat, amiket ír, a Mint esetében nem találom. Én csak magának a listának a frissítését szeretném valahogy megoldani, nem a kész csomagokat letölteni. -
pitman
őstag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. A kérdésemet feltettem már a kezdő topic-ban is, de hátha itt hamarabb választ kapok.
Egy internetelérés nélküli Mint 15 rendszer esetében a különböző csomagok frissítését meg tudom oldani a synaptic csomagkezelő segítségével: letöltési lista generálása, letöltés majd a letöltött fájlok beimportálása és telepítése tökéletesen működik. Viszont magának a listának a frissítését meg lehet-e oldani net nélkül, és ha igen hogyan (vagyis, hogy az adott programokból adott pillanatban a legfrissebb verziót mutassa és azt lehessen letölteni, ne pedig mondjuk egy 1 éveset)?
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (Collectors Edition)
- Assassins Creed Shadows+++
- Windows 10/11 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- Retail kulcsok 999 Ft-tól Windows 10/11, Office 2024/21/19 és egyéb szoftverkulcsok