- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz utgyuru #9397 üzenetére
Nem kell ezt túlmisztifikálni. Nekem is volt ilyen gondom a pulseaudioval.
Valahol be tudod állítani, hogy mi legyen az alapértelmezett hangeszköz és kész. Milyen disztró? Keress beállító programot.
De ugyan úgy a lejátszóban is ki tudod választani, hogy melyiket használja éppen és kész.il sole non sorge più ad Est!
-
utgyuru
aktív tag
Ezekben van ac97:
snd_ac97_codec 100128 2 snd_emu10k1,snd_via82xx
ac97_bus 1372 1 snd_ac97_codec
snd_pcm 68128 4 snd_pcm_oss,snd_emu10k1,snd_via82xx,snd_ac97_codec
snd 50820 17 snd_seq_oss,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_emu10k1,snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_hwdepDe a SB kártyát jelöli emu10k1-el. Akkor most mit tiltsak?
-
doc
nagyúr
válasz utgyuru #9393 üzenetére
a legegyszerubb ha siman letiltod a hangkartyat, pontosabban a modulja betolteset
meg kell nezni az lsmod kimeneteben hogy melyik modult hasznalja (valami ac97 vagy hasonlo van a neveben ha jol emlekszem), es a /etc/modprobe.d/ konyvtarban valamelyik blacklist file-ban letiltani -
doc
nagyúr
-
utgyuru
aktív tag
Szeretnék kis segítséget kérni....
Van egy Creative SB Live! 5.1 hangkártyám, bedobtam a gépbe, azt szeretném megszólaltatni. Van egy alaplapi AC'97 hangkártyám, azt a BIOS-ban letiltottam, és a SB-t pedig alsaconf-al beállítottam. De semmi hangja nincsen. Utána alsamixer-rel próbáltam állítani a hangon, akkor néha elkezdett sisteregni a hangszóró, de semmi hangja nem volt. Azt is megnéztem, nincsen elnémítva.
Neten megnéztem, azt írják, hogy ennek a kártyának mennie kell az alsa driverrel. Mit rontottam el? -
sonique
őstag
válasz sonique #9387 üzenetére
ugynezki meg van a hiba
de hogy az istenbe lehetséges ilyena hibat ugy nez ki az okozta hogy elötte ssh-n bejelentkezve mc vel atmasoltam és atneveztem egy foldert ... mert ugy NAS on keresztül ez orákat vett volna igénybe
és az atnevezést nem türte a rendszerszal mit lehet ilyenkor csainalni hogy az adataimhoz hozza jussak
a rajta lévö rendszer nem érdekel és maga NAS sem mert most hasznaltam utoljára ez biztosigencsak nem üzembiztos ez a linuxos moka
-
sonique
őstag
kellen nekem némi segitség hogy lehetséges e egyatalan az adataimat vissza szerezni és ha igen hogyan
adott egy wd my book world amin ugye linux fut
egy jo fajta file systemmel amire ezt irja ki ha be akarom mountolni monjuk ubuntu alá
linux_raid member
és semmit sem csinal velea lényeg hogy néztem egy filmet a wd röl és közben nem lehette latni a foldereket és fileokat
miközben a filmet még vigan néztem de már nem volt elérhetössh-n belépve is ugyan ez volt a helyzet
fut rajta egy transmission torrent kliens
no ez lat valahogyan néhány filet és seedeli miközben már én magán a megosztason és a hdd-n nem latomezek szerint nem tünt el minden adatom csak valami gebasz van ?!?!
a legnagyobb gond az hogy nagyon nem szoktam linuxal szorakozni fel tudok rakni 1- 2 programot meg ilyenek de ebben ki is merül a tudásom ...
szoval 5leteket várok
-
bambano
titán
válasz Nagytalp #9380 üzenetére
ha ubuntuhoz hasonló linuxot akarsz, akkor elég egyértelmű, hogy a szülőjét kell választani, a debiant.
Szerk: a többiek által javasolt hardver átnézést erősen támogatom. portalanítás, melegedés ellenőrzés, esetleg proci újrapasztázás, tápcsere.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
kovaax
őstag
válasz Nagytalp #9380 üzenetére
Én a titokzatos fagyás miatt openSusé-t raktam most fel. Az sokkal szarabban van megcsinálva, viszont eddig nem fagy (kopp-kopp-kopp).
[Csendben megjegyzem, eddig a Debiannal vagyok leginkább megelégedve, a fő gépemen az van kizárólag.]
-=- There's no place like /home -=-
-
Nagytalp
senior tag
válasz Siriusb #9381 üzenetére
Megnézem majd. Sajnos a fedora telepítő is keresztbe állt mint a gerely a világrekord előtt 1 méterrel. Előtte nyögött valami errort de nem tudtam elolvasni mi volt az? Lehet, hogy szarakszik a rendszer vinyóm. De tudtommal másnak is van ilyen gondja az uborka kernelével. Most találtam hozzá egy foltot de nehéz úgy alkalmazni, hogy nem férek hozzá. Na mind1...
-
Siriusb
veterán
-
Nagytalp
senior tag
Jelentem a mai napon tele lett a f@szom az ubuntuval! Mióta a Karmic megjelent folyamatosan kernel hibával fossa össze a bokáját. Ilyenekkel : atomic_chain_call_notifier... vagy x86_64_start_kernel... de már nem érdekel.
Mondjatok legyetek szívesek egy olyan disztrót ami rendelkezik kb. azokkal a funkciókkal és támogatással mint az uborka linux!
Fedora? Konfigom az aláírásban.
-
kovaax
őstag
-
emitter
őstag
Hello!
Gyors segítség kellene, nem értek a bash szkriptekhez, de kellene egyet írnom batch feldolgozáshoz:Egy adott könyvtárban lévő minden .ly kiterjesztésű fájlon kellene hogy végrehajtsa a ./lilypond --png fajlnev.ly parancsot...
Előre is köszi a segítséget!!
-
utgyuru
aktív tag
Abban tudna segíteni valaki, hogy VGA kártya tv-out-jának a normáját hogyan kell átállítani?
Erről a kérdésről van szó. A kép elhelyezésére már mások megírták a megoldást ( ), de a norma átállíátását senki nem írta le. Vagy ha nem azt, akkor azt, hogy a színek jók legyenek. Az NVIDIA X Server Settings-ben nem találtom, se az xorg.conf-ban, amit létrehoz a program.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Siriusb #9363 üzenetére
szerintem ez az rsync-et jobban megzavarja, mint a tar-t.
az lvm snapshoton kívül más korrekt mentési módszert nem ismerek. Persze a leállítom, single user módba rakom, felhasználókat elzavarom módszert leszámítva.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Stirlitz
senior tag
Hello!
Azt szeretném elérni, hogy a kis Teamspeak szerverem, ha nincs használva (tehát nincs bejelentkezve rá user TS kliensből) egy adott idő, mondjuk 10perc után automatikusan leálljon. Megoldható ez valahogy?
-
bambano
titán
válasz Siriusb #9360 üzenetére
hogy nem nulla idő alatt csinálja meg a mentést, tehát lehet olyan, hogy egy változtatás egyik fele lezajlik, mielőtt odaér a tar, a másik fele meg utána. Ekkor a változtatásról nem konzisztens mentés készül.
Pl. a logok is pörögnek, miközben megy a tar.
-
Siriusb
veterán
Backup kérdés:
Miért éri meg egy partimage-t vagy fsarchiver-t használni az egyszeri tar helyett, hiszen ez utóbbival éppen futó rendszerről is tudok backupot készíteni a fájlok tulajdonságainak (permissions, timestamp) megőrzésével. MBR visszaállítástól (partimage) most tekintsünk el.
-
Nagytalp
senior tag
válasz utgyuru #9352 üzenetére
Sajnos csak akkor nem fog átlógni ha mindkét kijelzőnek ugyanaz a felbontása. A kimenetet pedig valóban Neked kell beállítani olyanra amit a TV is kezel.
Talán a legjobb megoldás ha szeparált X felületed van. Akkor lehet más-más felbontású a két asztal. Ez persze okoz majd némi hunyorgást ha csöves tévéd van. És átdobálni sem lehet az egyik asztalról a másikra.
Nekem is volt FX5200 anno, egy Grundig TV-vel és így oldottam meg.
-
bambano
titán
szerintem vagy postscriptbe kellene nyomtatnod és ghostscripttel raszterizálni az ubuntun, vagy megtudni, hogy hp pcl 4-5-6 közül melyiket tudja a nyomtató és egy ugyanilyen nyelvet beszélő friss drivert felrakni a w7-re.
-
Vladi
nagyúr
-
HXY
addikt
Sziasztok!
Van egy Ubuntu-s gépem, rajta egy HP 710C nyomtató CUPS-szal megosztva.
Win7-es gép wifin csatlakoztatva akar nyomtatni. Azaz nyomtat is, de a Win7-es driverek ehhez a régi nyomtatóhoz csapnivalóak. (gyakorlatilag fekete-fehér képek felismerhetetlenek).
Nem lehetne valahogy megoldani azt, hogy az Ubuntu-s driverrel nyomtassa ki?
üdv!
-
utgyuru
aktív tag
Hát, én a múltkor rendeltem egy opensolaris cd-t (ingyen van), és gondoltam ha már megvan, kipróbálom. Felraktam egy vinyóra amit amúgy nem használtam, hát nálam állati lassú. Valamelyik nap azt akartam indítani, bootloader-ben entert nyomtam a solarisra, eljutott addig, hogy a hosszú csíkban ment ide-oda a kis piros vonal. És akkor úgy ment a csík már vagy 10 perce folyamatosan, nem vártam meg, inkább mentem vissza linuxba. De amúgy a PC jó, mert a linux megy hibátlanul, meg a vinyó, amire telepítettem, az is működik, mert máskor elindult a solaris rendesen, csak akkor is bazi lassan.
Szerk:
Erre a képernyőre gondolok, ahol megállt a mutatvány.[ Szerkesztve ]
-
FixY67
senior tag
Persze... keresgélek. Miután kipróbáltam előbb VirtualBox(!) alatt, majd xen domU-ként a legújabb OpenSolaris-t és kis híján elsírtam magam. Sebességben nehéz lenne alulmúlni azt, amit ma művelt. Nekem meg még mindig kellene valami stabil, nemwindows alap a virtuális gépeim alá.
A VB-s lassúság csak azért imádnivaló, mert ugye mindketten a néhai Sun gyermekei és úgy emlékszem, natív környezetben ennyire nem lassú a Solaris.
...
-
Vladi
nagyúr
-
FixY67
senior tag
Nem hagyott nyugodni: http://bugs.centos.org/view.php?id=4081
Szóval bugzik a drága......
-
FixY67
senior tag
Mondjuk 5-6 perc után pofázhatott volna valamit, hogy timeout a hálón vagy hasonló... (rosszul volt beállítva a routing a virtuális háló és a fizikai router közt).
Most egy lépéssel tovább ment: körülnézett a hálón, majd közölte, hogy az anacondában ismeretlen hibát észlelt, újraindítja a rendszert...Ne utálnám annyira a Solarist a hülyeségei miatt...
...
-
FixY67
senior tag
Aztán most találgassak: a CentOS 5.4 telepítője hulladék, hogy az utolsó kérdés után a next gombba belefagyott vagy a VirtualBox legfrissebb verziója nem bír a 64bites RedHat-nek hazudott rendszerrel? A LiveCD műxik, épp csak arról nem lehet telepíteni (legalábbis a benne lévő telepítő script a kapcsolói alapján csak arra jó, hogy a liveCD-t pendrive-ra másoljam).
...
-
FixY67
senior tag
Épp azért kezdtem nézegetni a netinstallt, mert a live-ról nem volt hajlandó már vmware-ben sem települni.
Ahogy elnézem, hóttmindegy, melyik tükrön keresgélek.
A "szervert kell beállítani" volt ahol feladtam. Nincs megadva konkrét CentOS cím, továbbkeresni meg egyszerűen lusta voltam.
---Apropo lustaság: lehet, hogy a CentOS sem nyerő... eredetileg azt akartam megnézni, hogy xen-ből vagy kvm-ből újabb verziót hoz-e magával, mint mondjuk a debian lenny vagy az ubuntu intrepid. De utóbb, félálomban mintha találtam volna valamit, hogy ugyanazok a verziók vannak itt is és asszem, ennél a pontnál adtam fel a kutatást.
(fedorát már korábban, mert rettenetesen instabilnak tűnt a friss verzió vmware player alatt).---------
szerk: nem győzöm hangsúlyozni, mostanában iszonyat lusta vagyok, ha linux témában keresgélni kell...[ Szerkesztve ]
...
-
Vladi
nagyúr
Hol kerested? Van sok mirror. Pl.
Netinstall se bonyolult, csak az egyik szervert kell beállítani. Van livecd-is. Talán azt is lehet telepíteni.
Egyébként újabb anaconda (telepítő) már automatikusan kezeli a mirrorokat. F12-t így telepítettem.Most jön majd a 6-os. De Elég ritkán jön új kiadás, a régieknek nagyon hosszú az életciklusa, 7 év.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
FixY67
senior tag
És létezik olyan CentOS változat, amit egyetlen médiáról (CD/DVD image) lehet telepíteni?
Ott elakadtam, hogy nem volt kedvem öt vagy hét CD-t letölteni és megírni, DVD-ből csak torrent file-t találtam, azt meg nem használok, a netes installer meg... hát finoman szólva nincs agyonautomatizálva - tőlem várja, hogy találjam ki a telepítő anyag elérési útvonalait...
(debian alapú rendszerek legalább gyárilag tartalmazzák ezeket, én meg lusta vagyok )ui: Fedora már valahol 12-nél tart, nem? Redhat-ből meg csak 5.x-ig láttam...
...
-
Vladi
nagyúr
"A Fedora gyakorlatilag egy a RH által pénzelt fejlesztés, ami a RHEL előtt jár és ha találnak benne valami érdemleges anyagot, azt átteszik a fizetős verzióba is."
Azért a pénzel kicsit erős kifejezés. Sok mindenben szponzorálja, infrastruktúrával pl. meg fizetett fejlesztőkkel. De ha holnap megszűnne a rh támogatás, elvileg a Fedora túlélné. Az átvétel meg úgy zajlik, hogy az aktuális Fedora kiadást folytatják lényegében. Abból lesz az el. Fedora Core 6 -> RHEL 5
(Anno azon röhögtem, hogy a 6-es fedora utolsó pár kernel csomagját úgy írták alá, hogy red hat inc )"doksiból CentOS 5.2 a legfrissebb, holott már 5.4-nél tartanak"
Doksi szinten alig van különbség. Nyugodtan használhatod.il sole non sorge più ad Est!
-
Linux alól Windows-os share-t hogyan lehet elérni?
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
FixY67
senior tag
Azért köszi az összefoglalót!
(megjegyzem, már a RedHat 2.0-ért is pénzt kértek - igaz, akkor még a könyvért és a CD-kért, net, pláne nagy sávszéllel, nem volt jellemző (itthon) - sajnos már nincs meg sem a könyv, sem a CD-k )Amikor a #9320-t írtam, akkor ott tartottam, hogy a RH nagyjából tiszta volt, de valahol az oldalukon volt egy megjegyzés, hogy ők támogatják a Fedorát. És itt elakadtam, hogy ha ez így van, akkor mi van a CentOS körül? Írtam ide, aztán elkezdtem turkálni és végül találtam egy oldalt, ahol leírták:
A Fedora gyakorlatilag egy a RH által pénzelt fejlesztés, ami a RHEL előtt jár és ha találnak benne valami érdemleges anyagot, azt átteszik a fizetős verzióba is.
A CentOS, meg elvileg egy "kiherélt" RHEL, amiből szintén elméletileg kiirtottak minden redhates hivatkozást és nem GPL-es(??? - így írták, de szvsz inkább a nem free licensz alatt kiadott programokra gondoltak) szoftvereket.Ami nekem mostanság komoly (lelki) problémát okoz: doksiból CentOS 5.2 a legfrissebb, holott már 5.4-nél tartanak. Ráadásul ez a dokumentáció a RHEL leírása, még a "RedHat" szövegek, copyright-ok is bennemaradtak. Valahogy olyan érzésem van, hogy linuxos környezetekben egyre erősebben csökken a dokumentáció készítési hajlandóság.
(megértem valahol a fejlesztőket, én is mocsok mód utáltam sokáig az ilyen munkát, nade akkoris... )...
-
Vladi
nagyúr
RedHat volt az egyik első disztró. Közösségi alapokon fejlesztették. 2000 környékén váltottak át céges vonalra. Azóta csinálják az enterprise linuxokat. 2003 óta nincs már ingyenes változata. De felkarolták a Fedora projektet - ami csomagkészítő közösség volt. Így indult a Fedora Core disztró, ami lényegében az ingyenes RedHat linux továbbélése. Jelenleg is szoros együttműködésben létezik a cég és a közösség.
A RH viszont szabadon elérhetővé tette a RHEL - lényegében méregdrága céges rendszer - összes forráskódját, amiból bárki csinálhat disztrót. Kvázi ingyenes RHEL-ot annyi kikötéssel, hogy semmilyen desing elem nem maradhat benne és nem hivatkozhat a RH-ra. Meg is teszi ezt a CentOS. Ami 99%-ban kompatiblis és megyegyezik a RHEL-al. Én is azt használom.
(#9321) FixY67:
Akkor mit kalapálok itt ennyit.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
válasz utgyuru #9322 üzenetére
valoszinuleg nem jo a norma, allitsd PAL-ra, akkor szines lesz a kep (esetleg a tobbi beallitassal is jatszhatsz)
a teljes kepernyo meg a ket kijelzo jelenti egyszerre, ha azt akarod hogy csak az egyiken legyen, akkor akkorara allitsd a meretet (bar ablakkezelotol fuggoen kezelheti 'normalisan' is, tehat maximize-nal csak az adott kepernyo mereteig nagyit) -
utgyuru
aktív tag
Tudna valaki segíteni?
Egy GeForce FX5500-as VGA kártyám van, és szeretném TV-re kötni a gépet. Kábelt bedugom, az NVIDIA X Server Settings-ben látja is a TV-t, engedélyezem a megjelenítést TV-re is, de csak fekete-fehér képe van TV-n, és nem is jó az elhelyezése, mert elvileg a monitor "mellé" rakja a TV-t, és át is tudom húzni pl a VLC ablakát, de ha ott teljes képernyőre rakom, félig a TV-n, félig a monitoron lesz a képe. Hogyan tudnám ezt megoldani? -
FixY67
senior tag
Attól tartok, kissé hiányos az angolom (hiányosabb, mint gondoltam )
El tudná mondani valaki néhány szóban(esetleg mondatban), hogy miben is különbözik egymástól a RedHat, a CentOS és a Fedora?...
-
bambano
titán
válasz Sweet Lou 6 #9311 üzenetére
nem értem a problémád, ott van az általad bemásolt képen a kérdésre a válasz.
Kiírja, hogy a proci beállításai szerint ez egy 2.9-es proc, utána megméri a teljesítményét, és lentebb, szintén a cpu infóból, kiírja, hogy 7200 bogomips. Ennél az architektúránál ezt rendszerint osztani kell kettővel, annyi a lóerő.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Vladi
nagyúr
Na most ez egy érdekes kérdés. Elvileg a cpuinfo mutatja az aktuálisat.
De ha épp nincs terhelés, akkor le kéne vennie a frekvenciát. Persze ha húzol egy procit, akkor ugrik a cnq.model name : AMD Athlon(tm) 64 Processor 3500+
stepping : 2
cpu MHz : 1000.000Én passzolok.
mod
Hmm... esetleg csinálj valami cpu igényes dolgot, mint a fordítás és hasonlítsd össze ha húzva van, meg ha nincs.
time parancs segít:time make
mod2: én arra tippelnék, hogy figyelmen kívül hagyja a biost, de a teszter program az nem. Elképzelhető, ha húzni akarod, azt linuxon belül kell csinálni, de fixme.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
a teszter...
megnéztem, nálam 3 Ghz-t ír, holott 800 Mhz-n megy
kép
gondolom a teszter a max-ot írja a konzol (nálam applet) meg az aktuálistMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
doc
nagyúr
elkepzelheto hogy a cpuinfo bootkor jon letre, es az nem frissul (csak tipp, es valoszinuleg nem igy van, de ez megmagyarazna)
-
addikt
válasz Sweet Lou 6 #9306 üzenetére
Engem is megszívatott már, nem nagyon érdekli a bios
Egy valami mégis, mégpedig a szorzó. Csak ha autó-ra állítom vezérli a frekit. Ilyenkor mindegy a memó órajel, mindig alapon megy a proci... Ha fixre, akkor jól mutatja, csak ügye akkor meg mindig pörög...Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
Vladi
nagyúr
válasz Sweet Lou 6 #9306 üzenetére
Kifejezetten turkálós fajta...
cat /proc/cpuinfo
-
Sweet Lou 6
addikt
Üdv.!
Nézegettem a CPU órajelet Linux alatt és azt látom, hogy hiába van tuningolva a kicsike, mégis az alapórajelet írja ki. Win alatt rendesen kijelzi a húzott órajelet. Remélem csak rosszul ismeri fel és nem turkál a biosban
sweetlou6.wordpress.com
Új hozzászólás Aktív témák
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tőzsde és gazdaság
- Proxmox VE
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Filmvilág
- Hegesztés topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Home server / házi szerver építése