- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
utgyuru
aktív tag
De amikor csak annyi volt beírva egyéni parancsként, hogy unrar e, akkor megcsinálta. Csak épp nem láttam belőle semmit, csak annyit, hogy megjelent a mappában az új fálj, és folyamatosan nőtt a mérete. De ha Ctrl+Alt+F1-el átváltottam konzolra, ott mutatta a százaléok, hogy hol tart.
Hogya "mondjam meg neki", hogy mit csomagoljon ki? -
utgyuru
aktív tag
Ma megint megcsinálta, hogy semmire se reagál az ablakkezelő... Ugyanaz, mint a múltkor, itthagyom fél pecre a gépet, visszajövök, most a még képernyőkímélő el se indult, és akárhova kattintok semmi sem történt. Ctrl+Alt+F1-el visszamentem terminálra, ott volt egymás után csomó hibaüzenet, valami olyasmi, hogy a firefox nem találja a témamotort. Ilyet már írt ki korábban is, de akkor nem halt be. Ezt most miért csinálja?
-
utgyuru
aktív tag
XFCE version 4.6.1 (Xfce 4.6)
De azóta meg tök jól megy a hang, és nem kellett hozzányúlnom. Újraindítottam, aztán jó volt. Viszont eszembe juttott egy másik esetet. Van egy alaplapi hangkártyám, meg egy PCI-on, a PCI-osat használom. Egyszer csak úgy "eltűnt" a rendszerből. Kijelentkeztem X-ből, meg vissza és semmi hangot nem akart adni. Megnéztem, /proc/asound/modules-ban csak az alaplapit mutatta. Újraindítottam, akkor is. Kikapcsoltam, bekapcsoltam újra, akkor meg minden okés volt.
-
TomyLeeBoy
tag
Erre is gondoltam már. T-online a szolgáltató és fixip van kérve hozzá. Azt nemértem hogy fixip van, tehát gondolná az ember hogy akkor üzemeltethet szervert mert amúgy minek a fixip. Mellette meg a levél küldés/fogadás simán megy, a http meg nem?! Spamot szórni lehet, de weblapot publikálni nem?!
-
Siriusb
veterán
Az adobe oldaláról letöltött 10.1-es libflashplayer.so beraktam a ~/.mozilla/plugins, aztán a /usr/lib/mozilla/plugins-ba, de semmi. Azt hittem, valakinek lesz ötlete.
Lehet marad az, hogy feltelepitek egy 32 bites iront.A chromium nem úgy van, hogy beépített flash playerrel megy?
-
bambano
titán
Ha sikít, akkor valóban tudhatod, hogy rossz a hardver. A a gond az, hogy a tapasztalat viszont azt mutatja, hogyha *nem* sikít, az nem jelenti azt, hogy jó a hardver. Ha nem sikít, az vállvonogatást jelent.
Van itthon a polcon olyan memóriám, ami simán átment a memtesten. Gépbe rakva meg 48 óránál hamarabb feldobta a talpát. Mire erre rájöttem, ráment több hónapom meg több tank benzinem.
-
Nagytalp
senior tag
Puppy hibát köpköd bootolás közben és leáll. Ami érdekes mert előtte néhányszor elindult. Ubuntu esélytelen ezen hardveren. Damn Small Linux hasít rajta és fel is települ. De az nvidia driver telepítése binutils hiányában lehetetlen. Elvileg van a "repójában" nvidia pack de nem vettem észre, hogy működne.
-
bambano
titán
Több, mint egy évig használtam p3-asnál nem sokkal erősebb gépen fullos debiannal, gnome-mal vmware-en xp-t. Semmi baj nem volt a sebességével, feltéve, hogy nem játszani akartál 50000fps-sel.
Nyugodtan meg lehet próbálni, nem fog összedőlni a világ sebesség szempontjából.
Más kérdés, hogy minek xp, ha senki nem nyom pisztolyt a tarkódba... -
-
-
neduddki
nagyúr
HI!
bocs osszekevertem, mert megforsult egypar a kornyeekn, szoval slitaz ami szinten aproseg, de annak szuk a 128MB sambaval, dsl-nel ellneben memoribol futva valoban oleg, /de a slitaz nem debiles alaok ellenre vhogy jobban teccik, de ez lenyegtelen/
erre benhagytam a cf-idet a vajuknal, hogy huuuetj ne kapjak:- (udv
neduddki
-
utgyuru
aktív tag
Ezekben van ac97:
snd_ac97_codec 100128 2 snd_emu10k1,snd_via82xx
ac97_bus 1372 1 snd_ac97_codec
snd_pcm 68128 4 snd_pcm_oss,snd_emu10k1,snd_via82xx,snd_ac97_codec
snd 50820 17 snd_seq_oss,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_emu10k1,snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_hwdepDe a SB kártyát jelöli emu10k1-el. Akkor most mit tiltsak?
-
Vikt0r
aktív tag
Addig ment, h a terminálba beírtam amit kellet de tovább nem. Megkerestem azt a fájlt amit módositani kell de amikor hozzá adom ezt a hibát írja ki mentéskor:
Could not save the file /mnt/boot/grub/menu.lst.
You do not have the permissions necessary to save the file. Please check that you typed the location correctly and try again. -
ImpIon
csendes tag
Oké, akkor mi a legjobb választás annak, aki egy villámgyors, és nagyon rugalmas rendszert szeretne?
Nem fáj, ha érteni kell hozzá, de a végeredmény olyan legyen, mint a villám.És nem fluxbox-tól várom a gyorsulást, hanem az általam preferált cuccokat szeretném a lehető leggyorsabbra hangolni.
Köszi!ui.: Eddig suse, és Ubuntu volt a gépemen, de egyik se győzött meg, viszont haver gépén úgy megy a gentoo, mint a villám - nagyon hasonló konfig.
Netán Sabayon?Vagy a gentoo-ra épülő disztrokat is hanyagolni kéne?
-
Siriusb
veterán
Én is 2 évig használtam ubit, de nem volt ilyen gondom. KDE-t nem csípem, bár használtam egy darabig (lehet épp azért
).
Ilyen gáz a gnome? Pedig én szeretem. Mondjuk ez volt az első, amit win után használtam, lehet csak a beavatás élménye miatt
Csak érik az az lxde (+e17)...
-
alex73
tag
doc
"uj Linuxosoknal pl. altalaban az Ubuntut szokas ajanlani, ha az nem tetszik neki valamiert (en pl. ruhellem...) akkor mondjuk Fedora, OpenSuse vagy Mandriva
a 'hardcore' jellegu usereknek ott a Debian, Gentoo, Slackware, Arch
vannak a kis teljesitmenyu gepre optimalizalt disztribek, pl. Vector, Puppy
szoval ha tudod mit szeretnel, nem kell tobbszaz disztro kozott valogatni"
doc
Azthiszem kihagytad a server kérdést.
Arra mit? Mert ugye nem mindegy mit rakunkserverre pc-serverre melyik milyen támogatással rendelkezik.
Webserver nél pl Cpanel (RHEL támogatot)
Adatbázis ORacle (RHEL támogatott)
SAP virtualizált futatás (REHEL támogatott)
DEbian ok hogy beton stabil de ott webre csak webmint-et tudom.
meg ami még fut bár nem vagyok velük tisztában
ispCP Omega
openpanel
Ahogy elnéztem a hosting cégek mind cpanel esek.
Pl ha webservert tanulná az ember akkor mit raknál fel?
érdekel mert szeretnék othonra egy szervert tanulásra ami netröl is elérhető.
Feladatai web,mail,ftp, esetleg torrent.
weben cms futna joomla, vagy worpress, vagy e107 .
ftp meg azért hogy saját gyüjteményemet a havernál is lehesen telepíteni megmutatni ne kelljen keresni a dokumentumok programok után.
mail meg jólenne saját neves @sajatnev.hu email.
ERRE mit ajállasz? -
Speeedfire
félisten
tényegében igaz, mert van kb 4-5 nagy linux distro és azokhoz hasonlít a többi
de pl honnan tudom azt h nekem melyik a jobb fedora,ubuntu,madriva,mint?
ha jól tudom mind a 4 kifejezetten desktop, fedora,mandriva rpm alapúak a red hat--ból nőtték ki magukat
a mint, meg az ubuntu meg deb alapú mely a debianból jött létre
ezek között milyen sorrendeket lehet felállítani? stabilitás, használhatóság, biztonság, updatek
én az ilyen jellegű írásokat nagyon keveslem -
-
Gyuri16
senior tag
hat nem tudom, valami hasonlot talaltam neten kopetevel kapcsolatban, viszont tobb helyen azt irjak, hogy nekik meg is fagy (itt rendesen mukodik minden)
mikozben ezt irom sikerult reprodukalni a dolgot (elmentem geptol, addig hibernalva volt. azota nem irta ki):
kopete &
ugyanonnan inditottam egy ssh-t, ezt kilottem ctrl+c-vel
azt mondja hogy:
[1]+ Done kopete
es ezutan elkezdte kiirogatni a szokasosat
ilyenkor a ctrl+c megprobalja kiloni a kopete-t is, vagy mi tortenik? -
lakisoft
veterán
Lehet be se állítottam - akkor igen ez lesz a gond! kipróbálom. Köszi
route parancs outputja:
route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth1
link-local * 255.255.0.0 U 1000 0 0 eth1
default 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 100 0 0 eth1Namármost ide a router ip-je kellene. Jól tévedek? ez pedig 192.168.1.1
-
Speeedfire
félisten
valahogy nem lehet putty-on keresztül elérni ?
nincs kedvem átkötni a monitoromat, mivel csak ez az 1 van
filmeket a tv-n keresztül fogom nézni, azért lesz később tv-outos videokártya benne
a legtöbb feladatohoz terminálon keresztül akarom elérni a dolgokat
a htpc funkciókhoz meg távirányító lesz a későbbiekben
szép lassan építgetem a rendszert nincs rá most annyi keretem h mindent megvegyek
csóró egyetemista vagyok -
Speeedfire
félisten
ubuntu fórumon kezdtem anno anno a témát kitárgyalni Vladi-val
ő beszélt le az ablakkezelőről
Xorg kell hozzá, ami elvileg fent is van
legalábbis a függőségekkel együtt telepítette az xbmc
azért sem akarok ablakkezelőt mert elég véges a gép erőforrása (p3 cel. 633, 512 mb ram, jelenleg egy gef 2 mx van benne, de csere lesz egy tv-outos ati rage fury pro-ra)itt megáll, és nem megy tovább
és mint fentebb írtam ha belépek a serverre ez a gép fogad
/usr/bin/X11/xauth: error in locking authority file /home/speeedfire/.Xauthority
az xbmc-t ha futtatni akarom mostmár ezt írja ki
PuTTY X11 proxy: wrong authentication protocol attemptedError: unable to open display localhost:11.0
PuTTY X11 proxy: wrong authentication protocol attemptedFEH.py: cannot connect to X server localhost:11.0conkyra meg ezt:
speeedfire@server:~$ sudo DISPLAY=:0 conky
Conky: use_spacer should have an argument of left, right, or none. 'no' seems to be some form of 'false', so defaulting to none.
Conky: desktop window (7e) is root window
Conky: window type - normal
Conky: drawing to created window (0x200002)
Conky: drawing to single buffer -
Speeedfire
félisten
nos egy olyan gépet szeretnék összerakni (még 1-2 dolog hiányzik a rendszerből), ami egyben szerver funkciókat lát és htpc is (no nem hd, hanem csak dvd)
ezekhez kellenének nekem a programok
már egy jórészét sikerült megcsinálni
-samba
-rtorrent
-ftp
-ssh
-dyndns
-most meg az xbmc kellene a filmeknekbeírtam h x de semmi, azt írja h nincs ilyen bash parancs
gef 2 mx videokarim van
apt-get módszerrel le lehet tölteni hozzá driver? -
Speeedfire
félisten
elvileg fut az x
manuálisan h tudom elindítani?Major Major: köszi
ezeket rakta fel az xbmc:
xserver-xorg mesa-utils libsdl1.2debian xserver-xorg-video-rendition
libsdl1.2debian-alsa libts-0.0-0 ttf-dejavu-core libxfixes3 liblzo1
xserver-xorg-input-evdev liblcms1 xserver-xorg-video-s3virge
xserver-xorg-video-all pkg-config xserver-xorg-video-apm
xserver-xorg-video-ark xserver-xorg-video-ati libvorbisfile3
xserver-xorg-video-tdfx ttf-dejavu-extra xserver-xorg-video-trident
x11-utils libpixman-1-0 libsdl-gfx1.2-4 mdetect xserver-xorg-video-fbdev
comerr-dev xserver-xorg-input-wacom libavahi-common-data libglew1.5
xserver-xorg-video-v4l libxxf86vm1 xterm xserver-xorg-video-mga
xserver-xorg-input-vmmouse x11-xserver-utils libglu1-mesa
xserver-xorg-input-mouse xserver-xorg-video-r128 xserver-common libx86-1
libspeex1 xserver-xorg-video-openchrome xserver-xorg-video-vesa libgomp1
xserver-xorg-video-siliconmotion libsqlite0 xserver-xorg-video-mach64
xserver-xorg-video-sis libfontconfig1 fontconfig-config libsmbios2
libkrb5-dev xserver-xorg-video-s3 linux-libc-dev python2.4
xserver-xorg-video-nv xserver-xorg-core libldap2-dev libsmbclient gcc-4.3
xbmc-web-pm3 xserver-xorg-video-tseng libpciaccess0 libcdio7 policykit
libxxf86misc1 libtre4 libsmbios-bin libdirectfb-1.0-0 fontconfig vbetool acl
libxfont1 xserver-xorg-video-savage python-qt3 libsdl-sound1.2 xbitmaps blt
libdrm2 libenca0 powermgmt-base libxxf86dga1 libxaw7 xserver-xorg-input-all
gcc libhal1 xfonts-base hal xbmc-skin-pm3-hd libmikmod2 python-sip4 libxft2
libssl-dev libice6 xserver-xorg-video-vmware xserver-xorg-input-kbd
libpolkit-dbus2 libhal-storage1 libsamplerate0 zlib1g-dev liblzo2-2 libxmu6
libxtrap6 pm-utils libasound2 libxpm4 libflac8 libxrender1 xinit
python-sqlite libxss1 tcl8.4 tcl8.5 libtiff4 libfontenc1 libjasper1
ttf-dejavu xserver-xorg-video-i128 libjpeg62 xserver-xorg-video-neomagic
xfonts-utils libsdl-mixer1.2 xserver-xorg-video-chips
xserver-xorg-video-voodoo libfreetype6 libxtst6 libkadm55 libgl1-mesa-dri
libavahi-client3 libc6-dev tk8.4 tk8.5 xbmc-common xserver-xorg-video-geode
libgl1-mesa-glx libmad0 libsysfs2 xserver-xorg-video-i740 pmount radeontool
libsm6 libpulse0 hal-info libqt3-mt libxdamage1 x11-xkb-utils libxi6
libvorbis0a xserver-xorg-input-synaptics libaudio2 libxcursor1
xfonts-encodings libavahi-common3 binutils libxt6 libxinerama1 libxv1
xserver-xorg-video-sisusb defoma libxrandr2 libpolkit-grant2
xserver-xorg-video-radeon libmng1 libidn11-dev libxkbfile1 libmms0
libcurl4-openssl-dev xserver-xorg-video-cirrus xserver-xorg-video-intel
libsdl-image1.2 libogg0 libfaac0 libsmpeg0 -
Speeedfire
félisten
a
parancs szerint egész jól teljesít a server cpu használatban 3-4 %
viszont a memóriát meg nagyon eszi 320 mb az 512mb-ból
azt honnan tudhatom meg h mely feladatok azok amik ennyire eszik a memet?Major Major: felraktam úgy ahogy te írtad hol tudom konfigurálni?
a másik: olyan program létezik linux alá mint a cfosspeed? ami a csomagokat optimalizálja?
-
stork13
aktív tag
Nos anno Suse 8.2-vel kezdtem az ismerkedést, nem tartott sokáig. Más volt, mint a windows, viszont nehézkes ellenben "kevés" (relatíve) programmal. Már ami anno engem érdekelt, ahhoz képest persze (az a sok játék, fiatalság, bolondság).
Aztán hosszabb szünet, majd egy éve jött az OpenSuse 10. 3-4 hónapig volt a gépen de éreztem váltani kell. Egész egyszerűen zavart, hogy minden ment magától és semmi kihívás (furcsák az emberek, mi?) nem volt (bedugom a pendrivot és mountolja magától? Én meg egy másik rendszeren nem tudom felmountolni mert nem ismerem a menetét?).
Elkezdtem keresgélni valami mást, nekem Gentoo és Arch került a képbe akkor. Gentoo túl nagy falatnak tűnt ezért Arch lett.
Hát volt szívás az elején rendesen. Mire lett egy "épkézláb" rendszeren -leírás alapján- 2 napba telt. Ekkor még csak egy alap X volt fluxbox-al, jópár problémával. Aztán belaktam a rendszert, meg szépen lassan kinőtte a gyerekbetegségeit és használtam.
Hogy jön ez ide?
1 hónapja kb hegesztettem a rendszert és kollégám mondta, hogy miért ezzel szívok, tegyek fel Debiant az klasszikus nem kell vele ennyit szívni (itt init.d az ott rc.d, jópár fájl más helyen van, Ooo frissítés után fluxbox menüből nem mentek a linkek, X kiakadt stb. rolling release átka). Oké legyen, Debian fel, aztán egy hét után ott is csak hegesztgettem a rendszert (debian és *buntu howtokat bújva), meguntam és ment vissza az Arch.
Szeretem ha tudom mi van fent, mi tölt be, mi indul el, hogyan működik. Az elején vagyok még a dolgoknak de rengeteget tanultam jobbára saját káromon. Viszont egy rendszerre sem szabad szakosodni mert másik gép előtt halál lesz. Virtualboxban figyel most a Debian, dsl, slitaz, xubuntu, tiny_core. Valamikor Gentoo-t is meg kellene nézni, de csak szépen apránként a dolgokat.
Hogy ebből az egészből mit is akartam kihozni azt már nem tudom... -
Speeedfire
félisten
írtam is h nincs se xorg se ablakkezelő
azért is kérdeztem h van-e alternatíva conky-ra
nincs szükségem ablakkezelőre, csak kíváncsi vagyok mennyi a mostani rendszer erőforrásigénye -
bambano
titán
mostanában volt a kezem alatt egy centos meg egy fedora (redhat?).
a filerendszer meg az initscript meg nem szokott annyira problemas lenni, inkabb az, hogy adott feature eleresehez/valtoztatasahoz mindenfele misztikus helyen levo file-okat kell irogatni, amik semmilyen mas disztro alatt nem leteznek...Anno régen teszteltem suse-t. A registryjétől sikítottam.
-
Speeedfire
félisten
ehhez a témához inkább nem szólok hozzá nem értek annyira a unix alapú rendszerekhez
az ubuntuval már régebben is próbálkoztam, ehhez van sok leírás
az általad leírt rendszerekről annyit tudok h a gentoo konfigja bonyolult viszont cserébe egy stabil és gyors rendszert kapunkmár fent van a rendszerem
elég sok mindent pakoltam bele
csak sajnos a conky-t nemtudom futtatni
van vmi más program ami hasonló?
a cpu és memória kihasználtság érdekelne
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest