- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
llaszlo
veterán
válasz
llaszlo #11399 üzenetére
Megkerestem és elindítottam a grafikus részét.
Megadom a jelszót, de mindig azt írja ki, hogy nem tud csatlakozni, mert rossz a jelszó. Tuti jót adok meg.Így néz ki a router beállítása:
Ehhez mit kellene beállítani a wicd-ben? Próbáltam az algoritmusnál több beállítást is. AEP és TKIP+AEP az eredmény ugyanaz nem csatlakozik.
-
-
llaszlo
veterán
Linux Mint 11 van a gépen friss telepítés.
Ha wifi-vel és böngészővel használják a netet akkor iszonyat lassú kb 40-50kByte/sec. Sokszor be sem tölti az oldalt.
Ha synaptic-kal telepítek valamit akkor működik rendesen wifi-vel.
UTP kábellel minden rendben, akkor jól működik minden.
Korábban 9-es Mint volt rajta és akkor is előjött ez a hiba, de nem egyből hanem talán valamelyik frissítésnél. Nem én használom a gépet így nem tudom pontosan mikor jelentkezett először.
Többször van olyan, hogy nem az oldalt tölti be hanem valami.php-t akar letölteni.
Google-n egyelőre nem találtam megoldást. DNS hiba? Annak meg utp-vel is kellene jelentkezni.Másik gép ugyanazon a routeren OSX-el működik rendesen.
Gép: Toshiba Satellite L30
-
miaoumaoi
tag
válasz
Speeedfire #11334 üzenetére
Ez valószínűleg a kernel miatt van, érdemes elolvasni ezt a tesztet.
Én próbáltam ubuntu 10.04 alatt és kb ugyanannyit bír a gépem mint win7 -el, max. percekben mérhető a különbség, de linux-on semmi extra takarékosság nem volt bekapcsolva, pl. amiket a powertop javasolt, sata powersafe, hdaudio, stb. Ugyanez 10.10 alatt kb. 1 óra mínusz.
-
ZCoyote
őstag
válasz
viktorhmv #11392 üzenetére
Letöltöd mondjuk ezt a programot, feltelepíted. Kiválasztod a pendrájvot majd a letöltés menüre kattintva a legördülő menüben kiválasztod a neked tetsző disztrót. A villám ikonra kattintva mehet is a telepítés a penre. Aztán bebootolsz a penről és megy is a live rendszered amit ha akarsz a felállt rendszerről telepíthetsz is.
Ha pl. 512 mb ramod van ajánlom pl. a Xubuntu vagy lubuntu disztrót.
-
Siriusb
veterán
válasz
flash- #11393 üzenetére
Szia!
Első nekifutásra az Ubuntu-t javasolnám, s azt is virtualbox-ban vagy windows alkalmazásként telepítve:
http://www.intermatrix.hu/linux
http://sugo.ubuntu.hu/community-doc/intrepid/main/install/install-wubi.html
http://www.webuntu.hu/doc/ubuntu-telepitese-windows-melleKülönböző asztali környezeteket / ablakkezelőket is lehet telepíteni, melyek egyszerűen fogalmazva a kinézetet határozzák meg, illetve különböző - saját - alkalmazásokat biztosítanak, mint fájlkezelő, optikai lemez író stb. Ezeket egymás mellé is fel tudod rakni és váltogatni őket; mondjuk a menü kissé kaotikus lesz.
Megnézheted még a Linux Mint-et és az openSUSE-t is, itt pedig a különböző distrokról találsz infót.
-
flash-
veterán
sziasztok
szeretnek ismerkedn a linuxxal
mert meg soha sem hasznaltam
windows 7van a gepemen szeretnem ha mellette linux is futna
ehhez kernem a segitsegeteket hogy honnan induljak el?melyik linuxot tegyem fel es hogyan?teljesen kezdo vagyok de be szerwtnek lepni a linux hasznalok taboraba ehhez kernek segitseget -
viktorhmv
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan Linuxra lenne szükségem ami fut pendrive-ról is egy régebbi sima P4-es gépen és ha akarom akkor fel is tudom telepíteni. Egy linket is kérnék szépen ahonnan le is tudom tölteni és egy rövid leírást h milyen formában kell felrakni a pendrive-ra.Előre is köszönöm!
Üdv
-
Fooler89
őstag
válasz
Jester01 #11382 üzenetére
[fooler@fooler-laptop ~]$ sudo hwclock -r --localtime --debug
Jelszó:
hwclock a(z) util-linux 2.19.1 csomagból
/dev interface to clock használata.
Feltesszük, hogy a hardveróra a(z) helyi időben marad.
Várakozás az óra ütésére...
az óraütés megvan
A hardverórából olvasott idő: 2011/07/23 15:32:01
A hardveróra ideje: 2011/07/23 15:32:01 = 1311427921 másodperc 1969 óta
2011. júl. 23., szombat, 15.32.01 CEST -0.467209 másodperc
[fooler@fooler-laptop ~]$ sudo hwclock -w --localtime --debug
Utolsó csúszó igazítás: 1969 után 1311427626 másodperccel
Utolsó beállítás: 1969 után 1244067229 másodperccel
A hardveróra a(z) helyi időt mutatja
az óraütés megvan
A hardverórából olvasott idő: 2011/07/23 15:32:06
A hardveróra ideje: 2011/07/23 15:32:06 = 1311427926 másodperc 1969 óta
Time elapsed since reference time has been 0.999103 seconds.
Delaying further to reach the new time.
A hardveróra beállítása 15:32:06 = 1311427926 másodperc 1969 óta
az ioctl(RTC_SET_TIME) sikerült.
Az óra -0.0 másodpercet csúszott az elmúlt 67360696 másodpercben, a napi -0.007692 másodperc csúsztatási tényező ellenére.
A csúsztatási tényező beállítva napi -0.000002 másodpercre
[fooler@fooler-laptop ~]$ sudo hwclock -r --localtime --debug
az óraütés megvan
A hardverórából olvasott idő: 2011/07/23 15:32:28
A hardveróra ideje: 2011/07/23 15:32:28 = 1311427948 másodperc 1969 óta
2011. júl. 23., szombat, 15.32.28 CEST -0.309063 másodpercEzt nem értem.
-
Jester01
veterán
válasz
Fooler89 #11381 üzenetére
Ok, akkor az valószínűleg leállítás során történt. Lehet, hogy a hwclock nem tudja írni az órát rendesen. Próbáld ki, hogy hwclock -w --localtime --debug segítségével felülírod a hardverórát (elvileg ez történik leállításkor is) és utána az előző paranccsal ellenőrzöd, nullázódott-e.
MOD: nem tudom az arch milyen init szkripteket használ, de debian alatt az /etc/init.d/hwclock.sh fájlban kikommentezném az óra mentését leállításkor.
-
Fooler89
őstag
válasz
Jester01 #11380 üzenetére
Siriusb: hu átszerkesztettem, a console fontot is átírtam.
/usr/share/zoneinfo/Europe/Budapest létezik de tartalma számomra nem értelmezhető. Tele kriksz krakszokkal.
~/.bashrc nincs erre vontakozó rész.
[fooler@fooler-laptop ~]$ sudo locale-gen
Jelszó:
Generating locales...
en_US.UTF-8... done
en_US.ISO-8859-1... done
hu_HU.UTF-8... done
hu_HU.ISO-8859-2... done
Generation complete.Jester01:
Biosban megint beállitottam a dátumot majd beléptem az archba.
fooler@fooler-laptop ~]$ hwclock -r --localtime --debug
az óraütés megvan
A hardverórából olvasott idő: 2011/07/23 14:39:24
A hardveróra ideje: 2011/07/23 14:39:24 = 1311424764 másodperc 1969 óta
2011. júl. 23., szombat, 14.39.24 CEST -0.401650 másodperc
Utána beléptem a biosba és le volt nullázva a dátum/idő. -
Jester01
veterán
válasz
Fooler89 #11377 üzenetére
# hwclock -r --localtime --debug
hwclock from util-linux-ng 2.17.2
Using /dev interface to clock.
Assuming hardware clock is kept in local time.
Waiting for clock tick...
...got clock tick
Time read from Hardware Clock: 2011/07/29 12:11:46
Hw clock time : 2011/07/29 12:11:46 = 1311934306 seconds since 1969
Fri Jul 29 12:11:46 2011 -1.000955 secondsNeked mit ad? Ezzel tudod ellenőrizni konkrétan a cmos óra mit mutat. Ezután lehet megnézni, hogy ebből hogy lesz rendszeridő.
-
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11377 üzenetére
A keymap-nél és a consolefonts-nál a kitejesztéseket csendesen el kellene hagyni szvsz. Pl. a hu.map.gz-ből csak a hu maradjon.
A /usr/share/zoneinfo/Europe/Budapest fájl létezik? A ~/.bashrc-ben nincs valami idevonatkozó sor?
Kíváncsiságból egy locale-gen indíts, hátha...
Az utolsó sort arra értetted, hogy konzolba bootolva jó a dátum? Esetleg hozz létre egy teljesen új user-t és azzal jelentkezz be. Úgy mit csinál?
Mindenesetre én kifogytam az ötletekből, az Arch Linux fórumon kellene hajszolnod a megoldást.
UI: Esetleg még egy másik timezone-t kipróbálnék, pl. Europe/Vienna.
-
Fooler89
őstag
válasz
Speeedfire #11376 üzenetére
Gugliz rá!!!
-
Fooler89
őstag
válasz
Siriusb #11375 üzenetére
[fooler@fooler-laptop ~]$ locale -a
C
en_US
en_US.iso88591
en_US.utf8
hu_HU
hu_HU.iso88592
hu_HU.utf8
hungarian
POSIX[fooler@fooler-laptop ~]$ locale
LANG=hu_HU.utf8
LC_CTYPE="hu_HU.utf8"
LC_NUMERIC="hu_HU.utf8"
LC_TIME="hu_HU.utf8"
LC_COLLATE="hu_HU.utf8"
LC_MONETARY="hu_HU.utf8"
LC_MESSAGES="hu_HU.utf8"
LC_PAPER="hu_HU.utf8"
LC_NAME="hu_HU.utf8"
LC_ADDRESS="hu_HU.utf8"
LC_TELEPHONE="hu_HU.utf8"
LC_MEASUREMENT="hu_HU.utf8"
LC_IDENTIFICATION="hu_HU.utf8"
LC_ALL=/etc/rc.conf
LOCALE="hu_HU.utf8"
DAEMON_LOCALE="no"
HARDWARECLOCK="localtime"
TIMEZONE="Europe/Budapest"
KEYMAP="hu.map.gz"
CONSOLEFONT="lat2-16.psfu.gz"
CONSOLEMAP=
USECOLOR="yes"Nem, jó. Amugy fent van az lxde felület is és lxdmel indítva se jó.
-
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11373 üzenetére
Távgyógyítás
Vagy rendszerfrissítés
A LOCALE és a TIMEZONE értékeinek mi van megadva?
Egy locale -a és egy locale kimenetet másolj be légy szíves.
Ezt az 1 hetes eltérést nagyon nem értem...Még azt lehetne megpróbálni, hogy beállítod a biosban a dátumot és multi user-ben indítasz (a grub bejegyzésben a linux sor végére egy 3-ast kell írni) vagy kiveszed a démonok közül a gdm-et, ha ezt a módszert használod. A lényeg, hogy csak a konzolba jelentkezz be, ne töltődjön be a gdm ill. a DE. Ezután egy date paranccsal leellenőrzöd a dátumot. Ha itt jó, akkor a gnome kavar be. Amennyiben itt sem jó, én csak locale problémára tudok tippelni, esetleg újra generáltatni a locale-gen paranccsal.
Igazából ötletem sincs, ezt miként tudtad összehozni. -
bambano
titán
dolgozott már valaki intel vpro-val? az sem baj, ha linux alatt
-
Fooler89
őstag
válasz
Siriusb #11371 üzenetére
/etc/rc.conf HARDWARECLOCK="localtime" beállitva.
Deamonok közt ott a hwclock. A gép megjegyzi az időt helyesen. (laptopMost amit csináltam, bios-setup beállitottam az időt, bebootoltom az archba és látom 4 órát tévedett az óra és 21-dikét ír a gnome, a fenti beállitásokkal.
MOD: A másik anomália egyszerre csak megoldódott. Pedig régóta fent állt.
-
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11370 üzenetére
A windows általában csak localtime-ot kezel (lehet a win7 már okosabb, passz), szóval az rc.conf-ba a hardwareclock-hoz localtime-t írj. Ha a winen is be lehet állítani, akkor célszerűbb a HARDWARECLOCK="UTC", de ezt csak zárójelben jegyzem meg.
Tehát mivel a win a biosba a helyi időt írja, ezért az arch-on is azt kellene beállítani (lásd első változat) és megszűnik a gondod.
Ha a dátumod is elszáll, akkor az inkább hardware probléma (elemcsere szükséges, bár notin ez nem tudom hogy megy).
hwclock benne van a daemon sorban?Szerk: ne használj UTC-t: Note: Windows Vista SP2 and Windows 7 have a preliminary support to UTC. The solution is add the DWORD value HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation\RealTimeIsUniversal with hexadecimal value 1 in the registry (through regedit). Windows XP and Windows Vista SP1 also have support to UTC and can be activated in the same way, but there's a bug after resume from suspend/hibernation that resets the clock to localtime, so it's not recommended to use UTC in these systems.
-
Fooler89
őstag
Megint egy kis segítség kellene. Ugye két rendszer van a szubnotin az arch és a windows. Jól megvannak egymással de valahogy az órát/dátum-ot egyikőjük se tudja megjegyezni.Ha bekapcsolom a gépet, mindig be kell állitanom az órát és a dátumot független, hogy windows vagy linux.
[link] Ezt a linket nézegetem, de nekem nem sikerült eddig megoldani, valaki tudna nyújtani egy kis útmutatást?MOD:
Most jut eszembe. Gnome 3-ban nem tudok belépni a terület és a nyelv beállitásokba. Mikor elindítanám, kapok egy üres ablakot meg 2 process-t ami 100% és 100%-on futtatja a progit.
Valaki tudna ebben segíteni? -
jahatpersze
aktív tag
Sziasztok!
Gépészmérnöki programokra lenne szükségem Linuxon és nem tudom hogy most az Ubuntu 11.04-et rakjam fel és szedjem le hozzá a cad programokat amit találok , vagy a speciálisan erre a célra készült de Ubuntu 10-esen alapüló CAELinuxot telepítsem fel , melynek már a mérete is 3,7GB . Szerintetek melyiket rakjam fel? Ubuntu vagy CAELinux? Köszi.
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #11365 üzenetére
Talán a 8.10 - 9-04 környékén használtam utoljára, akkor még kellett várni jócskán egy új OOO-ra például.
Én imádom az Arch - ot. Nem vagyok egy power user, de elboldogulok, no meg a fórumon is segítenek, ha szükség van rá. Ha tudnád micsoda lúzerek is feltelepítik; néha lekaparná a bőrt az ember ar arcáról kínjában egy-egy hozzászólást olvasva, amikor még azt sem értik, a grub mire való. Egy szó mint száz, Te biztos jól elboldogulnál.
Azt mondják, ha minden jól működik Arch - on, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Meg kell mondjam, nálam általában stabil a rendszer. Ha gond van, legrosszabb esetben downgrade-del meg tudom oldani (lásd a mostani nvidia driver + gnome shell message tray bug, mondjuk állítólag a 280.11 bétában már jó, csak lusta vagyok feltenni, a 270-esben lévő hibernálás bug meg nem érint.) Talán egyszer kellett rendszermentést visszaállítanom amiatt, mert nagyon elkavartam valamit. Szóval azt javaslom, virtualbox-ban vagy második rendszernek dobd fel, hogy ízelítőt kapj a jóból. -
Siriusb
veterán
válasz
Tomi29 #11358 üzenetére
bambano röviden és tömören megírta a kérdésedre a legjobb választ.
Első körben azt kell eldöntened, szánsz-e időt arra, hogy megismerd a Linuxot, vagy windows user mintájára csak kattingatni akarsz. Elmondhatom, hogy az Arch Linux feltelepítésével többet tanultam a linuxról, mint 2 éves ubuntu használattal. És itt jön be, amiről bambano is írt: milyen segítség érhető el. Arch Linux esetén kell az angol nyelv ismerete, viszont kiváló wiki oldalai vannak. Ubuntunál itt a ph! - n is nagyon jó fórum van, ahol igazán segítőkész és türelmes emberekkel találkozhatsz.
Részemről meguntam Ubuntunál a félévenkénti újratelepítést az új verziók miatt (tudom, tudom, lehet frissíteni is, de én abban - minden tapasztalat nélkül kijelentve - nem bíztam), s azt, hogy az újdonságokra esetleg sokat kell várni.
A rolling release distro - k előnye, hogy viszonylag hamar megkapod mindenből a legújabb verziót, a hátránya, hogy esetleg buherálni kell, hogy működjön, illetve több bug reportolással jár. Viszont nem kell újratelepítgetni és mindent beállítgatni újra és újra. -
kovaax
őstag
válasz
Tomi29 #11358 üzenetére
Okoskodás ON: A linux az a kernel maga. E köré építenek különböző disztribuciókat, amik nagyjából ugyanazokat a szoftvereket tartalmazzák, csak itt-ott más a verzió, más az alapértelmezett grafikus környezet, más szoftverek kerülnek fel alapból, ezt-azt máshol lehet megtalálni, ilyenek.
Okoskodás OFF: Természetesen nekem a saját kiherélt Debianom a legjobb.
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #11359 üzenetére
Esetleg egy másik példánya
-
Siriusb
veterán
válasz
Tomi29 #11354 üzenetére
Ha jól emlékszem az ubuntu-restricted-extras - t kell telepítened, ha mindent le akarsz játszani: https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats
Ki használ ma már ubuntu - t...
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #11353 üzenetére
idézet a netstat manualjából:
-p, --program
Show the PID and name of the program to which each socket belongs. -
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #11353 üzenetére
Esetleg lsof -i?
szerk:
vagy netstat -anp|grep 80szerk2:
ah, de gyors valaki -
Tomi29
csendes tag
Nem nagyon értek hozzá valaki segítene nekem?
Ezt akartam telepíteni[link]be is tettem a PPA-t és a frissítőből telepítettem volna,de egyet nem sikerült akkor,viszont késöbb már feltelepült de eltüntek a kodekek.
Meg akartam telepíteni az xvba-t de csak egy törött csomag lett
előre is kösz,és bocs az amatőr fogalmazásért. -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #11351 üzenetére
ha egy sor utolsó karaktere fordított per, akkor a következő sorral automatikusan összefűzi a shell értelmezéskor.
-
Speeedfire
félisten
Ha egy script túl hosszú, hogy lehet megtörni több sorba?
-
Tomi29
csendes tag
Most már valamit elcsesztem,és nem tudok egyáltalán filmeket lejátszani
Megpróbálom a rendszer újratelepítést. -
Siriusb
veterán
válasz
Jester01 #11340 üzenetére
Azt nem tudtam, hogy ext2-ként is lehet csatolni az ext3-t. Kár, hogy Speeedfire problémáján ez nem változtat.
Ha már itt tartunk, régebben próbálgattam a btrfs-t, de volt még vele problémám, talán a snapshotok készítésénél. Használja ezt valaki, vannak jó tapasztalatok? -
Tomi29
csendes tag
Radeon 4770 kártyám van,és sem az Mplayer sem a VLC nem játsza le rendesen mert akadozik.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Siriusb #11339 üzenetére
Valahogy megoldom...annyira nem voltak fontosak az adatok...csak bosszantó, hogy pont a backup lemezen történt ez...
Tomi29: Nem a disztribúciótól függ, hanem a lejtásztszó szoftvertől. Mplayer, vlc, ezek elég jók.
De, hogy válaszoljak is a kérdésedre. Igen, megbírkózik vele. -
Tomi29
csendes tag
A Kubuntu lejátsza rendesen a HD filmeket,és ha nem akkor melyik Linux játsza le rendesen?
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #11338 üzenetére
Szívesen. Sajnos arról soha nem olvastam, hogy az ext3/4 fájlrendszerekről olyan könnyű lenne fájlokat visszaállítani.
Én egyszer próbálkoztam ilyennel - hab a tortán hogy a partíció titkosított volt -, azóta inkább vigyázok és másolatokat gyártok. -
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #11335 üzenetére
Akkor még a PhotoRec-kel próbálkozhatsz, de ahhoz egy másik meghajtón kellene szabad hely.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Speeedfire #11331 üzenetére
Köszönöm. Meglesem.
-
Speeedfire
félisten
válasz
V.Stryker #11329 üzenetére
A crunchbang nekem fent volt egy p3-as gép alatt...mintha szárnyai lettek volna úgy hasított!
Rakj egy egy ubuntu minimalt és jársz el vele, elmegy vele egy napod de megéri
Siriusb: De igen, az elsőt töröltem. Sokáig is dologozott, még este is...reggel néztem rá. Megvolt a hely, csak azt írta nincs rajta semmi. Nyomtam egy e2fsck-t, de semmi...
Na ezt majd meglesem. -
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #11324 üzenetére
Ez nem tudom, hogy sikerült. Az első vagy a második partíciót törölted? Mert ha az elsőt, akkor az átméretezés igen sokáig tart, mivel átmozgat mindent.
Véletlenül nem a partíciós táblát törölted?
Mindenesetre én erről tudok, amit használni lehetne. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Speeedfire #11328 üzenetére
Köszi, ez a crunchbang érdekes lehet, még soha nem láttam. Most még a Lubuntut néztem, de nem tudom milyen. :S
Egyébként nem járnék jobban ha egy ubuntut takarítanék ki minden felesleges progitól?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Régebb használtam ubuntut és tök jó volt, de aztán maradtam a windows-nál mert a meló miatt elkerülhetetlen. De csak jó lenne a linux a dög lassú windows mellé. Egy olyan disztribúciót keresek, ami könnyű, ultra könnyű. Semmi másra nem kell, netezni, egy évben egyszer meg filmet nézni. Fontos, hogy a jelenlegi windows alatt 5 órás akkuidő cserébe legyen több és a boot is legyen sokkal gyorsabb. Egyetlen gond, hogy kicsit különc a notim...ez azért az hardvertámogatás és ezen át a megfelelő energiamegtakarítás miatt szerintem fontos.
A gépről: CPU AMD Athlon II Neo K125, AMD M785 lapkakészlet(AMD K10), ATI4250VGA, INTEL SSD , meg van valami amd rs880 chipset is...mindez 12" -on.Ti melyik disztribúciót tudnátok javasolni?
-
Speeedfire
félisten
Jól megszívattam magam tegnap. Vagy egy 1 TB-os hdd-m, amin volt 2 ext3-as partíció, mind a kettő kb 400GB, az egyikről lementettem az adatokat, majd live cd-vel parted magic cd-vel bebootoltam. Töröltem az üres partciót, majd amin volt adat átakartam méretezni, hogy az üres hely is hozzá tartozzon. Szóval 800Gb-os legyen, mindezt a gparted-del. Viszont megszívatott a kis szemét, mert összerakta viszont minden adat elveszett erről....
Van valami mód arra hogy ezt visszaállítsam valami programmal? -
Speeedfire
félisten
Mi van abban az esetben ha egy config fájlba olyan változót és értéket veszek fel ami nincs a program által deklarálva?
Konkrétan a transmission-be akarok felvenni egy olyat, hogy:
"masodlagos-feltoltesi-limit": 120Sajnos 1-2 dolgot kispóroltak szegény transmission-ből pedig jó kis program szerintem.
-
bambano
titán
ehh nem ide
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #11320 üzenetére
A csodával határos módon most sikerült valahogy bejutnom a saját https "webserveremre" el sem hiszem. A hiba oka biztos valami anomália lehetett, mert semmi extra dolgot nem csináltam....
-
Speeedfire
félisten
válasz
Jester01 #11319 üzenetére
Csináltam egy újat, így:
openssl req -new -keyout server.pem -out server.pem -
days 3650 -nodes -subj /CN=speeedfire.ath.cxMajd restartoltam a szervert, de errort dobott:
root@Server:/etc/lighttpd# /etc/init.d/lighttpd restart
2011-07-24 11:11:39: (network.c.602) SSL: Private key does not match the certificate public key, reason: error:0906D06C:lib(9):func(109):reason(108) /etc/lighttpd/server.pem
root@Server:/etc/lighttpd#De még mindig nem értem, hogy emiatt a kulcs miatt nem látom a belső hálóról?
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #11318 üzenetére
A -x509 miatt self-signed lesz, arra a kliens tipikusan rá fog kérdezni, hogy a felhasználó elfogadja-e.
A host nevet pedig valószínűleg plusz paraméterben -subj /CN=speeedfire.ath.cx formában meg kell adni. -
Speeedfire
félisten
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #11316 üzenetére
A certificate-val valami gubanc van, továbbá sslv3 szükséges. De amúgy megy.
$ wget --secure-protocol=SSLv3 https://speeedfire.ath.cx/
--2011-07-24 01:06:08-- https://speeedfire.ath.cx/
Resolving speeedfire.ath.cx... 82.131.190.56
Connecting to speeedfire.ath.cx|82.131.190.56|:443... connected.
ERROR: cannot verify speeedfire.ath.cx's certificate, issued by `/C=AU/ST=Some-State/O=Internet Widgits Pty Ltd':
Self-signed certificate encountered.
ERROR: certificate common name `' doesn't match requested host name `speeedfire.ath.cx'.
To connect to speeedfire.ath.cx insecurely, use `--no-check-certificate'.
$ wget --no-check-certificate --secure-protocol=SSLv3 https://speeedfire.ath.cx/
--2011-07-24 01:06:20-- https://speeedfire.ath.cx/
Resolving speeedfire.ath.cx... 82.131.190.56
Connecting to speeedfire.ath.cx|82.131.190.56|:443... connected.
WARNING: cannot verify speeedfire.ath.cx's certificate, issued by `/C=AU/ST=Some-State/O=Internet Widgits Pty Ltd':
Self-signed certificate encountered.
WARNING: certificate common name `' doesn't match requested host name `speeedfire.ath.cx'.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 8564 (8.4K) [text/html]
Saving to: `index.html'
100%[======================================================================================>] 8,564 --.-K/s in 0.1s
2011-07-24 01:06:25 (70.1 KB/s) - `index.html' saved [8564/8564] -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #11311 üzenetére
fel van programozva az eth0-d?
-
Jester01
veterán
válasz
Az baj, ha innen nézve bejön a linkelt [link]
-
Jester01
veterán
válasz
Az is lehet, hogy ha helyben nézed akkor az a lo (loopback) interfészen megy. Most kipróbáltam, nálam így van. Szóval mondd a tcpdump-nak hogy használja azt.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Jester01 #11310 üzenetére
root@Server:~# tcpdump port 443 -v
tcpdump: WARNING: eth0: no IPv4 address assigned
tcpdump: listening on eth0, link-type EN10MB (Ethernet), capture size 96 bytes
^C
0 packets captured
0 packets received by filter
0 packets dropped by kernelÉrdekes, hogy a 80-as porton se csinál sok mindent.
2 packet received és 0 cactured...Ezt az ipv4 dolgot nem értem. Akkor a sima http elérés miért megy?
A lighttpd alatt fut még egy sima php oldal és egy shell script is a cgi-bin alatt. Illetve uhttpd alatt egy admin felület.
1-2 infó még hátha valami jó is kisül belőle.
Telepített lighttpd és moduljai:
root@Server:~# opkg list_installed | grep lighttpd
lighttpd - 1.4.28-1
lighttpd-mod-access - 1.4.28-1
lighttpd-mod-alias - 1.4.28-1
lighttpd-mod-auth - 1.4.28-1
lighttpd-mod-cgi - 1.4.28-1
lighttpd-mod-evhost - 1.4.28-1
lighttpd-mod-fastcgi - 1.4.28-1
lighttpd-mod-redirect - 1.4.28-1
lighttpd-mod-rewrite - 1.4.28-1
lighttpd-mod-rrdtool - 1.4.28-1
lighttpd-mod-scgi - 1.4.28-1
lighttpd-mod-simple-vhost - 1.4.28-1
lighttpd-mod-ssi - 1.4.28-1
lighttpd-mod-status - 1.4.28-1
root@Server:~#A lighttpd konfigom: [link]
De ti is megtudjátok esetleg lesni. 1-2 link, remélem senki sem él vele vissza....
[link] [link] [link] [link] -
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #11309 üzenetére
Ja, elírtad a 443-at 433-nak
MOD: azért az is gyanús, hogy tcpdump szerint nincs ipv4 cím az eth0-nak. Akkor a https://192.168.1.1 nem fog ám menni. -
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #11308 üzenetére
Vártam-vártam. Majd ctrl-c. 0 package.
root@Server:~# tcpdump -c 20 -v port 433
tcpdump: listening on eth0, link-type EN10MB (Ethernet), capture size 96 bytes
^C
0 packets captured
0 packets received by filter
0 packets dropped by kernelHa hülyeséget csináltam kövezzetek meg.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #11307 üzenetére
a tcpdumpnak adnék egy port 443 paramétert
-
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #11306 üzenetére
tcpdump: verbose output suppressed, use -v or -vv for full protocol decode
listening on eth0, link-type EN10MB (Ethernet), capture size 96 bytes
00:34:20.420036 IP 192.168.1.1.22 > desktop.lan.23713: Flags [P.], ack 2346903, win 4528, length 244
00:34:20.422170 IP desktop.lan.23713 > 192.168.1.1.22: Flags [.], ack 244, win 251, length 0
00:34:20.430076 IP 192.168.1.1.22 > desktop.lan.23713: Flags [P.], ack 1, win 4528, length 244
00:34:20.439956 IP 192.168.1.1.22 > desktop.lan.23713: Flags [P.], ack 1, win 4528, length 148
00:34:20.440145 IP desktop.lan.23713 > 192.168.1.1.22: Flags [.], ack 636, win 256, length 0
00:34:20.450024 IP 192.168.1.1.22 > desktop.lan.23713: Flags [P.], ack 1, win 4528, length 228
00:34:20.450331 IP desktop.lan.23713 > 192.168.1.1.22: Flags [P.], ack 864, win 255, length 52
00:34:20.451003 IP 192.168.1.1.22 > desktop.lan.23713: Flags [P.], ack 53, win 4528, length 148
00:34:20.459988 IP 192.168.1.1.22 > desktop.lan.23713: Flags [P.], ack 53, win 4528, length 244
00:34:20.460992 IP desktop.lan.23713 > 192.168.1.1.22: Flags [.], ack 1256, win 254, length 0
00:34:20.469990 IP 192.168.1.1.22 > desktop.lan.23713: Flags [P.], ack 53, win 4528, length 148
00:34:20.476803 IP desktop.lan.1028 > 192.168.1.1.445: Flags [P.], ack 3705887594, win 256, length 76WARNING: Short packet. Try increasing the snap length by 44
SMB PACKET: SMBtrans2 (REQUEST)
00:34:20.480387 IP 192.168.1.1.22 > desktop.lan.23713: Flags [P.], ack 53, win 4528, length 244
00:34:20.480834 IP 192.168.1.1.445 > desktop.lan.1028: Flags [P.], ack 76, win 32038, length 88WARNING: Short packet. Try increasing the snap length by 52
SMB PACKET: SMBtrans2 (REPLY)
00:34:20.481634 IP desktop.lan.23713 > 192.168.1.1.22: Flags [.], ack 1648, win 252, length 0
00:34:20.482202 IP desktop.lan.1028 > 192.168.1.1.445: Flags [P.], ack 89, win 256, length 63WARNING: Short packet. Try increasing the snap length by 31
SMB PACKET: SMBreadX (REQUEST)
00:34:20.490098 IP 192.168.1.1.445 > desktop.lan.1028: Flags [.], ack 139, win 32038, length 1460WARNING: Packet is continued in later TCP segments
SMB PACKET: SMBreadX (REPLY)
00:34:20.490131 IP 192.168.1.1.445 > desktop.lan.1028: Flags [.], ack 139, win 32038, length 1460SMB-over-TCP packet:(raw data or continuation?)
00:34:20.490143 IP 192.168.1.1.445 > desktop.lan.1028: Flags [.], ack 139, win 32038, length 1460SMB-over-TCP packet:(raw data or continuation?)
00:34:20.490156 IP 192.168.1.1.445 > desktop.lan.1028: Flags [.], ack 139, win 32038, length 1460SMB-over-TCP packet:(raw data or continuation?)
20 packets captured
23 packets received by filter
0 packets dropped by kernel -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #11305 üzenetére
első próbálkozásnak ide tudsz másolni egy rövid tcpdump kimenetet a kapcsolatról?
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #11303 üzenetére
nem értelek. ha http://akarmi:443-mal hívod, akkor sima http protokollal akar kapcsolódni a 443-as portra. Nem kezdi el az ssl protokollnak megfelelő dolgokat, ettől a szerverben az ssl lib nyilván elszáll.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #11301 üzenetére
Most gondolkoztam csak meg kellene lesni a log fájlt, hátha ad valamit. Erre:
2011-07-23 23:21:35: (connections.c.299) SSL: 1 error:1407609C:lib(20):func(118):reason(156)
Már csak azt kellene tudni, hogy ez most mi. Rossz a csomag, vagy user error?
lighttpd/1.4.28 (ssl) - a light and fast webserver
Build-Date: Feb 20 2011 22:14:35 -
Speeedfire
félisten
Kis lighttpd-s segítség kellene.
Adott egy router amire lighttpd-t raktam. Szépen üzemel is, de azt szeretném, hogy legyen https is. Ez részben megy is, de nem úgy ahogy én szeretném.
A valami.hu:443 alatt nem tudom elérni, de a https://valami.hu alatt elérem. Illetve hiába állítottam be a portra másik mappát, nem veszi figyelembe. Egy vhost kellene neki?
Alapesetben ez a webroot:
/mnt/adatok/www/webrootÉn a https-nek viszont a :
/mnt/adatok/www/secured mappát adtam meg, ahol teljesen más adatok vannak.$SERVER["socket"] == ":443" {
#### SSL engine
ssl.engine = "enable"
ssl.pemfile = "/mnt/adatok/www/server.pem"
server.document-root = "/mnt/adatok/www/secured"
}Mit rontok el? A netstat -l | grep https alatt sincs semmi kimenet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Automata kávégépek
- EA Sports WRC '23
- sziku69: Szólánc.
- Miért fontos a regisztráció előtt elolvasni a feltételeket
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam Deck
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Hobby elektronika
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest