- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Jester01
veterán
válasz CPT.Pirk #16495 üzenetére
asoundrc nekem nincs, viszont a modul konfigba be van írva, hogy melyik kártya legyen az elsődleges.
alias snd-card-0 snd-ens1371
options snd-ens1371 snd_index=0
alias snd-card-1 snd-intel8x0
options snd-intel8x0 snd_index=1Mondjuk ha biosban le van tiltva akkor nekem linux alatt nem is látszik (vagy hallatszik ).
[ Szerkesztve ]
Jester
-
siebener
aktív tag
válasz CPT.Pirk #16495 üzenetére
Köszönöm, bár a fele kínai volt.
Egyébként live módban mobilmodem használható, vagy mindenképpen telepítés kell hozzá?
Más: létező win7 telepítésre (két partíció van a HDD-n, mindegyik használatban) adatvesztés nélkül telepíthető Linux?
Sorry, tök kezdő vagyok a téren (is). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Jester01 #16487 üzenetére
Jártam pár kört, a /.asoundrc fájlt létrehozva már voltak eredmények, ha jó hangeszközt írtam be, akkor bejött a tálcán egy hangerő szabályzó. A betett Creative Live így sem szólalt meg, végül kiszedtem, mert időközben véletlen megszólalt az alaplapi, biosban letiltott hangkártya. Igaz nem volt stabil, de aztán leszedtem a két pulse csomagot, onnantól szólt, csak megint korrigálni kellett a device értékeket az asoundrc-ben.
Most a skype és Youtube hangja is megvan, bár csak az egyik csatorna szól, valszeg hibás a hangkártya, de a következő gép upgradeig már így marad, úgy is csak mono tartalmak szólnának rajta...
siebener: nagyjából bármelyik disztró vígan elvan 1G rammal, max a proci lesz kicsit gyér. Ha pl. most win alatt vagy, akkor válassz egy diszrót a Linux Live kompatibilitási listájából: [link] Mivel vacakolni kell a cuccoddal, javaslok valami Arch alapú disztrót, ahol használható az Arch wiki, pl. a Manjaro-t a neked tetsző felülettel.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
siebener
aktív tag
Üdvözlet.
Olyan Linux rendszer kellene, ami egy viszonylag gyengébb gépen - 2.66 GHz Intel, 1 GB RAM - is elfut. Viszont kellene az, hogy mobilmodemet külön "macera" nélkül is felismerjen, úgy, hogy semmit ne kelljen hozzá telepíteni. (Azt pedig nem tudom, hogy alapból megvan-e benne, ezért csak zárójelben írom, hogy képes legyen live módban futni)
Köszönöm. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Jester01 #16490 üzenetére
Néztem is, hogy tényleg az-e a hangkártyád, ami. Nekem is volt régen (még a P1 korszakból?), faszán nézett ki az orbitális méretű TDA erősítő IC a nyákon. Valahol még megvan.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Jester01
veterán
Egy időben maguk a PA fejlesztők mondták, hogy az ubuntuba idő előtt (vagy rossz verzió, már nem emlékszem) került bele.
Mezei felhasználónak egyébként sem tudom miben nyújt többet mint a sima ALSA.
CPT.Pirk: mivel a PA alatt is az ALSA van, amiket felsoroltál az maximum a kezelőfelület problémája. Amúgy az "igazi" hangkártyákkal valóban nem sok baj van PA mellett, mivel azok hardveres keverést támogatnak (a PA ugye szereti kizárólagos használatra megnyitni az eszközöket...). Nekem diszkrét kártyám (SB PCI128) van de hardveres keverést nem támogat. Cserébe évek óta működik
[ Szerkesztve ]
Jester
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Jester01 #16487 üzenetére
A hegyi beszéd itt nem segít!
No az van, hogy SSE1-es procira régi flashplayer megy, az meg nem akart szólni pulseaudio nélkül, hiába van minden másnak hangja.
Egyébként maga a pulseaudio egy jó dolog, főleg ha igazi hangkártyád van, mint pl. egy Audigy. Pulse nélkül kapod az üzeneteket bootoláskor, hogy ilyen eszköz meg olyan eszköz örökre el lett távolítva, valamint a hangeszközök között az annyi audigy hangeszköz van, ahány módon be lehet lőni a kimenetet. Ha van pulse, akkor szépen egyetlen hangeszköz van, szépen kiválasztható hangfal konfigurációval és a hülye boot alatti üzenetek nélkül.Az én disztróm pl. alapból pulseaudioval érkezik, de ezt megelőzően már sokan kérték a fórumában, hogy legyen ez, mert egyszerűen jobb, mint nélküle.
[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Archbang - OpenBox szakértőt keresek.
A régi flashplayer miatt felraktam a pulseaudio és a pulseaudio-alsa csomagokat, de azóta nincs hang. Valamilyen grafikus megoldás nincs az alapértelmezett hangkártya kiválasztására? Már belegabalyodtam az alsamixer meg egyebek terminálos abajgatásába és nem stimmel az alapértelmezett hangeszköz beállítása a wikiben írtak szerint, nincs olyan fájl...
Van egy USB-s mikrofon, egy alaplapi, meg egy valami kártya, de hiába van feltolva minden hangeszköznek mindene az alsamixerben, semelyik kimeneten nincs hang. Holnap cserélek hangkártyát, hátha...
-
master90
aktív tag
Lehet már találkozót valaki ezzel a problémával jelenleg ubuntu van fent.
És nincsen hang audigy 2 hang kártyával mi lehet a probléma ?
Valami ötlet ? -
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez fx5700 vga-s gépben volt. Én rókás vagyok, a tulaj meg Chrome-os, ott meg nem találtam megoldást a figyelmeztetés kikapcsolására. Mindegy, legalább fölösleges flash tartalmat nem jelenít meg.
-
-
asuspc96
őstag
Helló!
Keresek egy programot amit először és utoljára linux-on láttam...valami olyasmi lehetett a neve, hogy "kseg szerkesztő szoftver" ([link])
Nem tudjátok véletlenül melyik lehet az amire gondolok ??Háhá pont ez volt a neve (megvan)
[ Szerkesztve ]
-
chab7
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pár hete kérdeztem, hogy miért van gond a flash lejátszással régebbi gépen.
No tegnap meglátogattam egy ismerőst, még a Chrom 18 idején lett felrakva a Chakra neki, azóta csak használták. Viszont mivel a 21-es Chromera frissítés után nem volt többé flash lejátszás, meg a Chakra fejlesztői megszüntették az x86 ágat, így felraktam a gépre egy Manjaro-t.
Pikk-pakk, a gép szinte repül, de persze flash nem megy. Kis fejvakarás után rájöttem, hogy SSE2 kell az aktuális flashpluginnek, a proci meg csak SSE1-et tud, mert AthlonXP.
A megoldás az volt, hogy vissza kellett tenni a 10. valahányas flashplugint ami letölthető az Adobe oldaláról a mozillás plugin mappába, innentől biztonsági figyelmeztetés mellett, de van flash.Hang persze alapból nem volt, de azt a pulseaudio és pulseaudio-alsa csomagok telepítése megoldotta.
No, hátha valakinek segít majd...
-
válasz bambano #16471 üzenetére
P3M az a Pentium 3 Mobile. A Pentium M az egy másik proci. A T41-ben Pentium M volt. Az nem P3 (bár abból fejlődött ki).
A Pentium 3 Mobile az egy P3 mobil proci. A Pentium 4 Mobile az egy elég szar, de p4 alapú. A Pentium M még az után volt.
De attól még ezek a gépek, ha már vanak, csak-csak használhatóak, ha lassúak is.
Hogy az első generációs, Willamette P4-ek rosszak voltak, az nem kérdés, mondjukMost szórakozok egy frissen javított mobil Core2 procis laptopon, 512Mb RAM-mal a Lubuntu még hálózatról futtatva is teljesen jól megy.
Mutogatni való hater díszpinty
-
bambano
titán
tehát mégegyszer: az asztali tualatinos p3-as, ami mondjuk jár 1266MHz-en, az leveri a porba az asztali 2.2GHz-es p4-et.
nekem volt p3m, szintén notebookban, t41-ben, az egyes feladattípusokban 9x, más feladattípusokban 22x volt gyorsabb, mint a 2.2-es p4. a legelső sorozatú p4-ek gyakorlatilag semmire nem voltak jók, ha nem akartál fűteni.[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
válasz bambano #16469 üzenetére
1.7-es Pentium M nem egyenló P4M.
Volt 4M-es laptopom is, azonos órajelen, nem volt az rossz (IBM T30 )
Attól még amúgy, hogy gyengusz a proci, nem használhatatlan, csak nem kell tőle azt a sebességet elvárni, mint egy Core2-től."azokat a p3-asok leverik a porba"
Asztali P3 lehet. Mondjuk ha Tualatin.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz body007 #16465 üzenetére
Mondom, bele CF-IDE átalakulóval.
Egy 266x feletti CF kártya gyorsabb, mint a mostani IDE winyója a gépnek. Tárhely meg úgysem nagyon kell egy 1000 éves laptopba.@f_sanyee : Nem, Pigdinre. Ablakkezelő meg Openbox, 0 felülettel, jobb gombra menü, abból indul a kliens
Csak szórakozásból csináltam, semmi másért[ Szerkesztve ]
-
vadcoca
tag
válasz Gigi01 #16460 üzenetére
Szerintem is Debian. De előjátéknak a Debian-hoz inkább ezt javasolnám: Linux Mint Debian Edition.
Ez a testing-re épül, ezért (általában ) jóval frissebb, mint a stable. A testing-hez képest pedig nagyobb és ritkábban megjelenő frissítőcsomagokkal operálnak, így ez (elvileg) valódi rolling.szerk:
lassabb gépre LXDE +1[ Szerkesztve ]
6x9 = 42
-
válasz f_sanyee #16461 üzenetére
Én 256Mb-al is használok Ubit. A LXDE megfelelő amúgy.. Openbox alapú dolgok, vagy Blackbox lehetnek kicsit gyorsabbak. Amúgy procierő kell, mert 700MHz-en tetű minden, egy 1GHz-es gépen meg szépen megy.
Persze más kérdés, mi a tetű. Egy P3-at nem szabad egy mai géphez hasonlítani.
Ja, most nézem, hogy egy 2.2-es P4M? Az űrtechnika...
Nekem 1.7-es Pentium M-en, 1Gb RAM -mal megy az Ubi, és vállalható. Nem gyors, de főleg a winyó fogja vissza. Kéne bele egy gyors CF kártya@Gigi01 : Amúgy még egy Debiant nézz meg, stable ágból, talán az.
Mondjuk én feltettem egy Pentium 1-es laptopra egy 5.0-s Debiant, és _működik_. Nem kapkod, de egy chatkliens elmegy vele. Kemény 64Mb RAM...
De különben mzochistáknak van TCL is, az ~30-60Mb, de elég macerás.[ Szerkesztve ]
-
-
-
szezso15
addikt
Sziasztok!
Az történt velem, hogy a régi Ubuntu 11.10-em helyett felpakoltam egy Linux Mint 13-as Maya verziót. Ezzel tegnap még tudtam filmet, YT-ot nézni gond nélkül. De mára, az újraindítás után, minden gyorsított felvételben megy, a 10 perces videó kb. 2 perc alatt, miközben hangja sincs... Ez igaz a netes videókra, meg a lokálisakra is, sőt, zenét se tudok hallgatni, mert azt is gyorsítja, és hang szintén nincs.Ötletetek van esetleg? Annyit csináltam, hogy felraktam a Flash Player-t, a frissítéseket telepítettem, aMSN és az Android fordításhoz szükséges cuccok kerültek rá, ennyi...
Ötlet?
*Hajrá Loki!* i15+
-
-
-
bambano
titán
-
-
-
-
Gigi01
őstag
Sziasztok!
Erre a régi nootebook-ra melyik Linux-ot ajánlanátok?
Annyi különbség van,hogy 512MB ram van benne.
Eddig ezt az oprendszert még nem használtam,de végülis nem az én gépemre lessz.
Jelenleg win2000 van rajta.Xp-t próbáltuk,de valamiért nem szereti,kékhalált dobál.
Csak netezni kellene,(facebook,youtube),másra nem. -
Jester01
veterán
válasz #40935168 #16425 üzenetére
Nekem már évek óta van USB gépösszekötő kábelem, igaz abban van egy kis filléres elektronika és csak USB2.0-ás.
Úgy látszik van ilyesmi USB 3.0 változatban is.
[ Szerkesztve ]
Jester
-
mszl
aktív tag
Sikerült megoldani!
itt találtam
[link]alias.url += (
"/monitorix-cgi" => "/usr/share/monitorix/cgi-bin/",
"/monitorix" => "/usr/share/monitorix/",
)
$HTTP["url"] =~ "/monitorix-cgi/" {
cgi.assign = (
".cgi" => "/usr/bin/perl",
)
}A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!
-
vadcoca
tag
Na, jól letelt az idő.
Jogokkal is lehet lyukra futni. rsync-hez --numeric-ids, vagy tar-hoz --numeric-owner javasolt.
6x9 = 42
-
Soak
veterán
Köszi szépen srácok, felét se értem miről van szó, kicsit rá kell feküdnöm
-
-
Siriusb
veterán
Ha a virtuális gépen vesa driver van felinstallálva - ha nincs én biztos felraknám, az kb minden GPU-t elvisz -, rsync-kel át lehetne másolni a merevlemezre, liveCD-ről feltelepíteni a grub-ot, vagy amit használnál és failsafe módban bootolni. Így első nekifutásra azt mondanám, mennie kellene.
-
Soak
veterán
-
-
törölt tag
Sziasztok,
adott két gép:
- PC1, NAS
- PC2, WorkstationPC2-t szeretném PC1-el összekötni USB-n, kihasználva a mindkét oldalon USB3-as sebességet.
Van ilyen megoldás, tudtok ilyenről .. ? Valami Ethernet over USB vagy IP over USB -nek lehetne hívni.Látok a neten mindenfélre próbálkozásokat, de olyat nem szeretnék, hogy veszek egy USB3-as HUB-ot, és hozzá 4-4 (=8) USB-s hálókártyát, amiket négy kábellel kötök és trunk-ölök, szóval ez így a nonszensz lenne.
Tudtok tehát olyanról, ami két gép között USB kábelen valósít meg adatátvitelt ? (Erre még ha Network layer is rájön valami virtuális interfésszel mindkét oldalt, mmm).
A gép Win7, a NAS egy Debian.
[ Szerkesztve ]
-
mszl
aktív tag
Kipróbálnám az apache helyett a lighttpd-t.
Hol tudom beállítani az egyes oldalak helyét, elérhetőségét amit az apache-nál az /etc/apache2/conf.d/ könytárban mondták meg hogy egyes oldalakat hol talál, és milyen jogosultágokkal érhetők el? (pl. a monitorix progit szeretném elérni a /usr/share/monitorix könyvtárban)
A googlin még találtam erre válasz, eddigA hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!
-
Clonezilla. Mindent ment, lehet partíciót vagy egész diszket is menteni vele. OS független, faék egyszerű, kicsi angoltudás kell.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
mszl
aktív tag
Sziasztok!
Kisérletezgetek egy routerépítéssel, és kérdezném, hogy hogyan lehetne egyszerűen lementeni egy alap rendszert, (és persze kellene egy egyszerű visszaállítás is) (ami az alap a buherálásomnak) hogy ne kelljen mindig mindent újra telepíteni, ha valamit eléggé elrontok.(ami megesik a sok wifi driver turkálás miatt) a rendszer ubuntu 12.04 server az adat 2-2,5GB kb.
A /home másik partíción van amit telepítésekkor mindig megtartok, ezen vannak a különböző mentéseim, letöltéseim. Esetleg ide lehetne mendeni a lemezképet amit USB-ről boot-olva visszamásolhatnám az erdeti helyére.
A root / sda1 (32GB a particio de a menteni való 2-2,5GB)
swap sda2
/home sda3Előre is köszi a segítséget!
A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!
-
Ért itt valaki Metasploithoz?
https://www.coreinfinity.tech
-
-
-
válasz master90 #16415 üzenetére
Rossz helyre telepitetted a Grub-ot / bootmanagert
Sokféle megoldás létezik, egyik: [link]My problem:
Van egy CentOS 5.3 (elvárás, hogy ez legyen) ami nem ismeri fel a hálókártyát. Letöltöttem a legújabb intel e1000e drivert.
Viszont mikor kiadom a make install parancsot a következőt kapom visszaMakefile:71: *** Kernel header files not in any of the expected locations.
Makefile:72: *** Install the appropriate kernel development package, e.g.
Makefile:73: *** kernel-devel, for building kernel modules and try again. Stop
Felraktam a C forditot meg a dev librarykat, de akkor se jutottam előbbre. Honnan tudnám kideriteni, hogy mi is hiányzik neki pontosan?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
master90
aktív tag
Sziasztok !
Fel telepi tetem lubuntut egy Tinkpad R60-ra
És az lenne probléma hogy a telepités sikeresen fel ment de viszont újra indítás után fekete kép várt
Usb-röl lett telepítve asztalink kipróbáltam azon gond nélkül ment.
Olyan lenne mintha usb-re telepitete volna a boot filokatMi lehet a gond ?
-
-
RaZroX
addikt
Na mive sokat "barmoltam" a rendszert és még nem is nagyon laktam be, gondoltam újratelepítem. Kapásból a Valve-Steam által támogatott nvidia drivert tettem fel. feltettem a wine legújabb verzióját, majd a cod2-t és láss csodát elindult Nem tudom miért de megy
This is the way
-
-
dany27
őstag
Sziasztok!
Adott egy Ubuntu 12.04-es masina amire csatlakoztattam egy HP LaserJet 2430as nyomtatót.
Feltelepítettem a cupsot, működik is a nyomtató. Megosztottam Samban a windowsos gépek számára.
Feltelepítettem az egyik win7-es gépen de a nyomtatási beállításokat az istenért sem tudom változtatni..Mit ronthattam el?
Ugyan ez a driver volt eddig is a win7es gépen amíg direktbe volt rá kötve a nyomtató.
Előre is köszi!
-
-
addikt
válasz RaZroX #16399 üzenetére
Én terminálból indítanám a dolgot, ott több azért az infó
Nyiss terminált -> oda pötyögd be: wine [progi elérési útvonala] (zárójel nélkül persze).
nálam pl.: wine /home/body/.wine/drive_c/Program\ Files/Internet\ Explorer/iexplore.exe - jó hülye példa...Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Soak
veterán
Sziasztok!
Ubuntu 12.04 server az OS . A kérdésem az, hogy miként tudom olyan programog erőforrását korlátozni amelyek még nem futnak? Tehát ha majd automatikusan elindul a jövőben egy program akkor az csak a 80%-áig terhelhesse a CPU-t vagy akármilyen más konifgban (X ram, X mag, stb) ?
Köszi .
Új hozzászólás Aktív témák
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest