- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- iPhone topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
choco01
addikt
Hali.
Ezzel a stickel menne Backtrack linux,vagyis honnan tudhatom meg hogy kompatibilis-e ?
Köszi. -
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Ubuntu 12.10 van, de a következő kérdésemnél, szerintem ez most nem lényeg.
Az asztali verziós Ubi-n webet fejlesztek, a kisebb weblapoknál a /var/www/ könyvtárat használom és az bőven elég.Viszont az lenne a kérdésem, hogyha szeretnék mellette egy /var/www/-ben lévő 1tlen egy könyvtárra virtual host-ot alkalmazni, akkor azt hogyan célszerű? Van-e erre lehetőségem?
Intermatrix írását elolvastam ez ügyben, ami jó, csak hosszadalmas néha 1-1 webprojektnek létrehozni a virtuális hosztot, plusz az a bajom vele, hogy utána a /var/www/-ben lévő webes könyvtárak nem elérhetőek!Nézegettem is online, de én ebben kezdő vagyok, és nem tudom, hogy melyik leírás a megbízható. 1-2-t kipróbáltam, de akkor ugyanúgy kilővi a /var/www/ könyvtárban lévő webes projekteket, aminek nem örülök.
Én azt szeretném, ha a /var/www/ is műkdöne, meg a virtuál host is betudjak állítani egyszerű módon pl: /var/www/teszt_projekt -re. Mindkét megoldás működjön, ha lehet ilyet csinálni
A válaszokat előre köszönöm.
-
Ez egyre jobb. Dmesg :
[ 26.654486] saa7133[0]: subsystem: 1461:2c00, board: AverTV DVB-T 777Itt pedig :
[ 13.326984] saa7134: card=85 -> AverTV DVB-T 777 1461:2c05 1461:2c05
[ 13.327024] saa7134: card=99 -> AVerMedia TV Hybrid A16AR 1461:2c00Szerintem itt valaki hazudik
-
v4l-dvb -t használt már valaki? Elvileg azzal menne a tunerem...
-
Tuneres cumizásom újabb lépései.
Most autodetect kártyával, az analóg tunert meg sem találja a tvtime, de legalább a dvb-t -t sem lehet behangolni. Ha card=99 a modules.conf-ban, akkor a dvbtune talál jelet, a scan csatornákat talál, de nézni, azt nem lehet. Analógon meg szintúgy nem talál semmit.
Valakinek van ötlete, mit lehet ezzel kezdeni?
-
-
-
válasz
bambano #16681 üzenetére
azt hiszem rájöttem
tényleg nem tud RAID10-ről bootolni, de azért ő megpróbálta, de a boot meg valahol teljesen máshol van.
megmondom őszintén, hogy anno összeraktam, de aztán a fene se jegyez meg minden marhaságot...root@xxxxxxxxxxx / # cat /proc/mdstat
Personalities : [raid1] [raid10]
md14 : active raid10 sde4[0] sdd4[3] sdf4[2] sdc4[1]
935581696 blocks 512K chunks 2 near-copies [4/4] [UUUU]
md13 : active raid10 sde3[0] sdd3[3] sdf3[2] sdc3[1]
40001536 blocks 512K chunks 2 near-copies [4/4] [UUUU]
md12 : active (auto-read-only) raid10 sde2[0] sdd2[3] sdf2[2] sdc2[1]
995328 blocks 512K chunks 2 near-copies [4/4] [UUUU]
md6 : active raid1 sda1[0] sdb1[1]
1465138432 blocks [2/2] [UU]
unused devices: <none>
root@xxxxxxxxxx / # blkid
/dev/sdb1: UUID="da55b96d-2b00-83b6-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdd1: UUID="08938ce7-a4c3-4aa1-8d62-f2ee6ad1c6a9" TYPE="ext2"
/dev/sda1: UUID="da55b96d-2b00-83b6-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdf1: TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdf2: UUID="120d859b-4cf2-cba6-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdf3: UUID="f1ef179e-f9dc-36b5-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdf4: UUID="c75a77f2-61bd-361b-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/md6: LABEL="Munka" UUID="e89e2f60-22f9-4356-9be2-3be8bbd0ddcc" TYPE="ext4"
/dev/md13: UUID="d168ee69-f2b5-4668-971d-4a37c41ffb45" TYPE="ext4"
/dev/md14: LABEL="Unity" UUID="b15eac0d-b1cb-4319-b991-5e2a963c8783" TYPE="ext4"
/dev/sdc1: TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdc2: UUID="120d859b-4cf2-cba6-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdc3: UUID="f1ef179e-f9dc-36b5-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdc4: UUID="c75a77f2-61bd-361b-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdd2: UUID="120d859b-4cf2-cba6-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdd3: UUID="f1ef179e-f9dc-36b5-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdd4: UUID="c75a77f2-61bd-361b-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sde1: TYPE="linux_raid_member"
/dev/sde2: UUID="120d859b-4cf2-cba6-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sde3: UUID="f1ef179e-f9dc-36b5-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sde4: UUID="c75a77f2-61bd-361b-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdg1: UUID="258ACA1144E4E7C1" TYPE="ntfs"sd[cdef]1 nem RAID kötet, sdd1-en van a boot, csak aztán bootoláskor ez nem kerül felmountolásra /boot-ként.
-
-
válasz
bambano #16684 üzenetére
Persze. Viszont ez egy hibrid kártya, mint fentebb írtam, elsősorban az analóg része lenne érdekes, mert valószínű szebb képe van, mint amit eddig használtam.
Illetve, ha csak dvb-t kérdése, akkor semmibe nem tart átdugni az antennátMost leginkább az érdkelne, hogy honnan tudom meg, hogy a környékemen milyen dvb-t frekiket érdemes nézni, illetve hogy a kártya analóg részét hogy lehet életre lehelni... (Na a frekit elvileg megnéztem, de nemtom, az-e a jó...)
-
-
buherton
őstag
Az írható, de nem olvasható fájloknak mi az értelmük? Gyakorlásképpen egy bash feladatot oldottam meg, aminek ez volt lényege, hogy ilyen fájlokat keressek. Ezt a hármat találtam:
/proc/sys/vm/compact_memory
/proc/sys/net/ipv4/route/flush
/proc/sys/net/ipv6/route/flush -
válasz
Jester01 #16676 üzenetére
Ez alpaján 97-es kártya, és 62-es tunerrel, és 99-es kártya, 62-es, 74-es semmilyen tunerrel sincs analóg képem...
A dvbtune a 99-es kártyával végre keres valamit, csak nem tudom, milyen frekin kéne neki keresnie.
Azt az apró problémát már egyszerűen áthidalnám, hogykábeltévém van, mert akkor ha DVB-T -t néznék, átdugom az antennát... -
-
-
-
ezt mondta a Debian a mai upgrade után
error: unsupported RAID level: -1000000.
/usr/sbin/grub-probe: warn: Discarding improperly nested partition (hd2,msdos2,msdos1).
/usr/sbin/grub-probe: warn: Discarding improperly nested partition (hd4,msdos2,msdos1).meg még egy 100 alkalommal, mire lefutott a frissítés, de nem másolom be annyiszor
a warn nem annyira érdekel, ne szóljon bele, hogy hogyan partícionálok, de az error zavar. nem biztos, hogy újra akarnám most indítani a gépet.
-
válasz
Jester01 #16676 üzenetére
Kicsit kivonatolva (de most be van írva a card=99, autodetecten nemtom mit ismer fel...):
### v4l2 device info [/dev/video0] ###
general info
VIDIOC_QUERYCAP
driver : "saa7134"
card : "AVerMedia TV Hybrid A16AR"
bus_info : "PCI:0000:05:05.0"
version : 0.2.16
capabilities : 0x5010015 [VIDEO_CAPTURE,VIDEO_OVERLAY,VBI_CAPTURE,TUNER,READWRITE,STREAMING]
inputs
VIDIOC_ENUMINPUT(0)
index : 0
name : "Television"
type : TUNER
audioset : 1
tuner : 0
std : 0xffbfff [PAL_B,PAL_B1,PAL_G,PAL_H,PAL_I,PAL_D,PAL_D1,PAL_K,PAL_M,PAL_N,PAL_Nc,PAL_60,NTSC_M,NTSC_M_JP,?,SECAM_B,SECAM_D,SECAM_G,SECAM_H,SECAM_K,SECAM_K1,SECAM_L,?ATSC_8_VSB]
status : 0x10100 [NO_H_LOCK,NO_SYNC]
tuners
VIDIOC_G_TUNER(0)
index : 0
name : "Television"
type : ANALOG_TV
capability : 0x72 [NORM,STEREO,LANG2,LANG1]
rangelow : 0
rangehigh : 4294967295
rxsubchans : 0x1 [MONO]
audmode : MONO
signal : 0
afc : 0 -
-
Hello!
Valaki tudna segíteni egy Avermedia A16A / TV Hybrid + FM tunerkártya életre keltésében?
A cucc működőképes, apóstól kaptam, hogy neki van egy újabb.
Analóg TV néződne vele, esetleg DVB-T (azt tud).Problem : automatikus felismeréssel TVtime szürke képet ad, composite input, semmi más. Scan, és hasonló dvb-s progik közlik, hogy nincs permissionom a frontend0 -hoz, rootként meg közlik, hogy nincs frontend0.
Ha a /etc/modules-be saa1734 card=99 -et írok (elvileg ez a kártya lenne), akkor van television input a TVtime-al, de nem talál csatornákat. Más program sem.
Valaki látott már ilyet?SAA1734/1731 alapú a kártya.
-
Jester01
veterán
$ aticonfig --od-getclocks
Default Adapter - ATI Radeon HD 5700 Series
Core (MHz) Memory (MHz)
Current Clocks : 157 300
Current Peak : 850 1200
Configurable Peak Range : [600-960] [1200-1445]
GPU load : 14%
$ cpufreq-info -c 0
cpufrequtils 007: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2009
Report errors and bugs to cpufreq@vger.kernel.org, please.
analyzing CPU 0:
driver: acpi-cpufreq
CPUs which run at the same hardware frequency: 0 1
CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 0
maximum transition latency: 4.0 us.
hardware limits: 1.40 GHz - 4.00 GHz
available frequency steps: 4.00 GHz, 3.40 GHz, 2.80 GHz, 2.10 GHz, 1.40 GHz
available cpufreq governors: ondemand, conservative, performance
current policy: frequency should be within 1.40 GHz and 4.00 GHz.
The governor "ondemand" may decide which speed to use
within this range.
current CPU frequency is 1.40 GHz (asserted by call to hardware).
cpufreq stats: 4.00 GHz:5.90%, 3.40 GHz:0.01%, 2.80 GHz:0.02%, 2.10 GHz:0.03%, 1.40 GHz:94.05% (115001) -
Jester01
veterán
Szerintem egy APU-s masina ezt tudja neked egyszerre és fogyasztásban valószínűleg nem hozza be egy plusz kisfogyasztású gép az árát.
-
bambano
titán
szerintem ez két gépes feladat. az internetezésre meg médialejátszásra egy erőmű, amivel rendesen megy a flash meg a többi, viszont kikapcsolod, ha nem kell.
kamera streamelésre, torrent seedelésre meg egy kisfogyasztású gép, ami viszont folyamatosan megy, de nincs benne videokártya.
hogy van-e haszna egy 200-300 wattot igénylő tevékenység leválasztásának a 7/24-es gépről? gondold meg
-
válasz
bambano #16663 üzenetére
Sima internetezést értettem alatta, a torrent mögé akartam írni, hogy kliens.
Én is azt a kettőt gondoltam leválasztani, de kérdés, hogy van-e haszna ennek a leválasztásnak.
Ezen agyalok egyébként magam is, de még nem jutottam előrébb. Még nem csináltam ilyet.Disztro terén első körben tuti valami sabayon-ból visszabutított rendszer lesz, mert azt megismertem az utóbbi időben. Talán később Gentoo.
Legjobb lenne valami x86-os minimális fogyasztású PC, de nem tudom, hogy ha 3-4 kamera képét ráküldöm, akkor mit szól majd hozzá egy brazos vagy atom.
És az sem mindegy gondolom, hogy linux alatt melyik rendszernek működnek jól az energiatakarékos üzemmódjai. -
bambano
titán
-
Sziasztok!
Eléggé off a kérdésem, de nam találtam jobb topikot a kérdésemnek, és egy linuxos közösségben biztosan tudni fogja valaki a választ a felhasználási igények miatt.
Tehát, olyan otthoni minimális árú és fogyasztású (cél?)gépet szeretnék beszerezni, ami a következő funkciókat látná el:- router, tűzfal, URL szűrés, proxy - (digi LAN)
- torrent
- házi adattároló
- 3-4 db (web)kamera képének rögzítése és neten keresztül elérhetővé tétele biztonságosan
- internet kliens
- médialejátszóEhhez gondolom valami brazos, Atom, vagy hasonló lenne jó.
Igen ám, de nem sok infót találtam arról, hogy linux alatt melyik hardver műxik legjobban teljesítmény és fogyasztás terén. Oké, az AMD linuxos drivereit szokták szidni, de ennél részletesebb véleményt nem nagyon találtam.Esetleg a feladatok bontása is eléképzelhető, ha valamelyikre van hatékony célhardver olcsón.
Tehát a fogyasztás és a vételár minimalizálása a cél. Sacc/kb. 3-4 évre venném, tehát ha ez idő alatt nem hozza be egy kis fogyasztású cucc a magasabb árat, akkor nem azt választanám.
Disztro terén még nem döntöttem, ebben is elfogadok tanácsokat. Másik asztali gépemen Sabayon van, nem vagyok elégedetlen, legalábbis Kubuntu után.
Kössz!
-
törölt tag
XEN-es kollégákhoz: hogyan tudom kikapcsolni (vagy kinullázni) a default network script-et, ami a virt-manager feltétele óta lefut ? Hol lehet ez, melyik fájl ? (Debian stable)
Erre gondolok:
# Generated by iptables-save v1.4.8 on Sun Feb 24 16:19:49 2013
*nat
:PREROUTING ACCEPT [9:708]
:POSTROUTING ACCEPT [15:1088]
:OUTPUT ACCEPT [10:704]
-A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 ! -d 192.168.1.0/24 -p tcp -j MASQUERADE --to-ports 1024-65535
-A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 ! -d 192.168.1.0/24 -p udp -j MASQUERADE --to-ports 1024-65535
-A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 ! -d 192.168.1.0/24 -j MASQUERADE
COMMIT
# Completed on Sun Feb 24 16:19:49 2013
# Generated by iptables-save v1.4.8 on Sun Feb 24 16:19:49 2013
*filter
:INPUT ACCEPT [534:42707]
:FORWARD ACCEPT [64:5952]
:OUTPUT ACCEPT [470:49173]
-A INPUT -i virbr0 -p udp -m udp --dport 53 -j ACCEPT
-A INPUT -i virbr0 -p tcp -m tcp --dport 53 -j ACCEPT
-A INPUT -i virbr0 -p udp -m udp --dport 67 -j ACCEPT
-A INPUT -i virbr0 -p tcp -m tcp --dport 67 -j ACCEPT
-A FORWARD -d 192.168.1.0/24 -o virbr0 -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
-A FORWARD -s 192.168.1.0/24 -i virbr0 -j ACCEPT
-A FORWARD -i virbr0 -o virbr0 -j ACCEPT
-A FORWARD -o virbr0 -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable
-A FORWARD -i virbr0 -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable
COMMIT
# Completed on Sun Feb 24 16:19:49 2013 -
törölt tag
ezeket megnézem.
Tunnel-nél nem kell nagyon nyitogatni semmit, localhost-ról localhost-ra ACCEPT van mindenre és a tunnel arra hivatkozik amikor putty-ban megadom, tehát a szerver oldalon nem eth0 lesz, nem virbr0, sem egyéb más, hanem a tunnel vége is a localhost egy része kvázi. (Legalábbis így tudnám konyhanyelven elmondani).
-
rt06
veterán
válasz
#40935168 #16652 üzenetére
ekkor en is azt tudom javasolni, amit bambano, miszerint tegy fel egy xserver-t (windoze-ra pl xming, lehet van mas is, en ezt szoktam hasznalni), es azzal kapcsolodj
itt talalsz egy reszletesebb leirast arrol, hogy ez mikent is valosithato meg
es lehet erre nem jol emlekszem, de a linux-os rendszeren ehhez nem kell futnia az x szervernek, nem kell startx, elegendo, ha megvannak a lib-ek (enelkul nem is indulnanak a programok
a vnc - mint bambano is irta - leginkabb arra jo, hogy mar a boot folyamat alatt (amikor meg nincs beallitva a halozat sem, nem hogy az xserver, vagy az rdp) kapcsolodni tudsz egy-egy domU-hoz, igy akar cd-rol is telepithetsz (windoze-t maskent nem is nagyon lehet), vagy egy boot kozben felborulo rendszert is megprobalhatsz helyretenni (grub piszkalas, initramfs-bol utasitgatas, etc)
bambano: ugy remlik, hogy putty es kming hasznalataval nincs szukseg semmilyen egyeb port kinyitasara egyik oldalon sem (sosem neztem, de gondolom megoldja tunnel-ekkel)
-
törölt tag
Ok, jó tippeket adtál, köszönöm ! Ennyi kb. már elég, kiásom a dió belét
-
bambano
titán
válasz
#40935168 #16652 üzenetére
ebben az esetben javaslom, hogy otthon a desktopodon rakj össze egy ugyanolyan cuccot, azon grafikusan faragd meg a konfigokat és azokat másold át a szerverre.
másik verzió: megkérdezed a konkrét xen-es problémádat, van itt egy-két kolléga, aki xen-nel alszik-kel, és segít megoldani grafika nélkül.
-
törölt tag
Dom0, a host-ot. Új vagyok XEN-ben, egyelőre hülyét kapok a konzol alapú VM manageléstől úgy látom ez mélyvíz kissé..
..szükségem van gyorsan egy quick & dirty megoldásra. Ez lenne elképzelésem szerint a virt-manager (igazából még xfce4 sem kell hozzá, csak az ablak), vnc-vel.Szóval szeretnék összekattintgatni 1-2 VM-et, ennyi, aztán beleásom magam mélyebben a konzol alapú xen-ezésbe..
-
bambano
titán
válasz
#40935168 #16649 üzenetére
X nem kontárkodik semmilyen network scriptbe. Az, hogy startx-re megfagyott, hardverközeli probléma lesz szerintem.
Az összes problémát megoldaná szerintem, ha nem ragaszkodnál a windowsos felfogáshoz, hogy távoli asztal elérés meg hasonló özönvíz előtti ócska megoldások, hanem használnád a rendes linuxos grafikus módszert. Felraksz egy X szervert a desktopodra (windowsra is van), és azzal éred el a gépen a grafikus cuccokat.
az ilyen vnc nevű betegséget egy esetben tudom hasznosnak elfogadni, amikor a xen virtualizál egy videokártyát a guesteknek és azt a videokártyát akarod elérni.
A linuxban még mindig fullextrás hálózat-transzparens grafikus felület van. Kb. három nagyságrenddel értelmesebb, mint bármi más.
-
törölt tag
Sziasztok,
van egy szerverem valahol a neten, a távolban. Bérelt gép, Debian stable. Szükségem van grafikus felület elérésére VNC klienssel itthonról, néha. Kérdésem: HOGYAN ?
- XEN virtualizálok rajta
- xfce4-et preferálom, kicsi, gyors, jó
- telepítettem, X is felment
- gondolom, boot-nál már grafikusan indul a gép (reboot oké, túlélte)Kíváncsiságból beírtam az ssh session-ben, hogy startx, és megállt az élet. Vagy a hálózatot cseszte el, vagy szétfagyott, de utóbbit kétlem. Adtam neki a szolgáltató admin felületéről egy reboot-ot.
Két dolog érdekelne:
1. mivel kézzel írt iptables scriptem van, nem szeretném, ha belekontárkodna. Ha így lenne mégis, hol kapcsolom ki, hogy az X ne bántsa a network script-eket ?
2. vnc-n hogy érem el ? KVM-mel ez régen ment, de most netstat nem nagyon mutat semmi erre utalót, hogy figyelne-e valami VNC porton egy X session...
Szóval egyelőre kéznél minden, de elakadtam. (A vnc-t ssh tunnelen viszem át, de egyelőre még ott tartok, hogy szerintem nem is hallgatózik semmi).
-
-
choco01
addikt
Sziasztok!
Backtrack linuxot hogy lehet telepíteni ilyen Wubi jelleggel,Win 8 mellé?
Úgy hogy lehetőleg mind 2 menjen rendesen. -
g0dl
addikt
Egy kis segítségre lenne szükségem (opensuse)
Az alaplapi hangkártyám (889a alapú) tud 7.1-et. Ezt szeretném úgy használni, hogy 5.1 analóg kimenet, és az előlapi kivezetés pedig egy külön 2.0-ás kártyaként működjön. Ez utóbbiba van dugva a füles ( voip stb).
Az 5.1 az megy alap telepítésből ( miután alsamixerben kikapcsoltam, hogy elnémitsa ha az előlapi be van dugva), de a füles nincs elkülönülve, azon minden szól.Ez windows-on simán megy, de itt nem találom merre induljak. ALSA-hoz nem találok megfelelő doksit, ami le is írná mit jelentenek az .asoundrc-ben lévő dolgok ( bind ttable stb.) Illetve a pulseaudio is bekavar, nem tudom ezt melyik szinten egyszerűbb megcsinálni.
-
Thusor
őstag
Feltettem a HP mikroszerveremre egy Ubuntu 12.04.2 LTS server verziót. Mivel lehet a legegyszerűbben és legbiztonságosabban megcsinálni a távoli asztal elérését, úgy hogy gördülékeny is legyen? A szerverre telepítettem az ubuntu-desktopot, mivel olyan programokat is szeretnék rajta futtatni amiket jóval egyszerűbb GUI-val kezelni.
-
Jester01
veterán
válasz
Anakin007 #16638 üzenetére
Jól emlékeztél.
man mount.cifs
credentials=filename
specifies a file that contains a username and/or password
and optionally the name of the workgroup.
The format of the file is:
username=value
password=value
domain=value
This is preferred over having passwords in plaintext in a
shared file, such as /etc/fstab. Be sure to protect any
credentials file properly. -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Egy win-es share-t szeretnék linux alá csatolni de úgy, hogy ne kelljen jelszót és user nevet beleírnom az fstab-ba. Tudom, egyszerűbb csak root-ra tekerni az fstab jogait, de anno mandriva-n láttam erre elegánsabb megoldást is, asszem credenstial (ha jól írtam) alkalmazásával. Tudja esetleg valaki hogyan tudok ilyet csinálni kézzel?
Köszönöm előre is!
-
-
-
rt06
veterán
válasz
bambano #16634 üzenetére
mivel a linux disztrojaval erkezo grub b*szta szet a rendszeret, szerintem teljesen jogos, hogy itt is meg merte kerdezni, mikent lehet azt helyretenni
ha nem tudsz, vagy nem akarsz ra erdemben reagalni, muszaj minden egyes alkalommal elkezdeni egy subthread-et arrol, hogy ez szerinted nem valo ide? mert az viszont, hogy te mennyire nem szereted a windoze szot leirva latni, tenyleg offtopic, mig az eredeti kerdes kozel sem annyira
-
Siriusb
veterán
válasz
scream #16632 üzenetére
Elvileg segítenie kellene: http://windows8themes.org/repair-fix-mbr-in-windows-8-using-the-command-prompt.html
-
scream
veterán
válasz
bambano #16631 üzenetére
Írtam én oda is, de nem érkezett még válasz. És sajnos (nyílván...) elég sürgős lenne a Windowsomba belépni.
És gondoltam, hátha találkozott már itt valaki hasonló problémával, hogy a GRUB összecseszett valamit és amiatt nem indult el a másik oprendszer.
---
Sajnos a Win8-as DVD-s repair sem jött be (nem látja magát a telepített Windows-t,szóval még rendszervisszaállítást sem lehet csinálni.)
-
bambano
titán
válasz
scream #16630 üzenetére
szerintem ne találgass, neked nem linuxos problémád van, hanem windowsos, van rá szaktopic.
ismerek adatmentő cégeket, akik az ilyen "bajom nem lehet belőle" kezdetű mondatokból élnek, jólszerintem úgy fogsz célt érni, hogy másik topicban megmondják, hogy rakd helyre a w8-at, utána lemented, legyalulod az egészet nullára, kikapcsolod az összes uefi baromságot a biosban és utána újraraksz mindent.
-
vadcoca
tag
válasz
scream #16628 üzenetére
Szerk. Ha a boot-repair-on ezt értetted, akkor bocs.
Win8 telepítőlemezén van egy ilyen, hogy "Számítógép javítása". Ezzel kinyírod a grub-ot a hdd-n. Viszont ha előtte nyomsz egy sudo grub-install /dev/sdx -t pl. egy olyan pendrive-ra, aminek nincs használatban az MBR-je, akkor az ubuntu-t erről tudod majd indítani. Ez eléggé jobb kézzel bal váll felett megoldás, de így menni fog mindkettő "egyszerre", amíg nem lesz normális megoldás (amire sajnos nincs ötletem).
-
scream
veterán
Sziasztok!
Egy olyan problémám adódott, hogy egy már készen felinstallált Win8 mellé/alá felraktam (pendriveról) egy Ubuntu 12.10-et, olyan opcióval,hogy Win7 mellé, majd fel is települt szépen, megy is az Ubuntu csak éppen a Win8 nem megy,mert amikor GRUB-ban kiválasztom a Win7 opciót (mert csak az van) akkor azt írja, hogy : " Invalid EFI file path "
Ilyenkor mit kell csinálni, hogy megint legalább elinduljón a Win ? Ha az ubuntu kárbavész az nem nagy baj, de a Windowst megkéne menteni valahogyan.
BIOS-ban kikapcsoltam minden ilyesmit, hogy SecureBoot, meg FastBoot, de így sem indul.
Boot-repair sem oldotta meg a dolgot.
-
atesss
addikt
Nem nagyon van fontos adat a gépen, de azért szóltam a kollégának hogy nézze meg.
Ami meg pár héttel ezelőtti, az végszükség esetén ott van a régi HHD-n is még (még nem vettem máshol használatba, sőt bent is hagytam).
A legnagyobb gond önmagában az, ha nem megy a gép.
Újratelepíteni a rendszert ugye nem két perc, és az igazából hozzá értő kollega is kérdéses hogy mikor ér rá (bár talán én is meg tudom már oldani. A probléma a két monitor lehet.).
Bár a régi HDD-n elvileg még minden meg van az Nvidia driveren kívül, azt meg remélhetőleg én is fel tudom rakni. -
atesss
addikt
Én most nem vagyok bent, ezt az egyik kolléga küldte át.
Ha addig nem lesz más probléma, jelenthet a javítás/kiderítés tekintetében problémát ha én csak hétfő-kedd körül nézem meg ?
(A gépet addig is használják. Hétvégén kb. egész nap, éjfélig is; hétközben állt. csak késődu./estefelé - egyfajta szórakozóhely) -
rt06
veterán
válasz
atesss #16621 üzenetére
ez nekem ugy nez ki, mintha egy nem megfelelo lealluitas utani boot lenne
elso korben lekapnam az sda6-ot es adnek neki egy fsck-t, masodik korben meg ujrainditanam a geped es adnek egy fsck-t az sda1-nek is (ha shutdown -rF now paranccsal inditasz ujra, kov restartnal mindenkeppen fut fsck)ezt kovetoen, ha esetleg unatkoznal (mert ez eleg hosszadalmas lehet) es/vagy tovabbra is jelentkeznek problemak, en a helyedben meg adnek eyg badblocks-ot is a lemeznek
-
atesss
addikt
Üdv !
Linux Mint 13 x86, Mate.
Ma reggel az egyik kollégának vagy 10-15 perc volt mire elindult a gép. Nem találta a /home könyvtárat csak a többedik indításra.
A /home külön particióra lett telepítve.
syslogot átküldték, ezeket találtam hirtelen a fájlrendszerrel kapcsolatosan:
Feb 16 09:05:28 [username] kernel: [ 1.647520] EXT4-fs (sda1): INFO: recovery required on readonly filesystem
Feb 16 09:05:28 [username] kernel: [ 1.647527] EXT4-fs (sda1): write access will be enabled during recovery
Feb 16 09:05:28 [username] kernel: [ 1.685759] EXT4-fs (sda1): recovery complete
Feb 16 09:05:28 [username] kernel: [ 1.686669] EXT4-fs (sda1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
Feb 16 09:05:28 [username] kernel: [ 13.473419] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
Feb 16 09:09:34 [username] kernel: [ 1.609591] EXT4-fs (sda1): INFO: recovery required on readonly filesystem
Feb 16 09:09:34 [username] kernel: [ 1.609670] EXT4-fs (sda1): write access will be enabled during recovery
Feb 16 09:09:34 [username] kernel: [ 1.640153] EXT4-fs (sda1): recovery complete
Feb 16 09:09:34 [username] kernel: [ 1.640434] EXT4-fs (sda1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
Feb 16 09:09:34 [username] kernel: [ 30.700301] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
Feb 16 09:09:34 [username] kernel: [ 123.336131] EXT4-fs (sda6): warning: mounting fs with errors, running e2fsck is recommended
Feb 16 09:09:34 [username] kernel: [ 123.338222] EXT4-fs (sda6): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
Feb 16 09:14:35 [username] kernel: [ 423.904027] EXT4-fs (sda6): error count: 1
Feb 16 09:14:35 [username] kernel: [ 423.904033] EXT4-fs (sda6): initial error at 1360764951: ext4_free_blocks:4755
Feb 16 09:14:35 [username] kernel: [ 423.904037] EXT4-fs (sda6): last error at 1360764951: ext4_free_blocks:4755Ebből mit lehet leszűrni ?
Van még olyan log fájl, amiben bővebb infót találhatok ?MOD:
HDD pár hete lett cserélve egy Sata-sra (egy ugyan használtra, de tökéletes állapotúra).
Előtte volt probléma a géppel, de azt úgy néz ki a beporosodás miatti túlmelegedés okozhatta.
Ezzel együtt lett a HDD is lecserélve (a régi egy IDE-s volt), a Linuxos kolléga DD-vel áthúzta a rendszert az újra.
(Meg a VGA is meghalt, azt is cseréltük. Nvidia maradt, csak 7-es sorozat helyett 8-as.) -
Üdv. Friss Nod32-t lehet valahogy telepíteni parancssoros debian alá? ÉN amit találok telepítőt, az desktop verzió.
-
korcsi
veterán
válasz
Jester01 #16602 üzenetére
Köszönöm a segítséget, néhányszor behúztam magam a csőbe, de összejött a dolog!
Menne amúgy simán, a probléma, hogy az xbmc az aplay -l kimenete alapján veszi fel az eszközöket, tehát fizikai kimenetet lehet csak választani, nem úgy mint régen, akkor még beállította az ember az alsa-t és ment magától a dmix.
-
bambano
titán
Asteriskhez ért valaki?
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Gyártanom kellene egy kernel modult, és ami leírást szerezni tudtam, abban 2.6-os linux kernelt emlegetnek - a leírás is ahhoz a környezethez van. Mostanra viszont már 3.4-es linux kernel is van stabilan. Valami tipp kellene, hogy a 2.6-os kernel verzióhoz képest mennyire alapvetőek a változások, mennyire out of date az a leírás. Foglalkozzam-e vele, vagy már annyi minden változott, hogy nyugodtan hagyjam a fenébe, mert biztosan újabb doksira lesz szükségem, és kotorásszak még egy sort?
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
szaszayanou #16607 üzenetére
Már tárgytalan. Csak újra kellett indítani ahhoz, hogy újraindexelje a programokat.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Gnome-do nevű programot használom programok elindítására. Tudja valaki, hogy honnan szedi az ikonok képét? Előbb telepítettem manjaro-t xfce felülettel, és nem minden programnak talál rendes ikont. Gondolom azért, mert nem gnome-t használok.
-
sonar
addikt
Hi,
Egy kis mountolós problémám van.
/etc/hosts
172.17.2.3 Windows
127.0.0.1 localhost.localdomain localhost
Igy nem mountol:
mount -t cifs //Windows/bp /tmp/bp -o username=user,password=jelszo
dmesg:
CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -5Igy mountol
mount -t cifs //172.17.2.3/bp /tmp/bp -o username=user,password=jelszoPingelni tudom
# ping Windows
PING Windows (172.17.2.3) 56(84) bytes of data.
64 bytes from Windows (172.17.2.3): icmp_seq=1 ttl=128 time=0.250 msgooglit turom, de nem találtam eddig semmi érdemlegeset.
Valaki találkozott már hasonlóval?
(CentOS 6.2 - 2.6.32-220.el6.x86_64) -
Jester01
veterán
válasz
korcsi #16601 üzenetére
A plug:dmix az az eszköz, de csak analóg kimenetre alapértelmezett.
Valami ilyesmivel próbálkozhatsz:pcm.digitalmix {
type dmix
ipc_key 1024
slave {
pcm "hw:1,1"
}
}
pcm.!default {
type plug
slave.pcm "digitalmix"
}MOD:
Jobban megnézve, maga a dmix neked létezik digitálisra is:dmix:CARD=SB,DEV=1
HDA ATI SB, ALC892 Digital
Direct sample mixing deviceAkkor viszont próbáld meg egyszerűen beállítani a plug:dmix eszközt a lejátszókban.
-
korcsi
veterán
Sziasztok!
Alsa-val xbmc vs mpd (music player daemon) problémám lenne
Asrock e350m1 alaplapom van és az alaplapi integrált hangkeltő digitális kimenetét használom, grafikus felületem nincs, egy ubuntu lett mini iso-ból telepítve.
Önmagában az xbmc-vel nincs gond, be van állítva a megfelelő hangeszköz és szól, de az mpd-ből csak úgy tudok hangot csiholni, ha az xbmc-nek elállítom a kimeneti hangeszközét.A probléma, hogy nem tudom hogy lehet olyan hangeszközt csinálni/használni ami tud keverni (pl.: asound.conf)
Némi infó:
aplay -l :
**** PLAYBACK hardvereszközeinek listája ****
kártya 0: Generic [HD-Audio Generic], eszköz 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Aleszközök: 1/1
0 számú aleszköz: subdevice #0
kártya 1: SB [HDA ATI SB], eszköz 0: ALC892 Analog [ALC892 Analog]
Aleszközök: 1/1
0 számú aleszköz: subdevice #0
kártya 1: SB [HDA ATI SB], eszköz 1: ALC892 Digital [ALC892 Digital]
Aleszközök: 0/1
0 számú aleszköz: subdevice #0aplay -L :
null
Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
PulseAudio Sound Server
hdmi:CARD=Generic,DEV=0
HD-Audio Generic, HDMI 0
HDMI Audio Output
dmix:CARD=Generic,DEV=3
HD-Audio Generic, HDMI 0
Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=Generic,DEV=3
HD-Audio Generic, HDMI 0
Direct sample snooping device
hw:CARD=Generic,DEV=3
HD-Audio Generic, HDMI 0
Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=Generic,DEV=3
HD-Audio Generic, HDMI 0
Hardware device with all software conversions
default:CARD=SB
HDA ATI SB, ALC892 Analog
Default Audio Device
sysdefault:CARD=SB
Default Audio Device
front:CARD=SB,DEV=0
Front speakers
surround40:CARD=SB,DEV=0
4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=SB,DEV=0
4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=SB,DEV=0
5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=SB,DEV=0
5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=SB,DEV=0
7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=SB,DEV=0
IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
dmix:CARD=SB,DEV=0
dmix:CARD=SB,DEV=1
dsnoop:CARD=SB,DEV=0
dsnoop:CARD=SB,DEV=1
hw:CARD=SB,DEV=0
hw:CARD=SB,DEV=1
plughw:CARD=SB,DEV=0
Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=SB,DEV=1
Hardware device with all software conversionsVálaszokat előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen házat vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux kezdőknek
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged