- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MurdR
veterán
A problémát megoldottam, volt egy üres 150es partícióm, amivel mertem bűvészkedni, tehát konkrétan nem veszélyeztettem a jelenlegi fő rendszert.
Most legyalultam a 150est, csináltam egy 20as ext4et amin az ubuntu van, van egy 4gigás swap amit a linux csinált magának (?) és most öröm bódottá, minden megy ahogy mennie kell.
Tetszik, hogy amint feltelepült, nem kellett a wifivel sz.rozni, egyből tolta a drivereket, pöcc röff lett a rendszer.
Nem ehez vagyok hozzászokva, teszik nah.
Aztán meg kérdeztem itt is, meg az alap topicban is, nem igazán mondta el senki a konkrét menetét, kivéve 1-2 user aki nagyon jó linkeket adott (), a többiek más témával kezdtek el foglalkozni (ami szíve joguk...), így magam áltam neki kitapasztalni hogy mi a szitu.Néha még érdekes, nem teljesen látom át a rendszert, pl csak annyi a ''menü'' ami oldalt van az a sáv? Mert ott pl terminal emulatort sem találtam, systemet sem, meg ilyenek. Abból kell gazdálkodnom?
MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
-
MurdR
veterán
Csak az a baj hogy nem arra a particiora tette amire én szerettem volna, mert ezek szerint rossz irányba húztam a csuszkát.
-
MurdR
veterán
Na mar az Ubuntu alol a firefoxbol irok
-
MurdR
veterán
Na most települ.
Remélem nem a Win7et töröltem le amikor kiválasztottam hogy hova tegye, mert akkor megszívtam...Siriusb hát egy pár perccel előbb is írhattad volna...
Most egy kicsit izzadok hogy mi a francot formáztam... ehh na meg ha felment a linux, akkor remélem hogy indul windows...[ Szerkesztve ]
-
Siriusb
veterán
Ha a manuális módban vagy, kiválaszthatod a 20 GB-osat, csatolási pontnak pedig a "/", azaz "root" ("gyökér") pontot kell kiválasztani. Sírni fog a swap partíció miatt, de ha van 3 GB RAM a gépben, nem is kell, illetve a későbbiek folyamán lehetséges swap fájlt is készíteni a linux partícióra (ez olyasmi, mint windowsnál a lapozófájl).
-
sanchomuzax
aktív tag
A legutóbbi rendszerfrissítéshez köthetően a Munin nem akarja betölteni a weboldalát a kis szerveremen. A lent látható hibaüzenetek jönnek, ha meg akarom próbálni.
A /munin/index.html és minden fájlja "500 - Internal Server Error" hibaüzenetet ad. Az az érdekes, hogy minden más webes cuccom megy. Sőt, ha másik mappába átmásolom bármelyik a Munin megjelenéséért felelős fájlt, akkor frankón megjelenik. Csak ebben a mappában nem hajlandó semmi mutatkozni. Elvileg semmihez sem nyúltam a Lighttpd konfigjában, minden a régi.
A /var/log/lighttpd/error.log tele van ilyenekkel:
2013-06-02 00:44:00: (log.c.166) server started
2013-06-02 00:44:00: (server.c.987) WARNING: unknown config-key: accesslog.filename (ignored)
2013-06-02 00:44:44: (mod_fastcgi.c.2543) unexpected end-of-file (perhaps the fastcgi process died): pid: 15734 socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-3
2013-06-02 00:44:44: (mod_fastcgi.c.3329) response not received, request sent: 1187 on socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-3 for /munin-cgi/munin-cgi-html?, closing connection
2013-06-02 00:44:44: (mod_fastcgi.c.2543) unexpected end-of-file (perhaps the fastcgi process died): pid: 15733 socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-2
2013-06-02 00:44:44: (mod_fastcgi.c.3329) response not received, request sent: 1187 on socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-2 for /munin-cgi/munin-cgi-html?, closing connection
2013-06-02 00:47:18: (mod_fastcgi.c.1732) connect failed: Connection refused on unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-3
2013-06-02 00:47:18: (mod_fastcgi.c.3002) backend died; we'll disable it for 1 seconds and send the request to another backend instead: reconnects: 0 load: 1
2013-06-02 00:47:24: (mod_fastcgi.c.2543) unexpected end-of-file (perhaps the fastcgi process died): pid: 16257 socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-3
2013-06-02 00:47:24: (mod_fastcgi.c.3329) response not received, request sent: 1187 on socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-3 for /munin-cgi/munin-cgi-html?, closing connectionMi a hóhért vágtam agyon? Hogyan tudom javítani?
Google: Sancho blogja
-
MurdR
veterán
válasz Rimuru #17288 üzenetére
A pendrive működik, de valami ilyat ír amikor telepíteném akarom hogy nincs csatolva gyökér vagy mi a franc....
Mert amikor ki lehet első ízben választani hogy hova telepítse, akkor nem ajánlja fel a 20 as partit, csak a 2x 150et.
Most törlöm a 20at meg a 150et és csinálok egy 170est, amiből a telepítő kiválaszthat magának akkorát amekkorát akar[ Szerkesztve ]
-
MurdR
veterán
Az mar megvan, most arra varok valaszt, hogy ha telepitem a 20as particiora, akkor kovetkezo inditasnal ki tudom valasztani hogy win vagy ubuntu?
Elkezdem, ha fel ora mulva nem jovok, ne varjatok, mert elb.tam mindent
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Windows alól usb készítése: next-next-finish
Linux alól:
It is really simple. Go to a Terminal and type:
sudo dd if=~/Desktop/linuxmint.iso of=/dev/sdx oflag=direct bs=1048576
Where '~/Desktop/linuxmint.iso' is the name and location of your downloaded image (located at the desktop in this example) and '/dev/sdx' is the target USB drive. If your system doesn't support 'oflag=direct', you can just leave it out as it is simply intended to speed up the process a bit.
If you don't know about the target USB drive path, run this command and figure out your destination drive.
sudo fdisk -l
Warning: Make sure to set the correct device path, as this process will delete all data that was on the specified device previously!
Remember, don't include an integer for the USB drive, e.g. '/dev/sdx1', as it would refer to the existing partition on that drive and not the drive itself.
When the USB has been properly created by 'dd', there should be an output similar to this:
sudo dd if=~/Desktop/linuxmint.iso of=/dev/sdb oflag=direct bs=1048576
706+1 records in
706+1 records out
740601856 bytes (741 MB) copied, 91.7024 s, 8.1 MB/sUbuntu jó lesz kezdésnek, lévén az a legpopulárisabb jelenleg, mondjuk én debiannal kezdtem volna, vagy sima Debian Wheezy-vel, vagy LMDE-vel.
Ha kiírtad pendrive-ra, akkor restart, majd be biosba, ott kicseréled, hogy legközelebb az usb-ről bootoljon a gép, restart, és akkor elméletileg be kéne, hogy bootoljon a linux live. Ki tudod próbálni, és ha tetszik, akkor rögtön telepíteni is. Telepítés közben tudod kiválasztani, hogy melyik partícióra települjön.
[ Szerkesztve ]
-
MurdR
veterán
Csinaltam egy 20 gigas particiot a Linuxnak
akkor most restart, boot, es telepithetem, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
MurdR
veterán
válasz bambano #17283 üzenetére
Idokozben mar rajottem hogy az NTFSes kerdesem ugy hulyeseg ahogy van...
Most akkor valahogy at kene szerkesztenem azt az 5 gigas particiot nagyobbra.... ehhh
na most mar csinalja az altalad linkelt progi a dolgat, keszul a pendrive
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
szerintem az összes linuxos kérdéseddel kapcsolatban kb. örökre el kellene felejteni végre az ntfs-t.
a pendrájvra nem fájlként kell felmásolni az iso-t, mert azzal semmire nem megy, hanem raw módban. cd-re sem fájlként másolod fel, hanem közvetlenül és nem ntfs lesz alatta, hanem maga az iso.
a live cd-k nem babrálnak hozzá a vinyódhoz, ezért első ismerkedésre alkalmasak.
ha rezerváltál egy partíciót a linuxnak (szerintem 5 gigánál többet kellene), akkor vagy a linux loaderével töltöd a linuxot és a windowst is, vagy a windowséval a linuxot. mindkettőre van doksi a neten.szerk: [link]
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
MurdR
veterán
Hat...
Ez igy asszem nem fog menni nekem...
Igy olvasva szamomra eleg bonyolultnak tunik, meg az 5. fele verziot olvasom..
Szerintem ez egyedul igy netrol nem fog menni..En olyanra gondoltam, hogy ott a kis particio, arra radobok valami egyszeru kis linuxot, amin probalgathatom magamat...
Hogy ha kiirom CD-re, es az bebootol; telepitem, akkor indulasnal ki tudom valasztani azt hogy Win vagy Linux?
Mert akkor mindjart elo is vadaszok egz pendriveot, rateszem, es telepitem is az Ubuntu 13at asszem..Urak, mi a legegyszerubb modja, hogy a pendrivera tegyem az isot, ugy, hogy bootolhato legyen?
Az lehet sima NTFS ugye?[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
elso korben mindenkepp virtualbox-ot, vagy valami hasonlot (vmware, virtualpc) javasolnek, ugy sokkal kevesebb kart tudsz tenni a mukodo rendszeredben, nem kell 516 disztrot cd-re kiirni, amig megtalalod a neked tetszot, es particionalgatni is raersz kesobb
aztan van egy ilyen oldal, ez nagyjabol megmondja, melyik a neked valo disztro, az alapjan, hogy mit tudsz es mit szeretnel
a nagyon alap dolgokhoz erdemes rakeresni a linux cheat sheet szavakra (kepeket es pdf-eket fogsz tobbnyire kapni), igy megtalalhatoak a fontosabb/nepszerubb parancsok, hogy mire mi valo es egy-ket prograM
ha terjedelmesebb doksikat szeretnel, akkor howtoforge, es tldp lesznek a legjobb barataid, disztro specifikus wiki oldalakbol pedig az arch es a gentoo az, ami rendkivul jo (mindkettorol elmondhato, hogy copy paste is mukodik, de ha tenyleg meg akarod erteni, mit is csinalsz, ezek adnak hozza a legotbb segitseget)
ha pedig meg batrabb vagy, mint Siriusb irja, akkor ezt olvasd at (csak hogy ne erjen meglepetesnekt: ne is almodj rola, hogy elsore sikerulni fog)
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
MacCaine
őstag
Virtuális gépbe tudsz telepíteni linuxot, akkor nem kell partícionálni sem.
A linuxnak saját fájlrendszere van, az extended (ext2, ext3, ext4), erre tudod telepíteni. A windows csak külön segédprogival tudja olvasni a linux fájlrendszerét, de nincs ilyenre szükséged, elhiheted. Linux alól viszont tudod írni/olvasni az összes windowsos fájlrendszert.
-
Lenry
félisten
Mivel külön op.rendszer, így értelemszerűen nem fogod tudni Windows alól elindítani, ahogy egy másik Windowst sem tudsz futtatni.
Nem muszáj CD-re írni, pendriveról is futtathatók.
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Siriusb
veterán
Ha bátor vagy, kezdheted Arch Linuxszal, olyan Desktop Enviromentet (Gnome, KDE stb) vagy Window Managert (pl. Openbox) raksz fel, amit akarsz.
Kell még hozzá sok türelem, jó néhány óra és egy másik számítógép, melyen böngészheted az internetet és utána olvashatsz minden lépésnek.A legtöbb letölthető linux telepítő cd liveCD-ként funkcionál, tehát telepítés nélkül ki tudod próbálni. Ha minimál felületet akarsz, akkor a Gnome, KDE kerülendő, xfce, lxde javallott. Ezek mind DE-k, tehát nagyjából minden szükséges programot (csomagot) magukkal húznak.
-
MurdR
veterán
Sziasztok.
Ismerkednek a linux vilagaval, a linux kezdoknek topic osszefoglalojat atnyalaztam, szeretnek valami nagyon "minimal" felulettel rendelkezo disztrot kiprobalni, csak nem tudom hogy mikent induljak el.
Tudnatok ajanlani? Ahogy keresgeltem neten, lubuntut, meg ilyeneket talaltam.
A telepitesrol is szivesen olvasnek.Meg igazabol azt is szivesen vennem, ha valaki adna egy linket, ahol a telepitestol kezdve az alapfunkciokig megerthetnem az egeszet, mert vannak meg olyan kerdeseim, amikre pl egy igen vagy nem valasz is eleg lenne, de nem szeretnek senkit sem terhelni vele
Tehat ami adott:
Dell Inspirion E4300 Noti, egy mukodo Win7 Ultival, es letrehoztam egy 5 gigas particiot (egyelore ntfssel, mert nem tudom hogy a win latja e az ext4-et...)Hogy kezdjek neki?
Mindenkepp virtualboxszal probalgassam a szarnyaimat?
Windows alol hogyan tudom telepiteni egyszeruen?MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
leslieke
Jómunkásember
válasz 7Heads Drago #17274 üzenetére
Linux live boot, majd gparted.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
7Heads Drago
veterán
Üdv
Adott egy linuxos hp laptop
van rajta egy oem partició 10 gb mérettel
ezt hogy lehetne leszedni róla?
mivel a win lemez kezelő semmit se enged vele csinálni
köcce előre isÚgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
Speeedfire
félisten
válasz Speeedfire #17269 üzenetére
Létre kellett hozni egy symlink-et a httpd mappában a /home mappára.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Dare2Live
félisten
Linuxhoz kéne vmi alapozó nekem, parancsok terminalban ilyesmi, ha lehet magyarul, általános max középsulis szint.
Vkinek vmi jó 5lete van ne kíméljen.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Lenry
félisten
válasz bambano #17131 üzenetére
hagytam a francba és átdugtam USB2-re, ott jó.
most viszont azok a portok is foglaltak, ezért mindenképp USB3-on kellene használni, ha hagyná magát, de nem teszi...
xhci_hcd 0000:02:00.0: WARN: Stalled endpoint - mondta a dmesg
egy 2010-es Ubuntu topikban találtam ugyanilyen nyűgöt, akkor a következő kernel-verzióra kalapáltak valamit és megjavult, de (ha pusztán a verziószámot nézzük, akkor) a Debianban régebbi kernel van még, azt persze a franc tudja, hogy ezt pont javították-e maszekban, bár láthatólag nem.
kőbalta-megoldás mivel csak az xhci hülye, így az USB3-as vinyót átdugtam USB2-re, az USB2-t meg USB3-ra, így most mindkettő USB2-n megy, hibátlanul.
úgyis pár bájtos vackokat mentegetek, nem igazán érvényesül az USB3[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Speeedfire
félisten
Ez van a userdir konfigban, de a mod rewrite mégsem akar menni. Mi lehet a gond? Maga a mod_rewrite engedélyezve van a szerveren.
<Directory "/home/*/public_html">
AllowOverride all
Options MultiViews Indexes SymLinksIfOwnerMatch IncludesNoExec
<Limit GET POST OPTIONS>
Order allow,deny
Allow from all
</Limit>
<LimitExcept GET POST OPTIONS>
Order deny,allow
Deny from all
</LimitExcept>
</Directory>Ennyi van csak a htaccess fájlban:
AddDefaultCharset UTF-8
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
#RewriteBase /home/tothsz/public_html/campaign
# if a directory or a file exists, use it directly
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
# otherwise forward it to index.php
RewriteRule . index.php
</IfModule>Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
-
-
MacCaine
őstag
Tehát ha jól értem van egy router, aminek a WAN portjába bemegy a szolgáltató kábele, onnan az egyik LAN portról meg egy másik router WAN portjába megy a kábel. Ez a második wireless, és a szervered wireless csatlakozik a netre?
(Amikor a belső hálóról csatlakozol, akkor melyik routerre van kötve a géped?)
-
n00n
őstag
válasz MacCaine #17256 üzenetére
Semmi változás. Beraktam oda is. De ugyanazt produkálja.
Kipróbáltam kettő különböző webes online ssh-val, de ugyanaz mindkettőnél.Plusz infó: Egy router még van dugva a szerver és a másik router közé, de DHCP kikapcsolva rajta, csak AP-ként működik. Mert nem volt kedvünk falat fúrni, hogy még egy UTP kábel átférjen. Ennek szerintem semmi jelentősége, nem? Különben a belső hálóról sem érném el.
[ Szerkesztve ]
-
n00n
őstag
Ezzel az oldalalal teszteltettem a kapcsolódást. Akkor azt dobja, hogy jó. És a /var/log/auth fájlban is ezt látom:
May 30 13:44:12 n00n-server sshd[1342]: Received disconnect from 173.255.203.148: 11: PECL/ssh2 (http://pecl.php.net/pack$
Viszont az én csatlakozási kísérleteimet még csak a log fájlban sem látom...
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Lehet, hogy én vagy láma, de egyszerűen nem tudom elérni kívülről (az internetről) a szerveremet ssh-n. Belső hálóról simán tudok rá csatlakozni, szóval működik. Routeren csináltam port forwardot arra az IP-re és arra a portra amit az ssh használ. Itt megnézve nyitva is van a port. Viszont még se tudok hozzá csatlakozni. Mi lehet a probléma?
-
bambano
titán
válasz sanchomuzax #17234 üzenetére
állítsd le a munin-t, a munin-node-ot, töröld le a logot és indítsd újra. ekkor ő létre fogja hozni újra. abból megtudod, hogy milyen védelmi beállítás kellene.
-
BoB
veterán
Clamscan másnál is csak egy szálon működik? Nagyon lassú így.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz sanchomuzax #17234 üzenetére
Nem nyert, a localhost.localdomain átírása localhost-ra nem volt elég neki...
-
sanchomuzax
aktív tag
Köszi a sok tippet Munin témakörben!
Egyrészt felvettem visza 5 percre a cront. Ekkor még jött egy új hibaüzenet, hogy az egyik logjához nincsen elég joga. Az egész Munin log dir megkapta a 777-t, szakadjon meg, és lefut. (Nem álltam neki kisérletezni, mi kellhet neki...)
Már csak a munin logban van egyetlen új üzenet, amit kutatok még, de ha valaki kapásból vágja a választ, sikítson.
2013/05/29-21:55:18 CONNECT TCP Peer: "[127.0.0.1]:52220" Local: "[127.0.0.1]:4949"
Use of uninitialized value in pattern match (m//) at /usr/share/perl5/Net/Server.pm line 600.Szerk: Ez lehet a megoldás: http://serverfault.com/questions/473988/munin-throwing-errors-with-fresh-install
Mail eddig nem jött, és remélem, nem is fog...
[ Szerkesztve ]
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz Zoli133 #17227 üzenetére
Volt egy routerem, amin a gyári beállítás az volt, hogy inaktív net esetén bontotta a kapcsolatot, amíg nem ment kérés kifelé. Egy év volt, mire megtaláltam, hogy az a máshogy hívott opcióban lévő szám az azt jelenti, hogy ha nem nulla, akkor annyi sec múlva bontás nulla forgalom esetén.
-
-
bambano
titán
válasz Zoli133 #17229 üzenetére
ilyet akkor csinálnak, ha valami okból megszakadt a kapcsolat.
a pppoe teljesítményigénye minimális, az openvpn-ét nem tudom, mert az titkosításfüggő lehet. annak az esélye, hogy valami megeszi a procit és ezért nem tud válaszolni időben az lcp csomagokra, kicsinek gondolom, de nem lehetetlennek.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Zoli133
addikt
válasz bambano #17228 üzenetére
De router ppoe-val, (igaz openvpn nélkül) teljesen stabil. Tehát a gatewayen valami nem oké.
Valahova az openvpn-környékére tenném a gondot de nem találom.
Egyébként valóban nem zavarna csak időnként kis MMO játékok közben baromira zavar, hogy pár óránként dobva van a kapcsolat.
"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
Sanos szerver verziókkal nincs tapasztalatom így most hozzátok fordulnék.
Van egy házi gateway-em (ubuntu serverrel), csatlakozik a nethez (pppoe) meg egy openvpn, meg minden egyéb ami kell.
Lényegében nem csinál többet mint csatlakozik a netre és tova NAT-olja a beérkező kéréseket.Ez elvileg bot egyszerű hiba se lehetne benne ámde időnként megszakad a net 1-1 pillanatra ilyenkor teljesen eldobja a ppoe kapcsolatot is és újracsatlakozik. logokat böngészve ezt találtam ami rá utalhat.
May 29 10:40:12 isdn-gw pppd[32069]: LCP terminated by peer (Peer not responding)
Google a barátom szokott lenni de most nem segített, bárkinek esetleg ötlete rá?
Valami timeout próblémára gyanakszom, de ez a területe a linuxoknak még kicsit homályos.
"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
rt06
veterán
válasz bambano #17225 üzenetére
mivel rundir modositas utan is fennal a hiba, foloslegesnek tartottam ebbe belemenni
a fenti hiba ugyanis nem jelentkezik, ha a lock file egy rendes, meg futo munin-update-bol maradt ott (akkor mast kuld mail-ben a cron, bar inkabb a munin-graph, mintsem a munin-update)nekem gyanus, hogy mar elso futaskor sem tudja letrehozni, ezert irtam, hogy miket lenne erdemes megnezni
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
bambano
titán
-
rt06
veterán
válasz sanchomuzax #17218 üzenetére
mint bambano is irta, nem a munin-node a gond forrasa, hanem a munin
az, hogy orankent fusson, legjobb emlekeim szerint nem jo megoldas, mivel az rrd file-ok (es grafikonok) megfelelo feltoltesehez fixen 5 percenkent kell futnia legalabb a munin-update-nek (munin-graph es munin-html mas kerdes, akkor max az oldalt es a kepeket nem rajzolja meg, de adatot gyujtenie kell)beragadt lock file-t siman rm-mel tudod torolni, de ha a run konyvtar athelyezese utan is ugyanez a problema, akkor nem ez a gond
nezd meg, hogy:
- milyen jogokkal fut a munin-update
- van-e neki joga irni a rundir-be
- letezik-e a rundir egyaltalan
- ha nem, akkor a munin update letre tudja-e hozniPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
n00n
őstag
válasz sanchomuzax #17209 üzenetére
Köszi, de emészthető formában gondoltam.
-
bambano
titán
válasz sanchomuzax #17220 üzenetére
nem szervizzel van ott a baj, hanem azzal, ami a munin-node-ra akar kapcsolódni, hogy leszedje belőle az adatokat és berakja az rrd-be.
én arrafelé keresném a bajt, hogy a perl inet6 socket implenentációja nem volt jó sokáig, vagy még most sem az, és akkor azért akadt fel, mert felraktad az mrtg-t, vagy megjavították és ettől eltört a munin.
nézd már meg, hogy van-e fent perl socket inet6 csomag, és ha igen, akkor erőszakkal vedd le, hogy ettől megjavul-e. szerk2: ez debian specifikus marhaság, a többi disztrót nem tudom.
szerk: a lock fájlról meg annyit, hogy amikor raplizik, hogy nem tudja lockolni, akkor nézd meg, hogy létezik-e az a fájl, van-e benne egy pid és az ahhoz a pidhez tartozó processz micsoda.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz sanchomuzax #17218 üzenetére
feleslegesen, mert a munin-node futhat több példányban. a munin-node az adatgyűjtő komponens, abból szedi ki az adatokat az rrd-s adatgyűjtő és abból rajzol a grafikon rajzoló. a munin-node-t egy init script indítja, abból nemigen indul el több.
-
sanchomuzax
aktív tag
Arra nagyon ügyelek, hogy ne fusson több példányban a munin-node.
A crontabban óránként fut le csak, nekem nem kell a grafikon nézegetése gyakrabban:
* */1 * * * /usr/bin/munin-cron
Elvileg a debug ki kellene adja, ha konkrét beragadás van, de nem látok ilyen üzenetet:
$ munin-cron --debug
2013/05/29 00:02:49 [DEBUG] Creating new lock file /run/munin/munin-update.lock
2013/05/29 00:02:49 Creating lock /run/munin/munin-update.lock failed: Enged�ly megtagadva
2013/05/29 00:02:49 at /usr/share/perl5/Munin/Master/Update.pm line 128
Creating lock /run/munin/munin-update.lock failed: Enged�ly megtagadva
at /usr/share/perl5/Munin/Master/Update.pm line 128A beragadt pid fájlt hogyan törölhetem, ha van?
A munin.conf-ban átállítva a rundir /var/run/munin-t rundir /run/munin-ra a fenti üzenet jön, szóval ugyanaz, csak az új helyen.
-
rt06
veterán
válasz sanchomuzax #17215 üzenetére
mar fut egy munin-update, aminek harom oka lehet:
- tobb, mint 5 percig tart egy update (ugye cron-bol 5percenkent fut) a nagy szamu plugin es/vagy a lassu kapcsolat miatt
- valamelyik update beragad, es tul nagy a timeout
- ottmaradt egy pid file - ezesetben allitsd le a munin-t (loff ki a cron job-ot es vard meg, amig leall minden munin-update process), torold a pid file-t, majd inditsd ujra (kapcsold vissza a cron job-otszerk.:
juteszembe, ezt meg okozhatja az is, ha a te disztrodon is elkezdtek kiszervezni a /var/run-t /run-ba (nem tudom, ez gentoo specifikus-e, de nalam sok galibat okozott mar)
ekkor vagy hozz letre minden szukseges utvonalat es allitsd be a megfelelo jogosultsagokat, vagy a munin config-jaban allitsd at a lock file helyet (rundor beallitas)[ Szerkesztve ]
-
sanchomuzax
aktív tag
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz f_sanyee #17213 üzenetére
Nnna, nna, nna, ez az! Úgy néz ki, használt. Köszönöm!
2013/05/28-23:11:39 Munin::Node::Server (type Net::Server::Fork) starting! pid(7035)
Binding to TCP port 4949 on host 127.0.0.1 with IPv4
Setting gid to "0 0"Persze, akkor derül ki, ha a mail is üres marad.
Szerk.: Sajnos, nem. A mailben még jönnek ezek:
Creating lock /var/run/munin/munin-update.lock failed: Enged�ly megtagadva
at /usr/share/perl5/Munin/Master/Update.pm line 128[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz sanchomuzax #17210 üzenetére
előfordulhat, hogy a gépen van mrtg is?
[link][ Szerkesztve ]
-
f_sanyee
senior tag
válasz sanchomuzax #17212 üzenetére
a logod szerint ipv6-os localhost cimen(: nem tud kapcsolodni.
nem lattam meg munint, de confba alapbol localhost van belove address-hez, igy hallgat v4en es v6on is. ird be 127.0.0.1-et, akkor sztem nem fog v6-al foglalkozni.
[ Szerkesztve ]
-
f_sanyee
senior tag
válasz sanchomuzax #17210 üzenetére
ipv6-ot hasznalod? mert azzal van gondja.
allitsd be hogy csak v4-en mejen, legjobb ha bindeled interfacehez. -
sanchomuzax
aktív tag
A Munin valami miatt nem képes a korábban gyárilag jól futó 4949 portot megnyitni, emiatt teleszemeteli a /var/mail -t , és a log se szép. Bár látszólag nem tapasztalok futási problémát.
$ cat /var/log/munin/munin-node.log
.
.
.
2013/05/28-22:19:31 Munin::Node::Server (type Net::Server::Fork) starting! pid(2388)
Binding to TCP port 4949 on host :: with IPv6
2013/05/28-22:19:31 Can't connect to TCP port 4949 on :: [Address family not supported by protocol]
at line 67 in file /usr/share/perl5/Net/Server/Proto/TCP.pm
2013/05/28-22:19:31 Server closing!
shutdown() on unopened socket GEN0 at /usr/lib/perl/5.14/IO/Socket.pm line 294.A levél tartalma ez:
$ cat /var/mail/pi
.
.
.
[FATAL ERROR] Error deleting lock /var/run/munin/munin-update.lock: Enged�ly megtagadva
at /usr/share/perl5/Munin/Master/Update.pm line 128Próbáltam másik portot beállítani (pl. 4948), de egyértelműen az volt a hibaüzenet, hogy abban a tartományban nem működik ez a protokoll. Valami más frissítése vagy telepítése vághatta agyon, és fogja vagy nem engedi a 4949-t. Hogyan deríthetem ki, hogy mi a hiba oka?
A Munin fórumokat bújom pár napja, és nem jutok előre.
[ Szerkesztve ]
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Telepítettem a fetchmailt de elakadtam. Beállítottam, de nem tesz semmit. Most próbálom kézzel bepötyögni a parancsot, de így se sikerül. A lényeg: adott egy POP3 kiszolgáló, onnan akarom leszedni a leveleket pl a /home/n00n/mail mappába.
Kiadom a szerveren a következő parancsot:
n00n@ubuntu-server-vbox:~$ fetchmail mail.domain.hu -u felhasznalonev -p POP3 -k
Enter password for felhasznalonev@mail.domain.hu:
782 messages for felhasznalonev at mail.domain.hu (110935125 octets).
fetchmail: SMTP connect to localhost failed
fetchmail: SMTP transaction error while fetching from felhasznalonev@mail.domain.hu and delivering to SMTP host localhost
reading message felhasznalonev@mail.domain.hu:1 of 782 (2150 octets)fetchmail: Query status=10 (SMTP)
n00n@ubuntu-server-vbox:~$Ha jól látom csatlakozik a POP3 szerverhez, meg is találja a 782 levelet. De utána miért egy SMTP szerverre (localhoston) akarja bepakolni őket? Nem lehet csak mappába?
-
sanchomuzax
aktív tag
A legutóbbi szerver frissítés óta kapom a /var/mail/pi üzeneteket az alábbi hibasorral:
Can't open /var/log/munin/munin-update.log (Engedély megtagadva) at /usr/share/perl5/Log/Log4perl/Appender/File.pm line 103.
A jogosultságok ennél jobban szerintem nem lehetnek kiosztva:
$ ls -l /var/log/munin/munin-update.log
-rw-r----- 1 munin adm 33161 máj 27 13:25 /var/log/munin/munin-update.logA logba folyamatos az írás, minden munin log jól fut elvileg. De a jelek szerint mégsem.
Mi lehet a hiba oka? A munin adm van a többi logon is. Milyen user jogot adjak szerencsétlennek?
Köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Félreérttetél, nem feltelepíteni nem tudom, hanem a telepítést követően, azt alapértelmezetté téve és használva nem jeleníti meg a keresési javaslatokat. (keres is rendesen, csak a keresési javaslatokat nem listázza ki. És igen, be van kapcsolva/pipálva, hogy jelenítse meg őket, de nem teszi)
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
Új hozzászólás Aktív témák
- Asustor NAS
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- TABLET / TARTOZÉK beárazás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest