- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vilmoskorte
tag
Hogyan van particionálva a vinyó? A /boot legyen 8GB alatt. Esetedben célszerű lenne csinálni egy kis méretű (25MB) méretű partíciót a vinyó elején, ide rakd a /boot particiódat. Ezt látja a bios. Ha a linux kernelt elindította, akkor az már fogja kezelni a vinyódat.
[Szerkesztve] -
jimmy399
senior tag
Na császok!
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e egy BEOS-t telepíteni a Windows XP mellé?
Azt tudni kell, hogy a winyóm 40Gb és mind NTFS fájlrendszer. Tehát azt szeretném ,ha az adataim nem vesznének el. Van olyan program amivel lehet úgy átméretezni partíciót, hog nnak a szabad területét felhasználva új partíció legen. S így lehet hogy tudnám telepíteni.
A választokat thank.--- N/A ---
-
ngabor2
nagyúr
válasz snowflake #1094 üzenetére
mindenképp ez lesz, mert ez nem állapot. holnap tudom visszavinni, de előtte be kell szereznem egy kultúráltat helyette.
a képernyőkímélő alapből ki van kapcsolva, nem szeretem, ha bekapcsolás után nem látom a képernyőt. a menuális képernyőkímélést jobban szeretem (power gomb...)
doc: a konzolos megoldás se rossz, ott úgyis ki van kapcsolva gpm -
-
stanci
aktív tag
válasz ngabor2 #1086 üzenetére
Csináltam már egy olyan verziót hogy:
/boot_____100 mega_____ext3
/_________6 giga________ext3
/store_____290 giga_______ext3
swap_____400 mega______swap
Mindegyik primary volt. Lehet ez volt a probléma. Kipróbálom extendedre formázva.
BIOS-ban melyikre kéne állítanom? (NORMAL, LARGE, LBA)
Próbáltam mindhárommal indítani, de semmi. Install-kor NORMAL-on volt.
[Szerkesztve]''Az élet egy hatalmas film... ...csak nem te választod a műfajt''
-
ngabor2
nagyúr
válasz rokefeller #1087 üzenetére
nem pont photoshop, de a linux photoshop-jaként szokták emlegetni a gimp-et. egy próbát megér.
másrészt olvastam valahol, hogy be lehet wine-nal lőni a ps-t is. egy próbát megér. -
ngabor2
nagyúr
lenne nekem egy problémám, ehez keresek egy ''rendkívül bonyolult'' programot. az egerem néha önálló életet él, néha úgy érzékeli, hogy megnyomtam valamelyik gombját. ez használat közben max. idegesítő, de mikor estére úgyhagyom a gépet, esetleg valahova belekattint, ami nem feltétlen előny.ez ellen kellene nekem egy progi, ami annyit csinál, hogy ''védőhálóként'' rátelepszik a desktopra, és akármit kattingatok, semmit nem csinál. persze be lehessen zárni, vagy rendesen a jobb felső sarokkal, vagy pl. valami bill.kombinációval. valaki ismer ilyen progit? esetleg valaki, aki nagyon ért a programozáshoz, össze tudna egy ilyet dobni nekem,
-
stanci
aktív tag
válasz zLegolas #1085 üzenetére
Nincs néhány felirat, csak egy. Annyi, hogy GRUB és rögtön utána egy villogó kurzor. De semmit nem lehet beírni és a TAB-ra sem dobja ki az indítható image-eket.
Tudom, hogy néz ki egy normális GRUB menü. Na ez nem olyan. Plíz ne nézz teljesen idiótának!''Az élet egy hatalmas film... ...csak nem te választod a műfajt''
-
rokefeller
senior tag
hello, létezik a photoshop-nak linuxos verziója, vagy esetleg a wine-nal beüzemehető?
A télapó nem a régi már...
-
ngabor2
nagyúr
nagyon LBA problémának tűnik... a BIOS-nak illik látnia a teljes vinyót, ha használni is akarod bootolásra.
kerülőmegoldás1: beteszel boot vinyónak egy kisebbet, miután feláll a rendszer, utána gond nélkül használod a 300-ast.
kerülőmegoldás2: a vinyó elején levágsz egy kicsi, pár100 megás partíciót, amin a /boot van a kernellel. ezt látja a BIOS is. a többit pedig extended-ként formázod. esetleg levágsz egy kicsit nagyobbat, /-nek, de pl a legnagyobb kt-kat (/home, /var) csak mountolod, azok úgyse kellenek boot során.
megoldás: olyan lapot veszel, ami korrekten kezeli az ekkora vinyót is. -
-
stanci
aktív tag
Egy kis boot probléma segítsen akinek van ötlete! köszi
Adott egy PII/PIII lap plusz egy 300 gigás ATA winyó. BIOS 136 gigának látja. Debian installer 300-nak látja, partíciókat is lehet létrehozni, GRUB feltelepül. Minden nagyon frankó, csak éppen restart után nem bootol. Rátettem a GRUB-ot floppyra, ez restart után kidob egy GRUB felíratot és ennyi. Semmit nem tudok beírni, TAB nem működik.
Valami ötlet? Nekem úgy tűnik, hogy működne a debian ekkora winyóval, csak a bootolást kéne megoldani.''Az élet egy hatalmas film... ...csak nem te választod a műfajt''
-
doc
nagyúr
Sziasztok!
egy kis tanácsot szeretnék kérni, szerintetek milyen alaplapot érdemes Linux alá venni? a proci egy Sempron lesz, de perpill. azon vergődök, hogy milyen chipset legyen alatta, nForce vagy VIA? azon belül melyik? gondolom a VIA megy szépen kernelből is. az nForce-hoz kell az nvidia zárt drivere? mennyire jól támogatottak/megbízhatóak ezek?
Nimrod: hmmm... ha a grub lassan jön be, az esetleg vmilyen hw-téma lenne? a grub sokmindenhez nem nyúl, beolvassa a config file-t a vinyóról (meg esetleg a stage-eket) oszt' annyi...
[Szerkesztve] -
Noddy
senior tag
Nem tudom, a mostani gépem simán vinné a KDE-t, de valahogy nekem szimpib a gnome.
Na mindegy ezen még ráérek filózni, mert egyelőre csak összel fogok linuxozni. Addig kénytelen vagyok ms-t nyúzni.
Még egy kérdés ha switchen keresztül kapcsolódok htpc-re, akkor simán csatlakozik nem kell semmi extra beállítás?Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
Noddy
senior tag
válasz tierbatyo #1074 üzenetére
Kösz mindenkinek a választ. Ezek szerint annyira nem reménytelen a helyzet. Csak még azt nem tudom hogy milyen disztróra lenne érdemes felépíteni a rendszert. De valószínűleg Ubuntu lesz az alany, igaz abban nincs amaruk.
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
tierbatyo
senior tag
Maradjunk annyiban, hogy az Audigy-met mire ugy ahogy beuzemeltem normalisan win alatt addig lett par osz hajszalam. Linux alatt egyszerubb volt. A hangzas is mintha kicsit szebb lenne, de ezt azert nem merem allitani. Viszont linux alatt hatarozottan ''hangosabb'' a hangkartya. Ertsd: a max hangero nagyobb. Ebben teljesen biztos vagyok.
Take a look to the sky just before you die
-
Nimrod
addikt
Behalt a régi monitorom - ami azóta javítva lett, esetleg nem akarja valaki megvenni? - a gépen pedig winxp és uhu 1.2 van. Régi monitor crt-s volt, vettem egy tft-set és azzal meg nem indul az X. Out of freq-et ír ki a monitor és kikapcsol. Mit tudok tenni?
-
Sipi
addikt
Szerintem semennyire sem igaz.
A hangkezelés némileg eltér. Az ALSA hangrendszer felméri, milyen kártyád van, és ennek megfelelően különböző lehetőségeket ad. Az én SBLive-em pl. max. 4.1-es kimenetet tud. Ezért az ALSA sztereó, quad, 4.1-es kimeneteket ad - az, hogy melyiket használod, a Te dolgod. (Illetve a programé.) Az mplayert használom, jelenleg 5.1-es hangot is lazán le tudok játszani, illetve, ha sztereó az anyag, tükrözöm a frontot a rearre.
Linux alatt alapban sokkal kisebb a latency, vagyis a hangkártya késleltetése, ezért talán alkalmasabb lehet hangvágásra. (Ezt Windows alatt SB-kártyákhoz csak más, nem hivatalos driverrel tudod megcsinálni, az alap sblive/audigy driver katasztrofális.)
Video/hanglejátszás terén szerintem magasan veri a Windows-t. Az mplayer magáért beszél, szinte mindent lejátszik, rettentő sok mindent állíthatsz rajta. Képes pl. a DVD-k beégetett feliratait is nagyobbra venni, élsimítással. (Hasznos, ha nagyobb monitoron filmezel, ekkor ugyanis a feliratok olvashatatlanul kicsik lennének.)
Zenére én a KDE-s amarok-ot használom, ami MINDENT lejátszik, aminek hangja van. Mellékesen letölti a számok szövegét, az előadó adatait, meg még egy rakás finomság.
Szerkesztést nem próbáltam (gyenge hozzá a gépem), de létezik többcsatornás zenevágó, illetve van 3-4 komolyabb videoszerkesztő is.
Valamint létezik a tvtime nevű tv-néző program, aminél nem láttam még jobbat.
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
rokefeller
senior tag
hát szerintem ez elég felemás, hogy mennyire van értelme, mert ha a torrentről leömlő filmeket akarod alatta nézni, meg kettévágni hogy kimenjen svcd-re, akkor végülis már a jogtiszta oprendszer nem kritérium, innentőől kezdve meg a win is jó; ha komolyan akarsz filmet vágni, akkor meg szerintem abba ütközöl, hogy a szoftver ami neked kell, kereskedelmi, ötször annyi mint a win, ergó ha megveszed, akkor már az is befér mellé a kosárba;ugyenez a zeneszerkesztés, ha profi cucc kell, linuxos verzió valszeg nincs... ha viszont az a helyzet, hogy élvezed hogy a rendszer nem lopott, nem kell a mindenféle trójaival szarozni, meg akarod nyesni a saját ballagási videóid, és begrabbeled a cd-id, megnézed a képeket amiket csináltál, stb. akkor ponjó, csak meg kell szokni... ja és ebben az esetben az 5.1 -el úgy leszel mint én, hogy csak fölösleges lukak a gép hátulján, amibe részegen a sötétben háttal a tarkód mögött nem tudod bedugni a fülest, mert mindíg rosszba találsz , viszont ha tökös vagy, simán írhatsz 5.1-es drivert, meg keverőt
A télapó nem a régi már...
-
ngabor2
nagyúr
nézegettem az 5.1-es problémát, máshol is félig-meddig jött össze, hátha valaki azért tud megoldást (csak magyar találatokat néztem).
egyébre: video: mplayer, vlc
képek: van sok képnézegető, szerkesztésre meg ott a gimp
net: mozilla firefox, opera
filmvágás: mencoder, bár ez parancssoros, de én ezt használtam (nem volt sokszor szükségem rá)
zenehallgatás: xmms, de van még ebből is egy rakás (amarok, kaffeine, stb)
nálam minden linux alapon megy.
2-féle módszer van: vagy fenn van a linux mellett a win, és sok-sok időt rászánsz, ha nem jutsz sehova, akkor win. ennek az a ''veszélye'', hogy végül a win mellett maradsz (ha mindent meg tudsz oldani, és a biztonságra is nagyon odafigyelsz, akkor jó az), vagy ''a hidakat felégetve'' csak linux van fenn, és szép lassan összeáll a rendszer sok-sok kérdezgetésssel.
egyet ne feledj: mindenki volt kezdő -
Noddy
senior tag
Lenne egy kérdésem.
Az mennyire igaz hohy linux alatt nem igazán lehet 5.1-es hangzást kicsiholni(az az az 5.1-es hangkártyát nem használja ki normálisan). És mennyire van értelme egy multimédiás gépet (video, képek, net, filmvágás, hangszerkesztés, zenehallgatás, stb) linux alapokra helyezni?Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
ngabor2
nagyúr
ha jól értem, egyetlen valódi e-mail-címre érkeznek a cuccok, csak 2-féle To: mezővel.
a fetchmail-nek tehát csak 1 címről jövő cuccot kell nézni, bár tudna többet is.
miután leszedte, a leveleket átveszi a procmail. ennek a konfigfile-ja kissé nehézkes, de megszerkeszthető. To:-ra szűrve szét tudod dobálni 2 fiókba. ha többe akarod, az is megoldható, az se sokkal bonyolultabb. a feltelepített fetchmailt a fetchmailconf-fal tudod beállítani, a procmail-hoz meg a /usr/share/doc/procmail/examples kt-ban vannak példák kommentekkel. -
Sianis
addikt
válasz ngabor2 #1062 üzenetére
No, nagyon beült ez a téma! Én azt akarom megoldani, hogy bárhonnan bármikor elérhetőek legyenek a saját, és az alias-ra jövő levelek is, méghozzá már különválogatva, szortírozva. Nem zárkózom el egy kis szerver felállításától sem, hiszen érdekel a téma, csak egy kis háttértámogatás kell, mert tudom, hogy te lőttél már be ilyen dolgot, én pedig még közelről sem.
-
Sianis
addikt
válasz ngabor2 #1062 üzenetére
Na! Pont ilyen megoldás kéne nekem! Mennyire bonyolult egy ilyet összelőni ( doksi alapján először nekifutva ). Ez kell nekem, hogy 2 inbox legyen, akkor tudjam elérni őket amikor akarom ( talán majd egy IMAP felületet is ráültetek a nyáron ), hogy távolról szebb legyen az elérése. Tehát akkor marad a mail szerveres megoldás?
-
ngabor2
nagyúr
valamit valamiért...
a levelezőket általában 1 személy- 1 e-mailcím felállásra készítik fel. több helyi postafiók esetén talán működne, de akkor meg mindig át kell lépned, ha azt akarod olvasni.
én fetchmaillal szedném a cuccost, aztán procmaillal a To: mező alapján szortíroznám, külön a valódi címre jövőt, külön az alias-t. így tulképp 2 ''inboxod'' lenne, amik felhasználhatók, mint bejövő fiókok. egyik az általános címnek, egy az aliasnak. vagy te is eddig jutottál?
ha finomabban akarsz szűrni, akkor ez menne a mailserverre, amitől máshonnan az egyes usereknek leszeded a cuccát, és azt tetszőlegesen szűröd.
(megjegyzem, a thunderbird-öt nem ismerem, megrögzött pine-használó vagyok még mindig.) -
ReJim
őstag
trükközni kell... nekem freemailnél műkszik, most próbáltam: az egyik kiszolgálónak mail.freemail.hu a másiknak meg pop3.freemail.hu... így már nem egyezik a kettő, de ugyan az lényegében, próbáld meg, hátha a Te szolgáltatódat is el lehet-e érni valami més módon...
igaz én nem aliassal próbáltam, hanem a témában egy [teszt] címszót szűrtem.. egy próbát szerintem megér...</end.?>
-
zLegolas
őstag
A leválogatásról nekem a Kmail szűrői gondoskodnak.
Persze, jobban meggondolva lehet, hogy ez is külön-külön, szal kétszer-háromszor csatlakozik a szolgáltatóhoz, csak nem veszem észre, mert 5 sec. alatt megvan az egész cakli-pakli...
A lényeg: a végén ott vannak a levelek leválogatva-szortírozva, mintha nem is 3 címről jöttek volna.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
ReJim
őstag
nem, sry. ez így nem jó (meg ezt nem is akartam elküldeni)
esetleg próbáld meg, hogy csinálsz két ugyan olyan postafiókot (mivel egy postafiókod van) és az egiknél csinálj olyan szűrőt, hogy ami az aliasra jött azt helyezze át a másikba, a másiknál meg egy olyat, hogy ami nem az aliasra jött azt szedje onnan ki.
így van két postafiókod, amibe külön jönnek a levelek. mivel a beállítások ugyan olyanok, így mindkettővel ugyan úgy tudsz küldeni. ahhoz hogy az egyikkel az alias-címmel tudj küldeni: írd át a alias-os postafiók beállításainál, a személyazonosság résznél az e-mail címet. így amikor küldesz ezzel, az illető azt az e-mail címet fogja megkapni. (akár írhatod oda az én e-mail címemet is működni fog...)
aszem ez jó megoldásnak tűnik, de nem próbáltam ki teljesen, nincs aliasom</end.?>
-
ReJim
őstag
''2. Létrehoztam egy sima mappát amibe áthelyezi az alias címére jött leveleket. Jól működik, csak ilyenkor válaszolni nem tudok az alias e-mail címről, tehát fogadásilag ez jó de válaszolni már nem tudok vele.''
valahogy be lehet állítani, hogy mikről akarsz kimenni, melyikkel akarsz írni. de pill rebootolok, és megnézem neked pontosan...</end.?>
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
Egy igen kellemetlen kis problémával találtam magam szemben és kérdezni szeretnék, meg persze megoldani, mert érdekesnek is találom.
Adott egy levelető fiók. Eddig ebbe érkeztek a személyes üzeneteim is. Regisztráltam ennél a szolgáltatónál egy alias-t, ezért mostanatól két e-mail cím leveleit kapom meg a postafiókba. Itt kezdődik a probléma, ugyanis némi nehézség támadt szorítírozás terén.
Program: Mozilla Thunderbird
1. Két postafiókot csináltam, mindkettő a megfelelő e-mail címhez csatlakozó postafiókot nézi. A létező e-mail címet használó postafiókba tettem egy szűrőt ami a másik e-mail postafiókba pakolja át azokat amik az alias e-mail címet keresik. Probléma, hogyha megakarom nézni jött-e új levél, bizony az alias címen is be akar jelentkezni - > mindíg hibát kapok! Ezért ezt az ötletet elvetettem.
2. Létrehoztam egy sima mappát amibe áthelyezi az alias címére jött leveleket. Jól működik, csak ilyenkor válaszolni nem tudok az alias e-mail címről, tehát fogadásilag ez jó de válaszolni már nem tudok vele.
Mi lehet a megoldás? A megoldás valahogy az lenne, hogy mindkét fiók bejelentkezne ugyanarra a postafiókra ( Thunderbird ezt nem engedi, esetleg más ) és leszedi magának azokat a leveleket amik neki jöttek. Ez hogyan kivitelezhető. Vagy csinálok egy kis levelezőszervert itthonra ( van elfekvő hardver ). Ez a gép leszedi a postafiók leveleit, majd kérésre továnbbküldi a két két postafiókra, akik nem a szolgáltató szerveréről, hanem a levelező szerverről veszik a leveleket, ellenben SMTP-t már mindkettő tud megosztva használni, így oda küldenének leveleket, saját e-mail fejléccel. Ez azért is lenne hasznos, mert a kis szerverről, bárhonnan elérhetem a már letöltött leveleket, és csak azokat amik nekem szólnak, és az alias is bárhonnan elérheti. Valami ilyesmit szeretnék megvalósítani, csak nem tudom, hogy hol is kezdjem el. Möszönöm előre is az értékes hozzászólásokat!
Sianis -
snowflake
tag
válasz _Petya_ #1050 üzenetére
Nézzd meg a plink-et:
[link]
Működik egymás mellett a kulcsos és a jelszavas ssh?
Igen, akinek fent van a szerveren a publikus kulcsa annak nem kell jelszót írnia (ha csak nem a saját kulcsa jelszóvédett). Akinek nincs a publikus kulcsa fent a szerveren attól jelszót fog kérni minden esetben.
A kulcsreszelésről egy gyorstalpaló:
[link]
szerk:
windowson pedig a puttygen-el:
[link]
[Szerkesztve] -
_Petya_
őstag
Üdv!
A sqirrelmail-es kérdés mellett felmerült egy újabb:
Windows-os gépról, batch file-ból hogyan tudok linux szervereket shutdown-olni? ssh nyilvános kulcsú azonosításra gondoltam. Ez jó módszer? Működik egymás mellett a kulcsog és a jelszavas ssh?
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
addikt
válasz tierbatyo #1044 üzenetére
Ott egy version.h nevű fájlt keres, az tartalmazza a rossz verzió számot, de ahogy néztem nincs más funkciója csak a kernel verzió azonosítása.
A /usr/src/linux pedig nem mutat sehova, ott van a kernel forrás, onnan csináltam fordítást is.
Azt nem tudom alapból miért nem tartalmazza a version.h fájlt, pedig a kernel.org-ról szedtem. -
snowflake
tag
Én sajnos nem tudok Neked érdemben segíteni, mert nem használok ATI kártyát... és még nem is volt hozzá szerencsém testközelből...
Ahogy kiveszem nálad valami kavar lehet a kernel, kernel forrás ill. header csomagok között...
Ha jól látom ez a kernel: 2.6.8-2-686 fut nálad jelenleg..
Ehez tedd fel a 2.6.8-2-686 kernel header csomagot illetve a 2.6.8-as kernel forrást.
Egyébként úgy látom, hogy az ati-nak külön van 4.1 , 4.2, 4.3 -as XFree86-ra drivere.. Nem lehet hogy rosszat szedtél le?
Esetleg nézzd meg az ati oldalán az install howto-t:
[link]
pontosabbat majd az atisok.... -
tierbatyo
senior tag
Kernel includes at /usr/src/linux/include do not match current kernel.
they are versioned as ''2.6.0-test7''
instead of ''2.6.8-2-686''.
you might need to adjust your symlinks:
- /usr/include
- /usr/src/linux
Rossz kernel source-ra mutat az /usr/src/linux. 2.6.8-as kerneled van, de a source 2.6.0-s.Take a look to the sky just before you die
-
snowflake
tag
válasz ngabor2 #1041 üzenetére
hogyan tudom egy file utolsó 15000000byte-ját kivágni?
én a dd-vel probálkoznék:
pl. ha a teljes file mérete 22000000 byte akkor:
dd bs=1 count=`echo 22000000-15000000 | bc` if=forras_file of=eredmeny
itt a forrásfile első 7000000 byte-ja (~7MB) lesz a végeredmény.. tehát az utolsó ~15MB fog leesni.
ui: persze nem muszáj az a bc-s mahinálás a count után.. behelyettesíthető a count értéke 7000000-al egyből. -
ngabor2
nagyúr
hogyan tudom egy file utolsó 15000000byte-ját kivágni? egy letöltést sikerült úgy ráindítanom egy már meglevő file-ra, hogy nem folytatta, hanem hozzáfűzte. mégegszer nem tudom leszedni, úgyhogy az sajna nem opció.
sipi: a kiegészítésként adott hátlapon lesz a 4 jack aljzat és/vagy egyéb kimenet.én be se szereltem, mert 2.0-nál többet nem tudok, és egyelőre nem is akarok kihasználni.
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz ngabor2 #1037 üzenetére
Pont ez az az ár, amit keresek!
Egyvalami viszont furcsa. 7.1 csatornás audio-vezérlő van benne - s a hátulján van egy linein, lineout és egy mic csatlakozó. Akkor hova megy a 8 darab hangfal?!? Vagy ezeknek be lehet állítani, miként működjenek, s pl. a mic-ből center/lfe out lesz?
-
ngabor2
nagyúr
a szenzor minden esetben külön chip. k8nsu esetén ez it87, ami része a kernelnek (legalábbis a gyári ubuntu kernelben benne volt). valszeg a többi gb lapon is ilyen van. ha agp-s kell, akkor nf3-t keress.
igen az nf4 önmagában is tudja a raid-et, de én se használom (vagyis nem raid-ként használom a sata_sil-t). -
Sipi
addikt
válasz ngabor2 #1037 üzenetére
Ezek szerint az nf3-ban külön chip van SATA-ra, az nf4 pedig izomból nyomja? (Csak érdeklődök, úgysem használok RAID-et.)
Szenzor: ez azt jelenti, hogy az újabb lm_sensors már ismeri? (Illetve a kernel.)
Asszem, megvan a befutó chipset. Esetleg maga a lap is. Bár nem hiszem, hogy még lehet kapni.
-
ngabor2
nagyúr
k8nsu-t nem látok sehol, nsc-t igen. úgy látom, hogy a sata raid-ben és a hálókártyák számában különbözik. amúgy erősen hasonló, és 16-17k-s árával nem is vészes.
az alaplapi ''chipsettel'' könnyen megbarátkoztam, egy darabig a szenzor szivatott, de az is megoldódott. most már minden nagyon jó.
az nF3 agp-s, az nF4 pcie. asszem ennyi a különbség. ja, meg a beépített sata raid. -
Sipi
addikt
válasz ngabor2 #1035 üzenetére
Well, ez erősen tetszik. Már csak az ára a kérdéses. Megnéztem, tetszik a specifikációja is. A Gigabyte-tal sincs semmi bajom. Köszi!
Az alaplapi chipek mindegyikét sikerült azonnal kezelésbe venni?
Tényleg, van valami egetrengető különbség az nforce3 és 4 között?
-
ngabor2
nagyúr
akkor az enyémhez erősen hasonló konfigot tudok ajánlani: gigabyte ga-k8nsu-939 lap, 3000+ venice magos procival. agp-s, van rajta 5 pci. minden megy rakta (a hang nem tudom, hogy 5.1-e, én sztereóban hallgatom). az ubuntu örül neki. nagy előny, hogy ez a lap a prociventit teljesen lekapcsolja, ha hideg a proc. márpedig ha nincs mindig 100%-on, akkor az hideg. mondom mindezt (jelenleg) 22,5 nap uptime után, aminek nagy részét 100%-on töltötte a gép.
-
Sipi
addikt
Sziasztok!
AMD64-es rendszert szeretnék venni. Mintmegtudtam, Venice magos legyen, szerintem egy 2800-3000+ jü lesz nekem.
Az alaplappal azonban nagy gondban vagyok. (Főleg, hogy semmit sem értek hozzá.)
Milyen legyen? Főleg chipset-ügyben. Ja, merthogy Linux menne rá kizárólag.
Hallottam, az nforce néha összeteszi magát. A VIA-t ki szidja, ki dicséri. (Én előbbi. )
Ráadásul a videokártyám AGP-s, úgyhogy vagy AGP-foglalatos kell, vagy pedig olyan integrált, amit a Linux is ismer. (Magyarul nvidia. )
Jópár embernek van már ilyenje otthon - tudtok javaslatokat adni? Tuningolni soha nem akarok, fő a halk, hűvös működés. Nomeg PCI-csatlakozó is legyen rajta, lehetőleg egynél több.
Köszönettel:
-
ragazzo
őstag
Már egyszer megkérdeztem, de most ismét visszatérnék rá.Ugye 3 magyar fejlesztésű disztrib van, ebből jó ha kettőt használunk.Azt szeretném megtudni, hogy vajon ezt [link] miért nem használják?Miért nincs elterjedve eléggé?Pedig megnéztem a honlapjukt, és nem tűnik rossznak.
Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com
-
zLegolas
őstag
válasz kisgyerek85 #1026 üzenetére
Tremészetesen van megoldás, de az, ami nekem perpill eszembe jut mindenféle parancssori mahinációkkal járna, ami nem egyszerű úgy, ha lövésed sincs az egészhez. Én asszondanám, hogy telepítsd újra, egyszerűbb.
Ha kell az én megoldásom szólj, és leírom (hosszú lészen!)Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
kisgyerek85
senior tag
Sikeresen jelentem megoldottam a problémámat. a DVD olvasót átjamperoltam masterba és kivettem a feltéve rossz memóriámat. Na most még nem tudom, hogy melyik volt a rossz a kettő közül (ezt majd később kiderítem)
Csak még annyi bajom lenne, hogy és nem írtam felhasználónevet / jelszót telepítésél és rendszerbetöltésnél pedig kérdezi, és nem enged belépni még akkor sem ha üresen hagyon.
Első belépésnél valahogy be tudtam lépni (ekkor tapasztaltam, hogy nem magyar, pedig én azt hittem, mert telepítésnél volt magyar is) de azóta sem tudok belépni.
Szóval várom a segítségeteket és nyugodtan mondhattok más linuxot is én ezért keztem ezzel, mert vhol azt olvastam, hogy kezdésnek ez a legegyszerűbb. -
escie
őstag
válasz kisgyerek85 #1022 üzenetére
ha jó neted van, esetleg megpróbálhatnál valami kisebb telepítő médiáról egy alaprendszert feltenni, majd a többi csomagot már a működő rendszerből telepíteni.
amúgy tényleg felesleges ilyen nagy falatokat leszedni, mert a csomagok úgyis frissülgetnek, és le kell tölteni, esetleg.
nem ismerem a suse kiadásokat, de biztos van valami egycédés telepítő is, arról felmegy egy kis rendszer, majd utána a többi dolog, ami kell.
esetleg írhatnál valami pontosabbat a hibáról, mert így elég kevés. egyszerűen lefagy? kurzor sem mozdul?
amúgy nem igazán kényes a hardverre, ez tévhit, tapasztalataim szerint. megkockáztatom, sok esetben jobb a driver ellátottság, mint winxp-n.
[Szerkesztve]I'm back, baby!
-
GD
őstag
válasz kisgyerek85 #1022 üzenetére
esetleg tudunk vmi linuxot ami nem suse
-
kisgyerek85
senior tag
Sziasztok!
Szóval kezdeném ott hogy szeretnék linuxot használni. Kis böngészés után kiválasztottam számomra a suse linux-ot. Letöltöttem és kiírtam dvd-re, de telepítés közben kb. a félénél lefagy. Már kétszer próbáltam. Olvastam egy-két helyen, hogy mitől is lehet ez. És az olvasottak alapján látom, hogy a linux nagyon hardwer igényes, szóval ami winbe jó az linux-ba már lehet,h nem. Memória teszten átment, DVD olvasó/íróval szerintem nincs baj, Ide kábel is szerintem jó. De akkor mégis mi lehet a baja, miért fagy be nekem? Esetleg tudtok olyan programot amivel le tudom tesztelni a DVD olvasómat? -
_Petya_
őstag
Üdv!
Adott egy debian szerver, amin squrrelmail fut. Csináltam új usert, hogyan tudok neki e-mail accountot csinálni a squirrelmail-hez?
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
Orc
senior tag
Ezt a Yast2 használatával kiküszöböltem, viszont a driver installálása után (depmod -a,modprobe ndiswrapper) a következő szöveg kerül a system logba:
ndiswrapper: module not supported by Novell, setting U taint flag.
ndiswrapper version 1.10 loaded (preempt=no,smp=yes)
ndiswrapper (import:241): unknown symbol: ntoskrnl.exe:'ZwEnumerateKey'
ndiswrapper (import:241): unknown symbol: NDIS.SYS:'NdisCloseAdapter'
ndiswrapper (import:241): unknown symbol: NDIS.SYS:'NdisRequest'
ndiswrapper (import:241): unknown symbol: NDIS.SYS:'NdisOpenAdapter'
ndiswrapper (import:241): unknown symbol: NDIS.SYS:'NdisDeregisterProtocol'
ndiswrapper (import:241): unknown symbol: NDIS.SYS:'NdisRegisterProtocol'
ndiswrapper (load_sys_files:213): couldn't prepare driver 'netcbg54'
ndiswrapper (load_wrap_driver:111): loadndiswrapper failed (65280); check system log for messages fro m 'loadndisdriver'Kinyomom a szemed, eltöröm a lábad... aztán mehetsz amerre látsz!
-
pch
senior tag
VPN:
http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=12570http://sb-soft.hu - "A" számlázó
-
Orc
senior tag
Tegnap feltettem a 10.1-es Suse linuxot. Most pedig a Buffalo Wli-pcig54 wifi kártyámat szertném beüzemelni.A ndiswrappert használnám, de van egy nagy gondom:
nero:/home/denbal/ndiswrapper-1.17rc1 # make install
make -C driver install
make[1]: Entering directory `/home/denbal/ndiswrapper-1.17rc1/driver'
Can't find kernel build files in /lib/modules/2.6.16.13-4-smp/build;
give the path to kernel build directory with
KBUILD=<path> argument to make
make[1]: *** [prereq_check] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/denbal/ndiswrapper-1.17rc1/driver'
make: *** [install] Error 2
A fent jelzet (/lib/modules, stb) könyvtárban csak egy Module.symvers fájl van.
Az [link] szerint megcsináltam a linket, de hiába.
ln -s /usr/src/linux-2.6.16.13-4-obj/ /lib/modules/2.6.16.13-4-smp/build
Van valami ötletetek? Előre is köszönöm.Kinyomom a szemed, eltöröm a lábad... aztán mehetsz amerre látsz!
-
addikt
Sziasztok!
Megpróbáltam X-et varázsolni a Debian alá, de nem megy.
Egy ATI 9200-esem van.
Felraktam az fglrx-et,(ati oldaláról letöltöttem, aliennel készítettem egy .deb csomagot belőle, mc altt megnyitottam és futtattam az install fájlt), minden ok-nak tűnt, modprobe fglrx-re azonban ezt válaszolja:
FATAL: Module fglrx not found
Pedig a deb csomag tartalmát azt felrakta a gépre.
Megpróbáltam futtatni a /lib/modules/fgrlx/build_mode(hú ennek lehet nem ez a neve )/make.sh-t mire azt mondja:
ATI module generator V 2.0
==========================
initializing...
kernel includes at /usr/src/linux/include not found or incomplete
file: /usr/src/linux/include/linux/version.h
Valóban nincs olyan fájl.
Előkerestem a /usr/include/linux könyvtárból. átmásoltam, újra futtatom a make.sh-t:
initializing...
Error:
kernel includes at /usr/src/linux/include do not match current kernel.
they are versioned as ''2.6.0-test7''
instead of ''2.6.8-2-686''.
you might need to adjust your symlinks:
- /usr/include
- /usr/src/linux
Nem igazán értettem mit akar ezzel a symlinkes dologgal, ezért csak simán átírtam a version.sh ban a ''2.6.0-test7''-es értéket ''2.6.8-2-686'', mert valóban az a kernel van fent.
Válasz:
initializing...
Error:
XFree86 drm includes at /usr/src/linux/include/../drivers/char/drm do not fit this driver.
This driver is designed to only work with X4.1.0 or higher.
You can match this by getting Linux kernel 2.4.8 or higher.
Mit jelent ez és mi a teendő?
4.3.0-ás xfree86 van fent. -
zLegolas
őstag
Parancsolj:
DVD-írás
A parancssoros DVD-írás nagy hasonlóságot mutat a fentebb tárgyalt konzolos CD-írással, adat DVD iso-t például az adat CD esetében leírtakkal teljesen azonos módon készíthetünk.
DVD ISO képfájl készítése egy vagy több könyvtár tartalmából:
mkisofs -pad -R -J -dvd.iso /amit/akarok1 /amit/akarok2 /amit/akarok3
ISO képfájl készítése DVD-ről:
cat /dev/dvdram > /ahová/akarom/dvd.iso
vagy:
mkisofs -R -J -V dvd_neve /media/dvdram > /ahová/akarom/dvd.iso
ISO képfájl készítése VideoDVD-ről:
mkisofs -dvd-video -V dvd_neve -o /ahová/akarom/dvd.iso /media/dvdram/
A mkisofs program -dvd-video kapcsolójával a kimeneten szabványos DVD-Video struktúrát kapunk. Ha ez a forráslemezen eleve adott, akkor csak arról kell gondoskodnunk, hogy a lemez Windows és Linux környezetben is megfelelő fájlnévbejegyzésekkel íródjon, ezt valósítják meg a -J (Joliet) és -R (Rock Ridge) kapcsolók, ahogy azt már írtam a mkisofs alfejezetben. A DVD-Video lemezen a szükséges fájlok az AUDIO_TS és a VIDEO_TS nevű könyvtárakban találhatók. A lemez .ifo, .vob és .bup kiterjesztésű fájljait a VIDEO_TS -be kell elhelyezni. Ilyen lemez másolása esetén egyszerűen csak ezt a két könyvtárat kell DVD-re írnunk.
A K3b nevű, grafikus felületű író program a fenti struktúrát automatikusan is képes létrehozni az File/New Project/New Video DVD Project menüpontban, na nem mintha ez olyan nagy segítség lenne... A példákban a DVD-író a /dev/dvdram és a /media/dvdram pontokra való hivatkozással érhető el, ez természetesen gépenként változhat.
DVD írásra általánosan a growisofs programot használjuk.
ISO képfájl kiírása:
growisofs -dvd-compat -speed=4 -Z /dev/dvdram=/ahol/van/dvd.iso
Könyvtár tartalmának kiírása:
growisofs -dvd-compat -speed=4 -R -J -Z /dev/dvdram /ahol/van/könyvtárnévÉn normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
Oliverda
félisten
Total Commandert használok winfos alatt. Remélem van benne valami hasonló filemanager, vagy ha éppen nincs is, akkor biztos lehet hozzá tölteni. Arra kíváncsi leszek hogy a hardwareket hogyan kezeli majd. Egy Audigy2 ZS-t csak felismer, mivel Creative-éknál egy deka drivert nem találtam linux alá. Az nForce 4-hez illetve Geforce-hoz legalább van
Amúgy nézegettem screenshotokat, és egész pofás a grafikus felülete ennek az Ubuntunak. Na majd meglátjuk..."Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
doc
nagyúr
válasz Oliverda #1012 üzenetére
mc=Midnight Commander, konzolos filemanager (ha vindoz alatt Total commandert hasznalsz, akkor nem fogod hianyolni )
links=konzolos netbongeszo, ha nem tudod mi ez akkor erre sem lesz szukseged
a Suse-t en szemely szerint nem igazan kedvelem, de izles dolga. ha van egy kis raero idod, probalj ki par napra egy-ket disztrot, aztan ugyis meglatod melyik feXik neked jobban. ha van az ismeretsegi korodben olyan aki hasznal mar egy ideje Linuxot, akkor olyan disztrot tegyel fel mint o, eleinte ugyis szukseg lesz a segitsegre, az meg ugy a legkonnyebb ha o mar tudja mi merre van -
Oliverda
félisten
-
doc
nagyúr
válasz Oliverda #1009 üzenetére
Mostanaban nagyon divatos az Ubuntu, van 64 bites kiadasa is, bar en szemely szerint nem vagyok nagy Ubuntu rajongo, otthon Slackware-t hasznalok, nem tudom annak van-e kulon 64 bites valtozata (notebookra tettem Ubuntut, a videokartyat nem volt kepes eletre kelteni, mc nincs benne, links szinten nincs, ugyhogy innentol toroltem es ment a helyere a Slackware 10.2, kijelzo tokeletes, mc es links is van )
ha neked nincs extrem kijelzod (mint az en 1680x1050-esem) es nem kell sok parancssoros program, akkor szerintem jol jarhatsz az Ubuntuval, eleg komoly tamogatottsaga es felhasznalotabora van, a debian alap miatt pedig gyak. barhol tudnak benne segiteni -
Oliverda
félisten
Sziasztok!
Vigyázat, láma kérdésem lesz! Szeretnék a winfos mellé felrakni valamilyen 64bites Linuxot. Általános felhasználásra kellene, net, film, zene. Melyiket javasoljátok?
Előre is köszi!"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
tuxika
csendes tag
Biztos lehet, csak ezen tre rendszeren alig van valami Azer meg nincsen kedvem leszedni azt a progit, parancssorban gyorsabban menne
-
ngabor2
nagyúr
válasz Vilmoskorte #1003 üzenetére
a valknut nem nyerte el a tetszésedet? erősen meg kell szokni, de utána használható.
tuxika: dvd+rw-tools a te barátod (asszem, én is a k3b frontendet használom).
[Szerkesztve] -
tuxika
csendes tag
Hello!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy fenn van az Ubuntu Linux, és szeretnék parancssorosan dvd imagét kiirni, hogy azt miként is tudnám megvalósítani.
Válaszokat előre is köszi. -
dr_strange
senior tag
-
Vilmoskorte
tag
Sianis tollából volt anno egy program neve, ami hasonló volt a winen futó dcplus programhoz. Annak alapján írták/portolták linuxra. Ez a program kellene nekem, tudja vki? Valknut nem jön be, azt ismerem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Társasjáték topic
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen videókártyát?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Óra topik
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Viccrovat
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest