- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Amper
tag
Sziasztok!
Tudtok használható algoritmust ahhoz, hogy pontosan meg lehessen határozni, hogy mikor van (vagy lesz) UTC 2147483647?
Thx -
steveetm
őstag
válasz
VladimirR #2397 üzenetére
azért a kérdés teccet
Nem kell egyébként, ja, mint leírták, de ha mégis szeretnéd, akkor kell még1 vinyó, bebootolsz cd és
mv /defragmentálandó partició /újhely
mv /újhely /defragmentálandó partició
ennél tutibb defragment nincs^^
Egyébként egy apróság, az ext3 SEM defragmental csak úgy magától, nem is tud szerencsétlen. Egyetlen ami miatt nem kell, az az, hogy file létrehozásánál csinál egy ''keretet'' a filenak, amin belül, amíg van szabad hely, nem fog új filet létrehozni.
Alap esetben defragmentáltság márcsak azért sem jelentkezhet, mert a reserved blocksize 5% on van, ami bőven elég normális filenövekedésekből keletkező fragmentáció megakadályozására.
mm fába egyébként mostanában talán bekerül egy online defrag, poc már van egy ideje, bár már itt az ext4 is, nemtom van e értelme még ienekkel jáccani.
Ja még1ext3 rendesen lecsatolt állapotban egy kutya közönséges ext2, igy ext2 defragmenterének működnie kell rá, ha nagyon szeretnéd, ha nem, ott vmi eleve bugos volt.
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2397 üzenetére
nem kell, mert amíg nem csökken egy szint alá (kb. 5-10%) a szabad hely, addig kultúráltan önmaga gondoskodik a töredezettség-mentességről.
de ha rajtad is kitör az ''akkor is defragolok!'' perverzió, akkor van rá progi... amivel igen könnyen az örök vadászmezőkre küldheted a teljes fs-t, ha nem vagy elég körültekintő. nekem egyszer már sikerült(akkor álltam át először debianra SuSE-ról)
apt-cache search defrag... bár nem próbáltam, illene, hogy eredményt adjon. -
VladimirR
nagyúr
Jester01: kosz
mas: kell-e ext3 particiot defragolni es miert nem? -
VladimirR
nagyúr
szuksegem lenne egy konzolos rendszermonitorra (legalabbis annyit kellene tudnia, hogy kiirja a cpuhasznalatot, valamint a memoria es a swap felhasznaltsaganak merteket)
letezik ilyen?
p.s.: debian etch -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #2392 üzenetére
Van, a plextor usb-s mpeg tömörítőjét használtam sokáig, de nem tetszett, mert a saját felvevőjével mindig szétcsúszott a hang meg a kép, mplayer méretű dromedárokat meg nem akartam használni hozzá. Egyébként működik, ha lett volna türelmem pontosan beállítani a képfrekit a hanghoz, jó is lett volna. De nem volt
[Szerkesztve] -
steveetm
őstag
válasz
ngabor2 #2392 üzenetére
1 éve volt nálam 1 MSI usb-s tévékártya talán, 3 napig próbáltam vmit kicsikarni belőle, de végül 3 napos cserére visszavittem^^ Egyébként elképzelhető hogy életre lehet kelteni, picit gányoltam pár dolgot és végén már létrehozta a deviceokat, csak nem mertem kockáztatni hogy mégse jön össze
Amiről én tudok egyébként, hogy megy asszem, az a pctv usb2. De ezt csak havertől hallottam.
Üdv.: steveetm -
ngabor2
nagyúr
usb-s tévékártyák vs. linux. e téren van valakinek tapasztalata (a google-n kívül)?
-
steveetm
őstag
válasz
VladimirR #2390 üzenetére
ja várj, most lett egy oan rémképen régről, hogy minden nálam lévő kártya vesafbvel csak 60Hz-et tudott(és tényleg csak kernel paraméterből állítva), egy kivételet, egy savage2k-t
az tolta 85Hz en is.
Próbáld meg úgy hogy:
video=vesafb:ywrap,mtrr,1024x768-16@75 vga=791
a kritikus pont nálam mindig a ywrap volt, az hol működött hol nem. Hátha mára javították
VladimirR
nagyúr
válasz
steveetm #2385 üzenetére
igen, probaltam tobb moddal is (szinte mindet megneztem), de nem szamitott (az fb.modes-t megtalaltam)
es bar reginek nevezheto a kartya, gagyinak nem igazan, szoval tanacstalan vagyok
akadd itt egy masik vga is, egy s3 virge, ez meg tan jobb is lenne, mert ez 4 megas, viszont ezzel legutobb nem akart menni a kovetketzo mod: vga=791 -
steveetm
őstag
válasz
VladimirR #2384 üzenetére
próbáltad egyébként más módokkal is? pl 800x600-60? Anno vmi gagyi kártya nálam sem volt hajlandó minden felbontásban és képfrissítéssel működni.
Ha érdekelnek az elérhető módok,akkor a /etc/fb.modes ban tudod megsasolni őket. Sztem nézz meg még 1 párat a 800x600asok közül.
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2381 üzenetére
mode ''640x480-73''
# D: 30.720 MHz, H: 36.923 kHz, V: 73.260 Hz
geometry 640 480 640 480 8
timings 32552 80 32 16 4 80 4
rgba 8/0,8/0,8/0,6/0
endmode
Frame buffer device information:
Name : VESA VGA
Address : 0xe0000000
Size : 614400
Type : PACKED PIXELS
Visual : PSEUDOCOLOR
XPanStep : 0
YPanStep : 0
YWrapStep : 0
LineLength : 640
Accelerator : No
igen, a tseng-es gep
gondolom ez meg nem tud mast vesafb-n kivul -
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2379 üzenetére
fbset -i mit mond?
MOD: Ha ez a tseng kártyás gép, akkor gondolom vesafb lesz. Azzal pedig sajnos nem megy: There is no way to change the vesafb video mode and/or timings after
booting linux. Mivel a vesafb a BIOS-t használja. A 3.0-ás szabványban már van védett mód támogatás, de ami video bios implementációt én eddig láttam mind rossz volt (a szabványban tiltott módon pl. rögvest valós módú szegmenseket használtak). Úgyhogy ez nincs, kénytelen vagy bootoláskor beállítani a felbontást.
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #2376 üzenetére
ugy tunik, csak debhelper kellett neki
viszont volna egy masik kerdesem is, nehogy a vegen unatkozni kezdjetek
hogyan tudom on-the-fly allitani a konzol felbontasat?
gugli azt mondta, hogy az fbset valo nekem, fel is tettem, de hiaba mondom neki, hogy:
fbset -xres 800 -yres 600, vagy hogy fbset 800x600-75, nem tortenik semmi
se hibauzenet, se felbontasallitas
mit rontok el?
Jester01: koszi az infot -
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2371 üzenetére
Egy kis háttérinformáció az ld-hez: igen, az a linker. Viszont van fordításidejű és futásidejű komponense. A fordítás során használt ld a klasszikus értelemben vett linker, object fájlokból gyárt neked futtatható programot. Ha használtál dinamikus librarykat akkor olyan programot kapsz aminek indításkor első dolga lesz meghívni a futásidejű linkert, aki szépen betölti neki a szükséges könyvtárakat. A windows-sal ellentétben itt nem csak fix helyeken keresi a libeket, hanem az említett /etc/ld.so.conf fájlban megadott directorykban (plusz az LD_LIBRARY_PATH környezeti változóban felsorolt helyeken). Hogy ne kelljen mindig a fájlrendszert túrni ezért van neki egy cache az /etc/ld.so.cache fájlban. Ezt az ldconfig parancs (felteszem ngabor erre gondolhatott
) hatására újragyártja ami egyúttal frissíti a libekre mutató szimbólikus linkeket is, a verziószámoknak megfelelően.
A futásidejű linkerrel lehet mókás dolgokat csinálni, man ld.so. Egyik tipikus trükk az LD_PRELOAD használata, amivel explicit be lehet tölteni plusz könyvtárakat. Ez azért jó, mert felül lehet bírálni függvényeket. -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2375 üzenetére
egy tanács: ha már debian, akkor az mplayerből fordítás során csinálj csomagot, könnyebb kezelni. fog neki kelleni valami miatt 2 csomag (debhelper-perl, meg még egy, annak nem tudom a nevét), de utána egyszerűbb kezelni.
DEB_BUILD_OPTIONS=''--enable-gui --language=hu --disable-runtime-cpudetection --enable-streaming --enable-menu'' fakeroot debian/rules binary
persze az opciók közé tetszőlegeseket betehetsz. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2371 üzenetére
igen, közben még egyszer átnéztem, és javítottam.
az, hogy a ./configure megtalálja, az nem elég. annak a dev-csomagok kellenek, azokat meg valszeg megtalálta. az ld.so.conf-ban levő kt-kat nézi át libek után.
nem kell utána újrafordítani, csak egy progit kell futtatni (asszem dl, vagy valami hasonló... ennek is mindjárt utánanézek...)
a libaa.so pedig így látatlanban az aalib csomagban lesz, mindjárt utánanézek.
mod: megnéztem, nem sokat tévedtem[link]
aalib1-dev csomag kell neked.
mod2: dl a progi neve, alapcsomagban van, tehát fenn lesz. -
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #2370 üzenetére
a cpp-s hibat nem az mplayer dobja (az kiirja azt is, hogy nem szereti a forditot), hanem a libcaca 0.99, az is meg a ./configure kozben
az ld.so.conf-ban nincs benne (readme-ben egyebkent nem lattam utalast), de nem ertem, hogy hogy mukodik ez
az ld az nem a linker? csak mert mind az libaa, mind az mplayer lefordult
sot, az mplayer ./configure meg is talalta, hogy van libaa, ezt a hibat indulaskor irja ki
beleirjam az ld.so.conf-ba? utana ujra kell forditani?
egyebkent azert nem csomagbol tettem fel, mert E: Couldn't find package libaa -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2369 üzenetére
ez nálam akkor jött elő, mikor valamelyik lib nem olyan verziójú volt, mint amit várt. ez pedig tipikusan disztrib-keveredésnél jön elő.
workaround:
cd man
ln -s man3 man3caca
a cpp-s hibára: egyes cpp-ket nem szeretnek egyes progik, mert gyakran bugosan fordítanak. asszem a 2.95-öt, a 3.3-at és a 4.0-t szeretik. de elvileg a readme-ben ennek is illene benne lennie.
a /usr/local/lib benne van a /etc/ld.so.conf file-ban?
a libaa-t miért nem csomagból tetted fel? apt-get install aalib. azt valszeg megtalálta volna. persze fel lehet tenni forrásból is, de szerintem a readme-ben is benne van, hogy az install-kt-nak benne kell lennie az ld.so.conf-ban. -
VladimirR
nagyúr
hi
mplayer-t szeretnek tenni a gepre, de problemaim akadtak
elso, hogy szeretnem hasznalni hozza a libcaca-t (Bovebben: [link]), de ennek a forditasaval gondban vagyok:
-a 0.9-es verzional a make install azt mondja, hogy:
cp man/man3/*.3caca /usr/local/man/man3
cp: cannot stat `man/man3/*.3caca': No such file or directory
make[2]: *** [install-data-local] Error 1
make[2]: Leaving directory `/usr/src/libcaca-0.9/doc'
make[1]: *** [install-am] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/libcaca-0.9/doc'
make: *** [install-recursive] Error 1
ahogy nezem, a doc/ konyvtarban nem man/man3/ konyvtar van, hanem man/man3caca/, s ott talalhatoak a *.3caca file-ok
mit csinaljak, hogy menjen a make install? nevezzem at a mappat, vagy irjak at valamit a makefile-ban? ha igen, melyikben (makefile, makefile.am, makefile.in)?
-a 0.99-es beta11 pedig azt, hogy:
checking how to run the C++ preprocessor... /lib/cpp
configure: error: C++ preprocessor ''/lib/cpp'' fails sanity check
See `config.log' for more details.
nezem a config.log-ot, de ott is kb ennyit latok a vonatkozo resznel, vagy pedig nem tudom, mit kellene neznem
mi az a sanity check, s hogyan tudnam orvosolni a hibat?
a masik gond, hogy ha le is fordul az mplayer libcaca tamogats nelkul, inditas utan ezt kapom:
mplayer: error while loading shared libraries: libaa.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
pedig az aalib.so.1 megtalalhato a /usr/local/lib/ helyen
nem ott kellene lennie?
az aalib elvileg rendben lefordult, telepult, nem lattam hibauzenetet
valaszaitokat elore is koszonom -
ngabor2
nagyúr
ha ext3, akkor asszem azt lehet növelni közvetlen utána levő résszel, resize2fs-sel. csökkenteni nem lehet. a reisert nem lehet manipulálni.
ami még fontos: nem lehet mountolva az épp átméretezendő partíció.
de átméretezés helyett inkább másik partíció mountolását javaslom.
ha csökkenteni akarod a méretet... arra online módszer nincs, lemented valahova a teljes rendszert (tar), átpartícionálod, visszamásolod. -
zsoi
senior tag
UHU linux alatt hogyan tudom a saját partícióját átméretezni?
-
zsoi
senior tag
Suse 9.1
Yast on-line frissítési modul...
Több telepítési forrás (http és ftp) esetén is a következő a hibaüzenet:
''nem sikerült információkat kapnia frissítőcsomagról
Error http return code 404 ...
A Konqueror megjeleníti az oldalakat nsookup ok.
Hogyan tudom a legálisan várárolt OS-t lefrissíteni? (nincs egy bővebb log file amibe ilyenkor beleír?) -
ragazzo
őstag
válasz
dr_strange #2363 üzenetére
Vagy pedig mert ismertebb mint a többi.
-
GD
őstag
válasz
Speeedfire #2360 üzenetére
kb 4-5 féle ajánlatot fogsz kapni, mindet ki fogod próbálni?
hogy csinálja a suse hogy mindenki belé botlik először?
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Speeedfire #2360 üzenetére
1 kérdést csak 1 topikba tegyél fel...
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem h melyik a legjobb linux disztibúció! Ki melyiket ajánlja! Én már használtam linuxot /SUSE 10.0 meg SUSE OPEN ENTREPRISE SERVER 9/! De kicsit szeretnék jobban belemélyülni! Ki mit ajánlana!
Speeedfire -
Jester01
veterán
Melyik rendszernek kell előbb a gépen lennie?
Mindegy, de a win szereti legyalulni a linux betöltőjét. Szóval kevesebb baj van ha előbb a win utána a linux.
Fontos, hogy a linux a Masterként jumperelt winyón legyen?
Nem.
Jelenleg NTFS fájlrendszert használlok a winyó második patrícióján de ezt most nem tudom formázni, mert ami rajt van az fontos, és nem kis mennyiség. Ezt a linux látni fogja?
Igen. Olvasni tudja, az írás az még nem kiforrott.
Be lehet állítani több wincsi esetén, hogy melyikre telepítse a linuxot?
Be. -
Amper
tag
Először telepítsd fel a Windowst. Hagyj a linuxnak legalább 5GB helyet. Bármelyik HDD-re telepítheted a linuxot, csak a boot managert kell arra a winchesterre rakni, amelyikről boot-ol a géped. Az NTFS partíciót csak olvasni tudja, írni nem. A 7GB winchesterre nyugodtan telepítheted. Swap partíció akkora legyen, mint a fizikai memória a gépedben.
-
Tosee
őstag
#2333?
-
GD
őstag
válasz
ngabor2 #2354 üzenetére
nos, igen, ilyen megfontolásból adtam neki a nyúlfarknyi választ.. (siettem)
pl ha a redhat szerű disztrók topikját megnézi, ph-n pang az összes... fedora, mandriva..
viszont az ubuntu elég pörgős, gondolom, ha már a ph-ra regisztrált, a továbbiakban is itt keres segítséget, ezt pedig hatékonyabban megkapja ubuntunál (gentoo-t azért nem írok mert az egy kezdőnek nem lenne túl biztató ajánlás)..sztem a wiki is erősebb és magyarul is van (még ha nem pontosan a legújabb kiadásra is)
amúgy, tőlem mindenki azt használ amit akar, nem vagyok érdekelt semmi disztro war-ban vagy flame-ben...
persze mindent meg lehet csinálni minden alatt... azonban, nem a disztrókon való ugrálás veszi majd el a kedvét, hanem az, hogy milyen, kezdőnek nehéz barkácsolással tud eljutni a megoldásig.. sztem az ubuntu-val könnyű kezdőnek sikerélményekhez jutni és belendül tőle..
ha felfogja hogy linux nem egyenlő disztribúció, akkor úgyis megkeresi ami neki legjobban tetszik.. ehhez ki kell próbálni pár féle kiadást...
ez neki jó, megismeri, tapasztalatot gyűjt, lesz személyes benyomás és összehasonlítási alap..
amit írtam (felejtse el a mandrívát) tanács tőlem, szubjektív, hogy mit tesz, ő tudja, nem fogom nyakonvágni ha kiderül hogy nem lett ubuntu/debian fan
én vettem a fáradságot és legalább egy telepítés erejéig kipróbáltam:
fedora, suse, mandriva, uhu,gentoo aztán ubuntu/debian
písz -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #2353 üzenetére
értem én, igazad is van. csak sajnos úgy veszem észre, hogy a kérdezők előtt 2 út áll: vagy egy nem elég népszerű disztrib esetén nem kap választ, vagy egy népszerűre váltva megkapja a választ. a ph-s nem-vérprofi linuxosok elég nagy része (és a profik egy része is) ubuntut, vagy debiant használ, így pl. elég kevesen használnak mandrivát (gondolom én).
-
dr_strange
senior tag
válasz
ngabor2 #2352 üzenetére
én csak az ellen berzenkedek, hogy lassanként akárki akármilyen problémával áll elő akármilyen disztribúció alatt, szinte biztosan jön rá egy-két olyan válasz, hogy ''mér' azt használod, használj inkább XXXXt''; ebből a kezdő aztán azt a magatartást lesheti csak el, hogy gond esetén nem annak a megoldását keresi (amiből esetleg okulhat stb.), hanem ugrál disztróról disztróra, mert mindig jön valaki, aki egy másikat ajánl helyette; így viszont esetleg kihagy valami olyat, ami egyébként nagyon is megfelelne neki, csak épp az első gondnak nem volt hajlandó nekifutni
magyarul hozzászólásom nem az ubuntu ellen szólt, hanem a jelenség ellen -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #2351 üzenetére
csak akárhogy nézzük, linuxok között jelenleg az ubuntunak a legnagyobb a támogatottsága.
-
VladimirR
nagyúr
jo, jo, hogy szerintetek (eleg sokak szerint itt a forumon is) az ubuntu a legjobbabb, de ha egy masik disztrib helyett ajanlod, legalabb ird oda, hogy miert jobb, vagy hogy a mandriva miert rosszabb, mert igy kb annyit er, mintha en beirnam, hogy ha kezdo, akkor hagyja az egeszet a fenebe, itt az uj windoze, a vista, hasznalja azt
-
Tomitosz
aktív tag
Sziasztok
Én még kezdő vagyok a linux terén. Van egy mandriva 2007-es linuxom és hát addig már eljutottam, hogyna kell parancssorral elinditani egy telepitöt. A gond már csak ott van, hogy egyik sem akar valami nagyon futni. Mindig valami hibát ad ki. su és jelszó bepötyögésig jó és el is indulnak de mindig valami baj van. Nem tudok angolul igy gondot jelent a probléma leirásaA lényeg, hogy nvidia alaplapi és vidikari drivert akarok felrakni és annál van a probléma.....Nincsen valakinek valami ötlete?
-
bambano
titán
válasz
VladimirR #2345 üzenetére
ha lokál aliast használsz, akkor lehet három postafiók.
én azt csináltam a saját rendszeremben, hogy (a te neveiddel példázva) van három alias:
cyla@cyla.homeip.net: /home/postoffice/cyla.homeip.net/cyla
vladimir@cyla.homeip.net: /home/postoffice/cyla.homeip.net/vladimir
gaborcyla.homeip.net: /home/postoffice/cyla.homeip.net/gabor
Vagyis nekem a virtuális mailboxaim a /home/postoffice dir alatt vannak, ahol minden levelezési domain számára csináltam egy külön aldirt, majd azon belül egy-egy mailboxot. Más kérdés, hogy én nem szeretem a mailbox stílusú levelezést, nekem maildir van, ami annyiban különbözik, hogy egy perjel (/) van minden alias végén, és akkor az mta maildirbe kézbesít (pontosabban az én mta-m, mert az exim4-ről fogalmam sincs).
Viszont a maildires kézbesítéshez nem jó a teapop, nekem courier-imapd van postgresql authentikációval. A maildires kézbesítés nagy előnye számomra, hogy a szerveren maradnak a levelek és akárhány gépről nézem thunderbirddel, mindig mindegyiket jól látom. -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2344 üzenetére
igen - kozben kiderult, hogy en nem jol irtam le mindent, igy ez a resze mar megoldodott
most az lenne a kerdesm, hogy hogyan tudom megcsinalni pl azt, hogy ha van nekem egy cyla.homeip.net domain-om, akkor azon legyen egy cyla kukac, egy vladimirr kukac es egy gabor kukac mailfok?
amennyire latom, ha alias-t hasznalok az exim4-ben (aogy dabadab irta), akkor ezek egy fioknak szamitanak
le tudom ugy kerdezni a pop3 progival a leveleket, hogy ha vladimirr-rel lepek be, ne mutassa a masik ket cimzettnek irt levelet, vagy ezt az exim konfigjaban kell allitani?
illetve hogyan tudom megoldani, hogy a nem letezo fiokba erkezo levelek a root-nbak menjenek? (alias-nal lehet wildchar-t hasznalni?) -
morvo
csendes tag
Hi all...
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy ha van egy
WLAN routerem és annak a FIRMWARE-je akkor én annak
az image file-ba bele tudok valamilyen módon kukucskálni
illetve bele tudok valahogy piszkálni...Valami olyasmit
meséltek nekem, hogy fel lehet valahogy mountolni ezeket.
Na ezt most jól megcsavartam...Előre is köhi
-
Jester01
veterán
A tin progit használom news olvasásra, 1.9.2-es verziót, iso8859-2 karakterkódolással.
Az a bajom, hogy üzenetlista nézetben nem jelennek meg a címekben szereplõ ékezetek. Ha viszont belelépek egy üzenetbe, akkor már jól látszanak az ékezetek a címben és a szövegben is (vagyis a locale és a terminál beállítások jók).
Olyan iszonyúra nem zavar, de azért érdekelne a megoldás. -
VladimirR
nagyúr
válasz
VladimirR #2338 üzenetére
ooo...ize...a vegerol lemaradt egy kettospont (masoltam a file-ban levo leirasbol, s ott sem volt benne, de elsore nem vettem eszre)
kicsit meg modositottam rajta (a masik modszer hibauzenetei alapjan)
default:*:mysql:/var/spool/mail:0::mail:127.0.0.1::teapop:teapop:jelszo:teapop:uname:upass:umail:
viszont igy sem megy rendesen, kapcsolodik az adatbazishoz, a lekerdezes megtortenik, viszont folyamatosan azt mondja, hogy
incorrect passwort...or maybe you don't even have an account here?
ha a kovetkezo beallitast hasznalom
default:*:passwd:/var/spool/mail:0::mail:
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2337 üzenetére
a teapop-mysql-nek estem neki, de valami probelamaj van ezzel a sorral (legalabbis gondolom ezzel van baja, de az adatbazis log-jaban nincs nyoima annak, hogy lekerdezett barmit is)
default:*:mysql:/var/spool/mail:0:::127.0.0.1::teapop:teapop:jelszo:teapop:uname:upass:umail
mit rontok el? -
dr_strange
senior tag
válasz
VladimirR #2335 üzenetére
Én sajnos nem értek a mailszerverekhez, de az alábbi linken van néhány leírás különböző megoldásokhoz. A programok telepítései nyilván gentoo-specifikusak, de a beállításokból talán használhatsz ötleteket:
http://gentoo-wiki.com/Index:HOWTO#Services
ebben is pl ez:
[link]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
dabadab #2331 üzenetére
koszonom (a tobbieknek is)
azt meg lehet oldani, hogy ha nem letezo mailcimre jon level (a domain stimmel, csak auser nem), akkor az ne pattanjon vissza, hanem kapja meg pl a rott azokat is?
illetve ha nem csak aliast akarok hozzadni, arra van megoldas, vagy majd a pop3szerver szetvalogatja? vagy hogyan?
nem tudtok esetleg egy normalis leirast errol (az alapoktol, hogy hogy rakjam ossze rendesen) valamerre? en nem igazan talaltam
[Szerkesztve] -
Tosee
őstag
válasz
paramparya #2330 üzenetére
Melyik rendszernek kell előbb a gépen lennie? Ezt csak azért kérdezem, mert olvasgattam google-n és azt írták, hogy nem mindegy melyiket rakom fel előbb.
Kb. mekkora patriciót csináljak a linuxnak?
Fontos, hogy a linux a Masterként jumperelt winyón legyen?
Jelenleg NTFS fájlrendszert használlok a winyó második patrícióján de ezt most nem tudom formázni, mert ami rajt van az fontos, és nem kis mennyiség. Ezt a linux látni fogja?
Be lehet állítani több wincsi esetén, hogy melyikre telepítse a linuxot? Mert van egy 7gb-os még a gépembe akkor először azon próbálnám ki.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Tosee
őstag
Hello!
Most jelenleg XP-t haszálok, de szeretnék áttérni linuxra /valamelyi változatára, én a mandrivára gondoltam/. Ezt egyenlőre úgy szeretném megoldani, hogy ha lehet akkor xp mellé raknám fel.
Meg lehet ezt csinálni? Ha igen hogyan? -
VladimirR
nagyúr
hi
belottem a debian-om ala az exim4-et (ugy, ahogy), a a mailkuldes megy, fogadja is a leveleket, meg masik gep is tudja smtp szervernek hasznalni
kerdeseim a kovetkezok lennenek:
hogyan tudom azt megcsinalni, hogy ha pl az asdf kukac cyla pont homeip pont net cimre jon egy level, s nekem nincs asdf nevu felhasznalom, akkor azt a mail-t a root (vagy barmely mas meghatarozott felhasznalo) kapja meg?
hogyan tudok mailfiokokat hozzaadni? uj user kell neki mindenkepp?
szuksegem lenne egy kicsi pop3 szerverre, mit tudtok ajanlani
valaszaitokat elore is koszonom -
akasp
senior tag
na, most meg ez a problemo:
3 particio, 1:xp 2,3: ubuntu, egyik a swap, ha ez a pontos neve
na. a dolog ugy kezdődött,hogy a winfos bekrepált. format a windows particio, ujrarakás. most meg az a bajom, hogy eddig grub volt, mostmeg semmilyen fomában nem tom elérni azt, hogy az ubuntu bootoljon be. mindig automatikusan az xp bootol be és nincs semmilyen választási lehetőség.
muszály az ubuntu-t is újrarakni, hogy legyen vmi grubféle cuccos? -
zsoi
senior tag
Yast on-line frissítési modul...
Több telepítési forrás (http és ftp) esetén is a következő a hibaüzenet:
''nem sikerült információkat kapnia frissítőcsomagról
Error http return code 404 ...
A Konqueror megjeleníti az oldalakat nsookup ok.
Hogyan tudom a legálisan várárolt OS-t lefrissíteni? (nincs egy bővebb log file amibe ilyenkor beleír?) -
bambano
titán
-
bambano
titán
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2317 üzenetére
akkor lehet, hogy nem a megfelelo helyre irtam, es parancssorbol mast csinal, vagy lehet egesz mast talaltam, mint kellene
es termeszetesen megkerdezheted: egy tseng et6000 van a gepben, ami napjainkban ugye mar nem a teljesitmenyerol hires, igy amit lehet konzolon csinalok
viszont mostanaban kell ogl-ben programoznom, ahhoz viszont szukseges az x
persze elindithatnam kezzel is, meg atvalthatnek ctrl+alt+f1-gyel, de ha mar megcsinalom, akkor szeretnem tisztessegesen megcsinalni, ugya, hogy elgondoltam
a problema az, hogy a tudasom ehhez sok helyen hianyos (mint ez ebben a topic-ban is jol latszik) -
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #2312 üzenetére
nem jo, xdm 2-6 runlevelek mindegyiken indul (Amper leirasanak koszonhetoen jottem ra)....miota fent van
elotte nem volt fent ilyesmi (letezik ez? se kdm, se xdm, se gdm - icewm van fent, tesz az fel maganak ilyesmit?), csak siman startx-szel inditottam
szoval most mar van egy xdm, indul is az icewm automatikusan, mar csak azt kellene elerni, hogy ne valtson at ra, hanem maradjon tty1-en
amit Jester01 irt, arrol annyit talaltam gugliban, hogy a /usr/X11R6/bin/X utan kell betenni, mint kapcsolot, viszont azt nem talaltam meg, hogy hova
viszont ha beirom parancssorba, hogy /usr/X11R6/bin/X -novtseitch, akkor is atvalt, szoval tanacstalan vagyok
barminemu otletet szivesen veszek -
AMDFan
addikt
Sziasztok!
A következő műveletet szeretném végrehajtani, a kérdésem az, hogy mi lenne rá a legegyszerűbb módszer?
Adott egy XEN virtuális gép ami egy 50GB-os fileban foglal helyet. Ezt az egész rendszert szeretném átköltöztetni fizikai gépre. Arra gondoltam, hogy a fizikai gépen bebootolok cdről, lesz benne egy üres vinyó meg egy amin az image van, és valami dd paranccsal átrakom az image tartalmát az üres vinyóra. Ez hogy lehetséges konkrétan? Csináltatok már hasonlót? Köszi! -
Amper
tag
válasz
VladimirR #2311 üzenetére
A /etc/inittabban megnézed, hogy melyik a default runlevel. Ha pl. az initdefault:2 akkor a /etc/rc2.d-be linkeld be a /etc/init.d/gdm-et S99gdm néven, illetve amelyiket használni szeretnéd (kdm, vagy xdm).
Ha több dm is van telepítve, akkor a /etc/X11/default-display-manager file-ban add meg az alapértelmezett dm-et. -
VladimirR
nagyúr
válasz
VladimirR #2310 üzenetére
no, megegy kerdes:
ha azt szeretnem, hogy boot utan automatikusan induljon a grafikus felulet, akkor az rc.local-ba kell tennem egy startx-et?
es ha emelle azt is szeretnem, hogy bar elindul, de ne valtson ra at (vagyis maradjak karakteres modban), akkor az hogyan oldhato meg? -
Sipi
addikt
válasz
VladimirR #2308 üzenetére
Az elég új.
Igazából ezekre nem lenne szükség, az Xorg MINDEN VESA-szabváényú felbontást ismer. Azonban csak azokat használja, amelyeket a Screen részben felsorolsz a Display subsectionök Modes sorában. Idézőjelek között a módok. (Mert pl. ritka eset, hogy valakinek 320x200-as felbontás kell, hiába ismert.)
A nagyon egzotikus és/vagy frekvenciadús esetekben kell kézzel. Az, hogy valamelyik hígagyú kivette az Xorg részeként adott gtf-et, háát, nem minősítem...
De a felbontás megváltoztatásának nem ez a módja, ez csak megadása.
Xorgon belül egy konzolban az xrandr kiírja az összes elérhető felbontást, frissítést, csillaggal jelölve, melyiket használja. (Sőt, ezzel on-the-fly váltani is tudsz. Ha a kártya támogatja, akár orientationt is.)
Logban szokott lenni egy rész (úgy közepe táján), hogy Modeline xxx soksok szám. Itt írja ki, miket talált használhatónak a monitor és videokártya adatainak függvényében. De a használt felbontás attól függ, mit engedélyeztél a fentiekben leírt helyen. Ha olyan áll első helyen a felsorolásban, amit itt kiír használhatónak, azt veszi. Ha nincs ilyen, veszi a másodiknak megadoittat, így tovább. Ha egyet sem, kilép no screen founddal.
Sipi -
VladimirR
nagyúr
7.1.0-5 a xorg verzioja, ne tudom, ez reginek szamit-e
amlc nincs, videogen van, ezzel talan sikerult is megszerezni a megfelelo sorokat
de nem akarom elhinni, hogy ez (vagy az, hogy te, vagy mas megcsinalja nekem) az egyetlen mondja a felbontas megvaltoztatasanak
azt hol tudnam megnezni, hogy mi az aktualis felbontas? ha csak logban, ott mit keressek? -
Sipi
addikt
válasz
VladimirR #2305 üzenetére
Vicces debian...
Ez az Xorg része, nem script, hanem normál bináris. Nem tudom, miért nem teszi fel - talán túl régi Xorg van benne?
Nézd meg, van-e amlc vagy videogen program! Ezek is ugyanerre való külső programok.
Igen, ekkora felbontásnál a VESA elég alacsony frissítést engedélyez.
A /var/log/X***.log-ban megnézheted, hogyan, miként ismeri fel a monitorodat. Normális, elég új Xorg-nál az összes módot kiírja, és még a monitor frissítési frekvenciáit is, amit detektál.
Ha leírod, milyen felbontás és mekkora frissítéssel kell, generálom a modeline-t és ideírom.
Sipi -
VladimirR
nagyúr
ez a gtf paranc merre talalhato?
mert egyreszt command not found, masreszt apt-get install sem talal hasonlot
a problema az, hogy a monitor tud 1280*xxx felbontast is, igy azok alapjan, amit irtal valoszinuleg ebbe tette (ezt - marmint az aktualis felbontast - meg tudom nezni valahol?), viszont az osd tanulsaga szerint csak 58Hz-en megy a monitor
p.s.: eddig nem irtam, talan szamit: debian etch, 2.6-os kernel, icewm (amiben gyakorlatilag meg semmi nincs), a vga egy tseng et6000, a monitor egy mag xj500t (amit elvileg fel kellene ismernie)
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
VladimirR #2301 üzenetére
Ha nincs megadva Modeline, csak a monitor adatai, az Xorg automatikusan az elérhető legnagyobb frissítési frekvenciákat igyekszik használni, a monitor képességeitől függően. A felbontások/frissítések azonban a standard VESA dolgok lesznek.
Ha a monitor képes átadni ezeket az infókat, még ezt sem szükséges megadni, automatikusan detektálja DDC-n.
Amennyiben ennél nagyobb felbontást és/vagy frissítést akarsz, meg kell adnod a Modeline-okat. Ezt legegyszerűbben az Xorg-ban lévő gtf paranccsal teheted meg. A kapott sorokat kell beírni a Monitor sectionbe.
Sipi -
VladimirR
nagyúr
k, megnezem, bar behuz 45 fuggoseget,meg 50 mega lesz (eleg szereny a graf feluletem meg)
a Modeline-ekrol meg irnal meg valamit? csak mert hasonolo sincs a xorg.conf-omban
ami esetleg szamithat, az a monitor es screen section
elobbiben a kovetkezo van:
Identifier ''Generic Monitor''
Option ''DPMS''
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-120
utobbiban pedig tobbnyire az van megadva, hogy milyen szinmelyseg mellett milyen felbontasokat hasznalhat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged