- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agostino
addikt
Üdv.
Realtek RTL8029(AS) PCI Ethernet adapter.
Szerintem felismeri, még asszem a Win98-as időkben vettem, szóval bízok benne, hogy nem lesz vele gond. Net.: ADSL 1024/128, egyenlőre nincsen router, és hosszabb távon nem is lesz, csak most nyárra kérek kölcsön egyet amíg otthon vagyok.hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Sianis
addikt
-
Agostino
addikt
Köszönöm, igyekszem észben tartani. ; )))
Ha meg tudom oldani, hogy legyen netem UHU alatt onnantól kezdve nem hiszem, hogy gyakran zaklatlak titeket, hiszen mivel kezdő vagyok, kezdő kérdést teszek fel, ergo biztosan van már rá válasz. : ))hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Sianis
addikt
válasz Agostino #1292 üzenetére
UHU is jó kezdésnek szerintem, mivel elég jó kis szoftverarzenál van benne. Aztán ha ha kiismerted és elégedett van vele, akkor maradhatsz nála, de ha korlátokba ütközöl, akkor válthatsz is másra. Elég sok disztró van ahhoz, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt!
Kérdezni szabad, csak ne úgy tedd fel, hogy írjuk le részletesen, mert attól kergülünk meg ( nem szeretjük ugyanazt 100x leírni ) .
Sianis -
Finwe
őstag
Hali!
Nem így kell .tex-ből pdf-et csinálni, $latex file.tex ??
Mert sikerült kicsikarnom belőle valamit de 0k-s a pdf, megnyitni pedig nem tudom pedig van adobe reader progi ami ezt csinálja, sőt a ps előnézetét még látom is de azt sem nyitja meg semmi.-{PoH}- Patriots of Hungary
-
GD
őstag
válasz Agostino #1292 üzenetére
ubuntu is teljesen magyar (súgo oldalak ugyan nem, de menük, párbeszéd ablakok stb igen)
és nagyon jó fúrumok vannak hozzá, pl a PH!-n is továbbá a wiki oldalak szinte minden alap problémára válaszolnak egy kezdőnek, merem ajánlani, jobban mint az uhu-t ha tanulni akarod a linux-ot -
Agostino
addikt
válasz dr_strange #1291 üzenetére
Üdv.
Eszembe jutott, hogy elöbb tettem fel a kérdést, még mielött gondolkoztam volna. Asszem UHU tud egyenlőre magyarul csak, és mivel nekem szűkös az angol szókincsem, úgy érzem többre megyek, hogyha felfogom magyar fordításban a logikát, aztan utána megyek át másra, de akkor UHU után majd megnézem mit tud a Gentoo. ; )) Thx!hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Agostino
addikt
Üdv.
Érdekelne a véleményeketek, hogy szerintetek mivel kezdjek : Ubuntu, vagy UHU? Nem gond ha sok a macera, majd belejövök idővel, csak azt nem tudom, melyik ad komolyabb alapot.hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
GD
őstag
make -kpkg és make-kpkg próba, nincs ilyen parancs?
mi hiányzik? -
snowflake
tag
make-kpkg -nek add még meg az -initrd opciót is
pl: make-kpkg -initrd --revision=<rev> kernel_image
a make-kpkg szvsz egy jó dolog mert csinál neked egy fullos csomagot (.deb), amit aztán kényelmesen feltehetsz a csomagkezelővel ami beállít mindent
(létrehozza az initrd.img-et is, megszerkeszti magának a lilo-t/grub-ot), illetve ha eltávolítod később a csomagkezelővel, akkor intelligensen lepucolja magát a rendszerről... illetve kényelmesen hordozható így a kernel is -
GD
őstag
válasz tierbatyo #1282 üzenetére
köszi, közben vettem a fáradságot és alaposabban elolvastam a linkelt doksit, kezdek felhomályosodni.. minusz ó paraméter mindegy hol? mert a doksiban a parancs után közvetlen áll : ''mkinitrd -o /boot/initrd.img-2.6.8.1 2.6.8.1''
ha pl a keletkező kernel neve csak simán bzImage, akkor át kell nevezzem hogy egymásra találjanak az initrd-vel?
pl kernel-2.6.8.1 a fenti példa alapján?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
ha valaki jártas a 2.6 -os kernel forgatásban és az initrd dologgal kapcsolatosan fel van világosulva (pl amit az ubuntu is használ) az jelezze
az alapokkal kb tisztában vagyok kernel ügyben /főleg 2.4-es/ (fordítás) de bekavar ez a initrd dolog
ami kb arra jó hogy csinál egy ramdisk-et amibe behúzza a modulokat a gyors elérés miatt, de hogy a fordításkor hogy lesz nekem ilyen initrd-s cucc a kernel-en kívül az talány
a google annyit segített hogy egy módszert találtam ami deb csomag csinál a fordítás után és úgy teszi fel a kernelt, annyira nem szimpatikus meg nem is túl világos
[link]
köszi -
Jester01
veterán
Jaaaa, hogy az idézőjellel voltak ott problémák Az ciki, én azt hallottam, hogy simán regexppel nem lehet ilyet csinálni.
A #-os trükk pedig csak azért volt, hogy ne legyen akkora kavarodás a / miatt (az s parancsban olyan szeparátort használsz amilyet akarsz, nem muszáj /-t)Jester
-
félisten
válasz ngabor2 #1271 üzenetére
És a valknut is látja ugyanazokat a hubokat??
Honnan lehet leszedni?
Ja, és hogy kell felrakni? Még sosem csináltam ilyet... :-/
Doc & GD: Köszi a segítséget! Majd guglizom. De szerintem még jövök kérdezgetni.
[Szerkesztve]Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Finwe
őstag
válasz Jester01 #1267 üzenetére
Hello!
Megfogalmazom saját szavaimmal is a probléámát, az előzőt másoltam.
Leegyzerűsítettem a dolgot odáig, hogy a / jelet kéne elő és utóvizsgálni, hogy a /* erfe */ kifejezéseket kiszedje és a ''/* ergsdg */'' kifejezéseket benthagyja.
Én ezt találtam ki rá: s/\/(?!\''\/)\*.*\*\/(?<!=\/\'')//g de nyílván rossz mert törli a '''' között lévő /**/-t is. (A példából nem tudom kihámozni, hoghyan lenne jó)
# -ot nem értem, hogyan gondoltad
köszi a segítséget!-{PoH}- Patriots of Hungary
-
snowflake
tag
válasz dr_strange #1275 üzenetére
jaja.. esteleg érdemes még a nat táblát is törölni
fullosan valahogy így menne:
iptables -t nat -F POSTROUTING
iptables -t nat -F PREROUTING
iptables -t nat -F OUTPUT
iptables -F -
GD
őstag
válasz ngabor2 #1271 üzenetére
indításkor egy alap csupasz iptables-ed van maga a process, neked kell letenni vmi file-t amibe szépen beírod a sorokat a változtatásokkal, ez minden indításkor felolvasódik és érvényre jut
nálam a wifi indító script-ben vannak a szükséges iptables sorok is
menet közben amiket írsz, törölsz, restartkor elvesznek, ebből adódóan nem is érdemes túl sok időt fektetni onthefly iptables szerkesztéssel, hacsak nem gyakorolni akarsz
(ha tévedek majd kijavítanak ) -
ngabor2
nagyúr
dc++ helyett én a valknutot ajánlom. kicsit meg kell szokni, de gyakorlatilag mindent tud, amit a dc++.
doc: iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE ezzel (vagyis majdnem ezzel) nagyon megszívtam. mondjuk úgy, hogy az iptables-hez absz nem értek... az ''alap'' eszközt adtam meg neki (nálam eth1) ppp0 helyett. onnantól kezdve nem volt netem... de ezt megpróbálom.
amúgy hogyan lehet kultúráltan kiszedni egy iptables sort? mert iptables -L -v után nézegettem, és amire azt írta, hogy failed, azt kiszedegettem... de nem igazán jött össze.
nézegettem az init szkripteket is, de nem sikerült rájönnöm, hogy melyik része hozza fel az iptables-t. azt tudom, hogy init 1-ben nincs (háló se), init 2-ben van, de a különbségükben nem jöttem rá, hogy hol van (a hálót is leállítottam init 2-ben, de lehet, hogy nem eléggé?). -
doc
nagyúr
nem kell proxy, ha a kernel tudja az ipforwardingot, pár sor beírásával kész lehetsz...
először is kell egy
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
hogy engedélyezd a csomagtovábbítást, aztán:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
ez elvileg a belső hálóból érkező csomagokat továbbítja a net felé megfelelően maszkolva
rengeteg infot találsz a guglival, keress rá az ''ip forwarding, masquerading, nat'' szavakra -
GD
őstag
megoldható természetesen, bár a dclinux-hoz nem értek, de használják itt is többen
a netmegosztás is megoldható, de arra ne számíts hogy olyan módon hogy ''kitt katt next next ok..kész..''
config file-kat kell szerkeszteni (kézzel írni bele, módosítani) kötött formátumok szerint
sok utána olvasást igényel.. ha időd, kitartásod van, bártan vágj bele segítséget itt is biztos fogsz kapni -
félisten
Sziasztok!
Kezdő linuxos vagyok, és lenne néhány kérdésem:
UHU linux 1.2-t használok, és szeretném az ADSL-t megosztani.(külön router nélkül) Gondolom valami proxy lesz a megoldás, nem? Legalábbis Windows alatt a ProxyPlus3 simán működött...
A másik kérdés elég buta, és lehet, hogy nem is ide való, de ha már itt vagyok, felteszem.
Szóval: Hogyan lehet UHU linux alá a DC++-t felrakni és mit kell letölteni hozzá?
Köszi a válaszokat!!!Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Jester01
veterán
Ezt most nem egészen értem. Ha az a baj, hogy az 12345-öt is törli, akkor lazy regexp kell (egy ? jelzi). Ha viszont az ''Ezt nem kene kitorolni''-t nem kellene kitörölni, akkor ezen felül nem g módosítóval kell használni.
MOD: Mondjuk a feladatkiírás szerint az első variáció a valószínű, magyarul a következő csere jó lehet: s#/\*.*?\*/##g;
(Egyébként a nem-csillag karakterek illesztése persze nem működne ha van csillag a kommentben.)
[Szerkesztve]Jester
-
Finwe
őstag
Hali!
Lenne itt 1 feladat amiben elakadtunk, maga a kérdés:
A feladat az lenne hogy kiszűrjünk a szövegből a /*...*/ közti részeket,vagyis a megjegyzéseket. Ezen jelek között bármilyen karakter szerepelhet. Ha simán biírjuk hogy:
/*.**/ akkor mivel a .-ba az összes karaktert beleérti simán tovább megy a */ részen. Ha felsorolnánk [] jelek között az összes karaktert kivéve a *-ot akkor az úgy működne. Ez viszont nem lehet végleges megoldás. A kérdés az lenne hogy a .* mindenből akármennyi helyett hogy lehetne kifejezni hogy minden kivéve a csillagot és ebből akármennyi?
Igazából perl-ben csinálnánk.
Ezt írtuk eddig:
#!/usr/bin/perl -w
$_=''sdvz uhgdi, hgcuds /*...xcvxcxc...*/ \''12345 /*Ezt nem kene kitorolni*/ 6789\'' bndfn'';
s/\/\*(.)*\*\///g;
printf $_.''\n'';-{PoH}- Patriots of Hungary
-
snowflake
tag
válasz szijartg #1264 üzenetére
Létrehozol egy új usert:
sudo useradd -d /mnt/felcsatolt_ftp_particio -s /bin/false ftp_user
adsz neki jelszót:
sudo passwd ftp_user
Nem irtad milyen ftp szervert használsz/nál. Ha proftpd-t akkor az /etc/proftpd.conf-ba írd be a következőket (ha nem szerepelnek benne):
DefaultRoot ~
RequireValidShell off
A másodikat nem muszáj beírni, de akkor az /etc/shells -be fel kell venned még a /bin/false sort is! (ez a második módszer ajánlott inkább)
Ilyenkor az történik, hogy ftp kliensel mindenki be tud lépni aki:
-vagy ismeri a fent létrehozott ftp_user-t és annak jelszavát
-vagy rendelkezik a szerveren érvényes login accountal (be tud loginolni) (természetesen a root-ot kivéve)
Mindkét esetben a belépett felhasználó csak az un. home könyvtárát látja, nem tud kimenni belőle. az ftp_user-nak a /mnt/felcsatolt_ftp_particio könyvtár lesz ez esetben a home könyvtár.
Ahoz hogy az ftp_user tudjon írni az /mnt/felcsatolt_ftp_particio könyvtárba, rendelkeznie kell azon a könyvtáron irási joggal is!
Ajánlom figyelmedbe még a
<Directory xyz >
</Directory>
ill. a
<Limit xyz >
</Limit>
direktívákat. Ezekkel lehet árnyaltabban szabályozni az ftp szerver működését
A direktívákról bővebben:
[link] -
szijartg
őstag
sziasztok!
azt szeretném csinálni hogy egy felmountolt partícióra egy ftp felh. nevet. csak ftp legyen.
ezalatt azt értem, hogy azzal a felh.névvel és jelszóval csak ftp-vel tudjanak felcsatlakozni. és abból a mappából ne tudjanak kimenni, és ne tudjanak semmit csinálni csak felmásolni oda cuccokat ftp-n keresztül.
remélem hogy érthető voltam amúgy fedora és winscp-t szoktam használni. -
GD
őstag
válasz ngabor2 #1260 üzenetére
hali,
időközben rájöttem hogy a ppp -ként használt eth0-át kell kometezni az interfaces-ban mert ő innentől nem lehet belső interface természetesen ezt ki kell még egészíteni egy
ifconfig eth0 0.0.0.0 promisc up -al is hogy ne kezdjen el partizánkodni
csomagból feltett dhcp szerver a sarge rc2-ben elég gázos, auto nem indul, csak kézzel, beleraktam a wifi kártya script végére hogy dhcp restart és működik.. érdekes.. log-ban nincs rá utalás hogy magától miért nem indul -
ngabor2
nagyúr
a suse-t továbbra se ismerem mélyebben, de az érdekes, hogy hiába írod át az xorg.conf-ot, nem veszi figyelembe... márpedig erősen illene neki.
a frekvenciák benne vannak az xorg.conf-ban?
nálam pl. ilyen van:
Section ''Monitor''
Identifier ''Acer AL1715''
Option ''DPMS''
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-160
EndSection
a monitor nincs a gyártónál? pedig elég széles volt annakidején is az adatbázisa.
a kártyánál mi van a konfigban?
nálam:
Section ''Device''
Identifier ''ATI Technologies, Inc. Radeon 9600 (RV350 AS)''
Driver ''fglrx''
Option ''VideoOverlay''
BusID ''PCI:1:0:0''
EndSection
igazából csak a driver sor az érdekes, meg ha tévét akarsz nézni, akkor a VideoOverlay.
a többit nem tudom, honnan veszi, nekem pl. nincs is a konfigban modeline... -
mor
tag
válasz ngabor2 #1178 üzenetére
kösz a segítséget, közben sikerült megoldani a dolgot mostmár fut 1280*1024@85hz-en, de ez még mindig nem elég. mert nem bírom rábírni hogy 100hz-en menjen.
a moncsi ugyebár bírja a 100hz-et egyébként egy MAG810FD.
win alatt is 100hz-en fut.
a problema az hogy nem ismeri fel a moncsit, így sima vesa-bnak rakja be és ott 1280*1024 mellet csak 85hz-et lehet választani.
hiába állítom át a sax2-ben a frekvencia tartományokat, le se szarja.
az xorg-ot is hiába szerkesztem azt se érdekli.
valamint minden egyes indításnál visszarakja a moncsit 1024*768@60hz-be. hiába mentem el az 1028-at.
ati vga-m van az ati oldaláról csak a driver installert(34mb) tettem fel, az x-windows versiont nem. az is kéne? mert végülis ezeket leszámítva minden jó. a 3d megy,stb.
mellesleg lehet hogy ez még segít suse 10.1-et használok.
köszi előre is. -
-
snowflake
tag
válasz ngabor2 #1256 üzenetére
Igen úgy látszik a picoread.c valóban nem csipázza a 11/22 -es digitalizálókat:
[...]
int set_product(int file, int prodnum) // 10, 12, 40, 42
{
if (prodnum == 10 || prodnum == 12 || prodnum == 40 || prodnum == 42)
{
ioctl (file, IOCTL_PICO_SET_PRODUCT, &prodnum);
return 1;
}
else
return 0;
[...]
Úgy néz ki marad az, hogy meg kell faragnod azt az a11test nevű okosságot az igényeidnek megfelelően....
Ahogy nézem egy április 7.-i fórum post-ban azt írják, hogy a linuxos drivert író faszi már nincs a cégnél
''Unfortunately as the person who wrote our Linux drivers is no longer with the company we are now unable to support them''
Még szavazást is tartottak a linuxos driver kérdésről:
[link]
Előbb-utóbb csak lesz majd belőle valami... -
ngabor2
nagyúr
válasz snowflake #1255 üzenetére
igen, ugyan az, mint ami a cd-n van.
csakhogy nem működik. pontosabban már 2x sikerült működésre bírnom, de vagy 50x biztos próbáltam. és nincs semmi összefüggés, hogy pl. milyen sorrendben kell betölteni a modult, vagy kihúzni/összedugni a kütyüt.
szerintem dd-vel, cat-el és hasonló standard dolgokkal az lpt port nem olvasható.
ezt szomorúan hallom. pedig erre akartam építeni egy szkriptet.
a picoread-et próbáltam, elég gyengén paraméterezhető, és elég rossz eredményt ad (11 csatornából nem lehet neki megadni, hogy melyikre vagyok kiváncsi, és a forrásban se láttam erre lehetőséget). van a test kt-ban egy a11test nevű dolog, az egy fokkal kultűráltab... amikor működik.
Makes a single reading from a Pico adc10-family
ez pedig adc11, ami nem ugyan az, mint az adc10. -
snowflake
tag
válasz ngabor2 #1250 üzenetére
simán párhuzamos portról nem tudok olvasni, i/o hiba (ez normális?)
szvsz, igen
a linuxos drivert nem találom az oldalon ''szabad'' formában, de forráskódban megvan a telepítő-cd-n.
Az oldal alján vannak linuxos parallel driverek, de gondolom ez ua. mint a cd-n:
[link]
azt a saját olvasóprogija tudja is olvasni, viszont dd-vel továbbra se olvas róla semmit
szerintem dd-vel, cat-el és hasonló standard dolgokkal az lpt port nem olvasható.
Viszont adnak hozzá egy picoread nevezetű c-s progit, azt ciklikusan meghívva nem jó neked?
picoread
* ========
* Makes a single reading from a Pico adc10-family converter and writes it
* to stdout.
* The reading is actually from a number of readings over a period of 20 msec
* which is (in Europe) one mains cycle. This minimises the impact of line
* frequency pickup.
* This program is intended to be called at regular intervals from a perl or
* bash script in a data logging application.
[Szerkesztve] -
GD
őstag
ha vki linux routert használ ppp eléréshez /dsl/ (tegyük fel: eth0 a ppp és eth1 a lan vagy hasonló felállásban) legyen szíves egy /etc/network/interfaces config-ot benyomni példaként, köszi
ui: vmi hibám van és összevetésként kell, a google találtat a hibára ,hogy az interfaces nem jó vszínűleg -
escie
őstag
-
ngabor2
nagyúr
inkább átjövök ide, mert úgy tűnik, kicsit expertebb a probléma, mint elsőre gondoltam...
tehát van nekem (vagyis nem nekem, hanem a cégnél) egy pico adc11/12 analóg-digitál konverter [link]. ez 0-2,5V közötti feszültségből gyárt digitális jelet, 12 biten, párhuzamos portra. win alatt kipróbálva, saját driverrel megy szépen.
elvileg van hozzá linuxos támogatás is, hurrá. felpakolva a gépre, modul leforgatva hozzá (ez is érdekes történet, majd leírom), betöltve. van hozzá tesztprogi, ami olvassa a portot, és formázza az adatot (0-2500-ig adja az eredményt). csak nem érdekli, hogy változás van...
a bemenetre tudok adni 0, 0,01, 0,1, 1,0, 2,0V feszt, és ezt win alatt szépen látom is. nem ugyan azon a gépen van a 2 rendszer, úgyhogy akár ez is lehet a hiba oka.
linux alatt a párhuzamos port beállítása a biosban:
port: 378, IRQ7
ECP+EPP mód
ECP-ben DMA3
EPP verzió 1.9
simán párhuzamos portról nem tudok olvasni, i/o hiba (ez normális?).
a linuxos drivert nem találom az oldalon ''szabad'' formában, de forráskódban megvan a telepítő-cd-n. létre kell neki hozni saját eszközt, aminek a számai nem egyeznek meg a párhuzamos port számaival. azt a saját olvasóprogija tudja is olvasni, viszont dd-vel továbbra se olvas róla semmit, mintha nem kepna semmit onnan. pedig elvileg 10kS/s sebességgel megy rá a jel...
én már kifogytam a továbblépési ötletekből. pontosabban van még vagy 2 (otthon kipróbálni, pendrivén behozni egy linuxot, hogy a modult le tudjam fordítani), de ettől se várok nagy eredményt. valaki egyéb ötlettel?
mod: a feltelepített linux egyébként egy Vector 5.1 SOHO, bár nem hiszem, hogy ez számít.
fejlemény: 1x elindult rendesen... aztán megint nem jó bármit csinálok a modulokkal, eszközökkel, fizikailag a kütyüvel (kihúzás-bedugás, vagy be nem dugás), nem igazán mérvadó. miért nem tudják egyszer normálisan megcsinálni, ha már adnak hozzá linux támogatást? szomorú, asszem rarad a wines módszer nesze neked 200k-s hardverelem... -
doc
nagyúr
van uj mplayer![link]
-
ngabor2
nagyúr
köszi, át fogom nézni. első pillantásra elég érdekesnek tűnik. mondjuk otthon nincs floppym, de megoldom
közben itthon feltettem a vinyóra a vectort, holnap meg beteszem oda a vinyót. erősen hasonló gépek, igaz, abba kevesebb a mem...jópofán néz ki, már amennyit láttam belőle. nem fogom csontig konfigolni, csak használatra lesz -
Sianis
addikt
válasz ngabor2 #1244 üzenetére
Hali!
[link]
Ez a legnagyobb királyság apám! Bebootolod a floppy-t és gyk bootoltathatsz vele bármit! Még olyan gépeken is lehet Cd-ről bootolni, ahol még régebben még nem is lehetett Cd-ről tenni ilyet! Anno escie mesterrel fedeztük fel egy komoly heggesztés alkalmával! Azóta is megbecsült munkatársunk ez a program
Sianis -
ngabor2
nagyúr
szivat a gép és a vector linux...
kiírtam cd-re, bootolnék egy régi gépen (cel366, 64mb ram). ki tudom a biosban választani, hogy cd-ről bootoljon. eddig oké. aztán... bootol vinyóról.
nézem a táblázatot post után: cd-t nem lát. win alól látszik a cd.
floppy image-k kiírva. boot az 1. floppyról: boot failed. ennyi, semmi több.
próba a root floppyról (eleve tudtam, hogy az nem fog menni, de hátha): sűrű sípolás.
ami még szép az egészben, hogy ha dos-t bootolok, akkor a cd nem látszik alapból. ha meg wint (win98 van rajta), akkor meg megintcsak bajban vagyok, hisz azalól nem tudom indítani.
holnapra megpróbálok valahonnan hegeszteni egy olyan boot floppyt, amivel a cd-t is életre tudom kelteni, aztán újabb próba.
bár az az opció is játszik/játszhat, hogy a vinyót kiműtöm, otthon feldobom rá, aztán vissza. -
szijartg
őstag
köszi srácok megnézem
-
rokefeller
senior tag
asszem total commanderhez van ext2/ext3 plugin, de még sosem használtam
[Szerkesztve]A télapó nem a régi már...
-
szijartg
őstag
sziasztok.
egy kérdésem lenne, azt meglehet oldani hogy win xp-n olvasni tudjam a linuxos winyót? -
csibor
addikt
PI 166,32mb ram,850hdd.Erre kellene linux,ami gyors és könyű kezelni.
-
dr_strange
senior tag
válasz rokefeller #1228 üzenetére
természetesen nem erre gondoltam, hanem ha valaki másik operációs rendszer viselkedését várja el a linuxtól
távol álljon tőlem, hogy azt gondoljam, alinux tökéletes és nincsenek néha nagyon is bosszantó hibákJRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
rokefeller
senior tag
válasz dr_strange #1226 üzenetére
azért hogy ne fényezzük agyon a rendszert, az is előfordult már, hogy a rendszer igért valamit, aztán nem úgy működött... ez még a régi cd-írós kálváriám miatt, most, hogy hogynem gnome files-on találtam olyat ami ponjó, nem fagy, szép, érthető, és ír cd-t
A télapó nem a régi már...
-
Sianis
addikt
válasz rokefeller #1225 üzenetére
Dehogynem...de nem szeretnék senkit megsérteni ...mindenki volt kezdő és szerencsére Isten nem mindenkit teremtett informatikusnak, ebből a két dologból kifolyólag néha olyan kérdések születnek... , de hát valamin mulatni kell!
dr_stange: Pedig tud az úgy is működni, csak rendesen be kéne állítani. Itt most tekintsünk el az eszközmeghajtóktól, ez gyártó és nem rendszerfüggő!
Sianis
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
válasz rokefeller #1225 üzenetére
a gond soha nem ott van, ha valaki hülyeségeket kérdez (ki ne tett volna már ilyet), hanem ha elvárja a rendszertől, hogy úgy működjön, ahogy az ő kis fejében azt ő előre elképzelte, és hanem, akkor persze a rendszer a hibás
JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
rokefeller
senior tag
de igazi hülyeséget nem lehet kérdezni, max idegesítőt
-
ngabor2
nagyúr
válasz rokefeller #1223 üzenetére
1 kis mese következik: mikor elkezdtem linuxszal foglalkozni, akkor még a legfrissebb kernel a 2.0.35 volt, nem volt internetem, cd-mellékletről olvastam linux archívumokat, és kevés angoltudással lőttem be a suse 6.3-t (asszem az volt akkor). akkor még a kérdések is egyszerűbbek voltak, a válaszok is egyértelműbbek. aztán elkezdődött a begyorsulás, a kavarodás. suse után jött nálam a mandrake, egy darabig ismét suse, majd debian néhány apró kitekintéssel egyéb disztók felé. tavaly váltottam egy öreg, félig-meddig karban tartott sid-ről kubuntura. azóta is ezt gyűröm, és már nem érzem igényét a ''frissítésnek''. az újabb progik szerintem nem adnak annyi plusszt, ami nekem megéri. aztán lehet, hogy 2 nap múlva mondok egy apt-get dist-upgrade-et, de lehet, hogy még fél évig ez fog futni (aki ismer, tudja, hogy miért ).
az ismeretem nagy részét debian alatt szereztem, mert abba a lelke mélyéig belenyúltam (ezért omlott majdnem össze párszor).
nyáron, ha lesz időm, lehet, hogy megnézem a gentoo-t, de arra sok időt kell szakítani, ahogy hallottam.
azóta az újoncok is türelmetlenebbek lettek, mindent már azonnal tudni akarnak, mert máshol megszokták, megszokatták ezt velük. pedig a türelem nagy erény, különösen egy új rendszernél. de akinek van türelme, azt érdemes segíteni, akkor is, ha az elején hülyeségeket kérdez. -
rokefeller
senior tag
egyébként ez a jelenség ( mármint a telepítek olvasás nélkül ) nekem azért fura, mert én kb két éve tettem fel először linuxot, hasonlóan csak kiváncsi voltam, és akkor szerintem a mostani állapothoz képest sokkal barátságtalanabbak voltak a disztrók, plusz az infók sem voltak annyira összeszedettek mint most, szal a körülményeket sokkal kényelmesebbnek érzem, kétszer annyi magyar doksi is van , és mégsem olvassák el ... szal a disztrók javulnak, és egy ideje túlhaladták a felhasználók egy részét... mostmár nem anyázhatok hogy szar, összeesik , elbaszom véletlenül, meg nem tudom mit kell csinálni, mert megy, érthető, és a google meg a hivatalos oldal kézenfogva elvisz egy élhető rendszerig (esetemben fedora, másnál más), ingyér...meg freedom, stb
-
Sipi
addikt
válasz dr_strange #1221 üzenetére
Köszi, jelentkeztem gyorsan.
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
Sianis
addikt
válasz dr_strange #1215 üzenetére
Szerintem az Ubuntu nagyon is jó kezdő rendszer! Arra kijezetten alkalmas, hogy az alapokat megtanuld, megtanuld a terminál használatát, kiismerd nagyjából, hogy mi mit csinál. Nekem sem okozott túl nagy nehézdéget 1 év után a Gentoo telepítése. Azért Gentoo-val szerintem tényleg elég rossz lenne kezdeni, de folytatni nem is annyira! Az Ubuntu rászoktat arra, hogy keress/olvass majd csak aztán kérdezz. Gentoo is nagyon jól dokumentált, de megrémülhet egy kezdő attól, hogy el kell olvasni egy komolyabb dokumentációt.
Sianis -
Sipi
addikt
válasz dr_strange #1217 üzenetére
Jé, erre még tudnék is válaszolni.
Mellesleg ott legalább elintézhető a dolog egy abszolút részletes doksira való linkeléssel. Ha nincs meg magyarul, max. lefordítom.
(Mellesleg eltűnt az az illető, aki a Gentoo-doksik magyarítását intézte volna... Na, ha lesz időm, lefordítom az egészet egyedül. )
Kicsit azért zavar, hogy pl. ebben a topikban a kérdések nagy részére semmit sem tudok válaszolni, annyira kezdenek eltérni a disztrók egymástól...
Sianis: egy kezdő attól is megrémül, hogy _egyáltalán_ olvasnia kell valamit. Akár egy mondatot is.
Sipi
[Szerkesztve]Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
Sipi
addikt
válasz dr_strange #1215 üzenetére
Ahelyett, hogy egyből Gentoo-val kezdenének a kis buták.
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
dr_strange
senior tag
Azért valami hasonlót linuxozók körében is tapasztalni, nevezzük mondjuk ''nemismertefelazXXXdisztróazegerem - legyalulomésfelteszemazYYYdisztrót'' szindrómának, azaz az első gondnál letörlés, másik disztró, és sokszor sajnos a kérdésekre is az a válasz, hogy ''miértnemteszelfelinkábbUbuntut'' (bocs, azért pont azt mondtam, mert akörül a legnagyobb a hype manapság, de bármelyik behelyettesíthető)
[Szerkesztve]JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
Sianis
addikt
válasz rokefeller #1213 üzenetére
Mondom én, divat... Aztán persze majd egy nehezebb feladatnál elakadva megy a nép felé a ''gyűlölöm a Linux-ot, mert ez nincs benne, az nincs benne, pedig én hűdemekkora hozzáértő ember vagyok''. És igen ahogy strange doki is mondja, a tájékozódásra való hajlam. Ez tényleg hiányzik a kezdők nagyrészéből. Pedig egy doksi sokkal hamarabb kezemben van, mint egy fórum hsz és ott még a későbbiekben felmerülő gondok is meg vannak oldva. Hiába elmélkedünk itt, most ennek van itt az ideje, ezt kell ''szeretni''.
Sianis -
dr_strange
senior tag
Mindössze annyiról van szó, hogy az emberek annyi fáradságot sem vesznek, hogy egy oldalnyi infót elolvassanak, mielőtt egy totál ismeretlen rendszert feltesznek.
Mindenki megszokta, hogy lewarezolja a legújabb játékot/photoshopot/akármit, már dobja is fel a gépre, mert csak klikk-klikk-next, aztán majd lesz valahogy.
Szerintem.
[Szerkesztve]JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
Sianis
addikt
Előbb voltam Ubuntu.hu-n. Egy kezdő srác, helyből azzal jött, hogy LimeWire, Jedi Academy, stb-t hogyan lehet Ubuntu alatt életre kelteni, arról nem is beszélve, hogy fél órával előtte, meg azt kérdeztem, hogy telepített Debian-on MS-DOS szerű felület jelenik meg és hogy ennyi-e a Debian. Komolyan nem értem, hogy egyeseknek minek a Linux. Aki ennyire függ a MS-os operációs rendszertől az minek akar nyílt forrású rendszert? Azért, hogy a haveroknak elmondja, hogy senkik vagytok mert én Linux alól netezek? Kezd egy kicsit zavaró lenni a divat-Linux-ozás.
Sianis -
doc
nagyúr
már el is mondtad a megoldást
a /var/log könyvtárból pl. a szám kiterjesztésű file-ok törölhetők, vagy akár a rendes syslog is, régi, nem használt kernelek a /boot könyvtárban, modulok a /lib/modules-ban
ha nem használod, kitörölheted a mindenféle nyelvű manokat (én csak a magyart és angolt hagytam meg, a többiből úgysem sokat értek...)
/tmp ürítése, stb. -
GD
őstag
válasz rokefeller #1200 üzenetére
hm, én olyasmikre gondoltam mint letöltött csomagtárolók tartalma, log-ok, ideiglenes file-ok, régi kernelek és modulok,stb..
poénnak jó, de most vmi szakmai hsz-t várok a kérdésre -
Sianis
addikt
-
V.Stryker
nagyúr
Pálinkás jó reggelt!
Tudnátok abban segíteni, hogy ha fennt van nekem egy linux, történetesen Suse és mondjuk fel akarom rakni a helyébe az UHU-t, akkor a grubot hogy lehet törölni? Mondjuk gondolom felülírja az UHUé. És abban az esetben mit lehet tenni,ha csak le akarom szedni a linuxot és nem akarom, hogy egyáltalán legyen nekem ez az oprendszer választós indítóképernyő???
Tudom,hogy van az fdisk/mbr parancs amivel kitörlöm a master boot rekordot, csak az a baj,hogy nincs floppymeghajtóm már ......-
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen videókártyát?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Óra topik
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Viccrovat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest