- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Telekom mobilszolgáltatások
- Térerő gondok, tapasztalatok
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #39990 üzenetére
Érdekes, mert ha valaki nem tudja mivel jár, ha valamit nulla tudással letöröl, az szerintem nem a rendszer hibája
Baromság. Minimum egy figyelmeztetést illene dobnia, hogy innentől fogva a snap programok nem fognak elindulni.
Ennyi erővel akkor se kérjen megerősítést, amikor törlünk egy fájlt. Vagy akkor sem, ha mondjuk letörlöd a linux-image csomagot.
Ugye érzed, hogy ez nem így működik? -
Inditsd el a livet es nezz bele az energiagazdalkodasaba.
Lehet shutdown van beallitva 1-2-akarhany ora mulva.
Ne livet hasznalj hanem egyik penrol telepits egy masik pendrajvra egy komplett rendszert, az teljes erteku es tesztelni jo lesz ha ritkan hasznalod. Birja egy normalis usb3 pen egy darabig. Usb3 portba teljesen gyors. Es mindent ment, frissul stb. 32G boven eleg. -
válasz
gregory91 #39994 üzenetére
Az a jobbik eset, de valahogy az integráció sosem jön ki. Azaz nekem eddig nem jött . Pl. a serverre rakott XFCE -n nincs networkmanagerem, illetve nem lát semmit.
@ubyegon2 : "vagy úgy hagyjuk a rendszert, ahogy az install feltelepíti. "
Alapból nekem is ez, ugyan rohadt sok minden fel van húzva a napi használós T430-ra, de az alaprendszerbe nincs nyúlkálva. A virtuálhost, NAS, homeserver meg annak lett összerakva, ami, annyi belenyúlással, ami ahhoz a funkcióhoz kell. -
válasz
zoltanz #39985 üzenetére
Bocs, most esett le, hogy nem drivert, hanem mesa csomagot szeretnél!
De mindegy, az a PPA akkor is alvó állapotú.
(#39992) hcl
Áh, az már nem divat. Azt hiszik, hogy minden két kattintás, és megy is.
Az is működik már, de majd csak jóval később, előbb azonban marad az utánaolvasás vagy úgy hagyjuk a rendszert, ahogy az install feltelepíti. Sokan használják így home userként. Én is így használom.
-
B3tm3n
friss újonc
válasz
#08299776 #39978 üzenetére
sudo apt purge snapd nem lett volna eleg onmagaban?
En csak azt hasznaltam.Ide vagok kerdes. Miutan eltunt a snap, nalam a Disk Usage Analyzer megbolondult. Nem mutatja hogy all a tarhelyem. Van egy hibauzenet az oldal tetejen:
Could not always detect occupied disk sizez.Ezzel tudok valami kezdeni?
-
-
moma
őstag
Sziasztok. Notebook diagnosztikai célból csináltam egy usb live Ubuntut. Ott hagytam éjszakára suspendben, hogy bele e fagy. Leállva találtam reggel és mivel live így fogalmam sincs, hogy most esetleg van valami setting, ami miatt leshutdownolja vagy ez azt jelenti, hogy lefagyott. Indításnál itt nyilván a live miatt nem tudja jelezni, hogy utoljára nem jól állt le.
-
válasz
urandom0 #39971 üzenetére
Szerintem elég sok rendszerkomponens-t le tudsz szedni különösebb figyelmeztetés nélkül. Érdekes, mert ha valaki nem tudja mivel jár, ha valamit nulla tudással letöröl, az szerintem nem a rendszer hibája, az lenne, ha egy oktató feladatokra készített disztró lenne, de nem az. Amiről fogalmad sincs, olvass utána mire való, mielőtt piszkálod. Ilyen egyszerű ez.
-
válasz
zoltanz #39985 üzenetére
Az a PPA nem jó már a 20.04-hez sem egyébként ezt a PPA-t tedd fel inkább: Proprietary GPU Drivers
Ha le akarod szedni a PPA:t: How to uninstall the NVIDIA drivers on Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish Linux
-
válasz
tordaitibi #39986 üzenetére
Zsír
Nem mondom, hogy nem megy, csak valami baja mindig van a plusz felületeknek. Akár annak is, hogy Server kiadásra GUI-t teszel (három ilyenem van, egyik kókányabb, mint a másik, csak ott ugye pont nem érdekes).
-
-
zoltanz
nagyúr
Próbáltam hozzáadni a stabil Mesa PPA tárolót, de hibákat ír update-kor.
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
Hiba:8 https://ppa.launchpadcontent.net/paulo-miguel-dias/pkppa/ubuntu jammy Release
404 Not Found [IP: 91.189.95.85 443]
Csomaglisták olvasása... Kész
E: A(z) „https://ppa.launchpadcontent.net/paulo-miguel-dias/pkppa/ubuntu jammy Release” tárolónak nincs Release fájlja.
-
-
-
törölt tag
snap purgálása okosban:
sudo snap remove snap-store
sudo apt remove snapd
sudo umount /dev/loop*
sudo rm -rf /snap
sudo rm -rf /var/snap
sudo rm -rf /var/lib/snapd
sudo rm -rf /etc/systemd/system/snap*
sudo rm -rf /root/snap/ /home/*/snap
sudo apt purge snapd
echo -e 'Package: snapd\nPin: origin *\nPin-Priority: -1' | sudo tee /etc/apt/preferences.d/no_snapdRebutulás, örülés...
-
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #39974 üzenetére
Én azért választottam a Xubuntut, mert akartam egy olyan, Ubuntu-s csomagokkal rendelkező disztrót, amire a gyári Gnome-ot fel lehet telepíteni. Arra voltam kíváncsi, hogy ez megy-e Xubuntun, vagy csak az Ubuntu-féle patchelt változat van arra is (ami az Ubuntuban default). Azt nem tudtam, hogy Xubuntuban is gyárilag települ a snap, és azt sem, hogy már a Firefox is snap csomagban van.
Elementary-ban ez szépen meg van oldva, ott nincs egy deka snap sem, pedig az is Ubuntu alapú.Szerintem elég beszédes az, hogy a Mint, az Elementary, meg sok másik Ubuntu alapú disztró is írtja ki magából a snap-ot.
-
urandom0
senior tag
válasz
#08299776 #39973 üzenetére
Azt még meg is érteném, ha flatpak lenne, mert az Ubuntun kívűl az összes disztró azt használ. Akkor lenne értelme annak, hogy van egyetlen flatpak csomag, és azt fel lehet telepíteni Flathubról.
De mi a bánatnak erőlteti a Canonical ezt a snap dolgot, amikor rajtuk senki sem használja? Így mi értelme van? Gyakorlatilag mára a flatpak lett a szabvány, sokkal fejlettebb is, mint a flatpak (pl. a portals miatt)...
Ráadásul a /home-ba települt flatpak csomagokat tökéletesen lehet másolni, akár disztrók közt is. A snap csomagokkal nem tudod megtenni ugyanezt. -
törölt tag
válasz
#08299776 #39973 üzenetére
&urandom0
Azt eddig is tudtam, hogy a snapd alapcsomag a többiben is benne volt, de a rendszer nem függött tőle annyira, mint az alap Ubiban. Ezek szerint már jobban integrálódott a többibe is. Régen néztem már Őket.
Akkor tényleg valami mást kéne nézni, ami nem épít ennyire a snap-re.
Jóval fentebb írta valaki, hogy prioritásnak van beállítva a csomagkezelőben a snap. Ez régebben is így volt. Ha volt egy csomagból snap is, akkor azt dobta a terminál telepítésre és csak másodlagosan az apt csomagot. De választhattál. Xubuntu-n én jól elvoltam snap nélkül, semmi gondom nem volt. Mondjuk FF-ot nem használok meg Chromuim-ot se. -
-
-
törölt tag
válasz
urandom0 #39962 üzenetére
Egy valamit nem értek. Felraksz egy Ubuntut és utána snap mentesíted. Itt kezdődik a lavina veszély. Hiszen a GUI is snap alapon van integrálva, meg még pár alapvető rendszer komponens.
Mi a magyarázat arra, hogy így szeretnéd az Ubuntut használni? Az ubis Gnome kinézet, a csomagkészlet? Vagy mi?
Vagy ha mindenképp Ubuntu, akkor valamelyik másik testvére más GUI-val, amiben nincs snap. Esetleg megnézni a szerver install hozza-e a snap-et. Ha nem, akkor arra felhúzni egy Gnome-ot vagy valami szimpatikusat. -
válasz
urandom0 #39961 üzenetére
De eddigi tapasztalataim szerint az Ubuntu és az Ubuntu alapú rendszerek, amiknél mindig van valami hiba a csomagkezelésnél.
Hát ugye, mivel le is írtad egy tapasztalatodat....
Fent volt a Firefox, gondoltam a snapd-ot legyakom, mert minek az nekem. apt uninstall snapd... yes...
....így azért más megvilágításba kerül mindjárt az, hogy mindig valami hiba van a rendszerben....még véletlenül sem user error ez áááá dehogy!
Bele se merek gondolni, miket művelhettél eddig a rendszereiddel.
-
-
urandom0
senior tag
Nem lock beragadás, hanem volt egy teljesíthetetlen függőség, azt hiszem a libwacom9 csomagnál, és volt egy "Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error..." típusú hiba, nem tudom már melyik csomag telepítése után.
Meg volt egy hasonló hibám az Elementary OS telepítése után is, pedig azt nem is terminálból frissítettem, hanem a saját appcenteréből. -
-
urandom0
senior tag
Hát Manjarón is vannak gondok, aláírom.
De eddigi tapasztalataim szerint az Ubuntu és az Ubuntu alapú rendszerek, amiknél mindig van valami hiba a csomagkezelésnél. Simán bele tudok futni függőségi hibákba úgy, hogy egy apt update && apt upgrade pároson kívül semmi mást nem csinálok.Manjarón sosem futottam bele ilyenbe, bár ott szerintem instabilabbak a programok, gyakoribb a fagyás és az összeomlás.
Újabban egyébként Fedorát használok, szerintem ez egy arany középút a frissesség és a stabilitás közt.
-
Dhampir
félisten
Ez a snap-es megoldás nem valami jó. Még az előző LTS-t próbálgattam, de valahogy úgy tűnt, hogy kicsit megbonyolították a rendszer felhasználását. Még a Vezérlőpult is mintha nehezebben áttekinthető lett volna, mint a korábbi kiadásokban.
-
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
válasz
zoltanz #39951 üzenetére
Meg lehet kerülni a dolgot.
1)Távolítsd el a firefox csomagot snap-ből és apt-ból:sudo snap remove firefox
sudo apt purge firefox
2) Hozzá kell adni appa:mozillateam/ppa
-t:sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/ppa
3) A snap-et telepítő csomag policy-jét le kell vinni:sudo mcedit /etc/apt/preferences.d/firefox
A tartalma pedig:
Package: firefox
Pin: version 1:1snap*
Pin-Priority: -1
4) Le kell ellenőrizni, hogy rendben van-e a prioritás:apt-cache policy firefox
Erre azt várjuk, hogy a "Jelölt:" az ne a snap-es firefox legyen, hanem a 99-es verziójú.
5) Telepíteni kell a firefox-ot:sudo apt install firefox
#39957: Amíg az apt pinning policy-t nem állítja át valaki, addig nem fog a saját tárolóból települni, mert az ubuntu tárolóban lévő az mindig nagyobb verziós lesz. Meg kell csinálni a "3)"-as lépést. -
-
Dave™
nagyúr
válasz
urandom0 #39953 üzenetére
Manjaro Gnome-ról váltottam, számomra sokkal jobban egyben van. A snap valóban problémás, de 2 perc alatt kiváltható Flatpakkel, ami viszont remekül működik. Nincs tökéletes rendszer, de ez egy remek release lett, és elég könnyen lehet javítani a problémáit, Manjaro-n ennél sokkal fundamentálisabb gondokkal lehet találkozni.
-
zoltanz
nagyúr
A tegnap megjelent 22.04 LTS -ben a Firefox már csak snap-ből rakható fel, jó lassan is indul... a vég kezdete.
Komolyan ez innovatív újítás? -
Tutu7030
veterán
Sziasztok!
Van arra valami egyszerű és jól működő megoldás ubi 20.04-en (mate), hogy az 1920x1080-as laptopra dugott (hdmi) 4k tv-n ne hangyapöcsnyi karakterek legyenek?
Magyarul; más dpi-t használjon a hdmi-n, mint a lapos saját képernyőjén..
ui.: valmiért az ubi alapból 73" kijelzőnek azonosítja a tv-t a valós 49" helyett -
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #39948 üzenetére
-
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #39946 üzenetére
De meglepő. Egyrészt, vagy fél éve, vagy régebben volt problémám a W11-el, és nem látta a GRUB sem. Most hónapokkal ezelőtt konkrétan írták hibaként, hogy nem ismeri fel, pár napja is született egy ilyen kérdés amiben azt írták, hogy először a 14-eit meg kéne várni, meg ugye 1 hét múlva kijön a végleges. Ezért direkt a tegnapit telepítettem. De elvileg 14 előttiben olyan GRUB van ami nem ismerné fel.
-
válasz
gyulank #39945 üzenetére
EFI rendszernél ez nem meglepő, az efi partíción a win update semmit nem változtatott, az ugyanúgy
\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi
Ez meg kisebb kóválygások, BCD után ugyanoda lyukad ki, a
\windows\system32\winload.efi és a
\windows\system32\winload.exe a végállomás.
Ez W11 alatt is így megy, mármint a boot folyamata.
A grub ezért tudja indítani. -
-
válasz
gyulank #39942 üzenetére
Magyarra fordítva címtárszolgáltatás.
Nagyszámú felhasználó kezelését, jogait, adathozzáférését, autenthikációját, akár nyomtatók hozzáférhetőségét lehet könnyen, akár domainokba szervezve ellátni a segítségével.
Lelke a a tartományvezérlő, ehhez csatlakoznak a kliensek.
Nem jellemző otthoni felhasználásr átlagusernek.
Vagyis de ha a munkahelyeden működik a szolgáltatás és otthonról vagy bárhonnan dolgozni akarsz.Ha érdekel, alapfokon itt olvashatsz mi is ez. [link]
Szerk hcl már linkelt egy leírást. -
gyulank
addikt
-
válasz
gyulank #39940 üzenetére
Otthonra semmire nem jó.
Nagyobb cégek windózos környezeteiben az adja a hitelesítést (is). -
gyulank
addikt
Telepítettem a 22.04-et, és telepítéskor volt egy lehetőség valami Active Directory telepítésére. Ez mire jó, hogy kell beállítani, és telepítés után, ha telepítéskor nem állítottam be, hol lehet?
-
-
coco2
őstag
A host gépen fut. Végül ez a blog segített életre kelteni a szerveren a tight vnc-t ( / flame on én nem érem, hogy-hogynem de a legtöbb ilyen tech blog írói nagyon figyelmetlenül kezelik azt, hogy mi volt az ő gépükön abban a környezetben előzetesen telepítve / beállítva, és amit leírnak, nem reprodukálható eredmény, tucatszám kotortam blogokat, amikben mind osztják az észt, ami nekik nincs / flame off). Szóval ott tartok, hogy reboot után automata a vnc szerver indulása, win 10-ről ez a kliens ip:port + jelszóval beenged, látok xfce-t, és amikor megyek be arra a menüpontra, hogy átállítsam a desktop felbontását, a fentebbi üzenetet kapom.
A linkelt blogban lényegében update-et javasolnak. Azt megtettem, reboot, nincs változás.
A tightvnc-t mindegyik blogban csak xfce-hez látom javasolni, gnome vagy hasonlóhoz sehol. Nem vagyok biztos benne, miért. Van realvnc kliens is windows-ra, de az azzal kezdi, hogy regisztráljak, mert adatokat akar gyűjteni - azt hagytam a 3.14csába.
-
-
-
válasz
tordaitibi #39932 üzenetére
Samsung, valósznűleg MTP módban, elég macerásan lehet rá másolni. Valószínűleg Windowsra másképpen csatlakozik.
Nekem a céges telefonom A51-es, céges telefonmanagement megoldással és policykkel súlyosbítva -> MTP-n tudom olvasni Linuxon (ha a telefon a host), írni sehogyan. A céges Windowsszal megy, mert ugye az is céges, ott eddig engedve volt.
Amúgy szokott ezen segíteni, hogy
- telefon vezérelje az átvitelt (egy ideig nekem is ment, amíg vagy a Samsung, vagy a melóhely nem tiltotta)
- nem dobálja fel a telefon folyamatosan, hogy engedélyezed-e a csatlakozást? nekem igenés akkor pont ez történik, a telefon állandóan újraindítja az átvitelt, és a megnyitott filekezelő nem fogja látni a tartalmat, mert már régen vége annak a sessionnek, amire az az ablak nyílt
-
Először futottam bele egy számomra érthetetlen hibába ma délután.
Ismerősöm Samu telefonjára kellett volna felhúznom pár képet.
Usb-n összeköt, mtp engedélyez, Ubuntu jelezte hogy talált egy telefont, mit csináljon?
Nyisd meg a fájlkezelővel.
Eddig jó, és innentől semmit nem engedett a telefon belső tárhelyre írni.
Tallózni, olvasni lehet, mappákba lépkedni de a telefonról se lehet semmit átmozgatni a pc-re.
Mindent elkövettem, 10x engedélyeztam a telefonon a fájlátvitelt, semmi.Átpattantam W10-be, simán írtam-csomót kötöttem a Samu belső tárhelyre.
Áthúztam a képeket, kíváncsiságból vissza Ubi, ugyanaz.
A fájlkezelő szerint vagy nincs jogosultsága, vagy nem is találja a mappát, amibe állok, nincs ilyen könyvtár.
Erre valaki tud magyarázatot? Legalább 50 telefon, tablet csatlakozott már hiba nélkül az Ubuntumon. Mi lehet a Samsung gondja? -
-
coco2
őstag
Throubelshootingban kérnék tippeket, mert nem tudom biztosan, mit rontottam el.
Ubuntu minimal-on telepítve lett:
X11:
apt-get install xserver-xorg-core
apt-get install xserver-xorg
apt-get install xorg
apt-get install openbox
apt-get install ubuntu-desktoptightvnc:
apt install xfce4 xfce4-goodies tightvncserver
(a "vncserver" elindítja a szolgáltatást)Gnome:
apt-get install gnome-coreÉs ezek után ha SSH-val belépek, elindítom "vncserver", a kliens oldalon belépek a porton, jelszót elfogadja, és az eredmény:
Valamit biztosan nem jól csinálok
-
PociAti
őstag
válasz
tordaitibi #39927 üzenetére
2000 környékén vettem belőle egy példányt látássérült rokonnak, ők jelentős kedvezménnyel jutottak hozzá (12k Ft helyett kb. féláron). De valamikor a kétezres év elején megszűnt a cég, elérhetetlenné és nem találtam olyan kereskedőt, aki forgalmazta volna.
Úgynevezett alternatív forrásból, "linux iso" formátumban most is beszerezhető a telepítő és a portable verzió. Elvileg win95 és win10 között mindegyik verzión működik (a megfelelő variáns).
A szériaszám miatt a sajátomat mégsem küldeném el, amúgy a gyári telepítő 2 hét hosszú demóval indul. (Viszont ha telepítéskor a dátumot a jövőbe állítod....) -
PociAti
őstag
válasz
lev258 #39926 üzenetére
"A BeLin 6.0 kiadáshoz az Orka Képernyőolvasó legfrissebb, 3.32-es verzióját tettük elérhetővé. "
Úgy jellemezném az Orca hangminőségét, mintha egy fazék aljáról szólna hozzám egy kvarcjáték.
Pár mondat erejéig elviselhető, viszont hosszabb távon elviselhetetlen, és én van amikor 1-2 óra hosszan hallgatom a jelenlegi felolvasót. -
-
PociAti
őstag
Ha már szóba került az XP és a virtualizáció, én könyveket szoktam felolvastatni egy kb. 20 éves SpeakBoard nevű programmal, emiatt a célból van (virtuális környezetben) windows a laptopomon.
Létezik valami igazán jó magyar nyelvű felolvasó program Linuxra? Kb. 5 évbe futottam egy nagyobb kört, akkor minden TTS program még recsegett és borzalmasan torz, robothangon beszélt.
Speakboard példa a YouTube-on: Asimov. Szerintem 1,25-ös sebességgel élvezhetőbb, mint normál tempón.Egyéb megoldás is érdekel (pl. Android virtualizáció), feltéve ha nem kell eladni hozzá a lelkünket is a Google-nak.
-
Quemu/KVM alatt tuti települ az XP, van itthon telepítve
Amúgy még a komplett Vmware ESXi is jó lehet neked (inygenes home licenccel).
A Vmware Player nem igazán való ilyesmire, az annyira való, hogy a saját gépeden 1-1 gépet nyomogass. Annyi előnye van, hogy ESXi-re egyben át tudod tolni az imaget. -
coco2
őstag
>Alkalmazásflotta XP-n 2022-ben?
És az még semmi. Azok a nyavajások cpu időt mérnek magukon. Beépített védelem, amit nem tudok semlegesíteni. A cpu thread-et is tovább osztó technológiák (vps) felejtősek mind. Vds minimum. A vmplayer arra kell, hogy dedikáltan tudjak odaadni cpu thread-et egészben. Ami lehetőségeket én találtam, vmplayer (ez alatt teszteltem is xp image-et, tudom, hogy működik), esetleg proxmox (még nem sikerült igazolnom, hogy az xp települni tud abban a környezetben), és persze a qemu/kvm (a proxmox alatt is az dolgozik). Ha létezik még 3. ami nem jelentősen fizetős, természetesen minden tanács érdekel. -
Alkalmazásflotta XP-n 2022-ben?
Amúgy ezt pont meg tudod csinálni KVM-en, vagy Dockeren, vagy Kubernetes-szel (mármint több kliens egyidejű kezelését, csak ahhoz nem a Virt-manager kell, hanem pl. le lehet scriptelni), míg a Vmware Player (ha arra gondolsz amúgy) pont nem arra való, hogy lehessen a műveleteket automatizálni.
Azért egy ilyen cucc, hogy sok gépet egyszerre adminisztrálni, pláne Windowst egy virtuális környezetben, nem triviális, ne várd, hogy lesz rá hirtelen 3 kattintásos módszerA gond ott kezdődik, hogy a virtuális gépeket kezelő szoftver az virtuális gépeket kezel, a vendéggépre nem nagyon szokott lenyúlni egyik sem (se a Vmware cuccai, se a KVM, Hyper-V-t nem tudom). Ha a klienseken akarsz valamit beállítani tömegesen, és a kliensek XP-k, akkor a konkrét bekapcsolást meg tudod oldani tömegesen a host oprendszerről (ha nem is pl. a Virt-managerrel, de egy 10 soros script megoldja), de onnantól kezdve a vendéggépeket olyasmivel kell elérned, ami gépek távmanagementjére való.
Illetve meglehetősen nehéz úgy megoldást keresni, ha minden kommentben felmerül valami új igény, amit általában kereskedelmi megoldások tudnak
-
coco2
őstag
A vm kliensek kezeléstechnikája olyan lesz, hogy "indításhoz" mind a 6-7 vm kliensen összetartozóan kell beállítanom ezt-azt. Egy alkalmazás flottáról van szó. Az a desktopos "macera" valójában a felhasználói kényelem, azért ütöm folyton azt a vasat. Ha külön kell hozzájuk fél tucat klienssel csatlakoznom, na az lesz a macera. Elfogadom, ha más megoldás nincs. De bizony vagy fél éven át használnám, és folyamat szidnám a felmenőjét a linux desktopoknak, ha kényszerűségből fél tucatszor kell majd jelszavasan távoli gépre bejelentkeznem ahelyett, hogy párat kattintanék, és egyben kezelhetném őket egy webböngésző ablakban.
XP-t felhúznom eddig egyedül vmplayer alatt sikerült. Ott is csak 1 településképes cd-t találtam. Nem tudom, mi, és miért, de valami nincs rendben az xp-vel.
-
Figy, Virt-manager-rel az egész desktopos macerát el is felejtheted, abból teljesen tudod kezelni a virtuálgépeket.
"hogyan fog az a szerverre kerülni "megfelelő" módon, mármint hogy futni tudjon?"
scp -C imagefile.neve user@szerver.címe:/könyvtár/a/szerveren/ahova/teszed
Tök mindegy kb. hova rakod, mert gép létrehozásakor megadod neki, hogy honnan vegye a létező HDD-t.Mondjuk talán az XP elhasalt nekem bootkor, mert annyira más hardvert kapott, de egy próbát megér. A lényeg a Win10 meg az Android fejlesztős gépek voltak, azok pöcc-röff mentek.
-
coco2
őstag
A linkeket köszönöm, valószínűleg ezzel fog telni a hosszú hétvégém.
Az x-desktopot főleg azért akarom, hogy megnézzem a google remote-ot, azzal mennyire kényelmes a távfelügyelet. A tightvnc addig marad, míg fel nem tudom rá gyömöszölni a "normálisabbat".
Aztán ha mégis bénának bizonyul, lehet kérek a szerverre egy image reset-et, debi minimalt, és inkább áttelepítem proxmoxnak. A legnagyobb bibi azzal az image konvertálás, meg hogy itt van az image a laptopomon, hogyan fog az a szerverre kerülni "megfelelő" módon, mármint hogy futni tudjon?
-
"Van arra támogatásom, hogy a vmplayer image-eit alapból futtatni tudjam, "
Lehet konvertálni - tavaly áltam át Vmware ESXi-ről itthon KVM-re, szépen át lehetett nyomni az imageket .img-be.Runlevel : szerintem nem jó leírást nézel. Systemd -hez valót nézz, pár éve már a Debian-ok, és ebből következően az Ubik is arra épülnek.
Amúgy nemtom most milyen változat van ott, de alapvetően egy asztali környezet telepítése ennyi (mondjuk KVM-ezéshez tényleg nem kell)
https://phoenixnap.com/kb/how-to-install-a-gui-on-ubuntu
https://www.configserverfirewall.com/ubuntu-linux/install-desktop-on-ubuntu-server/
Kb. ennyi ám, nem annyira kell állítgatni semmit. Ezzel lesz X-ed is. -
coco2
őstag
Van arra támogatásom, hogy a vmplayer image-eit alapból futtatni tudjam, vagy nulláról telepítenem kell? Vmplayer alatt 1 image már kész, és ha akarok koppantani másik 7-et, win alatt copy, 1x ráindítok, a mac-et automatán átírja, átírok benne egy ip címet, és kész a klón. Qemu alatt nulláról kell telepítenem.
Más.
Ubuntu-ra x11-et meg dekstopot már húztam, most keresném, hol a /etc/inittab átírni a runlevel-t 5-re, és hát nincsen olyan
Ubuntu-n ha alapból nincsenek runlevel-ek, milyen csomag kell rá, ami "gyárt" olyat? Vagy a runlevelek már kimentek a divatból?
-
Nem kell.
Mint mondtam, a virtuálhoston nincs desktop
Monitor sincs rajta.
Ha felteszel egy Qemu/KVM-et, akkor ssh-n tudsz a géphez kapcsolódni a Virt-manager-el, és onnantól kezdve abból GUI-n kezelni a virtuálgépeket. Létrehozni, telepíteni, nézni a konzolt, stb. Tehát nem kell a host erőforrásait a GUI-val fogyasztani (nem eszik sokat, de nincs rá szükség).
A portokkal sem kell macerálni, mert SSH-n megy. (Esetleg ha a Spice vagy VNC igényel valamit, de talán azt sem.) -
coco2
őstag
Azért azt egy kicsit figyelmen kívül hagytad, hogy neked már telepítve van egy desktop a mindenfélékkel, és portok miatt sem kell aggódnod, mert localhost minden. Amíg nincsen desktop, nincs első vizuális rálátás, meg nincsen rálátás semmire, amire a desktopon keresztül lenne.
-
-
-
Serintem elírték az fglrx -et, ami egy AMD zárt driver, nem kell neked.
De ha ennyi lesz rajta, akkor nem Vmware Player kell neked (az amúgy is inkább Windows). Ha van egy paranccsoros Linuxod, akkor
- tegyél rá egy qemu-kvm párost
- a Windowsodra egy Virt-managert (lehet, hogy más is lekezeli natívan Windowsról, nem tudom)
- és csatlakozz a Virt-manager konzoljáról ahhoz a hosthoz, ami messze van (a leíráshoz képest annyi az eltérés, hogy a Virt-managerben létre kell hozni egy SSH kapcsolatot a hostod felé). Nekem is így van itthon, csak a host nem messze van, hanem az asztal mellett, és nem Windowson fut a Virt-manager, de pl. a hoston nem is kéne, hogy X legyen. (Van, de más miatt.) -
coco2
őstag
A stuffot azért raktam távoli gépre, mert laptopon vagyok, nincsen elég cpu benne, és ezt a korlátos idejű felhasználást leszámítva nem kell nekem sem asztali, sem erősebb laptop, hát vettem egy távoli szervert.
A vm windows-okat az adott host-on sajna be kell tudni állítani. A linux-ra azért akarok desktop-ot, hogy azon lássam egyben a grafikus kimenetet. Ha tudnám előre, hogyan fog alakulni linux host-on a vmplayer-ek default nat hálója, esetleg eljátszadoznék vele tightvnc-t rakni a vm xp-kre. Így viszont találgatni kell a port forwardinghoz. Plusz a vmware player-t előbb telepíteni kell, és nincs különösebben dokumentálva console only setuphoz. A telepítésről találtam blogot ( [link] ) de az még kevés a boldogsághoz. Túl sok a kikotorni való, amire a kényelmesebbik megoldás a desktop telepítés, és grafikus felületen húzni fel a stuffot linux alá.
Egy X11 telepítést leíró blogban ( [link] ) találtam ilyet:
sudo apt-get install fxlrg
Az az "fxlrg" kicsit warez gyanús a listában - mi a fene az az egy csomag? Ha google rákeres, "xorg"-ot adnak a találatok, az "fxlrg"-t nem találom leírva a találatokban. Valahogy nem túl bizalomgerjesztő.
-
Linuxon nem is kell desktop ahhoz, hogy grafikus cuccot futtass.
Sőt.
Ha egy virtuális géphez akarsz, akkor még csak X sem feltétlen kell, mert nem a Linuxhoz csatlakozol, hanem a virtuális géphez.Windowsra kell neked egy X szerver, onnantól megy az, hogy a távolban futó virtuálgép ablaka nálad jelenik meg. Ha meg fent van már, akkor a virtuális Windowsra magára is mehetsz VNC-vel vagy még inkább RDP-vel.
Kis leírás : https://superuser.com/questions/119792/how-to-use-x11-forwarding-with-putty
(Bejelentkezel a távoli gépre ssh-val így a Putty-ról, és indítasz egy grafikus progit, akkor az a Windowsoson meg kell jelenjen.)
Amúgy miért kell ennek a cuccnak valahol távol futnia?
Virtuálgépet a sajátodon is tudsz futtatni, már ha nem gáz, hogy nem megy, amikor nem megy a géped. (Vmware player, Windowsra.)"A fejem terhéig ugyan nem vagyok biztos benne, de mintha egy desktop ubuntu alaphangon 20 giga lenne."
Mi van?8-10 max... Egy Debian 5-6, de inylen méretben már van full extra desktop GUI meg Office meg minden franc. Ez rendes OS, nem bloatware.
-
coco2
őstag
Szóval tudok tightvnc-vel x11 szerverhez csatlakozni, és már csak az a problémám, hogy nincs is desktop
install-ok után lekérdeztem "df"-et, és azt írja "/" mountra, hogy összes 456.9 gigából foglalt 2.6 giga. És annyi jelenleg a full ubuntu. A fejem terhéig ugyan nem vagyok biztos benne, de mintha egy desktop ubuntu alaphangon 20 giga lenne. Valami nagyon sok minden hiányozhat abból az "ubuntu minimal"-ból.
Van esetleg olyan install csomag gyűjtemény, amit kitaláltak rá, hogy "ubuntu minimal"-ból "ubuntu normális"-t csináljon viszonylag kevés kiadott parancs hatására?
-
-
coco2
őstag
válasz
PociAti #39904 üzenetére
Azért nem írtam róla semmit, mert a lehető legkevesebb már elég. Vmplayer-ben win xp alatt 2d legacy stuff fog futni. A vmplayer miatt kell az X, és elindításhoz látnom kell, ergo grafikus desktopot kell tudnom látni.
Gondolkodtam a google remote-on, csak hát az a tyúk tojás problémája. Chrome telepítéshez is grafikus környezet kell, és csak ssh-m van. Mire telepíthetnék google remote-ot, már nem kell semmire. Teamview dettó. Ha létezik is win10 alatt x-window kliens, amivel linuxhoz csatlakozhatok, a linux-oldali beállításhoz előbb grafikus környezet kell. Most nézem a tight vnc-t.
-
PociAti
őstag
A megoldáshoz vezető út megtalálásához / megértéséhez talán segítség lenne, ha mesélnél milyen grafikus alkalmazásokat szeretnél futtatni rajta. Tapasztalatom szerint a grafikus alkalmazások pont az a terület, ahol kevésbé erős a Linux, főleg a többi operációs rendszerhez képest.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Van egy vas, dedikált szerver hosting cégtől. Van rajta ubuntu 20.04 lts minimal install. SSH konzollal be tudok lépni távoli win10 gépről. Grafikus alkalmazásokat szeretnék rajta futtatni a távoli win10-ről.
Célszerűen valamilyen X kellene, és grafikus kliens win10 alá a konzol helyett. Ha több lehetőség is van, bármelyik megfelel. Személyes felhasználásra lesz, nincsen szükségem katonai szintű biztonságra, vagy olyasmire. A kényelem +1 pont. Célirányos blog linkekenek örülnék, sorrendileg mi mindent, és hogyan.
Minden tippet köszönök.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple Cinema HD Display 23" eladó
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest