- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
daninet
veterán
Gyorsan elkiabáltam, valami gyík van az audioval vmware alatt. ha dolgozik a proci recseg ropog kihagy. Teamsen beszélek kollégákkal és mondják hogy kihagy a hangom miközben forgatom a modellt. Vágólap nem visz át csak szöveget.
Kb 2 hónapja vagyok linux alapon a fő PC-men és általában ez a tapasztalatom. Az OS tényleg nagyon jó. Minden szuper, mindent beállítok, mindenre van megoldás. Jó a DE, teljesen testreszabtam. De aztán el kell kezdeni alkalmazásokat használni és szó szerint mindennek van valami nyűgje. Nem csak FOSS szoftverekről beszélek, hanem olyan dolgokról is amikért fizetek, pl Anydesk, Spotify vagy esetleg vmware-ért is fizetnék ha jó lenne.
Nem adom még fel ennyivelKVM alatt "csak" a video gyorsítással volt gond, majd ráfekszek hogy megoldjam, lehet azt az utat kell kitaposnom.
Mindenesetre repoltoltam a hibákat vmware-nek.
-
-
daninet
veterán
ha bepipálod a 3d gyorsítást virtio driverrel akkor ez a hibaüzi:
windows alá jelenleg nincs opengl támogatás (kvm-el).
Szóval marad a vmware. De nem gond, évek óta vmware-t használok. Mikor windowsos voltam akkor is virtualizáltam egy windowst (intune és céges group policy miatt) vmware-el semmi gond nem volt vele.
A linuxos konzoljuk nem a legjobb, de ez a legjobb a lehetőségek közül, megleszek vele.
Az egyetlen gond a licensz, mert munkára használom. Ha jól működik megveszem majd (bár elvárnám, hogy minimum funciókat belerakjonak pl a toolbar elrejtése) -
válasz
daninet #41795 üzenetére
Ez nagyon furcsa, mert nekem Linuxon fut eddig minden Win10-em, és mind a kettőn be van nyomva a 3D, és sima mint a babapopsi. (Mondjuk ilyen komolyabb cuccokkal nem tudom nézni, de be lehet kattintani, és amikor nem vár a háttértárra, akkor gyors. Virtuális WinXP-n vannak 3D használó játékaim, de oda ez a HW is overkill, ami alatta van. Viszont azt írtad, az ablakok is szaggatnak - "Ha mozgatom az ablakokat az is darabos. " - na ez nincs. És te erősebb hardveren futtatod... nem értem, hogy ha ennyire nincs 3D gyorsítás Windows virtuálgépekhez, akkor itt miért nem szaggat
Tehát nálad is lehetne akadásmentes... )
Ma telepítettem egyet egy T470-re, kapott 2 szálat (2 vCPU), 6GB RAM-ot, akadásmentesen mozog. Szerdán leszek bent, akkor meg tudom nézni, hogy be van-e nyomva a 3D, de tippre be. -
daninet
veterán
Nem támogatott windows alatt, a virtio driver 3d gyorsítással egyelőre csak linux guest-eket támogat.
Alapvetően a QXL nem rossz de bármi 3d-t használ oda kevés lehet.
Ahogy látom az egyetlen alternatívája a gpu passthrough-nak a vmware (jelenleg). Van rendes openGL benne, ez miatt gyorsabb, a QXL-ben virtualizált opengl van mesa driverrel -
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #41790 üzenetére
Ryzen 7 2700x , van AMD-V virtualizáció és be van kapcsolva. VMware sem indul el nélküle.
Csinálok egy összehasonlító videót nemsoká a 3 opcióról, most fut a windows mindháromban a programjaimmal. -
válasz
tordaitibi #41790 üzenetére
És bingó, valamiért sok gépen default disabled a VT-d, VT-x.
A Vmware player egyik jó tulajdonsága amúgy, hogy ezek nélkül is elműködik -
-
válasz
daninet #41788 üzenetére
Pl. az egyik
<domain type="kvm">
<name>win10</name>
<uuid>41d3a46e-224d-42fd-9aa8-165e5983c421</uuid>
<memory unit="KiB">4194304</memory>
<currentMemory unit="KiB">4194304</currentMemory>
<vcpu placement="static">2</vcpu>
<os>
<type arch="x86_64" machine="pc-i440fx-bionic">hvm</type>
<bootmenu enable="yes"/>
</os>
<features>
<acpi/>
<apic/>
<hyperv mode="custom">
<relaxed state="on"/>
<vapic state="on"/>
<spinlocks state="on" retries="8191"/>
</hyperv>
<vmport state="off"/>
</features>
<cpu mode="custom" match="exact" check="partial">
<model fallback="allow">IvyBridge-IBRS</model>
</cpu>
<clock offset="localtime">
<timer name="rtc" tickpolicy="catchup"/>
<timer name="pit" tickpolicy="delay"/>
<timer name="hpet" present="no"/>
<timer name="hypervclock" present="yes"/>
</clock>
<on_poweroff>destroy</on_poweroff>
<on_reboot>restart</on_reboot>
<on_crash>destroy</on_crash>
<pm>
<suspend-to-mem enabled="no"/>
<suspend-to-disk enabled="no"/>
</pm>
<devices>
<emulator>/usr/bin/kvm-spice</emulator>
<disk type="file" device="cdrom">
<driver name="qemu" type="raw"/>
<target dev="hdb" bus="ide"/>
<readonly/>
<address type="drive" controller="0" bus="0" target="0" unit="1"/>
</disk>
<disk type="file" device="disk">
<driver name="qemu" type="qcow2"/>
<source file="/media/colt/store/Windows10VM/generic.qcow2"/>
<target dev="hdc" bus="ide"/>
<address type="drive" controller="0" bus="1" target="0" unit="0"/>
</disk>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-ehci1">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x7"/>
</controller>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-uhci1">
<master startport="0"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x0" multifunction="on"/>
</controller>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-uhci2">
<master startport="2"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x1"/>
</controller>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-uhci3">
<master startport="4"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x2"/>
</controller>
<controller type="pci" index="0" model="pci-root"/>
<controller type="ide" index="0">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x1"/>
</controller>
<controller type="virtio-serial" index="0">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x06" function="0x0"/>
</controller>
<controller type="sata" index="0">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x08" function="0x0"/>
</controller>
<interface type="network">
<mac address="52:54:00:e4:78:8d"/>
<source network="default"/>
<model type="rtl8139"/>
<boot order="2"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x03" function="0x0"/>
</interface>
<serial type="pty">
<target type="isa-serial" port="0">
<model name="isa-serial"/>
</target>
</serial>
<console type="pty">
<target type="serial" port="0"/>
</console>
<channel type="spicevmc">
<target type="virtio" name="com.redhat.spice.0"/>
<address type="virtio-serial" controller="0" bus="0" port="1"/>
</channel>
<input type="tablet" bus="usb">
<address type="usb" bus="0" port="1"/>
</input>
<input type="mouse" bus="ps2"/>
<input type="keyboard" bus="ps2"/>
<graphics type="spice" autoport="yes">
<listen type="address"/>
<image compression="off"/>
</graphics>
<sound model="ich6">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x04" function="0x0"/>
</sound>
<audio id="1" type="spice"/>
<video>
<model type="qxl" ram="65536" vram="65536" vgamem="16384" heads="1" primary="yes"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x0"/>
</video>
<redirdev bus="usb" type="spicevmc">
<address type="usb" bus="0" port="2"/>
</redirdev>
<redirdev bus="usb" type="spicevmc">
<address type="usb" bus="0" port="3"/>
</redirdev>
<memballoon model="virtio">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x07" function="0x0"/>
</memballoon>
</devices>
</domain>
-
-
daninet
veterán
Felraktam win10-et kvm-ben de nagyon gyatra a teljesítmény. Ha mozgatom az ablakokat az is darabos. Ahogy olvastam a virtio driverek 3d gyorsítást csak linux guest rendszerekhez adnak, windows esetén nem. A gpu passthrough-ba csak beleolvastam de elég nagy falatnak tűnt felét nem értettem. Ráadásul a gépemben nincs IGP, nem tudom, hogy egy kártyával működik-e?
Marad a VMware egyelőre, az mindenféle mókolás nélkül adott 3d gyorsítást. Igaz nem lehet rajta játszani de a tervezőszoftverek amiket használok simán mennek.
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
arra van ötletetek a thumbnail készítés miért lassú? Például csinálok egy screenshot-ot, fel akarom ide tölteni és nincs thumbnail a képhez. Kb fél óra mulva már lesz hozzá, mint a többinél is látszik.
-
-
válasz
tordaitibi #41775 üzenetére
A szinoníma szótárban és az idegen szavak szótárában egyértelműen a "mazochista" a leginkább passzoló a tevékenységedre
Azért ez abban az esetben fedné teljesen a valóságot, ha Windowst is használnék...de azt anno kb egy hónap alatt töröltem az életemből.
Esetedben áll a 100% mazochista jelző!
De a blog írást semmi nem szárnyalja túl, ott szinte azonnal megvan a visszacsatolás, röpke órák alatt jön az 50-100 negatív komment
Ne is mondd, a blogjaid határozottan hiánypótlóak voltak! Nekem nagyon bejöttek! Nem írsz mostanában újat, csak összegyűlt már annyi tapasztalás...
-
válasz
ubyegon2 #41774 üzenetére
A szinoníma szótárban és az idegen szavak szótárában egyértelműen a "mazochista" a leginkább passzoló a tevékenységedre
Bár... többször elkövettem már én is ilyesmit és titkon élveztem. Hm.De a blog írást semmi nem szárnyalja túl, ott szinte azonnal megvan a visszacsatolás, röpke órák alatt jön az 50-100 negatív komment
Pláne ha darázsfészekbe nyúlok, legpregnánsabb a Lunux vs. Windows tartalmú cikkek.
Ott az a jó hogy mindkét tábor a negatív kritikákat domborítja ki. -
-
Fene a gusztusod, hogy nem mindegy, min ölöd meg
De nem konzolból öltem meg, abból hoztam vissza!
Anno Debian 7, 8 eszméletlen stabil volt, alig lehetett kinyírni, örültem, hogy végre sikerült....legújabb Cinnamon raktam fel, azt nagyon nem szerette.
Az a baj, hogy valós helyzet sosem az, mint amit otthon sikerül csinálnod...
Nyilván, de én csak itthoni rendszernek használtam Win helyett. A szerver dolgok ma is kínaiak nekem.
-
válasz
ubyegon2 #41770 üzenetére
"a két év próbálkozás után megölt Debian 8-amat konzolból,"
Fene a gusztusod, hogy nem mindegy, min ölöd megAz a baj, hogy valós helyzet sosem az, mint amit otthon sikerül csinálnod...
...belenyomsz véletlenül egy space-t a rm -rf /opt/izé/szoftver parancsba, és a /opt kuka... Éles backup szerveren...
...a backup szoftver is a /opt-ban volt...(A párjáról, mert ugye nem 1 volt, visszamásoltam a /opt-ot, ugyanaz volt benne
)
-
Tanulni abból is lehet, hogy nem az éles géped vered szét
De én épp a valós helyzetben előforduló problémák megoldását akartam megtanulni!
Pont ennek köszönhetően tudtam visszahozni a két év próbálkozás után megölt Debian 8-amat konzolból, akkor nem volt semmilyen másik gép még mobilon sem volt netem. Csak ültem a gép előtt és szépen jöttek elő a konzolos parancsok...
Ma már tuti nem sikerülne, mert csak használom a rendszert.
Dualbootos gépem nekem is volt, de egy idő után rájön az ember, hogy jobb azt elkerülni.
Ha a dual egyik része a Wint jelenti, akkor egyetértek!
-
-
Jobb erre virtuális gép. Kevesebb szívás.
Sose használtam még virtualt, talán épp azért, amit írsz! Anno pont abból tanultam, amit tanultam, hogy élőben raktam fel mindent és ha szívás volt, azt szépen utánaolvasva, próbálgatva megoldottam. Mondjuk én valóban nulla ismeretekkel kezdtem neki a Linuxnak, ahogy azelőtt a Windowsnak is. Valahogy meg el kellett sajátítani az alapokat.
Vagy ha fizikai, akkor tartani egy olyat, ami nem baj, ha megborul.
Megborul...na bumm, a megírt pendrive nem csak egyszer használatos!
Plusz a már meglévő disztrók is ott voltak!
A mostaniakban meg a security+a kikapcsolás nehézségei érdekesek
Ja, az új Dell Latitude 7400 2in1 Win11-gyel voltak is valami gubancok, mikor felrakta magát és rebootoltam először! Csak az érintőképernyő miatt hagytam életben a W11-et a notin...
-
válasz
ubyegon2 #41765 üzenetére
"Egy OS...
Mostani 2TB-os SSD-re néha azért kíváncsiságból felrakok néhány disztrót, mint anno, bár már nem hopperkedem."
Jobb erre virtuális gép. Kevesebb szívás.
Vagy ha fizikai, akkor tartani egy olyat, ami nem baj, ha megborul. (Nekem ez a T400, virtuálisok külön SFF asztalin, virt-managerrel szépen lehet kezelni.)"a közel 10 éves eszközökön még elég sajátos UEFI megoldások voltak, "
A mostaniakban meg a security+a kikapcsolás nehézségei érdekesek@sonar : "Ha secure boot be volt kapcsolva akkor bizonyos vbox drivereket "
Na ilyet még nem szívtam. Mondjuk Linuxra Quemu/KVM vált be nekem legjobban. -
Amúgy otthonra, egy OS-sel mindegy is.
Egy OS...
Mostani 2TB-os SSD-re néha azért kíváncsiságból felrakok néhány disztrót, mint anno, bár már nem hopperkedem.
De különben a fene tudja, egy OS-es UEFI telepítésekkel sosem volt bajom, Secureboot is kezelve van, stb.
Lehet nekem se lenne, ha nem a HO Elitebook-on próbálom először az EFI installt, a közel 10 éves eszközökön még elég sajátos UEFI megoldások voltak, talán emiatt sem tudtam megkedvelmi ezt a szörnyeteget.
Pár hónapja egy Dell Latitude-on egész szerencsésen megoldottam az EFI-s telepítéstm Wint is meg kellett hagynom...nem volt nagy ügy, de nyilván itt a topikokban kaptam segítséget.
(#41763) tordaitibi
Sajnos Ubyt ezen a vonalon elvesztettük.. egy zseniális elme aki számtalanszor megmutatta, mit tud, ez a brilliáns géniusz sajnos nem akarja megtanulni az amúgy faék UEFI-t
Atyaég, teljesen belepirulok, enyhe túlzásokba estél, de köszönöm, jól esik.
Valóban leragadtam lassan a múlt évezredben...de ha eljön az az idő, mikor már tényleg csak EFI-t enged a gép...szerencsére az még pár év, még ez a jóval gyengébb HP Elitebook 8570p is fut jó ideig, ha kampeca lesz, akkor meg kénytelen leszek billentyűzetet cserélni a Dell Precision M4700-on...
-
válasz
tordaitibi #41763 üzenetére
Azé' faéknek nem nevezném, de ha már van...
@sonar : Virtualbox...? Vrtualboxban secure boot?
Mondjuk VM esetén nem sok teteje van szerintem, esetleg ha net felől elérhető. -
Én is ezerszer inkáb uefi párti vagyok mint mbr.
Sajnos Ubyt ezen a vonalon elvesztettük.. egy zseniális elme aki számtalanszor megmutatta, mit tud, ez a brilliáns géniusz sajnos nem akarja megtanulni az amúgy faék UEFI-t
Minden telepített OS létrehoz egy bejegyzést, ha van 10 OS akkor lesz 10.
Ezeket, ha nincs elsődleges indító, pl. Linux Grub, akkor a boot során kilistázza és így választható mit indítunk.
Nálam 3 van + a Boot az meghívja magát az uefi firmwaret. De ha nem tud elindítani semmit, amúgy is ezt dobja be.
Ebben ugyanúgy, ugyanolyan parancsokkal lehet lépkedni mint egy Linuxos mappaszerkezetbe. Ha megvan az elindítandó bejegyzés, grubx64.efi, bootmgfw.efi, enterre indul a kiválasztott OS.
Azaz ha a UEFI valamiért nem találja egyik indítórekordot sem, el lehet startoltatni bármelyiket kis gépészkedéssel, helyi lemezekről, pendrájvról, külső usb lemezről stb.
Maga az EFI partíció tokkal-vonóval másolható, visszaállítható, archiválható. Linuxoknál ha benne van a grub.cfg, az szerkeszthető, UUID alapján bármi indítható stb.search.fs_uuid 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 root hd2,gpt2
set prefix=($root)'/boot/grub'
configfile $prefix/grub.cfg
Ezt átírom ha Timeshifttel klónozok és máris röffen a rendszer.
szerintem nagyon praktikus találmány. A MBR indításhoz képest pár fényévvel jobb.
Ennyire bonyolult -
-
Os-Prober valamiért tényleg nincs Ubuntun, és akkor származékain sem
Persze, Debian kezdte előző verzió óta, de nyilván felraktam Mint-re is az os-probert, le is futott és csak a Debianokat meg az Ubuntu alapúakat tallózza be! Mondjuk a Manjaro és egyéb rolling initramfs átíródása intel-re eléggé megzavarhatja a grub-update lefutását...[link]
UEFI bootidő régen is érdekes volt a notebookon...[link]
Amúgy mi a káosz az EFI-n?
Amblock az egész egy kaosz!
Amúgy nem tudom, mert valahogy megoldottam az új desktopon is, de be vagyok oltva ellene, így nem is emlékszem soha a következő UEFI-zésnél, mik a lépések.
Szerintem piszok vén vagyok már, emiatt ragaszkodom állandóan a Legacy-hoz.
-
-
válasz
tordaitibi #41752 üzenetére
/dev/nvme0n1p1
Erre a sorra gondolsz? Szerintem itt semmit nem kavar be, NVMe esetén így osztja ki a megnevezéseket a rendszer.
sda1
nvme0n1p1a1=meghajtó+partició
n1p1=meghajtó+particióA téma többi része az nekem egyrészt óriási kaosz meg UEFI+Win...
Ami mostanában nekem is feltűnt, az a GRUB meg az os-prober érdekes viselkedése, Debianon egyből ment minden, ahogy engefélyeztem az os-prober lefutását, a Mint viszont így sem tallózza be csak az apt disztrókat, Manjaro és rolling társait nem.
Érdekesség, hogy nemrég összerakott desktopon az NVMe SSD-n az UEFI-s disztró bootideje a nyamvadt EFI miatt jó hosszú, beraktam a Sata SSD-t, arról 5 sec alatt bootol a rajta lévő Mint. No meg ugye, amit sokan nem értenek, ugyanolyan gyors a rendszer Sata SSD-ről, mint NVMe SSD-ről. De ezt a Flash SSD topikban már elég sokszor érintettük...az NVMe 6-10-szeres sebessége az szekvenciális, sustained írásnál jön elő, nem rendszer és programok futtatásánál.
Amúgy super a gép, be is raktam a dobozába és használom a jóöreg Sata SSD-s HP 8570p-t.
(mondjuk ez a Sata SSD jóval többe került, mint két 1terás NVMe Samsung 980, de túl is éli azokat 5*)
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #41755 üzenetére
Az SSD végén van 1 tele partíció, azon kívül kiürítettem, és az üres helyre telepítettem úgy, hogy magától csinált meg minden partíciót ahogy akart. Az 50MB EFI-t is, ami nem tudom miért, de az intézőben benne van.
-
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41753 üzenetére
Próbáld meg ezt Boot-Repair Disk
Ez ugyanaz mint amit korábban linkeltem csak ez Live Iso. Szerintem a Ventoyról is elindul. Az egyik USB drive-on megtaláltam felcímkézve, ami nálam azt jelenti, hogy hasznos valami. Lehet, hogy ez csinálta azt a EFI boot bejegyzést amit utana ki tudtam választani a Win indításához. -
-
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41753 üzenetére
Úgy rémlik, hogy nekem is ez volt, hogy a grub nem indította, de az UEFI bootmenüből el tudtam indítani. Ha a Win kiírja a boot javítás hibát az azt jelenti, hogy a win bootmanager megkapja szálat a grubtól, csak ő nem találja a telepített windowst. Mert pl. felcserélődtek a meghajtók a telepítéskorihoz képest. Az a baj, hogy már nem emlékszem mit buheráltam. Ha belépsz az UEFI bootmenube ott kell lennie a bootsorrendeknél egy bejegyzésnek a talált indítható bejegyzések listájával. És ott ha nem jó van kiválasztva akkor csinálja ezt. Azt hiszem. Pár hónapja volt. Nekem volt alul egy olyan menüpont, hogy kézzel kiválaszthattam melyikbe akarok belépni (ez nem az F12-re feljövő miről akarok bootolni, hanem az UEFI Boot fülön van). És ott ha az egyiket választottam akkor bejött a Win és azt kell fixre beállítani utána.
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #41752 üzenetére
Eddig is jó volt. Amióta először bejött fogalmam sincs miért ez a repairos kép, azóta jön be az folyton. Örülök, hogy sikerült valahogy elkerülnöm, de sajnos akkor eltűnni nem tűnt. Meg csodás volt így telepíteni, hatvanszor újraindult, F11-ezni mindig. De legalább úgy jó.
-
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #41745 üzenetére
menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/nvme0n1p1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-143F-0D50' {
insmod part_gpt
insmod fat
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 143F-0D50
chainloader /efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
-
válasz
kpityu2 #41740 üzenetére
Ha buherálsz, akkor kellhet GRUB. Ha nem, akkor meg ha kell, ott a Google. Nem kell attól félni... Én se tudok sok dolgot fejből, ha valami kell, kikeresem.
"Aztán véletlenül elírsz egy karaktert és lehet vészterminálból farigcsálni az fstabot"
A UNIX alapvetően egy "ezt akartad, hát nesze" OS.
Amúgy ha a fstab megfelelőjét elrontod bármi alatt, az se fog felbootolni -
kpityu2
őstag
Nekem így néz ki a grub.
EFI: sda1
Lubuntu 23.04 LXQt: sda2
Windows 11: sda3
a win rendszertöltöje az EFI/Microsoft mappában van a jobboldali ablak szerint.
Nincs secure boot de a TPM aktív.
Ezt azt hiszen a Boot Repair csinálta mert nekem se akar elsőre működni. Bár halványan rémlik, hogy a Win telepítése után az UEFI Firmware Settings-nél (UEFI bootmenü indulásnál) a bootbeállításoknál át kellett állítanom az egyik boot célmappát, lehet, hogy ott állítottam be a Win bootmenedzsert indításra. -
-
válasz
kpityu2 #41740 üzenetére
Nem kell megtanulni.
Leírod a mia gond, ha tudunk segítünk, kopi-paste és mentés, ennyi.
Én is guibuzi vagyok de a customizer nem gyerebe. Régi, ha jól tudom nem nagyon fejlesztik, nem naprakész és kismillió fórumbejegyzés szól arről hogy amit elbaltázott, hogyan lehet helyrehozni. -
-
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41742 üzenetére
Valószínűleg nem a jó bejegyzést indítja. Ha jól emlékszem be kellett állítani, hogy a Win bootmenedzserét indítsa, ne a Win rendszerpartíciót. Nézd meg, hogy nincs-e másik bejegyzés az os-prober listában. Esetleg megpróbálatod ezt a progit: Boot-Repair
-
gyulank
addikt
Igen, egyszer több mint egy fél éve valahol megtaláltam ezt, és szerintem így volt, de már elfelejtettem. De most megtalálta. Mindenesetre ki kellett kapcsolnom a secure bootot, különben ugyanúgy visszaugrik az uefis boot menübe. És ha nem rufussal csináltam volna a telepítőt, valószínűleg nem tudtam volna telepíteni a 11-et közvetlenül.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #41738 üzenetére
Nem szeretek olyasmit megtanulni amire a büdös életbe nem lesz szükségem. És a grub paramétereinek többsége ilyen. Azért találták ki a grafikus felületet, hogy az ember kényelmesen átlássa a lehetséges opciókat, választhasson közülük majd elfelejthesse a legközelebbi alkalomig.
Az fstab buheráláshoz is a guglit kell turkálni ha mondjuk nem alapértelmezett paraméterekkel akarsz felcsatolni valamit. Mondjuk hálózati megosztáshoz. Aztán véletlenül elírsz egy karaktert és lehet vészterminálból farigcsálni az fstabot mert nem indul a rendszer.
-
válasz
gyulank #41731 üzenetére
Mostanában az az alapértelmezett, hogy szivatják a dualboot-os rendszert használókat.
Linux alatt nyitsz egy terminált, és beírod az alábbi parancsot:
sudo nano /etc/default/grub
Megkeresed aGRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
sort. Ha van elötte # jel, azt kitörlöd, ha =true a vége, átírod =false -ra.
Ezután
sudo update-grub
és már meg is találja a többi op.rendszert, amit fel is vesz a boot menübe. -
válasz
kpityu2 #41737 üzenetére
Dehogynincs,
úgy hívják szövegszerkesztő emelt joggal
Csak tudni kell mit hol írjon át a felhasználó.
Én nagyon terminál ellenes vagyok de a a grub annyira logikusan felépített (még az fstab is ilyen) hogy én mint láma ezeket csípőből írkálom át, a Customizert 1x próbáltam használni de akkora katyvaszt csinált hogy soha többet. -
-
-
-
daninet
veterán
válasz
daninet #41724 üzenetére
az elsőt megoldottam, átneveztem ezt a fájlt
/usr/share/gnome-shell/extensions/ubuntu-appindicators@ubuntu.com/appIndicator.js.bakÚj kérdés:
VMware-t használok win10 virtualizálásához mert munkámhoz kell 1-2 program ami windows only.
A VMware player linux verziója kb mindenben rosszabb mint a windows player. Kikapcsolhatatlan menüsávok vannak amik összenyomják a munkaterületet, illetve ha alvóba megy a gépem a virtuális gép összeomlik és újra kell indítanom. Így lényegében minden ebédszünethez le kell állítanom a virtuális gépet amit nem fogok.
Régebben virtualbox-ot használtam de nem volt rendes grafikus hardveres gyorsítás meg volt valami memória limit.Melyik virtualizációs szoftver ami:
modern minimál UI
rendes hardware passthrough (videokártya, webkamera stb)
alvóba tudom vele rakni a gépet -
gyulank
addikt
Kikapcsoltam a secure bootot, és telepítettem egy w10-et, de update-grubra ez jön ki.
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.3.0-7-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.3.0-7-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.2.0-21-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.2.0-21-generic
Found memtest86+ 64bit EFI image: /memtest86+x64.efi
Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done
És se grub-customizer, se boot-repair. Legalábbis mostanában ezeket sem egyszerű telepíteni, de majd megpróbálom. -
-
gyulank
addikt
WoeUSB-t szeretném telepíteni, de sehogy sem megy. Letöltöttem fájlban is, annál ez van: ./woeusb
ERROR: WoeUSB requires wimlib-imagex command in the executable search path, but it is not found. -
válasz
gyulank #41725 üzenetére
Akkor inkább az lesz a baj, hogy random mászkál a hangerő, és azért torzít...?
"Nem poénból kapcsoltam be a secure bootot, W11-hez kell. "
Azt írtad, nincs WindowsodDe ja, akkor kell. Viszont a Linux telepítők is bootolnak Secure bootal, normál telepítőként biztos. Ventoy-al még nem próbáltam.
@kpityu2 : Ja, ez elég macera
De pl. brand gépekben azért szokott minden működni, eből kifolyólag üzleti laptopokkal is.
-
gyulank
addikt
válasz
kpityu2 #41721 üzenetére
Ezeket szerinted hogy lehet még máshogy csinálni? Hogy csináltam szerinted, ha nem így? Itt a másik, de fájlkezelőből is működik és úgy egyszerűbb.
-
gyulank
addikt
Nem poénból kapcsoltam be a secure bootot, W11-hez kell. Kivéve, azt hiszem, ha rufusban csinálom, ott tán ki lehet jelölni, hogy ne kelljen.
Volt, hogy úgy felment a hang Windowson Firefoxban, hogy az egész csak recsegés volt és rettenetesen hangos, de ezt csinálta az NI Komplete Audio 2-vel is. De induláskori recsegés nem rémlik. -
daninet
veterán
Sziasztok
hogy tudom eltávolítani innen a futó programok ikonját? Anydesk különösen bugos és a sarokban bárhova kattintok azt hozza elő
Se a flameshot se az anydesk nem kell oda nekem, lent ki van tűzve a dokkonkérdés kettő:
Az megoldható valamivel, hogy ha a dokkon rákattintok egy aktív ablak ikonjára akkor minimalizálja? ugyanugy mint ahogy windowsban. -
válasz
kpityu2 #41722 üzenetére
"alap hardverkezelés"
Egyféle van, a HW (praktikusan az adott IC) dokumentációjában meg szokott lenni, mi hogy működik. Már ha jó a doksi. Inkább olyan gond lehet, hogy egy-egy gyártó alaplapján valami másképp van, vagy a chip gyártója változtat valamit, és ahhoz kéne a modult igazítani, de a fejlesztőhöz nem jutott el, hogy azzal a cuccal éppen valami para van.
És elég sok gyártó ad ki hivatalos drivert is Linuxra... Szóval jól kéne mennie. Nálam ilyesmi nagyon ritkán fordul elő. (A Realtek cuccai meg azért sehol nem a minőségükről híresek, semmilyen téren...)
És akkor ha egy hang- vagy LAN- vagy egyéb IC köré hardvert fejlesztesz, és ugyanabból a dokumentációból kellene dolgozni, akkor is szoktak érdekes dolgok lenni. -
válasz
gyulank #41709 üzenetére
"Nem látjátok, de írtam, hogy a sima ubuntum van, "
Ebből nem látszik, hogy mi van a hangkimenetbe dugvaNéha az is érdekes.
" Amúgy, a firefox csinálja egy ideje, hogy ha megállítom, vagy újratöltöm, más hangerőn folytatja, "
Nem recseg induláskor?
Erre viszont volt egy bug, az Intel-HDA energiagazdálkodásával.Amúgy a secue bootot érdemes otthon kikapcsolni, meg úgy általában, ha a BIOS-t túrod, érdemes tudni, hogy mi micsoda
(Windowshoz is, mindenhez is.)
-
gyulank
addikt
válasz
kpityu2 #41718 üzenetére
1. Dehogynem, vagy 10 éve biztos lehet sima fájlmásolással, plusz, ha látnád is a leírásokat amiket szerinted nekem kéne néznem, akkor is tudnád.
2. Megcsináltam, és leírtam az eredményt válasszal órákkal ezelőtt, és utána próbáltam másolással, és írtam, hogy úgy IS ez volt.
3. Még mindig nincs Windowsom, úgyhogy továbbra sem érek semmit a saját eszközével.
4. Csak ntfs-en lehet, mert fat32-re nem fér, exfat-al meg nincs uefi a bútmenüben. De ntfs-el is csak annyit csinál amit írtam. Visszaugrik a bútmenübe és jövök vissza ubuntuba. -
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41717 üzenetére
A Ventoy alapvetően a Live ISO-k futtatására van, lehet, hogy elindul de ki tudja, hogy a Win telepítőnek milyen háklijai vannak. Soha nem próbáltam onnan telepíteni. Nem tudom miket másolgattál, de sima fájmásolással nem tudsz boot USB telepítőt csinálni. Telepítsd fel a balenaEtchert, tegyél be egy megfelelő méretű USB meghajtót és a telepítő ISO-t írasd ki a meghajtóra a balenaval. De ne kelljen már itt leírni, amikor a net tele van leírással, hogy hogyan kell Win USB telepítőt csinálni. Még az MS-nek is van rá saját toolja.
-
kpityu2
őstag
-
kpityu2
őstag
válasz
gyulank #41709 üzenetére
Mivel a hardvergyártók elég mostohán bánnak a linuxszal (többek között azért mert nincs idegük/energiájuk küszködni a pár havonta változó kernelllel) sajnos az ilyesmivel együtt kell élni. Ráadással ott a kavarás is, hogy a rendszer Alsa vagy PulseAudio hangkezelőt használ. Vagy mindkettőt egyszerre.
Ui. Emlékeim szerint a Win11 iso-t simán kiírtam Rufus-al pendrive-ra.
-
gyulank
addikt
De vannak még bajok. Ez lehet attól, hogy ventoyyal próbáltam telepíteni? Tudtok valami egyszerű, és jó indító pendrive csinálót a Windows telepítőhöz?
-
gyulank
addikt
Nem látjátok, de írtam, hogy a sima ubuntum van, azt azzal a szándékkal írtam válaszként a parancsikonra, hogy tudjátok, hogy olyan amilyen eredetileg a gnome, szóval van ott egy hangerőcsúszka a gombok közt. Analóg kimeneten van hifi, és csak egy csúszka volt terminálban is, ami együtt változott a fentivel. Amúgy, a firefox csinálja egy ideje, hogy ha megállítom, vagy újratöltöm, más hangerőn folytatja, ezt csinálja Windowson is, de azon mégsem torzít soha, itt viszont később, a beszélgetésünk után egy firefox restart után nem torzított.
-
-
-
-
gyulank
addikt
Együtt mozog a fenti hangszórós menüvel. 60%-on is torzít, ha valaki felemeli a hangját. És biztos, hogy a linuy miatt, mert régebben is ez volt linuxon, mikor valamiért azt használtam, közvetlenül Win után, most is közvetlenül win után tapasztalom, tudom, hogy winen nem lenne ilyen. Úgy emlékszem, hogy még régebben, mikor amúgy jó volt évekkel ezelőtt, és egy lejátszóban változtattam a hangvezérlőt vagy mit, és akkor is volt amin ilyesmit csinált. A pulse vagy mi se volt az igazi.
-
-
gyulank
addikt
A hanggal lehet valamit csinálni? Túl van vezérelve akkor is, ha leveszem. Vagyis torzít. Firefoxban néznék videót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged