- iPhone topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PociAti
őstag
válasz
PociAti #42846 üzenetére
További fejlemény egy másik számítógépemen, melyen Xubuntu 22.04-ről kellett volna frissíteni. Hátha valakinek tanulságos lesz.
Ennél sem akart elindulni a disztró frissítés,.
sudo do-release-upgrade -d
Új Ubuntu kiadás keresése
Telepítse a kiadásához elérhető összes frissítést a rendszerfrissítés előtt.
Viszont frissítést követően az alábbi csomag az istenért sem akart lefrissülni.
sudo apt upgrade -y
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
*linux-generic-hwe-22.04 linux-headers-generic-hwe-22.04 linux-image-generic-hwe-22.04*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 3 nem frissített.
Aztán eszembe jutott, korábban is volt amikor a Synaptic normális magyarázatot adott a hibára, vagy pedig erőből megoldotta. Most is ez utóbbi történt, lefrissítette és onnantól tisztán lezajlott a release upgrade is.
-
válasz
PociAti #42846 üzenetére
Bocsi ezt benéztem, valamiét Kubuntu járt az eszembe....
Mi történik ha az új kiadást felveszed a forrás listába?
/etc/apt/sources.list.d/ubuntu.sources
Types: deb deb-src URIs: http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ Suites: noble noble-updates noble-backports noble-proposed Components: main restricted universe multiverse Signed-By: /usr/share/keyrings/ubuntu-archive-keyring.gpg Types: deb deb-src URIs: http://security.ubuntu.com/ubuntu/ Suites: noble-security Components: main restricted universe multiverse Signed-By: /usr/share/keyrings/ubuntu-archive-keyring.gpgEsetleg ez?
-
válasz
PociAti #42843 üzenetére
Első körben ments mindent ami fontos, akár egy lemezképet is hozz létre, hogy legyen hova visszavonulni, ha valami nem stimmel.
Itt azt írják, hogy szándékosan van blokkolva a frissítés, de a
do-release-upgrade -d opcióval kierőszakolhatod.A hivatalos oldalon pedig a
pkexec do-release-upgrade -m desktop -f DistUpgradeViewKDE
parancsot ajánlják. -
daninet
veterán
válasz
PociAti #42139 üzenetére
"Lunixon nem nagyon van játék, vagy csak tuxracer és társai futnak"
ilyet nem írtam sehol nem tudom ezt honnan vetted. Arról volt szó az eredeti kommentben, hogy kolléga piszkált miért "szenvedek" az Epic Launcher indításával amikor az egy windowsos program.
Tudok a protonról és a natív játékokról is, de egyik sem natív amit játszok, mind proton verziós, illetve sajnos nem futnak olyan jól mint windows alatt. De mindegy mert nem játszok túl sokat ez amolyan mellékes időtöltés, nem görcsölök rajta sokat. -
kpityu2
őstag
-
-
-
válasz
PociAti #41207 üzenetére
Köszönöm hogy ennyi karaktert pazaroltál rám, ezért cserébe én is ilyen módon válaszolnék.
Itt a PH-n(és más fórumokon is) pár topikba már ismernek és ismerik a már unalomig többször kihangsúlyozott eletszemléletemet a kéretlen, ezért engem irritáló, zavaró tényezők tekintetében.
Lasan 60 leszek és agyf@szt kapok, idegesít és lassan már mániákusan küzdök ezek ellen, még akkor is ha cserébe egy vagon kényelmi szolgáltatásról le kell mondanom.Hagyományos kereskedelmi televíziót kb. 10 éve nem nézek.
Winen, Linuxon a legerősebben beállított reklámblokkolót használom de ez sem ment meg a beágyazott célzott és ad-hoc hirdetésektől, pl. Fb. hírfolyamba lehetetlen kivédeni a kb. 3 személyes hír/1reklám, promó, cégajánlat stb.stb. arányt. Ezokból van nekem Fészen összesn 31 darab ismerőöüm, és arra használom a Fészt hogy bemegyek és máris az engem érdeklő 3 szakmai csoportra lépek át.
Netes videókat úgy nézek full reklám nélkül hogy kiküldöm a linket a helyi mediaplayeremre, így abszolút reklámmentes. Ne próbálja nekem senki megmagyarázni hogy egy 2órás Yutubozás közben nekem kötelező 30-40 bevágott reklámot megnéznem!!!! Ez szerintem vérlázító.
A telefonom a legnagyobb odafigyelést és beleölt munkát kívánó eszköz.
mivel pár dologról nem mondanék le okostelefon vonalon, irgalmatlan melót feccöltem bele.
Először is totál Google mentes a telefonom, nincs a saját Google fiókomhoz kötve, nincs rajta fiók.
Másodszor a gyári romot azonnal gyalultam és prerootolt custom romot használok. Amibe nincs letilthatatlanul beledrótozva amllió gyári bloatware.
Ezek mivel járnak? Nagyon-nagyon sok komromisszummal.
Nem lehet banki appokat használnom, semmilyet ezért ami másnak egy utalásnál 5 másodperc az nekem webes felületen 6 perc.
Elvész a kéttapicskolásos GooglePlay app telepítés. Ezt hidd el nem sokan vállalnák mert egy vacak bármilyen appot nagyon nehéz levadászni alternatív appstorból úgy hogy jól múködjön. Másodszor ma már szinte minen app követeli a Google keretrendszert, anélkül fel se települ vagy nem indul el.
Ezokból napokig tartott míg működő Vibert, FB, Lite appot, navigációt, mailklienst stb.stb. sikerült a telefonra varázsolni.
De még mindig jobb mint a Samu, Xiaomi meg a MIUI, azok orrba-szájba tolják a Guglin kívül asaját törölhetetlen kéretlen ajánlataikat.
Például az én Viberem reklámmentes, az asszony telefonján meg naponta basssz...a be a szakmunkások, kőművesek, ételkihordó cégek, stb.stb. reklámját.
Van olyan amit nem is lehet törölni se tiltani!! csak szundiztatni pár napig. Erre nem is találok szavakat.Amit leírtam, ennek a hozadéka?
Csak az említett beágyazott, kikerülhetetlen promót kell elszenvednem.
12 éve 2 darab mailcímet használok és a spam mappák hónapok óta üresek.
Végg tudok nézni bármilyen filmet 1 reklám nélkül (nekem ez hatalmas sikerélmény).
Kis lelki béke hogy ha teljesen nem is de legalább keresztbeteszek ezeknek a számomra mérhetetlenül undorító visszataszító reklám és egyéb hadjáratoknak.Ezekután ha ENGEM akarsz meggyőzni hogy a reklám és egyéb cégek igenis jól teszik a dolgukat és hajrá, így tovább akkor nagyon-nagyon rossz helyen kopogtatsz mert én ezeket zsigerből utálom és mindent megteszek ellenük.
Amúgy még a nagyok közül szerintem a Microsoft a legnormálisab, van fiókom, több gép hozzákötve, Onedrive, mailfiók és még pár dolog és békénhagynak, nem spamolnak, nem keresnek, nem ajánlgatnak semmit évtizede. Évi 2-3 levelet küldenek ha valami épp lejár és snitt.
Bocs a hosszúért.Nem ellened irányult.
Ha félreértettelek és úgy érzed túlreagáltam akkor elnézésedet kérem de gondolom lejött hogy én utálom és undorodok mindentől amibe reklám szó egyáltalán előfordul. -
-
-
-
-
-
growler
őstag
válasz
PociAti #40509 üzenetére
Ha csak az adott kiadás hivatalos tárolóiból telepített alkalmazásokkal
bővíted a rendszered, akkor a főverzió frissítés várhatóan sokkal
problémamentesebben fog lezajlani, mint egy olyan rendszer esetén
amikor-is a net-ről letöltött/telepített .deb csomagokkal, PPA felvételével
telepített alkalmazásokkal, vagy forgatott alkalmazásokkal is bővített
a rendszer. (Nálam, ez utóbbi eset áll fent - nem is próbálkozom főverzió
frissítéssel ... egyszer próbálkoztam - siralmas eredménnyel.) -
-
-
coco2
őstag
válasz
PociAti #39904 üzenetére
Azért nem írtam róla semmit, mert a lehető legkevesebb már elég. Vmplayer-ben win xp alatt 2d legacy stuff fog futni. A vmplayer miatt kell az X, és elindításhoz látnom kell, ergo grafikus desktopot kell tudnom látni.
Gondolkodtam a google remote-on, csak hát az a tyúk tojás problémája. Chrome telepítéshez is grafikus környezet kell, és csak ssh-m van. Mire telepíthetnék google remote-ot, már nem kell semmire. Teamview dettó. Ha létezik is win10 alatt x-window kliens, amivel linuxhoz csatlakozhatok, a linux-oldali beállításhoz előbb grafikus környezet kell. Most nézem a tight vnc-t.
-
mezis
félisten
válasz
PociAti #39787 üzenetére
Rövid összefoglaló:
hw: Dell Wyse Z90D7 Thin Client, 240GB SSD (GPT)Windows10/64 (GPT) installálva, rendben működik.
Ubuntu (GPT) installáló PEN drive:
Monitor vezérlő: Nem jelenik meg a PEN drive-ról betöltött menü. Egér a monitor bal oldalán messze el tud kalandozni.
Ott van valahol a kezdő képernyő. Találomra nyomva tartott bal egérgombbal "fülön fogva" előcibálható.
(Talán két munkaasztalos üzemmód, de a Win + PgUp, Win +PgDown nem működik.)Ubuntu Linux installálásakor létrehoztam egy 500MB-os EFI System particiót is, ebbe kerül majd a grub, de ezt a telepítő nem tudja megtenni, majd a telepítés után ismét a telepítő PEN drive-ról Live üzemmódban egy Boot Repair Tool-al lehet megtenni:
"Get Ubuntu live USB/DVD stick and boot into the live desktop.
Connect to the Internet and then open your terminal.
Install Boot Repair Tool by entering these commands:
sudo add-apt-repository -y ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair
Boot repair tool will appear. Select the recommended option and follow all steps exactly as it says.
Your PC will be repaired and Nothing will be lost.
Remember, repair speed will vary according to your internet connection"
https://www.linuxandubuntu.com/home/ways-to-rescue-or-recover-grub-menu -
PociAti
őstag
válasz
PociAti #39456 üzenetére
Ezek szerint csak egy kis noszogatás kellett, mert az előző hiba helyreállítás után rendben elindult.
pa@pa:~$ sudo do-release-upgrade
Új Ubuntu kiadás keresése
Letöltés:1 Frissítőeszköz aláírása [819 B]
Letöltés:2 Frissítőeszköz [1.251 kB]
....
Biztosan el szeretné kezdeni a frissítést?
43 szoftvercsomagot a Canonical már nem támogat. A közösségtől
továbbra is kaphat támogatást.
43 csomag el lesz távolítva. 947 új csomag lesz telepítve. 2328
csomag lesz frissítve.
Összes letöltendő adatmennyiség: 2.815 M. A letöltés körülbelül 5
perc alatt fejeződik be ezen a kapcsolaton.
A frissítések telepítése órákat vehet igénybe. Ha a letöltés
befejeződött, a folyamat már nem állítható meg.
Folytatja? [i/N] Részletek [r] -
PociAti
őstag
válasz
PociAti #39454 üzenetére
Synapticban a Telepítve(frissíthető) résznél szerepel ez a libmysqlclient20.
Gyanúm szerint ez okozhatja a galibát.
Ha el szeretném távolítani, akkor az alábbi 4 dolgot rántaná magával:
- ligdal1i
- libopenscenegraph100v5
- libqt4-sql-mysql
- scribus-ng
Az utóbbi progit szinte napi szinten használom, de már nem ez a fő rendszerem, szóval most bevállalok egy törlést. MySQL-t szerettem volna életre kelteni pár hete, annak környezetében halt le pár dolog. -
válasz
PociAti #39336 üzenetére
Amilyen leoltás ment ott egyesek részéről, rossz volt olvasni.
Erre gondoltam, mikor írtam kollégának, hogy nem veszít semmit. Az egyébként egy dolog, hogy egy kezdőt leoltanak, de azt is a legnyomoroncabb rübunkó stílusban tették sokszor. Én fél évente kattintok rájuk, hogy változott-e valami.....totál kezdő koromban megállapítottam, hogy az az oldal az, ahol a kérdésedre szinte biztosan nulla segítséget kapsz, viszont jól leidiótáznak. Nem fogják fel, hogy szakszerűen az tud kérdezni, aki akár a választ is megkeresi a neten pillanatok alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Fujifilm X
- Milyen légkondit a lakásba?
- iPhone topik
- Autós topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Futás, futópályák
- Milyen notebookot vegyek?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest