- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- iPhone topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Formaster
addikt
-
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Formaster #40896 üzenetére
A ZFS és BTRFS azért jobbak egy sima EXT4-nél, mert block checksum van rajtuk, amit ellenőriznek olvasásnál, és ha RAID-be teszed őket, akkor automatikusan javítják a sérült adatot, ha van redundancia. Volt régebben ilyen városi legenda, hogy a hibás memória miatt ez az ellenőrző mechanizmus felülírhatja a jó adatot is hibással, mert a checksumja nem jön ki. [link] Úgy tűnik nem volt igaz. Viszont az ECC így is erősen ajánlott, ha fontos az adatod integritása. A többi RAID megoldásnál úgy tudom nincs ilyen checksum, és ott vagy vége a világnak, ha az egyik példány sérült az adatból és felhasználói beavatkozás kell, vagy simán felülírhatja a hibással a jót. Legalábbis olvastam erről is régebben. Van még azt hiszem olyan funkció ezekben, hogy tömöríteni lehet az adatot, aztán ott még jobban be tud kavarni a hibás memória. De már olyan 5 éve olvastam ezekről, amikor összeraktam itthonra a szerverem. Azóta sem használtam. Kiderült, hogy nincs időm erre, meg egyelőre megúsztam a hibás SSD-ket. El is adom a cuccot nem sokára, aztán maradok egy sima EXT4-nél meg sűrű backupnál.
-
válasz
inf3rno #40893 üzenetére
Persze, van ilyen, de általában az van, hogy ha hibás a RAM-od, akkor vagy csontra fagy a gép, vagy kernelpánikol. Ez még azoknál a szemét hibáknál is kijön, amikor Memtest-tel több körön át is jó a memória, csak mondjuk fél nap után dob egy-egy hibát
De az átlag az, hogy ha meghal egy bitnyi kondi valahol a DRAM-ban, akkor indítasz egy Memtest-et, és az első körben f0ssa a piros sorokat. -
-
-
válasz
Formaster #40884 üzenetére
Engem is érdekelne. A virtuálhostomban tükrözve van két lemez, és az írás elég ergya.
(@Inferno, nincs benne ECC RAM, maradhat ?
)
Ezeket találtam, de csak a resync-re hat elvileg. -
sonar
addikt
válasz
Formaster #40887 üzenetére
Nem tudom, szerintem nem egészen korrekt az oldal. Write speed-re azt írja, hogy nincs változás.
Ez vmi elméleti matekolós oldal.
Mostanában már nem szerverezek, de ha a raid5 data-nak volt használva (tehát az OS nem arról futott) akkor sem értük el a 2x sebesség növekedést. Viszont írásban is volt rendesen sebesség növekedés.És ahogy előttem is írták a cache amivel lehetett durván növelni a sebességet. (raid kártyán a Read Ahead feature-rel tudtam még látványos növekedést elérni, de csak olvasásban és nagy file-oknál)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Formaster #40883 üzenetére
Nekem eddig, ami sebességben a legtöbbet számította az a buffer méret, olyan tizedére húzta le a sebességet a túl alacsony buffer méret. Igaz az nem RAID volt. ECC memória nélkül nem nagyon állnék neki szoftveres RAID-nek, ha meg nekiállnék, akkor BTRFS vagy ZFS lenne.
-
Formaster
addikt
válasz
Cucuska2 #40885 üzenetére
Nem volt időm kitesztelni, de enterprise lemez révén gondolom megközelítőleg tudhatja.
sonar: itt van egy kalk.
-
Formaster
addikt
-
Formaster
addikt
Csináltam egy 3 lemezes softRAID5 tömböt. A neten fellelhető kalkulátorokkal úgy számoltam, hogy 3 lemez esetén kb 50%, de akár 2x olvasási sebesség is elérhető. Legnagyobb meglepetésemre még a lemez specifikus értékeket is csak alulról karcolja (nagy fájllal tesztelve)
Végig vittem ezt a tutort a sebesség növelésére. Van más, amit érdemes lehet?
Alternatívaként megfontolandó venni még egy lemezt és inkább RAID10-ben gondolkodni?
-
-
PociAti
őstag
Megint végig bogarásztam a logot, semmi arra utaló dolgot nem találtam.
Aztán egyenként elkezdtem kitörölni a header részből a sorokat, minimálisra csökkenteni a hiba okát, de az sem vezetett végeredményre.
Nem ragozom tovább, a kiindulási HTML így szokott kezdődni nálam:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
...
Ha a legelső sort, a dokumentum típusának deklarálását kitörlöm, akkor tökéletes. Visszarakom, akkor elromlik (nem tölti be a css-t). Biztos valamelyik konfig fájl csesződött el valamikor, majd ha lesz kedvem megkeresem, de mostantól nincs jelentősége.Köszi a segítséget!
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
KeePassXC browser integrációt szeretném beállítani Firefox-szal KDE Neon22:04 alatt, de nem sikerül
Ezt írja:
Cannot connect to KeePassXC. Check that browser integration is enabled in KeePassXC settings.
Key exchange was not successful.Minden friss, mai telepítés (KeePassXC 2.7.4, Firefox 108.0) ugyanez működött Linux Mint (20.04) alatt. Úgy láttam más is belefutott már: [link] [link] Akármit próbáltam, egyelőre nem sikerült működésre bírni
Köszönöm a segítséget!
-
-
PociAti
őstag
Néztem, nem találtam semmi különöset.
Ami érdekes volt, hogy phpinfo() ezt adta:
Configuration File (php.ini) Path /etc/php/8.1/fpm
Loaded Configuration File /etc/php/8.1/fpm/php.ini
Scan this dir for additional .ini files /etc/php/8.1/fpm/conf.dMiközben a php -v
PHP 7.4.33 (cli) (built: Nov 8 2022 11:33:53) ( NTS )
Copyright (c) The PHP Group
Zend Engine v3.4.0, Copyright (c) Zend Technologies
with Zend OPcache v7.4.33, Copyright (c), by Zend TechnologiesAzt most rendbe tettem, sudo update-alternatives --config php
Kiválasztottam a 8.1-et, a gépet is újraindítottam, már a php -v-re is 8.1-et ír, de a hiba továbbra is fennáll.(Holnap folytatom a nyomozást.)
-
-
PociAti
őstag
Leellenőriztem és rendben vannak a jogok, 777-vel se tölti be a css-t. (Az is mindegy, hogy a felhasználó vagy www-data a tulajdonosa az állománynak, ugyanaz az eredmény).
Sőt, a php 8-ra váltás előtt rendben működött. (Akkor sok minden lecserélődött.)
Bár arra se mernék biztosan megesküdni, hogy pont a php 8-ra váltás okozta a problémát, mert az az időszak nagyon zsúfolt volt, másik SSD-ken több rendszert is kipróbáltam, nem mindegyik ment zökkenőmentesen, bőven volt mivel küzdeni. -
-
PociAti
őstag
Sziasztok!
Pár hónapja a PHP 7-ről 8-ra frissítés közben valami az Apache környékén összekuszálódott.
Volt ami idővel (frissítéseket követően) magától rendbe jött, van a mit piszkálni kellett, de egy dologgal nem sikerült zöld ágra vergődni. Hátha tud rá valaki megoldást, vagy hol kéne keresni a hiba okát.Amikor a localhoston belül (var/www/html) létrehozok egy html vagy php állományt, és azon belül adom meg a css-t, akkor nem tölti be, nem dolgozza fel a mellette lévő CSS fájlt.
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
De ha ugyanezt a html/php + hozzá tartozó css-t kimásolom más könyvtárba (pl. Dokumentumok közé), és onnan nyitom meg, akkor minden rendben van.
Hogy még érthetőbb legyen:
ha a CSS csak annyit tartalmaz, hogy a body háttere legyen sárga,
akkor a /var/www/html/ belül nem lesz sárga, de ha átmásolom máshová a html+css állományt (pl. a home könyvtáramba), akkor sárga lesz a háttér.64 bit Xubuntu, kernel: 5.15.0-56-generic,
ii libapache2-mod-php 2:8.1+92+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1
ii libapache2-mod-php7.4 1:7.4.33-1+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1
ii libapache2-mod-php8.1 8.1.13-1+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1 -
RoryBreaker
aktív tag
Szia!
Csak egy Virtual machine manager van fent, semmi más.
Most frissítettem 22.04.1 LTS-re, mert nem tudtam mit tenni.
A helyzet változatlan.ESXi shellt engedélyezem, már ha tudom, utánanézek.
(Az a baj nem nagyon értek linuxhoz, de más sem jelenleg, aki itt van. Ezt a szervert el kell érnie pár embernek. Más dolgom nekem nem lenne vele.)
Köszi a segítséget!
-
afi0903
aktív tag
válasz
lionhearted #40864 üzenetére
Jelenleg időnként működik, időnként nem. Ha nem, akkor "mount.cifs: permission denied"-ot ír, amikor a könyvjelzők közül meg akarom nyitni.
Mi lehet erre a megoldás? -
válasz
RoryBreaker #40868 üzenetére
A Vmware-ből persze, hogy be tudsz menni, mert az olyan konzol, mintha a gép előtt ülnél.
A Vmware -ra magára (ha engedélyezed az ESXi shellt) is be tudsz SSH-zni. As is leszakad?
""Password authentication failed"
"Remote side unexpectedly closed network connection""
Ez melyik oldalon van?
Vmware tools fent van az Ubin? -
RoryBreaker
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene:
Van egy VMware virtuális gépen egy 20.04 LTS ubi, ami fut, most lett telepítve.
Putty-olni szeretnénk SSH-val rá, ami a szerver újraindítása után kb. 15-20 percig működik is, utána viszont néha igen, néha nem, de inkább nem.
Én a VMware -ből közvetlenül belépek gond nélkül.
Viszont a Putty nál, ha visszanézem a log-ot, akkor ez van:
"Password authentication failed"
"Remote side unexpectedly closed network connection"
Tudjátok, mi lehet a probléma?
Köszi előre is! -
-
Orgi
addikt
Sziasztok!
Megjelent egy ilyen üzenet, hogy pending update of snap-store snap, close the app to avoid disruptions, de a frissítésre rámenve minden up to date, kell ezzel vmit kezdenem? Köszi -
-
válasz
afi0903 #40862 üzenetére
Én parasztabbul oldottam meg
, simán az rc.local-ban van a virtuálhoston egy ilyen :
root@a8host:~# cat /etc/rc.local
#!/bin/bash
ping -i2 -c2 192.168.1.238 && mount -t cifs -o username=user,password=jelszo //192.168.1.238/cuccokz/ISO /remoteisoTehát ha pingelhető az az IP, akkor felmountolja.
-
afi0903
aktív tag
Sziasztok!
Egy samba megosztást szeretnék elérni minden rendszer indításkor.
Az fstabba így írtam be://<ip>/<megosztás név> <felcsatolás mappa> cifs username=<felhasználónév>,password=<jelszó>,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8 0 0
Amikor bekapcsolom a gépet nem csatlakozik hozzá. A megadott mappa jobb felső sarkában egy lakat van és a mappa üres.sudo mount -a
paranccsal felcsatlakozik.
Ezt hogyan tudnám megoldani? -
válasz
gregory91 #40860 üzenetére
GRUB-on simán túljut, mivel az SSD elkülönített boot része mondjuk hibátlan...nem meghalt még a vezérlő, max haldoklik, szóval....
Ezek a
driver probe device
meg? device driver attach
sorok a képen simán utalhatnak meghajtóhibára is, legalábbis tippre. Szóval a kernel próbálkozna, mint malac a jégen, de valami eszköz illesztése nem valósul meg. Laikus szemmel legalábbis ezt látom.Te mit látsz a kernel logban?
-
válasz
Mtbsrác #40856 üzenetére
UV400 meg az A400 nem ugyanaz, itt a comparison, ha érdekel. Pár napot/hetet még talán ki fog bírni, annyira nem durva a smart hibajegyzéke, de sajna a vezérlőt ez annyira nem is érdekli, egyszer csak putty és vége.
Ezek a kínai SSD-k is sok esetben egész jól elvannak, gyakorlatilag a piacról összevásárolják a legolcsóbb komponenseket és összerakják, aztán működnek.
-
Mtbsrác
senior tag
Köszönöm a válaszotokat!
Ma veszek egy másikat, ha véletlen nincs akkor még egy pár napig menjen még el. Kábel csere ilyesmin már rég túlvagyok. Viszont én úgy olvastam hogy az A400-on már módosítottak a vezérlőjén, direkt emiatt, s vmi UV sorozat volt a rossz belőle. Mellesleg van egy King Dian nevü kínai (Aliex) csodám benne, az is kb ugyanennyit futott vmivel kevesebb írással egy másik gépben annak semmi baja.
-
válasz
Mtbsrác #40851 üzenetére
Sajna ahogy páran említették, az a A400 a legelvetemültebb SSD modell, ehhez nem is kell külföldi fórumokat olvasni, elég a linkelt itteni SSD szaktopikok keresőjébe beírni az A400 varázsszót!
Ennek a modellnek alapból gáz a vezérlője, amiben ez a tipus van, mind megbízhatatlan! Ami nálad van, kb bármely pillanatban megadhatja magát. 4 évet ment eddig, szóval kb szerencsés vagy/voltál vele.
-
UberMutant
őstag
válasz
Mtbsrác #40851 üzenetére
az SSD topikban meglátják ezt a típust (a400) és rögtön irányítanak a pénztárhoz, hogy vegyél másikat. a vezérlője annyira vacak, hogy bármikor felmondja a szolgálatot. vszeg te is így jártál.
https://prohardver.hu/tema/flash_ssd_osszefoglalo_az_1_hsz-ben/hsz_1-50.html
Kifejezetten nem ajánlott típusok, melyek nem megbízhatóak, vagy nem hozzák a specifikációk szerinti értéket:
Kingston: V100,V200, V300, A400
Ha meg vásárláshoz kérsz majd tanácsot itt a másik topik
https://prohardver.hu/tema/milyen_ssd-t_vegyek_2/hsz_1-50.html -
Mtbsrác
senior tag
Üdv!
Mint-es csopiban is feltettem a kérdést de az a topic eléggé kihalt így ide is másolnám:- Mit jelenthetez a hiba? Van többször hogy ezt kiírja majd lefagy, utána meg elindul ha olyanja van. Kernelt is cserélek ha elindul akkor általában elsőre okés elindul ahogy kell, majd kövi indításnál ismét lefagy itt. Hw-k ki/be a gépbe kábelcserék megvoltak a hibajelenség továbbra is fenntáll.
SSD: Kingston A400 4 éves, 11Tb össz írással! 100/79 állással.Megj.:
Azóta "talán" annyival lettem okosabb hogy lehet az ssd-m kezd el meghalni és az okozhatja a gondot talán. Külföldi topicban láttam pár utalást rá. Ill vettem egy új vincsit is felraktam rá biztonság kedvéért.Újraindítottam ment is míg vissza nem dugtam az SSD-t. Onnantól fogva az is kifagyott indulásnál igaz ott hibát nem mutatja.Amúgy a smartcontrol egy vödör ilyen hibát dobott ki rá:
-
válasz
afi0903 #40848 üzenetére
Szerk.: elsiklottam a titkosítás felett, cseréltem a linket egy relevánsra
Például Ez a cikk jól körüljárja az alapokat (bár régebbi verzióról szól).
Elsőnek nézd meg hogy MBR vagy GPT módon bootol-e a windows, illetve hogy Bitlocker/Secure boot engedélyezve van-e. Céges laptop? Mentés van az adatokról? -
afi0903
aktív tag
Sziasztok!
Egy laptopra szeretnék Ubuntut telepíteni, Full Disk Encryptionnel, amin jelenleg Windows fut, a Windows mellé.
Milyen lépések alapján tudom ezt megvalósítani? -
-
-
inf3rno
nagyúr
Van arra valami javítás, hogy a videok egy részében a hang mély, mintha goauldok beszélnének és recseg? Youtube, videa teljesen jó, de pl. ennél torz a hang: [link]
-
válasz
s4hu|SyD^ #40835 üzenetére
Ja, ott valami kernelmodul, vagy wifi fw hiba van, ennél jobban bele kéne ásódni, hogy mi baja.
Amúgy meg igen, a problémamegoldás az ilyen, akármilyen OS-en vagy, hogy vagy tudod, mi baja, vagy kitúrod.
Külön öröm, ha olyan cuccaid vannak, amit senki nem ismer (német fórumokon is lehetne kérdezni, mert ha az ott osztogatott HGW-vel van gond, azt valószínű már sokan tapasztalták, és megoldották).
-
s4hu|SyD^
addikt
[ 1587.741001] iwlwifi 0000:04:00.0: IML/ROM dump:
[ 1587.741002] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x00000003 | IML/ROM error/state
[ 1587.741012] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x000056CE | IML/ROM data1
[ 1587.741021] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x00000080 | IML/ROM WFPM_AUTH_KEY_0
[ 1587.741027] iwlwifi 0000:04:00.0: Fseq Registers:
[ 1587.741030] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x60000000 | FSEQ_ERROR_CODE
[ 1587.741034] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x80290021 | FSEQ_TOP_INIT_VERSION
[ 1587.741037] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x00050008 | FSEQ_CNVIO_INIT_VERSION
[ 1587.741041] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x0000A503 | FSEQ_OTP_VERSION
[ 1587.741044] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x80000003 | FSEQ_TOP_CONTENT_VERSION
[ 1587.741047] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x4552414E | FSEQ_ALIVE_TOKEN
[ 1587.741051] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x00100530 | FSEQ_CNVI_ID
[ 1587.741054] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x00000532 | FSEQ_CNVR_ID
[ 1587.741058] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x00100530 | CNVI_AUX_MISC_CHIP
[ 1587.741063] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x00000532 | CNVR_AUX_MISC_CHIP
[ 1587.741069] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x05B0905B | CNVR_SCU_SD_REGS_SD_REG_DIG_DCDC_VTRIM
[ 1587.741074] iwlwifi 0000:04:00.0: 0x0000025B | CNVR_SCU_SD_REGS_SD_REG_ACTIVE_VDIG_MIRROR
[ 1587.741191] iwlwifi 0000:04:00.0: WRT: Collecting data: ini trigger 4 fired (delay=0ms).
[ 1587.741195] ieee80211 phy0: Hardware restart was requested
[ 1593.526771] wlan0: deauthenticating from bc:30:d9:2c:4e:dc by local choice (Reason: 3=DEAUTH_LEAVING)
[ 1600.022804] wlan0: authenticate with bc:30:d9:2c:4e:e0
[ 1600.022818] wlan0: Invalid HE elem, Disable HE
[ 1600.022819] wlan0: 80 MHz not supported, disabling VHT
[ 1600.025883] wlan0: send auth to bc:30:d9:2c:4e:e0 (try 1/3)
[ 1600.063176] wlan0: authenticated
[ 1600.068802] wlan0: associate with bc:30:d9:2c:4e:e0 (try 1/3)
[ 1600.076093] wlan0: RX AssocResp from bc:30:d9:2c:4e:e0 (capab=0x1031 status=0 aid=5)
[ 1600.084895] wlan0: associated
[ 1600.155086] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
[ 1600.175461] wlan0: Limiting TX power to 20 (20 - 0) dBm as advertised by bc:30:d9:2c:4e:e0
Jelenleg ez fogad és sikerült működésre bírni a Wifi-t 2,4Ghz-re limitálva. Természetesen az ideális az 5Ghz lenne. De egyelőre ez is jobb. Megint a kérdés, hogy marad-e újraindítás után. -
s4hu|SyD^
addikt
Telekom Deutsche Speedport Smart 3 talán. Németben.
Hónapokig semmi baja nem volt, most megint. Megnéztem Win-ben és kikapcsoltam a hibernálást, mert elvileg az is bezavar ha jól tudom, a Fast Startup. Majd csináltam egy Secure Boot ki-be kapcsolást és ment a net. Természetesen újraindítottam, hogy megmarad-e és sajnos nem maradt. Secure Boot-tal nem megy a Wifi alapból tehát mobile hotspot-ot sem tudok.
Szóval jelenleg Secure Boot off, Fast Startup Win-ben off és mégsem megy csak a mobile hotspot-os net. Gyanítom legutóbb a Fast Startup-pal volt bajom. De most ismét nem tudom merre lehet a hiba.
Igazából a legidegesítőbb, hogy fél nap elment arra, hogy csak keresem a megoldást meg diagnosztizálok valamit amihez nem is értek. -
-
s4hu|SyD^
addikt
-
s4hu|SyD^
addikt
sudo-val ment csak amúgy.
ITT a link a pastebin-hez, egyébként szinte mind piros sor.
Egyébként amúgy annyit csináltam, hogy arrébb tettem a gépet kb 1 méterrel(távolabb a wifi-től). Hálókábelt kihúztam, mert amúgy sem volt beledugva a router-ba. Valamint lehúztam a nyomtató USB-t, mert az sem kell mivel Wifi-s a nyomtató. És ennyitől behalt a wifi. Volt hasonlóm, akkor meg tudtam csinálni, nem emlékszem rá, hogy hogy. Lehet valami driver-t kell beszereznem megint. -
-
-
s4hu|SyD^
addikt
Sajnos megint nem tudok Wifi-re csatlakozni és nem hardveres a baj. Win alatt jó. Nincs ötletem, hogy hogy tudnám megcsinálni. Felcsatlakozik aztán szakad is meg.
-
s4hu|SyD^
addikt
Valaki tudja, hogy hogy tudom azt kikapcsolni wifi-nél, hogy ne váltogasson 2,4Ghz és 5Ghz között?
-
azbest
félisten
válasz
BestofJAVA #40823 üzenetére
Közben a pi forumán pi specifikus részleteket még írtam. Relatíve régi boot kódot használnak a 22.10 -ből kinyert fájl alapján.
-
válasz
BestofJAVA #40819 üzenetére
Egér kihúz-bedug, és mi van a
dmesg
kimenetének végén?
Másik gépen jó az egér? -
azbest
félisten
válasz
BestofJAVA #40819 üzenetére
A 22.10-es pri ubuntuban 5.19.0-1004-raspi verziós a kernel. Ja bocs, most látom a daily buildet néztem először [link] esetleg próbáld ki ezt a lemezképet, hátha újabb.
És a boot partición úgy látom, hogy nem az alapítványos a tartalma, szóval problémás lehet simán csak odamásolni a hivatalos rendszerben lévő boot és /lib/modules tartalmát. De minimum plusz konfigurálás kellhet, ha azzal a kernellel próbálnád elindítani (cmdline.txt), mert más a kernel fájlneve a boot meghajtón, mint az alap.Az alpítványos kernel verziója 5.15.76+. Szóval full mást használnak ubuntuék a daily build nevűben.
Az imagerben lévő 22.10 link az a hivatalosan kiadott verzióra mutat [link]
Az is lehet, hogy az okoz valami bugot, hogy magán a raspin akarod kiírni. Lehet szimplán egy rendes pécén kéne csinálnod a letöltött image kiírását. Akár nincs elég hely és azért döglik le, akár megszakadt a letöltés valami miatt... vagy hibás a háttértárad... szóval ennyit tudok neked segíteni.
JA meg arra is figyelj, hogy lehet nem mindegy melyik hdmi kimenetbe dugtad a monitort
display must be connected to HDMI port closest to power jack.
Alapból lehet csak az egyiken ad képet más rendszerrel. A tápbemenet mellettit használd. hdmi0.Ha első indítás előtt a boot meghajtón létrehozot egy fájl ilyen névvel hogy ssh , kiterjesztés nélkül, akkor bekapcsolja az sshd-t és ki tudod próbálni hogy valójában elindult -e csak képet nem ad. Bár ez az aktivitás jelző ledeken is látszik azért.
Esetleg megpróbálhatod a legfrisebb NOOBS rendszerrel telepíteni, valamiért nem linkelik ki az alapítványosok [link]
Ha másnak van rev1.5 -össel működő ubuntuja, akkor nálad lehet a hiba. Ha mégis az ubuntus / vanila kernelük nem támogatja még az újabb változatot, akkor ubuntuéknál kell reklamálni valami hibajelentő részen. [link]
Régebben is voltak már olyan hardver változások, aminél új boot csomag kellett. Csak azok általában ázsiai piacra szánt változatokon jelentek meg, ami kevésbé hangos nyugaton. Péládul amikor másik fajta ram chipet is elkezdtek használni, azokhoz is új boot firmware kellett és ehhez szoftveres összetevőket a telepített oprendszerben is frissíteni kellett.
Ennél többet tényleg nem tudok tenni.
-
BestofJAVA
tag
Íme az utolsó négy sor:
Hardware: BCM2835
Revision: d03115
Serial: 100000003be7e025
: Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.5A legutóbbi pendrive telepítésnél feltettem az Ubuntu mellé egy Raspberry OS-t is Az Ubuntu nem bootol, a Raspberry OS igen. Nem látta az egeret.
Sajnos azóta a kártyás Raspberry OS sem látja az egeret. Egérből viszont csak egy van itthon. Billentyűzettel még be tudtam írni a parancsot, de újratelepíteni a rendszert már nem tudom. Vissza lehet valahogy hozni az egeret?
-
azbest
félisten
válasz
BestofJAVA #40815 üzenetére
Első körben raspberrry os-t futtass. de ha jól értem, akkor az megy és arról futtatod az imagert.
A raspberry os alól listáztasd ki a pi-d pontos adatait.
cat /proc/cpuinfoValamikor 2022 tavaszában adták ki a pi4 rev 1.5-öt, amin más power management ic van már. A 2021 áprilisi firmawe csomagtól kezedve támogatott. Ha a rendszer, amit indítani próbálsz régebben készült, akkor jó eséllyel még a régebbi rendszerhez tartozó bootloadert és firmware dolgokat tartalmazza. Esetleg ez okozhatja az indítási gondodat.
Volt több revizió is már előtte is [link] A cpuinfo kiírja elvileg [link]
Ha nincs még hivatalos új image, amibe ez bekerült, akkor megpróbálhatod az, hogy kézzel odamásolod a boot fat particióra az újabb verziót valamiből.
Viszont a kernelből lehet a meglévőt érdememes rajta hagyni, mert a rendszer partición a kernel modulok ahhoz tartoznak.mivel a kernelt is tartalmazza a boot partició, így azt érdemes meghagyni. Ha az is cserélve lesz, akkor oda kellhet másolni a kernel modul mappát is a rendszer partició megfelelő helyére.Régebben úgy emlékszem pi2w-n élesztettem fel így olyan rendszer, aminek a támogatása nem volt még az adott oprendszer fw csomagjában / boot particióján. [link]
Hibakereséshez pontos infók kellenek, az kevés, hogy nem megy, meg az is kevés, amit mások írtak, hogy nekik meg megy
-
válasz
BestofJAVA #40815 üzenetére
Raspin sokkal elterjedtebb a Raspbian, és nem is tér el annyira, szóval egy próbát megérne.
-
válasz
BestofJAVA #40811 üzenetére
Rakd microSDre első körben. De inkább add el gyorsan.
-
válasz
Muszáj-e Ubuntu?
Próbáltátok pl. Raspbiannal? -
UberMutant
őstag
válasz
ott az én példám, tegnap csináltam.
működik.
neked csak a trollkodás megy. -
BestofJAVA
tag
válasz
lionhearted #40810 üzenetére
Nem tudunk egy esetről sem, mely ellenőrzötten működik. Sőt. Az ARM64 Ubuntu már az előző LTS kiadásban is gáz volt. Nem indult Raspberry-n.
A világ legegyszerűbb dolga cáfolnod. Gyere el, és telepítsd.
Persze a távlatból is segíthetsz. Csupa fül vagyok.
-
válasz
BestofJAVA #40809 üzenetére
Ez esetben nem tudtad jól beállítani az USB bootot. Akármennyi embert is mondhatsz a közeledből, aki szintén rosszul csinálja (vagy csinálod helyette), ha van több tízezer, aki jól is és működik is.
-
BestofJAVA
tag
válasz
UberMutant #40805 üzenetére
Sajnos nem. Kollégám Raspberry Pi 4B gépe 8GB kiadásban, a legújabb, legkorszerűbb masina is ugyanezt produkálja.
A Raspberry Imager letölti az Ubuntut, telepíti, validálja, és oké jelzéssel zárja a folyamatot.
Az Ubuntu sohasem bootol, semmi életjelt nem ad.
Így már két gépen teszteltük ugyanazzal az eredménnyel: nem működik, nem bootol.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #40806 üzenetére
Azért legacyn is lehet EFI. Itt van lentebb egy kép a mostani Legacy-MBR-EFI öszvéremről. Egy MBR, két ESP partíció és minden működik.
- Az sda5-be telepítettem egy Sparky linuxot , az sda2-ben van az EFI bootja. Ebben megcsináltam a Sparky Slax verzióját amit
- az sda1-re terlepítettem , övé az MBR boot, és az EFI bootja az sda3 ESP paríciójába lett pakolva. ....
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Komoly problémával küzdök, a két ssd van a gépemben egyiken Win a másikon Peppermint, az utóbbit szoktam használni, de újabban az a Win indul el, ha nem figyelek az F9 bill.-re. Ha betölt (van amikor nem tölt be) a Grub, kiválasztom a linux opciókat,
akkor az esetek többségében nem indul el a Peppermint, ekkor reboot, F9, Grub, speciális beállítások
és a listán végig megyek, hátha elindul valamelyiken, általában 4-5 próbálkozás, de volt, hogy a listából egyiken sem indult, elsőre. Van, hogy képen látható állapotban marad, van, hogy csak az első sort írja ki, van, hogy elsötétül a képernyő. Nem tudom mi lehet a probléma, de egyre rosszabb.
-
válasz
RAZR_v3 #40802 üzenetére
Igazán nincs mit!
Örülök, hogy megoldódott a gondod. A HP 8570p-nél nekem is volt olyan, hogy az egyik SSD-vel tudtam telepíteni disztrót GPT/UEFI-ben, a másiknál meg se kép se hang, pedig ezek tesók voltak, mert Samsung 850 EVO volt az egyok, a másik meg 860 EVO! Szóval ne lepődj meg, ezek a kezdeti UEFI-s megoldások még 8-10 éve nagyon nem voltak tökéletesek! Én maradok a Legacy/MBR-nél, amíg nincs olyan új gépem, ami csak UEFI-s lesz.
-
UberMutant
őstag
válasz
BestofJAVA #40803 üzenetére
nálad a hiba , ez 100%.
letöltöttem az rpi-imagerrel és kiírtam a 22-10 es arm64 desktop ubuntut és tökéletesen indul egy rpi4 8GB lapon USB SSDről indítva.vagy valamit rosszul csinálsz, vagy szar a pendrive-od.
-
s4hu|SyD^
addikt
Üdv!
Olyat, hogy tudok beállítani, hogy a program nézze a frissítéseket?
Rányomok Check update-ra és semmi nem történik. Repot kéne hozzáadni a Software Updater-hez?
Egyáltalán, hogy tudom azt megnézni, ha egy program megpróbál valamit elérni, de az Ubi nem engedi pl.
Még mindig bajom van egy VScode extension-nel, de csak azzal és gondolom hátha tiltja valami, hogy elérjen külső adatokat online. -
BestofJAVA
tag
válasz
lionhearted #40801 üzenetére
Igen, a legújabb firmware.
Memóriakártyára telepített Linux-ból letöltött, majd indított letöltő/telepítő programmal az ARM64 kompatibilis verziók listájának élén az Ubuntu 22.10 állt. Rendben lejött, települt.
Az eredmény: az Ubuntu NEM BOOTOL, NEM INDUL. A pendrive fényein kívül semmilyen életjelt nem ad az Ubuntu.
-
RAZR_v3
tag
válasz
ubyegon2 #40781 üzenetére
Köszi a választ! Azóta van fejlemény.
Legacy módban van a laptop, telepítettem rá Debiant teszt jelleggel. Fdisk azt írja, hogy disklabel type: dos.
Eredmény: sudo reboot után "BootDevice Not Found. Please install an operating system on your hard disk" hibaüzenet fogad.
Bekapcsológombbal betölt a GRUB és elindul a Debian sikeresen.Szerencsére Elitebook 8470p laptopban könnyű SSD-t cserélni, visszatettem bele azt a régi 250 GB-os SSD-t, amivel eddig használtam és működött vele UEFI módban is az újraindítás... Telepítettem most a régi SSD-re Debiant, Legacy mód, MBR. Tökéletesen működik a régi SSD-vel az újraindítás.
-
válasz
BestofJAVA #40800 üzenetére
És gondolom a megfelelő firmware-re is frissítve van, nem csak USB boot van átállítva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Synology NAS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest