- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Marcsello31
őstag
válasz
lev258 #38799 üzenetére
Igen ezt szerettem volna, de ha nem akkor nem, amit nem írtam még az az, hogy egy arm64es processzoros panelen ubuntu linux fut, ami arm64es rendszerű, nem x86os és nem x64es. Az arm64es panelen, egy ubuntu linux desktop fut, emulátor mentesen. Azon van a dosbox rá telepítve, és igen amúgy így is futnak a dosos játékok ez nem is volna gond, csak kíváncsi lettem volna, hogy mit produkál pl windows95 alatt...De majd a neten megnézem ezt.
De köszönöm hogy időt fordítottál rám.
Valahogy majd rá jövök. Winét is fel tudtam telepíteni az arm64 alapú ubuntu linuxra, de nem teljes a compatibilitása mert a nagyon gagyi egyszerű exe programok indulnak csak el, pl egy ezeréves starcraft.exe már nem.
Hardwerileg lenne teljesítmény, egy 4gbyteramos 4magos és 2.10ghz futó gépről van szó amin linux van, vagy android. arm64windows még csak nem is köszön be alatta.
Az egész panel nem nagyobb a tenyeremnél de mégis linux fut rajta, vicces,
.
wine notepad.exe elindul és a többi is, ha terminal alatt indítom, de a komolyabbak már nem sajnos. -
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38798 üzenetére
"Emlékeim szerint a Win95 is legtöbbször DOS-ban indítja őket."
A Windows 98 esetén is sokszor van ilyen. Vagyis ezek az esetek kiválthatóak DOSBox-szal. A többire meg a Wine. És ezek hatékonyabb (és gyorsabb) módszerek, mint a virtuális rendszer (mert lényegében azt akarsz). -
Marcsello31
őstag
válasz
lev258 #38796 üzenetére
Szia! Valószínűleg ez lesz a megoldás majd, utána nézek a neten, sikerült már dosbox ban játékot futtatni, pl a régi kedvencemet gta1et
. Még csak nem is akadt, pedig linuxalól megy. Arra lennék kíváncsi, hogy ha egy windows98at tudnék feltelepíteni a dosboxban, majd azon keresztül talán?! régi windowsos játékokkal játszani, az szuper lenne, persze nem lét kérdés csak kíváncsi vagyok, meg érdekel a téma. Maga a dosboxxal nincs gond, mindene megy, de az elérési út nem világos, hogy a home/marci/dosbox mappát miért nem látja a progam.. Ugye linux alatt a meghajtónk neve nem C:
-
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38795 üzenetére
A DOSBox-nak elég jó leírásai vannak a neten, abból megtanulod és megérted, hogy lehet pl. CD meghajtót kreálni benne és oda ISO-t csatolni.
Egyébként maga a DOSBox nem jó a játéknak? Vagy a Wine? Emlékeim szerint a Win95 is legtöbbször DOS-ban indítja őket. -
Marcsello31
őstag
válasz
Frawly #38790 üzenetére
Szia! Megpróbáltam bebootoltani a parancsal a wi95.img, ez azért lenne jó, hogy régi játékokkal tudjak játszani win95 alatt, dosboxból, itt a kép, mintha nem tudná megnyitni, Válaszul azt írja hogy The image must be on a host or local drive
Drive E Does not exist. De a dosbox program legalább már megy.
Ez nálam már csak a dosbox.conf fájl konfigurálásán múlhat szerintem.
kép: [link]
Szerinted milyen parancsal lehetne elindítani a win95öt vagy 8at dosbox alatt? -
gyulank
addikt
válasz
Frawly #38792 üzenetére
Hát az Ubuntu igényelte az EFI partíciót, szóval az úgy indult elvileg. De én szoktam frissíteni, és pl. pár napja frissítettem, azóta időnként lefagy egy darabig, de nem volt grub baj. És ma se volt semmi telepíteni való. Az indult volna alapból, de mindegy mi indult volna alapból, mert alapból a grub menü indulna el, ami most ezt csinálja helyette. Tehát nem az van, hogy nem találja a partíciót, mert amúgy akkor azt írná ki, meg előtte lenne menü.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #38791 üzenetére
Ja, nincs itt semmi látnivaló, tipikus Win10 szívás, tudtodon kívül lenyomott egy sunyi update-et, felülírva vele az MBR-t is, majd erőszakoskodott, hogy indítsd újra, de mivel nem voltál gépnél, nem nyomtál neki halasztást, így szépen ki is lőtte a gépet, reboot, gondolom Linux bootolna default, de a GRUB nem tud bootolni.
Amit ilyen esetre linkelni szoktam, az ez a videó.
Ezt a jövőben könnyebb lenne elkerülni, ha mindkét rendszert UEFI boottal bootolnád.
-
Frawly
veterán
válasz
Marcsello31 #38789 üzenetére
A fájl végére:
IMGMOUNT E /elérési/út/cd-lemezkép.iso -t iso
E:Ez felcsatolja a lemezképet E: meghajtóként, majd át is vált rá.
#38787 cappa72: nem használok Ubuntut, de ott valami gikszer lesz, mert a gyári, Gnome-os Ubuntu főkiadásnak kéne tudnia suspendből és sleepből visszatérve screenlockot, kellene lennie erre a grafikus beállítómenüben valahol opciónak. Nézd át az összes kategóriát még egyszer, szerintem csak valahol egy apró betűs checkbox az alsó sorban és elkerüli a figyelmed.
Ami a scriptedet illeti, azt jól csinálod. Vagy elfelejtettél neki futtatási jogot adni, vagy a scriptben valami olyan parancsot futtatsz, ami rendszergazdai jogot igényelne.
-
Marcsello31
őstag
Sziasztok! Linux alatt feltepítettem a dosbox progamot, játszásra leginkább, de képes elvileg az imgt is betölteni, de azt hogy állítsam be a dosbox.conf fájlba?
-
Ubuntu 20.04 esetén szeretnék futtatni egy szkriptet, amikor alvásba küldöm (suspend) a sztgépet.
Egyelőre nem találom, hogy hova is kellene tenni ama bizonyos szkriptet.
Két helyet olvastam a neten/etc/pm/sleep.d/10_myscript.sh
/usr/lib/systemd/system-sleep/myscript.sh
Egyik esetben sem csinál semmit.
pedig csak egy simamate-screensaver-command --lock
parancsot szeretnék futtatni, mert alvás/felébresztés esetén nincs screen-lock. Nem zárja le a képernyőt.Még kisfiam is azt mondta, hogy ez nem biztonságos, mert ha valaki betör, akkor simán használni tudja a gépet annál a felhasználónál, aki elaltatta.
-
gregory91
senior tag
válasz
aujjobba #38783 üzenetére
Vagy sérült az image vagy a fájlrendszert nem ismeri fel.
Az utóbbi kiderítéséhez az adott fájlrendszer kezeléséhez szükséges csomagokat kellene feltenni(vagy az összes fájlrendszerét,ehhez a gpartedben a nézet>Fájlrendszer-támogatás menüpontban halászhatod össze).
Hirtelen jut most az eszembe a testdisk azzal talán lehetett volna parttáblát is javítgatni.De tartok tőle hogy a sok írás miatt....mindegy... -
Találtam egy Minetest játékot tegnap este.
Minecraft ihlette játék, de ópenszósz.
A sima tárolóban lévő az nem ment, a snap-os az igen.
Jópofa. -
Frawly
veterán
válasz
aujjobba #38770 üzenetére
Pár jótanács:
1) biztonsági mentés mindig legyen. Ha véletlenül nincs, akkor ne egy ilyen mentetlen rendszeren kezdjél el partícióméretezőset játszani
2) ha véletlenül kisebbre vetted, és megfelelő partíciónálóprogival csináltad (ami nem hülyebiztosságból még fájlrendszerrel felül is formázza, pl. a GParted ilyen), akkor visszaállítható, ha emlékszel, hogy pontosan mely szektoroktól mely szektorokig terjedtek a partíciót. Erre én azt a rendszert vezettem be, hogy az első partíció egész MiB-os határon kezdődik (2048. szektoron, 512 bájtos szekotorokat feltételezve), innen kezdve a boot vagy EFI partíció általában 100-500 MiB, egész MiB, majd erre rá a partícióim egész GiB-nak (1024 MiB-nak) a többszörösei. Így ezek után minimális emlékezettel ki tudom számolni egy elbarmolt partíciós táblánál is, hogy mik voltak a szektorhatárok, de egyszerűen fel is írhatod.
3) a dd-s mentés visszahúzása még mindig működhet, egy külső HDD-re is visszahúzhatod, majd átméretezed az illető fájlrendszer felett a partíciót nagyobbra (biztonság kedvéért jóval nagyobbra), és terminálban a sudo resize2fs segítségével megpróbálod átméretezni, így lehet újra működni fog. Nem garantálható semmi, de egy próbát megérhet. -
aujjobba
addikt
válasz
gregory91 #38779 üzenetére
Újratelepítettem, legyalult mindent, azóta újra telepítettem a szervert nulláról.
Találtam leírásokat az előző particio dd mentésének felcsatolására, de sajnos egyik sem működött, nagyon meg lehetett sérülve.
Most majd megpróbálok értelmesebb backup mechanizmust kialakítani. -
Szőrös
veterán
Hali, újabb kérdés: x box one contollert bt-n valahogy életre lehet lehelni? Káballel nincs gond úgy működik.
-
gregory91
senior tag
-
válasz
aujjobba #38777 üzenetére
Sajnos ez nem Windows ahol letezik helyreallito telepites, a fajlok megtartasaval, legalabbis nem tudok ilyenrol.
Egy uj telepites termeszetesen gyalulja a particiot.
Nem tudom hogyan kell a dd mentest felcsatolni, de van ra mod, ebben a nalam sokkal okosabbak majd segitenek neked.
Onnan vissza lehet szedni ami kell. -
aujjobba
addikt
-
gregory91
senior tag
válasz
aujjobba #38772 üzenetére
"Be kellene onnan talloznom a vmlinuz fájlt, de nincs olyan, az ls /boot parancsra azt kapom cannot read outside the partition."
Neked most nem a grub.cfg-re lesz szükséged hanem a vmlinuz és a initrd fájlokra.
Próbáld lefuttatni így a konzolba(grub):insmod part_gpt
insmod ext2 vagy ext4 //ha nem megy akkor az teljes elérési útvonalra lehet szükség
A grub igen szegényes ezért modulokra van szükséged hogy a másik partició fájljait elérd,a fenti két sor talán megoldást jelenthet erre a problémára.kernel (hd0,gpt1)/boot/vmlinuz-kernelverziószáma root=/dev/sda1
initrd (hd0,gpt1)/boot/initrd.img-kernelverziószáma
boot
Vagy kideríted az vmlinuz tartalmazó partició UUID-jét aztán így adod meg:insmod part_gpt
insmod ext2 vagy ext4
kernel (hd0,gpt1)/boot/vmlinuz-kernelverziózáma root=UUID="UUID-d azonosítója"
initrd (hd0,gpt1)/boot/initrd.img-kernelverziószáma
boot
A másik megoldás a grub4dos de azt meg nem ismeri az ext4-et.
Ha sikerül bejutni akkor mountold fel a szükséges particiókat(szigorúan terminálban!).Majd futtasd le a update-grub és társait. -
aujjobba
addikt
válasz
lev258 #38771 üzenetére
A (hd0,gpt1) particion van /efi/ubuntu/grub.cfg amiben root-kent a (hd0,gpt2) UUID-ja van megjelolve.
Probaltam a configfile (hd0,gpt1) /efi/ubuntu/grub.cfg parancsot, de nem jutottam vele elorebb.
Fajlok latszolag nem serultek, legalabbis a (hd0,gpt2) particion latok mindent, ami mukodo rendszeren a /dev/sda1 volt (vagy sda2, nem emlekszem).USB-A port csak ezen a nem boot-olo gepen van, es egy rPi-n, de ez utobbihoz nem tudom a PS2 billentyuzetemet csatlakoztatni, es SSH sincs nyitva rajta, szoval ez a ket opcio kilove.
A laptopon kizarolag USB-C van, abba a pendrive-ot nem tudom bedugni.
Bezarult a kor
Ha talalok nyitva tarto szamtech boltot veszek USB-s billentyuzetet plusz egy USBC(apa) - USBA(anya) kabelt a laptophoz, mindenesetre.Kerdes: ha vegre helyreall a rendszer es keszitek dd-vel egy image-et a rendszermeghajtorol (120GB SSD), akkor azzal legkozelebbi elszallaskor helyre tudom majd allitani a gepet? Siman visszatolom a dd image-et az SSD-re liveUSB-rol es kesz?
-
-
aujjobba
addikt
Ma a rendszer SSD-n az egyik particiot kisebbre vettem és a keletkezett maradékból csináltam egy új particiot.
Azóta nem tudok bootolni, csak a grub parancssor fogad.
Netes leírások szerint listázom a particiokat, keresek olyan amin van boot/grub vagy simán grub könyvtár, de egyiken sincs ilyen.
efi/boot és efi/ubuntu van, benne config fajlokkal.
Egy másik particion van /boot, de onnan tovább nem jutok.
Be kellene onnan talloznom a vmlinuz fájlt, de nincs olyan, az ls /boot parancsra azt kapom cannot read outside the partition.
Életre lehet ezt kelteni livecd vagy liveUSB nélkül?
CD meghajtóm nincs is, USB-re meg nem tudok rendszert csiholni, mert nincs másik gépem (vagyis van a céges Alma de azon kizárólag usbc portok vannak). -
-
Teagol
aktív tag
válasz
tordaitibi #38767 üzenetére
Nem. Az usb-s egér pl. működik tovább, de a tapipad és a pöcökegér nem megy.
A tapipadon a görgetés sem működik ilyenkor.
-
-
Teagol
aktív tag
Úgy látom, amikor felnyitom a laptop kijelzőjét, akkor kapcsolja be. Tehát valószínűleg lekapcsolja. Ezek után lefagy az egér és a pöcök egér is. A billentyűzet működik, terminált tudok nyitni, a gépet újra tudom indítani. A var/log/auth.log alapján itt kellene látnom valamit, vagy máshol keressem a fagyás okát? [link]
Ubuntu 16.04 elején még hibátlanul működött.
Azóta kapott új ssd-t, amire új telepítésként 20.04 ment fel, de a hiba azóta is megvan. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38764 üzenetére
Azt azért tudni kell, hogy nem minden hiba, amit a rendszer kiír.
Én azért adnék még egy esélyt, elölről nekifutva újra, minden problémát összefoglalva, illetve hardverinfókkal. -
Teagol
aktív tag
Igen, csak az egér fagy le, billentyűzet működik, azzal indítom újra.
Holnap ránézek a logokra.
Egész nap rajtam lóg a gyerek, kevés az erre maradó idő :)
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38759 üzenetére
Terminálból indítva ki lehet deríteni, mi lehet a baja.
De én személy szerint idejét sem tudom, mikor használtam a beépített alkalmazásboltot.
Az, hogy mit raknak rá egy gépre, nem indikatív.
Rémlik, hogy voltak gondjaid, de nem emlékszem, próbáltál-e másik rendszert az Ubuntu helyett. -
Szőrös
veterán
válasz
lionhearted #38754 üzenetére
Próbáltam az nem segített, ráadásul Win10 alatt nincs ez a jelenség.
-
lev258
veterán
válasz
Teagol #38750 üzenetére
Szóval azt mondod, hogy a képernyő kikapcsolásán kívül (ha egyáltalán megtörténik) semminek sem kell történnie és az egér megzavarodik?
Az alkalmazásboltot nem ismerem, nem használom. Frissítés, újraindítás nem oldja meg? Onnan egyébként csak snap csomagok telepíthetőek az Ubuntu 20.04-en. -
-
Szőrös
veterán
Sziasztok, kezdő ubuntusként lenne egy kérdésem. A gépre több kijelző van kötve (23" 1080p, 27" 1440p, 43" 4k tv) az első kettővel nincs gond, viszont a tv-nél a a kép kicsit "túllóg" a káván (jó hülyén írtam le de talán érthető
). A beállításokba meg erre nem találtam semmit. Valamit lehet tenni ezzel?
-
GreenGoblin
őstag
Nálam új hiba van. Az Ubuntu alkalmazásboltja nem tölt be rendesen. A felső sor ahol az ajánlott appok vannak azokat látom, de a többit meg a kategóriákat nem tölti be. Nagy szürkeség.
-
Teagol
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu 20.04 alatt ha lecsukom, majd felnyitom a laptop kijelzőjét, lefagyasztja az egeret. Van erre valami ráolvasás? Merre induljak el?
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38704 üzenetére
Ez Ubuntun valóban ritkaság, hogy egy nap 3-szori frissítés, és akkor is ennyi mindent talál. Pedig a 4.15--ös kernelből elnézve ez egy elég régi Ubuntu verzió ráadásul, tippre 18.04 lehet?
Full rolling disztrókon viszont ez mindennapos, hogy összejön 20-30 frissítés, és akkor az még mindig átlagos.
De ez egyébként nem tragédia, mert ez nem Win10, ahol órákat frissít, de min. fél órát. Végül is csak az idő, amíg lehúzza a csomagokat, ez netsebességfüggő, ha nem túl ergya neted van, full sávszélességgel húzva nem egy nagy idő, a ténylege kibontás, telepítés meg csak néhány másodperc, közben meg végig reszponzív a gép, csinálhatsz a háttérben mást, nem úgy, mint Win10-nél hogy update közben beállhat az egész gép, mint a szög, meg update végeztével kilövi alólad a gépet, újrabootoltatva a rendszert. Szóval nagy kényelmetlenség nincs, legalább friss a rendszered, pénzbe nem kerül, se sok időbe. Vedd pozitívumként, hogy törődnek a rendszerrel, te meg kényelmetlenség nélkül kapod meg, ingyen a frissebb verziókat.
Windows után fura lehet persze, ahol csak a core rendszerkomponesnek frissülnek (felhasználói programok nem), és azok is csak havonta alig pár frissítéssel vannak érintve, meg fél évenként egy nagy update-tel, és ezekből a fele is Defender update. A Linux világa ehhez képest dinamikusabb, több a fejlesztés, meg itt a felhasználói programok is a rendszerrel frissülnek, úgyhogy hozzá kell szokni, de könnyű, mert mint írtam, ez pozitív, meg villámgyors. Majd meg fogod látni, ha hozzászoksz az évek során a Linuxnak ehhez az előnyeihez, gyors/sima futás, rendszeres és átfogó update-ek, nagy fokú testreszabhatóság, onnantól képtelen leszel Windows elé ülni, mert olyan érzés lesz, mintha hátra kötött kézzel kéne gépezni, meg mintha őskövület elé ülnél le újra, és nem fogod érteni, hogy hogyan bírtad ezt a trágyát annyi évig használni, meg miért vártál olyan sokáig a Linuxra átállással, mikor előbb megérte volna rá váltani. Ezzel én is így vagyok.
#38717 ubyegon2: igen, ez is gáz szokott lenni. Megint: a Linux világa elég gyorsan változik, új verziók, új módszerek jönnek-mennek. A magyar oldalakat ritkábban update-elik (nem csak a fordítás miatt, hanem kevesebb önkéntes gondozza, ritkábban érnek rá), gyorsan avulnak, nem csak a letöltőlinkek, de leírások, tutorialok is, sőt, sokszor a magyar mirrorok is le vannak maradva a sync-kel (csomagverziók). Ezért nem kell a magyarhoz ragaszkodni, hacsak annyira nem muszáj, mert pl. valaki annyira nem tud angolul, hogy ilyen alap Download http meg torrent gombot/linket sem talál meg a disztró központi (külföldi) oldalán, meg pl. egy Win10-et se tud megtanulni önállóan felhúzni (nyelvtől függetlenül), de nekik a Linuxot magát is nehezen ajánlom ilyenkor. Mirrornál meg nem a nyelv a gond, hanem a szerverek sávszélessége, válaszideje, a sync állapota, ezért célszerűbb valami nagyobb, de még nem túl távoli német, osztrák szervert próbálni, mert arról nem csak hogy frissebb csomagverziókat találhat, de még lehet gyorsabban is jönnek le a csomagok, update-ek, meg kevesebb a karbantartási leállás is ezeken a szervereken.
-
válasz
szabonagyur #38742 üzenetére
Szóval előbb utóbb lesz újra telepített Linuxom és megnézem a driver dolgot.
Akár a live Ubuntura is felrakhatod azt a drivert, esetek többségében lehet felrakni csomagokat live rendszerre is. (az lenne a kivétel, ha reboot-ra lenne szükség)
-
GreenGoblin
őstag
Köszönöm nektek. Összejött, fel tudtam telepíteni az appot.
-
szabonagyur
félisten
válasz
ubyegon2 #38741 üzenetére
Hosszú az egész.
Windows alól vagyok alapból, van ez a T6E eszközöm ami Win alatt nem akar felmenni hálózatra.
Felraktam az egyik meghajtómra az Ubuntut, hagytam neki a particionálást is. Itt nem ment semmi, gondoltam az a baj, hogy hagytam neki telepítéskor tegyen fel mindent. Ezután letöröltem a particiót és gondoltam kezdem újra... Na azóta nem engedi felrakni, időm meg kevés lett, hogy foglalkozzak a dologgal, így csak egy Liveot indítottam, hogy kiirassam amit a kolléga kért.
Szóval előbb utóbb lesz újra telepített Linuxom és megnézem a driver dolgot.
-
válasz
szabonagyur #38740 üzenetére
Esetünkben jobb is, hogy nem kapkodtuk el!
Persze nem történt volna semmi a nem ehhez való driver felrakásával sem, vagyis pont az történt volna, semmi.
Csak a kíváncsiság miatt majd pár szóban elmesélhetnéd, milyen teszteléshez kell a live Linux.
-
gregory91
senior tag
válasz
GreenGoblin #38737 üzenetére
Érdekes, pedig (elvileg)támogatnia kellene.Próbáld meg társítani(jobb egérgombbal>"megnyitás mint" vagy "megnyitás ezzel">Másik alkalmazás >majd rákeresel a szoftverközpontra) Gdebi vagy dpkg(terminálos ugyan de tudja ugyanazt) csomag telepítése is orvosolhatná a problémát.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38737 üzenetére
Ha felrakod a GDebi-t, onnantól két kattintással tudsz majd .deb fájlt telepíteni.
-
GreenGoblin
őstag
Van egy alkalmazás amit szeretnék feltelepíteni de nem található meg az Ubuntu Software-ben. FreeTube lenne az. Felmentem az oldalára ahol van .deb fájl de nem tudom telepíteni. Valaki tudna tanácsot adni? Még sosem telepítettem olyat ami a gyári alkalmazásboltban nem volt fent.
-
válasz
szabonagyur #38726 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
Formaster #38728 üzenetére
Mint írtam, az fura.
Terminálba ezt bemásolva látnod kell minden érzékelt usb eszközt:for sysdevpath in $(find /sys/bus/usb/devices/usb*/ -name dev); do ( syspath="${sysdevpath%/dev}" devname="$(udevadm info -q name -p $syspath)" [[ "$devname" == "bus/"* ]] && exit eval "$(udevadm info -q property --export -p $syspath)" [[ -z "$ID_SERIAL" ]] && exit echo "/dev/$devname - $ID_SERIAL" ) done
-
lev258
veterán
válasz
szabonagyur #38726 üzenetére
Ha van vezetékes internet és lefut egy frissítés keresés, akkor nézd meg a További illesztőprogramok menüt. Elvileg van hozzá zárt driver. Az aktív secureboot bezavarhat.
-
Formaster
addikt
Ha felcsatlakoztatok egy pl. 6.-ik USB eszközt, akkor azt újraindítást nélkül hogyan tudom felismertetni parancssorral? Tehát a ttyusb 6 lenne az új eszköz, de nem akarom újraindítani a szervert.
-
lev258
veterán
válasz
szabonagyur #38720 üzenetére
lspci vagy lsusb
Az majd megmondja, mit lát belőle. -
growler
őstag
válasz
szabonagyur #38716 üzenetére
Innen letöltheted torrentel: [link]
Az "Ubuntu 20.04.2.0 Desktop (64-bit)"
Azért jó a torrent letöltés, mert elmaradhat a letöltött .iso képfájl utólagos
ellenőrzése - pláne ha csak tesztelésről van szó.) -
válasz
szabonagyur #38716 üzenetére
& gregory91
Általában mindegy, mert a magyar oldalaikon is jó iso szokott lenni, de már az ubuntu.hu-n és a linuxmint.hu-n is voltak gázos iso-k, így alap, hogy a disztro iso-ját a disztro hivatalos oldaláról célszerű leszedni. (abból tuti nem lehet baj)
Te most épp kifogtad, hogy gond van a .hu oldalon, neked a legutóbbi gond nem is lett volna gond. Akkor az új
LTSverzió linkjére egy előző verzió akart lejönni mindenáron. (ha jól emlékszem) -
válasz
szabonagyur #38712 üzenetére
Honosított disztró oldalak kizárólag információk szerzésére és fórumozásra használhatók. Iso-kat kizárólag eredeti weboldalról töltünk le. Nem csak most, mindig!
-
lev258
veterán
válasz
szabonagyur #38712 üzenetére
Már jelezték. Használd az angolt.
-
szabonagyur
félisten
Hali
Ubuntu.hu a main és torrent letöltés is blank pagere dob.
-
gregory91
senior tag
válasz
Véreshurka #38709 üzenetére
Lehet hogy a grub fájl úgy lett összehozva hogy egyszer próbálkozzon az egésszel aztán ennyi.Ha választó menünél benyomod a C-t kapsz egy konzolt amivel kipróbálhatod.
man ckbcomp
vagyckbcomp -h
paranccsal elő tudod hívni a súgóját.De mivel ott minimalista súgót kapsz válaszul ezért ajánlatos inkább a terminálban aman ckbcomp
parancsot futtatni.
Egycat /boot/grub/grub.cfg
paranccsal megnézheted hogy jelenleg hogyan is viselkedik a grub-od. Ezzel (még)nem rontasz semmit szóval nyugodtan futtasd le és elemezd ki. -
Norbi887
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem fejhallgató beállítással kapcsolatosan Ubuntu 20.04 alatt.
A fejhallgató amit használok sima jack-es, viszont nincsen rajta külön mikrofon, így szeretném ha minden esetben a laptopom beépített mikrofonját használná a rendszer, függetlenül attól, hogy van e bedugva fejhallgató, vagy sem.
Próbáltam Pulseaudio control-ban, (pavucontrol), de sajnos nem engedi átváltani ha csatlakoztatva van a fejhallgató, akkor csak annak a mikrofonját látja (ami nincs, mert tökrement, ezért szeretném force-olni a laptop saját mikijét)
Ez egy HyperX Cloud 2 különben, csak mikrofon nélkül.
Ha valaki tudna pár segédinfót hogyan tudnám megoldani, megköszönném. -
Véreshurka
senior tag
válasz
gregory91 #38708 üzenetére
Köszi!
Közben kipróbáltam más ubuntu alapú disztróval (Trisquel) is, és ott úgy volt a grub-nál, hogy 1. próbálkozásra nem volt jó, lehetett még egyszer próbálkozni. Akkor gondoltam rá, hogy esetleg ez lehet a probléma, és valóban úgy tűmik egyelőre, hogy ez lehetett az. A működő 18.04.5-ös verzióban azért, hogy haladjon a dolog titkosítási kulcsnak az 1234-et adtam meg, ott gondolom azért ment. Viszont furcsálom, hogy a 20.04-es ubuntu nem kínálta fel a rontott jelszó javítását, hanem rögtön letiltott és jött a grub rescue. Még valamikor a hétvégén ki fogom próbálni 20.04-el újból.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Viszont ha már itt tartunk... A grub alatti billentyűzetet nem lehet más kiosztásra állítani? Az Arch wikiben láttam, hogy ott van lehetőség erre ackbcomp
paranccsal, de ez nem elérhető. A neten meg ugyan vannak különböző leírások, de kísérletezni nem szeretnék, illetve e szerint [link] meg nem lehet. -
gregory91
senior tag
válasz
Véreshurka #38705 üzenetére
Vedd figyelembe azt is hogy a grub angol billentyűzet-kiosztással dolgozik!
Többek közt a y és z felkeverése. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38706 üzenetére
Még nem tudom.
Annyit viszont próbálj meg, hogy leállítás ikon helyett Terminálban kiadod a "sudo shutdown -h now" parancsot. Hátha. -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Ez alapján a leírás alapján [link] próbálnék egy olyan telepítést csinálni ahol a /boot és a / mappa titkosított. 20.04-el próbálkoztam, de nem jártam sikerrel. Most kipróbáltam 18.04.5-el is, és azzal szépen működik. 20.04 alatt ezeket a hibaüzeneteket kaptam reboot után:
"Booting from Hard Disk...
Attempting to decrypt master key...
Enter passphrases for hd0,gpt1 (xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx):
error: access denied.
error: no such cryptodisk found.
error: disk 'cryptouuid/xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx' not found.
Entering rescue mode...
grub rescue> _"Esetleg lenne valakinek tippe, hogy miért működik az egyiken és miért nem a másikon? A lap alján lévő dátum nekem azt sugallja, hogy azért működnie kellene, nem? Legalábbis szerkesztve lett a bejegyzés...
Előre is köszönöm!
-
válasz
growler #38702 üzenetére
Arra már rájöttem, köszi.
Minden disztró ennyire frissítésmániás, vagy ez KDE sajátosság?
A rekord az másfél óra alatt 3x frissített:
Start-Date: 2021-02-25 18:30:01
Commandline: packagekit role='update-packages'
Requested-By: tibi (1000)
Install: linux-headers-4.15.0-136-generic:amd64 (4.15.0-136.140, automatic), linux-modules-4.15.0-136-generic:amd64 (4.15.0-136.140, automatic), linux-image-4.15.0-136-generic:amd64 (4.15.0-136.140, automatic), linux-headers-4.15.0-136:amd64 (4.15.0-136.140, automatic), linux-modules-extra-4.15.0-136-generic:amd64 (4.15.0-136.140, automatic)
Upgrade: libpython3.6-minimal:amd64 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.3, 3.6.9-1~18.04ubuntu1.4), linux-headers-generic:amd64 (4.15.0.135.122, 4.15.0.136.123), linux-libc-dev:amd64 (4.15.0-135.139, 4.15.0-136.140), linux-image-generic:amd64 (4.15.0.135.122, 4.15.0.136.123), libpython3.6-stdlib:amd64 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.3, 3.6.9-1~18.04ubuntu1.4), dnsmasq-base:amd64 (2.79-1ubuntu0.2, 2.79-1ubuntu0.3), libpython3.6:amd64 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.3, 3.6.9-1~18.04ubuntu1.4), python3.6:amd64 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.3, 3.6.9-1~18.04ubuntu1.4), python3.6-minimal:amd64 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.3, 3.6.9-1~18.04ubuntu1.4), linux-generic:amd64 (4.15.0.135.122, 4.15.0.136.123), xterm:amd64 (330-1ubuntu2, 330-1ubuntu2.2)
End-Date: 2021-02-25 18:32:38
Start-Date: 2021-02-25 18:37:25
Upgrade: libtiff5:amd64 (4.0.9-5ubuntu0.3, 4.0.9-5ubuntu0.4), libtiff5:i386 (4.0.9-5ubuntu0.3, 4.0.9-5ubuntu0.4)
End-Date: 2021-02-25 18:37:27
Start-Date: 2021-02-25 21:18:50
Upgrade: python2.7-minimal:amd64 (2.7.17-1~18.04ubuntu1.2, 2.7.17-1~18.04ubuntu1.5), libpython2.7:amd64 (2.7.17-1~18.04ubuntu1.2, 2.7.17-1~18.04ubuntu1.5), python2.7:amd64 (2.7.17-1~18.04ubuntu1.2, 2.7.17-1~18.04ubuntu1.5), libpython2.7-minimal:amd64 (2.7.17-1~18.04ubuntu1.2, 2.7.17-1~18.04ubuntu1.5), libpython2.7-stdlib:amd64 (2.7.17-1~18.04ubuntu1.2, 2.7.17-1~18.04ubuntu1.5)
End-Date: 2021-02-25 21:19:03
Minden nap jön valami, hol 1-2, hol 15-20 csomagot jelez, ez egyébként normális? -
válasz
Formaster #38687 üzenetére
Aha. Hát a use-caset nem igazán értem, mert ha ez egy publikus oldal, akkor pont a login.php a tűzválasztó authorizált és nem authorizált kérésekben...
Így viszont csak olyan helyen megoldható, ami tudja szűrni a HTTP kéréseket, ami üzleti szintű tűzfalak vagy a webszerver/proxy (itt nginx?).
Utóbbiban:location /login {
allow 192.168.1.1/24
deny all;
} -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #38701 üzenetére
A frissítési előzményeket itt tudod megnézni:
/var/log/apt/history.log -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Építő/felújító topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- E-roller topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple asztali gépek
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Tőzsde és gazdaság
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged