- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobil flották
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
Aktív témák
-
vamzi
senior tag
nekem 1.0.16-os alsa van a hardyban. már ha az alsa-base csomag kell.
nekem a gmail és a https oldalak is mind szépen bejönnek, ahogy az megvan írva. Gmailos fiókomat aktívan használom naponta többször és még nem volt vele gondom.És még nem is találkoztam olyan oldallal amit ne hozott volna be.szóval lehet csak egyéni hiba, vagy nekem egyéni az esetem?
-
dekoninck
aktív tag
Helló Vladi,
(#5674) dekoninck:
A pulse audionak nem sok köze a dologhoz. Kernel modul a driver. Utána az alsa és e fölött fut a pulse. Az nem húz ki a csávából. Először nézzünk, milyen kernel modul kell. Utána egy lspci -t. Masd lsmod. Lássuk! A gép pontos típusa kéne.Acer Travelmate 6291, Realtek High Definition Audio chip, de a pontos típusát nem tudom megállpítani, ennek ellenére nem hinném, hogy nagyon extra valami.
-
-
rtom
senior tag
Sztem csak egyre több linux érdeklődő van, pl. emiatt, vagy mert a vista b...ik felmenni/normálisan működni a a legújabb vason is
Kösz a chat-táblázatomhoz a hozzászólást
, mintha GD és vamzi fórumtársak is szakértettek volna ebben a témában, még várok...
Persze szívesen veszem bárkitől a segítséget
-
zoltanz
nagyúr
Én úgy gondoltam ha kell formázok egyet linux swap -ra (vagy formázok egyet ext3 és létrohozok egy swap file -t.), ha kell ugyanezt a partíciót format NTFS -re (ritkán) és kihelyezem ide a page file-t.
(mivel RAM -ból sosem elég R-GO swap file -ból sem így a lemez végén hozható létre hatékonyan, hogy mindig lehesen növelni.) Szerintem ma 512 MB 1 GB RAM -mal lehet dolgozni hatékonyan.
-
-
törölt tag
háát
feltettem, elvileg hiba nélkül lefordult, települt, viszont nem indul el (klikkre semmi, terminálban meg ezt kapom:
audacious: error while loading shared libraries: libaudclient.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
viszont azóta nincs hangerőszabályzóm... ("no volume control Gstreamer plugins and/or devices found")
hang van, csak hangerőszabályzó nincs... (illetve a gnome-alsa-mixer működik elvileg, cska az alap nem) -
törölt tag
hmm, ez (majdnem) sikerült, köszi!
most a ./configure már lefut jól (leglaábbis úgy tűnik), de a make száll ell hibával:(itt most vagy 50 sort nem idéztem be helytakarékosságból, de ugyanilyen "undefined reference" volt mind)
/usr/lib/gcc/i486-linux-gnu/4.1.3/../../../../lib/libgtk-x11-2.0.so: undefined reference to `g_sequence_move'
/usr/lib/gcc/i486-linux-gnu/4.1.3/../../../../lib/libgtk-x11-2.0.so: undefined reference to `g_sequence_iter_is_begin'
collect2: ld returned 1 exit status
Failed to link audacious!
make[5]: *** [audacious] Error 1
make[4]: *** [all] Error 1
make[3]: *** [subdirs] Error 1
make[2]: *** [all] Error 1
make[1]: *** [subdirs] Error 1
make: *** [all] Error 1 -
törölt tag
fent van a repo-ban, onnan telepítettem is, de az csak 1.3.2-es verzió, ebben pedig nincs global hotkey support például (amit utólag nem tudok telepíteni, mert nem látja, hogy fel van telepítve a lejátszó). a honlapjukról leszedtem az 1.4-es forráskódot, de a compiler nem hajlandó megbírkózni vele...
-
qwertly
addikt
Szia sajnos már lehet mert lehet megint megöltem a linuxomat
csináltam egy lemztisztitást amit az internetről szedtem le.Inditom este és kiir valamilyen űzeneteket és utána már csak 640×480 felbontásban volt hajlandó elindulni és csak egy asztalt engedélyez a másik levan tiltva.Leszedtem az nvidia drivert Envyel újra indittotam és újra telepittettem a videokártya drivert de most is ez a helyzet+ hang nincsen.Amugy mielött elment a hang kisérleteztem bluetooth telefonal.Lehet,hogy vissza teszem a Mandriva 2008hátha az már jobban megy
-
-
rdi
veterán
köszi, most telepítettem az ubuntut a külső drivre-ra, eddig az usb-ről indult.
Pen driveről telepítettem, a 7.04 -es verziót.
De a grubot a pendrivera telepítette, így most onnan indul a rendszer.)
szerintem az volt a gond, hogy live ubuntut használtam
meg vagy 200 frissítést
telepítek éppen
-
-
-
-
Szia!
Ez jó volt: "Tipikus svéd kapus, beáll a kapuba s véd."
svéd=népcsoport
s véd=költői eszköz (nekünk a root jog első betüje a terminálban)
Valami jó torrent progit és letöltés vezérlő progit nem tudtok ajánlani?
Engem tegnap eléggé felhúztak IRCn a #FiX.Tv szobába (OFF)
Üdv. Core2
-
Cathfaern
nagyúr
Ez konkrét példa: van egy barátom, vett új gépet, megbeszéltük linux lesz rá. Elmentem hozzá, segítettem gépet összerakni, linuxot feltelepíteni, alapdolgokat beállítani (s kaptam közben egy finom ebédet is
). Azóta gond nélkül használja ő is és a barátnője is, pedig egyikük se ért linuxhoz, néha 1-1 dolog ha kell megkérdezi msn-en leírom neki és ennyi. De ha nem lenne aki segített volna neki, akkor telepítés után fél órával valószínűleg már kúszott volna fel az XP (mert ugyebár nem mindenki szereti bütykölni az oprendszert, hanem csak használni. Linuxot pedig néha bütykölni is kell).
-
Cathfaern
nagyúr
Jogos. Ha nem, vagy csak kevés feliratos filmet nézel, akkor jó eséllyel nem kell hozzányulnod, nekem is szinte csak amiatt kellett konzoloznom.
A tanmesédhez annyit tegyünk hozzá, hogy ha nem ismered a linuxot, az se biztos, hogy sokkal kevesebb idő
Talán a linux lényegét úgy lehetne megfogalmazni, hogy ha ismered a rendszert (tudod hogy kb. hova nyúlj), tudsz angolul s tudod használni a keresőt, akkor egy nagyon hatékony, kézreálló és végletekig testreszabható rendszert kapsz.
Ha ezeket nem tudod, de szerencséd van (a géped olyan hardverekből áll ami nem inkompatibilis), vagy úgy válogattad össze a géped, illetve van egy ismerősöd aki tud segíteni beállítani az elején, akkor egy kézreálló és jól használható rendszert kapsz, amit még nagyon el se tudsz rontani -
Cathfaern
nagyúr
Ah késő volt, a felét lehagytam amit akartam írni
Szóval amit írtam az az alap GUI-ra vonatkozott. A többivel (meg az alappal is) nekem az a fő problémám, hogy hiába használod őket, továbbra sem tudsz megszabadulni a konzol parancsoktól, annyiból egyszerűbb csak, hogy nem kell mindig beirogatni, hanen csak egyszer (ha ugyanaz kell mindig).
Amúgy nekem a total commandert helyettesítő program hiányzik nagyon linux alól. Igen tudom, krusader meg gnome commander, de azok a tc képességeinek a felét sem tudják. Persze tudom ennek a hátterében az áll, hogy parancssor linux alatt ezerszer hatékonyabb, s aki igazán profi az azt használja, aki meg kevésbé annak elég lehet a fentebb írtak is, csak én lusta vagyok beletanulni parancssorba
-
Cathfaern
nagyúr
mplayer: régen az egyértelmű király volt, azonban mára szerintem a GUI fejlesztése nagyon lemaradt (ha jól tudom le is állították), s a fejlesztések nagy többsége általános használat esetén nem, vagy kevésbé használható. Emiatt szerintem egy átlag usernek (már) nem annyira megfelelő az mplayer, vlc jobb már nála. Egy Windowsról átjött vagy szgéppel most ismerkedő usert egyszerűen képtelenség értelmesen rávenni arra, hogy konzol parancsokat irogatva indítson el egy videó lejátszót.
dekoninck:
Általános géphasználatra (netezés, office, ha nem kötődsz a PS-hez akkor képszerkesztés, zeneszerkesztés, stb), emellett ha szerencséd van (nvidia kártyád van és a megfelelő játékokkal akarsz játszani), akkor gamelésre is teljesen alkalmas. Alapvetően igaz linuxra, hogy ha nem kötődsz konkrét programokhoz, akkor szinte 100%-ban képes kiváltani a windowst -
blackmoto
senior tag
Ezek már megvannak. De hiányolt egy libmowgli nevű fejlesztői csomagot. Ezt is megszereztem. Viszont ennek meg 2.7.1 vagy nagyobb verziójú libc6 kéne. A Feistyben viszont csak 2.5-ös van. Ezt feltehetem mondjuk a Gutsys repoból, vagy keresztbe tehet a rendszernek stabilitás szempontból? Mert akkor hagyom inkább a fenébe. Először próbálok forrásból telepíteni, ami jó dolog lenne, végre "gyakorolni", de nem szeretném hazavágni a jól működő rendszert.
Mérgelődtem már eleget, hogy olyat találjak, ami szereti a laptopot. -
qwertly
addikt
Szia én személy szerint örülnék ha logountba készítenél egy privát gyűjteményt
mert amire sokszor válaszolsz sok kezdő linuxost érdekli.
.Én meg ki is nyomtatnám mert mert jobb lenne mint valami száraz oktató könyv
amiben a 16 számrendszert kell váltani a 2 számrendszere
.
-
Volt, közben ez a probléma megoldódott. Megnéztem Synaptic-ban és mindent, ami C Compiler volt, felraktam
Aztán root shellből folytattam, úgy nézett ki mindent megcsinált, de a /dev/lirc mégis 0 bit, nem indul el mode2-vel. Ma megpróbálom rootként belépve, de én azt hittem, hogy ez a LIRC-ezés nem ennyire bonyolult
Gyengébbeknek igazán lehetne egy Ubuntu-ra fordított telepítős verzió, amiben kiválasztom, hogy COM1 azt kész...
-
"1. cad van"
Aki nem ezzel foglalkozik, úgysem fogja megérteni, hogy az ku***ra nem elég, hogy CAD van. Mivel a dwg nem nyílt formátumú, az Autodesk Autocad használata számomra elengedhetetlen. Nem elég az, hogy más meg tudja nyitni, meg talán tudja kezelni, 100% kompatibilitás kellene. Aztán ott van az Inventor. Na arra mondjon valaki Linux megfelelőt, ha tud... de nem, nem lesz, a professzionális felhasználásra készült 3D tervező programok bizony Windows-ra íródnak.core2: engem pl. a hideg kiráz az emulálás szótól már eleve
Mégha futna is a BF2, BF2142 (ami engem érdekel), kiváncsi lennék a joystick, gamepad, egér, ZBoard normális kezelésére is... ezen játékoknak a PunkBusterrel karöltve meg van elég bajuk XP alatt is :-) Audigy 4-et sem azért vettem, hogy minimál szinten cincogjon. Ezért nem váltok Vista-ra sem kompletten. Amit akartam, elértem Ubuntuval, nevezetesen a videolejátszást overscan-nel, mert azt az XP-s driverből kiölték teljesen.
-
vamzi
senior tag
igen mindenki a cad-ot és a gimp-et hozza fel, nekem is megfordult a fejembe, de mivel mindig ez hangzik el.még az abbyword öt is idevenném, mert ezeket szokták együtt emlegetni.bevallom neked csak a felhasználói programokra tudnék hirtelen alternatívákat mondani, mert nem nagyon dolgozok a gépen.am persze nem azt jelenti h nem maszekolok.de weblapszerkeztésre pölö bluefish-t haszálok.általában weblapokkal maszekolok meg egykét forráskód.ezekhez meg nem kellenek extra bonyolult programok.weblaphoz megtenné egy gedit it
mint a forráskódoknak is.
-
vamzi
senior tag
-
n00n
őstag
Sztem félreértettél.
(Nem biztos, de én arra gondolok) Mint két gép megy. Egyiken Ubi(meg XP is, de nem az megy) a másikon XP. Az Ubuntus gépben van három vinyó, kettő ntfsre van formázva és egy ext3-ra. Én azt szeretném , h ha az Ubuntut indítom ezen a gépen akkor is tudjak turkálni ennek a gépnek a Windowsos cuccai között a másik gépről XP alaltt, de nem tudok mert nem látom a hálózatban.
Tudtommal a Samba Win - Linux között müködik, nem?
Remélem most már érhetőbb voltam.
-
Szia!
Mesélek:
Pl olyat, hogy a jóember először telepített egy Vistát és egy Ubit (ezt elxarta, és újrahúzta Ubival a gépet) EZ AZ ELŐBBI MŰVELET NEM SIKERÜLT NEKI (megakadt a tellepítés stb...
Én is ettől félek...
Mondjuk volt ott egy olyan tényező is, hogy a Vista telepítővel belegányol a HDD-jébe úgyhogy gondolhatod...
És mindezt úgy, hogy az az ember az Én ismerősöm volt...
A végén még pofázott nekem, hogy miért adtam neki oda ezt a szart... (az ubira gondolt...)
Vannak olyan emberek, hogy eszméletlen...Üdv. Core2
-
-
tusi74
őstag
Ja ja.
Vagyis inkább dual-bootosnak. De pl. a Gimp-et nagyon megszerettem. Képet már csak azzal szerkesztek. Már az a furcsa, ha a Paint Shop Pro-ra vissza kell mennem. Már csak az Abbyy miatt van Win-em.
Ami igazából a Linuxhoz láncol, az a sebesség. Olyan, mintha új gépet vettem volna. Nem mindegy, hogy reggel 5 percig bootol a gép, vagy 2 percig.
Mondjuk nekem megvan az az előnyöm, a most kezdőkhöz képest, hogy bár most van először huzamosabb ideig fent Linux, de alapvetően kezelési problémám nincs vele, mert a közelemben mindig volt Linux, csak mindig a szoftvereket vártam. Illetve egy pár ZH-t megírtam parancsokból, igaz az sem tegnap volt. De a parancssor, nem idegen. Egyedül a mai napig ez a sudo-zás a furcsa. Bennem még az van, hogy átjelentkezés-->root stb. Ez még mindig szokatlan, de egyébként menni fog ez. Már csak egy OCR kell, és repül a Vista a levesbe.
-
S1Lv3R
tag
Szia!
Ilyen szöveggel futott le a configure vége:
config.status: WARNING: Makefile.conf.in seems to ignore the --datarootdir setting
config.status: creating snddevices
config.status: creating utils/alsa-driver.spec
config.status: creating utils/buildrpm
config.status: creating toplevel.config
config.status: creating utils/alsasound
config.status: creating utils/alsasound.posix
config.status: creating include/pci_ids_compat.h
config.status: creating include/i2c-id_compat.h
config.status: creating include/config.h
config.status: include/config.h is unchanged
config.status: creating include/config1.h
config.status: include/config1.h is unchanged
config.status: creating include/version.h
config.status: include/version.h is unchanged
config.status: creating include/autoconf-extra.h
config.status: include/autoconf-extra.h is unchanged
Hacking autoconf.h...
silver@ubuntu-laptop:~/Letöltések/ALSA/alsa-driver-1.0.16$ -
S1Lv3R
tag
köszi , most sikerült továbblépnem , de ismételten elakadtam
a make parancs kiadása után az alábbi hibát kaptam :
silver@ubuntu-laptop:~/Letöltések/ALSA/alsa-driver-1.0.16$ make
if [ ! -d include/sound -a ! -L include/sound ]; then \
ln -sf ../alsa-kernel/include include/sound ; \
fi
cp -puvf include/version.h include/sound/version.h
`include/version.h' -> `include/sound/version.h'
make dep
make[1]: Entering directory `/home/silver/Letöltések/ALSA/alsa-driver-1.0.16'
make[2]: Entering directory `/home/silver/Letöltések/ALSA/alsa-driver-1.0.16/acore'
copying file alsa-kernel/core/info.c
/home/silver/Letöltések/ALSA/alsa-driver-1.0.16/utils/patch-alsa: 24: patch: not found
make[2]: *** [info.c] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/silver/Letöltések/ALSA/alsa-driver-1.0.16/acore'
make[1]: *** [dep] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/silver/Letöltések/ALSA/alsa-driver-1.0.16'
make: *** [include/sndversions.h] Error 2pls help
-
Major Major
senior tag
-
VaniliásRönk
nagyúr
Szerintem meg nem, mert akkor lenne Radeon HD2000 támogatás is, vagyis jópár hónapos, egyébként nem írtam le sehol, hogy több sorozat lenne.
Max. a 8.x-szel, de az még odébb van. Egyébként nehéz lett volna egy listát írni az elmaradhatatlan "Biztos telepíteni akarja?" ablakba a támogatott kártyákról? -
Davey7
senior tag
lefutott minden szerintem rendben...most az nem másolom be ha nem szükséges...
a bajom,h ezt a műveletet nem tudom elvégezni :
pomm:~/openchrome/unichrome/.libs# cp via_drv.so /usr/lib/xorg/modules/drivers/mert nincs olyan könyvtáram,h unichrome/.libs...
vagy ez nem is kell?elég átírni a xorg.conf-ba via-ra a drivert?
-
Davey7
senior tag
root@davey:/home/davey/openchrome# ./configure
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... gawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no
checking build system type... i686-pc-linux-gnu
checking host system type... i686-pc-linux-gnu
checking for style of include used by make... GNU
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output file name... a.out
checking whether the C compiler works... yes
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables...
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking for gcc option to accept ISO C89... none needed
checking dependency style of gcc... gcc3
checking for a sed that does not truncate output... /bin/sed
checking for grep that handles long lines and -e... /bin/grep
checking for egrep... /bin/grep -E
checking for ld used by gcc... /usr/bin/ld
checking if the linker (/usr/bin/ld) is GNU ld... yes
checking for /usr/bin/ld option to reload object files... -r
checking for BSD-compatible nm... /usr/bin/nm -B
checking whether ln -s works... yes
checking how to recognize dependent libraries... pass_all
checking how to run the C preprocessor... gcc -E
checking for ANSI C header files... yes
checking for sys/types.h... yes
checking for sys/stat.h... yes
checking for stdlib.h... yes
checking for string.h... yes
checking for memory.h... yes
checking for strings.h... yes
checking for inttypes.h... yes
checking for stdint.h... yes
checking for unistd.h... yes
checking dlfcn.h usability... yes
checking dlfcn.h presence... yes
checking for dlfcn.h... yes
checking for g++... g++
checking whether we are using the GNU C++ compiler... yes
checking whether g++ accepts -g... yes
checking dependency style of g++... gcc3
checking how to run the C++ preprocessor... g++ -E
checking for g77... no
checking for xlf... no
checking for f77... no
checking for frt... no
checking for pgf77... no
checking for cf77... no
checking for fort77... no
checking for fl32... no
checking for af77... no
checking for xlf90... no
checking for f90... no
checking for pgf90... no
checking for pghpf... no
checking for epcf90... no
checking for gfortran... no
checking for g95... no
checking for xlf95... no
checking for f95... no
checking for fort... no
checking for ifort... no
checking for ifc... no
checking for efc... no
checking for pgf95... no
checking for lf95... no
checking for ftn... no
checking whether we are using the GNU Fortran 77 compiler... no
checking whether accepts -g... no
checking the maximum length of command line arguments... 98304
checking command to parse /usr/bin/nm -B output from gcc object... ok
checking for objdir... .libs
checking for ar... ar
checking for ranlib... ranlib
checking for strip... strip
checking if gcc supports -fno-rtti -fno-exceptions... no
checking for gcc option to produce PIC... -fPIC
checking if gcc PIC flag -fPIC works... yes
checking if gcc static flag -static works... yes
checking if gcc supports -c -o file.o... yes
checking whether the gcc linker (/usr/bin/ld) supports shared libraries... yes
checking whether -lc should be explicitly linked in... no
checking dynamic linker characteristics... GNU/Linux ld.so
checking how to hardcode library paths into programs... immediate
checking whether stripping libraries is possible... yes
checking if libtool supports shared libraries... yes
checking whether to build shared libraries... yes
checking whether to build static libraries... no
configure: creating libtool
appending configuration tag "CXX" to libtool
checking for ld used by g++... /usr/bin/ld
checking if the linker (/usr/bin/ld) is GNU ld... yes
checking whether the g++ linker (/usr/bin/ld) supports shared libraries... yes
checking for g++ option to produce PIC... -fPIC
checking if g++ PIC flag -fPIC works... yes
checking if g++ static flag -static works... yes
checking if g++ supports -c -o file.o... yes
checking whether the g++ linker (/usr/bin/ld) supports shared libraries... yes
checking dynamic linker characteristics... GNU/Linux ld.so
checking how to hardcode library paths into programs... immediate
appending configuration tag "F77" to libtool
checking for gcc... (cached) gcc
checking whether we are using the GNU C compiler... (cached) yes
checking whether gcc accepts -g... (cached) yes
checking for gcc option to accept ISO C89... (cached) none needed
checking dependency style of gcc... (cached) gcc3
checking if RANDR is defined... yes
checking if RENDER is defined... yes
checking if XV is defined... yes
checking if XF86DRI is defined... yes
checking if DPMSExtension is defined... yes
checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config
checking pkg-config is at least version 0.9.0... yes
checking for XORG... yes
checking for ANSI C header files... (cached) yes
checking for /usr/include/xorg/dri.h... yes
checking for /usr/include/xorg/sarea.h... yes
checking for /usr/include/xorg/dristruct.h... yes
checking whether to include DRI support... yes
checking for DRI... yes
checking pthread.h usability... yes
checking pthread.h presence... yes
checking for pthread.h... yes
checking sys/ioctl.h usability... yes
checking sys/ioctl.h presence... yes
checking for sys/ioctl.h... yes
checking sys/time.h usability... yes
checking sys/time.h presence... yes
checking for sys/time.h... yes
checking time.h usability... yes
checking time.h presence... yes
checking for time.h... yes
checking whether to build XvMC driver support... yes
checking for /usr/include/xorg/xf86Module.h... yes
checking whether to use old Xv ABI... no.
configure: creating ./config.status
config.status: creating Makefile
config.status: creating libxvmc/Makefile
config.status: creating man/Makefile
config.status: creating src/Makefile
config.status: creating config.h
config.status: config.h is unchanged
config.status: executing depfiles commandskész az is! ezután lefuttatam a make és utána a make install parancsot is
-
Davey7
senior tag
na a segítségeddel továbbjutottam,de újból elakadtam..
mikor be kell lépni a unichrome könyvtárba és azon belül a libs-be (pomm:~/openchrome# cd unichrome/.libs/)
nekem nincs unichrome könyvtáram,csak:
/.svn
/man
/src
/libxvmc
/autom4te.cacheés a következő fájlok:
acinclude.m4 config.h.in install-sh missing
aclocal.m4 config.log libtool prepare-ChangeLogSVN.pl
autogen.sh config.status libxvmc release_notes-0.3.0
autom4te.cache config.sub ltmain.sh src
ChangeLog configure Makefile stamp-h1
compile configure.ac Makefile.am
config.guess COPYING Makefile.in
config.h depcomp manés így amit át kell másolni a /usr/lib/xorg/modules/drivers mappába azt sem tudom végrehajtani!
-
Obi-1
őstag
Az unmounting local filesystems már nem ad hibaüzenetet. A Deactivating swap - Fail maradt, és bejött három új:
/etc/init.d/rc: 2: /etc/rc6.d/S60umointroot: input/output error
/etc/init.d/rc: 2: /etc/rc6.d/S90reboot: input/output error
/etc/init.d/rc: 2: /etc/rc6.d/S99killntfs3g: input/output error
-
Obi-1
őstag
Megvolt a kikapcsolás teszt.
Deactivating swap - OK
Unmounting local file system - FailÉs ez után következik a szokásos hibaüzenet.
A kipróbálást a link file szerkesztésére értetted? Kezdő linuxosként nem akarok biztos infó nélkül kikapcsolási scriptet szerkeszteni. Tényleg szerkeszteni kell az umountfs-t?
-
vamzi
senior tag
hmm...
elinditom az ubuntu-t.megnyitok egy mappát.alul a tálcán már kise jelzi, h van egy mappa megnyitva.fogom leteszem tálcára.ám a mappa ugyan csak nem jelenik meg a tálcán és az aét+tab gombokkal tudom csak előhívni újra.mindjárt csinálok képet, h világos legyen.képernyőkép
sok mappa megvan nyitva, de egy sem látszik a tálcámon.remélem igy már érthető -
tildy
nagyúr
-
törölt tag
ha az X-et akarod leszedni, akkor gondolom
sudo apt-get autoremove xserver-xorg
most nem probalnam ki, de az ubi serverre valahogy ugy lett X-em h feltettem ezt (v ilyesmit) es aztan egy fluxbox-ot. lehet van itt is vmi metapackage, ami egyben tartalmazza a komplett x-et.
ha csak a gnome-mal van bajod, sztem az is lejon a gnome-desktop-environment csomaggal, de az gondolom kifejezetten csak az ablakkezelo. -
piadex2
senior tag
Hello!
Még mindig a letöltöttel vacakolok. Az a gondom, hogy, bár látom, hogy van writer meg hasonlók, olyan is van, hogy core1, core2 stb. egyenként telepítsem fel? (Amúgy vannak még olyanok is, mint gnome integration, graphicfilter stb.)
Ötlet?
Kösz előre is a válaszokat!piadex2
-
zabu
tag
mount: a 'proc' már be van csatlakoztatva a '/proc'-re
$LogFile indicates unclean shutdown (0, 0)
Failed to mount '/dev/sda1': A művelet nem támogatott
Mount is denied because NTFS is marked to be in use. Choose one action:
Choice 1: If you have Windows then disconnect the external devices by
clicking on the 'Safely Remove Hardware' icon in the Windows
taskbar then shutdown Windows cleanly.
Choice 2: If you don't have Windows then you can use the 'force' option for
your own responsibility. For example type on the command line:
mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /media/sda1 -o force
Or add the option to the relevant row in the /etc/fstab file:
/dev/sda1 /media/sda1 ntfs-3g defaults,force 0 0
$LogFile indicates unclean shutdown (0, 1)
Failed to mount '/dev/sda2': A művelet nem támogatott
Mount is denied because NTFS is marked to be in use. Choose one action:
Choice 1: If you have Windows then disconnect the external devices by
clicking on the 'Safely Remove Hardware' icon in the Windows
taskbar then shutdown Windows cleanly.
Choice 2: If you don't have Windows then you can use the 'force' option for
your own responsibility. For example type on the command line:
mount -t ntfs-3g /dev/sda2 /media/sda2 -o force
Or add the option to the relevant row in the /etc/fstab file:
/dev/sda2 /media/sda2 ntfs-3g defaults,force 0 0"csak saját felelőségre" ??
megcsinálta már valaki ezt? -
spirit007
senior tag
Ööö... rövidebb/egyszerűbb , ha marad az Xubuntu-s verziónál .
Az alapból xface-el megy , meg eleve kalória szegény
Letölti (7.10-est) , installálja és odaadja végfelhasználóknak a CD-t . Ha később gond lenne , simán újra installálják ..."tovább" -okat biztos tudnak nyomni .
És érteni sem kell hozzá -
ngabor2
nagyúr
beton üzemmód, belekötök a hsz-odba.
a gdm-et nem illik killall-lal lelőni. a másik parancs való hozzá.
az ubuntu-desktopot leszedni egy pillanat műve, az egy metacsomag, csak a függőségeket tárolja, de ő maga nem szed le semmit eltávolításkor. ráadásul ha a xubuntu-desktopot fel akarod tenni automatice el fogja távolítani az ubuntu-desktopot.
újraindítás... miért is? ez linux...
sudo /etc/init.d/xdm start
az xfce-t meg sose használtam (3 percnél tovább), nálam egy 800MHz-es epián, 256MB SDRAM mellett is gyönyörűen elcammogott a kde, firefoxszal, azureussal... igaz, azt nem ubuntu 7.10-nek hívták, hanem asszem valamelyik debian, vagy régebbi ubi volt.
swap: valóban nem árt. de ha már teljesen fel van telepítve a rendszer, és nincs üres partíció, akkor is van megoldás: file-ba is lehet swappelni.
if=/dev/zero of=/swapfile.img bs=1024 count=524288
mkswap /swapfile.img
swapon /swapfile.imggondolom a sudo-t nem kell emlegetnem.
-
Vladi
nagyúr
7. perc:
Xfce menü - beállítások - azonnali alkalmazások
xvce menü - beállítások - munkafolyamat és indulás
Itt szedd ki ami szerinted nem kell. (Tudni fogod: bluetooth és hasonlók.)
Plusz az automatikusan induló alakalmazások. (Na ezt passz hogy hol van.)
Olyanok nem kellenek, hogy ssh, samba stb.
8. perc:
Klónozás. Ezt megint rád bízom, mert én wines klónozókhoz nem értek. Biztos van olyan, ami kezeli az ext 3 fájlrendszert.
9. perc:
Jó sok swap kell. (virutális memória) Ezt ugye külön partícióra teszed. Legalább 3-500 mega.
10. perc:
Én 10 percbe ennyit tudtam beleszuszakolni. Majd biztos kiegészítik még 1-2 dologgal. -
rtom
senior tag
2. Low level format már nyírt ki vinyót a közelemben, sztem is ext3-ra formázás elég, ahogy Vladi említette. 4 Gb-n nem sok hely van játszani, úh. lehet elég lenne két felé szedni (ill. 3 felé a swap miatt).
3. Én kapásból Xubuntu-val indítanék, az Ubuntu-ra javasolt 500 MHz-es proci, 256 Mb RAM és 8 Gb HDD itt nem igazán teljesül.Mit szeretnének a gyerekek csinálni a gépeken? Vagy ti mit szeretnétek, hogy ők csináljanak?
-
lapa
veterán
szia,
a linket köszi, tudatlanságom okán már van címzettje a gépeknek. a felhasználás célja általános iskolás gyerekek számítógépezése.
ami nincs és nem is lesz:
-másnak adományozási lehetőség (pl. blackpanther)
-linux szakértelem
-idő
-alapos tervezés.megpróbálok akkor úgy fogalmazni, hogy telefonon mi az, amit 10 perc időkeretben elmondanátok / lediktálnátok "frissen telepített+updatelt 7.10 ubuntu optimalizálása pii hardverre" témakörben. az "ubuntu le izé fel" részemről "unknown kommand", szóval kopipészt szintű support kéne ha lehet.
-
vamzi
senior tag
egyébként sztem ez egy hub, a google-el ezt leltem róla:
PN909T 8-Port Mini-sized 10Base-T EtherHubakkor viszont tegye nekem valaki tisztába a dolgokat
és magyarázza el nekem mi a különbség a hub és router között.annyit tudok már, h van aktív meg passzív hub(azt is tudom melyik mit tud)
-
vamzi
senior tag
az átjáró nem stimmelt
igen jó lenne eldönteni, de abban az érzésemben, h az egy router megingattakén mondom, h teszek fel róla képet azt majd ti eldöntitek mi is az valójában
nekem nem sikerült.ha fix ip-ket adok a gépeknek, akkor nincs net sehol se
se az asztalin, se a notin.amúgy sikeresen visszaértem a koliba, uh a notin ismét jelentkezett a net
, minden fasza és oké.otthon bezzeg
az ubit ugy telepitettem a mult héten a notira, hogy a koliban bevolt dugva és neteztem telepités közben(ha esetleg ez segít valamit)
-
Kovács84
aktív tag
-
tusi74
őstag
Hát pedig olvass utána, keress, kimondottan Ubuntu-t népeszerűsítő cikkeket. Ne csak magyar oldalakon, hanem bármilyne más oldalon is. Ahol hasonlítgatják a 2 rendszert.
Minden ilyen cikknek az a vége, a levont konkluzió, hogy amit meg lehet csinálni XP/Vista alatt, azt Ubuntu/OpenSuse alatt is.
Aztán az ember elhatározza, hogy belevág. Felteszi egy partícióra, bekonfigolja, hogy legalább egy kicsit emberi legyen (pl. ráerőlteti az Nvidia drivert), amitől lesznek ugyan szép effektek, de a betűk bűnrondák maradnak. Kínlódik a betűk beállításával, ilyen-olyan kombinációkat kipróbál, freetype-pal szenved, de a betűk ugyanolyan ronda "szőrösek".
Majd keresgetne magának szoftvereket, de a választék 0. Pl. a TheBat! helyébe valami alternatívát, hogy ne csak olvasási igazolást tudjon kérni, hanem kézbesítésit is. Ez sokszor vitás esetekben nagyon fontos, ha tudom bizonyítani, hogy az e-mail odaért. HOgy elolvasta-e, más kérdés, de ha odaért, én le vagyok védve. Ja bocsi, az Evolution, Thunderbird ezt nem tudja.
Majd jönnek az exkluzívabb programok, ja ilyen tudású itt nincs. és bizony ilyenkor az ember eléggé átverve érzi magát.Természetesen előnye is van. Vírus, biztonság stb. szempontjából, nagyon nagy előnye. De ha nem tudod a hétköznapi életben ezt az előnyt pénzzé változtatni, akkor ez az előny mit sem ér. Akkor inkább beruházol egy Kaspersky-re, és reménykedsz, hogy talán mindened megmarad épen.
-
tusi74
őstag
Persze, hogy nem, de legalább idővel megtalálnék benne mindent.
Ez jó hír a Google fejlesztése. Persze, nem akarom mostmár az Ubuntut legyalulni, elfér, de elég nagyot csalódtam. Főleg abban, hogy mennyire propagálják, hogy mennyire ugyanazt tudja, mint az MS termékek, aztán azért kiderül, hogy vannak még fehér foltok rendesen.Az más kérdés, hogy érdeklődő középiskolásoknak, egyetemistáknak jó terep. Ha több időm lenne, nekem is lenne kedvem benne heggesztgetni, valószínűleg néha hétvégente foglalkozok vele. De egyelőre munkára nem tudom használni. Sajna.
-
tusi74
őstag
Igen, mind megvan eredetiben, alapban nem használnék illegális szoftvert. Nem kevés pénzt költöttem szoftverekre, általában közvetlenül a gyártótól veszem meg bankkártyával, így olcsóbban kijövök, mintha mintha magyar forgalmazótól venném.
Igazából épp a költségeim csökkentése miatt akartam átállni, de még mindig nem az igazi. Megint várok 2 évet hátha addigra a Linuxhoz is elkezdenek profi felhasználásra szoftvereket kiadni.
Ja és nem vagyok Microsoft imádó. Ha valaki azt mondaná, hogy a Linuxhoz van az Abbyy Finereadert, és a Paint Shop Pro-t egy az egyben kiváltó szoftver, és hosszútávon olcsóbban jönnék ki, akkor váltanék.
Mindenki propagálja, hogy a Linux így ingyenes szoftver, meg úgy. De arról senki nem beszél, hogy az ingyenért milyen minőség jön.
Nem a Linux kezelésével van bajom, meg mindent megcsinálok, ami kell, csak mire kibogarászom, hogy hogy kell az egy csomó idő. Azalatt pedig nem pénzt keresek.
Aktív témák
Hirdetés
- Hobby rádiós topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Autós topik
- Steam topic
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- World of Tanks - MMO
- Sorozatok
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged