- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Aktív témák
-
7
addikt
válasz
Dark Archon #10759 üzenetére
Azureus?
-
7
addikt
válasz
Dark Archon #10694 üzenetére
-
7
addikt
válasz
Mr. Blue #10267 üzenetére
Wine alól kevés Windowsos játék fut rendesen.
Konkrétabb infót ezzel kapcsolatban az http://appdb.winehq.org/ oldalon találsz.
-
7
addikt
válasz
BigBadPlaYeR #9987 üzenetére
Mit ír ki, miután beírod, hogy "pon"? (csak mert ugye az a csatlakozási parancs)
-
7
addikt
válasz
PiciKenny #9984 üzenetére
Ezt találtam.
Ha esetleg nem jönne be a link:
"All you have to do is plug in the usb plug before you plug in the power. Wierd, but worked for me (I had the 'usb <...>: device descriptor read/64, error -110' problem), and it might work for some of you. I also used 'modprobe -r echi' and 'modprobe -r ochi', which might have helped."
-
7
addikt
válasz
Major Major #9979 üzenetére
Linuxból viszont több változat is van, akár más-más hardware-támogatással is
-
7
addikt
Akkor szerkesztőnek tényleg egy vim, vagy grafikus felületen mozogva egy geany ajánlatos.
Nem lehet, hogy jogosultsági gondjaid vannak? Nem ismerem a file-roller működését, de ha asztalra kihúzva megy vannak, akkor el tudom képzelni, hogy a file-ok az eredeti helyükön valamilyen módon védettek. Root-ként, vagy sudo-val is hibát jelez?
Ugyanez vonatkozik a utime-os dologra. -
7
addikt
válasz
-=Sziszi=- #9452 üzenetére
-
7
addikt
válasz
-=Sziszi=- #9447 üzenetére
Ez a hiba:
fixme:x11drv:X11DRV_desktop_SetCurrentMode Cannot change screen BPP from 32 to 16
Milyen videokártyád van? ATI-nál nem lehet megoldani a 16 bites módot tapasztalataim szerint, de Intelnél, nVidiánál igen.
-
7
addikt
Megtoldanám az ötletet az ún. tiling wm-ekkel, mert az Openbox még elképzelhető, hogy nem elég gyors és lightweight valakinek.
Tehát javaslat:
- awesome, bár tanulni kell a kezelését
- ha a lehető legfürgébb és legkisebb erőforrást igénylő ablakkezelő kell, akkor meg dwmEgyébiránt ha valakinek gyors disztró kell régi gépre, akkor nem hiszem, hogy az Ubuntu lenne a legalkalmasabb, sok benne a minimalista felhasználó szempontjából felesleges dolog. Esetleg ha mindenképpen Ubuntut akar az ember, a serverrel lehet próbálkozni.
-
7
addikt
válasz
Neil Watts #7766 üzenetére
Az OOo is
-
7
addikt
A fene, én meg épp most hurrogtam le az Abiwordöt egy másik topicban, hogy néha meghülyül bizonyos formázásoktól meg kódolásoktól (persze csak amennyiben más szövegszerkesztővel készített dokumentumokat nyitogatunk vele)
Ennek ellenére az egyik leghasználhatóbb alternatíva szövegszerkesztésre
-
7
addikt
válasz
szacsee #6639 üzenetére
A Section "Screen"-t változtasd meg erre, remélem, menni fog (amúgy ölég hiányosnak érzem ezt az xorg.conf-ot):
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1280x1024" "1024x768" "960x800" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection -
7
addikt
válasz
dekoninck #5759 üzenetére
Kb. ugyanannyi vele a macera, mint a Winnel, csak egyrészt más típusúak, másrészt a kevésbé kitartóak azt mondják, hogy eh, picsába ezzel, megyek vissza a Winre, így aki marad, az tényleg érdeklődik a dolog után, azért kisebb a frusztráció.
Amúgy én azt mondom, hogy még egy Debian is emberi lényeknek való, kicsi talpraesettség és érdeklődés kell hozzá, több nem.
-
7
addikt
1: KDE, Gnome, Xfce NEM ablakkezelők, hanem úgynevezett Desktop Environmentek (DE), azaz panelekkel, órával, mindenféle marhasággal együtt vannak, tehát egy komplett grafikus környezetet kapsz velük.
Az ablakkezelő ennél sokkal kisebb dolog, az csak az ablakok "díszítéséért", rendezési módjaiért, esetleg egy menüért felel. A Gnome alapértelmezett ablakkezelője pl. a Metacity.Ablakkezelő (WM) futhat DE nélkül, hogy kevesebbet zabáljon. Van egy rakat olyan ablakkezelő, ami kisméretű, egyszerű, nem zabálja az erőforrásokat (openbox, fluxbox, dwm, awesome, icewm, pekwm, stbstb). És itt jön képbe az, hogy:
2: Értelmes, körültekintő alkalmazásválasztással akár még 128 MB RAM-mal bíró gépeken is normális sebességgel lehet X-elni. Ennek ellenére, tekintve, hogy ezeket a gépeket mire szokták manapság használni (torrent, router, firewall, server, stb) én sem javaslom, akkor már egyszerűbb a GRUB-ba bedobni egy vga=akármennyi paramétert, hogy nagyobb felbontású parancssort kapjunk, amiből kényelmesen feltehetünk mindenféle karakteres felületű programot (amik egyébként általában stabilabbak, kisebbek, gyorsabbak is grafikus társaiknál).
-
7
addikt
válasz
petersonal #5549 üzenetére
Elég lett volna kijelölnöd és bemásolnod, úgy jobban átlátható.
Amúgy ez kell nekünk:
01:08.0 Network controller: Atheros Communications, Inc. AR5416 802.11a/b/g/n Wireless PCI adapter (rev 01)Próbálj ráguglizni, hátha gyorsabban kapsz választ, mint tőlünk.
-
7
addikt
válasz
petersonal #5544 üzenetére
Mint GD is mondta, kártyatípus nélkül nem tudunk segíteni, abban viszont igen, hogy hogy derítsd ki, pontosan milyen kártyád is van:
Írd be egy terminálba ezt: lspci
Bogarászd ki a Wireless kártyádat, és másold be azt a sort, amiben benne van. -
7
addikt
válasz
Neil Watts #5499 üzenetére
De igen. Amíg nagybetűs volt, addig zárt csak.
-
7
addikt
válasz
.:GoliBali:. #5375 üzenetére
Szedd le a gtk-chtheme nevű csomagot (lehet, hogy az általad használt disztrón kicsit más a neve), azzal tudsz váltogatni GTK-témák között (amik főként ezeket változtatgatják).
GTK-témákat a http://gnome-look.org oldalról tudsz leszedni. Érdemes őket a ~/.themes könyvtárba bepakolni, ott megtalálja őket a legtöbb ilyen dologgal foglalkozó csomag.Persze amennyiben Qt-vel használod a programokat, passzolom (pl. KDE tipikusan Qt-s DE).
-
7
addikt
1: Érdemes lenne tudni, hogy miket csináltál, mielőtt újraindítottál (bár érzésem szerint sokmindent)
2: Azt írja, hogy indíts apic=debug kapcsolóval, aztán pedig az outputot küldd el egy hibajelentésben nekik. Ezt induláskor teheted meg a GRUBból. Ha körbenézel a GRUBban (megnyomsz valamit, hogy ne számoljon vissza, így lesz időd), akkor rájössz, hogyan is kell. Amúgy meg neked is sokat segíthet az output, vagy akár ide is belinkelheted/bemásolhatod (hossztól függően) -
7
addikt
válasz
Neil Watts #5217 üzenetére
Ezt nem vetettük már fel párszor?
rtorrent+screen -
7
addikt
válasz
BigBadPlaYeR #5148 üzenetére
Azért nekem is nagyon, ahogy a billyért is (zenelejátszó), de megtaláltam a számomra megfelelő alternatívákat, úgyhogy részemről már nem olyan vészes a dolog.
-
7
addikt
válasz
Neil Watts #5014 üzenetére
Akár, de én nem használnék ékezetes könyvtár- illetve fileneveket.
-
7
addikt
válasz
Neil Watts #5005 üzenetére
ANnál a beállításnál szerintem rá fogja tenni mind a home-ot, mind a többit egyetlen lemezre. Ez neked nem kell. Mássz bele egy kicsit a particionálásba, ott megadhatod neki, hogy a root legyen a raptoron, a home meg a WD-n.
Tipp: Marha sok időt szokott igénybe venni már akár egy 100 GB-s partíció csekkolása is, ha mondjuk valami hiba fordul elő. Én felszeletelném mondjuk 5 partícióra azt a WD-t, aztán fstabban megoldanám okosan, hogy 1 partíció a /home, újabb partíció a /home/userneved/filmek, stbstb
-
7
addikt
válasz
Dark Archon #4763 üzenetére
Nincs mit
-
7
addikt
válasz
Dark Archon #4754 üzenetére
Hasonló, igen. Alapvetően a scriptek egy környezet alapvető parancsaiből felépített kis kódok, amik ezt-azt csinálnak (nem feltétlenül rendszerszintűek, írtam én már játékhoz is scriptet).
Általában véve egy scriptet egy file-ba szoktunk írni, aminek futtatási jogot adunk (általánosan elfogadott, de egyáltalán nem kötelező gyakorlat, hogy .sh kiterjesztést biggyesztünk a filenév végére), aztán a megfelelő helyen meghívjuk az adott file-t.
Futtatási jog adása: sudo chmod +x /elérési/útvonal/filenév
Nem olvastam vissza a problémafelvetésig, kérek érte elnézést.
-
-
7
addikt
válasz
Neil Watts #3758 üzenetére
Le tudsz vágni belőle, telepítésnél fel is kínálja.
Jobban jársz, ha az Ubuntu saját repójából húzod le az ATI drivert (catalyst vagy fglrx, nem tudom, ott milyen néven fut)
-
-
7
addikt
A Mercury Messenger (java-alapú, tehát döglassú
) mindenképp tudja a színes betűket, de mintha az aMSN is képes lenne dekódolni őket. Ennek ellenére én úgy vagyok vele, hogy jobb, ha az e-maileket látom név helyett, mert az állandó, nem kell keresgélni az adott júzert, mindig ugyanúgy kezdődik a neve. Ha mégis neveket látok, akkor meg már olyan, mint a Matrix: Nem látom a kódokat, csak a vöröseket, szőkéket, barnákat ;t
-
7
addikt
Lehet crontabolni, de az neked nem jó, mert neked a grafikus felület elindulásakor kell a program indítása (amsn nem fut simán terminálban). Javaslom esetleg a /home/júzernév/ könyvtárban a .xinitrc file szerkesztését (vagy létrehozását és futtathatóvá tételét) úgy, hogy beírod a legaljába:
/usr/bin/amsn& (kell a & jel is)Ezt a file-t (ha nincs máshogy beállítva) az X lefuttatja az indításkor, ergo elindulnak a benne listázott programok. Nem tudom, grafikus login managernél is áll-e ez a dolog, amennyiben nem, úgy az adott DE-ben kellene keresgélned egy autofuttatás opciót (ha nem találod, legalább azt írd le, milyen DE-d van: Gnome, KDE, Xfce, vagy esetleg valami más).
-
7
addikt
válasz
qpakcovboy #3189 üzenetére
Akkor azt mondod, hogy nem adod oda, ennyi. A jelszó a nyomatékosításra van.
-
7
addikt
válasz
qpakcovboy #3183 üzenetére
Megoldást jelenthet még a jelszó (BIOS-jelszó akár)
-
7
addikt
válasz
Rickenstein #3039 üzenetére
Arra, hogy a Xinerama-t nem szereti, ha van 3D-s gyorsitas.
Tovabba hajlamos fagyni. Ezt az xorg.conf hosszas turkalasaval ki lehet kuszobolni.
-
7
addikt
válasz
Bobby G. #2917 üzenetére
Vannak olyan esetek, amikor nem jelzi semmivel, hogy írod a jelszót. Írd be, üss entert. Az most mindegy, hogy vizuálisan felbukkannak-e csillagok meg bogyók.
Javaslat: Máskor érdemes megkeresni a probléma forrását, ugyanis a Linuxnak többnyire az az előnye is megvan, hogy kis odafigyeléssel meg lehet oldani szinte minden gondot.
-
7
addikt
-
7
addikt
válasz
Bobby G. #2668 üzenetére
Egyrészt olvass vissza, a Wine ill. Cedega téma már párszor kitárgyalásra került.
Másrészt a Kubuntu egy "külön" disztribúció. Te szerintem inkább a KDE-re vagy kíváncsi - ehhez fel kell tenned az Ubuntut, ahhoz pedig lecibálni csomagkezelőn keresztül a KDE-s csomagokat (vagy leszedheted netről a Kubuntut is, amit kiírva CD-re ugyanúgy használhatsz LiveCD-ként, mint a sima Ubuntut)
Szerk: Vladi megelőzött
-
7
addikt
válasz
Core2duo6600 #2654 üzenetére
Parancssoros, mint utaltunk is rá nem sokkal ezelőtt.
(ld. #2652)
-
7
addikt
válasz
Bobby G. #2558 üzenetére
Ha ésszel csinálod, a partíciókkal nem lesz semmi gond, csak azt gyalulja le, amelyikre felteszed. És igen, van benne magyar nyelv is (az más kérdés, hogy ugyanúgy, mint a Wineknél, szerencsésebb angolul használni
).
Videoszerkesztésre illetve Corelre nem ismerek alternatívát, de tény, hogy nem is kerestem. A többire tuti van.
Ha csak ismerkedni szeretnél a Linuxszal, akkor ott van a LiveCD (Ubuntunak is van). Akár különféléket is próbálgathatsz, sokféle van.
-
7
addikt
válasz
Dark Archon #2372 üzenetére
Nem egy kerdesedre itt a PH!-n belul is megvan mar a valasz, szerintem azert fujjognak a sracok.
Viszont abban az esetben, ha itt nem kapnal valaszt, de csak amolyan vicik-vacak problemad volna, javaslom meg az IRC-t.
#ubuntu-hu @ irc.freenode.org
Tobbnyire segietenek arrafele is, magyar is, nem is szedett-vedett kulfoldi forum
-
7
addikt
válasz
Dark Archon #2339 üzenetére
A vinyók - disztrótól meg attól függően, hogy SATA vagy IDE vinyóról van szó - kaphatnak "sd" kezdetű jelölést is. Nekem pl. a laptopom vinyója /dev/sda.
A pendrive is lehet sd**, de van, hogy más nevet kap. Mint említettem, ezt disztrónként más és más lehet. Erre vannak alkalmazások, hogy lecsekkold, mi micsoda, illetve néha kell kísérletezgetni is, ha más nincs. Ez így van, el kell fogadni sajnos.
Azért nem kell aggódni, van neki egyfajta szabványa, csak kicsit több dolog befolyásolja, hogy mi micsoda lesz a végén.
-
7
addikt
válasz
operator10 #2327 üzenetére
~/.conkyrc
Megadom az én konfigomat:
# Conky configuration
background no
use_xft yes
#xftfont nu:size=8
#xftfont fixed:size=8
xftfont clean:size=8
xftalpha 0.8
out_to_console no
update_interval 5
total_run_times 0
own_window no
own_window_type normal
own_window_transparent yes
own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
double_buffer yes
minimum_size 260 80
maximum_width 260
draw_shades no
draw_outline no
draw_borders yes
draw_graph_borders yes
stippled_borders 1
border_margin 4
border_width 1
default_color grey
default_shade_color grey30
default_outline_color black
alignment bottom_left
gap_x 10
gap_y 15
no_buffers yes
uppercase no
cpu_avg_samples 2
net_avg_samples 2
override_utf8_locale yes
use_spacer no
TEXT
${color}$alignc$sysname $kernel on $machine
${color white}$alignc${exec whoami} @ $nodename
${color}$stippled_hr
${color}Date: ${color white}${time %Y.%m.%d. (%a)} ${alignr}${color}Uptime: ${color white}$uptime
${color}Time: ${color white}${time %H:%M} ${alignr}${color}Battery:${color white} ${battery C178}
${color}$stippled_hr
${color}CPU freq:${color white} ${freq} MHz ${alignr}${color}RAM: ${color white}$memmax
${color}$stippled_hr
${color}CPU used:${color white} ${cpu cpu1}% ${cpubar cpu1}
${color}RAM used:${color white} $memperc% $mem/$memmax ${membar}
${color}Swp used:${color white} $swapperc% $swap/$swapmax ${swapbar}
${color}Processes:${color white} $processes ${alignr}${color}Running:${color white} $running_processes
${color}$stippled_hr
${color}/${color white} ${fs_used_perc /}% ${fs_used /}/${fs_size /} ${fs_bar /}
${color}/home${color white} ${fs_used_perc /home}% ${fs_used /home}/${fs_size /home} ${fs_bar /home}
${color}$stippled_hr
${color}Down:${color white} ${downspeedf eth0} KiB/s${color} ${alignr}Up:${color white} ${upspeedf eth0} KiB/s
${color}Download:${color white} ${totaldown eth0}${alignr}${color}Upload:${color white} ${totalup eth0}
${color}Address:${color white} ${addr eth0} ${alignr}${color}TCP Connections:${color white} ${tcp_portmon 1 65535 count}
${color}$stippled_hr
${color}Master:${color white} ${mixer vol}% ${alignr}${color}PCM:${color white} ${mixer pcm}%
${alignc}${color white}${mpd_smart}Remélem, ebből átlátod majd nagyjából.
-
-
7
addikt
válasz
burgatshow #2077 üzenetére
Hm, most, hogy mondod, nekem is ilyen, csak kisebb mértékben
Engem nem zavar, de kíváncsian várom, ha van megoldás. -
7
addikt
válasz
Kephamos #2075 üzenetére
Számolni kell azzal minden eredetileg Winre indult programnál, hogy nem fog futni/hibásan fut Linux alatt. Ezt el kell fogadni, nem Linuxra írták.
A Wine illetve Cedega többé-kevésbé megoldást tud nyújtani, de ennek ellenére leginkább úgy kell elképzelni őket, mint egy netes fordítógépet (ferdítőgépet
): Beírhatsz neki szöveget, de csak kis eséllyel adja vissza azt másik nyelven használható minőségben.
Lényegében: Ha valaki nagyon Wines játékokat akar nyúzni, annak tanácsos dual-bootos rendszert használnia (akár úgy is, hogy vesz egy külön vinyót a Winnek).
-
7
addikt
válasz
operator10 #2056 üzenetére
A GRUB egyszer már megmentett Kernel Panic esetén. Én is úgy oldottam meg, ahogy sghc_toma kolléga javasolta, csak én 1-re állítottam a timeoutot. Így csak 1 másodpercet áll ott, aztán ugrik tovább. Részemről ez kibírható, cserébe elérem a GRUBot, ha mégis kell bármikor.
-
7
addikt
válasz
burgatshow #2054 üzenetére
Próbáld meg használni az xbindkeys csomagot. Egyszerűen állítgatható (a /home/usernév/.xbindkeysrc file tartozik hozzá), továbbá az xbindkeys --multikey parancs hatására elvileg meg is mondja a médiabillentyűid kódját ;)
Nálam az ideillő rész:
"amixer set Master 2dB+"
m:0x0 + c:176
"amixer set Master 2dB-"
m:0x0 + c:174
"amixer set PCM 2dB+"
m:0x40 + c:176
"amixer set PCM 2dB-"
m:0x40 + c:174
"amixer set Master unmute"
m:0x0 + c:160
"amixer set Master mute"
m:0x40 + c:160
Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos cigaretta 🔞
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Metal topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen notebookot vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest