- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Magisk
- Megjött Magyarországra a legnagyobb akkuval szerelt Redmi
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- VoLTE/VoWiFi
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- iPhone topik
Aktív témák
-
aag
őstag
válasz
rybank
üzenetére
Köszi, mindjárt visszakeresek. A BIOS-ban ennek a notesznek semmi sem állítható. Teljesen bolodbiztosra vették a figurát. De mindegy is, mert ha a windows meg tudja oldani a ventilátor-szabályzást, biztos a linux is képe rá valahogyan. Csak meg kell tudni hogyan.
(#42797) sheratan: Próbáltam rá (pendrájvon) a 11.10-es ubit is. Azzal sem szabályoz semmit sem. Egyébként nem lehet valami sok az a plusszhő, mert ugyan azzal nem teljesen hideg, de olyan picit langyos, hogy többször próbáltam a két ubit, hogy rendesen ki tudjam tapasztalni a különbséget. Összefoglalva: nem szabályoz magától a legfrissebb kernel sem. Talán majd ha megjelenik ubira a 3.2.0-ás, azt is kipróbálom. De mikor lesz az még? Lehet hogy csak az új kiadással jön meg majd...
(#42798) zed01: Mindig mindent megköszöntem neki. Kedves gyerek. Segítőkész és nagyon alapos. Jó ez a hozzáállás.
-
BigManus
addikt
Szevasz Zed!
Miért van az az érzésem, hogy itt is kötekedni akarsz, mint anno a vírusirtó topicban?
Kendek nem ellened írta, nem a személyednek szólt, hanem egy egyszerű figyelmeztetés volt részéről!
Az meg a másik, hogy Ő milyen stabilitású rendszert használ, az had legyen már a magánügye. A kettő nem igazán függ össze, vonatkoztasd el. -
zed01
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Pont te beszélsz rendszer stabilitásáról, mikor állandóan alfa meg béta ubuntukat használsz?
Egyébként meg semmi stabilitásbeli különbséget nem tapasztaltam, azon kívül hogy majdnem mindenből a legfrissebbet használom. Ráadásul a Gnome 3 tárolót be sem linkeltem, mert azt már én is túlzásnak tartottam, de ezek amit belinkeltem vagy éppen javítanak a rendszer stabilitásán, vagy semmi közük a rendszer stabilitásához, mert a rendszeren futó alkalmazásoknak nem sok közük van hozzá.
Tudod mit mondok neked?
A legjobb videokonvertáló a Handbrake, amit arra FFMPEG-re épül aminek a tárolóját az előbb linkeltem be. És ez csak egy eset a sok közül.
-
rybank
senior tag
válasz
Kendek
üzenetére
Emlékeim szerint a 12.04 valamilyen elő változatát használod. Érdekelne teljesítménybeli javulás van-e már? Illetve milyen érezhető, számottevő változás ment már végbe?
(#42794) aag Nem olyan rég hcl adott nekem erre megoldást. Keress vissza. Plusz kérdezem a BIOS-ban, hogy van beállítva?
-
aag
őstag
Sziasztok!
A legújabb notebookom (i3-as) a hozzáadott windowszal szépen szabályozza a ventilátort Ellenben az Ubi alól állandóan erősen fúj. (Persze hideget, mert még a többletfogyasztás előtti kernelel vagyok rajta.) Az lenne a kérdésem, hogy miféle megoldással lehetne lecsendesíteni, illetve rendes szabályzást elérni?
-
Valahogy olyan érzésem támadt, hogy valami kimaradt ebből a listából. Biztos, hogy mind a ~10.000 aktív PPA-t számba vetted válogatáskor?

Amúgy pedig én legalábbis nem ajánlanám, hogy valaki ezek közül felvegye az összeset. Csakis meggondoltan és a legszükségesebbeket érdemes használni. A rendszer stabilitását veszélyeztetik és hatalmas biztonsági rés is az összes PPA. -
zed01
őstag
Mivel Rybank-al privátban volt róla szó, inkább ideírom a 11.10-es Ubuntu tárolók címeit, hátha mások is hasznát tudják venni.
KDE:
sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/ppa
sudo add-apt-repository ppa:rohangarg/kde-extra
GIMP:
sudo add-apt-repository ppa:matthaeus123/mrw-gimp-svn
Egy csomó alkalmazás:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
Cinelerra:
sudo add-apt-repository ppa:cinelerra-ppa/ppa
Egy csomó alkalmazás:
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/oneiricextra
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/oneiric
PULSE audio:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-audio-dev/ppa
GFTP:
sudo add-apt-repository ppa:klaus-vormweg/ppa
FFMPEG:
sudo add-apt-repository ppa:jon-severinsson/ffmpeg
SUN Java:
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/java
CLAM AV:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-clamav/ppa
GSTREAMER:
sudo add-apt-repository ppa:gstreamer-developers/ppa
CD Emu (mint a daemon tools):
sudo add-apt-repository ppa:cdemu/ppa
LIBREOFFICE:
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
TRANSMISSION:
sudo add-apt-repository ppa:transmissionbt/ppa
DELUGE:
sudo add-apt-repository ppa:deluge-team/ppa
FIREFOX:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mozilla-security/ppa
BANSHEE:
sudo add-apt-repository ppa:banshee-team/ppa
UBUNTU TWEAK:
sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/next
Egy csomó alkalmazás:
sudo add-apt-repository ppa:n-muench/programs-ppa
VLC:
sudo add-apt-repository ppa:n-muench/vlc
AUDACITY:
sudo add-apt-repository ppa:audacity-team/daily
MPLAYER:
sudo add-apt-repository ppa:motumedia/mplayer-daily
UFW:
sudo add-apt-repository ppa:jdstrand/ufw-daily-trunk
HANDBRAKE:
sudo add-apt-repository ppa:stebbins/handbrake-snapshots
LINUXDC:
sudo add-apt-repository ppa:linuxdcpp-team/ppa
ALSA:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-audio-dev/alsa-daily
OPENSHOT:
sudo add-apt-repository ppa:jonoomph/openshot-edge
CHROMIUM:
sudo add-apt-repository ppa:chromium-daily/stable
XBMC:
sudo add-apt-repository ppa:nathan-renniewaldock/xbmc-stable
ZEITGEIST (telepítéskor lőjétek ki a rendszerfigyelőből a futó zeitgeist-et és úgy telepítsétek, majd indítások újra az Ubit):
sudo add-apt-repository ppa:zeitgeist/ppa
0AD stratégia játék:
sudo add-apt-repository ppa:wfg/0ad
-
neverDell
tag
válasz
rybank
üzenetére
Az Ubuntu egy Debian testing ágból összerakott valami.
A Debianból a stabil nyugodtan használható akár netre kirakva is, de leginkább szervernek jó, mert helyenként még kissé fapados és a licencelési politikájuk is hordoz némi izgalmat magában.
Slackware-ből a 2.0-s volt, amit utoljára használtam, úgyhogy arról nem nyilatkoznék, a RedHat-tel meg csak annyi a gond, hogy keményen fizetős, valószínűleg emiatt nincs annyira elterjedve. De ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket a használhatóságát és stabilitását illetően. -
válasz
rybank
üzenetére
Kipróbálhatod nyugodtan, jó is a Debian. Csak kicsit elavultabb csomagokat szállít, de még az experimental tárolóban is vannak régebbiek mint az Ubuntunál. De tény, hogy stabilitásban és hibamentességben élen jár a stabil kiadás, csak akkor van gáz ha mondjuk nem tudod működtetni egy új vason. Aztán meg az Ubuntuba azért építenek jó pár kényelmi funkciót ami a Debianban nem található meg. Így Ubis szemmel már kényelmetlen lehet a használata, olyan fapados érzésed támad.
-
rybank
senior tag
Nagyon köszönöm ezeket az érdekes ábrákat! Van abban logika, hogy a régebbi Linuxok egyben jobbak is a fiatalabb társaiknál?
Debian, Slackware, Redhat? -
neverDell
tag
Yggdrasil... te jó ég! Még megvolt az Astoriánál a szám.tech. bolt, pontosabban akkortájt nyílt ott az első, az ő kirakatukban láttam egy fóliába csomagolt, füzetszerű CD tokot, Yggdrasil felirattal. Akkoriban még internet sem volt a környékemen, a FidoNet jelentette az elektronikus kommunikáció csúcsát.

-
viw
aktív tag
nektek lehet már ismerős, de nekem új...
találtam egy mutatós ábrát, linux-idővonal.
a fene se gondolta,h. ennyi disztró van... most googlizhatom,h. mi az a red hat, slackware , debian.
-
PuMbA
titán
1 hónapot szenvedtem mindegyik kiadással
Azt hogy faragod meg (ezt kihagytam előbb), hogy amikor leállítom a gépet néha segfaultol a KDE 4.7.3 és nem áll le? Meg azt, hogy a tálcán bent ragadnak az alkalmazások?
A videó szakadást is hogy faragtam volna be? Állítottam én minden istennyilát XV_BICUBUC-ot 0-ra, XV_SYNC-et 1-re, mindenféle kimenet, de semmi nincs, mert az egész backendet átmódosították a Unity miatt aztán tiszta szar lett az egész
Akonadi meg Nepomuk nem irható ki teljesen, alapból van 5 akonadi folyamat, de 2 mindig bent marad. Bemegyek az akonadi beállításokba és kiírja, hogy az akonadi szerver nem fut meg ezek, aztán mégis ott van még belőle. Meg egy ilyen Timidity folyamat is van... -
neverDell
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Azért ennyire nem tiszta a dolog, mert pl. az én notebookomra nem lehet normálisan felerőszakolni az LTS-t, de még a támogatottnak csúfolt 10.10 is csak megszorításokkal működik (pl. a wifi kizárólag 54Mbps-en), míg a legfrissebb ubuntuval látszólag minden rendben volt, leszámítva az időnként el-elszálló gnome/KDE programokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
neverDell
üzenetére
Mindig szívtam az aktuális Ubuntu verzióval (8.04 óta használtam), egyrészt akkoriban én sem értettem hozzá túl sokat, de másrészt mindig volt valami HW bug, aminek aztán guglizhattam jó ideig, meg zaklathattam itt a fórumlakókat.
- (pl. mikor az acpi beállítás miatt nem csatlakozott a háló kártya dhcp-s lanra, OMG)Most a 10.4.3-as LTS-t felraktam ismerős atomos netbookjára, és tényleg ez az első eset, hogy semmi probléma nem volt. Egyszerűen minden működik. Levelezés, VOIP, Skype videó, minden.
Mondjuk a gyári videó lejátszó kicsit bugos, de van helyette VLC, csak azt meg kínlódás volt rávenni, hogy minden avi-t azzal játsszon le, mert 3 helyen kellett átállítani. -
rybank
senior tag
válasz
vicces
üzenetére
Nem igazán éri meg LTS-re cserélni. A boot idő az töredéke a 11.10-ének, de csak is és kizárólag biztonsági frissítéseket kapsz. Újabb verziójú csomagokat nem. Azt az újabb disztribúciók hozzák. Értem ez alatt azt, hogy a programjaid sem frissülnek. És, hogy a biztonsági frissítésekből sem mindet kapod meg.
A második kérdésedre a válasz pedig az energiakezelő beállításokban leled. Ha nagyon nem lelsz egy programot és mégis fel van telepítve navigálj a /usr/share/applications mappába.
Ui.: A tárolókkal ha babrálsz kapsz újabb csomagokat. De még ez esetben is töredéket.
-
nem nagyon fontos a zárolás, igaz, ki is kapcsoltam.
talán én is jobban jártam volna egy ltsel. viszont annyira belaktam már ezt a 11.10-et, hogy nem szivesen cserélném le
jah, és ha már itt vagyok kérdezzünk is:
miért nem halványodik el vajon a monitor ha rajta van a töltőn a lapsim?
akkumlátoros üzemben remekül megy ez a funkció is..találtam egy ilyen opciót a monitor beállitásainál, be is van pipálva, de nincs részletezve, hogy az akkus, vagy hálózati üzemre érvényes.
üdv! -
Nya, lejárt az idő, szóvalamiket leírtál problémákat, egy jó részére biztos, hogy volt megoldás. Amúgy miért cserélgeted a kiadásokat? Én felrakok egyet, összelövöm, és használom, amíg van support, vagy össze nem tudom borítani véletlenül, vagy egyéb dolog miatt újrarakom. De ez nem gyakori.
Amit kipróbáltál KDE-s cuccot, azon pl. a Nepomuk és az Akonadi kiirtható elég könnyen, és máris gyorsabb a dolog.
Meg legalább két esetben kb. annyi bajod volt, hogy Unity volt rajta. Na nekem ezért nincs egyik gépemen sem.
Sajnos nem lehet egy alaptelepítésű Ubinak úgy nekiállni, hogy minden jó, mindenképp faragni kell. Sajnos ez ugye pont alátámasztja azt, hogy így aztán nem fog elterjedni sehogysem. -
válasz
vicces
üzenetére
Ha nem fontos, hogy lezárjon a képernyő, akkor kapcsold ki a zárolását...
@PuMbA : Én mondjuk sok extra dolgot nem használok Linux alatt, de mostanra a legtöbb bajomat meg tudtam oldani. Kellett hozzá gúglizni, meg szívni sokat, de ez a 11.10-es is összeállt egy hét alatt, azóta frankón megy.
@Laca026 : A Virtualbox helyett Vmware-ben is lassú?
-
BigManus
addikt
válasz
Nowhereman
üzenetére
" no nem kéne feltételezni, hogy a mérnökhallgató diákok megveszik a félmillás szoftvert egy 3 kredites tárgyért. "
Szerintem Kendek nem erre gondolt

-
Nowhereman
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
no nem kéne feltételezni, hogy a mérnökhallgató diákok megveszik a félmillás szoftvert egy 3 kredites tárgyért.
Ha csak 2D-s rajzhoz kell, akkor egy régebbi verzió még vígan eldöcög wine alatt. Az autodesk szoftverei a hardverigényei sosem maradnak le a kortól. Ők képesek voltak a 386-os korszak óta minimális funkciónöveléssel úgy fejleszteni a szoftvereiket, hogy ahhoz folyamatosan csúcskonfig kelljen.
-
bsanya
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, félre nyomtam a particionálásnál és most nem indul a laptopom :-( Próbáltam már Windows-t, Linux Mint-t telepíteni, de a bootolás után megáll és annyi! Mint-nél kiírja: Loading/casper/vmlinuz..., majd Loading/casper/initrd.lz......... Ready és utána: Killed kétszer, majd hosszú szöveg, mely Kernel panic - not syncing: out of memory and no killable processes-el kezdődik. Kinyírtam a HDD-r?
Windows-bál is bejön a fájlok másolása, majd a csúszka pörög-pörög és nem megy tovább.
El vagyok keseredve, ritkán iszom,de akkor is bajt okozom :-( -
-
válasz
dcsabesz
üzenetére
Hát, mivel igazán nincsen sok választék, ezért a wine-t tudom ajánlani. Nem létezik alternatívája, csakis ráépülő egyéb - esetleg fizetős - megoldások. Illetve a másik lehetőség az, hogy virtuális gépre telepítesz - jogtalanul - Windowst és azon futtatod a programokat.
-
PuMbA
titán
Majd ha egyszer lesz kedvem és időm kipróbálok egy Mintet vagy valamit úgy 1 év múlva

hcl: Mi a megoldás? Én 1 éve cserélem a kiadásokat meg nézegetem a netet meg szénné konfiguráltam mindent, de nem találtam megoldást

Auratech:
Ja, valahogy működni fog, mert én még nem láttam olyat, hogy egy felbontás gondot ne lehetett volna megcsinálni. -
-
PuMbA
titán
válasz
Auratech
üzenetére
ATI kártyával ez működik, próbáld ki hátha megy:
Terminálba kreálsz egy modeline-t ezzel:
gtf 1920 1080 59.9A modelinet hozzáadod szintén terminálba a megjelenítési módokhoz:
xrandr --newmode "1920x1080_59.90" 106.29 1440 1520 1672 1904 900 901 904 932 -HSync +Vsync (csak nálad más számok lesznek)A megjelenítési módot hozzáadod az egyik megjelenítőhoz:
xrandr --addmode VGA 1920x1080_59.90 (ide a VGA helyére azt a kimenetnevet kell írnod, amit az "xrandr" parancs kiadásával kapsz: pl. VGA1 vagy LVDS1)Beállítod:
xrandr --output VGA --mode 1920x1080_59.90 (VGA helyett természetesen más)Ja azt írd már ide, hogy simán az xrandr parancs mit ír ki. Egyébként ez érdekes hiba, nekem is NVIDIA-m van és VGA-val van összekötve. A monitorom nem tud 872x487-et, de kiválaszthatom felbontásként. Sokkal több felbontást sorol fel, mint amit tud a monitorom, kb. 30-at

-
zed01
őstag
Gnome 2 fork, Gnome 3 környezetben:
http://www.addictivetips.com/ubuntu-linux-tips/install-linux-mint-mate-desktop-in-ubuntu-11-10/
-
-
Auratech
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ez egy olcsó asus egyéves fulhd-s 22"os lcd subd csatlakozóval. Jó ötlet. Rádugom a mellette lébő nem használt belinea 20-as CRT-t. Hátha az lássssa.. Aztán ott beállítom lefixálom és visszagyugom... naszevasz 2012
-- régen írtam atarihoz disp-sys-konfig.ini fájlt. A frekvenciákkal felbontással...egyetemben, elérve a 800x600-at 256 színnel... -
Auratech
őstag
válasz
MacCaine
üzenetére
nem Nem ismeri. Crt-nek gondolja. Evvel nincs gond. Analóg csatlakozás. 60hz. Az nvidia panelben. Annyit már elértem, hogy 1920x1080 virtual desktop felbontásom van. Régi ataris idők...
Amúgy a többi eszközt felismerte. A 1220-HP nyomtatót. Tplink- usb wifi eszközt. Net is lett simán. Tulajdonképpen ok a rendszer. Ha a felbontás rendbe jön, ígérem békén hagylak benneteket! De most iszom egy sört a nagy stresszre...
-
Auratech
őstag
válasz
tropico
üzenetére
Azt, hogy Menü. Hol találom. A felületen nincs. Az asztal legördülő menüsoraiban nincs. Jobbkattra nincs. Balra sincs. A jobb felső sarok fogaskerekére kattintva sincs. Ződ ikon a Calc-ot kivéve sehol..

A terminálból elindult és leszaladt az x-server. Kaptam is opciókat, de csak 1376-ig kínált felbontást. Kézzel nem tudtam feljebb állítani.
A flasht feltettem a teminálból. Az ok. Köszönöm is! -
válasz
bobalazs
üzenetére
nálam is hasonlóa helyzet. x idő után nálam lekapcsol a monitor, majd egér vagy billentyűzet nyomkodásra visszakapcsol, de ekkor már be kell irni a jelszót.
na igen. sokszor csak visszajön a desktop, mozog az egér, de a login képernyő sehol. sehova nem lehet kattintani. ctrl+alt+f1 majd f7-el vissza a grafikus felületre, és ott a várva várt login képernyő... ez ugy látszik a 11.10-es egy bugja.. -
tropico
tag
válasz
Auratech
üzenetére
Az az igazi gondod, hogy a menüben nem találod az nvidia menupontot?
Menü --> Egyéb --> (Zöld icon) Nvidia... Elindítod és a második menüpont /X server display config.../
Ha ezt kerested. Amúgy meg sztem az ubuntu-regis..-extras (ezt vki mondja már mi a tejes neve a csmagnak) csomagot kell telepítened, ha friss telepítés.
Kellékek --> Terminal
-
PuMbA
titán
-
válasz
Auratech
üzenetére
Te, nekem pl. fogalmam nincs, Unityben hol van az nvidia-x-server-settings, de egy kereséssel tuti megtalálod. Abban át kéne tudnod lőni. Egyébként a türelmes keresgélésben volt gúglizás?

Amikor utoljára láttam Unityt, akkor a bal oldali eszköztárban volt egy ikon, ami minden telepített programot mutatott, meg terminál is volt a bal oldali sorban... Mondjuk ez régen volt, azóta már biztos másképp néz ki

Flash player telepítés : szoftverközpont, flash player beírása keresőbe...
-
Auratech
őstag
Ez hülye kérdés? Csak be akarom állítani a képernyő felbontását normálisra. Nem varázsolni akarok. Másfél órája. Türelmesen keresgélek. Szerintem a megoldás néhány kattintás. Most tulajdonképpen szimulálom, hogy átlagos ésszel feltelepítek egy jónak mondott ubuntu Linuxot egy 2 éves gépre. Mit kell tennem, hogy meglegyen a felbontás. Szerencsémnek kellett volna lennie a telepítéskor? Közben a facebookon flash player frissítést kért a a böngésző. Oké. Rányomtam. erre felkínál egy rakat YUM..targz..filet. Kiírja felette, hogy 64 bit linux, meg firefox. Ok. az elsőt leszedem. Lejön. Rákattintok, hogy run, ahogy az instukció mondja, megnyílik de más semmi. Most rosszat töltöttem le?
Ha grafikus a felület, legyen egyértelmű a használat...
-
rybank
senior tag
válasz
Nowhereman
üzenetére
"Azok mindenféle elavulás nélkül is pont olyan komfortosak voltak, mint egy prosztatavizsgálat..."

-
-
Nowhereman
őstag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Éppen az LTS-ek lennének a használható verziók, és a drájverek és a többi programcsomag elavulása sajnos eléggé rontják a komfort érzetet már a PPA-k megszűnte elött is. A 10.10-es óta a kényszerérlelt kiadások pedig csak a rack-en kerültek kipróbálásra. Azok mindenféle elavulás nélkül is pont olyan komfortosak voltak, mint egy prosztatavizsgálat...
-
Auratech
őstag
Tehát itt vagyok ezen a fantasztikus felületen. Hol a terminál? Az indítópult? Azt megnyitva További elindítandó programok: Alatta eleve bepipázva az Nvidia X-server settings/configure Nvidia X Server Settings
A hozzáadásra kattintani nem kell gondolom, hiszen nem hozzáadni akarok még valamit, hanem az nvidia Xserver Settinget használni, elindítani. Ez gondolom a járulékos autostart appok konfigurálásának a helye. -
válasz
Nowhereman
üzenetére
Mondjuk az LTS-ek pont nem féléves kényszerérlelt cuccok, ráadásul senki nem kényszerít a köztes kiadások használatára.
-
Nowhereman
őstag
válasz
rybank
üzenetére
Nem kell vesézni. Az 10.04-en a TVtime nézése közben ablakban tolom a TORCS-ot gond nélkül(no jo a TORCS veszit egy-két FPS-t). Az 11.10 oneiric alatt meg ha csak magában ment a TVtime az alapmérte megváltoztatásával már kezdte dobálni a képkockákat - mindezt egy 4magos 3,1GHz-es R5770-essel megpakolt gépen... Az ember azt várná hogy majd a window$12 csinál majd ilyet, erre...
-
Nowhereman
őstag
Gyönyörúen kivesézted, hogy milyen módon erölködnek a disztributorok azon, hogy véletlenül se tudjon kilépni a Linux az egy százalékról. Nagy nehezen összejön egy használható verzió, akkor arra a supportt csak a biztonsági frissítések szintjén adnak egy rövid ideig, a féléves kényszerérlelt féléves verziókban meg mindent tönkretesznek, ami addig jó volt.
Különben meg csodálom, hogy a mint-es debiant nem probáltad... -
-
Auratech
őstag
Tehát a kérdést ismételve. Hogy tudom rávenni az ubuntut, hogy a képernyő felbontást be tudjam állítani a panel 1920x1080-as natív felbontására? A képernyő beállítás ismeretlen eszközt mond. A drivereknél viszont telepítve, aktiválva van az nvidia meghajtója és rendben van látszólag. Hol kell állítanom a felbontást? Vagy van valahol egy Nvidiás beállító panel is?
Nem csúcsra hangolás kell, hanem csak hogy az adott eszközök alapszinten működjenek. Nem gépészkedni akarok, hanem használni.
-
PuMbA
titán
válasz
neverDell
üzenetére
Az a baj, hogy én tettem már fel ilyen régebbi drivert Debian 5-re meg Ubu 9.10-re is, de akkoriban még az ATI driverek egyenlőek voltak a semmikkel. Felraktam a drivert aztán 5mp-enként elment a kép 2mp-re meg ilyenek, szóval halál volt az egész. Leszedtem a drivert akkor egyből megjavult. Amikor a 8.10-nél még a DRI1 infrastruktúra volt, akkor a 3D jó gyors volt az open driverrel is.
Amúgy az a poén, hogy a Linuxnak elvileg régebbi gépeken kéne jobban működnie, mert azon már minden kitesztelt meg megvannak a doksik hozzá, aztán nálam csak a használhatatlanságig fajult a helyzet. Régen pedig úgy örültem, hogy a 8.04 LTS-en megy minden normálisan és ennél már csak jobb lesz, de sikerült mindent elrontaniuk és azt elérni, hogy muszáj egy Windowst feltennem. Régi disztrónál meg nem maradhatok, mert nem támogatott és a progikhoz sincs PPA.
-
PuMbA
titán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Laposom: Toshiba L30-134 : Intel Core Duo T2050 - 1.5GB DDR2 - ATI Radeon Xpress 200M - Realtek ALC861 - WD Scorpio Blue 320GB
Összeírom, hogy miket próbáltam rajta:
Debianok: túl régiek a csomagok és a kernel, ezért itt is fennállnak a 10.04 LTS körüli hibák meg a 3D is rossz.
10.04 LTS: jól fut, de néha egy versenyhelyezet miatt kernel drm error-ral elszáll bootolás közben meg túl régi és mivel ATI drivert már nem tudok felrakni, ezért a 3D egy nagy semmi
10.10: jó, de netezés közben többször elszáll a kernel drm hibával
11.04: Unity tiszta lassú. GNOME 2 se valami gyors már és a videók szakadnak a Unity-s belemókolások miatt.
11.10: Unity használhatatlan, venti szétpörgeti az agyát, a videók szakadnak, értékelhetetlen az egész desktop. Win95 desktopja jobb.
11.10 KDE: Akonadi, Nepomuk felesleges lassítók, de a tálcán néha bent rekednek az alkalmazások, hiába zárom be őket(nem csak az én gépemen, egy ismerősömnél is felraktam és ugyanez van ott is). Az összes ablak átméretezése szaggat kikapcsolt effektekkel, Win95 már tudott smooth windows resize-t.
11.10 Lubuntu: minden jó, csak néha az lxpanel behülyül és használhatatlan lesz a gép, hiába lövöm ki meg indítom újra a folyamatot.
Windows 7: Már 1 hónapja van fent, de minden megy jól (úgy, hogy a gépem 6 éves és a VGA nem is támogatott Win7 alatt). -
Auratech
őstag
Üdv. hátha egyszerű... Telepítettem az ubuntu 11-et Nvidia gtx260 kari van a gépben. Minden rendben ment, magyarítottam is, amit felkínált a rendszer. Viszont a képernyő felbontást nem vagyok képes beállítani. Feltettem az nvidia drivert. Aktiváltam. Jelzi, hogy fenn van. Újraindítottam. Jelzi, hogy fenn van de képernyőfelbontást nem enged ismeretlen eszközre hívatkozva. Hátha?..
-
-
-
fradi81
veterán
Szerintetek lesz lehetőség a későbbiekben ezt a felületet választani az Unity helyett?
Nem mivel már nem fejlesztik. Ha mindenképpen a gnome 2 kell akkor ott van többek között a Linux Mint debian változata, vagy az ubuntura épülő Linux Mint 12 amiben van több gnome2-höz hasonló felület.
-
PuMbA
titán
válasz
bobalazs
üzenetére
Nekem is volt ilyen párszor. Sehova se bírtam kattintani Lubuntu alatt, a CPU meg pörög 100%-on. Várnom kellett fél órát, mert webről töltöttem és addig nem csinálhattam semmit a géppel. Lubuntu-nál se viszik túlzásba a tesztelést. Most már feltettem egy Windowst, mert azon legalább nincsenek fatális hibák. Az én gépemen egy disztró sem tud úgy működni még friss telepítéssel se, hogy egy bug miatt ne legyen használhatatlan.
-
neverDell
tag
válasz
bobalazs
üzenetére
Ha legközelebb ilyenbe botlasz, amit érdemes kipróbálni:
Alt-Tab, hátha csak nem látszik az a dialógus ablak, amire kattintani kellene.
Ha ez nem, akkor Ctrl-Alt-F1 - ezzel az 1. szöveges konzolra váltasz, majd Alt-F7, ezzel visszamész a 7.-re, ahol általában az X szokott ülni.
Nem állítom, hogy biztosan segít, de nálam volt már olyan, hogy ez utóbbival egy lefagyott egeret sikerült feléleszteni. -
Pano
veterán
Sziasztok!
Már egyszer megköszöntem, de újra szeretném az eddigi segítségeket. Sajnos a problémát a felajánlott megoldásokkal sem sikerült áthidalni.
Feldobtam az Ubuntu 10.4 LTS verziót és ez csodálatosan működik, nem lassú és az "effektek", HD videók is remekül mennek a kártyám zárt meghajtójának hiányában is.
Most, hogy van viszonyítási alapom, bátran tudom kijelenteni, hogy az Unity teljesítménye tényleg eléggé kifogásolható.
Hihetetlen, hogy mennyire érződik a teljesítmény különbség, nem tudom mit rontottak el ennyire :S
Szerintetek lesz lehetőség a későbbiekben ezt a felületet választani az Unity helyett? Vagy lesz az, hogy ha más kell akkor Xubuntu?Lenne egy kérdésem még, amiben a segítségeteket szeretném kérni.
Olyan problémám akadt, hogy az Emphaty nem jelentkezik be az MSN fiókomba. Csak kapcsolódik, kapcsolódik, kapcsolódik és nem történik semmi. Ez a gond megvolt az új esetében is, viszont ott update segített. Van erre valami megoldás?Valamint valahol be lehet állítani, hogy az új ablakok a képernyő közepén és ne a bal felső sarokba nyíljanak?
Előre is köszi a válaszokat.
Pano
-
bobalazs
nagyúr
válasz
fradi81
üzenetére
Tegnapi bug sem volt egyszerű, kb frász kerülgetett. Rar-t nyitottam meg, ami szintén be volt csomagolva. Ki akartam húzni asztalra, erre kiirta hogy nincs jogosultságom és a feldobott üzenetablakot nézegethettem...
Egér működött, de sehova nem lehetett kattintani. Ami a legdurvább hogy néztem ahogy fél óra munkám eltűnik Libreofficeban mert nem csináltam mentést. (az automata mentést meg kikapcsoltam mert fene lassan menti le, és 5 percenként)
Próbáltam ugyan megismételni ezt a kisérletet, bezzeg másodszorra megcsináltam hibaüznetet nélkül. Fene se érti... -
bobalazs
nagyúr
LXDE alatt 100%-os CPU terheléssel fut az lxpanel. Ez azután lett hogy kiléptem LibreOffice-ból. Nem értem az összefüggéseket. Beléptem MATE-re ugyanaz a probléma. Kilőttem folyamatkezelőben, azóta minden helyreállt. Ez egy régi bug, Mint-nél is, nem lett ez kijavítva?
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
A manpages-hu csomag telepítésével kapsz pár magyar nyelvű manuált, de korántsem mindenhez, plusz a legtöbb elavult információkat tartalmaz. Sokkal biztosabbak az eredeti angol nyelvűek, mert nemcsak, hogy naprakészebbek, de teljesebb információval is szolgálnak. Az informatika világában pedig úgyis csak úgy tudsz mélyebb tudást szerezni, ha megértési szinten tudsz olvasni angolul.
Aktív témák
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Acer Nitro 5 - AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-10300H - 8GB - 512GB - Win11 - GTX 1650 - MAGYAR
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3919
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Azt hogy faragod meg (ezt kihagytam előbb), hogy amikor leállítom a gépet néha segfaultol a KDE 4.7.3 és nem áll le? Meg azt, hogy a tálcán bent ragadnak az alkalmazások?
- (pl. mikor az acpi beállítás miatt nem csatlakozott a háló kártya dhcp-s lanra, OMG)