- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Akciófigyelő: Megnyílt a Xiaomi hivatalos magyar webáruháza
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Magisk
- Poco F7 Pro - jó, de az amatőr sem rossz
- One mobilszolgáltatások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
Aktív témák
-
bobalazs
nagyúr
Openbox Configuration manager-nek mi köze a gnome-os felület beállításaihoz?
Egy hete kerestem a megoldást arra hogy miért váltja a fókuszt az aktív ablakra az egér mozgása, mire megtaláltam ebbe a "focus windows when the mouse pointer moves over them"Látom LXDE-vel függ össze.
-
bsanya
aktív tag
Tudna valaki használható torrent progit javasolni Kubuntuhoz?
Win7-n qtorrent-t használtam, jó volt, Kubuntu-n próbáltam már Ktorrentet illetve a Vuze-t, de egyik sem jött be :-( -
Hát, ha ez megnyugtat, akkor Precise alatt teljesen jól működik, bár ez erősen hardverfüggő is. A netbookomon például nem nagyon tudom használni mert pánikól szegény, de majd csak javítják kiadásig. Tehát maximum április végén az új LTS-sel tudod majd használni, bár garantálom, hogy az sem lesz problémamentes kiadás.
-
aag
őstag
válasz
Kendek #43445 üzenetére
Kipróbálod és megtudod.
Nos kipróbáltam. Kétféle rendszeren is. Egy 10.04-esen, ami az új kernellel nemes egyszerűséggel el sem indult és egy 11.10-es Xubuntuval, aminél megoldotta a notebook fűtés-gondjait. Persze a rendszer így is használhatatlan maradt, ugyanis a saját rendszerén kívül egyetlen petíciót sem lát. Úgy-értem az NTFS-partícióimat nem látja. Ezt most miért? És hogyan tudnék ellene tenni?
-
bobalazs
nagyúr
synapticban baloldalon van olyan hogy KDE Desktop Environment (universe) abban kiválasztom hogy kde-standard de kde-full is jó szerintem.
A függőségeket saját maga kiválasztja.
Felrak reboot relog örül. -
válasz
rybank #43477 üzenetére
Erre jó a távoli asztal is, egyszerűen csak egy más módszer
@bobalazs : Egyszerűen csak egy gépről, vagy routeren keresztül mész? Ha közvetlenül egy gépről, akkor Networkmanagerben túrd meg a beállításait, ha van esetleg olyan benne, hogy on demand csatlakozzon...
@szoke12 : Szoftverközpontban
-
szoke12
őstag
válasz
fradi81 #43475 üzenetére
Sajna ez sem mindig megoldás. Nekem kb. minden 20. bekapcsnál újra eljátsza. 5 perc mire visszacsinálom, zárolom stb. én se tudom igazából miért van. Ma meg a grafikus képernyő el se indult, úgy kellett terminálból indítanom. Ubi 10.10-re hol tudok KDE-t telepíteni? (már ha lehet - e téren nem vagyok túl informált)
-
bobalazs
nagyúr
A DSL kapcsolat használaton kívül lekapcsol. Van erre megoldás?
-
válasz
rybank #43473 üzenetére
SSH = Secure SHell. Egyszerű terminál, amivel másik gépre tudsz kapcsolódni, titkosított csatornán.
Átlalában terminálból használatos, beírod, hogy ssh gépnév, jelszót kér, és akkor onnantól azon a gépen tudsz parancsokat kiadni, amire kapcsolódtál, stb (mint a távoli asztal, csak terminállal). Viszont sok minden másra is jó, pl. az SCP SSH-n keresztül másol file-okat, az X forwarding pedig arra jó, hogy a helyi gépen jelenítsd meg a távoli gép X kiszolgálójának ablakaitÉn pl. egy SSH bejelentkezéssel megy egy Midnight Commanderrel raktam rendbe az otthoni gépemen a könyveimet, néhány különösen unalmas éjszakás műszak során
-
Kipróbáltam az X forwardot, mondjuk csak Linuxok között, és jóó dolog
Ennyi :
SSH configfile-ba a szerveren :
ForwardX11 yes
X11Forwarding yesSSH restart...
Csatlakozáskor pedig
ssh user@gépnév -X
bejelentkezik
Innentől kezdve pl. egy Dolphin vagy egy Nautilus-t elindítva a helyi gépen jelenik meg a távoli gép filekezelő ablaka, vagy akármi... -
vilmaboy
őstag
Amit nem tudom megoldani és szerintem rendellenes... Kde panel alul... Soxor szétszorja az ikonjaimat és nem is engedi egymás mellé rendezni őket. a panel méretét sem engedi változtatni
Szivat.. Ilyeneket csinál
Így szétszór mindent és egymás mellé nem engedi rakni. hatalmas űröket hagy ki az ikonok közt. csak úgy engedi pakolni.... mi van vele?
Így enged kezelni 2 ikont. mintha 10 lenne...
-
vilmaboy
őstag
Lehetséges hogy az ubuntu többet fogyaszt, mint a win7 energiából? Lehet hogy gyorsabban merül a laptop?
-
RBJ
addikt
Lehet egyedi eset de a .deb állományú telepítő file okat miért nem tudom telepíteni direktbe kubuntun ?
a qAPT csomagtelepítő úgy csinál mintha lemenne hiba nélkül de végül semmi se történik. -
-
vilmaboy
őstag
Ha azt akarom, hogy automatán elindítson egy progin a linux bejelentkezéskor, akkor azt így csinálom?
-
vilmaboy
őstag
Amikor indítom a az Ubuntut, akkor KDE-n egy olyannal nyit, hogy "File-ok indexelése a gyorsabb kereséshez.". ez normális? vagy kell ez nekem minden indításnál? Ki kell, vagy ki lehet kapcsolni? Nem tűnik fontos dolognak, inkább csak felesleges teljesítményzabálónak.
kommunism: Unity-t nem ismerem anyira, nekem nem tetszett. Itt KDE van fent, amiben van olyan, hogy több képernyő kezelése. Nem sokat értek én sem a linuxhoz, csak azért írtam, hogy hátha segít valamiben...
-
kommunism
aktív tag
Hi everyone! Akadt 1 kis problémám: feltelepitettem a laptopomra ezt az új ubuntut amit a rendszer felajánlott. Először a belépés után elment a kép, majd átállitottam 2d ubuntura,és elindut,Csakhogy van 1 külsö monitorom amit használok(samsung, vga csatival). Amikor rányomok a kijelzőbeállitásokra akkor nem ismerte fel, majd továbbléptem a további illesztőprogramokhoz és feltelepitettem 1 nvidia drivert amit ajánlott, de ezek után se változott a helyzet, valami ötlet(vga: 8600m-gt)?
-
zed01
őstag
Nekem nagyon bejött a Mint MATE felülete, én egész egyszerűen nem bírom megszokni az újításokat. Jó nekem a Gnome 2, pontosabban Gnome 3 alapokon Gnome 2 fork, ami azt jelenti hogy teljesen úgy néz ki mintha Gnome 2 használnék. Lehet konzervatív vagyok, de amit az évek alatt megszoktam, arról nem vagyok hajlandó lemondani erről. A MATE felülettel semmi bugba nem futottam bele (az Unityben annál inkább), minden működik, klappol, egyszerűen egy csodálatos asztali környezet.
Ja és nem csak a Mint kiváltsága ez, ha felveszitek a tárolóját Ubuntura és telepítitek, akkor az Ubuntu használóknak is lehet MATE felülete, annyi szépséghibával, hogy lesznek olyan alkalmazások amiből kettő lesz, gondolom az egyik a Gnome, a másik a MATE felületéhez tartozó.
Ha rám hallgattok, csináljatok egy tiszta telepítést a Minttel és akkor megszűnik ez a probléma.
Persze ez csak Ubuntu 11.10-re és az arra épülő Mint 12-re vonatkozik.
-
válasz
vilmaboy #43430 üzenetére
ezt mind el fogod felejteni.
én sem emlékszem már. ingyen. ez a legszebb szó a világon. megéri a kínlódást! ingyen! ingyen! ingyen, bármit!!!
linux! háp-háp./ az elkövetkező héten a win7-et le fogja váltani a debian. ha valami nem megy ubuntun az tuti megy debianon
még az ujjlenyomat olvasót is be akarom izzítani../ -
vilmaboy
őstag
válasz
Kendek #43450 üzenetére
tehát a swapot engedi majd leeválasztani. a gáz az, hogy a / -ből növeltem volna...
Azt meg nem fogja engedni leválasztani. Mind1.. .adok neki 1 gigát windowsosból... had örüljön
Ha létrehozok egy particiót a /home-nak, hogy a saját könyvtáraim külön partición legyenek, akkor ő automatán a saját könyvtáramat áthelyezi majd oda? Vagy hogy megy ez?
(telepítéskor nem tartottam fontosnak, most már lehet annak tartanám)
-
viw
aktív tag
-
-
vilmaboy
őstag
Ha hibernálni akarom a gépet, akkor aztat mondja, hogy kevés a swap terület... 1GB-ot hagytam swap-ra... Altatni engedi magát... Ki is fagy a rendszer amikor a parancssorokat futtatná. semmire nem reagál olyankor. Megoldás? Swap növelés? Tényleg kevés lenne? (ha igen, akkor mivel növeljem a swap part. méretét?)
-
dcsabesz
tag
Sziasztok!
A gyerek játszott ma a géppel és azóta nem tudom a tuchpad-ot használni. Már sokmindent kipróbáltam, telepítettem a gsynpaticscsomagot is. De azérintőtábla kezelője nem indul el. Ez a hibaüzenet: "A Gsynpatics nem idult el. Be kell állítani a 'HMSConfig' 'true' értéket az xorg.conf vagy az XF86config fájlban." De egyik file-t sem találom. 10.04-es kiadás a rendszer.
Mit ronthatott el a kölyök?
Köszi előre is. -
-
-
válasz
Nowhereman #43428 üzenetére
Khm, nem biztos, hogy mindent helyből fel kell rakni. De amúgy működhet, viszont a monitorozásra ez nem megoldás.
Nemrég a KDE default téma csere frissítés vágott haza pár gépet (kivették az addigi defaultot, csak éppen nem tette fel a frissítés az újat -> nem indult az ablakkezelő
), illetve pl. nekem meg a kernelfrissítéseknél kell észnél lenni, amióta gyári Marvell driverem van -> lefrissül a kernel, utána nincs háló, míg kézzel fel nem teszem.
-
vilmaboy
őstag
válasz
Kendek #43432 üzenetére
Ha ez egy windóz lnne már szétrúgtam volna a seggét... de most megkímélem...
Ezt teszi velem -
vilmaboy
őstag
Bocs a sok bejegyzésért. Léjárt az időlimitem.. Energiagazdálkodásban beállítható egy olyan, hogy felfüggesztés... gondolom ez kb a windows hibernálás funkcio... ezt miért nem érem el a K menüből vagy a kikapcs gombal??? Hogy lehetne elővarázsolni???
- Érezhetem úgy, hogy a linux jobban eszi a telepet mint a win7?
-
vilmaboy
őstag
konqueror ablaka alá ki lehet tenni vlahogy egy terminál ablakot.. de hogyan
régi a könyvem és nem találom
lehet, hogy dolphin alá...
-
vilmaboy
őstag
el fog tartani egy ideig még mindennek megjegyzem a nevét... windowsban már olyan jól ment
tudtam mi az acdsee a nero a mediaplayer a winamp
itt azt sem tudom mi mire jó... de már tanulom
-
vilmaboy
őstag
válasz
szaszayanou #43415 üzenetére
nincs ott az ikon
a banshee vagy mi az isten nyila a neve... az kezeli... ezt lefigyeltem...
-
| more .. én azt hittem ez is kapcsoló, mindegy.
viszont valami gáz van frissitésekkel a gépemen, mert már napok óta az óra mellett van egy piros felkiáltójel. ugyanis jelenleg már 11 napja nem lett a csomaglista frissitve.
pedig de! sőt jöttek is időközben frissitések, amik fel is mentek a gépre, viszont a számláló nem akar frissülni, illetve ketyeg tovább, nekem meg folyamatosan reklamál..még valami: thinkpad ujjlenyomatolvasó beizzítással van valakinek tapasztalata?
-
-
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
vilmaboy #43413 üzenetére
Lássa az a dög, mármint a TV. Csak trükkösnek kell lenni!
A TV-n a mappa és fájlválasztó ablak felett látod, hogy épp milyen típusú fájlokat "lát" a TV. A távirányítóval lép fel oda, nyomj rá a távirányítón az enter gombra és válaszd ki, hogy mit akarsz tallózni: Videók, Fényképek, Zenék. -
vilmaboy
őstag
na nemááá.
elindítok egy videót... kiixelem a jobb felső sarokban és tovább megy a hangja... a kép meg eltünik... na akkor most honnét megy?
alt+tab-ra nincs aktív progi
hogy nyirom ki a videót?
-
vilmaboy
őstag
belőttem a minidlna szervert. látja is a tévé a szervert (most, hogy bedugtam a lan kábelt
) nade a megadott könyvtárban a tartalmakat pl mp3-ak nem lássa a dög. mit kell?
Így szerepel a könyvtár... media_dir=/home/vilmaboy/Letöltések
-
válasz
Kendek #43394 üzenetére
@aag : Alátámasztom, a Vanilla saját fordításban pl. nekem be se bootolt, akármit csináltam vele, az Ubuntu-s, tárolóból letöltött forrás meg - szintén saját fordítással, ugyanazon a hardveren simán megy.
@vilmaboy : Általában az Ubuntu honlapján a hírek között szoktak lenni infók, hogy mi van az új verziókban.
@n00n : A Nagios pl. tök jó monitorozásra (rengeteg mindent tud, pl. riasztani is), de pl. a KDE alapból is meg tud osztani asztali elemeket, tehát pl. lemezhelyeket, CPU hőmérsékletet, stb., azzal is meg tudsz oldani, ha a gépeken KDE van.
Frissítéskezelésre ötletem sincs :S Pedig engem is érdekelne.
-
aag
őstag
MacCaine, Kendek, köszönöm a válaszokat!
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Otthoni, csak Ubuntus gépparkot kellene egy admin felületről karbantartani, értem ez alatt, hogy távolról lehessen frissíteni, ha megy a gép. Plusz jó lenne, ha látni lehetne melyik verzió van rajta, illetve, hogy mikor volt utoljára frissítve. Létezik ilyen alkalmazás?
-
MacCaine
őstag
válasz
kilozsul #43404 üzenetére
"3: There is indeed a 4Gb limit on older versions of the SMB protocols. Ahem. This is rather embarassing, since it answers my original question. I did find this page when searching earlier, but failed to scroll down far enough to find the list of file systems and their limits."
Itt a forrás, kicsit már régi.
"smbfs
Older protocols are limited to 4 GiB - 1. SMB extensions allow 64 bit filesystems. Linux smbfs implementation is currently limited to 2 GiB - 1."Mi a Samba verziód?
-
-
vilmaboy
őstag
Igen az tudom már (már elmondtátok
), hogy az LTS a Long Time Support és olvastam,hogy 5 év support lesz a 12.04 lts-re, amit áprilisban terveznek kiadni. Igazándiból a kérdés arra irányult, hogy miben lessz jobb vagy másabb a 11.10-nél... Mit kell várni tőle? Milyen újítások kerülnek bele? Vagy akármi... Mit fogunk észrevenni a működésében a 11.10hez képest.
Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen légkondit a lakásba?
- World of Tanks - MMO
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- ldave: New Game Blitz - 2025
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Creative Sound BlasterX G6 7.1 USB külső hangkártya
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Audio-Technica ATH-M20x fejhallgató
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2045, 95% Akkumulátor
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest