- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
-
Johnny Cage
addikt
-
*Ropi*
félisten
Nem mindegyik program kezeli rendesen a v4-es profilok LUT részét: ezek csak a mátrixot használják és ezért fals eredményt adnak. Ha v2-es profilt adsz nekik, azzal jobban boldogulnak: a LR + PS, C1, Capture NX-D, RawTherapee, IrfanView, FastRawViewer, Qimage mind tudják használni a LUT alapú profilokat, viszont a Firefox (bekapcsolt "Color Management"-el) a bővített profilokból már csak a mátrix részt tudja értelmezni. A DxO Optics Pro ugyan elfogadja a LUT alapú profilt, de a feketék szétesnek benne - érdemesebb egyszerű mátrix profillal használni. A FastPictureViewer csak normál színtérben használja korrektül a LUT profilokat, mert ha átkapcsoluk széles színtérbe, akkor kap egy magenta beütést (a fejlesztője tanácsa szintén az, hogy mátrix profillal érdemes használni). Ilyesmik...
-
Archttila
veterán
Még ha csak fapados lenne, de sajnos konkrétan félrekalibrál
más:
Elképesztő milyen szépen lehet dolgozni a TV + HCFR párossal. Amennyire kételkedtem a fapadoskinézetében mára annyira a szívem csücske lett ez a remek szoftver.
(a gammát azóta korrigáltam)
-
jjeahh
nagyúr
No szétnéztem a chromeban és rájöttem hogyan lehet megoldani a problémát, ha másnál is vacakolna... mert közben egy haverom is jelezte, hogy nála is foltosak a képek, szal nem csak nálam volt ilyen:
- chrome://flags címsorba beír, majd itt lesz egy olyan opció, hogy force color profile. F3-al a lekönnyebb rákeresni... ezt ha sRgb-re állítom "helyrejönnek" a színek, mármint nem lesz foltos. Persze így sem az igazi, de eddig sem volt az, szal most már maradok a Firefoxnál, csak a dögségem miatt nem tértem át korábban
Amúgy nem minden képen látszik a hiba, nálam ez a fotóm volt különösen zöld-foltos, szal ezzel lehet ellenőrizni, ha az alja zöldes, akkor baj van -
*Ropi*
félisten
Állj vissza Win7-re és megoldódik az összes probléma. Komolyan mondom: én is ezért használok Win 7-et a dolgozós gépemen.
Egyébként mind a FB mind az Edge (úgy általában az egész Windows) színprofil nélkülinek veszi a beépített sRGB profilos képeket is, így túlszaturáltan jeleníti meg őket. Ha ennek ellenére egyforma a Firefox-al, akkor a Firefox rosszul van beállítva: az képes a színkezelésre, az az egyetlen korrekt CMS-t tudó böngésző Windowson.
Firefox CMS (színkezelés beállítása).
A LUT Loaderes hibához: melyik DisplayCAL verziót használod?
-
GRaul
őstag
Ez a display cal progi tetszik. De 3 monitort kell bekalibralnom ami egymas mellett van. Mind a 3 asus, de csak 2 darab egyforma. Sajnos a kozepsot ami kulonbozik, nem sikerul ugyan ugy beloni mint a masik kettot
A display calnal normalisan belovom a keket pirosat es zoldet. plusz fenyerot. De megse. Vkinek vmi tippje? biztos user error mivel most kezdtem el először kalibralgatni -
*Ropi*
félisten
-
-
Hú, na akkor ezt lehet, hogy átfogalmazom majd.
A lényeg az, hogy ha pl factory reset után egy 100-as skálán 50/50/50-ről indul az RGB, akkor nem szabad úgy indulni, hogy R B-t megemeled és 62/50/59 lesz mondjuk belőle. Ez a színek túlvezérlése.
Amikor elindultál lefelé, pl 43/40/42-nél tartasz, akkor már léphetsz felfelé pl 43 Red mégis kevés, akkor 44-re visszateszed. Így még mindig a natív tartományon belül mozogsz.
Ez volt a kérdés ugye?
Ha van még kérdés valamelyik résznél, arra szívesen válaszolok itt. Aztán a kérdés-válaszokból talán összejön egy szakmai cikk is.
-
*Ropi*
félisten
Van a célértéked amit el akarsz érni, viszont ez a célérték ha kis mértékben is, de változik minden egyes alkalommal. Ezért amit "megtippelsz" és belősz magadnak, ha kicsivel alacsonyabb semmi baj, ha viszont kicsivel magasabb akkor már tovább kell hozzá léptetnie egy szorzónyival, hogy beleférjen és fölötte legyen a LUT görbe induló pontja a bal alsó sarokban (lásd az előző hozzászólásom). Jobban tényleg nem tudom elmondani.
-
*Ropi*
félisten
A szorzót számszakilag az előbb tisztáztuk.
Azért jobb ha kétfelé van osztva minden lépés, mert ha két felé van bontva, akkor ha véletlenül túl kell léptetnie a célértéken, akkor finomabban szabályoz, mint ha egyben ugraná át a Dunát+Tiszát a kétszer akkora egyben értékkel.
-
*Ropi*
félisten
Már értem, mit nem értesz: ne a konkrét értéket (mondjuk 0.22) vedd alapul, hanem csak a tizedes egészét, tehát a 0.22 esetén csak 0.20-szal számolsz (így lesz a 0.1-es szorzó x 2)! De ez még kevés lenne, ezért kell 0.11 vagy 0.12 szorzó, mert akkor (0.11-gyel) 0.22 vagy (0.12-vel) 0.24 lesz az eredmény.
Mondtam: be lehet állítani, csak a pipát ki kell venni a BPC után, majd ha beállítottad visszarakni.
-
*Ropi*
félisten
Egy szorzót állítasz be, tehát annyival léptet felfele az automatika. Mindig a legkisebb értéket célszerű kikísérletezni a valós fekete ponthoz mérten, hogy be tudja állítani magának. Ha tehát az előzőleg a "report on ... device" menüben mért fekete pontod mondjuk 0.12, akkor célszerű 0.6-os lépésközt beállítani, ha kis ráhagyással akarsz akkor meg 0.65 vagy 0.7 (ekkor 0.13 -ig vagy 0.14-ig is engedi a fekete pontot). A tapasztalat az, hogy ha direktben már eleve az egész értéket (0.12) állítod be akkor pontatlanabb lesz.
-
-
-
*Ropi*
félisten
Most látom, hogy a Firefox na(t)ív pdf olvasója máshogy számozza az oldalakat, mint ahogy eredetileg vannak. Szóval amit 9-nek írtam, az valójában a 7., a tizediknek írt meg a 8.
Ez a probléma, amit már korábban is jeleztem: a 233V5LSB-ből van "Analog only" modell is, tehát a DVI csatlakozója is csak analóg jelet fogad: hogy néz ki a monitorod DVI csatlakozója?
(#2401) general: A Firefox címsorába kell beírni és úgy állítsd be, ahogy az előző hsz.-ban leírtam!
-
A tanulási idő miatt ne aggódj. Persze nem könnyű monitort fogtál ki, de így tanul az ember. Nekem anno nem volt olyan jó segítségem, mint ahogy most Ropi adja a tippeket, kb 3 hónap volt, mire egyáltalán a menüt kiismertem és egy kalibrálásnak távolról nevezhető dolgot kiviteleztem.
-
Persze, instant állj át digitálisra, bármilyen formában. DVI, HDMI, DP, bármi. A VGA egy hányinger minőséget ad, borzasztó eredmények szoktak születni ha ott kalibrálok monitort. (Értékek szerint jó, de szemre off)
Szerezz be digitális kábelt, factory reseteld a monitort és utána kalibrálj egyet, aztán írj, hogy mi az eredmény.
-
*Ropi*
félisten
Persze, az a lényeg, hogy ha analóg DVI-set használsz azt nehéz lesz HDMI-vel összehozni (mert az meg csak digitális jelet ad - igaz ugyanazzal a protokollal mint a DVI, de ez most nem fontos). Nálam a 9. oldalon a modellek közötti különbségeket írja le, a 10.-en meg a menüstruktúra van.
-
*Ropi*
félisten
Neked melyik változata van? Mert van csak analóg csatlakozókkal rendelkező is (a DVI csatlakozón mehet digitális és analóg jel is).
A gyári visszaállítás a "setup ---> reset ---> yes".
-
Ezek a görbék teljesen jók egy ilyen monitortól, itt valami más lesz a para. Csináltát factory resetet a monitoron? Standard módban állítottad? Digitális csatlakozón kalibrálod? Ha megpróbálsz egy 7500K-t beállítani (profilozásnak nem kell végigfutnia, azt hagy, csak a csúszka legyen meg) akkor szemre milyen?
Ha ezek egyike sem segít és komolyan fotózol, akkor a monitor dolgot is komolyan kell venni és egy Dell IPS-re beruházni.
-
*Ropi*
félisten
Ennek a monitornak ennyi a natív fehér pontja és a L.E.D.-es világítás a spektrum közel 3000 Kelvines eltolását nem köszöni meg: csak nagyon pontos manuális színcsatorna beállítással kapsz jobb eredményt.
(#2381) general: Az a jó, ha nem látsz különbséget, hiszen az arra van, hogy ne láss különbséget.
(#2383) jjeahh: "Erre egy olyan ötletem támadt, hogy office & web-el beállítom hardveresen a monyót, majd kilépek a kalibrálásból és újraindítom laptop módban." Laptopnál is engedi, ha bepipálod az "interactive display adjustment"-et.
Még mindig két géphez szeretnéd egyszerre belőni? Csak külön bemeneteken fog sikerülni, mert a monitor bemenetenként csak egy fajta beállítást tud tárolni.
-
-
*Ropi*
félisten
Az about:config-ban kell turkászni:
• Keresd meg (ha nincs még olyan, akkor hozd létre) a "gfx.color_management.enabled" kulcsot, és állítsd "true"-ra az értékét!
• A "gfx.color_management.mode" kulcs értékét 1-re tedd: ekkor csak sRGB színtérben dolgozik (Adobe RGB-t tudó monitoroknál 2-re, így ha Adobe RGB színterű jpeg van a neten az is korrektül jelenik meg).
0 - színkezelés kikapcsolva.
1 - színkezelés bekapcsolva.
2 - színkezelés bekapcsolva, de csak a színprofilt tartalmazó képekre érvényes.• Keresd meg (ha nincs még akkor hozd létre) a "gfx.color_management.enablev4" kulcsot, és állítsd "true"-ra az értékét!
• Keresd meg (ha nincs még akkor hozd létre) a "gfx.color_management.display_profile" kulcsot, és állítsd az értékét "C:\\Windows\System32\spool\drivers\color\monitorodkalibráltszínprofilja.icm"-re: ekkor mindazt meg fogja jeleníteni a monitorod, amire hardveresen képes.
• A "C:\\Windows\system32\spool\drivers\color\sRGB Color Space Profile.icm"-re állításával (Vagy üresen hagyásával!) a nagy színterű monitorokon is sRGB-ben jelennek meg a képek.
• Van még a "gfx.color_management.rendering_intent", azt érdemes 0-án hagyni.
-
*Ropi*
félisten
"Van benne egy NVIDIA NVS 4200M is, de alapértelmezettként a HD 3000-et használom..."
Ugye beállítottad, hogy a hibrid grafikai vezérlő az nV kártyát használja PS-hez meg LR-hez?
"Ezt amúgy rendes monitoron mivel kell szintbe hozni? A monitor menüjével?"
A monitor (szerviz)menüjében, manuálisan.
-
*Ropi*
félisten
Amit zölddel jelöltem, ott legyen 0.5 (közben rájöttem, hogy ebben a verzióban már az a legkisebb érték). Ha azzal is szétesik az alja, akkor 0.6, annál nem hiszem, hogy feljebb kell menni. De pontosat tudhatnánk, ha a "tools" menüben csinálnál egy olyan gyorstesztet amit korábban írtam: akkor kapnánk egy valós fekete szintet, amihez be lehet állítani.
-
*Ropi*
félisten
A "Display & instrument" fülön a "white level drift compensation"-t és a "black level drift compensation"-t kapcsold ki, mert most látom, hogy félreérthetően írtam az előző hsz.-ben: csak azért írtam róluk, mert nagyságrendekkel növelik a kalibrálás idejét, viszont itt nem kell használni őket. A "black level correction rate"-et vedd vissza 0.40-re - a "tools" fülön lévő "report on [un]calibrated device"-al mérhetsz hozzá fekete szintet (black level): valószínűleg 0.35 és 0.38 közt lesz, ezért kicsit fölé állítjuk a biztonság okáért - tehát ezért 0.40)!
-
*Ropi*
félisten
A középső kép (tone response curves) bal oldalát látva minden érthető: 3 külön vonal helyett egyet kellene látnunk, mert optimális esetben egymást fedik - ez úgy szét van esve, ahogy csak lehet. Alapvetően (1. kép) a kék csatorna volt gyenge a másik kettőhöz képest, ezt a kalibrált állapotban sem sikerült teljesen megszüntetni, mert a vörös jóval, a zöld kevésbé ugyan, de erősebb nála. Pontosan milyen beállításokkal csináltad? Screenshot jöhet a beállításokról.
A pontosságát egy másik spektróval összemérve lehetne meghatározni. Jut eszembe: előtte kalibrált volt bármelyik monitorod, tehát volt összehasonlítási referenciád?
-
-
jjeahh
nagyúr
Megpróbáltam az intel grafikus driver izével úgy beállítgatni, hogy középre álljanak be a csúszkák, de most nagyon vörösses lett, egy órát kalibrált és úgy is maradt vörösen
Szerintem bekalibrálom egyelőre a gyári progival, oszt olvasgatok dispcalgui ügyben, egyelőre hatalmas a zűrzavar
-
*Ropi*
félisten
"Pf, a panel típusa alapján honnan tudod csak úgy, hogy miket kell állítgatni?
"
Tapasztalat, ami 90%-ban bejön.
A maradék 10 %, amikor valami nagyon széthajtott panel jön szembe, amit már nem lehet a tapasztalati értékekkel belőni, csak a tipikusan rá kikísérletezettekkel.
"No mindegy , nagyon remélem felfogom ezt az egészet idővel
Az a gond nem minden ficsőrről tudom, hogy micsoda, így egyszerűen lövésem sincs miért kéne átállítsam és mire."
Nekem sem monitorkalibráló volt a jelem az óvodában
, de ~6 éve mikor megvettem az első saját műszerem, beleástam magam a témába és utánaolvastam nemzetközi fórumokon.
(#2302) TheChos3nOne: Ezeket már elmondtam neki privátban.
Egyébként laptopnál teljesen mindegy, mert a laptop kijelzők 90%-a folyamatosan "mászkál" plusz-mínusz 10 Cd/m2-t, de sajnos a jellemzőbb a 15-20 körüli érték.
"Amikor fontos monitorról van szó, 1 napot általában rá szoktam szánni bemelegítéssel és 2-3 kalibrálással együtt a műveletre.
"
Akkor valamit nagyon máshogy csinálunk (megint csak a saját agyonstrapált CCFL-es Dellemet tudom példaként hozni): a pár nappal ezelőtti mérésen egy hideg indítást követő 35 perces bejáratás után, amiből az i1D3 csak ~15 percet volt rajta előtte (persze a kalibrálás maga nem 10 perces gyors menet volt
):
-
Alap dolog, talán már volt is említve, de érdemes legalább 1-2 órát járnia a monitornak kalibrálás előtt, hogy megfelelően bemelegedjen, de az se gond, ha 4-5-öt megy előtte. Ha "hidegen" ugrasz neki, akkor teljesen más értékeket ad és percenként elugrál a csúszka. Amikor kész a kalibrálás nem gyakran újra kell csinálni, mert a végére elmásznak annyit az értékek, hogy már korrigálni kell. Amikor fontos monitorról van szó, 1 napot általában rá szoktam szánni bemelegítéssel és 2-3 kalibrálással együtt a műveletre.
Mod: és persze úgy, hogy a kalibráló rajta legyen a monitoron, így mindkét eszköz be fog melegedni együtt, ekkor lesznek a legstabilabbak az értékek.
-
*Ropi*
félisten
Először is, az options menüben csak a "show advanced options" legyen bepipálva! A CMD csatlakoztatása után a "tools" menüben az "import colorimeter corrections from other display profiling software" alatt töltsd be automatán a gyári korrekciós profilját (ekkor a netről letölti a legfrisebb X-Rite i1Publish -t és abból csomagolja ki a szükséges adatokat)! A "display & instrument" fülön a "white level drift compensation" és a "black level drift compensation" legyen bepipálva, a "calibration" fülön az "interactive display adjustment" elől vedd ki a pipát, a settings listából az "office & web (D65, Gamma 2.2)" beállítással próbálkozz első nekifutásra, az "options menüben kapcsold be az "advanced options"-t, a white és a black level "as measured" (a laptopok túl nagy lépésekben szabályozzák a fényerőt ahhoz, hogy finoman be lehessen állítani egy pontos értéket, meg driftelnek is rendesen - emiatt kellett az előző menüben kompenzálni -, de játszhatsz vele ha van időd: akkor a "white level" 80-140 közt, ahogy tetszik). A "black point correction rate"-nak állíts be kezdésnek mondjuk 0.6-ot manuálisan, ha azzal megbicsaklik a görbe alja akkor az "auto"-t bekapcsolva ki tudod kísérletezni mennyit kér (a többszörösei számítanak, tehát 0.12, 0.18, 0.24, stb. lesz belőle, ha 0.7-et állítasz be akkor már 0.14, 0.21, stb...A "calibration speed" minél lassabb annál pontosabb. A "profiling" fülön "XYZ LUT + matrix" profil legyen (a Firefox egyedül azt kezeli normálisan egyébként bekékülnek a képek v4 profillal), mellette a fogaskeréken ("advanced") lehet játszani a 33*33 helyett 65*65 mintavételezésű profilozással (pontosabb, de lassítja a mérést). A "profile quality" szintén minél lassabb annál pontosabb. A "testchart" lehet bármelyik, ami LUT profilokhoz való: minél nagyobb, annál pontosabb (és igen: annál lassabb vele a mérés
- a "default" vagy az "extended" megteszi, azoknál nagyobbal már adott esetben több órát fog tartani mert a "white & black level drift compensation" miatt amúgy is többszörösen mér). Egyelőre ennyi, aztán majd az eredmények függvényében lehet pontosítani a beállításokat.
-
madgie
titán
Nézd, 800x600-as monitor sincs egy ideje, nem véletlenül.
Az egész mizériáról a Windows tehet egyébként, piacvezető oprendszerként szégyenszemre sok-sok éves elmaradásban vannak UI skálázásban. Normális oprendszernél csak előny a nagyobb felbontású monitor, mert úgyis úgy skálázod, hogy szemre kényelmes legyen, de nem lesz tiszta cikkcakk az egész.
-
madgie
titán
Semmi baj nincs a ColorMunki Display-jel, ugyanazt az eredményt hozza, mint a nagytesó, dispcalGUI-val meg megy ez is, gyári programot is ugyanúgy el kell felejteni...
szerk: de azt, pont azért vettem én is, mert hardveresen ugyanaz, mégis olcsóbb. Tény, hogy kevesebb 3rd party szoftver ismeri, de a dispcalGUI megy vele és szvsz az a lényeg.
-
jjeahh
nagyúr
Nem fért bele: csak én értem félre, vagy a sz*r tn paneles notim kijelzője valóban viszonylag jól lefedi az srgb-t? EIZO S2233W-el esetleg van valamilyen tapasztalatod?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- Hibás LG 27GR95QE-B Oled Monitor
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest