- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Google Pixel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PapG.
tag
válasz
canniball #1641 üzenetére
Azt látom hogy nem túl pörgős...
, nem tudom erre gondoltál: Modding és elektronikai kérdések.
Mert ide még beírtam, hátha valaki..
Azért kösz!! -
PapG.
tag
Sziasztok,
Lenne egy problémám, vásároltam egy FSP ZEN 300W rev1 tápot a minap, és nem indítja el a viszonylag kis fogyasztású HTPC-m. Ez egy ismert szitu, úgy olvastam a táp topikjában hogy az 5V ágat kell indításkor leterhelnem egy 50-100ohm ellenállással ami kb 1Wattos. Nos, ehhez kérnék segítséget, holnap elugrom egy ilyen boltba ahol kapni ellenállásokat és ráforrasztok majd valamit. Nem vagyok sajnos rettentően jártas a témában, a szakértelmem kb ott kimerül hogy cseréltem már ki alaplapon kondit. Tudnátok segíteni hogy pontosan mit is kérjek majd, az az mire van ennek fényében szükségem
, illetve ha netán valaki jártas ebben a szituban akkor más módszerrel házilag ez valahogy nem áthidalható? (pl coolerrel vagy fénycsővel vagy mással..) Köszi az infókat!
-
szab.tam
nagyúr
2 db. 300-as zen-em van. (rev 1....
)
az egyik még bent van a 3. konfigban,a kevésbé "zen"-élő példány. a másik a szekrényben.
az 1-2. konfigokban seasonic x460 és x400. ezek venti nélküliek. ezeknél jobb tápot szerintem még nem találtak fel. ha valamiért a játékos konfigba kevés lenne majd a 460, akkor nem nagyobb tápot teszek, hanem ebből kettőt...
a zen a maga idejében egy csoda volt. mára egy elavul, forró, fospumpa.
rev2-es 300-asok és a 400-asok egy fokkal jobbak, de többet sosem vennék még azokat sem, nem is ajánlom.
a seasonic-ek egy jól szellőző, de teljesen ventillátor mentes házban is működnek. a zen-ek nem. túlmelegednek, és a hővédelmük lekapcsol. hiába a jó szellőzés, körberács. sajnos nyáron kell legyen venti a közelben...volt 430-as seasonic-em. ventis. halk volt, de síri csendes éjszakában adott egy suhogó hangot, ami nagyon zavart. a venti nélküli tápknak van egy jó tulajdonságuk: nincs sem ventihangjuk, sem szélzajuk....
-
Krix
őstag
Ha csendet szeretnél, akkor cseréld le a házadat. Volt Stacker házam és pár hét után eladtam mert zavart, hogy minden apró fejmozgást kihallottam belőle. Seasonic-ból nyugodtan vehetsz ventis verziót is. Az jóval olcsóbb és a leghalkabb táp a piacon szvsz. Nekem 2 megy belőle itthon, egyiket sem hallom. Gyakorlatilag úgyis van a házban valami ami hangosabb.
Volt régebben FSP ZEN-em is, de mióta megvettem az első SeaSonic-ot azóta mást nem veszek.
-
MMIX
addikt
Inkább Seasonic X400
-
maxr
csendes tag
Sziasztok!
A gépemben a tápegység kb. 4 éves, és egyébként elég zajos. Helyette ezt néztem ki: FSP Zen FSP400-60GNF.
Nem tudom, hogy elég-e a jelenlegi konfigurációhoz:
AMD Phenom II 955 3.20GHz AM3 Box Black Edition
MSI 890GXM-G65
OCZ 4096MB DDR3 1600MHz Platinum kit
Asus EAH5770 CuCore/2DI/1GD5 1G DDR5 PCIE
WD 2000GB 5400rpm 64MB SATA2 WD20EARS
+ van még benne egy 250GB-os vinyó is.
A ház egy CM Stacker 810-es.Vélemények?
-
szab.tam
nagyúr
egy venti bal oldali), egy zalmann potira rá van kötve. scythe s-flex 800. ki tudtam kalibrálni eg yolyan alacson fordulatot, (talán 4-500 körül), hogy semmiféle huhogás, suhogás nincs. és meggondolandó, mert az alkatrészek 15-20 fokkal hidegebbek így...
lehet, hogy bekapcsolva hagyom, azzal a a biztos tudattal, mehet passzívan is.
akkor hallom, ha odateszem 30 centire a fülem...
csak hát a passzív hűtés tudatának felsőbbrendűségű, öntelt, gőgös tudata sem semmi ám.
-
14adam
addikt
válasz
szab.tam #1626 üzenetére
üdv
Teljesen normális az. Esetleg vedd le a bukolatot és a hűtőbordák tetejét. Az a rész megvan kenve hővezető pasztával. Olyan mint a proci,néha nem árt átkenni. Pár fokot azzal is lehet nyerni. Meg a kondik is nagyobb hőmérséklet bíróak. A félvezetőknek meg nem árt mert azok akár 100fok fölött is bírják.
Ha visszadobom a zen-t a gépbe akkor nekem se lesz benne venti -
szab.tam
nagyúr
hi!
máshol is feltettem már, de ide is leírom, hátha van, aki tudja:
fekvő ház. teteje perforált méhsejtrács. dual celeront mini ninja hűtni. vga 210, és a chipset + bordákkal megnövelve. fölfelé szépen gravitációs úton eltávozik a hő.
egy befúvó scyte s-flex 800, potira kötve azért készenlétben ott van. de most áll.
a hőfokokat látom, majd ennek tükrében esteleg nyáron időnként bekapcsolom.de a zen 300 hőfokait nem látom, ott kénytelen vagyok kézzel viszonytani. ugye fekvő ház, így a táp az álló házbéli beszereléshez képest fejjel lefelé van. azaz, itt felülről látom a zen rácsozatát. ami nagyon ideális, mert a rácson át látom a belső hűtőbordákat, és a gravitációs meleg kiáramlásnak semmi akadálya. a zen rácsa kb. 50-55 fokos lehet. így belül a bordák gondolom olyan 60. arra is alapozok a becslésnél, hogy a 65-75-os vga felett a méhsejt tető jóval melegebb, mint a táp fölött a méhsejt tető. tehát a tápból jóval hűvösebb levegő áramlik ki.
tehát a kérdésem: a tápoknál általában mi lehet a tűrhető max üzemi hőfok?
valahol úgy olvastam, hogy a passzív tápok 65 fok környékén kezdenek el figyelmeztetni. (már ahol van ilyen sípolós jelzés - pl yesico)a kérdés egyértelmű. ezt csak azért jelzem előre, mert ilyenkor szoktak jönni az "1 venti mindenképp kell", és "ha problémád van, a winreinstall biztos segít" kezdetű hasznos válaszok.
-
WindyJoe
aktív tag
válasz
echterion #1623 üzenetére
Egy egyszerű ellenállás...
A készenléti 5 V és a föld (fekete drót...) közé kell tenni...
Tehát 0,1A×5V=0,5W, ehhez 5V/0,1A=50 ohmos ellenállás kell kb. (47-es tuti van, én azzal csináltam.) Legalább 1W-os teljesítményűt érdemes venni, ez sajna folyamatosan fűt, akkor is ha a gép nincs bekapcsolva, de azért 0,5-1W-ba nem hal bele az ember... (:
Közben azért kiderült a turpisság, ez csak arra jó, hogy bekapcsoljon a táp 12V-os része, de ha nincs rajta elég terhelés, akkor nem megy rendesen. ): (5 és 3,3V-os fesz nem lesz elegendő, tehát nem indul a rendszer.) Azért lehet vele nyerni pár W-ot lefelé 1 próbát megér... (Max 10 Ft egy ilyen ellenállás.) -
WindyJoe
aktív tag
Nekem 300-as változat van. Az összes 12 V ág egy helyről jön ki, kivéve a proci 2×2-es csatlakozóját....
Egyéb:
Én is belefutottam a zen csapdába, azaz az új konfigomat nem volt hajlandó elindítani a táp. Olvasgattam, próbálkoztam... 12V-ra terhelést 5W 10 W 45W... semmi...
5V-ra terhelést kb 10 W, semmi...
Egyszerre a 2 már fölélesztette a gépet, winfos be is jön, de amint megszüntetem bármelyik plussz terhelést lekapcsol.
Olvasgatok megint, hogy ez egy ilyen nagy hatásfokú táp betegség, 1 A kell 12 V-os ágon stb stb
Dehát 4 A-el sem indul, nemhogy 1-el...
Olvasgatok tovább, és megtaláltam ezt a táblázatot.
DC Output +3.3V +5V +12V1 +12V2 -12V +5VSB
Minimum Output Current 0.5A 0.3A 1.0A 1.0A 0.0A 0.0ANa tápról alaplap le, plusz terhelések föl: 12 V1, 12 V2 -> 40 + 45 W; 3,3 V kb 10W; 5 V szintén kb 10 W
Bekapcs, semmi... állítgatok össze vissza, bekapcs, semmi...
Készenléti 5 V-ra rákötöttem kb 2 W-ot, egyből bekapcsolt!!!!
Hm... leszedem a terhelést a 3,3 V-ról, bekapcsol...
az 5 V-ról is, akkor is bekapcsol...
12 V1 még mindig bekapcsol!
12 V2 Már csak a 2 W-os terhelés lóg a +5VSB-n és megy a táp!!!!
Egész le lehet kb 0,5-1 W-ig redukálni, azaz egy 50-100 ohm ellenállással gyönyörűen megy a táp!
Sajnos rajta kell legyen amíg megy, de 0,5 W még mindig jobb, mint egy rosszabb hatásfokú zajláda. Ami még hátrány, hogy ez a 0,5 W akkor is megy, ha a gép készenlétben van, vagy ki van kapcsolva... ):
Még rajta vagyok az ügyön, hátha ki lehet valahogy iktatni ezt a hülyeséget a panelon... -
lapa
veterán
üdv. vettem egy ilyen 400w-os fsp csodát. nem tudom ez mennyire újdonság, nekem elindult a konfigban szereplő integrált vga-s alaplappal, egy notivinyóval meg két tunerrel. hangja semmi nincs.
a kérdésem az lenne, hogy ismert-e a két 12v ág kiosztása? komolyabb külső dolgokat szeretnék meghajtani a két ágról külön, és szeretném egységesen terhelni őket. a manuál nem írja melyik kábel melyik ágról szakadt... köszi.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
concret_hp #1617 üzenetére
Friss hozzászólás, pont ebben a témában: [link].
HGyu
-
(Bundás)
addikt
válasz
concret_hp #1614 üzenetére
azért hosszú távon a 0 házszellőzés egyik alkatrésznek se tesz jót...
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Vigyázz ezzel. Szervizben dolgozom, és a múltkor egy 300W-os Zen teszttápunk ezzel a lappal, Phenom II X3 720 processzorral és 1GB Kingmax RAM-mal nem indult, csak ha betettem a GeF 6600-as teszt videokártyát.
Kevés terhelés esetén a 300W-os Zen hajlamos nem indulni. Lehet, hogy a tied már a javított szériás, és azzal már nem lesz gond, de jó felkészülni erre is.
HGyu
-
concret_hp
addikt
válasz
up
-
concret_hp
addikt
üdv
erősen gondolkozok, hogy iylen tápot vegyek.
egy giga ga-ma785 gmt-ud2h lapba menne egy athlon x2 240 (ha kevésnek bizonyul akkor később cserélve lesz a proc), külön vga nem lesz. 2 vinyó megy bele.
a procira z600 hűtőt tervezek venni.namost így semmi ventillátor nem lenne a házban. a kérdésem az lenne, hogy ugye ettől még tud majd rendesen hűlni ugye?
-
didyman
őstag
Dare2live örülni fog.
Van egy szériabetegség, legalábbis ezt már lehet annak nevezni, viszont felemás a történet, mert érintett benne a Zen, a Green Power és az Epsilon is. A primer pufferkondiról van szó. hamarosan lesz egy logout bejegyzés róla, a problémával küszködő FSP-k egyre gyakoribb vendégek nálam és kollégánál is.
Hülyeséget te csinálsz amikor büdös szar tápokat mint "nagy szakértő" agyba főbe ajnározol. Illetve az nem hülyeség hanem valami sokkal csúnyább.
Erre viszont csak valami nagyon csúnyát tudnék írni, ami kimeríti a személyeskedés szabályzati pontját. De ezt itt bárki előtt szívesen felvállalom, kurvára elegem van belőled. Rosszindulatúan sarkítasz és egyfolytában baromságokat állítasz. Rólam és a Zenről is. De bízom annyira a tisztelt olvasókban, hogy amit ezen az oldalon is írtam erről a szerencsétlen tápról, képes értelmezni, veled ellentétben jól.
-
S.Y.S.
aktív tag
válasz
Quiksilver #1609 üzenetére
Csak a saját tapasztalataimról tudok beszámolni, nekem működött és soha nem állt le a lagnagyobb melegben sem. Van jópár Zen tulaj akinek szintén megy huzamosabb ideje, de épp az alattam szóló irta, hogy nem ajánlja.
Ezek után nem merek semmit mondani. -
S.Y.S.
aktív tag
válasz
Quiksilver #1607 üzenetére
Ati-m sose volt, de ha jól láttam akkor nincs külön táp igénye, igy a vga fogyasztása 75W és ha a normál vinyót ssd-re cseréled akkor még kevesebbet fogyaszt majd a géped, szerintem elviszi simán.
Dare2Live - szervizben dolgozol vagy mi, hogy ilyen negativ a tapasztalatod a zenekkel kapcsolatban? Nekem ment atom stabilan kb. 1évig amig nálam volt.
-
Dare2Live
félisten
válasz
defiant9 #1596 üzenetére
Én egyet értek veled, vszeg úgy van ahogy gondolod de anno sokat foglalkoztam hőtan/áramlástannal és többek közt amit megtanultam azaz, hogy a baj vele az, hogy valójában a dolog amint nagy rendszerben gondolkozol kiszámíthatatlan. Lehet úgy van ahogy gondolod de lehet nem. Banális dolgok meg tudnak borítani a lehetőségekhez képest szépen felépített/kiszámolt/!modellezett! rendszereket.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Quiksilver #1601 üzenetére
Nézz végig a topicon teli van cicergő, elhulott, elrobbant ZENekkel. szerintem ez a táp senkinek nem ajánlható.
-
S.Y.S.
aktív tag
válasz
Quiksilver #1601 üzenetére
Hali!
Igy nézett ki a régi konfigom, E6300, 8600GT, 4x1GB Ram, WD400GB, Zen 300W, P5K, tuner+hangkártya+2Rom. Elpörgött vele, amig nincs a vga-n +tápcsati addig elvisz a 'kis' Zen mindent. A bajok a 96gt-vel kezdődtek, ott már ciripelt(nekem).
Ha nem akarsz további fejlesztést, akkor jó választás lehet, de ha késibbiekben nagyobb Vga a cél, akkor már kevés lehet. -
Quiksilver
aktív tag
Ajánlja vki ezt a FSP 300W-os tápot az adatlapomon látható konfighoz?
üdv. -
babazs
tag
Hi jelenleg egy codegen házam van abban egy 250Wos táp+a7n8x lappal.
Új tápot akarok venni mert ez nagyon hangos.
A kérdésem hogyha vennék egy új tápo(FSP 400W) akkor azt tudnám az alaplaphoz csatolni.
Azaz az elmult 5évben nem változott a csatlakozó típusa,amit az alaplaphoz rakunk?Esetleg más nagyon csendes tápot tudnátok ajánlani?(eddig az FSP 400W ról olvasam jókat.)
köszi!
-
defiant9
tag
válasz
didyman #1597 üzenetére
Azt nem mondom hogy az eredeti megoldás elégtelen lenne, csak azt hogy egy kis mod-al jobbat lehet belőle csinálni. A lefelé néző borda védő hatásának akkor van értelme ha melegebb levegő érkezik lentről mint maga a borda, de szerintem ezek a bordák sacc/kb 70 fokosak lehetnek üzem alatt...
Szerintem mindenképp a felfelé néző szellős borda a kedvezőbb elrendezés, így a panel és a szárnyak közé oldalról beármolhat a friss levegő ami kicsit felmelegedve(hőtve az ottani alaktrészeket) a bordán án távozik(ahol még jobban felmelegszik), egy passzív megoldásnál a meleg levegőt leghatékonyabb hagyni hogy felemelkedve távozzon, nem célszerű terelgetni, lassítani, így a kéményhatást használva a táp hővé alakuló vesztesége táplálja a mini termik-et -
S.Y.S.
aktív tag
válasz
didyman #1597 üzenetére
Végre egy szakértő akitől lehet kérdezni.
Szerinted ebben az elrendezésben is elmenne passzivan a táp?
A ház alsó tápos kialakitású és eléggé zárt, ventisnél nem gond mert előről tud beszivni levegőt, de a Zen esetében kicsit talán más a helyzet. Van egy műanyag lap ami elválasztja az alaplaptól ez fent van a helyén és elég szép hőmérsékleteket produkál minden, vga, lap, proci egy ventivel. Ha eltávolitanám a zárólapot akkor szellőzne-e annyit, hogy ne főjön be a táp?
Nem mertem még kipróbálni, inkább kapott egy leszabályzott ventit. -
didyman
őstag
válasz
defiant9 #1596 üzenetére
A távolsággal semmi gond nincsen ilyen anyagvastagsággal. Nem az a lényeg, hogy mennyi idő alatt ér oda a meleg, hanem az, hogy a dióda zárórétege mennyire tud megfutni. Ebben pedig a vaskos, nagy alutömb prímán teljesít! Mondom, vonatkoztass el az aktív hűtéses megoldásoktól, teljesen másként szokás passzívra hűteni. A két borda találkozási pontja valóban egy gyenge pont, nagyonis, de semmi baj nincs a zen saját hűtésével. Az nem várható el tőle, hogy a ház melege is ott menjen ki. Ebben viszont a lefelé álló "szárnyak" még jót is tesznek, némileg eltérítik a meleget kifelé. A borda-panel közötti területről meg a levegő a táp hátulja felé némileg akadályos úton, de kijut, oldalról, a szárnyak felől meg be, így ott nem reked meg levegő. De ezt már mérni, modellezni kéne, hogy jól lássuk. Ami biztos, hogy melegedési gondokkal még egy zen sem járt nálam, de még nyomát sem találni extrém melegedésnek a javítottakban. Hűt a panel is, hiszen a rézfólia hatalmas hűtőfelületet ad, az egész hőtanilag nagyon kiegyensúlyozott megoldás, csodálkozom is, hogy miért találtad ezt ekkora problémának. Olyanról van infóm, hogy valami rettenet bika gépben kellett némi levegőt mozgatni a táp körül, mert le-lekapcsolt, de ennek meleggel összefüggő oka sem tiszta (a védelmeknek van hőfokfüggő elvándorlása).
-
defiant9
tag
válasz
didyman #1594 üzenetére
A felső vastag bordák nagyon messze vannak a hőforrásoktól (átlag 7-8 cm), több másodperc mire elér hozzájuk a diódák melege, tranziens jelenségeknél ennek nincs jelentősége. A borda gyári kialakításában a gyártás egyszerűsítését(profit) előbbre helyezték az optimális kialakítástól, egy tárcsamaróval egy irányba végigmentek egy alutömbön, aztán feldarabolták. Az még érthető is hogy preciziós fúrogatás semmiképp nem fért bele(ld. sokat ront a legnagyobb bordán hogy a rögzítő furatai nem fél mm-el bentebb vannak, ekkora rést nem lehet pasztával megoldani, bár megpróbálták..), a 'tüskés' bordázat viszont szerintem nem lett volna akkora macera, az is megdobta volna a felületet, és lehetőség lett volna keresztirányú légáramlat kialakulására a bordában. A jelenelgi kialakítás olyan mint egy ároksor, a széleken van friss levegő de az az árokban haladva nem jut el a borda közepéig mert addigra felmelegszik, és mivel nincs lyuk így alulról sem kap a borda átmenő levegőt, marad az hogy a felszálló meleg levegől keveredik valamelyest lehül és visszaerszkedik a bordára, de ez nem hatékony. Én még egy hűtésnél sem láttam ilyen aránytalanul kicsi felület/tömeg kialakítást, szerintem megéri rajta javítani. Ha úgy van fordítva a táp hogy a bordázat van alul akkor még rosszabb a helyzet, az árkok közepén levő meleg levegő megreked, csak magasabb bordahőmérséklet kialakulásával tud valamelyest megindulni az áramlás a szélek felé.
-
didyman
őstag
válasz
Veriakilis #1582 üzenetére
Bár régi eset, biztos túl vagy rajta, de reagálok.
Érdemes szétszedni és kipucolni! Kondikkal nem lesz látható baj, a 12V-os és a készenléti kondikat érdemes lehet cserélni és ami fontos, a primer körben lévő két kisméretű, 22uF-osat is! A primer nagyteljesítményű eszközök előszeretettel forraszbajlódnak (a kétoldalas panel ellenére), meg a vezérlőt is jó ötlet átforrasztani, a trafókkal együtt.A kolléga nem tudom, mennyi zent láthatott, én mindenesetre sem 100%-os halálozásról (bár 20 év után már biztos ehhez lesz közeli az érték
), sem más komoly bajról nem tudok nyilatkozni. Problémás jószág, erősen bétaverziós és ez látszik rajta. Javítani borzalmas élmény (lett egy most, amelyikben az egyik dióda szaladt zárlatba, amit cserélni...Mivel közös bordán ül és a környéke is tele van, ezért ez 24, kétoldalú forrasz stabil oldását jelenti mindkét oldalán telefóliás panelen, amire nem vagyok elég jól felkészülve, ráadásul az alkatrészeket a borda forrasztás során is masszívan hűti). Ónszippancs nem tudja szívni, integrált, hevítő szippancs is van, de csak 60W-os, és sokkal nagyobbról még a szervizben is csak hümmögtek (200W körüli már biztosan elég lenne).
A CM6800-t kicserélném ML4800-ra, és az aktív PFC-t inkább kihagynám belőle, de ez már advanced perverzió :-) . Sajnos ez a CM6800 az elb.szott PFC-jével elég sok probléma forrása minden olyan tápban, ami ezt használja (AcBel, FSP, Seasonic, CWT). Nem jelentős hibaszázalék, de aktív PFC-vel ezelőtt nem volt ennyi baj. -
didyman
őstag
válasz
defiant9 #1592 üzenetére
Hmmm, ez nem ilyen egyszerű történet. A borda mindenképpen nagy hőkapacitással rendelkezik, hiszen vastag. Erre azért van szükség, hogy a váltakozó ütemű terhelés kiegyenlítetten tudjon eloszlani, ne alakulhasson ki melegebb középpont és gyorsan változó bordahőmérséklet! A nagy hőkapacitású borda pedig lassan fog lehűlni, hisz sokkal több hőenergiát kell leadnia adott felületén, DE: lassabban is melegszik fel, ami az átmeneti események sokkal kiegyensúlyozottabb lekezelését teszi lehetővé. Passzív hűtésnél ez a vezérelv sokkal jobban járható, mint a vékony lemezek.
A saját felszálló légáramot nem értem: A felszálló levegő szépen eltér a borda mentén és a dobozból távozik. -
defiant9
tag
válasz
szamuraj #1591 üzenetére
Csak mobillal tudtam lefényképezni, a keresztbe fűrészelés nem nagyon jönnek le róla.
A lyukak elhelyezésénél az volt a vezérlőelv hogy ne a diódákkal legyenek egyvonalba hanem köztük. Számomra meglepő volt hogy a hőkapacitásukhoz képest mennyire gyenge a hőleadó képességük a ZEN-ben lévő alutömböknek, kiszerelve is több perc kellett a lehülésükhöz. A mod utáni nagyobb hőleadó felület illetve a szellősebb kialkítás egész biztos javít a helyzeten, szvsz. az eredeti bordázat közepének esélye sem volt hogy ne a saját felszálló légáramlatát kapja vissza hűtés gyanánt(persze kicsit lehülve), ezzel a kialkítással már létre tud jönni némi átmenő légáramlat, és a lenti kondik sincsenek hőkamrába szorítva.
[link] -
defiant9
tag
Modoltam kicsit a Zen-emen hűtés hatékonyságának növelése miatt.
A lecsavarozható alu bordázatot kereszt irányba is befűrészeltem, a metszéspontokban pedig 3-as fúróval kilyukasztottam. A legnagyobb bordán pedig a rögzítő furatokat tűreszelővel oválosítottam hogy passzentosan illeszkedjen az alsó fele is+újrapaszta. Szerintem rossz a régi konstrukcióban hogy nem igazán tud felfelé átáramlani a levegő a bordákon, nem is szokásos ez a zárt kialaktás. -
turorudi
aktív tag
válasz
szamuraj #1586 üzenetére
Óóóó barátom, akkor vigyázz!
Az enyém 3 évesnél valamivel öregebb, és most durrant el (valami koca táp van helyette, amíg veszek valami stabil cuccot helyette, de ilyet nem!). Ment szépen, aztán pukk...
Már se gari, se semmi. Pedig úgy oda voltam érte, még csak nem is cicegett, mint sokaknak.
Hát hogy lehet ez, amikor olcsó, vacak tápok akár 20 évet is elszaladgálnak?! -
MaSzKa
senior tag
válasz
Veriakilis #1583 üzenetére
-
canniball
nagyúr
válasz
Veriakilis #1583 üzenetére
Nem szóltam!
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Dare2Live #1575 üzenetére
OK.
Egyébként sok rossz ZEN-el találkoztál?
Azon gondolkodtam, hogy - mivel már lejárt a 2 év garancia - szétszedem a ZEN-emet, és megnézem benne az alkatrészeket.
Elsősorban a kondenzátorokat, hogy minden rendbe van-e velük...
Ha valami égésnyomot találok, akkor esetleg kicserélem a gyengélkedő kondit.
Kiszáradhatnak a melegtől az elkók.Érdemes megnézni a belsejét, nem?
Jobb megelőzni a bajt. -
Cuco
tag
Még csak tesztüzemem volt (asztalra kiborított alkatrészekkel), de nem volt vele
gond. Amin meglepődtem, hogy alig melegszik. Amikor a videókártya forró volt
(9600GT passzív) és a proci meleg (Ninja passzív), a táp "erős" szobahőmérsékletű
volt, igaz az alja volt felfelé. Szvsz full passzívban csak fordított (jó nagy házban),
vagy külső szereléssel merném használni.Sajnos -helyhiány miatt- a házba kell szerelnem, de úgy tűnik egy 300rpm-es Noctua bőven elég lesz neki. Lehet bennem van a hiba, de szellőző nyílások és bordák elrendezését nem értem, különösen a perforált oldalakon belül végigfutó 5cm széles fóliacsíkot, ami szerintem értelmetlenné teszi az oldalsó lyukakat.
-
zetecR
addikt
válasz
Dare2Live #1569 üzenetére
Sajna más gépbe dugdosni se időm, se lehetőségem, mert a közvetlen közelemben csak olyan gép van, ami munkagép, folyamatosan megy és vezérel, tehát nem tudok vele mókuskodni.
Viszont annyi fejlemény van, hogy kivettem a tápot a helyéről, mefordítottam, tehát a lyukacsos rész van felfelé. Így 1.5 óát megy hibátlanul, majd újraindul, DE most postol, beindul a Win, és csak pár perc után kezd bele az újraindulós ciklusába.
Viszont minden alkalommal, amikor próbál újraindulni, halk sercegésféle hallatszik belőle.
Gondolom ez nem túl jó.Úgyhogy valószínű csere lesz, aztán majd ha kikerül, megnézetem valaki hozzáértővel.
Apropó, az új 400-as Zen-t sem érdemes megvenni? -
Dare2Live
félisten
válasz
canniball #1576 üzenetére
Tapasztalat az amit tapasztalsz. Az nem amiröl olvastál a forumon. Vagy neked mást jelent a tapasztaltad szó?
A 100%ot pedig nem azért írtam mert 1 vgy 2 vagy akár 3 darab Zennel lett volna dolgom. Nem mindha egy szervizes véleménye meghatározó lenne de azért messze meghatározobb mint az átlagé.
-
canniball
nagyúr
válasz
Veriakilis #1573 üzenetére
Nem lenne "hatékonyabb" ha fejtetőre fordítanád (ha a "lukacsos" oldala nézne felfelé könnyebben szellőzne)?
-
canniball
nagyúr
válasz
Dare2Live #1567 üzenetére
"ezen mit nehéz értelmezni?"
Az attól függ mit tekintünk a tapasztalatodnak: ide soroljuk azt is, amiről hallottál/olvastál vagy leszűkítjük a személyes tapasztalatodra (arra a darabszámra, amit konkrétan a "kezeid között volt"). Utóbbi esetben (hacsak nem foglalkozol ezek nagy tételben történő javításával) nem hiszem, hogy messzemenő következtetéseket lehetne levonni belőle... -
Dare2Live
félisten
válasz
Veriakilis #1572 üzenetére
olvasd már el miböl indult az egész.....
vki nemtudta értelmezni amit leírtam + levágott egy részt a mondatomból és evvel az egész más értelmet nyert és erre reagáltál(tok)
egyébként szimpi a ZEN megoldásod + örülök elkészült a HP projekt. Régen néztem már be a "topicodba"
-
nyunyu
félisten
válasz
Veriakilis #1572 üzenetére
Mazli.
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
Érdekes, akkor hogy lehet, hogy az én 300W-os első szériás FSP-ZEN-em már több, mint két éve kifogástalanul üzemel?
-
Cuco
tag
Sziasztok!
Új 400-as Zenemet nézegetve furcsa dologra lettem figyelmes.
A táp belsejében átlátszó műanyag oldalfal látható, amire nem találtam
magyarázatot. Ez a kialakítás a szabályos (fejjel lefelé) beszereléssel
együtt egy hőzsákot képezhet a tápban, nem?A másik kérdésem pedig a táp -hőleadás szempontjából- helyes beszerelésére
irányulna. Nem hatékonyabb fordítva, a hőleadó bordákkal felfelé? -
Dare2Live
félisten
OK, hogyan próbáljam ki?
Mi legyen a metódus?Hát berakod egy, két másik gépbe.
"Amúgy mitől döglik? A melegtől?"
Nem mondanám, hogy a melegtöl nálam 1gép kivételével mindegyik gépben volt 2+db 120as venti tehát a minimális légmozgás + a nem 40Cs belső hőmérséklet bőven biztosítva volt és mégis sorba meghaltak.
"Ha tényleg nem jó a Zen, akkor mi legyen helyette, ami csendben van?"
Én a corsair VX450Wt ajánlom. halk, 80plus+ os(magas hatékonyság), rendesen müködik a hő és tulfeszvédelme(tápok 90%nak ezek közül legalább az egyik nem müködik) és ha véletlen 500W al terheled azt is lazán viszi max a ventije felpörög. Ja és 5év garival árulják a legtöbb helyen, ez se mindegy. Ára olyan 14-15K körül van.
Ha kevésnek érzed a VX450W teljesítményét ami az általam ismert userek 99%nak elég akkor én az Enermax modu 625Wt javaslom persze ennek már elég "szép" ára van...
-
-
zetecR
addikt
válasz
Veriakilis #1555 üzenetére
Korábban már végigolvastam a topicot - nem nagyon rémlik ugyanez a probléma, de azért neki rugaszkodok mégegyszer
A garanciális csere asszem már a múlté, régebben vettem, mint 1 év... -
nyunyu
félisten
Akkor neked szerencséd volt, és az újabbat kaptad.
2005. decemberben meg nem nagyon volt olommentes.
Legalabbis en 2005. novemberben vett elso Zenem meg nem volt az, meg is gyult a baja a kis terhelessel, 4 vinyo nelkul el sem indult.RoHS matricasak kb. 2006. februar kornyeken tuntek fel a boltokban.
-
kem
addikt
válasz
turorudi #1557 üzenetére
Akkor neked szerencséd volt, és az újabbat kaptad.
Én most kifogtam egy régi használtat, amire még 1hónap gari van, és vittem is vissza, mert 10-ből 1x indult csak el... pedig rádugtam már mindent amit találtam itthon...Előző tulajt kérdeztem, hogyan oldotta meg az el nem indulást...
Azt mondja sehogyKb fél évente indította újra a gépét, adddig ment megállás nélkül
-
turorudi
aktív tag
Azért érdekesek nekem a hozzászólások, mert olyan 2005 decemberében vettem a ZEN-t, és azóta remekül működik. Eddig hajtott P4 1.6, P4 2.0, P4 3.06 és most E4300 procit egészen minimál konfigtól a sok vinyós verzióig. Most idle 78W a fogyasztás (pontos mérővel mérve), ami elég kevés, mégis hibátlanul elindul mindenféle cicegés nélkül.
Bár Aeroccol T3 házban van (nagy, 25cm oldalsó ventvel és első 14cm-sel), de a ventiket kikapcsolva sem melegszik túl és áll le tartós használat esetén (terhelve 135 W körüli a fogyasztás). -
zetecR
addikt
Sziasztok!
Elég rég óta jól működő Zen-em a következőt csinálja:
Január óta egy Inteles konfigot hajt. Integrált VGA-s Gigabyte lap, E4300 proc, 2GB RAM, egy HDD és a DVD író. Ebben a felállásban nem akart mindig elindulni, ezért rádugtam még egy DVD olvasót, azóta semmi gond nem volt vele mostanáig, ugyanis pár óra működés után egyszercsak újra indul a gép, viszont már a BIOS-ig sem jut el, folyamatosan újra és újra és újra indul mindaddig, amíg hátul a billenőkapcsolóval nem áramtalanítom és nem várok 20-30 percet.
Utána újra megy jó pár órát.
Nem hiszem, hogy melegedéssel lenne probléma, mert a szobában nincs melegebb, mint télen, se a táp, se a proc nem meleg, és tök mindegy, hogy net-böngészés, vagy mondjuk játék fut; fogja és átvált a végtelen újraindulós üzemmódra. (Természetese a HDD is állandóan lekapcsol, felpörög - marha jó...)Mi lehet a gond?
-
Veriakilis
senior tag
Egy ötlet a ZEN felszereléséhez:
Így a táp nem fűti feleslegesen a gépház belsejét, és a táp is jobban le tudja adni a termelt hőt.
Nekem ez a rögzítési mód prímán bevált.Magával a táp rögzítésével nem sok munka van:
A Metalloglóbusnál vásárolható 10*10,es alumínium rútból méretre (a táp hossza adja a méretet) kell vágni 4 darab kis rudat, a rudak két-két oldalát kifúrni, menetet vágni bele, meg kell egy lemez, ami a táp hátulján rögzíti a tápot, és a rudakat.
Nekem lemezt sem kellett méretre vágni, fúrni, stb., mert a CHIEFTEC LCX-04B-B-AW-OP házhoz van egy külön lemez a tép rögzítéséhet, én csak lecsavaroztam ezt a lemezt, és betettem az alumínium távtartó rudakat.
Veriakilis
-
Skizz
addikt
válasz
Johnny Cage #1546 üzenetére
szoftveres mérés nem mérés.
nálam az everest 12-es ágon 12.29-et mér, már vagy fél éve, pedig azóta nem 1 tápcserén estem át.
a többit nem is figyelem. -
canniball
nagyúr
Helyzetjelentés (avagy néhány szó a ciripelést nem szívlelőkhöz)
Megunva azt, hogy a leghangosabbak az egész gépben kiműtöttem a 3,5"-os HDD-ket és beoperáltam egy notivinyót (végre csend lett, már csak a UPS-t kell kivágnom valahová...
). Egy-két bekapcsolás erejéig nem is volt semmi gubanc, majd elkezdődött a korábban már annyiszor emlegetett ciripelős móka...
Én viszont "bátrak vagyunk, nem sz@runk be egyből" alapon gondoltam egy "merészet" és felkapcsoltam az egyik ház-ventit (először feltekertem 12V-ra (hogy meglegyen a "terhelés"), majd levettem ~5V-ra) és lám: a Zen csendes, újra csendes.
Most meg a fülem cseng, azzal mit csináljak?
-
szamuraj
tag
válasz
Szerintem ez normális nem kell aggodni.
-
S.Y.S.
aktív tag
válasz
Nekem is hasonló értéket [mutat]
-
Johnny Cage
addikt
Egészséges az, ha a +12V-os ágon az Everest csak 11.79-et mutat? (Nincs rá módom, hogy műszerrel kimérjem.): [link]
A kábel meghosszabbítására gyanakodtam, bár kipróbáltam egy gyárival és egy házilag tákolttal is, hátha elszökik valahol az áram, de mindkettővel hajszál pontosan ugyanezt az értéket mutatta, úgyhogy talán maga a táp ad le ennyit. Az érték egyébként stabilnak tűnik, nem ingadozik.
-
szamuraj
tag
Nahh meg van a válasz tuti biztos,hogy alul terheltség.
-
szamuraj
tag
Meg magyarázná nekem vakaki az álltalam árult kifogástalan FSP zen(300W)
másik gépben ciripel ?
Felmerül "mindenkiben" a kérdés mi van ha kamuzok erre azt válaszolom,hogy
saját költségemre postázom BP-re és ha ok a táp akkor utalja az árát.
Meg is történt a többit már ismeritek.
Alul terheltségre gyanakszom. -
venember83
nagyúr
Kivancsi lennek ra, az hogy birja a nyari kanikulat.
300-as nagyon nem szerette, allandoan lekapcsolt a tulmelegedesvedelme.az = 400as Zen s errol is szol R.Zoli hsz-e.
Na mindegy, ugyse vagyok hive a passziv tapoknak, csak bizonyitani akartam, hogy legaramlat nelkul is birja a 400as Zen.
-
nyunyu
félisten
válasz
venember83 #1540 üzenetére
Nem hinnem, hogy az a gep tobbet fogyasztana, elvegre joval gyengebb VGA van benne.
Plusz o a teljesen mas tervezesu 400W-osat probalta. -
nyunyu
félisten
-
ABnormal
őstag
köszi a válaszokat.
-
ABnormal
őstag
400-as zennel kapcsolatban voltak már problémák valakinél? használ bárki is ilyet?
-
nyunyu
félisten
Fogyasztas: vannak mas 85% koruli hatasfoku tapok is, pl. BlueStorm II, Seasonic S12/M12 (es matricazott verzioi, lasd Corsair), Chieftec CFT szeria.
Nalam a szunetmentes ugyanakkora terhelest mutat Corsairrel, mint elotte Zennel.
-
X@b3e
addikt
válasz
canniball #1529 üzenetére
Értem és köszönöm, hogy segíteni próbálsz
Csak úgy gondoltam, beszereztem az összes alkatrészt egy néma géphez, és most, amikor belerakom az utolsó alkatrészt is, kiderül, hogy nem lesz így jó, és ez eléggé elkeserít. Most megint találgathatok, hogy hogy lenne jó
Majd lesz valahogy, mindenesetre a jelenlegi házamba ha egy 12cm-es ventit kell rakni, akkor egyszerűbb táppal együtt, sajnos..A régi HDD meg már elment
-
canniball
nagyúr
Azt a boxot csak azért ajánlottam, mert így a desktop HDD is halk lenne, a teljesítménye is megmaradna és tápot sem kéne cserélned. Venni meg gondoltam nem kéne újat, hiszen amíg nem volt noti vinyód addig is használtad valamivel a gépet.
"...passzív tápnak akkor van értelme, ha nincs ventillátor..."
Nálam pl. vannak ventik a gépben, mégis van értelme a Zennek: a tápcsere után alacsonyabb lett a gépem fogyasztása és megszűnt a táp ventillátora által keltett zaj (pedig az sem volt egy traktor hangú darab, de engem mégis zavart).
Vannak olyan ventik, amiknek tényleg semmi hangjuk nincs, s bár a légszállításuk is alacsony, de legalább minimális légmozgást keltenek a házban, ami túlmelegedés szempontjából sokat számíthat.
Szvsz full passzív gépet a mai alkatrészekkel meglehetősen nehéz építeni (lsd. ha veszel egy ventis tápot ugrott a "passzív koncepció"), ahhoz erre a célra kialakított házat ajánlott beszerezni (ami viszont nem egyszerű dolog)."Házválasztás szempontjából..."
Ott van pl. az Antec Fusion, van benne "Triple chamber structure" és 2 db 120-as venti (amit adott esetben olyan halkra cserél az ember amilyenre akar), ebben gondolom a VGA-d sem melegedne túl.Minden esetre "ízlések és pofonok", el tudom fogadni a te álláspontodat is, nem kötekedni akartam, hanem segíteni.
-
X@b3e
addikt
válasz
canniball #1526 üzenetére
Bocs, de nem tudok egyetérteni egyik alpontoddal sem.
Adjam el a kicsi, hangtalan, alacsony fogyasztású notivinyót, vegyek helyette egy hozzá képest "böhöm" nagyot (nem csak a méret, hanem a többi paraméter alapján), meg hozzá még tizenX Ft-ért egy dobozt, ami hangszigeteli. Nekem kicsit ésszerűtlen lépés.
Én is azon a véleményen vagyok, hogy a passzív tápnak akkor van értelme, ha nincs ventillátor. Ezért is szedtem ki a 3,5" HDD-t, mert jókora plusz hőt csinált a házban, gondoltam így a többi alkatrész sem melegszik+ a tápot is kevésbé terhelem, és beválik a passzív koncepció, de nem.
Házválasztás szempontjából HTPC-ről beszélünk, nem pedig egy ATX toronyról, amiben
pl. Te is használod. Ebbe belemegy hátra 2x4cm előre meg 1x5cm venti. Max a tetejét lehetne szétfarigcsálni, de nem tudom, megéri-e... Kicsit olyan íze van a dolognak, hogy nem egy tápot veszel, hanem ha van egy Zened, akkor a köré kell kiépítened egy gépet, ez kicsit nonszensz.
Megpróbálom a táp leterhelésát, ha gázos, akkor nem 5-6 alkatrészt fogok kicserélni, hanem ilnkább megválok attól az aminózus egytől, amivel a galiba van. -
nyunyu
félisten
Nem erdemes szenvedni a Zennel.
Nalam A64+7900GTO-t hajtott, ugy hogy mind a proci, mind a VGA hoje ki volt vezetve vizzel a hazon kivulre, igy a tapot nem melegitette alulrol semmi.
Ehhez kepest ettol a ~150W terhelestol megfozte magat, es egyre jobban nyikorgott az elektronikaja, es 30+C-s szobahomerseklet mellett folyamatosan lekapcsolt a tap tulmelegedes vedelme.
Eleraktam egy ventit, igy mar kibirta a nyari hoseget, de a nyikorgas egyre idegesitobb merteket oltott.Ja, ez v2 Zen volt, ugyanis az elso, aligterheles miatt el sem indulo v1-esem 3/4 evesen teljesen megdoglott, be se lehetett kapcsolni 4 vinyoval sem.
Probaltak megjavitani a v2-ot, de meg jobban nyikorgott utana, ugyhogy vegul sikerult kivernem egy ventis Corsairt a boltbol, annak a ventije JOVAL halkabb, mint a nyikorgo Zen.
Plane, hogy a Corsair VX450 picivel olcsobb is, mint a Zen.
(Nekem mondjuk HX520 van, mivel akkor nem lehetett kapni VX450-et) -
canniball
nagyúr
"...a noti vinyó már adott..
El lehet azt adni."...terhelésnél azért voltak melegedési problémák..."
Na látod emiatt mondtam, hogy valami minimális hűtés azért nem ártana."...szinte mind1, hogy egy plusz ventit raknék a gépbe...vagy egy nagyon halk 12cm-es tápot..."
Olyan szempontból nem mindegy, hogy egy idő után minden venti felhangosodik, és akkor nem mindegy, hogy csak ventit kell cserélned, vagy tápot (esetleg az abban lévő ventit)."...egy 12cm-es beépítéséhez át kellene farigcsálni a házat..."
Ezek szerint rosszul választottál házat... Adapterrel sem lehet megoldani? Egyébként a kisebb ventik között is vannak halkak (pl. Noiseblocker S1). -
X@b3e
addikt
válasz
canniball #1524 üzenetére
Azt elhiszem, de a noti vinyó már adott..
Még így is kell valami hűtésről gondoskodni a rendszerben, mert terhelésnél azért voltak melegedési problémák (megelpő módon a VGA melegedett a legjobban), ami a ventis táp esetében nem jelentkezett. Akkor meg már szinte mind1, hogy egy plusz ventit raknék a gépbe (ami mellesleg nem lenne egyszerű, mert egy 12cm-es beépítéséhez át kellene farigcsálni a házat), vagy egy nagyon halk 12cm-es tápot (Seasonic, Corsair) és nincs leterhelési gond sem és a levegőmozgás is megoldott.
Megpróbálkozom még ezzel a műterheléssel, ha nem megy, akkor nme éri meg küzdeni a táppal szvsz. -
canniball
nagyúr
A noti vinyó helyett végy pl. egy Scythe Quiet Drive-ot a desktop HDD-re. Csend lesz és semmit sem kell fabrikál(tat)ni.
-
Speed®
titán
A tápos topikban Didyman/Stol/Csaba_20 biztosan szívesen segítenek egy egyszerű műterhelés ráapplikálásában, ne ess kétségbe
-
X@b3e
addikt
No kezdődnek a galibák
Kicseréltem a vinyómat egy noti HDD-re, nem szereti a táp...
Elindulni elindul, elkezdi tölteni az op.rendszert, de még mielőtt látnám a Welcome-képernyőt, lekapcsol a gép. Rákötöttem 2 hátsó házventit, úgy harmadszorra bebootolt a rendszer, de menet közben is előfordult, hogy üresjáratban, amikor nem futott egy alkalmazás sem, egyszerűen lekapcsolt a gép
Akkor le kellene terhelnem? Vagy ez csak akkor megoldás, ha egyáltalán nem indul? Holnap kipróbálom a jó öreg FSP 350PNF-el, hogy biztos a táp kínlódik-e, de majdhogynem biztos. Ettől tartottam sajna.. Képtelen vagyok egy full passzív, zajmentes HTPC-t összehozni? -
rog70
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy ilyen típusú 300W-os tápot a következő gépembe. A tervek szerint a következő konfigot kellene meghajtania:
-Intel DQ35JO mATX alaplap, integrált Q35 Express VGA vezérlő, integrált hang, gigabit LAN
-valamilyen Core2 Duo processzor az alsóbb órajelűek közül (tervek szerint passzív bordával)
-2 GB RAM
-1 laptop HDD
-1 DVD-RW
-1 db 12 cm-es házventiNem tudom, hogy a konfig "elég" lesz-e Zen-nek. Gyanítom, hogy a 300 W több, mint elég lesz, de több helyen (többek közt itt is
) olvastam, hogy a Zen nem szereti, ha túl alacsony a terhelés. Próbálgattam különböző PSU kalkulátorokat a neten, eszerint (de pontosan persze nem tudtam beállítani):
-Max sustained total power consumption while gaming (watts): 89W ()
-3.3V / 5V / 12V combined amps while gaming: 0,6 A - 1,6 A - 6,2 A
-Typical Gaming 12V1 draw: 1,4 A
-Startup 12V1 draw: 2,7 A
-Peak CPU (12V2) draw: 5,2 A
-Recommended PSU wattage for decent brand PSU: 180 W
-Recommended 12V combined amps / watts for decent brand PSU:12.1 A / 145 WA FSP[link] honlapja szerint ezek a terhelések kb. az alsó határon vannak (különösen a 3,3 V-os), de nem tudom, mennyire megbízható a kalkulátor + nem is tudtam minden elemet pontosan beállítani. Persze nem játékra hasznánám, irodai gép lenne + net.
Szóval szerinttek megkockáztassam? Postán kell rendelni, szóval a csere macerás lenne
-
canniball
nagyúr
Ja hogy te a kettes verziójú Zenre gondoltál. Én azt hittem, hogy egy újabbra (v3). Mert nekem is v2 kettő van, de nem láttam rajta ilyet.
Szerintem az a csatis dolog valami félreértés lehet. Vagy valahol a burkolat alatt bújik meg a válasz. Esetleg a magyar piacra "jó lesz ezeknek így is" alapon direkt anélkül gyártják. -
X@b3e
addikt
-
X@b3e
addikt
Beüzemeltem a kis vaskos srácot, pöccre indult
Egész este IDLE-ben járattam, LCD vezérlő program és a Win MCE grafikus felülete futott, a tá langyos volt, és hangsúlyozom, egyetlen ventillátor sem megy a gépben ! Mivel HTPC-ben van, a legnagyobb energiahajhászatot HD-s filmkonténer lejátszása jelenti, amit holnap fogok tesztelni. Amúgy a cpu 35 fokon, a HDD pedig 38 fokon járt. Eddig részemről jó döntés a Zen, így már a HDD hangja hallatszik csak, ami miatt már elgondolkozok egy notivinyó beszerzésén -
Speed®
titán
Ha az első szériából fogtál ki egy darabot, lehet, hogy gáz lesz az indulással.
Vagy nem, köszönhetően annak, hogy AGPs rendszerről beszélünk.
Legfeljebb műterhelést kell aplikálnod rá, nem para, segítenek a tápos szakik.
A hőmérsékletekkel nem lesz problémád. De ha teljesen nyugodt akarsz lenni, vegyél egy szuperhalk SFlex800at és kösd be állandóra. 12Von is tök néma. -
X@b3e
addikt
válasz
canniball #1511 üzenetére
Természetesen 350W FSP, elírtam. És mindjárt nekemtapadnak ketten is
#1434, #1441 : ''The 2-wire connector is designed to operate a separate case fan if needed. It is temperature controlled from the PSU. Most of the time the 2-pin connector will not have power, however when the PSU becomes extremely hot it will activate the auxiliary fan connector providing power to operate a separate case fan.''
Orc meglátjuk a hőmérséketeket... Nem akarok ventit, de ha muszáj, akkor tolunk neki egyet. A cpu például 30fok körül jár terhelve, full passzívan, c'n'q-val.
Meglátjuk először, hogy egyáltalán viszi-e a konfigomat -
-
X@b3e
addikt
Holnap érkezik a Zenem, amivel beállok a táborba.
Majd meglátjuk, hogy mazohista vagyok, vagy szerencsém lesz a dologgal, de ha szarakodik, akkor rövid úton megy is a háztó a kicsike...A HTPCmbe fogom rakni, amiben az egyetlen ventillátor a jelenlegi FSP 3650W táp 12cm-ese. Szal holnaptól teljes némaság lesz a házban. Olvastam, hogy az újabb verziókon van egy vészventi-vezérlő csatlakozó, azt lehet,h rákötöm a házba épített 5cm-es ventik vmelyikére tartaléknak. A konfig amúgy:
MSI K8N Neo2 paltinum
A64 3200+
1Gb KingMax
Pio107
Radeon9600
160Gb MaxtorHolnap meglátjuk, hogy elindul-e
-
h.istvan
csendes tag
nekem is mostanában kezdte el ezt a gép indítása elején kikapcsol a táp játékot, de szerencsére nálam rögtön indulás után lépett be a képbe ez a probléma, így mikor már a gép ténylegesen elindult ilyen gondom nem volt! én még 2006 januárjában vettem ezt a tápot és már nekem is cicereg olyan mintha magasfrekvencián csiripelne, leginkább csak akkor hallható, ha a ház oldallapja le van véve. ...
-
Obi-1
őstag
válasz
hétalvó #1454 üzenetére
Az újabb daraboknál is szükség van plusz terhelésre a PC indításakor?
Házajánló a passzív táphoz:
CoolerMAster 690 -
tlc
csendes tag
Biztosan túlmelegszik, mert tettem rá ventilátort és így nem produkálja ezt a jelenséget!
Dehát akkor miért vettem passyí tápot?!Szerintem valami nem stimmel vele, mert házban is birta enyhe szellőztetéssel, most meg házon kivül sem megy el passzívan.
Jó lenne tudni hogy ez normális, vagy nem, mert akkor gariztatom.
-
tlc
csendes tag
Miből lehet tudni, hogy hibás a zen?
Mostanában többször leált a gépem, csak úgy ok nélkül.
Pont most is egy ilyen történet játszodott le.
Már elmult egy éves, és nekem mostanában kezdett el ciripelni! Elötte is volt hangja, de nem ilyen az inkább zugás volt, most meg tényleg ciripel.Most is váratlan újraindulás pont egy dvd írás közepén, és utána olyan mintha kattogna a zen.
A vinyók fel sem pörögnek és olyan mintha egy végtelen ciklusba kezdene (villognak az előlapi panel ledei).Most kb 10 perc várakozás után elindult egy kis kattogás után, olyan mintha tulmelegedne, pedig a múltkori után házon kivül van.
Szerintetek?
-
stol
addikt
-
Taszillo
tag
Egy hónapja van meg a ZEN, ciripelés semmi, tökéletesen indul. Jobb szellőzése végett eltávolítottam a gépház tetejét. Csak ajánlani tudom.
Configom AMD sempron 2600+ csökkentett feszültséggel, + 1 HDD. -
canniball
nagyúr
A topikot végigolvasva erősen elbizonytalanodtam, hogy be merjem-e vállalni, de végül rászántam magam: kb. 1,5 hete az én gépemben is egy Zen ''dübörög''.
Negatív tapasztalat:
-feszültség alatt halk sípolás (csak közvetlenül a táp mellett fülelve hallható, kb. fél méterről már nem)
-Made in China...
Pozitív tapasztalat:
-nem zörög benne venti
-bár a szünetmentesem (APC Back-UPS RS 500) nem online, mégsem vesznek össze
Értékelés: részemről különösen ajánlott.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lexus, Toyota topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Yettel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Jövedelem
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest