Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
defiant9
tag
válasz
didyman #1597 üzenetére
Azt nem mondom hogy az eredeti megoldás elégtelen lenne, csak azt hogy egy kis mod-al jobbat lehet belőle csinálni. A lefelé néző borda védő hatásának akkor van értelme ha melegebb levegő érkezik lentről mint maga a borda, de szerintem ezek a bordák sacc/kb 70 fokosak lehetnek üzem alatt...
Szerintem mindenképp a felfelé néző szellős borda a kedvezőbb elrendezés, így a panel és a szárnyak közé oldalról beármolhat a friss levegő ami kicsit felmelegedve(hőtve az ottani alaktrészeket) a bordán án távozik(ahol még jobban felmelegszik), egy passzív megoldásnál a meleg levegőt leghatékonyabb hagyni hogy felemelkedve távozzon, nem célszerű terelgetni, lassítani, így a kéményhatást használva a táp hővé alakuló vesztesége táplálja a mini termik-et -
S.Y.S.
aktív tag
válasz
didyman #1597 üzenetére
Végre egy szakértő akitől lehet kérdezni.
Szerinted ebben az elrendezésben is elmenne passzivan a táp?
A ház alsó tápos kialakitású és eléggé zárt, ventisnél nem gond mert előről tud beszivni levegőt, de a Zen esetében kicsit talán más a helyzet. Van egy műanyag lap ami elválasztja az alaplaptól ez fent van a helyén és elég szép hőmérsékleteket produkál minden, vga, lap, proci egy ventivel. Ha eltávolitanám a zárólapot akkor szellőzne-e annyit, hogy ne főjön be a táp?
Nem mertem még kipróbálni, inkább kapott egy leszabályzott ventit. -
defiant9
tag
válasz
didyman #1594 üzenetére
A felső vastag bordák nagyon messze vannak a hőforrásoktól (átlag 7-8 cm), több másodperc mire elér hozzájuk a diódák melege, tranziens jelenségeknél ennek nincs jelentősége. A borda gyári kialakításában a gyártás egyszerűsítését(profit) előbbre helyezték az optimális kialakítástól, egy tárcsamaróval egy irányba végigmentek egy alutömbön, aztán feldarabolták. Az még érthető is hogy preciziós fúrogatás semmiképp nem fért bele(ld. sokat ront a legnagyobb bordán hogy a rögzítő furatai nem fél mm-el bentebb vannak, ekkora rést nem lehet pasztával megoldani, bár megpróbálták..), a 'tüskés' bordázat viszont szerintem nem lett volna akkora macera, az is megdobta volna a felületet, és lehetőség lett volna keresztirányú légáramlat kialakulására a bordában. A jelenelgi kialakítás olyan mint egy ároksor, a széleken van friss levegő de az az árokban haladva nem jut el a borda közepéig mert addigra felmelegszik, és mivel nincs lyuk így alulról sem kap a borda átmenő levegőt, marad az hogy a felszálló meleg levegől keveredik valamelyest lehül és visszaerszkedik a bordára, de ez nem hatékony. Én még egy hűtésnél sem láttam ilyen aránytalanul kicsi felület/tömeg kialakítást, szerintem megéri rajta javítani. Ha úgy van fordítva a táp hogy a bordázat van alul akkor még rosszabb a helyzet, az árkok közepén levő meleg levegő megreked, csak magasabb bordahőmérséklet kialakulásával tud valamelyest megindulni az áramlás a szélek felé.
-
válasz
didyman #1494 üzenetére
Színuszos tápm, van és anni 70k volt. Szóval nem szar. Majd akkor kipróbálom
Hát egy hülyére tuningolt Core2 Duom van most. De eddig nagyon problémát nem jelentett a régi táponom a 4 cati, csak gondoltam csak nem véletlen raktak a deszkára 8 tűs csatitDe akkor mind1.
Köszi -
Dare2Live
félisten
válasz
didyman #1385 üzenetére
Nem magyarázok én neked semmit.
Csak belinkelem ide a hszedet. Remélhetőleg hszed a topicban taálható irdatlan mennyiségű panasszal karöltve elriaszt mindenkit ettöl a szériahibás táptol.
btw nemérdekel, hogy te a szériahibát nem magyar vagy nem szabványos szónak tekinted attol énmég használom és jellemzően értik. -
djsunny
aktív tag
válasz
didyman #1368 üzenetére
Hú, köszönöm szépen a tájékoztatást! Ez nagyon jól hangzik, mert most egy ideiglenes megoldás van csak (egy 235W-os tápból kiszedtem a ventit
, de ez fél évnél tovább nem húzza hűtés nélkül). Mivel ennyire nem értek az elektronikához, ezért meg kell csináltatnom valakivel.
Esetleg tudsz valakit innen a fórumról aki vállalná?
-
defiant9
tag
válasz
didyman #1361 üzenetére
Azt írják, hogy tavaly évelején megoldották a problémát. Két dologgal nem számolsz: Ez nem azt jelenti, hogy ettől a naptól kezdve ilyen zen-ek vannak a boltban, hanem azt, hogy onnan kezdve ilyet gyártanak.
Állításuk hogy megoldották több mint egy éve lehet hogy igaz, csak nem publikálták és nem is gyártották, valószínűtlen hogy éves nagyságrendű készleteik lennének, de ez tényleg csak feltételezés, kereskedőknél lehetnek felbecsülhetetlen számú elfekvő példányok.
Az eddigi hozzáállásuk alapján pedig éppen van csere, hiszen ezért linkeltem be a hivatkozott fórumokat. Vagy a postaköltséggel van bajod?
A fórum 4.oldalát linkelted be, innen elolvastam végig szó sincs RMA-tól, most megnéztem, a 3.-on valóban említik. Mondjuk mindenképp barátságos lépés hogy Heidi és Ann cserélik ha valaki visszaküldi nekik (persze ilyenkor jó sokáig nem lesz működő gépe az embernek, ezt sokan nem tolerálják és inkább eladja), korrekt megoldás ha a nagykereiken keresztül automatikusan cserélnék a hibás szériát, Ó de mit is fecsegek!:
(#1132) didyman válasza Dare2Live (#1122) üzenetére 2006-11-11 12:00:40
Az, hogy konstrukcióhibás lenne, nem igaz: Inkompatíbilis sok géppel, ez már igaz
Ezek szerint nem szériahibás, akkor vajh miért van belőle javított verzió? Bistos csak a hatásfokon javítottak még csipetnyit
De nem akarom csökkenteni a csereakció érékét, csak kérdés hogy ezt miért nem teszi akkor meg a nagyker is..., Ő is vissza tudná Heidinek küldeni Németországba összegyűjtve raklapozva. Azért én is bátorítok mindenki írjon levelet (ha tud ángélusul), küldje vissza, remélhetőleg nem sokkalnak be a hunok áradatától
Az FSP által beépített megoldásról fogalmad sincsen, sem a megoldás elektronikai oldalát, sem disszipációját tekintve.
Neked van? Én Stol 1236-os hozzászólásából indultam ki:
Most láttam meg a Rev. 2.0, és 1.x-es ZEN közötti különbséget!
Az első generációban, hiányzik a kimenetről az előterhelő ellenállás, a második generációsbol, pedig, már nem
12V-ra, 100ogm-ot, 5V-ra 50ohm-ot, és 3,3V-ra 25ohm-ot forrasztva, már úgy tűnik, indúl rendesen.
Nyilván bármekkora statikus terhelés le fogja rontani a hatásfokot, ebben egyetértünk, de soha nem is állított mást senki. -
defiant9
tag
válasz
didyman #1350 üzenetére
nagy hatékonyságú tápok ATX-2.0 összeférhetetlensége
Pár hónapja ezt kértétek tőlem amikor megemlítettem az ATX szabványt, ezt akkor most viszontkérem:
Ha már hivatkozol a szabványra akkor idézd be kérlek hogy az ATX 2.x szabvány mely pontja az ami alapján szerinted ütközés van a szabvány, a nagy hatásfok és/vagy a 12V-os ág terhelése között. Előre is köszönöm. -
defiant9
tag
válasz
didyman #1350 üzenetére
Teccik az FSP-s fórumozó hozzálásáa: 2007. januárjában:
No worries, the AMD compatible issue has been solved/improved in early 2006
you can be careless to buy a Zen PSU
Csak vegyetek, nem baj hogy ugyanebben a forumban is látszik hogy azóta is gondok vannak, főleg az AMD-vel, mondjuk a profit az elsődleges céljuk úgyhogy érthető.
A korrekt eljárás a seasonic-é:
I know that Seasonic has quietly implemented an active circuit that automatically inserts enough of a load so that the 12V line always sees the minimum load, at least, but then this extra resistance is removed when the load gets higher, so that turn-on is never a problem, AND high efficiency is maintained at normal and high power operation
Számomra ez, a már ezen a fórumon és az spcr-en is felvetett időzített terhelés felkapcsolás tűnik igényes megoldásnak. Az FSP által is beépített plussz terhelő ellenálással ez a gond:
The simplest one is to add just enough internal resistance on the 12V rail to ensure that there is enough current draw to start the PSU even with no 12V draw from the outside. This naturally drops the hard-earned efficiency down a notch, but it is in fact, what some PSU makers have done.
Vagyis szimplán elfűti a nagy nehezen elért magas hatásfokot.
Természetesen ezt az időzítő kapcsolást nem a végfelhasználónak kellene összebarkácsolnia hanem a gyártónak kellene beépítenie, de persze ez pénzbe kerül....
Több gyártónal teljesen természetes hogy visszahívják azokat a modelleket amikkel gond van (autó, akksi, de még az Intel is visszavette a nagyritkán hibázó CPU-kat). Én várom hogy ez FSP kihoz-e egyáltalán valami gyári javítást, lesz-e rev3-as táp. Eddigi hozzáállásuk alapján csere az nem lesz, a mi kereskedőinknél tuti nem.
[Szerkesztve] -
defiant9
tag
válasz
didyman #1281 üzenetére
Vitázni Ti kezdetetek el az állításommal miszerint az v2-es Zen-nek nem jár a 80plus matrica. A 80.06% -ból és a plussz terhelésből ez szerintem számszserűsítheőleg következik, de a végső szót a 80plus.org fogja kimondani ha az FSP hajlandó lesz majd újraminősíttetni a tápját amit inkorrekt módon a dec.11-es teszten nem tett meg, pedig ekkor már régen kész kellett hogy legyen, sőt már korábban a többi gyártóhoz hasonlóan a pre-production -ban megtehette volna.
-
defiant9
tag
válasz
didyman #1270 üzenetére
FSP-t egy dolog mozgatja: a profit.
Kalkuláltak mint a Harcosok klubja autógyártói:
Ha lehagyjuk az ''Intel only'' matricát lesz: x db AMD-s visszahozott táp x$ veszteség.
Ha rajta hagyjuk: y db-al kevesebbet fogunk eladni
Ha rendesen előterheljük nem kapjuk meg a 80plus minősítést z db-al kevesebb vevő.
Ez volt a termékmenedszer dilemmája. Szerintem a válasza:
Megszerezzük a minősítést, próbáljuk a reklamációkat kezelni(nyugaton korrektebbül keleten inkább a nagykereken és megkent hűséges szószólóikon keresztül elbagatelizálni), idővel áttervezzük a tápot de a 80plus-nak inkorrekt módon nem adjuk le, ezáltal megszűnnek a reklamációk és a korábbi táp által megkapott minősítést is lehet lobogtatni.
Próbálta képességéhez képest maximalizálni a profitot, és valóban őt a legkevésbé sem érdekli a légkör CO2 szintje, a történtek alapján cég hosszú távú image-e sem befojásolta a jutalékát.
Persze ez csak egy feltételezett scenario, de ne feledjük hogy a pénz körül forog a világ ezen része. -
defiant9
tag
válasz
didyman #1268 üzenetére
Nem arra voltam kíváncsi, hogy hogyan számolta ki a plusz ellenállások által fogyasztott teljesítményt. Hanem annak bizonyítására, hogy 80% alá esett a táp hatásfoka.
Ebböl a kettőböl:
1.
(#1236) stol Új Válasz Privát Email 2006-12-18 07:36:41
stol
(őstag) Most láttam meg a Rev. 2.0, és 1.x-es ZEN közötti különbséget!
Az első generációban, hiányzik a kimenetről az előterhelő ellenállás, a második generációsbol, pedig, már nem
12V-ra, 100ogm-ot, 5V-ra 50ohm-ot, és 3,3V-ra 25ohm-ot forrasztva, már úgy tűnik, indúl rendesen.
2.
[link]
Ezek alapján a hatékonyság táblázat első sorában lévő 60W kimeneti terheléshez az új tápnál már nem elég a 75W primer oldal mivel 2-3W szekunder oldali veszteség keletkezik a plussz terhelésre.
hogy emiatt ''Intel only'' matricáról se nagyon írtak
Itt írnak róla, a korábbi képen látszódott is a táp jobb felső sarkában.
[link]
Angolul:
Oddly, our box came with a prominently displayed ''Intel only'' sticker. This implies that the Zen is not compatible with AMD processors, which is, to put it politely, hogwash.
Az FSP tervezői raktak előterhelést a tápjukba, nem tudom, hol írta valaki, hogy nincs benne?
Ld. fentebb, különbség rev1 és rev2 között.
Ez a matrica tehát valóban egyféle struccpolitika lehetett, de a meglétét a dobozon szabványügyi okokból kifolyólag lehetett kifogásolni, mint a marketing miatt.
A kifogás annak szólt hogy eleinte próbálták az AMD-s vevőket figyelemzetni hogy lehet hogy gondok lehetnek (voltak/vannak is). Áttervezés helyett matricáztak, de aztán szerintem rájöttek hogy ezzel vevőket vesztenek így inkább nem matricáztak tovább.
Mi komolyan örülnénk neki, ha tudnál adni egy ilyen táblázatot az átdolgozott zen-ről, szóval örülnék neki, ha értelmetlen kivagyiság helyett mondjuk ilyen irányban mozdítanád előre állításodat.
Egyetértek, valóban jobb lett volna ha az FSP előbb leadja a 80plus-nak a rev2-es tápegységét bevizsgálásra, de tartok tőle hogy mégiscsak féltek a 60W-os szinten már eleve határon táncoló 80.06%-os érték csökkenésétől, ezáltal a minősítés elvesztésétől.
Pedig dec. 11-én több tápjukat is tesztelték, praktikus lett volna ekkor újraminősíttetni az új revíziós ZEN-t is.
Szerintem túl nagy problémát csinálsz ebből az egyébként nem éppen tápegységek tervezésében jártas marketingmérnökök által kreált 80plus-ból. Látod valami értelmét?
A helyzet az hogy a fejlett világ környezettudatos vásárlói(US EU Japan) ez a cimke alapján is döntenek egy tápegység mellett. Ezáltal egy 65%-os hatásfokú táp helyett egy 80%-os kerül a gépükbe, ami egy lépés a légkörünk üvegház hatásának enyhítése irányába. Enenk pedig látom értelmét. -
defiant9
tag
válasz
didyman #1248 üzenetére
A 80+ értéket egyedül a 60W-os terhelésnél nem fogja elérni ezáltal az előterheléssel. A mai, átlagnak vett 100-150W körül bőven benne fog maradni, akár számolj utána.
Nincs mit utánaszámolni, webezés közben egy mai átlag gép simán 75W primer terhelés alatt tud maradni, de ez mellékes is, a lényeg hogy nem jár innetől a 80plus cimke a tápnak.
[Ezt az igényes megoldást tulajdonképpen minden ép elméjű táp alkalmazza: Előteher nélkül üresjáratban akár tönkre is mehetne a táp./
Állításod alapján az FSP tervezői nem voltak épelméjűek amikor kiadták a tápot és több mint egy év múlva jött csak meg az eszük.
-Intel only matrica, ez jó. Ennyire nem egyszerű a dolog, sok Inteles géppel is volt gond. A jól felfogott üzleti érdeknek ehhez vajmi kevés köze van.
Magyarázd akkor meg hogy szerinted miért volt az első kiadott szérián Intel only matrica, és ez miért tünt el anélkül hogy javították volna a terheléses hibát. Számomra a magyarázat egyértelmű: az AMD-s vevőket(Az A64 elég jelentős szelete a csendes otthoni gépesek táborának) elretentette volna a matrica és emiatt kevesebbet eladás lett volna.
[Szerkesztve] -
Stalker-2572
veterán
válasz
didyman #1233 üzenetére
Ebből kiindulva minden, manapság használatos alumínium borda értelmét veszti ilyen bevonat nélkül ezt, hogy érted?
Aluminium oxide also possesses excellent thermal and electrical insulation qualities. [link]
The pink finish comes from anodizing the aluminum to increase the amount of heat that it radiates -Akkor ezt most úgy kell érteni, hogy az anodizálás miatz kívül belül oxidált a borda és ezért jobban hűt, valamint ez tette lehetővé, hogy lefessék?
Ha 20-30%-ot jelent miért nem nem jön jobban a különbség a tesztben a Zen és a Silentmaxx között? -
Dare2Live
félisten
válasz
didyman #1132 üzenetére
Vicces olvasni Flashcash hozzászólása ''Annyiban igazad van a konstrukció hibáról.... Itt kispórólták ezt az áramkört.
után olvasni a te hozzászólásod:
Az FSP korrekt cég és a Zen alapvetően használható, s nem konstrukcióhibás táp csak inkompatíbilis bizonyos terhelési viszonyokkal, amíg te a szavak értelmét sem tudod felfogni, hiába érvelek akárhogy, nem fogod elfogadni.
Javaslom, hogy kezeltesd az FSP-vel kapcsolatos üldözési mániádat, mert amíg ez egy egyszer leírt, egyéni vélemény...
( Tényleg egyéni véleményem pl, hogy konstrukcióhibás.....)
ésutána olvasni Nyunyu véleményétAztan csereltem 7900GTO-ra, ezzel a bekapcsolasi mizeria ugyan megszunt, viszont a korabbi idegesito zizegese elviselhetetlenne fokozodott....
Aztán olvasni Silver-ét:
''Jelentem megoldódott a Zen problémám!
Na persze nem a ciripelés múlt el, hanem vettem helyette egy teljesen más tápot.'' (De neki gariztatta a kiskere!)
Szóval egyhén lol ez a ''csak nekem'' üldözési mániám van. -
Dare2Live
félisten
válasz
didyman #1116 üzenetére
GST és nem GS és nem tökmind1 mennyit fogyaszt egy normális, nem hibás.... tápnak vinnie kéne. De hát ez nem az, ez egy konstrukció hibás táp (Amiről a gyártója el se ismeri, hogy hibás gyártja tovább minősítve evvel magát.)
Úgy nyilvánulok meg amíg igazat mondok és érvekkel alátámasztom az érvelésemet amíg csak akarok, ha nemtetszik...... -
Dare2Live
félisten
válasz
didyman #1087 üzenetére
Nem azt mondtam Te moderátor, hogy műszaki cikkekkel nemszokott probléma lenni.
Itt arról van szó, hogy az FSP-ZEN tápegysége szériahibás: ''A működési tartomány, egy nagyon szűk sára korlátozód''ik(aka rengeteg konfigban nememgy) + a zúgás proléma. (aka pont arra nemjó, hogy kussbavan)
és míg a szintén szériahibás Chieftec-Sirtec 410Wost azonnal visszavették a kiskerek éscsak a szerelgetés + 2-4hétig nincstápom miatt idegeskedett az ember addig a ZENnél a helyzet sokkal rosszabb.
Dobozára ugye rásincs írva 0dB akko mékéne gariztatni? Mi is az a 0dB? itt nálunk müködött a Józsi a szervízbe megnézte, ha otthon nálad nemmegy akkor mással van a hiba sorry!
Persze lehet kermizni meg fogyasztóvédelem aztán 3hónapig nincs tápod...
Politikában, hogy mindenki hazudik hát ezvan, de azért egy müszaki cikk honlapján, oldalán ne hazudozzon az illető cég. Mega pédád is eléggé vicces... politikát müszaki cikkhez hasonlítani.....?
Elhsizem lehet menni kermihez, fogyasztóvédelemhez és a végén valszeg kicserélik, de te meg próbáld meg azt megemészteni, hogy egy 20.000+FTs táptól nem ilyet, nem szériahibát várunk.
Témát már rég lekellett volna zárni, egyre inkább flame szaga lesz az egésznek én már beírtam az imhom, lehet mondogatni, te tápszerelő, hogy vegyél nyugodtan ZENt mert tuti működik nálad otthon uolyan arányban mint azt minden más minőségi 2x.000Fts tápnál már megszoktuk ésha baja lenne akkor kisker azonnal visszaveszi....
ennyi, max jobban, összeszedettebben tudnám leírni amit akarok mégeccer, nemhinném sokat hozzá tudnék rakni, úgyhogy a témát én befejeztem. -
Dare2Live
félisten
válasz
didyman #1050 üzenetére
Nem saját tapasztalat, külföldi fórumokon Zen után nézegetve derült, ki, hogy nemcsak a ZEN szenved ilyen ''aprócska'' gyermekbetegésgektől... persze lehet éktelen baromság.
Minden táp zug ha egészen minimálisan is tehát akkor az FSP alapból marketing-hazudozik ha ilyet írkálnak pl a honlapján, hogy Noise: full load =0dB. Mivel szűrőt... nem ír mellé ezért persze nemlehet velük semmit tenni, nemlehet evvel gariztatni a tápot.
Fsp hibája az ami: Inkorrekt cég, hogy nemismeri el ezen széria ''gyermekbetegségét''.
Én azért, hogy a kiskerem nemcsináltat a központi akármivel terhelési görbét amit aztán átad a nagykernek aki meg lehet kiröhögi hát ezért nemhibáztatom.
Biztos rengetegen használják hibátlanul, anno nálam is ment gépcsere elött hibátlanul ettől függetlenül az egyik legszarabb tápsorozat a 410Ws chieftec-sirtec mellett sőt sok szempontból annál is rosszabb, mertugye még gariztatni se tudod és csak nézed, hogy van egy 20.000Fts kék fémdobozod ami szarra se jó.
Mellesleg meg megkerestem Stollt aki a már leírt kondis dolgot ajánlotta ami hol ment hol nem. aztán kipróbáltam a hallogénizzós megoldást nemsok sikerrel. És ezenfelűl is próbáltam terhelni a 12Vs ágat.....
Ezekután meg azthiszem van jogom a kutyánakse ajánlani és lebeszélni mindenkit erről a táp szériáról mert hibás és mindenki mást lebeszélni az FSP tápokról mert az FSP egy inkorrekt cég. (Aztmost nememlítem, hogy valszeg nemcsak a zennek vannak problémái.)
De akinek van 20.000Ftja arra, hogy vegyen egy kék dobozt aminél jóesélye van, hogy semmire se tudja használni az csak vegye meg! -
Dare2Live
félisten
válasz
didyman #1047 üzenetére
apró gyermekbetegségek?
Az a táp amit akkor szabad megvenni ha otthon kitudod próbálni, hogy megy e vele a géped és nem ciripel + megkell jósolni, hogyha új gépet veszel akkor az menni fog e vele, különben ''dobhatod'' ki az a táp nekem egy senkinek nemfogom ajánlani mert oriásiakat szívhat vele táp.
Nekem mind1, hogy mert vadiúj konstrukció vagy miért és akik megveszik azon emberek túlnyomó többségének szintúgy.
bughalmaz tényleg picit rosszó rá, lefinomítom egy senkinek nemajánlható mert teljesen lutri, hogy megye vele a gépe ésha nem nemveszik vissza mert kröberöhögik, hogy deenek semmi baja. Szóval szarabb mint egy 410Ws konstrukcióhibás chieftec-sirtec mert az ha megadja magát akkor legalább cserélik. Ellenben Zent adhatod el ha megveszik vagy dobhatod kiaz ablakon vagy cserélheted le emiatt a fntasztikusan jó 22ezer forintos táp miatt a géped reménykedve abban, hogy a köv gépeddel hajlandó lesz megmozdulni a zen.
A hibás széria se jószó valszeg mert ahol utánaolvastam és nemkevés helyen ott mindenhol elöjött a ZEN ''gyermekbetegsége'' szóval nem hibás zen szériáról hanem minden Zen hibásról kéne beszélni. Csakhát lehet, hogy van jó zen is bár én 99%ra veszem, hogy a konstrukció a hibás.
nah lefeküdtem aludni. -
LukE
veterán
nnnn! Nem minden tapra ertettem. Grín powah <> Zen-re ertettem amit irtam.
''Egyebkent ha a Zen re ugy tekintunk, mint egy ''tuningolt'' GP-re, ...''
Ok, mas fotrafo van a Zen-ben, ha a fotrafon nem lehet attuszakolni 300W-nal tobbet, akkor bukta. Bar hogy a 8TG00171 vagy a 8TG00154-et szeressuk jobban, azt meg nem mondom.
(a Zen-ben a kimeneti oldalon joval tobb dioda van, ott nem hiszem, hogy gyengebb, mint a 400-as GP)
Bar a csinaljunk 400W-os Zent (es folyamatosan temben 300++W-ot fogyaszto gepet kossunk ra) otlet szerintem magaban beteges.
[Szerkesztve] -
defiant9
tag
Konfigról beszéltem, bár oylan alaplapt még nem láttam ami Önmagában 100-150W -ot fogyasztana.
Na csakhogy lezárhatjuk az alaulterhelési témát. Marad az hogy ez a táp nem működik a piacon jelenlévő társaihoz hasonló minőségben.
Különben kíváncsi leszek a szervíz reakciójára:
1. Visszaadják ugyanazt a tápot mondván hogy nekik jó (megvan az S/N száma)
2. Javítják (nem valószínűsítem hogy nekiállnak forrasztgatni)
3. Adnak egy javított verziót (ezt meg megpróbáljáj újból eladni hátha olyan veszi meg akinek a konfigja kellően leterheli)
Én a 3-asra tippelek. -
defiant9
tag
A józan paraszti észre. Egy 100-150W os PC konfig igen-igen valószínű hogy felveszi az 1/0,3 ampert. De mint írtam logikai úton is kizárható hogy ezzel van a gond mivel a 12V-os ág további terhelésénél már nem jeletkezik. Tehát ha valami alul volt terhelve az csak a 12V-os ág lehett, ez pedig nyilvánvalóan nem lehetséges.
-
defiant9
tag
Mint írtam nem kellett sokat keresgélni, de ebben a vonatkozásban nincs jelentős eltérés az 1.3 és 2.0-ás doksi között így nem tartottam szükségesnek azt használni. De a kedvetekért már azt is betettem.
Amit én mondnok csupán annyi hogy az én konfigom terhelése a minimum és a maximum szint között van tehát amennyiben korrektül terveznek egy tápot akkor működnie kell.
Mivel a ZEN-t nem így tervezték/tesztelték, így nem működik. Mondhatjuk úgy is hogy nem felel meg az Intel ajánlásainak. -
defiant9
tag
Lovagolhattok a szabvány szón.
A lényeg továbbra is az hogy nincs gond a minimális terhelés meg nem létével, sőt azzal sem hogy a 12V -os ág túlságosan terhelet lenne az 5V-os-hoz képest.
Ismétlem, erről akkor van értelme vitázni ha szerintetek ez okozza a ZEN problémáját.
De azt valahogy nem akarjátok kijelenteni, csak terelitek el a szót. -
defiant9
tag
ATX12V Power Supply Design Guide
[link]
Ebben pl. a 3.2.3.1 pontban megadják példaként hogy tipikusan az egyes ágakon milyen minimális, maximális és csúcs áramfelvétel várható. Erre tervezhetnek a tépegységgyártók.
Még mindig nem értem mi köze a minimális terhelés el nem érésének a témához. Ha erről akartok vitázni akkor jelentsétek ki hogy ZEN-nél szerintetek ezzel van a probléma, egyébként csak töltjük a fórumot a mellébeszéléssel... -
defiant9
tag
Megtehetik persze, de fél éven belül öket terhelik a hiba/nem bizonyítási kötelezettsége:
[link]
Tehát beírsz a vásárlók könyvébe és a hivatalos válaszukkal meg elmehetsz bemószerolni őket a fogyasztóvédelemnél. (ezzel a ZEN-el én teljes lelki nyugalommal meg is tenném, mert tudom hogy a táp a hibás a konstrukció nem az alaplapom, vagy a CNQ procim)
Ez már offtopic de telén hasznos elmondani hogy fél éven belül ha visszavisz valaki egy jó alaktrészt, törvényileg akkor sem verheti rá a szerviz az x-ezer ft bevizsgálási költséget...
Tehár sarkunkra kell állni és lazán no money -t kell mutatni a szervízes emberkéknek.
[Szerkesztve] -
-
defiant9
tag
Bizonyítani persze nem tudom, de azért elég valószínű. Mivel semmi extrém dolgot nem csináltam azonkívűl hogy a tép molex csatiján változtattam a terhelést.
És mivel Te sem tudod bizonyítani hogy nem a táp miatt ment tönkre így maradjunk annyiban hogy szerintem az FSP ZEN hibás tervezése okozta a galibát szerinted meg az ASUS lap inkorrekt tervezése a valószínűbb hibaok. -
defiant9
tag
Azért annak örülök hogy az ATX2-es AMD konfig témát lezárhatjuk hogy nem oka a problémának.
Mint írtam ha nem lett volna instabil a ZEN működése akkor nem ment volna tönkre a lapom. Ennek egyfajta (álalam preferált) értelmezése hogy a ZEN miatt ment tönkre a lapom. Persze mondhatom hogy amiatt ment tönkre mert kaptam fizetést és volt pénzem megvenni bele a processzort, de nekem az én verzóm a szinpatikusabb -
defiant9
tag
Elhiszem hogy javítható a hiba, ezt nem is vitatom, de én a 2 év garanciális ideig nem fogom sehova vinni csakis az eladóhoz.
Azt írtam jogilag enyém a bizonyítási kötelezettség, tehát simán elhajthatnak hogy a táp jó mert pl. ezzel a konfiggal is megy. Ezután nekem kell egy olyan szakértőt találni(pl. KERMI) akit a forgalamzó elfogad és azzal kell csináltatnom egy szakvéleményt miszerint van olyan ATX 2.0-s szerinti terhelés amire nem működik a táp. Na ez nekem sok pénzembe és időmbe kerülne amit nem kívánok invesztálni. Eselteg elmehetek Juszt műsorába
(persze ez csak akkor áll ha nem korrekt az eladó, vagy már nem tudja továbbpasszolni a +költségeit) -
defiant9
tag
Te tényleg nem olvasod el, amit írunk. Stol hol említett CNQ-t?
635 És hol van a CNQ a ZEN első másopercében?
646 Hát, pl. a BIOS első POST életjelétől kezdve alapértékeken hajtja a procit, majd POST végén ad neki full frekit
Lehet nem a CNQ-ra válaszolt, de akkor meg mire? Mint írtam teljesen felesleges idekeverni az AMD-t meg a CNQ-t, ezek teljesen szabványos dolgok, még az ATX 2.0 szerint is... -
defiant9
tag
Akárhogy csavarod a tény az tény a ZEN tápegység nem működik együtt teljesen szabványos konfigokkal, az ASUS A8N-E lap pedig tökéletesen együtműködik az illeszkedő tápegységek 99%-ával. Nehogy kihozd már hogy a ZEN egy frankón működő tápegység csak a genyó ASUS lap kibabrált vele és öngyilkos lett amint meglátta hogy csak egy vinyót akarnak neki adni.
-
defiant9
tag
Azt akarod mondani hogy egy ASUS A8N-E+A64 3000+6600GT+1 HDD+1 CDROM általi terhelés nem felel meg az ATX 2.0 követeleményeinek? Mert ha valóban ez a helyzet akkor visszaszívtam mindent, elismrem hogy a táp korrektűl van megtervezve, csak az én konfigom terhelése nem volt szabványos.
[Szerkesztve] -
defiant9
tag
Nagyon könnyen tudom valószínűsíteni hogy a ZEN miatt ment tönkre:
Ha egyből indul a lap mint más normális táppal akkor nem kezdek el kísérletezni a terheléssel és nem sikerül olyan tranziens állapotot előidézni amelyet már nem tolerál a rendszer. Végül is mondhatjuk azt is hogy 99%-ban az én hibám mert másnak jó a halogén izzós terheléses megoldás is. Összegezve több dolognak kellett együttállnia hogy tönkremenjen a lapom(lehet pl. egy ECS lap nem ment volna tönkre ugyanebben a helyzetben), de az alapvető ok akkor is a tápegység tervezési hibája. -
defiant9
tag
A biztos szót csak Te magyaráztad belke az én kijelentem szavamba, amióta van kvantumfizika, a gyakorlati világban azóta nincs oylan hogy biztos/100%...
Ez csak azt jelenti hogy nagy a valószínűsége a dolognak.
Kipróbáltam másik lappal (a cserelappal), azzal sem ment...
Ha csak nekem lenne ilyen gondom akkor én sem mondanám hogy rossz a táp tervezése, de ha visszalapozgatnék szerintem azért össze tudnák csak a PH! ról szedni pár embert akinek ilyen gondja volt, és ha csak Magyaroszágra extrapolálom a számot akkor már 100 as nagyságrendben lehetünk, és ebben nincsenek azok benne akik azt hiszik hogy nekik jó, aztán 2 év múlva majd lesz egy új konfigjuk amivel lehet hogy már nem lesz olyan jó... -
defiant9
tag
Továbbra is biztos(99%) vagyok benne hogy azért ment tönkre a lapom mert a ZEN-el kísérletezem. Azzal a táppal amivel most is megy nem tudom reprodukálni azt a jelenséget hogy 1 mp. után lekapcsoljon, így tönkre sem tudom tenni szabványos műveletekkel(ki-bekapcsolás min. 10mp-es várakozással). Nyugodtan írhatsz a megmosolyogtató érveim közül példákat, szorítkozzunk a konkrét kijelentések cáfolatára az általánosítás helyett. Szerintem meg a prémium kategóriában (ezért az árért), már megüti a mércét, ennyiért le kellett volna teszelni normálisan a szériát.
-
defiant9
tag
Azt azért ki tudom jelenteni hogy egy olyan táppal nem ment volna tönkre aminek ugyanerre a teljesen szokványos 100-150W terhelésre nem válik instabillá a kimenete. Olyan hiba ami 10 konfigból kb. 9-nél előjön szerintem elégé súlyos, és nem öregbíti az FSP hírnevét. Mellesleg én pont azt valószínűsítem hogy ez a kimeneteket ellenőrző áramkör van bénán tervezve, ebben pedig már az is benne van hogy ártalamas feszültséget adhat az alaplap felé.
-
Johnny Cage
addikt
Én csak annyit mondok, hogy egyszerű újraindulástól vagy leállástól az alaplap szinte kizárt, hogy elszálljon. A winchester viszont a gyakorlatban kifejezetten nem kedveli az ilyesfajta megpróbáltatásokat. Más kérdés, hogy az meg nehezen megállapitható, hogy a táp milyen meghibásodása okoz újraindulást - olyan tipusú rendellenesség e, ami esetleg az alaplapban is kárt tehet.
[Szerkesztve] -
tts
addikt
bocs - de meg kell kérdeznem - Aspire XQpack 420 W kis tápja, zsír új, tényleges terhelés nélkül (tápindítóval) bekapcsolva hihetetlenül csendes, viszont tényleges terhelés alatt (lap, proc, HDD...) annyira bántóan hangosan ciripel, hogy már az is eszembe jutott, hogy talán gyári hibás
erre van valami ésszerű magyarázat, illetve valami megoldás létezik-e a problémára? -
gorlin
őstag
Hello!
szerintem sajnos nem ez a baj.
Mivel gondolom tömegesen viszik vissza ezeket a tápokat (mivel valakinek megy valakinek pedig nem )ezért egész egyszerűen visszacsomagolják és kész.(amivel most ebben az esetben talán még egyett is értek,mert nem feltétlenül a táp rossz egyszerűen konfiguráció függő)
(én régebben 3 darabot hozattam persze egyenként garanciális cserével és mindegyik csak annyit ért el hogy felpörgött 2 mp-re az egyik ventillátor.Ezeket a tápokat visszavitték.Szerinted mit csináltak velük?Kidobták?
Szerintem nem...
Amit most vettem az sem volt új .Porosak voltak a sarkai!!.
Az a baj hogy nem láttátok milyen volt az első szériás ZEN.
gyönyörűen becelofánozott,bontatlan csomagolásban érkezett.És 100% hogy nem ronda barna gumival tekerték össze.Két napig ömlött az a ''lakk,és festék'' szag.
De mégegyszer hangsúlyozom ,az a lényeg hogy működik és van rá 2 év garancia.
Ezuttal kivételesen nem érdekel hogy kipróbálta e valaki előttem.
[Szerkesztve] -
Johnny Cage
addikt
Dehogy viszem. Örülök, hogy jól működik - ráadásul az enyém még csak nem is ciripel. Nem valószinű, hogy egy táp eddigi múltját (ergo hogy használt e vagy sem) az ''égett lakkszagon'' érdemes lemérni.
(Egyébként milyen indokkal vinném vissza? Hogy tökéletesen működik, de ennek biz' nem volt lakkszaga, tessék mán kicserélni..?)
[Szerkesztve] -
-
Veriakilis
senior tag
Én két DOS-os progit írtam, és próbáltam Win XP alatt.
XP alatt lehet futtatni a régi jó öreg DOS-os progikat.
Akkor most mégegyszer leírom:
egy DOS os progit két példányban futtatva simán 100%-ig tudom terhelni a kétmagos processzorokat.
Általános iskolai fizika:
I = U / R
R = U / i
U = I * R
Ezt annak idején olyan kis szép háromszögbe rajzoltuk, és csak le kellett takarni azt, amelyikre az ember kíványcsi.
U
_____
I * R
És a lényeg:
P = I * U
Tehát ha mondjuk pl.: 2 ampert mutat a lakat ampermérő, akkor:
220V * 2A = 440W
vagy mondjuk 1.5 Ampert mutat a műszer:
220V * 1.5A = 330W
Annyit még, hogy ez így rezisztens ellenállást (fogyasztót) feltételez.
Tehát nem számol induktív, és kapacitív terheléssel...
De azért elég pontosan ki lehet számolni a teljesítményt.
Hja: és nincs semmi hiba az elméletben, ugyanis gyakorlatban is működik.
[Szerkesztve] -
Johnny Cage
addikt
Ha az előző, noname 200W-os tápom, viszonylag nagy terhelésen és elég extrém hőmérsékletben birta 6 évig (birja még most is, csak leváltotta a zen), sokszor több napos folyamatos működés mellett, házszellőztetés teljes hiányában, akkor igen szomorú leszek, ha a nagy névnek számitó FSP tápja meg nem fogja birni ugyanezt.
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Battlefield 6
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- PlayStation 5
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Házimozi belépő szinten
- Ubiquiti hálózati eszközök
- TCL LCD és LED TV-k
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2052
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M notebook garanciával
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest