- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iGO Primo
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Magisk
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
janesz64
csendes tag
Lehetséges, hogy az új verzió nem támogatja a Win lemezeket?
ezt kaptam
pi@homepi:~ $ sudo mount -a
mount error: cifs filesystem not supported by the system
mount error(19): No such device
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
pi@homepi:~ $ sudo apt install ntfs-3g
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
ntfs-3g csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető elnekem ez azt jelenti, hogy a cifs mód nem támogatott...
közvetlen a teljes frissítés után készítettem az fstab csatolást -
janesz64
csendes tag
válasz
azbest #29810 üzenetére
igen, ebben igazad van
csak amikor az update hibás csomagokat jelez, az kicsit meglepő
az fstab jó helyre volt pozícionálva és jó helyről szedte a jelszó/név/domain adatokat, egyébként egyszer sem képes csatolni...
lehetséges, hogy a wifi okozhat problémát? esetleg késik, letilt ideiglenesen? Ezt hogy lehetne kideríteni? -
janesz64
csendes tag
Nem vezetékessel. Ezért kell elsőnek konfigurálni, hogy legyen WIFI.
Sajnos minden beállítás rendben van a Routeren is. Kodi-n belül simán csatolja (SMB és FTP protokollal is) de az fstab az makacs
Pillanatnyilag mintha a Raspbian csomagjaival is lenne némi elérhetőségi probléma. A módszered szerint telepítettem, konfiguráltam a raspi-configot és azonnal frissítettem. Ezután a kodi-ra egyből jelezte, hogy nem érhető el minden csomag és nem is lehetett telepíteni... kicsit elbizonytalanodtam -
janesz64
csendes tag
Config beállítás
nyelv
billentyűzet
ország
wifi csatlakozás
SSH
VNC
Várjon a hálózatra
memória 256A .smbadatok fájlt létrehoztam a /home/pi útvonalon... hátha
fstabban is módosítva, jogosultságok megadvamount hiba továbbra is marad
Pi felületén az ablakkezelőben csatlakoztatható az ftp kapcsolat (bár az SSH valóban nem sikerül)
de ez elég macerás lenne így -
janesz64
csendes tag
Attól tartok független a hiba forrása.
Tehát, adott egy szűz telepítés, kizárólag csak felcsatolva egy hálózati meghajtó fstabbal.
mount -a lefut, ok, első reboot után ok.
A configban a legszükségesebbek beállítva.
Telepítve egy Kodi, de még nem volt indítva.
Rendszerfrissítés - restart és hoppá, az a nyomorult hálózati meghajtó csatolás nem működik.Raspberry 3 B+ és a legfrissebb elérhető telepítővel.
Most tényleg, akkor mi legyen? ajtóéknek drága
és kicsi is
Hibát sehol nem jelez, látszólag minden rendben van...
-
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok,
Mi lehet a baj ezzel az fstab paranccsal?
//192.168.0.1/volume1/Media /mnt cifs credentials=/home/.smbadatok,uid=pi,gid=pi 0 0
UUID=a1d18b2f-cddf-914f-904e-a35d64598e6a /srv ext4 rw,defaults 0 0nagyjából 5-6 alkalomig látja a mappákat, utána egyszerűen elveszti és többet képtelen vagyok felcsatolni.
a Transmission-daemon és Kodi-n kívül semmi más nincs már telepítve, egy ideig ezek is működnek, de a mappák elvesztése miatt csak hibával.
Transmission a /srv mappába dolgozna, a Kodi a volume1/Media tárból szedné a filmeket.
Hiba: mount error(112) host is downvan ötlet a javításra?
Help
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok,
Van erre valami megoldásotok?
A KODI-t szeretném automatikusan elindítani a Pi-vel együtt. Cigam leírásából vettem a megoldást, de nem működik...
" Hozzuk létre egy service fájlt.
sudo nano /lib/systemd/system/kodi.service
A fáj tartlama pedig ez legyen:[Unit]
Description = Kodi Media Center
After = remote-fs.target network-online.target
Wants = network-online.target[Service]
User = pi
Group = pi
Type = simple
ExecStart = /usr/bin/kodiMentsük el a módosítást (CTRL+X, I), majd a
sudo systemctl enable kodi.service
parancsal engedélyezzük, hogy minden bekapcsoláskor elinduljon."Raspberry Pi3 B+ és a Raspbian Stretch 4.9 fut rajta...
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok!
Akadt egy kis gondom.
Raspberry Pi3 B+ / a friss Rasbian
Másodszor futok ebbe a problémába.
Telepítés, frissítés kész.
Fstab-bal felcsatolva egy hálózati meghajtó
//192.168.0.1/volume1/Media /mnt/nas cifs credentials=/home/.smbadatok,uid=pi,gid=pi 0 0
.smbadatok létrehozva, értékek rendben megadva /name,pass, groupműködik
következő csatolás, egy USB a Pi-re dugva
UUID=51a75ce1-327a-8c40-80d4-a395b5d23e9d /mnt/USB ext4 rw,defaults 0 0ez is működik, mind a két mappát(lemezt) elérem
Transmission beállítva, hogy az USB-re töltsön le, ez is ok
Samba megosztással megosztva az USB és itt kezdődik a probléma. Elsőre rendben, bár a jogosultság nem működik (Win alól nem tudtam törölni, és a VNC felületről sem) sudo paranccsal simán, ezért sejtek jogosultsági problémát. chmod átállítva 777-re de így sem.
Viszont a samba telepítése és 2-3 restart után elvesznek a csatolások. Az első esetbe az USB, most a hálózati meghajtó tűnt el.
mount -a eredmény:
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on //192.168.0.1/volume1/Media,
missing codepage or helper program, or other error
(for several filesystems (e.g. nfs, cifs) you might
need a /sbin/mount.<type> helper program)In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so.
A meghajtón, az fstab-ban semmi nem lett változtatva...Help
mi történik?
köszi Janesz -
janesz64
csendes tag
Sziasztok,
Telepítettem a Transmission-daemon-t Cigam aprólékos leírása szerint.
Webes felületen belépve letöltést nem látok, csak feltöltést... arra is "hozzáférés megtagadva az üzenet"
A Pi felületéről indítva pedig hatalmas csendmeg sem mozdul a letöltés, Win alatt ellenőrizve, a torrent él és virul, vagyis ez nem ok. Hibaüzenet semmi. (egy kicsi, 8Mb cucc letöltése tesztelésként)
Van ötletetek?
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok,
Egy kis tanácsot kérek
VNC Viewer engedélyezve, telepítve, fut, minden rendben, kivéve, hogy ha ennek a felületéről indítok pl. Kodi-t akkor azt csak a Pi-re kötött TV-n látom, a VNC ablakában nem. Fordítva is igaz, ha pl a VNC-ben indítok egy terminált, akkor azt a TV képernyőn nem látom. Keresgéltem, de nem találtam se ablak váltást, se egyéb módot, hogy ugyan azt az ablakot lássam, a két felületen, vagy válthassak az ablakok közt.
Van erre megoldás?
Köszi
Janesz -
janesz64
csendes tag
Teljes siker!
Köszi a gyorstalpalótHa esetleg valaki olyan problémába futna mint én (a Kodi szép fekete képet adott, meg se nyikkant, közvetlen USB-n is csak hang volt, sűrű bocs anyám morgások közepette jutott eszembe a config leírásában olvastam a memória split-ről) a megoldásom a memória kitolása volt az alap 64Mb-ról legalább a dupla, de jót tett neki a 4x szorzó is. A Kodi remekel azóta.
A külső HDD struktúráján kicsit korrigáltam, hogy ne az egészet lássa a Pi, hiszen más is van rajta... a csatolás az almappával tökéletes.
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok,
Egy újabb problémám akadt
Létre szeretném hozni a VCN kapcsolatot.
Ezt a parancsot használva, szegény Pi teljesen megadta magát, órákon át nem tudta végig vinni a telepítést...sudo apt-get update
sudo apt-get install realvnc-vnc-server realvnc-vnc-viewerValamit még kellene csinálni, vagy ez így jó?
köszi
-
janesz64
csendes tag
Működik
Ha jól látom ezt elég egyszer és nem kell az újraindítás után ismételni... (legalábbis egy újraindítás után felismerte a mappát)
Közben belefutottam egy problémába.
A Pi-n nincs se egér, se billentyűzet. Egy pár perc után leveszi a képet, de nincs mit megpiszkálni, hogy felébredjenerre mi a megoldás?A laptop sincs állandó üzemben, hogy onnan megcsiklandozzam...
Köszi
-
janesz64
csendes tag
Egy TP-Link USB portján van a HDD
A Pi nem kap vezetékes hálózatot, csak WIFI-t
A Win alatt egyszerű hálózati kapcsolatként van felcsatolva, otthoni hálózat beállítva, de nem a Win-alól szeretném, hanem attól függetlenül, ha lehet. Közvetlenül a Routerről.
volume1 a lemeznév \\192.168.0.1 a cím
Storage Sharing: elérés jelszóval
FTP: engedélyezve, port 21, az egész partíció
Media Server: engedélyezve, Server name: TP-LINK_51B8ezt látom a TP-Link felületén
nincs kiküldve az IP, csak belső hálózaton megymit kell használni a Pi-n?
-
janesz64
csendes tag
válasz
doberman #29487 üzenetére
Szia,
nahh, újra gépnél
Tehát a rendszer Kezdőképernyőről puskázva
Raspberry pi Desktop
Raspbian
Relase 2.2
2017 novA képek alapján ismét megváltoztattam a nevet/jelszót
Az eredmény ugyan az...
Merre tovább?
köszi
https://logout.hu/dl/upc/2018-03/10/304499_hvak5pyc9vcjayf9_kepkivagas_2.thumb.png
https://logout.hu/dl/upc/2018-03/10/304499_qigfffwfgbo3zjfb_kepkivagas2_2.thumb.png
Előkapartam a letöltő oldalt
DEBIAN STRETCH WITH RASPBERRY PI DESKTOP
The Raspberry Pi Desktop OS for PC and Mac - based on Debian Stretch
Versionovember 2017
Release date:2017-11-16
Kernel version:4.9ez lett telepítve
-
janesz64
csendes tag
válasz
doberman #29479 üzenetére
Szia, Putty-val ugyan ott vagyok
Wifi és LAN IP címmel ugyan ez az eredmény...
a jelszót nem ismeri fel, és nem ütöttem el.
Az SSH fájlt létrehoztam, a megfelelő meghajtón, a gyökérbenNem értem
a cikk
https://logout.hu/cikk/raspbian/raspi_config.htmlfeltöltöttem két képet,
https://logout.hu/dl/upc/2018-03/10/304499_uhgdfofab2xnbhgh_kepkivagas.png
https://logout.hu/dl/upc/2018-03/10/304499_qpw21wsnmc7tgvt0_kepkivagas2.png
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok, tegnap óta tábortag lettem, ketyeg a Pi3.
Cigam cikke szerint szépen megcsináltam mindent de két lépésben nem jutottam előbbre, ebben kérek segítséget.
1. Kitty/SSH elérés
Kitty a Win10-en, SSH bekapcsolva (Raspbian grafikus felületen) - Kittyben beírom az IP címet 192.168.0.102 - kéri a jelszót (már megváltoztatva az alap) és nem megy tovább. IP címet a TP-Link felületére belépve DHCP menüben olvastam ki, tehát az jó. De mi nem? Se LAN kábelre dugva, se WIFI-n nem megy a jelszókérésnél tovább.2. Külső HDD elérés. A HDD a TP-Link-re csatlakoztatva, WIFI-n keresztül kell elérni.
Erre egyetlen megoldást nem találtam eddig. a //192.168.0.1/volume1 (Winben fordított \ így érem el) nem létező útvonalat jelez a Raspi
Van 3 lehetőség a felületen, de melyiket kell és hogyan használni? (fájlkezelő ablakban hálózati meghajtó csatolás pont)Köszi
-
janesz64
csendes tag
válasz
MaCS_70 #29363 üzenetére
Lehet nem túl jól fogalmaztam, valami ilyesmire gondoltam: EDIMAX EW-7811UN wireless adapter ha jól sejtem, akkor ezekkel felerősíthető a vétel.
Egyébként a router ez TL-WR1043ND, kb 4 méterre a tv-től, falak nélkül, csak bírniuk kellene... ha mégsem, akkor a vevő oldalt erősíteném -
janesz64
csendes tag
válasz
wassermann #29361 üzenetére
a wifi nem probléma, ha kell lehet kapni erősítőt
egy "kölcsön gépen" PI-n ment a weboldal digivel is, csak ugye a TV megállította...
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok, tanácsra, segítségre lenne szükségem...
Szóval egy ideje nézegetem a PI-t és teljesen összezavarodtam, hogy megfelel-e nekem.
A cél.
Egy tv mellé kellene olyan cucc amivel wifin keresztül elérek egy TP-Linkre usb-vel kötött HDD-t.
Kodi lejátszóval le is játssza és át is küldi TV-re HDMI kábelen. Nem ártana minimum HD minőségben...
Emellett szükséges egy webböngésző, szintén wifin, ami a digi online felületéről átküldi a tv műsort a tv-re.
Több helyen azt olvasom, hogy a 2. pontra nem igen alkalmas, néhány helyen pedig, hogy kis alakítással igen.
Kezdve ott, hogy legalább 5V 2,5A táp kell... de inkább 5V 3AA témában totál kezdőnek számítok, ha lehet ezt vegyétek figyelembe
Elég erre a PI 3, vagy sem?
Érdemes-e erősebb vetélytársban gondolkozni, ha igen merre felé? Van egy ilyen: Tinker Board és még sokan mások. Android alapút is néztem, de a droid Kodi-ja nem hajlandó meglátni a HDD-t, így azt feladtam... (telefonon tesztelve)Egy kölcsön PI-t már sikerült kis monitoron kipróbálni, valószínűleg nem 3-as volt, de a tv-re kötve meg se nyikkant. (HDMI kábellel)
köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Cyberpunk 2077
- Path of Exile (ARPG)
- Yettel topik
- BestBuy topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest