- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
zozó72 #20899 üzenetére
Nem armos. Ugyanolyan intel, mint az asztali pécé vagy egy laptop.
Windowsból is ugyanolyan való rá, csak valószínűleg 32 bites. Viszont driverek általában nem publikusan elérhetőek ezekhez. Szóval doubledriver programmal érdemes mentést csinálni a rajta lévő driverekről.Azért egy pécénél körülményesebb lehet az újratelepítés. Szóval szerintem ne bántsd, ha nem tudod mit csinálsz. Van benne visszaállítás lehetőség, amivel a telepítéskori állapotra hozható.
Az inteles tabletemen ubuntut próbáltam. De a beépített wifi vagy más beépített eszközök nem működnek driverek hijján. A tableten az érintő sem működött.
-
azbest
félisten
válasz
zozó72 #19637 üzenetére
az is egy hasonló aktív átalakító, mint amit linkeltem neked. Lényegi különbség az árában van, hogy a conrados 7000+1000 szállítással. Az ebayes meg 2000 alatt van, csak lassan ér ide. Tehát az is jó, de usb-micro usb kábellel adni kell neki tápot.
Lehet próbálkozni az átalakító tápellátás nélküli használatával, de aztán ne legyen panasz, ha elfüstöl a hdmi kimenet.
Íme egy beszámoló a leégett kimenetről [link] és persze ott a topic is a hivatalos fórumon [link]. Persze valószínűleg javítható a pi, de jobb nem kísérteni.
-
azbest
félisten
válasz
zozó72 #19633 üzenetére
kevered a dolgokat.
A táp a pi-re vonatkozott.
A hdmi-vga átalakító elektronikája vesz fel áramot a hdmi kimeneten. Viszont a szabvány szerint az csak 50mA-t kell, hogy kiadjon. Az csak arra szolgál, hogy a monitorban lévő ic-nek adjon egy kis energiát, hogy ki lehessen olvasni belőle a monitor paramétereit. Viszont az aktív átalakító sokkal többet fogyaszt, ami túlterheli a hdmi elektronikát. Ezért érdemes olyan átalakítót használni, aminek van saját tápbemenete és a mellékelt usb-dc átalakítóval például a pi egyik usb kimenetére lehet kötni, hogy onnan vegyen fel tápot a működéséhez.
Ha valaki az egyszerűbb átalakítót használja, az megtapasztalhatja, hogy kis füst kíséretében kiég az alkatrész, ami a hdmi áramát kezeli és akkor valószínűleg nem fog működni többé a kimenet (vagy csak manuálisan megadott felbontással).Ez nem raspi specifikus dolog. Pécé-vel használva abban is kárt tehet a buta átalakító.
-
Cool Face
aktív tag
válasz
zozó72 #19631 üzenetére
Én mindenféleképpen a gyárit vettem volna meg. Pl. a telefon és tablet töltő megoldások helyett. Az egy dolog, hogy 2,5A. Érdemes szem előtt tartani, hogy "A charger isn't necessarily designed to be a power supply." nem is tudom, hogy egyesek, hogy képesek pl Kínából rendelt gyagyi "iPad" töltővel használni, ráadásul meg 24/7-be. Öngyilkosság
-
dugesz77
őstag
válasz
zozó72 #19631 üzenetére
Pontosan az kell hozzá. De az tényleg 2,5A minőségi legyen. Nemrég volt itt belinkelve a gyári táp. Én biztos azt venném hozzá.
-
Beni2360
félisten
válasz
zozó72 #19619 üzenetére
Hát ha csak ezért váltasz érdemes volna egy kis matekot elvégezni.
Mennyi a napi géphasználat, mennyibe kerül és azt a befektetett szerzeményed összes összegével össze vetni.
Hány év alatt fogod megspórolni a befektetett pénzedet az áram számlán?
És kínlódásokat is figyelembe venni.
Ha hobbinak szánnád az más kérdés volna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Yettel topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen videókártyát?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest