-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SunMount3r
nagyúr
Hát lehet akad még itthon, de hát mégiscsak jobb lenne egy vadiúj kábel. Az ilyen IDE-s kábeleknek legendásan gyatra volt a hajlítgatás tűrő képességük és nem szeretném vele se Pi-t, se kijelzőt hazavágni...
Viszont nem tud valaki, valamilyen EU-s Shop-ot, ahol biztosan ilyen Waveshare gyártmányú kijelzőket is árulnak? A saját Shop-juk ugyebár USA-s, így a VÁMFA is "busás"...
-
SunMount3r
nagyúr
Most nem az aksikról volt szó, amik ebben a DOCK-ban vannak, vagy miben, hanem konkrétan a DOCK-ról, amibe bele kell őket raki, hogy azzal lehet e tölteni.
Mert akkor gondlom elég lenne egy csupasz réz vezeték, amit hozzágyurmázok az aksi egyik végéhez, a másikat meg bedugom a fali konnektorba... Jujj... -
Sakab
senior tag
1, azért kell 4, mert így teljesen letudom választani bekapcsolt állapotban a mobiltelefontöltőről. Powerbank kimenet + -, Powerbank töltés + -
2, A Digione Signature hívja így, hogy tiszta és piszkos oldal. Vagy linearis táppal szokták, vagy 18650 es aksikkal hajtják meg. És mivel az RPi hez se árt egy linearis táp 3A el, így a TMP lineart kapja az Rpi, a Digivannak meg 100mAh kell szóval erre már plusz egy tápot nem vennék.
3, Akkor a relét ráköthetem az Rpi tápjára (5V)?Nem kell külön táp neki? -
SunMount3r
nagyúr
Pedig a "nagy" Pi-okhoz már kezdetek óta gyártanak "rendes" DAC HAT-okat is, ott is elég széles a választék. Ezt a "nem multimédiás célokra" c. fejezetet meg azért mára már erősen át lehet gondolni, ott az LE+Kodi, amivel már a Pi3 is kb. "tökéletes mindenes" volt videó lejátszási célra a maga idejében. A Pi4-nel kicsit bonyolódtak a dolgok, de úgy tudom mára már az LE azon is eléggé kiforrott és azért azzal is egy elég vállalható, "naprakész" lejátszóvá tehető. Zene only fronton meg sokáig lehetne sorolni az "ennél jobb már nem kell, mert kb. nem is lehet" kategóriában is futó rendszereket hozzá. De gondlom ez neked is világos, csak így egy kicsit ferdén hangzik az a kijelentés. Persze nyilván az azért mutatja, hogy "eredetileg" nincs máig rajta rendes audio kimenet, de ez már kb. olyan dolog, hogy akinek arra lenne szüksége, az egy bármilyen, amúgy is és alapból ultra olcsó "gyári" megoldásnál úgyis jobbat szeretne és akkor már úgyis maga válogathat és dönthet az igényei és pénztárcája szerint felőle. PC-n csak annyival jobb a "gyári helyzet", hogy nyilván ezek az alaplapok eleve fajsúlyosabb sávban vannak az áruk tekintetében is, így még belefér egy "szódával elmegy" típusú, de alapfelhasználásra azért kb. OK minőségű alaplapi megoldás is. Nem okoskodom, csak előjöttek a gondolatok az idézett elszólás kapcsán, mert úgy magában eléggé félreérthető.
-
SunMount3r
nagyúr
Jó, de pl. épp a fenti Zero-s mini-HAT kapcsán is gondolná az ember, hogy ilyenből lehetne olyan is, aminek DAC-ja is van, meg valamivel komolyabb szintem vannak megoldva rajta dolgok. Nem a "csoda" kategóriára gondolok, de azért elég sok minden jóság elférhet akár ilyen kis helyen is (lásd az USB dongle-ök példáját). De ahogy nézem a séma rajzot, pl. pont ezen nem annyira ez a helyzet.
-
SunMount3r
nagyúr
Valami ilyesmire emlékszem a Pi3 kapcsán is, hogy mivel nincs is igazi, külön DAC-ja (ez már elég egyértelmű, ha az ember kicsit jobban megnézi a PCB-t), hanem valami kezdetlegesebb megoldással van "kitrükközve" a dolog. De ahogy nézem, valami hasonló a helyzet az ajánlott Zero-s megoldás esetén is.
-
Szerencsére az SD kártyák egyre nagyobbak lesznek, de jogos a felvetés. Ezért említettem meg a profibb adatmentő/lemezkép készítő programokat, mert általában képesek eltérő méretű (akár kisebb) lemezre is visszaírni az adatokat. Feltéve természetesen hogy elég kicsire csökkenthető a kapacitás, ami a rajta tárolt adatok mennyiségétől függ.
-
BestofJAVA
tag
És mit lehet tenni az aljzattal? És az adathordozóval? Mondjuk utóbbit lehet cserélni. Azért akad pár.
De az aljzatból is négy van készülékenként. Tartok tőle, nem itt lesz a hiba. Tartok tőle, abszolút nem az én készülékemben.UberMutant:
Látom, agresszíven eltúlzod a fórum hozzászólásaimat. Talán jobban érdekel, hogy érdemtelenül dicsőítsék a Raspberry-t, mint a szilárd valóság. Mégis mire számítasz? Nem működik egy negyvenezres, agyonajnározott számítógép, aztán majd hallgatok, mint a sír, mert neked úgy tetszik?
Ehelyett lendülj működésbe javaslatokkal. Csak úgy nyilván nem működött nálad sem. Amúgy, ha egyáltalán volt a kezedben, tudnod kellene, mi a 78+. Ha nem tudod, akkor nem tudom, volt-e a kezedben. Na most ezzel mit kezdjek?Airlac: Rufus-szal még nem írtam ki. Próbáltam kerülni a Windows-os dolgokat, nehogy az legyen a hiba. Az írásokat lejjebb jelöltem, a zöme színtiszta linuxos munka volt. A Rufus-ban meg sohasem csalódtam. Adhatok a lepénynek még egy próbát.
-
5leteseN
senior tag
Ha mindkét eszköz tud Wifit, akkor csak idő kérdése, hogy legyen program is, amivel műxik az XGODY majd "kijelzőként".
Az RPi nek is van wifije, dupla, lehetne -szerintem-, de azt a gadgetversus-os 400e-es AnTuTu -t nem tudom le-/benyelni még mindig valóságosnak.Új RPi 4B áron meg lehet már venni többszörös tudású -korábbi flagship- telefont.
...de minden is lehetséges, még nincs eldöntve. -
5leteseN
senior tag
Azért tettem idézőjelbe a "kijelző"-t, mert -ahogy írtam korábban - valójában ez egy komplett XGODY Tab10 tablet (Android 11 Go-val), de az Allwinner A133-as CPU olyan kis teljesítményű, hogy emiatt alig használható, ezért van nálam ilyen módon átminősítve kijelzővé-akkumulátorrá a 1200*1920 IPS-es, +8000 mA-es akkus gép.
Azt a továbbélést tervezem a részére -a korlátai feloldásaként-, hogy egy sokkal nagyobb teljesítményű, jól használható, de viszonylag kis kijelzős -divatja múltával immár olcsó- telefon (Pl: OnePlus 5/5T, Huawei Mate Q10/10 Pro, ...) "kijelzőjeként" folytatja nálam pályafutását, a mobiltelefon kijelző klónozását tervezve, az eddigi segítségek alapján most van keresés alatt erre megoldás, sajnos szinte biztosan csak vezeték nélküli megoldással, ami lehet, hogy zavaró késleltetést hoz magával a játékoknál.
A tableten belüli kijelzőről nincs információm.
-
psg5
veterán
Nah pont ettől is tartok. Idáig olyan de olyan jól működött sok év óta rpi2, de most én...az hbomax és a disney+ miatt gondoltam frissítek. Próbáltam openelecet libreelecre merthogy kodiból frissebb kellene azt vágom, de sajnos nem jött össze színes képernyőt kaptam. Ezért próbálom most a nulláról feltelepíteni libreelecet és utána új kodival remélem működni fog....Most formattálom teljes formázással mindkét meghajtót az sd kártyán hátha lesz egy meghajtó és akkor mehet rá a libreelec...
-
psg5
veterán
Áh úgy tűnik nem megy semmi sem.
Most ott tartok hogy tenném SD kártyára a Libreelecet de az sd kártyán olyan mintha két meghajtó lenne és mindegyik csak 512mb-os pedig 13gb-os a kártya...
Nincs leírás, hogy hogy történjen egy libreelec telepítés elejétől, illetve mi a bánat lehet ez a két meghajtó egy sd kártyán? -
Razzul
őstag
Elvileg igen, Circuit Pythonban van hozzá megfelelő könyvtár és rendelkezésre áll a hangkimeneti PWM IO.
Tárhely szempontjából nincs elhalmozva a Pico (2MB) . Viszont ez nem feltétlen probléma, mert érthető módon az is korlátozott, hogy mekkora bitrátával rendelkező .mp3 fájlokat tud lejátszani. Így meg 500KB-nál egy többperces szám sem lesz nagyobb.
-
-
cpt rodgi
tag
-
SunMount3r
nagyúr
Csak annyit írnak a hivatalos oldalakon, hogy ez egy 4 pin-es "osztott" Audio-Video kimenet. Tehát a Jack-en a hangnak is ugyan úgy ki kell jönnie. E miatt önmagában nem kellene recsegnie. Esetleg, hogy olvasatm olyat, hogy az ilyen osztott AV kimeneteknél néha nem mindegy a Jack (amit beledugok, tehát a hangfalé) "bekötési sorrendje". Ezzel nem lehet valami kezdeni, nem lehet, hogy e miatt van? (Amúgy amolyan ajándékba lesz, november 8.-ig le akarom zongorázni a témát).
-
-
Szó nem volt netre kiengedett samba-ról. kutga ftp-ről beszélt.
Évek óta üzemeltetetek ftp szervert is, ahogy nem egy TV társaság (RTLklub, TV2, ATV, sporklub, MTVA,...) azon keresztül is kínál/kap információt. A legtöbben maradtak a 21-es porton. Eddig még nem hallottam/tapasztaltam, hogy gond lett volna. Természetesen meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket, de ahhoz, hogy a cégéből is elérje a Pi-n tárolt dokumentumait, túlzásnak érzem. Nem beszélve arról, hogy nem sok céges policy engedi, hogy csak úgy egyesítsd az otthoni, és a céges hálózatot. Sokkal nagyobb biztonsági kockázat (a cégnek), minthogy ftp-n elérje a Pi-t. Nem beszélve arról, hogy erre egy felhő megoldás sokkal célszerűbb. Akár publikus ingyenes, akár a Pi-n futó owncloud vagy nextcloud. -
snake1977
őstag
Ez igaz, gondoltam ugy műkszik mint a pc-nél, hát nem.
Neked is Pi 3 van? Ha igen akkor rákötöm a 12V-os ventilátort, most teszteltem 5v tápfesszel halkan és szépen pörög.
Hogy oldottad meg a leválasztást a pineken táplálod és úgy választod le a tápról? Próbáltam a fotón kisilabizálni de nem jöttem rá. -
snake1977
őstag
Köszönöm, sajnos ez nem működik jól, hiába nyomok egy shutdownt a gép leáll de a ventilátor tovább pörög. Ráadául iszonyat sebességgel, azt hittem (f)elszáll a doboz tető.
Már csak 12V 0,25A-es ventilátorom van ami méretben jó oda, remélem betáraz a lomex valami alacsony fordulatú ventilátort. Bár előtte abban kérnék segítséget hogy miért nem áll le a shutdown után? -
snake1977
őstag
Több gépemmel voltam/vagyok pont ugyanígy.
De sokszor bütykölni élvezetesebb mint a játék, főleg ha a végén összerakom és müködik minden ahogy kell.
Túl macerás a kivezetések hosszabítása, nem tudom rögzíteni őket és a dell házának belső része is erős fémlemez, ha bezárom olyan mint egy faraday kalitka. A wifi kérdéses mennyire működne benne, át kellene alakítani jelentősen szerintem, lehet majd feldobom az apróra, hátha egy modder kedvet kap hozzá.Szóval egyelőre marad ez a kocka, amíg jobbat nem találok.
Kaptam egy ventilátort a címke szerint 5V 0.50A, ez mehet gpio pinekre nem terheli túl?
-
snake1977
őstag
Nagyon szép munka és ötletes kivitel
nekem is van egy breadbines c64, de ez még működik csak itt ott villog a kép, majd erre keresek egy hozzáértőt, a doboza még nem sárgult meg, szép gyári szürke színe van.
Ez a billentyűzet átalakítás is nagyon parádés lett. Meg se merem kérdezni mennyi munkaidő van az egészben.
Gondolkodtam egy dc-dc konverteres megoldáson is, 12v-ról 5V feszre és beépíteni a dell házba, csak a kivezetések elfedésével van bajom hdmi etc, nekem nincs 3D nyomtatóm, pedig érdekes lenne tervezni oda egy hátsó fedlapot a kivezetéseknek, és belül elférne kb. minden is. -
snake1977
őstag
Hűha, az egy breadbines C64 doboz amibe beépítetted?
Királyság
és te építettél a 12V ventilátornak külön elektronikát? Vagy másképp oldottad meg? A belső felépítésről kérhetek fotót?
Nekem van egy kis Dell Studio Hybrid 140g [kép] [kép] hibás gépem, első körben ennek a dobozára gondoltam hogy beépítem, mert az asztalon jól mutat, de végül emellett döntöttem, bár még nem vetettem el végleg.
Próbáltam win alól hozzáférni a linuxos meghajtóhoz, nem látja a memóriakártyát még az ext2 programmal sem. -
snake1977
őstag
Linux tapasztalatom egyenlő a nullával.
Nálam mindig egy változó animációval indít, a linux paranccsort csak a legelső bootnál láttam, azóta se.
Akkor kibányászom a memória kártyát, szép a doboz de azért nem túl user barát, a kapcsoló már megvan, de peches vagyok 5x5-ös 5V ventilátor nem volt a lomexben. -
snake1977
őstag
Recallbox fut rajta, ami elviekben linux alapon megy, de a linux rendszerhez nem értek, viszont a menüben van shutdown opció, élesztéshez meg akkor elég lesz a nyomógomb, holnap megpróbálok beszerezni egyet, egy ventilátorral egyetemben, ugyis egy elektronikai bolt közelében leszek.
-
Sajnos de: [link] [link]
Hírtelen egy 6 éves hibajegyet/kérést találtam rá, de biztosan vannak régebbiek is. Valóban érthetetlen, megmagyarázhatatlan, bosszantó, ciki,... de ez van. Most próbálják nekidurálni magukat, hogy ezt az évtizedes adósságot törlesszék.
Ha van grafikus felületed, a vainfo telepítésével megnézheted mit tud jelenleg a vaapi. -
Ezt három részre kell bontani, és nem(csak) a Pi hibája.
- a GPU támogatja-e a HW-es gyorsítást ( no és persze, hogy ismeri-e azt amire szükség van(pl. VC9?).
- Az adott rendszeren holt tart a VAAPI fejlesztése (Ezen keresztül kommunikál a böngésző és a GPU)
- a desktop böngésző támogatja-e a HW-es videólejátszást. Linux alatt csak tavaly kezdték el bevezetni azt, amit Windows-on már 10 éve is tudtak a böngészők.Sok a lemaradás, de mire kijön a pi5(vagy 6) már izomból is lejátsza a CPU
-
cog777
őstag
A flag-ekkel pont bekapcsoltam a hardveres lejatszast a bongeszoben, de valami valahol gyengus. Vannak akik a bongeszot hibaztatjak abban a bizonyos forumban. Passz, en nem ertek hozza. Remelem a kovetkezo generacio jobban tudja ezt kezelni mert amugy remek kis gep. El tudom kepzelni hogy evek soran egyre bloatware-esedik a chromium es nem birja kezelni, kiszolgalni a hardware-s egysegeket a CPU erobol.
Megtalaltam a forumot.
"It's not true at all that the Pi4 can't handle 1080p youtube video.
Download the video at 1080p60 with youtube-dl, play it with omxplayer.
Zero dropped frames, very low CPU usage.
The problem is the browser. I play youtube videos all day long on my Pi4B2 with LibreELEC, never skips a beat." -
Keem1
veterán
De... Bár arra nem emlékszem, hogy out-of-the box vagy fel kellett tenni, de van.
Szerk: benéztem, nem láttam hogy válaszoltál, azt hittem kérdés volt, sorry
Mivel törölni nem tudom, ez már biza itt marad
pi@pistacio:~ $ java -version
openjdk version "1.8.0_212"
OpenJDK Runtime Environment (build 1.8.0_212-8u212-b01-1+rpi1-b01)
OpenJDK Client VM (build 25.212-b01, mixed mode) -
-
Próbának felraktam egy régi sokéves 7.0.3 libreelecet. Rohadt gyors a gui, filmek nem akadnak, csak az elején megröccennek néha de annyira rövid ideig hogy figyelni kell hogy észrevegyem. Annyi hogy nincs magyar nyelv, de majd egy későbbivel is kipróbálom.
Szóval szoftveres volt a hiba.
Viszont azért szomorú hogy a libreelec kíírja hogy zero-ra jó aztán meg nem bírja el. Illene tesztelniük legalább ha frissítést adnak ki. (bár tudom a win10 óta trend nem tesztelni) -
Tyson5
tag
NTFS. Tudom, ext4 jobb lenne, de azzal is ez a helyzet.
Milyen paranccsal adod hozzá a fő userhez? Már azért mert a létező összes parancsot próbáltam, 2x újraraktam a raspbiant, hátha csak én írtam el valamit de továbbra se tudom a külső ssd-t beállítani fő adattárolónak.
Külső tárolóként felcsatolva jó, de titkosítNem találtam lehetőséget a titkosítás kikapcsolására
-
Keem1
veterán
☝ FYI
A külső tároló a Nextcloud megfogalmazásában az, ami a webszerveren kívül található. Pl. ha a /var/www/nextcloud folderbe lett telepítve, akkor a saját data mappája ezen belül van. Külső az, amit ezen kívül kézzel mountolsz hozzá (bármelyik másik folder, akár home, akár tök más).
-
buherton
őstag
Megmértem. Volt 5 V (ezen meg is lepődtem volna, hogy ha nincs) és volt 3,3 V is. A többit nem találtam meg. Felbuzdulva azon, hogy ott voltak a feszültségek újra megpróbáltam az SD kártya csere-berét és működött.
Megnéztem jobban ezeket az SD kártyákat és kiderült, hogy deformáltak. Az RPi 1-hez még normál méretű SD kártya kell.
Köszönöm a segítséget!
-
stopperos
senior tag
Legalább valami wireless opciót tehettek volna rá (ESP8266), mert ez így olyan mint az arduino mkrzero
-
azbest
félisten
Nem
cnx-en egy kis írás van róla, ott is felteszik a kérdést, hogy de miért nem valami létező chipre építenek például [link]
Hát jó pénzértMert így nem tudják lemásolni, csak ők gyárthatják. Eleve több változatban, s máris többféle megvehető kiegészítővel jelent meg.
Talán a flash és sram kapacitás az, ami átlagon felüli. -
Tav-Csoves
őstag
való igaz, eléggé hanyag módon írtam ki a kérdésem, kérésem. Elnézést kérek.
A bírtokomban egy Rraspberry Pi 4b 4gb-ram van.cigam: sajnos olyan mérő kütyüm nincs, amivel usb c -> usb c irányban tudjak mérni. Csak usb female to male usb irányban tudok mérni.
egyébként most lekopogom működik a PIcike a hozzákapott kínai 5v 3000mA-es kapcsolóval felszetrelt táppal, de nem tudom meddig.
hogyan befolyásolhatja az overlockign a dolgot?
a /boot/config.txt ezen az állapoton van:
over_voltage=2 arm_freq=1750köszönöm a segítséget!
-
pvt.peter
őstag
Háát nem tudom, hogy mi az ami elromlott, de szinte minden szolgáltatás működik, kivéve az "ablakozó" rendszer, emiatt nem megy a Teamviewer és emiatt nem ad képet a VNC sem.
De ahogy írtam, betudtam lépni PuTTY -on keresztül, tehát ha vki tud vmi okosságot amit ezen keresztül tudok ellenőrizni vagy beállítani, akkor ne tartsa magában -
wassermann
Topikgazda
Ja igen, bocs ezt tényleg nem fejtettem ki rendesen! A lényeg viszont: ha új eszközből akar SOUND BRIDGE szerüséget építeni, a PI-k közül a Zero W-vel jön ki legolcsóbban, Az a néhány ármköri elem amit venni kell még a GPIO-ra csatlakozó kimeneti szűrőhöz, nem dobja meg az árat.
-
copass
veterán
na jó de ebben van egy bazi passzív hűtés és gyorsabb is egy picit!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Házimozi belépő szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Milyen légkondit a lakásba?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest