- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sakab
senior tag
A termosztát is és a redőny táv is küld az adott frekin egy csomagot ami max 64byte. Ha ezt a csomagot lemásolom és a Home Assistantnak megtanítom akkor én úgy gondolom, hogy mennie kell. Vagy tévedek?
Szerk: Csodás ez a google kereső...most találam a kacsás keresővel 10mp alatt:
Try to use, with RaspberryPI, the code from ESPHome custom component for Computherm/Delta Q7RF/Q8RF receiver. [link]Itt pedig a redőny:
Control "Smart Home" 433MHz shutters from a Raspberry Pi via a tiny webapp [link]És akkor ha jól értem a fentebb említett modul kezeli mind 2 frekit és az RPivel is elboldogul. Akkor egyenesbe vagyok
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, tanácsra lenne szükségem. Rpi4-re telepített Home Assistantal szeretnám vezérelni az otthoni cuccaimat. Minden megy wifiről, egyedül 2 dolog nem.
Szoba termosztát: 868.35 MHz
Redőnyök: 433-434 MHz
Ezt a GIPO-s RF modult találtam:Ha jól értelmezem, akkor ezzel az 1 modullal elérném mind a 2 frekvenciát?
-
Sakab
senior tag
Még mindig küzdök az mpdlcd automata indítással. Találtam egy ilyen leírást hozzá:
[link]
Automatically start mpdlcd @ reboot with a systemd service.nano /etc/systemd/system/mpdlcd.service
################################
[Unit]
Description=mpdlcd
After=mpd.service lcdd.service
[Service]
Type=simple
WorkingDirectory=/tmp
ExecStart=/usr/bin/mpdlcd --no-syslog &
RestartSec=5
Restart=always
[Install]
WantedBy=multi-user.target
systemctl enable mpdlcd
De az utolsó parancsra ezt írja ki:
volumio@volumio:~$ systemctl enable mpdlcd
Synchronizing state of mpdlcd.service with SysV service script with /lib/systemd/systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable mpdlcd
insserv: warning: script 'mpdlcd' missing LSB tags
insserv: warning: script 'mpdlcd' missing LSB tags
insserv: Default-Start undefined, assuming empty start runlevel(s) for script `mpdlcd'
insserv: Default-Stop undefined, assuming empty stop runlevel(s) for script `mpdlcd'
update-rc.d: error: mpdlcd Default-Start contains no runlevels, aborting.
Mi lehet a nyűgje?
-
Sakab
senior tag
Na végül is 5. újra húztam. Fent van az LCD pro, mpdlcd és nem szaggat szépen frissít számlál stb. Viszont dél óta próbálom a januári bejegyzéseket visszaolvasni és rájönni, hogy hogy tudtam megoldani, h automatikusan induljon az mpdlcd. Mert most jelenleg az lcdpro automatán elindul, viszont az mpdlcd csak manuálisan, beírom a parancssorba, hogy mpdlcd és addig fut szépen amíg benem zárom a putty-ot.
Ebben ha jól értelmezem akkor:
sudo nano /etc/init.d/bootmisc.sh
És itt a vége így nézne ki:
case "$1" in
start|"")
do_start
;;
restart|reload|force-reload)
echo "Error: argument '$1' not supported" >&2
exit 3
;;
stop|status)
# No-op
;;
*)
echo "Usage: bootmisc.sh [start|stop]" >&2
exit 3
;;
esac
su "mpdlcd --no-syslog &"
:
Majd reboot, és ugyan csak az lcdproc indul el magában. Nincs valakinek ötlete mi lehet a gond? :/
-
Sakab
senior tag
Behoztam melóhelyre, hogy majd itt bent folytatom. De máris megakadtam, ugye otthon rácsatlakozott az otthoni wifire most meg bent már nem tudok új hálózatot hozzáadni. Lan nincs, csak hotspot. Simán az android pedig új eszközként nem látja.
Cross link kábellel összetudom kötni valahogy, hogy elérjem SSH-n keresztül? -
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45889 üzenetére
Persze jó ötlet és biztos van ilyen lehetőség. Ha kész vagyok és ugyan úgy akadozik akkor jön ez a verzió
-
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45887 üzenetére
10% alékon volt a proc, szóval még lett volna bőven tartalék szerintem. Most elkezdtem a régóta bevált megoldást, újra rakom elkezdem újra feltenni és megpróbálom élőről. Kész sincs még, de már ez a 3. telepítésem
-
Sakab
senior tag
Még mindig tanácstalan vagyok, újra telepítettem átnéztem az összes leírást az LCDd.conf-ról, az mpdlcd.conf-ról, de nem találtam hibát.
Itt egy video a hibáról: [link]Bármit csinálok, szaggat, akadozik az infó. A zene a megy hiba nélkül, viszont a kijelzésnél a másodperc mutató alig alig akar váltani. Számváltásnál ugyan ez, kb 10mp után írja ki az új számot.
Amit azóta észrevettem, hogy betöltésnél kiír egy ilyet:
Esetleg van valakinek ötlete mi lehet a gond?
-
Sakab
senior tag
Belefutottam egy újabb problémába. Még a rendszer nincs összerkva mert még várok kábeleket csatlakozókat. De próbából összeraktam, korábban már a segítségetekkel beállítottam egy VFD kijelzőt. Ami szépen elindul automatikusan és kiirja a zene előadóját, szám címét és a számlálót.
Na most észrevettem, hogy most is elindul viszont 1-2 perc után belassúl a frissítés. A számláló az nem másodpercenként frissít hanem kb 10-15-20mp-ig eltart, hogy az aktuális szám, vagy az idő frissűljön.
Van esetleg valakinek ötlete mi lehet a gond?
Jelenleg így néz ki:LCDd.conf
MPDLCD.conf
-
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45851 üzenetére
Kipróbáltam a sima up down-t, de nem változott. Ami most még alternatíva lehetne, hogy giroszkópos a táv. És mint airmouse lehetne használni, működik is mert ahogy mozgatom a távot látszik, hogy a kijelölés helye változik. Viszont nincs kurzorom és lehetetlen vele "célozni". Most próbálnék valami cursort , mutatót varázsolni.
-
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45851 üzenetére
Köszi szépen akkor még futok benne egy kört hátha.
-
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45848 üzenetére
Na szuper köszi, így már megy a tekerés is
A középső navigálós körtárcsát arra szeretném használni, hogy mivel HDMI vel rávan kötve a TV-re is tudjak a menübe navigálni, zenét elindítani távirányítóról ilyenek.
Ezt találtam ehhez, de nem lép sehova se :/#WHELLUP
KEY_UP 1 /usr/local/bin/volumio wheelup
#WHELLDOWN
KEY_DOWN 1 /usr/local/bin/volumio wheeldown
#WHELLLEFT
KEY_LEFT 1 /usr/local/bin/volumio wheelleft
#WHELLRIGHT
KEY_RIGHT 1 /usr/local/bin/volumio wheelright
-
Sakab
senior tag
Csak nem akar sikerülni a Bt-s távirányító:
Ami alapból működött az a szám léptetés előre, hátra, play/pause, kikapcs. Amit még szeretnék működésre bírni az a középső navi gomb, és a beletekerés.Jelenleg így néz ki a config file:
sudo nano /etc/triggerhappy/triggers.d/audio.conf#VOLUMIO TRIGGERHAPPY CONFIGURATION FILE
#MUTE TOGGLE
KEY_MIN_INTERESTING 1 /usr/local/bin/volumio volume toggle
#VOLUME UP
KEY_VOLUMEUP 1 /usr/local/bin/volumio volume plus
#VOLUME DOWN
KEY_VOLUMEDOWN 1 /usr/local/bin/volumio volume minus
#PLAY PAUSE TOGGLE
KEY_PLAYPAUSE 1 /usr/local/bin/volumio toggle
#NEXT
KEY_NEXTSONG 1 /usr/local/bin/volumio next
#PREVIOUS
KEY_PREVIOUSSONG 1 /usr/local/bin/volumio previous
#BROWSER FORWARD
KEY_RIGHT 1 /usr/local/bin/volumio forward
#BROWSER REFRESH
KEY_LEFT 1 /usr/local/bin/volumio refresh
#WHELLUP
KEY_WHELLUP 1 /usr/local/bin/volumio wheelup
#WHELLDOWN
KEY_WHEELDOWN 1 /usr/local/bin/volumio wheeldown
#WHELLLEFT
KEY_WHEELLEFT 1 /usr/local/bin/volumio wheelleft
#WHELLRIGHT
KEY_WHELLRIGHT 1 /usr/local/bin/volumio wheelright
Mit rontok el a parancsoknál, mert amit utólag írtam be semmire se reagál :/
-
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45840 üzenetére
Kér igen, volumio volumio
szerk.:
Megvan...sudo su val belépve engedte, köszi -
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45836 üzenetére
Aha azzal
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, segítségre lenne szükségem mert elakadtam. Van egy RPI-m Volumioval és vettem, hozzá egy bluetoothos G20 Pro távirányítót. Sikerült összepárosítani, és működik is már pár gomb. Léptetés előre, hátra, stop. Coax a kimenetem, szóval hangerő nálam nem lényeg. Amit még szeretnék, hogy bele tudjak tekerni.
[link] ennek a leírása alapján csináltamsudo nano /etc/triggerhappy/triggers.d/audio.conf
Ezt megnyitva ezek vannak benne:#MUTE TOGGLE
KEY_MIN_INTERESTING 1 /usr/local/bin/volumio volume toggle
#VOLUME UP
KEY_VOLUMEUP 1 /usr/local/bin/volumio volume plus
#VOLUME DOWN
KEY_VOLUMEDOWN 1 /usr/local/bin/volumio volume minus
#PLAY PAUSE TOGGLE
KEY_PLAYPAUSE 1 /usr/local/bin/volumio toggle
#NEXT
KEY_NEXTSONG 1 /usr/local/bin/volumio next
#PREVIOUS
KEY_PREVIOUSSONG 1 /usr/local/bin/volumio previous
Én ezt a 2 részletet írtam saját kútfőből hozzá, hogy tudjon előre hátra tekerni:
#Browser_Forward
KEY_BROWSER_FORWARD 1 /usr/local/bin/volumio forward
#Browser_Refresh
KEY_BROWSER_REFRESH 1 /usr/local/bin/volumio refresh
Viszont ha menteni szeretném akkor kiírja, hogy hozzáférés megtagadva.
Próbáltam úgy is, hogy előtte leállítom a bluetooth részt a power off paranccsal, de semmi.
Hogy tudok neki engedélyt adni az írásra? -
Sakab
senior tag
válasz
wassermann #45664 üzenetére
Köszönöm mindenkinek, igen pontosan így szeretném.
Ebben meg ha jól értem van töltés vezérlés, azaz nem engedi túl tölteni. Így is károsodna az aksi ha töltőn van napi 24ben (kivéve bekapcsolt állapotban)?
-
Sakab
senior tag
válasz
wassermann #45649 üzenetére
És ezt úgy tudom tölteni úgy, h 5v ot adok neki a kimenetén?
-
Sakab
senior tag
1, azért kell 4, mert így teljesen letudom választani bekapcsolt állapotban a mobiltelefontöltőről. Powerbank kimenet + -, Powerbank töltés + -
2, A Digione Signature hívja így, hogy tiszta és piszkos oldal. Vagy linearis táppal szokták, vagy 18650 es aksikkal hajtják meg. És mivel az RPi hez se árt egy linearis táp 3A el, így a TMP lineart kapja az Rpi, a Digivannak meg 100mAh kell szóval erre már plusz egy tápot nem vennék.
3, Akkor a relét ráköthetem az Rpi tápjára (5V)?Nem kell külön táp neki? -
Sakab
senior tag
válasz
wassermann #45638 üzenetére
Akkor leírom pontosan mire lenne használva így érthetőbb lesz a problémám. Rpi4 + Digione Signature. Az Rpi-t egy TMP Linearis szűrt tiszta táp táplálná a Digione tisza oldalát pedig egy powerbank. És úgy lenne bekötve, hogy ha kivan kapcsolva akkor egy szimpla mobiltelefon töltő töltené a powerbankot, ha pedig bekapcsolom az Rpi-t akkor a relé behúz powerbank töltés lekapcsol és ezzel egyidőben a powerbank kimenete pedig elkezdi táplálni a Digione tiszta oldalát.
Na most ha nekem még külön meg kell táplálnom a reléket is akkor azt ha a sima mobiltöltő tápjáról teszem akkor a piszkos zajos táp csak belefog szűrődni az Rpi-be, a TMP Linearisról meg akkor megint nem táplálhatom amiről maga az Rpi is megy. -
Sakab
senior tag
Sziasztok, Rpi 4 el megoldható egy szabadon választott GIPO érintkező vezérelje mind a 4 relét úgy, hogy ha bevan kapcsolva az Rpi feszültséget kap automatán a 4 relé egyszerre, ha pedig kikapcsolom, akkor automatikusan elveszi a feszültséget a reléktől?
1 2 4 8 Channel DC 5V Relay Module with Optocoupler Low Level Trigger Expansion Board for Arduino Raspberry Pi
[link]
Itt az 5V- az, hogy 5V áram erőség kell a behúzáshoz? Az Rpi GIPO-ja csak 3,3V ot ad ki vagy tévedek? -
-
Sakab
senior tag
válasz
wassermann #45458 üzenetére
Ha már az USB-k re csatlakoztatott eszközök, VFD kijelző, SSD nem kap áramot nekem az elég lenne. Most közben találtam egy olyan lehetőséget, a bekapcsolásra, hogy az alaplapon van "Global" és egy EN feliratú csatlakozó. Ha azt rövidre zárom egy pillanatra akkor bekapcsol. Bár ez sem a legjobb megoldás, mert igy külön gomb kell a be és a ki kapcshoz. De még mindig kényelmesebb mint parancs sorral meg táp kapcsolgatással kínlódni.
-
Sakab
senior tag
válasz
wassermann #45456 üzenetére
-
Sakab
senior tag
Szeretném kikapcsolni mindenképp, nem a fogyasztás miatt, hanem mert pl világítana a VFD kijelző, meg szerintem a 0-24 se tenne jót a digione-nak, se az rpi nek.
A volumioban találtam egy beépülő plugint Gipo Buttons néven ott, van leállítás Gipo3 + gnd és szépen leáll, de bekapcsolni nem lehet vele. Legalább is eddig nem bírtam, lehet ezzel is mókolni kell valamit -
Sakab
senior tag
Ezt az oldalt találtam: [link]
Itt pedig ezt a kódot: chmod +x /etc/init.d/mpdlcd
Ez után már lefutott szépen a kód, majd reboot és működik, indul
Köszönöm mindenkinek a türelmet és a segítséget.
Tudom, hogy elegetek van már a kérdéseimből értetelenségemből, de ígérem, hogy az utolsó segítség és utána elfelejtem a topikot1.
On-off gomb...2 verziót találtam:
[link] (GPIO3 and GND)
git clone https://github.com/Howchoo/pi-power-button.git ./pi-power-button/script/install
volumio@volumio:~$ ./pi-power-button/script/install
=> Installing shutdown listener...
[sudo] password for volumio:
=> Starting shutdown listener...
Starting listen-for-shutdown.py
Shutdown listener installed.
Check out howchoo.com for more awesome Pi projects!
volumio@volumio:~$ Traceback (most recent call last):
File "/usr/local/bin/listen-for-shutdown.py", line 4, in <module>
import RPi.GPIO as GPIO
ImportError: No module named RPi.GPIO
Itt hiába nyomom, csak újraindul.
2.
[link] GPIO pins 39 and 40.
sudo apt update
sudo apt install python3-gpiozero
sudo nano shutdown-press-simple.py
#!/usr/bin/env python3
from gpiozero import Button
import os
Button(21).wait_for_press()
os.system("sudo poweroff")
chmod a+x shutdown-press-simple.py
sudo nano /etc/rc.local utolsó elötti sor:
echo '~pi/shutdown-press-simple.py'
És itt is az eredény ugyan az, csak egy reboot.
-
Sakab
senior tag
válasz
ReFleXx #45444 üzenetére
Kipróbáltam mind kettő verziót, de ugyan azt írja mint eddig mind 2önél:
bash-5.0# sudo systemctl enable mpdlcd
Synchronizing state of mpdlcd.service with SysV service script with /lib/systemd/systemd-sysv-install.
insserv: script mpdlcd is not an executable regular file, skipped!
update-rc.d: error: no runlevel symlinks to modify, aborting!
bash-5.0#
-
Sakab
senior tag
válasz
ReFleXx #45439 üzenetére
Nekem itt lesz az mpdlcd: /usr/local/bin/mpdlcd
GNU nano 3.2 /etc/systemd/system/mpdlcd.service
[Service]
Type=simple
User=volumio
WorkingDirectory=/tmp
ExecStart=/usr/local/bin/mpdlcd --no-syslog &
RestartSec=5
Restart=always
[Install]
Ezt árírtam, de ahogy kiadom a következő parancsot megint nyűgje van
update-rc.d: error: no runlevel symlinks to modify, aborting!A rendszerem pedig Volumio, bár azt nem tudom, hogy maga az oprendszer az a Volumio, vagy csak egy kliens ami fut rajta amit Volumionak hívnak.
-
Sakab
senior tag
válasz
ReFleXx #45433 üzenetére
Nem most fok megtanulni programozni egy oldalból. Próbálkozom, de mivel csak egy leírást kaptam, amihez nem értek és az angol se az erősségem így igen, valóban csak 1-1 ben bemásoltam és átírtam az ExecStart-ot. Gondoltam ez elég lesz.
mpdlcd.service:
[Unit]
Description=How-To Geek Service Example
Wants=network.target
After=syslog.target network-online.target
[Service]
Type=simple
ExecStart=/etc/init.d/mpdlcd.sh
Restart=on-failure
RestartSec=10
KillMode=process
[Install]
-
Sakab
senior tag
válasz
body007 #45430 üzenetére
Igen persze, már többször is lefuttattam, de nem történt változás.
bash-5.0# sudo chmod +x /usr/local/bin/mpdlcd.sh
bash-5.0#
Az mpdlcd.sh tartalma pedig ez:
bash-5.0# sudo nano mpdlcd.sh
GNU nano 3.2 mpdlcd.sh
#!/bin/bash
echo "mpdlcd.service: ## Starting ##" | systemd-cat -p info
while :
do
TIMESTAMP=$(date '+%Y-%m-%d %H:%M:%S')
echo "mpdlcd.service: timestamp ${TIMESTAMP}" | systemd-cat -p info
sleep 60
done
-
Sakab
senior tag
Ha meg engedélyezni szeretném akkor ezt írja
update-rc.d: error: no runlevel symlinks to modify, aborting!
-
Sakab
senior tag
válasz
body007 #45427 üzenetére
Igen látom, mivel a leírásban amit nem rég küldött ReFleXx így szerepelt:
Ennél akadok el:
We can havesystemctl
check the syntax of our unit file for us, even if the service isn’t running yet. Any errors will be reported. (Actually, the “.service” part is optional for most commands.)bash-5.0# systemctl status mpdlcd.service
● mpdlcd.service - How-To Geek Service Example
Loaded: loaded (/etc/systemd/system/mpdlcd.service; disabled; vendor preset:
Active: activating (auto-restart) (Result: exit-code) since Wed 2023-01-18 12
Process: 2336 ExecStart=/etc/init.d/mpdlcd (code=exited, status=203/EXEC)
Main PID: 2336 (code=exited, status=203/EXEC)
Jan 18 12:18:08 volumio systemd[1]: mpdlcd.service: Main process exited, code=ex
Jan 18 12:18:08 volumio systemd[1]: mpdlcd.service: Failed with result 'exit-cod
lines 1-8/8 (END)
-
Sakab
senior tag
válasz
ReFleXx #45424 üzenetére
A szkriptet létrehoztam, az elvileg jó:
volumio@volumio:~$ systemctl status mpdlcd.service
Active: inactive (dead)
lines 1-3/3 (END)
Majd ezek is lefutnak hiba nélkül:
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl enable mpdlcd
sudo systemctl start mpdlcd
Viszont a statusnál ezt írja:volumio@volumio:~$ sudo systemctl status mpdlcd
Active: activating (auto-restart) (Result: exit-code) since Wed 2023-01-18 11
Process: 1316 ExecStart=/etc/init.d/mpdlcd (code=exited, status=203/EXEC)
Main PID: 1316 (code=exited, status=203/EXEC)
lines 1-5/5 (END)
-
Sakab
senior tag
Igazatok volt, 50 perc alatt újra húztam és eljutottam ugyan oda ahonnan indultam. Fent van minden, Lcdproc + mpdlcd. Lcdproc automatikusan elindul, viszont az mpdlcd az csak manualisan start/status parancsra.
Próbáltam rákeresni több oldalon, más is kinlódik az autómatikus indítással.
Amit kipróbáltam eddig:rc-.local utolsó előtti sora
Bootmisc.sh utolsó előtti sora..
Majd találtam egy leírást, amibe azt írták, hogy hozzak létre egy szkriptet.sudo nano /etc/init.d/mpdlcd
És persze ez sem működött, hiába indítom újra. Valakinek van
e esetleg ötlete, hogy mit tudok még kipróbálni -
Sakab
senior tag
Úgy néz ki, hogy valahogy sikerült szerintem letörölni a mpdlcd-t. Hiába adom ki az mpdlcd statust, startot semmise történik.
Erre a parancsra ír ki ennyit a végén:
sudo volumio -c "mpdlcd –no-syslog &"
[1]+ Stopped sudo volumio -c “mpdlcd –no-syslog
De hiába listázom ki a dpkg --list-el nincs benne az mpdlcd csak a python3, python3-pip, python-mpd. Ebből gondolom, h nincs felteelpítve.
sudo apt-get remove ezzel próbáltam azt is, hogy az összes fenti komponenst eltávolítottam és újratelepítettem, de semmi.
volumio@volumio:~$ pip install mpdlcd
Looking in indexes: https://pypi.org/simple, https://www.piwheels.org/simple
Requirement already satisfied: mpdlcd in /usr/local/lib/python2.7/dist-packages (0.5.2)
Requirement already satisfied: python-mpd2 in /usr/local/lib/python2.7/dist-packages (from mpdlcd) (1.1.0)
Van valakinek ötlete? -
Sakab
senior tag
Arra már rájöttem, hogy az /etc/init.d/bootmisc.sh ba kell beírnom a parancsot. De még se megy.
Utolsó elötti sor. Próbáltam úgy is, hogy su pi -c vagy most anélkül, de egyikkel sem indítja automatikusan, pedig ezt találtam erről a problémáról:Found the bug:
when you launch the command by hand you do it with sudo so mpdlcd has super users rights but when the script launches the command it is done with “su pi -c …” and I guess user pi does not have the same rights.
So get rid of the “pi -c” and it will be fine. -
Sakab
senior tag
válasz
#60252516 #45409 üzenetére
Siker köszönöm
Feltettem amiket a hsz-ben írtak, majd beírtam, hogy "mpdlcd status" és kapásból meg is jelent minden a kijelzőn.
Már csak egy olyan parancsra lenne szükségem, hogy automatikusan elinduljon mert most próba miatt újraindítottam, és addig megint nem mutatta amig be nem írtam újra, a status parancsot. -
Sakab
senior tag
Hidd el, hogy elolvastam, csak ami neked lehet egyértelmű az nekem nem az. Én max azt láttam, hogy mpdlcd.conf. Ebből én nem láttam, hogy ez az indításra vonatkozik.
volumio@volumio:~$ mpdlcd status
Traceback (most recent call last):
File "/usr/local/bin/mpdlcd", line 7, in <module>
from mpdlcd import cli
File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/mpdlcd/cli.py", line 6, in <modul e>
import urllib.parse
ImportError: No module named parseItt az utolsó sor ez milyen hiba lehet?
-
Sakab
senior tag
FEltelepítettem a pydPiper-t és elkezdtem a konfigot.
ExecStart=/usr/bin/docker run --network=host --privileged -v /var/log:/var/log:rw dhrone/pydpiper:latest python /app/pydPiper.py --volumio --driver imon --width 80 --height 16 --i2caddress <i2caddress> --i2cport <i2cport> --rs <rs> --e <e> --d4 <d4> --$
Definitions for command line Parameters
<driver>
-- Driver for your display. Possible values are 'winstar_weg', 'hd44780', 'hd44780_i2c', 'ssd1306_i2c'<musicdistro>
-- Sets the type of music player pydPiper is installed on. Possible values are 'volumio', 'rune', 'lms'<width>
-- width of your display in pixels. If you are using a character display, each column is 5 pixels wide<height>
-- height of your display in pixels. If you are using a character display, each line is 8 pixels high For I2C displays<i2caddress>
-- The I2C address your display is installed on. Normally 0x27.<i2cport>
-- The I2C port your display is attached to. Normally 1.
For parallel interface displays<e>, <rs>, <d4>, <d5>, <d6>, <d7>
-- The GPIO pins your display is connected toMost én akkor így, hogy USB-n csatlakozom mit írjak be a i2caddress hez, és az i2cport-hoz?
-
Sakab
senior tag
válasz
AiRLAC #45400 üzenetére
Ezt megtaláltam én is, de a leírásban ez van:
Kompatibilis a HD44780 stílusú LCD kijelzőkkel (I2C és párhuzamos interfész is)
Kompatibilis az SSD1306 stílusú kijelzőkkel (csak I2C)
Több zenei disztribúciót támogat, beleértve a Volumio (v1 és v2)USB-s kijelzőt és a Volumio 3-at nem tudom, hogy támogathatja-e
-
Sakab
senior tag
válasz
ReFleXx #45396 üzenetére
Köszi a linket, ezzel már a távirányitó, on/off, IR problma megoldva.
VF310-es VFD kijelzőt csatlakoztattam USB-n. LCDproc már látja mert folyamatosan fut az alap LCDProc os kijelző, de a volumio alatt lejátszott zenék adatai nem jönnek át valamiért. Erre próbálok, próbálunk megoldást találni.
Azt tudom, hogy a gyári pluginnak az a neve h MPD Oled, de lehet h a VFD-t is kezeli.
-
Sakab
senior tag
A volumio beépülő pluginjai között van egy ilyen MDP:
Ezek nekem nem jók? Ezaz i2c ez akkor lenne ha a 40 tűs GIPO-n csatlakoztatnám a kijelzőt? -
Sakab
senior tag
Köszi, most már automatikusan indul valóban. De még az mpdlc-vel küzdők. Mindjárt lepésről lépésre élőről kezdem.
Közben felmerült egy kérdés...ugye ehhez az Rpi-hez szeretnék venni egy Allo DIGI van kártyát, amia 40 tüskén csatlakozik rá az Rpi-re. Ha én szeretnék nyomogomos kibekapcsolást, esetleg status led-et, és egy Infrát rákötni akkor azt, hogy tudom megtenni ha a DigiONE elveszi a 40 szabad tüskét? -
Sakab
senior tag
válasz
ReFleXx #45384 üzenetére
Volt egy kis félreértés.
Install MPDlcd software
sudo apt-get install python-mpd
sudo apt-get install python-pip
sudo pip install mpdlcd wget -O/etc/mpdlcd.conf https://raw.github.com/rbarrois/mpdlcd/master/mpdlcd.conf
ezeket feltelepítette hibanélkülSet it to run automatically;
sudo update-rc.d LCDd defaults
Ez is lefutott szépenÉS ezt értettem félre, de javítottam. Azt hittem,hogy ez egy parancs de nem. Az rc.local utolsó sorába az exit 0 elé bemásoltam ezt:
Edit /etc/rc.local, add the below command before exit0 line
su volumio -c “mpdlcd –no-syslog &”
Persze az aposztrofot kézzel írtam be.
Reboot system, then let's us enjoy some music now.Újraintítottam, de nem indul el magától. Ha manuálisan elindítom a
systemctl start LCDd.service parancsal akkor megjelenik az LCDproc alap képe, de semmi más. Hiába indítok el zenét.PS: You can edit the configuration file to set the display comment, only modify the [pattern] comment;
sudo nano /etc/mpdlcd.confJelenleg az mpdlcd.conf így néz ki:
-
Sakab
senior tag
válasz
Fecogame #45382 üzenetére
Tényleg ez volt a baj, átírtam a kettős aposztrófot vagy mit és már kérte is a jelszót, és lefutott valami. De így is van valami nyűgje:
volumio@volumio:~$ su volumio -c "mpdlcd –no-syslog &"
Password:
bash: $'\342\200\234mpdcd': command not found
bash: $'\342\200': command not found
[2]+ Stopped su volumio -c “mpdlcd –no-syslog -
Sakab
senior tag
Ez a válasz jött vissza erre:
bash-5.0# sudo volumio -c “mpdlcd –no-syslog &”
[1] 6058
bash: $'\342\200\235': command not found
bash-5.0#
Usage : volumio <argument1> <argument2>
[[PLAYBACK STATUS]]
status Gives Playback status information
volume Gives Current Volume Information
volume <desired volume> Sets Volume at desired level 0-100
volume mute Mutes
volume unmute Unmutes
volume toggle Mutes/Unmutes
volume plus Increases Volume of one step
volume minus Decreases Volume of one step
seek plus Forwards 10 seconds in the song
seek minus Backwards 10 seconds in the song
seek <seconds> Plays song from selected time
repeat Toggles repetition of queue
random Toggles randomization of queue
[[PLAYBACK CONTROL]]
play
pause
toggle Toggles between play/pause
next
previous
stop
clear
[[VOLUMIO SERVICE CONTROL]]
vstart Starts Volumio Service
vstop Stops Volumio Service
vrestart Restarts Volumio Service
[[VOLUMIO DEVELOPMENT]]
pull Pulls latest github status on master from https://github.com/volumio/volumio3-backend.git
pull -b <branch> Pulls branch <branch> from https://github.com/volumio/volumio3-backend.git
pull -b <branch> -r <repository> Pulls branch <branch> from git repository <repository>
dev Start Volumio in develpment mode, with Nodemon and Remote Debugger
kernelsource Gets Current Kernel source (Raspberry PI only)
plugin init Creates a new plugin
plugin refresh updates plugin in the system
plugin package compresses the plugin
plugin submit submits the plugin to the plugins store
plugin install installs the plugin locally
plugin update updates the plugin
logdump <description> dump logs to /var/tmp/logondemand instead of uploading
init-edit <initramfs filename> unpacks the initramfs, feeds nano with the init script and upon nano exit, rebuilds initramfs
[[VOLUMIO UPDATER]]
updater forceupdate Updates to latest version
updater factory Restores factory version and wipes all user data
updater userdata Wipes all user data
updater testmode Enables or disables Test mode, allowing to receive beta builds
updater cleanupdate Updates to latest version and cleans user data, allowing a start like a newly flashed image
updater restorevolumio Delete all manually edited files from /volumio folder, restoring a pristine volumio core system
[[MISCELLANEA AND TEST]]
internet Enables or disbles internet access, accepted commands: on | off
endpointstest Check availability of remote ancillary cloud endpointsItt most valami conf-igot kellene szerkezteni valahol?
-
Sakab
senior tag
Lefutott minden hiba nélkül kivéve az utolsó sor:
volumio@volumio:~$ su volumio -c “mpdlcd –no-syslog &”
[3] 6510
-bash: $'\342\200\235': command not foundEzt írta ki. És hiába indítok el bármilyen számot a volumioval csak az alap LCDProc Service feliratot jeleníti meg.
Gondolom ezt nem kell engedélyezni a volumion belül, és nincs ennek se valami grafikus felülete hanem ezt is parancs sorban kell bűvészkedni. -
Sakab
senior tag
baz...eg....müködik....az volt a baj, hogy volt 2 üres sor az elején kitöröltem és most már működik
Köszönöm a türelmet mindenkinek és a segítséget 1000 köszönet. Nem hittem benne megmondom őszintén, h sikerülni fog
Már csak a Volumioval kell valahogy összelőnőm, hogy mit írjon ki és kész is van
-
Sakab
senior tag
Start az lefutott elvileg hiba nélkül, nem írt ki semmit. Viszont a státuszra már dobott ki hibát :/
volumio@volumio:~$ systemctl status LCDd.service
● LCDd.service - LCD display daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/LCDd.service; disabled; vendor preset: en
Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2023-01-14 15:06:29 UTC; 6s ago
Docs: man:LCDd(8)
http://www.lcdproc.org/
Process: 3224 ExecStart=/usr/sbin/LCDd -s 1 -f -c /etc/LCDd.conf (code=exited,
Main PID: 3224 (code=exited, status=1/FAILURE)
Jan 14 15:06:29 volumio systemd[1]: Started LCD display daemon.
Jan 14 15:06:29 volumio LCDd[3224]: Loose word found on line 2 of /etc/LCDd.conf
Jan 14 15:06:29 volumio LCDd[3224]: Could not read config file: /etc/LCDd.conf
Jan 14 15:06:29 volumio LCDd[3224]: Critical error while processing settings, ab
Jan 14 15:06:29 volumio systemd[1]: LCDd.service: Main process exited, code=exit
Jan 14 15:06:29 volumio systemd[1]: LCDd.service: Failed with result 'exit-code' -
Sakab
senior tag
X-et elhagyva:
volumio@volumio:~$ lcdproc -s 127.0.0.1 -p 13666 C M
sock_connect: connect failed
Error connecting to LCD server 127.0.0.1 on port 13666.
Check to see that the server is running and operating normally.A másik parancsra, pedig ezt dobja ki:
volumio@volumio:~$ systemctl status LCDd.service
● LCDd.service - LCD display daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/LCDd.service; disabled; vendor preset: en
Active: inactive (dead)
Docs: man:LCDd(8)
http://www.lcdproc.org/Ezt a házat akartam megvenni, a kijelző csak ehhez járt. Próbáltam keresni ilyen méretű normál LCD-t, de nem találtam. Utána próbáltam keresni VFD-t ebben a méretben azt sem találtam alin sajnos.
-
Sakab
senior tag
Elolvastam hidd el többször is, de mivel sosem dolgoztam parancssorokkal, így nekem nem egyértelmű, hogy pontosan miket is kellene beleírnom, hova, és hogyan.
Pl látom, hogy van Protokoll, OnExit, Contrast, BackLight, DiscMode az imonlcd alatt, de ezeket mind bekellene másolnom az imon alá és kitölteni vagy elég amit írtál size, és device?
Jelenleg így néz ki a config file:
Gondolom ez valami teszt képernyős parancs lenne:
volumio@volumio:~$ lcdproc -s 127.0.0.1 -p 13666 C M X
Invalid Screen: X -
Sakab
senior tag
- Van /dev/lcd (vagy hasonló nevű) eszközöd?
lsusb parancsal látja magát az USB-re dugott kijelzőtMi az ls /dev/lcd* kimenete? Létrejön az eszköz?
Ezt melyik parancsal tudom megnézni?- A lirc telepítése után létrejön az eszköz?
Lircet feltelepítettem ezzel a parancsal
sudo apt-get install lirc
De ezen kívül mást nem tudtam vele csinálni.Próbálom megérteni, de nem sikerül. A Lirc az az Infához van csak nem? Azt pedig nem akarom haszánli. Linux Infrared Remote Control
-
Sakab
senior tag
Még mindig küzdök a VF310 es kijelzővel. Segítségetek kérném...
LCDproc teltelepítve, config fájl jelenleg így néz ki:
2 sort módosítottam benne, de semmi.
2. Edit the LCDd.conf file located in /etc
cd /etc
sudo nano LCDd.conf
Scroll down to the [Server] section and change this line from:
Driver=curses
To
Driver=imon
Note: There is also an imonlcd driver I tried this initially but I just got garbled text on the display.És ezt próbáltam még on, no, blank-al de nem történt változás
Change this setting:
# If yes, the the serverscreen will be rotated as a usual info screen. If no,
# it will be a background screen, only visible when no other screens are
# active. The special value 'blank' is similar to no, but only a blank screen
# is displayed. [default: on; legal: on, off, blank]
#ServerScreen=on
To:
ServerScreen=blankItt van elvileg pár leírás, de ezekből okosabb nem lettem.
[link] [link] [link]
Igazából azt sem tudom, hogy ilyenkor kellene e neki valamit kiírnia. Volumioban kell állítani valamit, hogy küldjön rá szöveget? -
Sakab
senior tag
Addig jutottam, hogy az lcdproc-ot feltelepítettem.
Kipróbáltam laptopon, ott miután feltettem a szükséges programot meg jelent a szöveg szépen. Simán USB-ről táplálva, szóval működni működik.
Most elkezdtem ez alapján végig menni sorra:Nem tudom, hogy az IR feltelepítése kell-e a kijelzöhőz, de úgy voltam fele, hogy ezen ne múljon megpróbálom felrakni:
sudo apt-get update
sudo apt-get install lircEzek lefutottak hibanélkül.
Ez után valami párbeszéd alaknak kellett volna bejönnie, de nem jött be semmise.
"A Lirc konfigurációs párbeszédpanelén a következő lehetőségek vannak kiválasztva:
Remote Control configuration: SoundGraph iMON
IR/VFD IR transmitter, if present: None"ilyet én nem láttam sehol se.
Gondoltam tovább megyek, a következő sorra:
Mivel a 'lirc_imon' kernelmodul hibás az Ubuntu Lucid alatt, a modult frissíteni kell a DKMS segítségével:
sudo apt-get install lirc-modules-source
Ebből meg ez lett:
Másik kérdés, hogy a Volumio alatt mit kell feltelepíteni, beállítani, hogy egyáltalán küldjön ki rá infot amit meg kellene jelenítenie. LCD-s, oled-es plugint találtam, de ilyen VFD-t nem -
Sakab
senior tag
Na ismét elakadás....Amit konfigolni szeretnék az egy VF310:
A 4 csatisra rákötöttem egy usb-t, a bal oldali csatira pedig adtam 5V-ot.
De se kép se hang. Próbáltam laptoppal, próbáltam RPIvel, próbáltam úgy, h rövidre zártam a switch 2 kábelét, próbáltam úgy is, hogy nyomogattam a bekapcs gombot, de a képernyő sötét maradt.
Ezt a kapcs rajzot találtam:
[link]
Nem volt még eddig dolgom VFT kijelzőkkel, de úgy gondolom, hogy ha kap 5 volt-ot akkor legalább a háttérvilágításnak világítania kellene nem?
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, elkezdtem Rpi 4 - Volumio alá feltelepíteni a VFD kijelzőt. Elvileg ezzel kellene kezdeni:
sudo apt-get install lcdproc
De nekem már az elején problémája van. Net kábellel van, azzal nem lehet baj. Mit rontok el?sudo su - val belépve ugyan ezt írja
-
Sakab
senior tag
válasz
wassermann #45273 üzenetére
Akkor szerinted beleférek a 3A-be? Most próbáltam random rákeresni 2,5 1Tb-s SSD-k fogyasztására.
Találtam viszonyítás képpen egy ilyet:Crucial MX500 2.5 1TB SATA3 TLC SSD
When idle, the MX500 consumes as little as 65mW and 75mW when active. During the supported Device Sleep mode (DEVSLP), the drive will consume as little as 4mWAzaz maxon elvileg 14mA-t fogyaszt., ha jól számolok.
Rpi 4 csövön járatva 900mA:
2Amper csak elég egy SSD-hez
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, felmerült egy újabb kérdés. RPI 4 - 4Gb + Allo Digione(100mA) + 2,5-es 1 Tb SSD kombóhoz elég e 3A linearis táp tapasztalatotok szerint? A táp az TMP lenne. Volumiot futtatnék nagy felbontású zenékkel.
Ill. ha már írok, lenne még egy hülye kérdésem. Jelenleg még úton van a RPi-m és nem volt még vele dolgom. Milvel egy HTPC házba szeretném beépíteni aminek van bekapcsoló gombja azt én rátudom majd kötni valahogy az RPIre? Vagy ennél csak a tápkábel On/Offal tudok játszani kibe kapcsolásnál? -
Sakab
senior tag
Közben eszembe jutott még egy kérdés. Volumio-t szeretnék telepíteni egy pi4 re amivel flac-okat, mka-kat zenéket szeretnék lejátszani vagy a 3,5 HDD ről, vagy a NAS-ról. Szerintetek van értelme 8 Gb éhezz? Jelent valami érezhető sebességbeni javulást, vagy bőven elég a 4Gb?
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, szeretnék összetenni egy R pi4 Volumios DAC-os lejátszót. A ház amibe építeném annak van egy gyári kijelzője ez VF-310
Van arra lehetőség szerintetek, hogy ezt összetudjam kötni az R Pi-vel? Próbáltam rákeresni, de nem találtam semmi leírást erre a konkrét típusra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest