- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A freki egy dolog, de a kommunikációhoz ennél több kell. A gyártó egyedi megoldást használ, vagy valami publikus, bárki által használható megoldást alkalmaz. Ez az eszköz ismeri azt?
Ráadásul mindez nem is biztos hogy HA kompatibilis(ismeri a HA ezt az eszközt?!) . Ezt HA topikban, vagy a termosztát/redőny vezérlő készítőjétől kellene megkérdezni.Találtam doksit a Pi-vel való együttműködésről de ez nem jelenti azt, hogy megfelel a céljaidnak.
-
SunMount3r
nagyúr
Jó, én csak arra (is) gondoltam volna ezzel, hogy ha proci alapból, rendszer szinten "le van foglalva", akkor a szabad energiájából sem fog többet engedni másnak a fő rendszeren kívül másra. De ezzel csak azt mondom, amit a logikám szerint akartam, mert persze lehet egyáltalán nem így működik "automatikusan". De erről a proci prioritás szabályzás állítgatásról a Volumio esetén is konkrétan olvastam valahol, szóval ez a része nem egy magán agyszülemény.
-
SunMount3r
nagyúr
Azt nem tudom, hogy "lépkedni" az iránygombokkal hogyan lehetne így a Volumio-ban, de gyanítom, hogy sehogy. Itt az általam ismert lista a lehetőségekről, ezek között ilyesmi nincsen. Ez a funkció nem, hiszem, hogy így meg van oldva benne. De kérdezz rá a Fórumán, hátha van rá valami trükkös megoldás. Elvileg ez a Triggerhappy-zés is annak számít.
Amúgy mi van, ha a wheelup, stb. helyére simán csak az up, down stb.-ket írod?
-
Kisebb árammal töltve is melegszik? Az öregedés során megnő a belső ellenállásuk, az is okozhat ilyet, vagy túl lettek merítve. Az ecigiben van túlmerítés elleni védelem? Igazán az tesz neki rosszat, ha 2,5 (mások szerint 3) volt alá, neadjisten teljesen 0 voltig merülnek. Ilyenkor kristályosodás indul meg az elektrolitban, a kristályok rossz esetben átszúrják a rétegek közti fóliát, rövidzárlatot okozva (az állandó 100% töltöttség is hasonló folyamatokat indít be). Ezután töltéskor nem tud teljesen feltöltődni, átvezet. A töltési folyamat nem áll le, a cella meg csak melegszik. Bizonyos határokon belül egyébként lehet tovább használni ezeket is, óvatosan. Nekem egy powerbank van tele laptop akksiból bontott túlmerült cellákkal, kis árammal töltve évek óta teljesít szolgálatot, csak nagy árammal töltve melegszik. Ha egy ilyen cella már nem tartja a töltést (hetekig, hónapokig is tartja a feszültséget egy egészséges lítium cella) akkor érdemes újat venni helyette. Vagy ha nagyon forrósodik.
Ilyen melegedő cellákat már ne köss sorba (a fenti elemtartóban) csak új, egészségeseket.Egyébként azok gondolkodom, hogy írtad, hogy lineáris tápot vagy lítium akksit kell kötni arra a bemenetre. Biztos, hogy 8,4 Volt tápot regulátor nélkül elvisel az a tiszta oldal? 🤔 Van valami műszaki adat erre vonatkozólag? Nehogy az legyen, hogy rákötöd és megsül az elektronika.
-
Ebben van töltésvezérlő, igen, elvileg a töltés végén lekapcsol, tehát nem fogja túltölteni. De maga a tény, hogy állandóan 100% közelében tartja a cellákat, nem tesz jót nekik. Illetve töltőtől is függ, hogy mennyire hagyja lemerülni, mielőtt újra rátölt, de ezt csak a tapasztalat mutatja meg. Mindenesetre nemigen tudod ezeket mással kiváltani. Időnként kézzel ellenőrizd, és ha azt veszed észre, hogy langyosak a cellák, az azt jelenti, hogy kezdenek tönkremenni, mivel a jó állapotú lítium celláknak töltés közben teljesen hidegnek kell lenniük.
Amit esetleg még megtehetsz értük az az, hogy az "IN 4A" helyett 1 vagy 2 amperest veszel, ha jól sejtem, akkor talán az alacsonyabb töltőáramot is jelent. -
Ha rám (és a többiekre is) hallgatsz, akkor nem a helyén szeretnéd tölteni, hanem a cellákat külön-külön, dedikált töltőben.
Ha mégis ragaszkodsz a helyben töltéshez, akkor egy ehhez hasonló 2S lipo charger áramkörre lesz szükséged.
De ahogy írtam korábban, nem jó terv az, hogy kikapcsolva folyamatosan töltenéd az akksikat, mert hamar tönkre tudnak menni, a lítium akksik nem jól viselik ezt. Ha max 100mA a kivett áram, egy pár ilyen akksi 25-30 órát bírni fogja. Veszel belőlük 4 darabot, és a töltéssel sem lesz problémád. -
1. hát ennek nem sok értelme van.
Elég a powerbank töltő ág + oldalát megszakítani, a negatívat nem kell. A power bank kimenetét pedig nem szükséges leválasztani, mert a legtöbb powerbank töltés közben eleve nem tud áramot leadni, töltés közben kikapcsolja a kimenetét.
Arra viszont érdemes gondolni, hogy ha kikapcsolva mindig töltés alatt lesz a powerbank, a benne lévő akksi ezt nem fogja sokáig bírni.2. Vagy linearis táppal szokták, vagy 18650 es aksikkal hajtják meg.
Aksikkal, de nem powerbank-kal! A powerbank kimenetén step-up konverter állítja elő az 5V-ot. Annál zajosabb tápot nehéz elképzelni!Vagy lineáris táp kell neked, vagy pucér 18650 cella, de nem powerbank.
3. Ha 1db reléről van szó, szerintem minden további nélkül. Ezek az 5V relék kb 80mA áramot kérnek,1db nem fogja nagyon megrángatni a tápot. Ki-bekapcsolás amúgy is használhat előtt és után történik, közben nem.
-
1. ehhez minek négy relé?
2. mit jelent a "tiszta" oldal, oda nem valami zajmentes tápot kéne kötni? Egy powerbank kapcsoló üzemű kimenete hogyan fogja ezt a kritériumot neked teljesíteni?
3. a relé igényel egyáltalán vezérlést a rpi felől? A relé bemenetét egyszerűen rá kell kötni a rpi tápjára, amikor az tápot kap, a relé behúz.
4. miért szűrődne be a relé tápjának a zaja a rpi-be? Nincsenek galvanikus kapcsolatban egymással. -
úgy, hogy ha bevan kapcsolva az Rpi feszültséget kap automatán a 4 relé egyszerre, ha pedig kikapcsolom, akkor automatikusan elveszi a feszültséget a reléktől?
Most akkor a rpi vezérelje a reléket, vagy automatán kapcsoljanak be a rpi-vel együtt?
Az 5V azt jelenti, hogy ekkora tápfeszültség szükséges a reléknek a működéséhez, a vezérlés működni fog 3,3V-ról, mert mindegyik IN láb egy-egy tranzisztort vezérel, nem közvetlenül a reléket.
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
Egy sima Pi-nél a leállít sem az ami egy PC-nél, csak leáll a program, ennyi. Elindítani pont azért nem tudod, mert nincs olyan ACPI-áramkör (vagy futó program), ami egy bekapcsoló gombot figyel. Hiszen nem fut akkor már semmi.
Vegyél egy kapcsolós elosztót, a Volumio leállítása után az elosztót kikapcsolod. Ha be akarod kapcsolni a Pi-t bekapcsolod az elosztót és a Pi automatikusan elindul. Sokan így csinálják.
-
wassermann
Topikgazda
A Pi-k ARM-os eszközök, nincs bennük ACPI-áramkör, mint az x86 alapú PC-kben. Emiatt nem tudnak kikapcsolni, neked kell kihúzni a konnektorból!
Persze lehet hozzá építeni ACPI-szerű külső áramkört, de felesleges. Olyan keveset fogyaszt, hogy sokan nem kapcsolják ki soha.
-
ReFleXx
addikt
most hirtelen rakerestem egy ilyen mpdlcd leirasra, ahol konkretan irjak hogy irj egy service-t, hogy elinduljon, ezt megprobalhatod:
A User=volumio sort en tettem bele, nem tudom, hogy mindenkepp volumio user alol kell-e inditani ezt mpdlcd, de mivel korabban ugy inditottad es jo volt ezert inkabb beleirtam
Szoval ez legyen a /etc/systemd/system/mpdlcd.service tartalma:[Service]
Type=simple
User=volumio
WorkingDirectory=/tmp
ExecStart=/usr/bin/mpdlcd --no-syslog &
RestartSec=5
Restart=always
[Install]
WantedBy=multi-user.target
################################Igy szerkeszted ugye a fajlt:
nano /etc/systemd/system/mpdlcd.service
Ezutan
sudo systemctl enable mpdlcd
Tolsz egy rebootot es megnezed tenyleg fut-e.Megvalami az mpdlcd lelohelye nalad elterhet az
/usr/bin/
-tol azt leellenoirizheted elotte pl ugy hogy volumio userkent kiadod hogy:which mpdlcd
Ez megmondja az eleresi utvonalat es ha elter akkor megfeleloen modositod a fenti service fajlbanMilyen oprendszert hasznalsz egyebkent?
-
ReFleXx
addikt
na varjunk, te a mintapeldaban levo kodot 1-1ben beraktad a sajat scriptedbe?
az ugy nem lesz jo, ez nem csinal semmit csak beir egy timestampet a syslogba 60 masodpercenkent
elolvastad es ertelmezted a leirast?
neked egy olyan scriptet kell irni, ami elinditja amit inditani szeretnel boot utan vagy ha csak egy egyszeru command amit futtatnal akkor direktben azt irod a service-be.
szanj ra nehany percet, es kicsit olvass utana es ertsd meg a lenyeget , ne 1-1be probald hasznalni ami a leirasban van. -
No, akkor ez a része jó
Lejjebb amit küldtél, ott a hiba
Jan 18 12:18:08 volumio systemd[1]: mpdlcd.service: Main process exited, code=ex
Jan 18 12:18:08 volumio systemd[1]: mpdlcd.service: Failed with result 'exit-cod
lines 1-8/8 (END) -> 8. sorban hiba van a mpdlcd.service file-ban - aszem
-
Sakab
senior tag
Ha meg engedélyezni szeretném akkor ezt írja
bash-5.0# sudo systemctl enable mpdlcd
Synchronizing state of mpdlcd.service with SysV service script with /lib/systemd/systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable mpdlcd
insserv: script mpdlcd is not an executable regular file, skipped!
update-rc.d: error: no runlevel symlinks to modify, aborting!
-
Sakab
senior tag
Úgy néz ki, hogy valahogy sikerült szerintem letörölni a mpdlcd-t. Hiába adom ki az mpdlcd statust, startot semmise történik.
Erre a parancsra ír ki ennyit a végén:
sudo volumio -c "mpdlcd –no-syslog &"
[1]+ Stopped sudo volumio -c “mpdlcd –no-syslog
De hiába listázom ki a dpkg --list-el nincs benne az mpdlcd csak a python3, python3-pip, python-mpd. Ebből gondolom, h nincs felteelpítve.
sudo apt-get remove ezzel próbáltam azt is, hogy az összes fenti komponenst eltávolítottam és újratelepítettem, de semmi.
volumio@volumio:~$ pip install mpdlcd
Looking in indexes: https://pypi.org/simple, https://www.piwheels.org/simple
Requirement already satisfied: mpdlcd in /usr/local/lib/python2.7/dist-packages (0.5.2)
Requirement already satisfied: python-mpd2 in /usr/local/lib/python2.7/dist-packages (from mpdlcd) (1.1.0)
Van valakinek ötlete? -
Amíg parancssorból indítva nem működik, teljesen felesleg az indítását beállító konfig fájlokban turkálni. Már megint ott tartasz, hogy nem a konkrét hibát próbálod megoldani, hanem véletlen ötlettől vezérelve mindenféle oda nem illő utakon kezdesz el próbálkozni.
tt nem tudom pl, hogy a localhostnál az a 13666 (port?) vagy mi az jó e
A kérdésedből látszik, hogy mennyire nem olvasod el, és nem értelmezed a dokumetációban leírtakat.Lásd:
Port =PORTNUMBER
Tells the server to listen to this specified port. If not specifiedPORTNUMBER
defaults to13666
.De ezt te magad is ellenőrizheted, hiszen a lcdproc -s 127.0.0.1 -p 13666 C M parancsban a -p 13666 pont azt a portszámot adja meg amin keresztül kommunikálni szeretne az LCDd-vel.
-
-
Amennyire én értem itt a folyamatot:
LCDproc kezeli a VFD-det
mpdlcd tud beszélni az LCDprochoz hogy milyen előadó/track fut éppen, szóval ha mindkettő jól van bekonfigolva akkor mennie kellene.Egy dolgot vettem észre, te ezt írtad:
su volumio -c “mpdlcd –no-syslog &”
Így próbáld (dupla dash)
su volumio -c "mpdlcd --no-syslog &"
-
Sakab
senior tag
FEltelepítettem a pydPiper-t és elkezdtem a konfigot.
ExecStart=/usr/bin/docker run --network=host --privileged -v /var/log:/var/log:rw dhrone/pydpiper:latest python /app/pydPiper.py --volumio --driver imon --width 80 --height 16 --i2caddress <i2caddress> --i2cport <i2cport> --rs <rs> --e <e> --d4 <d4> --$
Definitions for command line Parameters
<driver>
-- Driver for your display. Possible values are 'winstar_weg', 'hd44780', 'hd44780_i2c', 'ssd1306_i2c'<musicdistro>
-- Sets the type of music player pydPiper is installed on. Possible values are 'volumio', 'rune', 'lms'<width>
-- width of your display in pixels. If you are using a character display, each column is 5 pixels wide<height>
-- height of your display in pixels. If you are using a character display, each line is 8 pixels high For I2C displays<i2caddress>
-- The I2C address your display is installed on. Normally 0x27.<i2cport>
-- The I2C port your display is attached to. Normally 1.
For parallel interface displays<e>, <rs>, <d4>, <d5>, <d6>, <d7>
-- The GPIO pins your display is connected toMost én akkor így, hogy USB-n csatlakozom mit írjak be a i2caddress hez, és az i2cport-hoz?
-
-
Az okozza nagy valószínűséggel, hogy az egyik fájl, amit szerkesztettél, a " jelet kimásoltad, nem pedig begépelted, és az helytelen karakterkódolással van ott. Cseréld le az összese helyen, ahol ilyet beleírtál az összes szerkesztett fájlban (kitörlöd, majd beírod a billentyűzettel). Így a kód látszólag nem változik, de mégis megoldja a problémát.
-
-
Na, csak összejött! Ez a te kitartásodon is múlt.
A következő lépés a volumio és az lcdproc "összekötése". Mivel régi a leírás, egy régi, a mostani rendszereken már nem használ init rendszer beállításairól szól.A telepítő paranscok nem változtak:
sudo apt-get install python-mpd
sudo apt-get install python-pip
sudo pip install mpdlcdAz utolsó sor, egy már előre beállított .conf fájlt tölt le az mpdlcd-hez. Ez talán kis hagyhatod, de úgyis bele kell nyúlni, hogy személyreszabd neked tetsző formába.
wget -O /etc/mpdlcd.conf https://raw.github.com/rbarrois/mpdlcd/master/mpdlcd.conf
És már ki is próbálhatod a működését:
su volumio -c “mpdlcd –no-syslog &” -
-
Egyikből következik a másik. Mivel bevan halva az LCD proc, nem is tudnak hozzá kapcsolódni. A
systemctl start LCDd.service
paranccsal tudod elindítani. Ezután kérdezd le a státuszát, majd ha ott is azt írja hogy rendben elindult, akkor add ki az lcdproc parancsot.
Ezeket is mind meg kellene tanulnod, hogy mi is az a szervíz, hogy a státuszát hogyan kérdezed le, hogy an indítod el, hogyan engedélyezed, hogy az op.rendszer újraindítása után is mindíg elinduljon.
Miért veszel olyan házat/kijelzőt, ami nem is a Pi-hez készült, így támogatás sincs hozzá.
-
Akkor hagyd el az X-et a parancs végéről.
Elméletileg ezzel a paranccsal kiírathatod a CPU és memória foglaltságot a kijelzőre. Elkézelhető, hogy az lcdproc csak újraindítás után olvassa be, értelmezi az új konfigfájlt.
Pl. asystemctl status LCDd.service
parancs azt mutatja, hogy rendben fut?Értem hogy nem érted, de akkor nem egy "ismeretlen" eszközzel kellene próbálkozni, hanem egy olyant kellett volna vásárolni, mihez n+1 működő "step by step" leírás létezik. Vagy legalább vásárlás előtt utánaolvasni, hogy az lcdproc ismeri-e az adott modellt, vagy használta-e már valaki volumio-val.
Ráadásul nekem semmi tapasztalatom se a volumio-val, se az lcdproc-al. A kedvedért kerestem rá, futottam át a manual-t. Szóval vak vezet világtalant tipikus esete. -
Elolvastad?! Olvasd el még1x. Teljesen véletlenszerű ötletektől vezérelve beírsz dolgokat ide-oda.Pl. hol írja, hogy a [server] szekcióba kell írni a device = sort? Ahogy most írod, nem is létezik /dev/lcd3 eszköz. Ettől az ötleteléstől pláne nem fog működni. Az is lehetm hogy elég lenne ennyi
[imon]
Size = 16x2
Device = /dev/lcd0
De kitudja miket írtál hova, amitől nem vagy rosszul értelmezi a beállításokat. A konfig fájl mentése után lehet már működik is azlcdproc -s 127.0.0.1 -p 13666 C M X
parancs. De az is lehet hogy a hibaüzenet alapján tovább lehet keresgélni a hibát.
-
Ezt melyik parancsal tudom megnézni?
ls /dev/lcd*Az per pillanat nem lényeges hogy a LIRC csak infra vevő. Most csak a kommunikációt próbáljuk feléleszteni. Amúgy meg simán beröffentheti a kijelző részét is.
A másik út sokkal bonyolultabb, mert egy nem elérhető forráskódot kell megpatch-elni (hogy a 0036-ot is kezelje) és lefordítanod a drivert. [link] -
Nagyon nem egy malomban őrlünk.
Kezd el olvasni megint szép lassan onnan, hogy "The imon Driver". Azzal kezdi, hogy vagy felteszed az önálló iMON VFD driver-t, vagy a 0.7.1-nél frissebb LIRC-t.
Ugyanakkor azt is írja, hogy jelenleg csak a 15c2:ffdc és a 15c2:0038 verziókat támogatja, a tied pedig 15c2:0036. Vagyis nincs támogatva. Ez megmagyarázhatja, miért nem tud szót érteni vele, de menjünk csak sorban.
- Van /dev/lcd (vagy hasonló nevű) eszközöd?
Mi az ls /dev/lcd* kimenete? Létrejön az eszköz?- A lirc telepítése után létrejön az eszköz?
-
Sakab
senior tag
Közben eszembe jutott még egy kérdés. Volumio-t szeretnék telepíteni egy pi4 re amivel flac-okat, mka-kat zenéket szeretnék lejátszani vagy a 3,5 HDD ről, vagy a NAS-ról. Szerintetek van értelme 8 Gb éhezz? Jelent valami érezhető sebességbeni javulást, vagy bőven elég a 4Gb?
-
Itt írnak róla, szerintem lcdproc viszi (ránézésre a négykábeles csati az sima USB, a másik kettő talán a táp meg a ki/bekapcsoló, esetleg módválasztó lesz). (Szerk.: ezen van IR vevő is, szóval akkor táp és IR vevő lesz
)
Szerk.: előkotortam a Wayback machine-ból a linkelt wiki oldalát, ez alapján mennie kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest