- Yettel topik
- Netfone
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Mobil flották
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ReFleXx
addikt
most hirtelen rakerestem egy ilyen mpdlcd leirasra, ahol konkretan irjak hogy irj egy service-t, hogy elinduljon, ezt megprobalhatod:
A User=volumio sort en tettem bele, nem tudom, hogy mindenkepp volumio user alol kell-e inditani ezt mpdlcd, de mivel korabban ugy inditottad es jo volt ezert inkabb beleirtam
Szoval ez legyen a /etc/systemd/system/mpdlcd.service tartalma:[Service]
Type=simple
User=volumio
WorkingDirectory=/tmp
ExecStart=/usr/bin/mpdlcd --no-syslog &
RestartSec=5
Restart=always
[Install]
WantedBy=multi-user.target
################################Igy szerkeszted ugye a fajlt:
nano /etc/systemd/system/mpdlcd.service
Ezutan
sudo systemctl enable mpdlcd
Tolsz egy rebootot es megnezed tenyleg fut-e.Megvalami az mpdlcd lelohelye nalad elterhet az
/usr/bin/
-tol azt leellenoirizheted elotte pl ugy hogy volumio userkent kiadod hogy:which mpdlcd
Ez megmondja az eleresi utvonalat es ha elter akkor megfeleloen modositod a fenti service fajlbanMilyen oprendszert hasznalsz egyebkent?
-
ReFleXx
addikt
na varjunk, te a mintapeldaban levo kodot 1-1ben beraktad a sajat scriptedbe?
az ugy nem lesz jo, ez nem csinal semmit csak beir egy timestampet a syslogba 60 masodpercenkent
elolvastad es ertelmezted a leirast?
neked egy olyan scriptet kell irni, ami elinditja amit inditani szeretnel boot utan vagy ha csak egy egyszeru command amit futtatnal akkor direktben azt irod a service-be.
szanj ra nehany percet, es kicsit olvass utana es ertsd meg a lenyeget , ne 1-1be probald hasznalni ami a leirasban van. -
ReFleXx
addikt
most vettem egy 1TB-s SSD-t egy masik USB-s adapterrel es feldugtam a HDD melle a pi-re es egyelore ugy nez ki hogy mukodik egyszerre a ketto.
-
ReFleXx
addikt
válasz
ravensky13 #45283 üzenetére
biztos nem ennyit tud, nekem 500as netet kihajtja, siman tudok stabilan 55Mbajt/seccel torrentezni vele.
Az az 1TBs HDD valszeg SMRes es raadasul elegge tele is van, nem csodalkoznek ha az lenne a baja. -
ReFleXx
addikt
válasz
ravensky13 #45279 üzenetére
mekkora a HDD?
-
ReFleXx
addikt
válasz
Kferi899 #45270 üzenetére
nekem ubuntu van fent hasonlo celbol, de a raspbian is tokeletes.
en maradnek a server valtozatnal, felesleges a desktop valtozat, ugyis SSH-n szeretned elerni. nekem a qbittorrent es a plex is dockerbol fut, akar lehetne "nativban" is de ha mar ugyis felraktam a dockert mas miatt igy ezek is containerbol futnak.
csak egy 500GB-s laptop HDD-m van egy olcso usb3-as gembird hazban.
1TB-s HDDknel mar eros a gyanu hogy SMR-s ami performance gondokat okozhat, en nem probaltam meg olyat de ha mar ugyis adott majd probald ki hogyan hasit.
nalam ext4-re van formazva.
milyen gyors a neted?ja es az enyem csak egy 2GB-os RPi4.
-
ReFleXx
addikt
válasz
hunaqua #45137 üzenetére
alapbol 82 foktol kezd throttlingolni, szoval az a "jo" ha az alatt van.
ez nyilvan nem azt jelenti hogy ha 81 fok akkor jo.
nekem is 0-24ben megy, eloszor semmi nem volt rajta ugy 62 fok korul ment, azutan dobtam ra egy full cover alu armort akkor beallt 52 fokra, majd kesobb meg raktam ra egy 4 centis kis ventit igy megall 38-40fok korul.
Azt hozza kell tenni, hogy egy eleg tomott fiokban pihen a TV alatt, szal nem a legoptimalis a szellozes, de igy a ventivel es a bordaval teljesen huvos es hangtalan.Azert erosen fugg hogy mire hasznalod es mekkora a load. ha maxra van terhelve a 4 mag akkor fel tud menni 58-60fokra, de azt csak tesztek alatt erte el.
-
ReFleXx
addikt
válasz
Szabikaa20 #43639 üzenetére
aki tud maganak nyomtatni annak konnyu
ez a venti 0ftba kerult, meloban mentettem ki a kukabol -
ReFleXx
addikt
Nekem egy fiokban pihen a Pi4 a TV alatt egy armor case-el.
Kivancsisagbol dobtam ra egy kis 4centis 5V-s ventit , most 3.3V-on megy, nulla hang.
Elotte alacsony terheles mellett 52 fok volt, stresselve a magokat meg 80 fokig is felment.
Utana alacsony terheles mellett 40 fok, stresselve pedig 58fok max.
-
ReFleXx
addikt
válasz
majer_balint #43508 üzenetére
volt itthon egy db ilyen szenzor , kiprobaltam csak a kedvedert
Init rész, mert nalam nem volt meg w1 probalva es nem akartam rebootolni, nekem a config.txt ilyen szempontbol ures, de a kernel tamogat tobb w1 bust, szal belottem 2 kulon w1 bust, gpio 4 es gpio 17-re:
sudo modprobe w1-gpio
sudo dtoverlay w1-gpio gpiopin=4 pullup=0
sudo dtoverlay w1-gpio gpiopin=17 pullup=0Majd eloszor gpio 4-re raktam a szenzort, eltavolitottam a kernel modult rmmoddal, atdugtam a szenzort a masik gpiora majd ujratoltottem a kernel modult:
Jan 24 22:56:02 reflexx@host:/ $ ls -lR /sys/bus/w1/devices/
/sys/bus/w1/devices/:
total 0
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:56 28-000001eff816 -> ../../../devices/w1_bus_master2/28-000001eff816
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:56 w1_bus_master1 -> ../../../devices/w1_bus_master1
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:56 w1_bus_master2 -> ../../../devices/w1_bus_master2
Jan 24 22:56:06 reflexx@host:/ $ cat /sys/bus/w1/devices/28-000001eff816/w1_slave
4f 01 4b 46 7f ff 01 10 cf : crc=cf YES
4f 01 4b 46 7f ff 01 10 cf t=20937
Jan 24 22:56:20 reflexx@host:/ $ sudo rmmod w1-gpio
Jan 24 22:56:36 reflexx@host:/ $ sudo modprobe w1-gpio
Jan 24 22:56:56 reflexx@host:/ $ ls -lR /sys/bus/w1/devices/
/sys/bus/w1/devices/:
total 0
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:57 28-000001eff816 -> ../../../devices/w1_bus_master1/28-000001eff816
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:56 w1_bus_master1 -> ../../../devices/w1_bus_master1
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:56 w1_bus_master2 -> ../../../devices/w1_bus_master2
Látszik hogy két bus van es az 1-esrol atment a szenzor a 2-sre, ha csak siman atdugtam nem latta, ezert csinaltam rmmod/modprobe-ot lehet van szebb megoldas de igy ment. -
ReFleXx
addikt
válasz
majer_balint #43508 üzenetére
a configot ugy hagyhatod ahogy van.
ezt kiadod:
sudo dtoverlay w1-gpio gpiopin=24 pullup=0
majd probald meg hogy a szenzort a 4.7k-s ellenállással együtt atrakod gpio 24-re es kozben
ezzel meg leellenorzod hogy igy is listazza neked a szenzort:
ls /sys/bus/w1/devices/ -
ReFleXx
addikt
válasz
majer_balint #43496 üzenetére
hasznalhatsz tobb bus-t is tobb porton, ha neked ez a szived vagya, csak folosleges.
amugy gugli elso talalt: [link] -
ReFleXx
addikt
válasz
majer_balint #43484 üzenetére
1 wire az egy busz rendszerű kommunikacio ergo parhuzamosan kothetoek a szenzorok ugyanarra a busra.
-
ReFleXx
addikt
válasz
majer_balint #43481 üzenetére
kicsit leirhattad volna bovebben, de ha klasszik dallas 1wire mind a ketto szenzor, akkor csak kösd a masik melle , kiolvasas meg a megfelelo sensorid megvalasztassal lehet
-
ReFleXx
addikt
válasz
majer_balint #43363 üzenetére
k*rvara nem
-
ReFleXx
addikt
egyebkent ubuntura sshzva lassabb a login kb miota fenn van a docker.
mas tapasztalt ilyet? van osszefugges? nem akkora gond, csak par mpig gondolkodik mire beenged -
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43240 üzenetére
Raspbiant nem szereti.
-
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43234 üzenetére
sudo bash -c 'echo "nameserver 8.8.8.8" >> /etc/resolv.conf'
mi van ha hozza adod a google nameservert ezzel? -
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43232 üzenetére
biztos h pi felcsatlakozott a routerre a wifin? mi az OS? routert pingelni tudod a pi-rol? router latja a pi-t felcsatlakozva? mi van ha utpn kotod a routerre? milio dolgot lehet ellenorizni
-
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43230 üzenetére
hogy kapcsolodik a routerre a pi?
-
ReFleXx
addikt
valakinek van Pi4 + Ubuntu 20+ komboja?
kuldje mar be pls hogy nez ki az /etc/fstab -
ReFleXx
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #41972 üzenetére
ez egy service? enable-ra van rakva?
-
ReFleXx
addikt
ubuntu a megszokas miatt, regota hasznaltam mar es egy ubuntus vpsrol hoztam at dolgokat a pire.
docker mar adott volt mas miatt, meg amugy is minimalis a "veszteseg" rajta keresztul futtatni, de tehetek egy probat.
raspbiannal jobban jarnek vagy mi a legjobban optimizalt pi4re?
qbt verzio legfrissebb, talan 4.3.6 igy fejbol.
halozatot anno teszteltem speedtest-el es rendben volt. -
ReFleXx
addikt
multkoriban leturtam a libreelecet a pi4rol es feldobtam egy ubuntu servert.
ezuttal dockerbol raktam fel a qbittorrentet es most azt tapasztaltam hogy a letoltesi sebessegem a felere esett (40-50MB/s-rol 20-25re).
Fut meg plex server containerben meg par apro app de semmi komoly ami terhelne a procit es nem hasznalja mas IO-ra a rakotott usb hddt.
Szerintetek lehet ezen meg finomitani hogy gyorsabb letoltest erjek el vagy az LE alatt levo qbt tenyleg ennyire gyorsabb? -
ReFleXx
addikt
válasz
Murdock1981 #40505 üzenetére
Papiron nekem is perfect, gyakorlatban kiakad neha csak villog a LED a kulsohazon es ilyenkor csak egy full powercycle segit.
Korábbi drive is igy kezdte, aztan csak felporgott es leallt folyamatosan.Hard Disk Sentinel for LINUX console 0.18.8675 (c) 2019 info@hdsentinel.com
Start with -r [reportfile] to save data to report, -h for help
Examining hard disk configuration ...
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : HGST HTS725032A7E630
HDD Serial No: TF645AY1HPW71L
HDD Revision : GHBZB550
HDD Size : 305245 MB
Interface : SAT Standard SCSI/USB/ATA
Temperature : 27 °C
Highest Temp.: 52 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 551 days, 13 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #40492 üzenetére
hát számold ki hogy melyik éri meg, pár évenként venni olcsobbat vagy egyszer dragabbat.
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #40490 üzenetére
valszeg ezeket a tizen-párezer körüli hdd-ket el kene engedni, folyamatos üzemre nem a legjobbaka ezek a desktop HDD-k. nekem is bedöglött mar par, de annyira nem itzgat mert noti HDD->SSD upgradebol maradtak meg, masra nagyon ugysem lettek volna mar hasznalva.
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #40485 üzenetére
folyamatosan menne neked a HDD?
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #40479 üzenetére
van, mondjuk en ilyen kiselejtezett noti hddket hasznalok es neha kiakad, nincs IO, ilyenkor kell neki 1 powercycle.
-
ReFleXx
addikt
válasz
Kozma jános #40411 üzenetére
GPIO port van eleg rajta
-
ReFleXx
addikt
valaki lotte mar be a hyperiont libreelec alatt kozuletek pi-n?
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #39622 üzenetére
nekem ilyesmi ócó kinai van, 17 nap alatt itt volt kinabol, elsore 20 fokott dobott le a homersekletbol, de aztan ahogy atmelegedett a borda inkabb 8-10 fokkal lett csak huvosebb.
Nekem egy fiokban lakik a Pi a TV alatt, eddig asszem olyan 62 fok korul ment idle-ben (nincs GUI csak torrent megy) most 54fok.
Stresszelve a 4magot korabban 80-82fokot is elért most 70-72.
Jobbra szamitottam, de vegulis 0 legmozgas van korulotte es igy is nyertem 10 fokot, most legalabb biztos nem fog throttlingolni a legrosszabb esetben semSztem a 40-50 kozotti homersekletet nem fogja tartani neked sem.
-
ReFleXx
addikt
libreelec alatt hogy tudnam felrakni a stress-ng -t? valahol azt olvastam hogy a raspberry tools addon tartalmazza, azt felraktam kodi alatt the cli-ban nincs ilyen parancs meg mindig.system toolsban van
-
ReFleXx
addikt
válasz
BalanceR #39253 üzenetére
nem volt melle egy fecni QR koddal ami egy link a libraryhoz?
Irj ra az eladora, hogy kuldje el
"Using the display is very easy, we have a Python library for the SSD1306 chipset. Our example code allows you to draw images, text, whatever you like, using the Python imaging library. " -
ReFleXx
addikt
ami egyebkent feltunt meg, hogy enyhe tearing jelenik meg a menu animacioban idonkent, most nem tudom, hogy ez mindenkinek ilyen Kodiban vagy valami nincs jol beallitva még vagy RPi4-re nincs meg annyira optimalizalva a libreelec/kodi.
-
ReFleXx
addikt
Hasznal valaki transmissiont libreelec alatt? Mekkora sebessegel tud letolteni vele?
Az alany egy Pi4, 500Mbites net, torrenttel max 10-15MByte/sec volt a max amit mértem. Nem tudom fentebb lehetne ezt torzani valahogy. -
ReFleXx
addikt
"Annyit csináltam, hogy az /etc/hosts-ba felvettem egy bejegyzést így: ethIP hostname. De no effect."
Most ha jol ertem az asztali gepedrol szeretned elerni a pi-t a hostname alapjan ugy hogy nem a wifin hanem a wired kapcsolaton/ip-n keresztul?
Milyen eszkozon szerkesztetted bele az /etc/hosts az ip-t es a hostnevet? -
ReFleXx
addikt
honnan erdemes beszerezni itthon/kulfoldrol az rpi4-et? az arukereso csak az alzat mutatja, de pl az rpiboltban kapasbol olcsobbnak tunik, honnan meg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 2,5 év gari
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged