- Második bétánál jár a One UI 8
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- One mobilszolgáltatások
- Magyarított Android alkalmazások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balerik
aktív tag
válasz
SunMount3r #46063 üzenetére
Mert használtam, több próbálkozás után maradt a OSMC.
-
Balerik
aktív tag
válasz
SunMount3r #46053 üzenetére
Minimális linux tartalmaznak. Próbálj meg valamit telepíteni LibreElec alá és azt tapasztalod, hogy nem lehet, mert sok függöség hiányzik. OSMC teljes rasbiant tartalmaz.
-
válasz
SunMount3r #46053 üzenetére
Hát mert: "Szar ez a kalapács, nem lehet vele kenyeret vágni!"
Célszoftver az LE meg a CoreELEC is, nem lekorlátozva vannak hanem nincsenek felesleges funkciók bennünk, JEOS, "Just Enough Operating System"
Az ELEC meg ugye "Embedded Linux Entertainment Center". -
válasz
SunMount3r #46038 üzenetére
Gyanúsan szar az a pendrive. 24MBos írás akár normális is lehet, általában az olvasás ami gyorsabb, azt is szokták inkább jobban reklámozni a csomagoláson ;)
-
válasz
SunMount3r #46031 üzenetére
Pedig a hibaüzenet erre utal.
Szinte vadiúj Sandisk Pendrive, alapból is lehet hibás. pl. még éppen átment a gyári teszteken (van ilyen még?) a bizonytalankodó flash cella, de pár írás/olvasás alatt feladta a küzdelmet.Közvetlenül a Pi-be van dugva az eszköz, vagy valami USBhosszabbítóval/hub-on keresztül dugod rá? USB3 vagy USB2 portra?
-
válasz
SunMount3r #46031 üzenetére
Pedig gyanúsan döglődő pendrive (vagy valami inkompatibilitás vele).
Esetleg teszteld le pl. H2testw-vel -
pube111
senior tag
válasz
SunMount3r #45986 üzenetére
Az miért jobb? Így, hogy upnp + minden indításnál változik az ip, akár azt is lehet, hogy crontabbal naponta újraindítom a programot, és új ip-t használ.
Ha portforward, akkor sosem fog változni az ip, és akkor is nyitva van, ha nem is fut a program. -
válasz
SunMount3r #45952 üzenetére
Készítesz egy kis bash szkriptet. pl.
nano homero.sh
és belemásolod ezt:#!/bin/bash
datum=`date +%F_%H-%M-%S`
echo "Hőmérséklet napló - $(date)" >homero_log_$datum.txt
while :
do
ido=`date +%H:%M:%S`
temp=`/usr/bin/vcgencmd measure_temp`
temp=${temp:5:16}
echo $ido $temp >>homero_log_$datum.txt
echo $ido $temp
sleep 10
done
CTRL+O-val lemented a tartalmát, majd CTRL+X-el kilépsz.
A
chmod +x homero.sh
parancsol futtathatóvá teszed, és már használatra kész, futtathatod:
./homero.shArra figyelj, hogy csak adminként bejelentkezve/futtatva működik.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45895 üzenetére
Bocs, igen: összekevertelek benneteket!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45893 üzenetére
Én valami olyat sejtek, hogy ahhoz a Volumio kompatibilis kijelzőhöz egy eleve a Volumio-ba ágyzott driver van, amin ciklikusan végigfut folyamatosan minden hangcsomag kiírásakor. Nem aciklikus, mint a tiéd (tegnap pont ezen gondolkoztam az akadásaid miatt).
-
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45889 üzenetére
Persze jó ötlet és biztos van ilyen lehetőség. Ha kész vagyok és ugyan úgy akadozik akkor jön ez a verzió
-
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45887 üzenetére
10% alékon volt a proc, szóval még lett volna bőven tartalék szerintem. Most elkezdtem a régóta bevált megoldást, újra rakom elkezdem újra feltenni és megpróbálom élőről. Kész sincs még, de már ez a 3. telepítésem
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #45851 üzenetére
Nekem ilyen van hozzá, a hátoldalon lévő bill.-zetre pedig csupa Playlist és rádió van beprogramozva a Triggerhappy-vel. Ez a légegér/navigációs dolog még nem merült fel nálam, mert minden, ami kellhet (ez amolyan "konyhai" lejátszó most nálunk) az ott van a gombokon, gyak. "headless" használom az idő nagy részében (ahogyan azt eredetileg is tervezték a Volumio készítői), csak néha nézek rá a webes felületen. Ha volt már kísérlet a közvetlen navigálás életrekeltésére, akkor a Volumio Fórumán biztos van róla Topic.
-
Sakab
senior tag
válasz
Kipróbáltam a sima up down-t, de nem változott. Ami most még alternatíva lehetne, hogy giroszkópos a táv. És mint airmouse lehetne használni, működik is mert ahogy mozgatom a távot látszik, hogy a kijelölés helye változik. Viszont nincs kurzorom és lehetetlen vele "célozni". Most próbálnék valami cursort , mutatót varázsolni.
-
Sakab
senior tag
válasz
Köszi szépen akkor még futok benne egy kört hátha.
-
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45848 üzenetére
Na szuper köszi, így már megy a tekerés is
A középső navigálós körtárcsát arra szeretném használni, hogy mivel HDMI vel rávan kötve a TV-re is tudjak a menübe navigálni, zenét elindítani távirányítóról ilyenek.
Ezt találtam ehhez, de nem lép sehova se :/#WHELLUP
KEY_UP 1 /usr/local/bin/volumio wheelup
#WHELLDOWN
KEY_DOWN 1 /usr/local/bin/volumio wheeldown
#WHELLLEFT
KEY_LEFT 1 /usr/local/bin/volumio wheelleft
#WHELLRIGHT
KEY_RIGHT 1 /usr/local/bin/volumio wheelright
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #45848 üzenetére
De néz meg magadnak, mert azon távon teljesen mások is lehetnek a keycode-ok.-> Ill. te más funkciókra is akarod őket rakni.
-
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45840 üzenetére
Kér igen, volumio volumio
szerk.:
Megvan...sudo su val belépve engedte, köszi -
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #45840 üzenetére
Meg amúgy hanyas Volumio-n vagy? V3.x után már amikor elmentetted a triggerhappy file-t akkor a sudo systemctl restart triggerhappy parancs fog kelleni, nem a $sudo /etc/init.d/triggerhappy reload. De gondlom az a baj, hogy így még elmenteni sem tudod. Itt egy jobb leírás hozzá, vagy akár ott is megkérdezheted mi lehet a baj.
-
Sakab
senior tag
válasz
SunMount3r #45836 üzenetére
Aha azzal
-
betyarr
veterán
válasz
SunMount3r #45790 üzenetére
mindenképpen hűteni kell
épp ez a poén az egészben.ha bármi olyat szeretnél,akkor sok esetben eleve kizárt a hűtés ÉS más egyéb egyidejű használata.pont ahogy írod.illetve,ha komolyabb hűtést akar valaki,akkor máris értelmét veszíti a kártya méret.ergo ez úgymond egy konstrukciós hiba... -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
SunMount3r #45786 üzenetére
Akkor a jelek szerint túlbiztosítottam. De egy okosotthon vezérlés esetében ez remélem megbocsátható. Mikor bejött a köztudatba a Pi4, anno 50 fok alá lőtték be a "jóságot" (legalább is sok helyen ezt a limitet olvastam). Persze azóta sokat változott a Világ.
Megnyugtattál -
betyarr
veterán
válasz
SunMount3r #45778 üzenetére
a kérdés igazából arra vonatkozik,hogy ha emelem az órajeleket,akkor az mennyivel fogja megdobni a hőmérsékletet és kell- e a venti?
-
válasz
SunMount3r #45707 üzenetére
Mi nem világos? Sonoff kapcsoló aljzat Tasmota firmware-rel flashelve.
-
válasz
SunMount3r #45695 üzenetére
Mit kell azon hajlítgatni
Egyszer behajtod és kész.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #45698 üzenetére
"Fajsúlyosan" nézve amúgy iszonyat túlárazottak ezek a kijelzők is. Pl. ez már árban tényleg a tök röhejes kategória. Amit én láttam Orion mini TV, nem hiszem, hogy többe került 20+párK Ft.-nál és még DVB-T2 Tuner is van benne külön kivezetett antennával.
(Lehet akkor, ha már itthon (pl. Árukereső) nem találok már ilyen mini TV-t, akkor az EU-s Shop-okban kellene talán szétnéznem? Ne agy isten Aliexpress?).
-
válasz
SunMount3r #45695 üzenetére
-
válasz
SunMount3r #45686 üzenetére
Egy 40 pines floppy kábel csak akad otthon valahol
Csak arra kell figyelni, hogy a közepén két vezeték megcserélődik, méretre kell vágni és az egyik csatlakozót átrakni (szét lehet pattintani, forrasztás nélkül át lehet rakni). Nekem is sikerült, pedig eléggé kétbalkezes vagyok (lelkesedéssel pótolom).
-
0519
senior tag
válasz
SunMount3r #45686 üzenetére
Igen, a pin ugyan úgy működne.
Létezik hosszabbító kábel a pinekhez. A PI400 pl csak azzal használható a kialakítása miatt. -
válasz
SunMount3r #45658 üzenetére
Lehet, hiszen a vezetéken visszafelé is tud folyni az áram.
De!
És ez elég nagy de. Ez csak egy akkumulátor(elem) tartó doboz. Úgy nem szabad tölteni, hogy direkt 5V-ot kapcsolsz rá. Ezzel tönkreteszed az akkumulátort.
Amit linkeltél oldal, oda is van írva, hogy "Works with our Isolator board." Erre a board-ra dugod rá? Mert akkor az úgy rendben van, hiszen azon van a töltőelektronika. -
válasz
SunMount3r #45658 üzenetére
Te valamit nagyon félreolvastál
wassermann
Ha ezzel megy, akkor jó, mert nincs benne semmi elektronikaJó, mert nem csinál zajt a táp
Sakab
És ezt úgy tudom tölteni úgy, h 5v ot adok neki a kimeneténŐ se a fali konnektorba akarta dugni
csak nem értette, miért jó ez az elemtartó.
Amúgy meg igen, az elemtartóval lehet tölteni az akksikat, bármilyen furcsa, csak a megfelelő feszültséget kell rákötni kívülről.
Persze ez nem ennyire egyszerű, de most ne menjünk bele a CC/CV töltőáramkörök működésébe, az egy másik topikba való téma.
-
válasz
SunMount3r #45654 üzenetére
Persze, te gondolod komplikáltabbnak 😄 hiszen egy akksinak két kimenete van, azon keresztül is kell tölteni, mert hogyan máshogy. Ide egy 2S lipo töltő áramkör kell.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45652 üzenetére
Az simán csak két vezeték, amin töltheti is akár. Csak hát a LIFEPO 18650-asokat hozzájuk való töltőben szokás tölteni:
"To charge an 18650, you should use a special charger for lithium-ion cells."
-
oOKitsuneOo
tag
válasz
SunMount3r #45623 üzenetére
Igen a box-é, a tv hdr képes, ha natív netflixet nézek át is vált. Szóval csak a splitteren bukik a dolog.
-
-
oOKitsuneOo
tag
válasz
SunMount3r #45619 üzenetére
Nálam úgy néz ki a dolog, hogy az androidos telekom boxról jön a jel (ezt fix 4k-ra állítottam). Onnan megy a splitterbe majd tovább a tv és az usb video grabber-be majd innen a pi-be.
Grabbelni csak vga-ba megy neki de a lednek jó.
A tv-n kap jelet azt sosem ellenőriztem, hogy mekkora a felbontás (nem is tudom, hogy kellene)
HDR tartalmat szerintme még nem próbáltam.
A boxon meg kodi megy és alatta repo-ból a plex netflix és hbo max. -
oOKitsuneOo
tag
válasz
SunMount3r #45617 üzenetére
Igen igazad lehet.
Bár amilyen messziről nézem és vak is vagyok, észre sem vettem.
Bar csak a cec-re írtam, hogy megy. -
Gabesz87
veterán
válasz
SunMount3r #45596 üzenetére
XBOX-on is van vele gond? MErt nekem mondjuk az fordult meg a fejemben, hogy nyilván nem RPi-vel való használatra lett kitalálva alapból.
[link] -
válasz
SunMount3r #45580 üzenetére
Miért nem próbálod ki?
Kimásolsz egy playlist fájlt, átnevezed tesztre, és visszamásolod. Ha minden jól működik, akkor lesz egy új teszt nevű lejátszási listád, ami az eredeti lista dalait tartalmazza.Ha ez működik, akkor lemásolod az egész /data könyvtárat. Készítesz egy szűz Volumio telepítést egy másik kártyára, majd telepítés után visszamásolod rá a /data könyvtárat.
Ha jól olvastam csak a fizetős verzió tárolja a felhőben a lejátszási listákat.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45569 üzenetére
Az image-mentés, mint egy fényképet bitről bitre másolja a particiókat egy archive jellegű fájlba és azt menti adott esetben a Windows-os gépre, Nem hoz létre használható struktúrát (fájlrendszer) azon a gépen semmit nem tudsz kezdeni vele. Járj utána, mielőtt csinálnád!
-
Balerik
aktív tag
válasz
SunMount3r #45564 üzenetére
Hümm...
egy kicsit tájékozódhatnál
HÁLÓZATI MEGOSZTÁS...STB -
válasz
SunMount3r #45562 üzenetére
Nem lehet azokat kézzel lementeni? Tuti van egy playlist könyvtár. Volumio fórumán azt írják, hogy elég a /data könyvtárat elmenteni.
/data/album/web [album and artist pics]
/data/configuration
/data/playlists
/data/favourites -
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45560 üzenetére
Nem csináltam így még, de elvileg ez a menete, ezért írtam feltételes módban (én mindig jobbnak találtam a szűz telepítést).
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45558 üzenetére
Valószínűleg ráférnek. A váltásra rendelkezésre álló időt úgy emlékszem valahol be lehetett állítani.
A meglévő cuccot a következőképp lehet talán megmenteni. Lemented a mostani image-t egy PC-re. Feltelepíted a boot-választót és létrehozod vele a kártyán a különböző op.rendszereidet. Amikor kész vagy az egyik rendszer particióit kicseréled a PC-re elmentettél (ezt zsugorítani kell, mert a többi miatt nyilvánvalóan kevesebb helye lesz már csak a kártyán)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45555 üzenetére
A dual boot simán működik, én régebben egy 128GB-os SD-kártyán Noobs-ot használtam: amikor elindul pár másodpercig feldob egy menüt, melyik telepített rendszert szeretnéd. Ha nem klikkelsz semelyikre, néhány másodperc elteltével automatikusan a legutóbb használtat indítja el.
-
válasz
SunMount3r #45550 üzenetére
Alapvetően aki egy nem "csoda" kategóriás DAC-ra vágyik, annak a fenti barkács megoldás ugyanúgy megteszi, ellenben aki kicsit is igényesebb, annak egy ilyen integrált megoldás úgyis kevés lesz, ezen kívül a Rpi nem multimédiás célra készült, hanem fejlesztők számára, így felesleges költségnövelő összetevő lenne.
Ha már valamire kellene a hely, és kb mindenki hasznát látná, az egy rendes sata/m2 vezérlő, mégis évek óta várjuk. -
válasz
SunMount3r #45548 üzenetére
Mindegyik RPi modellen így van megoldva.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45544 üzenetére
Elég régen került ez szóba:
valami olyasmire emlékszem, ahogy mondod: az adatfolyam és a leképezés módja jobb, mint a CD. Asszem szoftveres oldalon nem is sima PCM, hanem fejlettebb.
Az viszont biztos, hogy egy ilyen aluláteresztő szűrő csak akkor jó, ha nem terhelik (csak aktív vmihez jó, fül- vagy fejhallgatóhoz egyáltalán nem). A nagyobb Pi-kben hasonló van kiépítve, a Zero-ból ez az elektronikai rész teljesen hiányzik. -
Nerazim
őstag
válasz
SunMount3r #45533 üzenetére
Teljesen igazad van nem mondtam, hogy milyen hangfalat (aktív vs passzív) kötnék rá mert még magam sem tudom, de pl: egy ilyet akkor elvileg rá tudnék kötni az általad linkelt Dac-ra?
-
Nerazim
őstag
válasz
SunMount3r #45522 üzenetére
Köszönöm az ajánlást. Abszolút noob kérdés, de ezt hogy kell összekötni a pi 0 -val és a hangszórókkal. Nem tudom elképzelni.
Látok rajta egy usb-c csati ahhoz gondolom kell egy átalakító? És a másik végén a 3,5 -es csatiba hogy dugok egy pár hangfalat?
#45523wassermann
Köszönöm az ajánlást. Egy kérdés merült fel bennem, hogy vajon a lan vezeték csatijától elfér-e mert nagyjából olyan magasak a lábak mint a lan csati teteje. Sima zeroval is kompatibilis? Nem írja csak a zero2 -őt. -
válasz
SunMount3r #45529 üzenetére
Vagy jól megterheled pár percre
-
válasz
SunMount3r #45526 üzenetére
Ha megmelegszik a ragasztója könnyebb leszedni
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #45526 üzenetére
Le ne szedd, mert letépheted vele a chip-et (többen tettek már tönkre így Pi-t)!
-
válasz
SunMount3r #45519 üzenetére
Akkor tisztázzuk, természetesen optimalizáltak rajta, hűvösebb lett. Ettől még a legtöbb esetben kell rá hűtőborda, továbbra is termel hőt és azt valahogy el kell disszipálni.
Nekem is futott anno a CPUidle a Celeron 300A-n, ettől még kellett rá borda
-
válasz
SunMount3r #45517 üzenetére
-
válasz
SunMount3r #45517 üzenetére
Persze, szoftverből hűtik most már
-
UberMutant
őstag
válasz
SunMount3r #45476 üzenetére
az rpi-eeprom-update paranccsal csak az rpi 4 nek lehet a firmware-ét frissíteni:
https://github.com/raspberrypi/rpi-eeprom/blob/master/firmware/release-notes.mdA 3-asnak az oprendszerben vana firmware-e. azt apt update kéne frissítse, ha a volumioba nincs frissített csomagolva akkor így jártál lehet.
-
válasz
SunMount3r #45473 üzenetére
Friss Raspbian-t felteszed egy microSD-re és aztán:
sudo rpi-eeprom-update
-
válasz
SunMount3r #45318 üzenetére
Igen, RAM, nem, nem érdemes (ártani nem árt de nem szükséges).
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #44194 üzenetére
"állítólag" ez egy "siker termék"
Chip hiány van a világon: a COVID óta megugrott a notebook-ok iránti kereslet, emiatt minden más félvezetőt tartalmazó cucc előállítása problémás...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #44158 üzenetére
Ha már rendesen rajta van a hűtőborda, nem piszkálnám
-
válasz
SunMount3r #44158 üzenetére
-
válasz
SunMount3r #44128 üzenetére
Ott van a kérdések és válaszokban:
- BTW, is also suitable for Pi3B+? The description doesn't mention the particular type(s) of the Pi board(s) it has been designed to...???- It will suit any the 3B, the only board it will not suit is the 4. It was designed before the 4 was out.
-
atiska007
senior tag
válasz
SunMount3r #42992 üzenetére
Valóban.
Csak arra akartam reflektálni, hogy "dzsunka" megoldás van. -
atiska007
senior tag
válasz
SunMount3r #42988 üzenetére
HW Widevine nélkül is megy, 480p-ben
L3―(typically) 480p resolution limit. Software-based DRM only.
Ezért megy dzsunka kínai mediabox-okon is, android alatt, aptoid-os netflix klienssel.
Tehát Pi+Android+Neflix app -
Steady74
addikt
válasz
SunMount3r #42979 üzenetére
holnap nézem!
-
csabi272
csendes tag
válasz
SunMount3r #42939 üzenetére
Igen, HDMI-DVI konverterrel + DVI kábellel kötöttem a monitorra és ekkor szakadozott a video.
Lecseréltem a kábelt egy gyári HDMI-DVI kábelre és ezzel is akadozott a video.
Lehet, hogy a régebbi HP monitort nem szereti valamiért az OSMC?
Bár ugyan ez a vas, kábel, monitor a LibreELEC 9.2.8.-el akadálymentesen megy! ???Kipróbáltam egy LG tv-vel HDMI-n keresztül és ott tökéletesen működik az OSMC, megy a video folyamatosan, van hang és még a tv távirányítóval ment a KODI vezérlése is.
-
válasz
SunMount3r #42933 üzenetére
Pi2-3 bármelyik változata szerintem (nagy HDMI csati helyét látom)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #42911 üzenetére
Ne vidd őt félre! Ha jó a táp, nem gondolom, hogy a jack hang-kimenettel bármi baj lenne, mert az már a kezdetek óta létezik: az első Pi-m régi fajta TV, SCART-csatlakozójára volt kötve átalakítóval és tökéletesen ment már akkor a KODI
Ha a videó is ott jön, az egyetlen amire figyelni kell: több fajta négy érintkezős mini-jack létezik (más a kiosztás). De ez nála nem merül fel!
Nem lehet, hogy csak akkor aktív, ha "érez" rádugva valamit?
-
csabi272
csendes tag
válasz
SunMount3r #42909 üzenetére
Én pont a jack-en keresztül szeretném használni egy sztereo szamitogep hangszoroval.
Számitogép monitor a kijelzőm, abban nincs hangszóró illetve nincs HDMI csak digitális videó bemenet.
Nem értem, hogy miért inaktív az audio választás?
esetleg ay SD kártyak közti sebességkülönbség okozhat ilyet?
-
csabi272
csendes tag
válasz
SunMount3r #42905 üzenetére
Külsőházba rakott laptop winzo USB-én keresztül van csatlakoytatva az RPI-hez.
Felraktam Libreelec-et, ay meg akadásmentesen ment ugzan eyekkel a vinzokkal.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #42829 üzenetére
Szerintem 85 °C-nál veszi vissza a feszt és az órajelet a Pi belső védelme. Ez egyébként belül mért chip hőmérséklet.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #42825 üzenetére
Most nekem is 50°, még mindig csak üresjárat. Van borda is rajta persze (de csak az a pici kocka fajta). Ma megnézem lejátszás közben, csak attól tartok, hogyha rárakom a DAC HAT-et, akkor le kell majd venni a bordákat hozzá. A nélkül biztos magasabbra kúszna. Valami olyasmit olvastam, hogy 60° felett kezdd el throttling-olni?
-
zolesz13
csendes újonc
válasz
Domoticz-al, 0-24, szekrénybe zárva, hűtés nélkül, 50 fok, plusz-minusz 1 fok
-
törölt tag
válasz
Film alatt is, uresjaratban is 53 fok. Se borda, sem egyeb
-
válasz
SunMount3r #42806 üzenetére
De. Minden verzióváltásnál ez van, ahogy bárki bármit változtat.
-
válasz
SunMount3r #42806 üzenetére
Persze, csak ez most túl nagy ugrás volt, jópár dolog átrendeződött. Plusz ki tudja mekkora prioritás hogy Pi-n működjön megint.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #42748 üzenetére
Nagyobb áramú perifériát meg lehet táplálni egy külön 5V-os táppal, Y-kábel-en keresztül! Ez pl egy DELOCK-gyártmányú USB 2-es (a piros csatlakozón csak táp megy át, azt kell a segéd-tápba dugni):
-
0519
senior tag
válasz
SunMount3r #42748 üzenetére
Az USB 3 konnektoron 5V/900mA áramot ad le.
Azt neked kell tudnod, hogy ez elegendő e az eszköznek. Mivel ez kevesebb, mint a fele a leírtnak, ezért én nem lennék optimista. -
törölt tag
válasz
SunMount3r #42741 üzenetére
Nem.
-
nfer
tag
válasz
SunMount3r #42710 üzenetére
Amelyik kártyáról csináltad a mentést arra menni fog a visszaállítás, de másikra csak akkor ha egyenlő vagy nagyobb méretű a kártya.
-
Mathiask
senior tag
válasz
Nem emlékszem, hogy ezt a progit használtam-e, de igen működik a dolog. Én pl Dietpi rendszert backupoltam.
-
LógaGéza
veterán
válasz
A Win32DiskImager valóban 1:1 másolatos képet csinál a SD kártya tartalmáról. Ajánlott betömöríteni utánna, mert a sok 0 úgy kevesebbet foglal
-
0519
senior tag
válasz
SunMount3r #42706 üzenetére
Kiveszed az sd kártyát a PI-ből, és átrakod a PC-be. Windows alatt elérhető szerkesztésre a config.txt fájl.
-
cinemazealot
addikt
válasz
SunMount3r #42702 üzenetére
Mielőtt nekiállsz költekezni, próbáld ki megváltoztatni/beállítani az audio_pwm_mode paramétert a config.txt-ben, azzal komoly minőség javulást lehet elérni.
-
törölt tag
válasz
SunMount3r #42702 üzenetére
Nekem egy UDA1334A van rádrótozva, a hangja megfelelő számomra.
-
válasz
SunMount3r #42699 üzenetére
Azt vágod, hogy a raspi-ken nincs hangkártya? Amiről te beszélsz, két gpio kimenetre küldött i2s stream, csatornánként egy-egy kondival és ellenállással megtámogatva, egy jack aljzatra kötve.
Egy 2$-os kínai usb-s "hangkártya" különb hangot ad ki.
Van egy beállítás, ami sokat javít a hangján, de gyanítom az nálad már alapból be van kapcsolva, mert a zajra nem is panaszkodtál. -
Warter
addikt
válasz
SunMount3r #42699 üzenetére
Ugye nem a csupasz Pi-re kötöttel hangfalat a jack kimeneten?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #42697 üzenetére
Várjatok, akkor sorolom tovább:
Észlelte már valaki, hogy milyen szutyok az Rpi3B+ saját audio kimenete?
Összehasonlítási alap: egy 2011-es belépőszintű noti, valami integrált Realtek-el (amin a DAC-os Topic-ban máris szörnyülködnének), Windows 7 és Jriver-el, ugyanazon hangfallal:
1. A noti kb. fele hangerővel már olyan hangos, mint a Pi + Volumio fullra tekert hangerőn.
2. De ami az igazi feketeleves: a Pi + Volumio már 75%-os hangerővel torzít! Bizonyos hangszerek, bizonyos hangjai recsegnek, ropognak, egyszerűen kritikán aluli.
Ez alap Pi tulajdonság, vagy a Volumio miatt van, vagy kifogtam egy hibás példányt?
-----
De mondom tovább: leállítottam a zene lejátszást (Pause, mert ugye Stop gomb az nincs, miért is lenne?) és rányomtam a "Kikapcsolás"-ra. Na fél órán keresztül csak karikázott a Web-GUI-n (gyak. le is fagyott), de kikapcsolni nem akart. Böngésző oldal frissítésre már kidobta, hogy a "webhely nem elérhető", de a Pi-on minkét piros LED továbbra is világított.Valami itt nincs rendben.
Hát ez eddig elég tré egy élmény volt. Ha tudom, hogy ez egy ilyen vacak, biztos nem rendelek Pi-t pont budget zene lejátszónak. Holnap kipróbálom, de szerintem még a 14K-s "MusicMan" "kínai vacak" MP3 lejátszóm (amire szintén lehet Jack-en hangfalak kötni) is körbe fogja röhögni hangerőben. És ezt pedig az UK-ben gyártották, meg a Volumio ajánlgatja orrba-szájba? Hát gratulálok nekik...
-
válasz
SunMount3r #42697 üzenetére
Használj akkor egy alap Raspberry OS-t vagy Ubuntu-t egy sima VLC-vel (vagy hasonló lejátszó progival), ami nem "tesz neked keresztbe".
-
törölt tag
válasz
SunMount3r #42693 üzenetére
Észszerűtlen?
Első találkozásod a rendszerrel, még át se nézted hogy mit tud, mit nem, de neked már észszerűtlen.
Elárulom, tudja azt is ami neked kel. Az a neve.. kapaszkodj.. ZENETÁR. -
Warter
addikt
válasz
SunMount3r #42693 üzenetére
Pedig ez sajnos ilyen, az osszes media szerver igy mukodik. Ezek szerint neked egy normal pc kell ahol tudsz bongeszni a fajlszerkezetben. Egyebkent meg egyszer kell rendbe rakni a borito/tag dolgokat, onnantol minden media szerver kezelni fogja boritostul, tagestul.
-
Warter
addikt
válasz
SunMount3r #42691 üzenetére
sehogy, ez nem igy mukodik.
-
válasz
SunMount3r #42662 üzenetére
Igaz, bocsi.
Viszont itt komplikálja a dolgot, hogy az ethernet az usb2-re van kötve.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #42529 üzenetére
Most nézem csak részletesen: 64bit-es Windows 10, 1607-től újabb, a többihez a Paragon szoftvere kell.
Biztos, hogy törölték volna a wikipedia leírásából, ha nem igaz ...
-
polauf81
lelkes újonc
válasz
SunMount3r #42509 üzenetére
igen ki kell tölteni, meg van még a doboz amibe küldték, csinálhatok képet róla ha nem hiszed el :-)
Doprava zdarma
U objednávek nad 2000 Kč / €77
Ingyenes szállítás
2000 CZK / 77 € feletti megrendelés eseténtehát a posta kültség 0 eur volt
-
lanszelot
addikt
válasz
SunMount3r #42521 üzenetére
Ez miért nem jó neked?
árban is jobb, kivéve ha UK ban vagy -
lanszelot
addikt
válasz
SunMount3r #42507 üzenetére
Ez egy Kit, nem csak a lap.
56.18 adóval.
Tuti hogy megy rá vám.
Ki is kell töltened hozzá egy papírt.
Hogy mennyi a vám...phff, passz.
De a kép amit küldtem nem csak uk, van francia, német stb, az unió, ott nincs vám.
Abból válasz. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #42507 üzenetére
-
lanszelot
addikt
válasz
SunMount3r #42502 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest