- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi Smart Band 8 - folyamatosan
- Ingyen beszerezhető pár SEGA klasszikus mielőtt lekerülnek a Play Áruházból
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
válasz
Fecogame #43291 üzenetére
A routeren nem tudom mi van beállítva, nem férek hozzá, de ott biztos jó, mert minden egyes Pi újraindítás után van net. A pi-n mivel kéne frissíteni? Win-nél ez ugye alapból megoldott valahogy, mert ha itthon áramtalanítom a routert, majd vissza, akkor 1-2 perc és van netem a gépen.
cinemazealot: köszi, utánanézek. ha van tipped parancsra, jöhet
-
atiska007
senior tag
válasz
Fecogame #43036 üzenetére
Igen, szemezgettem vele, de az akril lett a nyerő
Viszont valami nem kóser a számításban
11$-t fizettem összesen (11.11 akció), most 12$ körül jön ki.
Amit linkeltél keresés is a legolcsóbb is ~11$, és sokan panaszkodtak, hogy a Wifi nem a legtökéletesebb, és ilyen tapasztalatot találtam:
installed this case on my pi4 4GB with raspberry pi OS (raspbian). temperature while streaming youtube WITHOUT case was ~60°/65° celsius. WITH case temperature dropped to ~45°/50° celsius.Mint említettem, semmi hangja sincs, szóval felér egy passzív házzal.
De kinek a pap, kinek a papné, nekem ez az asztalomon jobban tetszik -
atiska007
senior tag
válasz
Fecogame #43017 üzenetére
Ez a program milyen néven fut? - phpsysinfo
Illetve ezek szerint az rpi-monitor nem megy fel a Bullseye-ra? - Nekem nem működik. Fel lehet telepíteni, de a http linken nem mutat semmit. Lehet mókolni kellene valamit vele, de én nem találtam megoldást és fel is adtam.btw a phpsysinfo-hoz van android app, nagyon kényelmes otthon ránézni a Pi-re vele.
-
Marcsello31
őstag
válasz
Fecogame #42312 üzenetére
Üdv! Igen? Nekem még ez újdonság, nincs sok tapasztalatom e téren de majd meg látjuk, ha így van tényleg, akkor majd változtatok rajta, egyenlőre örülök ha ez így is összejött.
Hol lét.zik passzív hűtés ehhez?De gondolom így is lehet használni majd a masinát nem?
De köszönöm az infódat! Léteziik erre olyan ubuntu szever, amin már él az ssh mód hogy elérjem neten keresztül? Mig nem jön meg a hdmi kábelem?
-
I02S3F
addikt
válasz
Fecogame #41562 üzenetére
és wassermann
Köszönöm szépen a felvilágosítást.
Pont ilyen tokban van (más színben). Ezek szerint a benne lévő ventillátor sem segít ezen a melegedésen?
-
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #41506 üzenetére
Mondjuk persze az is jó kérdés, hogy a lejátszást hogy képzelte a kérdező
Direktben a Pi-ről, vagy hálózaton keresztül. Ha hálózat, akkor az általam is javasolt Plex az egyik legjobb megoldás kb. hűtőre vagy mosógépre nincs, de szerintem az összes okostévé platformra elérhető. -
Tarokk79
aktív tag
válasz
Fecogame #41494 üzenetére
Távoli az RPI, a backup mentéseket rsync-eztem rá, és most le is csatlakozott a HDD a hépről. Nem látom az sudo fdisk -l paranccsal sem. Pont ezt futtatam:
sudo smartctl -t long /dev/sda1
. A short teszt már adott hibát: "failed in segment". Majd valamelyik nap kimegyek hozzá, és rárakom egy Windows-os gépre. Már lelkileg készülök rá, hogy kell majd vennem valami ilyet helyette. -
-
-
oOKitsuneOo
tag
-
Tyson5
tag
válasz
Fecogame #40827 üzenetére
Összesen 2db külső eszközzel csatlakozok a málnára.
1db HDD
1DB SSD
250GB mindkettő, később lehet veszek 1db 500GB-os SSD-t és akkor csak az lesz rajta, de most ezek voltak itthonSSD 3.0 USB-vel csatlakozik a 3.0 csatlakozóra. Windows pc-re téve működik a 300MB/s, csak a málnán nem :/
Mind a 2 külső tároló 1db aktív HUB-ba csatlakozik, ami szintén 3.0A sebesség kérdése másodlagos, inkább a tároló "eldobása" bosszantó.
A raspbian is elég lassúnak tűnik, esetleg próbálkozzak grafikus felület nélküli rendszerrel? Vagy ubuntuval?
-
solti
senior tag
válasz
Fecogame #40772 üzenetére
2 iskola van, picit ferdítve: az egyik mindent mindig monitoroz, a másik pedig tojik bele magasról. Én úgy vagyok vele, hogy engem nem érdekel mi van a Pivel, egy használati eszköz. Hővédelem van, sd kártya úgyis hirtelen megy tönkre, hőmérséklet, cpu kihasználtság hasonlóság meg totálisan hidegen hagy. Nekem egyszerűen nem kell plusszadat, úgyis annyi mindennel vagyok bombázva nap mint nap, hogy nem generálok magamnak még plusszba
-
Buncaman
tag
válasz
Fecogame #40600 üzenetére
Köszönöm az ötletet!
Főleg a torrent kapcsán, megkönnyíti az életem ez az opció, nekem új.Raid eredeti terv szerint a rasoberry kezelné, az usb3-asokon lennének a HDD-k, és a tükrözést elvileg tudja kezelni.
Ahol ezt a megoldást láttam, ott multimédia szerver volt a kis gép.Ahogy írtad, az nekem is kérdéses, hogy mennyire terhelné az meg a procit, hogy ennyi mindent kezel. (Torrent, samba, Kodi, minden adat kétszeri írása (bár a beolvasás gyorsabb lesz))
Kodi amúgy nem biztos hogy kell rá, függ attól, hogy a kövi tv be tudja e olvasni a sambarol a filmeket.
Illetve jelenleg van egy R4-em, amin Kodi fut TV okositas gyanánt.
Valószínű, hogy azt fogom "átalakítani".
Abban 32GB-s sd kártya van. 4G RAM ami bőven elég, de kicsit egyszerűbb hűtése van.
A kérdés tényleg a proci terhelés és hőleadás. -
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #40119 üzenetére
Erről jut eszembe... bár állítólag a külön tápos házakban elvben nem állíthatók le a lemezek, de melyik a jobb, ha a HDD lemeze állandóan, éjjel-nappal pörög, vagy a használatkor felpörgetés, aztán leállítás?
Rég volt ilyen szinten dolgom HDD-vel, a laptopomban csak SSD van, az asztali gépben pedig ugyan van egy HDD is, de azt ritkán használom.
A Pi-hez is eddig csak egy SSD kellett, de a 2 TB-os SSD már túl drága lett volna, ezért vettem másodlagos storage-nak HDD-t. Így összesen van 1 TB + 2 TB, ami egyelőre bőven elég lesz mindenre is
(NAS-ként és saját felhőként is használom a Pi-t; ezért esett a választásom az egyébként nem olcsó USB 3.1-es RAID-et is támogató kétlemezes bayre) -
válasz
Fecogame #40058 üzenetére
Köszi az ötleteket!
Az a gond, hogy ezeket teljesen lefedi az Asus routerem (torrent, nas, cloud) és a másik RPi2 (octoprint szerver, vpn szerver, Kodi).
Smart home jó ötlet lenne, de nincs hozzá egyetlen okos eszközöm se, amit össze tudnék vele kapcsolni.
Ami még eszembe jutott ezeken kívül:
Retropie konzolt is építettem már többet is...
Mondjuk netrádióm még nincs, de ahhoz kéne vmi jobb fajta kijelző, meg nem is hallgatunk rádiót.
Az a ledes karácsonyfa aranyos, de azt meg előbb csinálnám meg arduino-val. -
wopi
aktív tag
válasz
Fecogame #39784 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, meg is rendeltem.Végül mellette döntöttem. Izgatottan várom a kütyüt.
Szerintem van már 10 éve, hogy egy Asrock E350M1 alapú gép teljesít szolgálatot NAS, htpc feladatokkal, csak az utóbbi időben egyre több lett vele a gond (táp meghalt, ventik gyengélkednek), és gondoltam itt az idő. Érdekes belegondolni, hogy akkor még ez volt fura, hogy milyen kis masina, és milyen jól teszi a dolgát. Most pedig megint kisebb lesz, és a fogyasztása is még csökken. Pedig az sem evett sokat a maga kb 60W-os fogyasztásával.
-
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #39339 üzenetére
Aha, itt is vannak a cumók. Én kis naiv, azt hittem, minden source ebbe az egy fájlba megy
-rw-r--r-- 1 root root 74 máj 3 14:09 microsoft.list
-rw-r--r-- 1 root root 77 máj 8 2019 microsoft-prod.list
-rw-r--r-- 1 root root 48 jún 15 11:49 php.list
-rw-r--r-- 1 root root 51 jan 30 2020 plexmediaserver.list
-rw-r--r-- 1 root root 187 szept 26 2019 raspi.list
-rw-r--r-- 1 root root 49 jan 22 2020 speedtest.listInnen csak ki kell törölni az adott fájlt és ennyi? Nem fogja hiányolni a csomagkezelő?
-
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #39335 üzenetére
Ennek örülök, mert kicsit csodálkoztam, hogy ezt az eeprom package-et el akarja tűntetni.
Más... az
/etc/apt/sources.list
fájlon kívül hol tárolja még a rendszer a csomagforrásokat?Nézzétek csak ezt:
Találat:1 http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian buster InRelease
Találat:2 http://archive.raspberrypi.org/debian buster InRelease
Találat:3 https://packages.sury.org/php stretch InRelease
Találat:4 https://downloads.plex.tv/repo/deb public InRelease
Mellőz:5 https://ookla.bintray.com/debian buster InRelease
Letöltés:6 https://ookla.bintray.com/debian buster Release [4.387 B]
Találat:7 https://packages.microsoft.com/ubuntu/19.04/prod disco InRelease
Találat:8 https://packages.microsoft.com/debian/10/prod buster InReleaseA szokásos (sources.list) fájlon belül csak az első van. Honnan szedi a csomagkezelő a többit?
Azt a Plexet el akarom tüntetni, már ezer éve nincs is fent a Pi-n. Meg az Ookla duplából is egyet ki kéne szedni. -
cog777
őstag
válasz
Fecogame #39161 üzenetére
Hatarozottan, ugyanis 1.875-re huztam a procit (25% extra) es par fokkal melegebb volt a frissites elott (uresjarat). Most 1-2 fokkal huvosebb igy huzva (szinten uresjarat).
Persze terhelve feljebb megy...@body007:
"egyébként mit csinál a gép akkora load-al? "
desktopra is hasznalom, bongeszo meg van nyitva (ar suspendalva vannak a tabok), tovabba RealVNC, Anydesk, VS Codium is meg van nyitva, ezek is ehetnek a hatterben... -
Tav-Csoves
őstag
válasz
Fecogame #39071 üzenetére
Nekem ez bonyolult... Már az is megfordult a fejemben, hogy Windows 10-et telepítek az RPI 4-emre, végső elkeseredésemben...
(Nem mellesleg az is közrejátszik, hogy már napok óta szenvedek, és tegnap óta a vncserver sem megy automatikusan el reboot után, az anydesk meg folyamatosan kicrashel "pi" user alatt, de su-val fut, de a beérkező távvezérlési kérelmek meg eltűnnek, meg sem jelennek, és a távvezérlés az automatikus futtatása is nem mentődik le.Nem akarom itt tolni a hisztit, és semmi képen nem akarom termelni az off-ot, így megkérek valaki vállalkozó szellemű jó embert, hogy aki ráér, és van kedve segíteni a qBittorrent 4.2.5 feltelepítésében, az kérem írjon egy privát üzenetet!
Köszönöm! -
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #37910 üzenetére
Elsősorban 64 bitesnek kell lennie, különben nem tudja megcímezni a 8 GB memóriát.
Ideális esetben semmi különbségnek nem szabadna lennie , hasonlóképpen mint a windowsok 32/64 es kiadásainál. De még ott is előfordul bibi....
PLusz ott van a repokban található programok tömkelege, aminek vagy van 64 bites változata vagy nincs, továbbá ha nincs akkor jól fut e 32 bitesként a 64 bites oprendszeren... van itt gond kérem.. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #37900 üzenetére
Hehe 8 GB , engem itt a fórumon többször majd felfaltak, mert mindenkinek a 4GB változatot javasoltam , erre itt a duplája
. De valószínűleg az ipari felhasználás nyomására építettek ilyet, ahol 1 alkalmazás fut és eccerűen minden a memóriában van, és a lapozás le van tiltva.
Ugyanez lehet az oka annak hogy előbb fejlesztették ki a hálózati boot-ot mint a usb3-ast.
Tehát ipari málna ami hálózatról boot-ol és 1 program fut rajta ami megeszi a 8 GB memóriát..Azért aránytalanul drága, mert 1 8as 75 dolcsi egy 4es 35 dolcsi, tehát kettő is kijön az árából..
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Fecogame #37851 üzenetére
A TV-nek nincs több HDMI-bemenete? Lehet hogy a FHD-t csak az egyik tudja (járt már itt úgy valaki). Ha máshol ment a TV-vel lesznek a gondok (próbáld meg kikapcsolni az EDID-et a CEC-t! Ezek mind mind háttérben zajló kommunikációk a TV és a Pi között.
(Nekem OSMC van fent (RPi 3) az egy bővebb Linux-ot tesz a Kodi alá, mint az LE) -
wassermann
Topikgazda
válasz
Fecogame #37827 üzenetére
Azért nem megy, mert a TV PC-nek érzékeli a Pi-t és valami idétlen PC felbontást ajánl a Pi-nek (az én TV-m is ilyen) a megoldás: a PI config.txt-jében kell a szabványos europai FHD-t ( mode: 1 group:20 ) bállítani video módnak Ez a legszabványosabb HDMI felbontás, az összes TV átskálázza szépen.
-
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #37786 üzenetére
Így van, ebben igazad is van.
És végül azért esett a targizire a választásom, mivel az így mentett adatok (home folderek, etc, usr/share egy része, ...) is bőven 1 GB-os tar.gz méretet produkálnak.
Alapvetően ez megy is fel rögtön Dropboxra, eddig azért kellett a kisebb méret. De rájöttem, hogy tök fölösleges dátum alapján elnevezni és tárolni 4 óránként mindet, mivel a DB revíziókezelése nagyon jó. Azonos néven megy fel a backup, így a legutolsó a fő revízió, de 30 napra visszamenőleg bármenyik korábbi elérhető.
Szóval tar.gz lett. Veszett gyors és a mérete még vállalható.Ettől függetlenül hihetetlen jó találmány a 7z is. Windows alatt csak azt használom (GUI és CLI egyaránt), sőt, C# programozási nyelv segítségével is.
A gzip gyorsaságát akkor fedeztem fel, amikor egy C#ban írt toolom két gép közti kommunikációjára kerestem tömörítési algoritmust. A 7z ott is agyonverte a mezőnyt méretben, de a gzippel konstans 10 ms alatti időket értem el (0,5 - 10 MB méretű adatcsomagok), addig a többi tömörítési algoritmus nagyságrendekkel nagyobb, 50-350 ms tömörítési időket produkált. Szerintem a gzip valami hardveres tömörítést használ.
-
BalanceR
addikt
válasz
Fecogame #37694 üzenetére
A képeken nem látszik, de elvileg belül van ilyen torony, ami a szilikon hővezetőt nekinyomja a CPUnak, meg a memóriának, szóval az egész case egy nagy heatsink, nem pont a linkelt eladónál, de vannak képek, review-ek, ahol terhelve sem nagyon megy vele 51 fok fölé...
persze volt akinél 68ig ment (talán a szilikon volt szarul fent) de még az is a throtting küszöb alatt van. -
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz
Fecogame #37575 üzenetére
Az a baj, hogy ha hálózati mappaként nézem, akkor nincs benne semmi de csak olvasási jog van rajta, viszont ha a pi-n lépek bele, akkor van benne 3 file: .back_logout, .bashrc, .profile.
smb.conf-ban semmi arra utaló jelet nem találtam, hogy ezt a mappa ki van publikálva. -
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #37357 üzenetére
Jóóó igaz
Akkor kérlek abban segíts, hogy mi van akkor, ha kinevezek egy "univerzális" groupot, legyen mondjuk a már amúgy is létező users. Ha a DLNA foldert (/media/ssd/Media/*) a mostani pi:p ownershipről módosítom pi:users-re, az nekem jó, ha a minidlna is tagja a users groupnak? És akkor visszaállítom a minidlna konfig fájljában a minidlna:minidlna futási usert.
Egy kicsit off lesz, de ha már belekezdtük, kérlek, ezt ne hagyjátok, hogy ködös maradjon. Ígérem, ezt követően befejezem az offot.
A kérdésem leginkább arra irányul, hogy a közös group átjárhatóságot biztosít-e. Tegyük fel, hogy van egy A meg van egy B userem, ahol A csopija A és users. B csopija B és users. Egy folder tulajdonosa A, csoportja users. Legyen a teszt folder neve "teszt", aminek tulajdonosa A, csoportja users. A jogosultságok: 7 az ownerre, 7 a groupra, 0 másra. Ebben az esetben (amikor B explicite nincs hozzárendelve), tudja írni a foldert? Közös pont az users group, de ez megadja az átjárhatóságot?
-
gergobaby
aktív tag
válasz
Fecogame #37228 üzenetére
Ezt doboz nelkul tudja?
En tegnap beuzemeltem a RPi4-et, kivancsisagbol nyomkodtam kicsit a GUI-t meg youtube-ot inditottam rajta, es 5 perc utan elerte a 60 fokot, utana inkabb bezartam a videot, nehogy kart tegyek benne. Fekete, gyari dobozban, 22 fokos benti homersekletnel.
(kesobb ugy sem lesz ilyesmire hasznalva, de kivancsi voltam
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- iPhone topik
- Facebook és Messenger
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- bambano: Bambanő háza tája
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Óra topik
- További aktív témák...
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged