- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Második bétánál jár a One UI 8
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Sokat fejlődött az Amazfit T-Rex
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
senior tag
válasz
draco31 #43976 üzenetére
Ha rakeresel a forumban a zram-ra, akkor elojon egy csomo talalat. A zram-al lehet tomoritett ramdiszket csinalni. Oda kellene atiranyitani par dolgot, pl a /tmp-t, illetve a bongeszo cache-t.
Zram-ra egy link (szamtalan mas leiras is van rola)
Masik.Majd felmount-olod a ramdiszk-et a sajat home ala pl ~/.cache
Ez utan elindithatod a Chrome-ot:
chromium --disk-cache-dir=/home/juzer/.cacheNeked kell beallitani a zram memoriameretet, vigyazni kell hogy ha valami teleirja es kitorli azt, a szemet miatt akkor is foglalja a memoriat, hacsak nem nullazod ki.
Ha valaki nem szeretni a zram-ot, akkor sima tmpfs-re is rakhatja a bongeszo cache-t:
(/etc/fstab:
tmpfs /home/$USER/.cache/google-chrome tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=512M 0 0
Make a symlink from /home/user/.cache in /tmp)/tmp-t tmpfs-re:
vi /etc/fstab:
tmpfs /tmp tmpfs defaults,size=64M 0 0Preload programot telepiteni, az segit elotolteni a leggyakrabban hasznalt alkalmazasokat.
Ezekkel lehet eljatszani es megtalalni a megfelelo beallitasokat
Lehet h kicsit zavaros, ha valahol elakadsz, csak irj.
-
-
0519
senior tag
válasz
draco31 #42561 üzenetére
A másik partíciót nem is kell látnod Win alól.
Formázás és újratelepítés előtt még próbáld meg megmenteni a jelenlegit.
0. Mentsd le a config fájlt, és a cmdline.txt fájlt.
1. Ezen a [link] katt a zöld Code gombra és download zip
2. A zipből a boot könyvtár tartalmát másold rá az sd kártya boot partíciójára (a fájlok ne legyenek könyvtárban. Ugyan úgy legyenek, ahogy most van az a néhány fájl a kártyán)
3. másold fel a config cmdline fájlokat
4. próbálj meg bebootolni. -
wassermann
Topikgazda
válasz
draco31 #39749 üzenetére
Próbáld meg a 16-ot de ha nem megy azzal, akkor 20-at kell helyette (ez az európai FullHD TV-sugárzás szabványa váltottsoros, 1080i).
Egyébként megtaláltam a korábbi bejegyzésem, itt még van egy EDID-et tiltó sor is előtte (a Pi ne olvassa ki a TV-ből milyen felbontásokat tud) [link] -
-
válasz
draco31 #39743 üzenetére
Tévedés, nálad minden sor ki van kommentelve (# van a sor elején), ami azt jelenti, hogy azt a sort nem veszi figyelembe! Írja is, hogy "uncomment", amire szükséged van, vagyis töröld a #-t a sor elejéről!
hdmi_force_hotplug=1
# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
hdmi_group=1
hdmi_mode=1 -
_q
addikt
válasz
draco31 #39737 üzenetére
Ha fent az anydesk, akkor onnantól már nem kell kijelzőre kötni anélkül is megy távoli elérésen keresztül.
config.txt-be esetleg tedd ezeket be:
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_ignore_cec=1
Valamire emlékszek, hogy ha gui felület van, de nincs kijelzőn a pi, akkor valami anomália szokott lenni. Valaki ha jobban emlékszik megerősíthet, de a fenti 2 parancsot kipróbálhatod.
-
_q
addikt
válasz
draco31 #39734 üzenetére
Mit ír mi hiányzik? Rasberry-s verziót töltötted le?
-
_q
addikt
válasz
draco31 #39730 üzenetére
Ja nekem is gond volt, hogy ha kábelen kötöttem össze, akkor nem tudtam monitorra/TV-re csatlakoztatni. Azóta váltottam lite verzióra így alapból sincs gui és csak ssh-n kersztül tudom elérni, de már megszoktam. Kezdetben nehéz váltani csak, szerencsére neten és itt a fórumon is sok segítség van.
-
_q
addikt
válasz
draco31 #39727 üzenetére
Szerintem itt más lesz a gond. Próbáld meg újratenni a rendszert. Bootloader a legfrissebb? Updatelted a rendszert? Én nem, de sokan használják az aluminium case-t wifin és nincs gondjuk vele. Ráadásul most már kábelen is van gond azt írod, ennek más lehet a hiba forrása.
-
cog777
senior tag
válasz
draco31 #39721 üzenetére
Elkepzelheto hogy hibas az RPi? Bocs, de nem olvastam vissza sokat, idohiany miatt.
Tudsz az RPi-rol kapcsolodni a WiFi-hez, aztan fokozatosan megy tonkre a kapcsolat?Nekem pl a router-t kell neha atkapcsolnom auto channel-rol valahova es vissza mert rendszeresen esik le a minosege es a sebessege a WiFi-nek. :/ Tul soka a zaj valoszinuleg.
Ha sikerult kapcsolatot csinalni es azt kesobb eldobta, nezd meg hogy tudod-e pingelni a routert.
ping router_IP
illetve a google dns-et:
ping 8.8.8.8Amugy nekem is hasonlo hazam van 1 evig hasznaltam es teljesen jol mukododtt. Igaz, kb 1 meterre volt a routertol.
(Bocs az idehanyt kommentert, rohanasban vagyok)
-
draco31
veterán
-
_q
addikt
-
-
azbest
félisten
válasz
draco31 #39542 üzenetére
Úgy látom pi4-esed van. Ha raspbian-t használsz, akkor talán a vlc egy olyan változata van fenn, ami támogathatja a pi gpu-ját. Azt nem tudom, hogy pi4 esetén a h265-öst támogatja-e a vlc. H264-esből fullhd a max hardveresen.
De A config.txt-ben is megfelelő mennyiségű videomermóira kell a 4k-hoz. Raspi-configgal is állítható ez. Talán 320MB ajánlott 4k-hoz.Amúgy kodi, külön telepítve meg libreelec a legesélyesebb. Bár egyik ismerős küzdött azért vele, hogy az élő h265-ös tévé adástól le-le halogatott a pi, pláne a fullhd-sektől. Lehet valami paraméterezést nem szeretett az adásból. Meg 30Hz volt a max fullhd-ban is nála, amíg nem lett a 4k mód engedélyezve hdmi_enable_4kp60=1 .
-
wassermann
Topikgazda
válasz
draco31 #39515 üzenetére
Elvileg a beállításoknál próbálkozhatsz. Ha nem megy ott, akkor a config.txt-t is szerkesztheted (a Pi-knek ez a "BIOS"-a) ha ebben a video módot (bővebben itt ) a magyar tv-knek megfelelőre állítod, valószínűleg rendben lesz. Ezt a két sort kell a config.txt-be beszúrni:
hdmi_group=1
hdmi_mode=20 -
Keem1
veterán
válasz
draco31 #39446 üzenetére
Erre a célra szerintem egyrészt kevés lenne a 3B (az Ubuntu miatt), másrészt felesleges erőforráspazarlás.
Egy headless (GUI nélküli) Raspbian tökéletes erre a célra. Nekem ugyan 4-esem van, de többek között torrent is megy rajta. Éjjel nappal be van kapcsolva, egy 1 TB-os Samsung SSD van rajta és közel 10 hónap alatt észrevehetetlen a villanyszámlán (értsd: a villanyszámlámnak 1000 forint alatti kilengése van, de ez korábban is megvolt). Van webes felület pl. qBitTorrenthez. Felesleges izzasztani a vasat egy GUI-s Ubuntuval.És ilyen frankó webes felület van hozzá, titkosított HTTPS kapcsolaton keresztül bárhol elérem, bár sztem ahogy korábban, újra kikapcsolom a nyilvános elérést és VPN-en keresztül fogom továbbra is használni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Asustor NAS
- Synology NAS
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen videókártyát?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kedvenc zene a mai napra
- Melyik tápegységet vegyem?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest