- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Íme az új Android Auto!
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wopi
aktív tag
Alapvetően azt értem, hogy nem gond, ha a memória a boot után lassan megtelik, hiszen ez a dolga.
Viszont úgy érzem, hogy ha szükség van még memóriára akkor nem szabadítja fel a megfelelő ütemben az op rendszer. Este, amikor tapasztaltam ezt a memória elfogyást, akkor mikor nagy nehezen sikerült belépnem ssh-n, kb 20 MB szabad memória volt, ezért gondolom ezeket. Mit gondoltok? Vagy mit csinálok rosszul?
Amúgy a hőmérséklet nagyon baráti, 50 foknál nagyobb értéket még nem láttam.
-
wopi
aktív tag
válasz
cog777 #39819 üzenetére
Igen, a docknak van saját tápja.
Jelenleg úgy, hogy a torrent kliens nem csinál semmit, nem tölt sem le, sem fel, így nézünk ki. Ez egészségesnek tűnik?
-
wopi
aktív tag
Sziasztok,
Tegnap megérkezett az RPi4-em, 2 GB-os verzió. Tettem rá Rasbiant, illetve USB-n csatlakozattam egy HDD dockot. Ebben két HDD slot van, ment bele egy 1 TB-os HDD és egy 120 GB-os SSD. A rendszer nem sd kártyáról fut, hanem az SSD-ről. Ennek több oka is van: elfekbőben volt az SSD; szerintem hosszú távon jobb, mint sd kártyáról futtatni a rendszert.
Dockerből fut Plex server, QBittorrent. Ezen kívül Samba megosztás.
Következzen a kérdés. Elkezdtem a régi torrenteket betölteni, aminek hatására ellenőrzi a HDD-n lévő adatokat. Valószínűleg túl gyors voltam ezzel, mert hamar elfogyott a memória, és teljesen lefagyott a gép, sem ssh-n, sem sehogy nem tudtam elérni, csak áramtalanítás segített. Mivel SSD-n van a remdszer az sem volna baj, ha a swap-et használná. Látom a swap méretét, viszont 0-t haszál belőle.
Mit csináljak másképp?
-
wopi
aktív tag
válasz
Fecogame #39784 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, meg is rendeltem.Végül mellette döntöttem. Izgatottan várom a kütyüt.
Szerintem van már 10 éve, hogy egy Asrock E350M1 alapú gép teljesít szolgálatot NAS, htpc feladatokkal, csak az utóbbi időben egyre több lett vele a gond (táp meghalt, ventik gyengélkednek), és gondoltam itt az idő. Érdekes belegondolni, hogy akkor még ez volt fura, hogy milyen kis masina, és milyen jól teszi a dolgát. Most pedig megint kisebb lesz, és a fogyasztása is még csökken. Pedig az sem evett sokat a maga kb 60W-os fogyasztásával.
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
RPi4 vásárlás előtt állok. Úgy gondolom, hogy a 2 GB-os verzió elegendő lesz nekem. Többször említettétek korábban a melegedés "problémáját", illetve hogy a passzív hűtés is bőven elegendő, felesleges ventit szerelni rá. Jól látom a helyzetet?
Nem tervezem nagyon elrejteni, de pl az official fehér-piros doboz nekem elég zártnak tűnik. Ha a wifi/bt kapcsolat számomra nem fontos, akkor valóban a fém ház az ideális?
Köszi!
-
wopi
aktív tag
Sziasztok,
Több év után újra felmerült bennem, hogy Rpi-re váltanék. Konkrétan a Rpi4 2GB-os verzióra gondoltam. Kérdésem, hogy az alábbi feladatokat mennyire tudná kiszolgálni? Egyesével tudom, hogy menni fog, csak párhuzamosan bírja-e, erre vagyok kíváncsi.
- NAS: jelenleg egy darab 1 TB-os HDD-t csatlakoztatnék rá USB3-SATA átalakítón keresztül. Fájlelérés, másolgatás alkalomszerűen, nem folyamatosan.
- Torrent: alapvetően egész nap mehetne. Milyen korlátozásokat érdemes rá beállítani, hogy ne terheljem le teljesen a masinát?
- Plex server: médiaszerver, alkalomszerűen játszok le róla távoli eszközön filmet, sorozatot.A torrent és a Plex server jelenleg docker konténerben futnak másik gépen, amit ki szeretnék váltani. Ha lehetséges, ezt a szokást megtartanám.
A rendszert célszerűbb SSD-ről futtatni, ha jól olvasom a korábbiakat. Jól látom?
A felsorolt célokra alkalmas lesz a gép?
Köszönöm szépen!
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Ki mire használja a Raspberry-jét?
Gondolkodom egy 4-es beszerzésén. A következők mennének rajta: Plex server, torrent kliens, SQL szerver (nagyon alacsony felhasználással, tanulási célokra). Szerintetek ezekre elegendő lenne a Pi?
Köszönöm,
Peti
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Háztartási gépek
- E-roller topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Google Pixel topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest