- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
draco31
veterán
-
draco31
veterán
Hello!
Nagyon amatőr használó vagyok.
Kb 1 éve telepítettem újra a kis masinát.
Ma telepített pár frissítést, aztán utána nem tudtam elérni távolról. (anydesk-el vezérelem)
Rádugtam így egy kijelzőre, és ezt kaptam.
Újratelepítés, vagy megoldható?
-
draco31
veterán
Raspbian-ra van valami egyszerű böngésző? Néha van 1-1 oldal megnyitva Chromiummal, de eléggé gondolkozik a masina olyankor.
-
draco31
veterán
Egy kis elakadás történt.
Települt, frissült, Anydesk is meg van, néztem a config fájlt a régit, egyetlen számot kellett csak átírjak, de hogy ne legyen egyszerű, nem akar menni a dolog. Az átírás meg van, el is menti, indítom a rendszert, de nem tudok csatlakozni. Teljesen egyforma pedig már a régi config fájl, és az új telepítés. Egy dolog más még, a réginél adtam több video memóriát valamiért, más különbség nincs. -
draco31
veterán
Úgy döntöttem újratelepítem a pi-t. Ha kész vagyok vele, akkor az új telepítés config fájba írjam át az értékeket, vagy úgy is jó, ha a régi rendszerét másolom át rá?
-
draco31
veterán
TV-re van kötve, jó csatlakozó van kiválasztva. A pi-n meg csak a jack mellettibe tudom bedugni a HDMI kábelt, mert ami közelebb van a tápcsatlakozóhoz, oda nem tudom bedugni, mert átalakítós a kábel. De korábban is ezzel használtam amikor elsőnek konfiguráltam.
Amikor megjön ez a színes kép, akkor 5 másodpercig folyamatos zöld van, és utána nem villan fel többet.Megpróbáltam újra, most a boot könyvtárban lévő overlays mappát hagytam az eredetit. Ebben az esetben egy pillanatra van a színes kép, utána sötétség. A zöld led az nem ad más jelet, ugyan úgy kb 5mp folyamatos zöld, és aztán semmi.
-
draco31
veterán
A jó hír, a config fájl meg van.
Boot partición van 3-4 fájl, az is közte volt. Semmi más nincs rajta.
Másik particiót nem lehet megnyitni. Nem tartalmaz felismerhető fájlrendszert a win szerint.
Akkor formázás és újratelepítés?
Aztán a config fájlt bemásolom ami volt, és minden megy mint régen? Nyílván a programokat telepíteni kell. -
draco31
veterán
Hello!
Raspbian van telepítve a kis masinára, viszont fél éve nem kellett már a jelszó, nyilván el lett felejtve.
Frissítéseket akartam volna telepíteni.
Akkor marad anélkül, vagy újrahúzás ha nagyon akarom frissíteni? -
draco31
veterán
válasz
jézusom #40154 üzenetére
Nem olvastam vissza teljesen, meg amatőr is vagyok.
Nekem is egy Pi lett a torrent megoldóm, szintén qbittel.
Automata indítást én nem csináltam meg, hanem van az Anidesk nevű távvezérlő. Azt telepítettem a Raspbian-ra, indul a rendszerre, nem kellett ezt beállítani. Így kb. bármiről be tudok lépni, és indítani a dolgokat. -
draco31
veterán
Rákerestem most, hogy vannak-e frissítések a Raspbian-ra. Talált is mindenfélét, összesen 480 MB, 65db frissítés.
Használva annyira van, hogy Anidesk-el távvezérlem, és torrentezés megy rajta. Rendben működik, bár kb. 2 hetente újraindítom, mert annyira belassul.
Érdemes telepíteni a frissítéseket, vagy hagyjam? -
draco31
veterán
50 fok környékén gondolom lehet folyamatosan mennie igaz?
Bekerült a végleges helyére, és 45-55 között változik a hőfok. -
draco31
veterán
válasz
wassermann #39750 üzenetére
20-al kicsi, kb VGA felbontást kaptam, 16-al jó.
-
draco31
veterán
# For more options and information see
# http://rpf.io/configtxt
# Some settings may impact device functionality. See link above for details
# uncomment if you get no picture on HDMI for a default "safe" mode
#hdmi_safe=1
# uncomment this if your display has a black border of unused pixels visible
# and your display can output without overscan
#disable_overscan=1
# uncomment the following to adjust overscan. Use positive numbers if console
# goes off screen, and negative if there is too much border
#overscan_left=16
#overscan_right=16
#overscan_top=16
#overscan_bottom=16
# uncomment to force a console size. By default it will be display's size minus
# overscan.
#framebuffer_width=1280
#framebuffer_height=720
# uncomment if hdmi display is not detected and composite is being output
#hdmi_force_hotplug=1
# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
#hdmi_group=1
#hdmi_mode=1
# uncomment to force a HDMI mode rather than DVI. This can make audio work in
# DMT (computer monitor) modes
#hdmi_drive=2
# uncomment to increase signal to HDMI, if you have interference, blanking, or
# no display
#config_hdmi_boost=4
# uncomment for composite PAL
#sdtv_mode=2
#uncomment to overclock the arm. 700 MHz is the default.
#arm_freq=800
# Uncomment some or all of these to enable the optional hardware interfaces
#dtparam=i2c_arm=on
#dtparam=i2s=on
#dtparam=spi=on
# Uncomment this to enable infrared communication.
#dtoverlay=gpio-ir,gpio_pin=17
#dtoverlay=gpio-ir-tx,gpio_pin=18
# Additional overlays and parameters are documented /boot/overlays/README
# Enable audio (loads snd_bcm2835)
dtparam=audio=on
[pi4]
# Enable DRM VC4 V3D driver on top of the dispmanx display stack
dtoverlay=vc4-fkms-v3d
max_framebuffers=2
[all]
#dtoverlay=vc4-fkms-v3d
gpu_mem=252 -
draco31
veterán
Közben rájöttem, hogy az a hiba.
De lehet úgy jár mint egy régi routerem, és beleverem a baltát.
Minden működik jól TV-re kötve. Többször újraindítom, indul az Anydesk is, tudok csatlakozni, minden jó.
Kikapcsolom, ismét elviszem a wifi közelébe, bedugom. Látom a PC-n az Anydesk zöld pipa. Csatlakoznék, erre megint:
display_server_not_supported
Türelmes ember vagyok, de.... -
draco31
veterán
Kábelen ha próbálom, akkor nincs monitorra kötve, így nem látom mit ír.
Frissült a rendszer telepítéskor.
Most pl beraktam oda ahol lenne fixen a helye, csatlakozott is a wifire, mert az Anydesk-nél zölden mutatja. De ha csatlakoznék, hogy vezéreljem, akkor:
kapcsolat befejeződött. display_server_not_supportedNa újratelepítem, aztán meglátom.
-
draco31
veterán
Kezdem feladni a dolgot.
Oké, a teljes alu ház leárnyékolja a wifit, ebbe valamennyire belenyugodtam.
De egy teljesen műanyag házban, amiben még csavarok sincsenek, miért nem megy a wifi?Nem értem ezt a vackot.....
-
draco31
veterán
-
draco31
veterán
Ez a kaszni, venti nélküli kivágott változat.
Ha rárakom csavarokat meghúzva, akkor nem megy a wifi.
Kicsit engedve a csavarokon, vagy valamelyiket kivéve már csatlakozik, de nincs net.42 fokot ír, csak venti fújja a pucér lapot, az is a tüskesorra kötve. Akkor az úgy elég is szerintem.
-
draco31
veterán
Padokat beraktam a 3 helyre, azt is adtak hozzá.
Most minden csavar helyre raktam szigetelő szalagot, hogy ne érintkezzen a házzal az panel sehol, összeraktam, így is ugyan az a hiba.
De kivettem a két hátsó csavart, így működik rendben minden.
De nagyon meg sem szorítom a csavarokat, épp csak nem lötyög a borda rajta.
Nem tudom mi lehet a gond vele. -
draco31
veterán
Van egy 4-esem.
Ha veszek egy HDMI -- Dsub adaptert, akkor rá tudom kötni régi monitorra?Vagy van-e TeamViewer jellegű távvezérlő program a RaspbianOS-re. Ha van, be lehet-e állítani, hogy automatikusan induljon, amikor bekapcsolom a málnát.
Röviden a dolog.
Megérkezett a házikója. Ott ahová terveztem a masinát, így már gyenge a wifi jel, és folyamatosan eldobálja. Ház nélkül nincs gondja.
A router mellett van a PC-m, de annak a monitorján csak Dsub és Dvi van. Dvi-vel megy a PC, így marad a Dsub üresen.
HDMI-s megjelenítő a TV-m, de ott van ez a jel gond.Ha lenne ilyen távvezérlő, akkor költözne a gépem mellé, és úgy menne távirányítással, ha kell hozzányúlnom. ( fájlmegosztás a dolga csak )
Vagy még egy opció.
Van egy ilyen jelismétlőm. Ezt bedugom az egyik USB portjába, az ellátná árammal, és ezen keresztül kapná a netet a málna. -
draco31
veterán
Kiváncsiságból ki akartam próbálni egy 4K filmet, de csak megnyílik a VLC, nagy fehér kép, és be is csukódik. Ez már sok lenne neki?
-
draco31
veterán
Haver nem nagyon érti mihez lehetne hasonlítani teljesítmény ügyileg a pi 4-et 2Gb RAM változatot. Mihez lehetne hasonlítani? pl. egy Intel Atom-ot gondolom leköröz.
-
draco31
veterán
válasz
wassermann #39522 üzenetére
Épp azt akarom, hogy ne aludjon, akkor rendben
-
draco31
veterán
Még egy kérdés, nem találtam rá utalást.
Ebben van alapból alvó mód, vagy valami energiatakarékosság? Azt észrevettem, hogy a kijelzőt kikapcsolja egy idő után, ha nincs piszkálva. De megáll ennyinél? Illetve a rákötött USB 2,5" -ös HDD-t lekapcsolja-e majd, vagy az is megy amíg kap áramot a masina? -
draco31
veterán
válasz
wassermann #39519 üzenetére
Köszi!
-
draco31
veterán
Meg is érkezett a kis szerkezet. Rasbian os-t raktam rá, de olyan a kép, mint ha bele lenne kicsit nagyítva, körbe le van vágva egy sáv. Be lehet ezt állítani, vagy újratelepítés? Ott kérdezi ezt a kezdő beállításoknál.
-
-
draco31
veterán
Végül 4-es modell 2Gb-os változat mellett döntöttem.
Ventilátoros ház esetén fixen az a két pin az áram a ventiknek, ami a képeken látható, hogy használva van, és nem kell semmi extra szoftver hozzá? Ubuntuval lesz használva. -
draco31
veterán
Átolvasom.
Igazából seed-elés lenne csak a dolga. 4-5 ember használ egy torrent fiókot, és hónap utolsó hetén beindítom az erre használt laptopot, letöltök vele mindent, ami ott van a listán, és azt tölti a kötelező 48 órát. Szóval letöltené magának, aztán ha letelik mindegyiknek az ideje, akkor meg törlöm róla és kikapcs. Aztán egy hónap múlva újra ugyan ez. Ez van amikor havi 20 giga, van amikor 80 giga. -
draco31
veterán
Hello!
Teljesen laikusként, van eddig 8-10 óra Ubuntu használatom.
Ha veszek egy 3-as B modellt, egy 16gb-os microSD bele, egy egér és egy bill, simán tudok telepíteni egy hozzávaló Ubuntut? Torrent feltöltésre lenne csak használva havonta menne 3-4 napot.
Tehát bekapcsolnám egy egérrel, és a TV-re kötve, amíg elindítom amiket kell, aztán 3-4 nap múlva kikapcsolás.
Persze az alvás kikapcsolás, meg hasonlók után.
Más semmi dolog nem lenne vele.
Jelenleg egy haldokló laptopot használok erre a célra, annak a 300Gb-os vinyóját kapná meg USB-re.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest