- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
cog777
őstag
Teljesen egyetertek azzal amit mondtal, sorry, nem voltam tul specifikus ma.
kavehiany vagy vitaminhiany...
"Persze engedelyeztem h elinduljon legkozelebb"
Ez a resze amelyikkel egyetertettem.
sudo systemctl enable anydeskCsak valahogy en ritkan inditom ujra es a telepites utan mukodott out of box. De egy ido nem csatlakozott es hiaba inditottam az ikonjaval, kellett a systemctl start.
-
cog777
őstag
-
Ssh-zott pi mobilról történő kezelésére mit érdemes használni? Találtam pl egy RaspController nevű okosságot.
-
Tav-Csoves
őstag
nos ez alapján megcsináltam.
Jelen állás szerint a RaspiOS 64bit-en nem működik, - ahogyan mondtad - én is hanyagolom, de ami jó hír, hogy a 8GB ram-ot a 32bit-es rendszer is látja.
Köszönöm szépen mindenkinek! -
SD-hez képest szerintem számít, de ha transmission-t használsz akkor nem sok különbséget fogsz valószínűleg észrevenni.
Kifejtenéd?
- A program a memóriában fut, teljesen mindegy hogy honnan lett betöltve. Miért befolyásolná a sebességét, az, hogy SD-ről, HDD-ről, vagy SSD-ről tölti be a programot?
- Miért csak transmissionnál nincs difi? -
-
cog777
őstag
Hat, megmondom oszinten, en is nemregen talalkoztam ezzel az UASP fogalommal...
Talan az atalakitonak lehet egy fel nem hasznalt portjabiztos hogy nincs koze a particiohoz...
Nalam passzol, kirja hogy Driver=usb-storageNalunk van egy termek, ahol 1 USB port van kivezetve, de igazabol a masik bent van a burkolat mogott (csatlakozo nelkul) es valamelyik parancs azt is kilistazza.
"Mivel érdemes tesztelni, hogy ha már van UASP, akkor vajon ki is használja USB3.0-án van se vagy ti miből láttátok hogy lassú?"
Hat annyira lassu hogy hasznalhatatlan. Kb 10 percig bootolt -
cog777
őstag
Valoszinuleg a hazban levo atalakitonak kellene tudnia az UASP-ot.
Itt van egy RPi4-hez kapcsolodo cikk.
TLDR:
$ lsusb -t
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 5000MEn is egyelore letiltottam az ADATA ssd-n.
-
azbest
félisten
hm, az upgrade maga elvégzi a bootloder flash frissítést is most már?
Úgy látom nem egészenMegnéztem már a hivatalos leírást, ott mi van most [link]
ott apt full-upgrade -et mondanak már, ami egy másik írásuk szerint az upgrade + más függőségek is [link]Szóval "sima" upgrada után kellhet külön a a bootloader frissítő parancs, vagy inkább egyszerűbben eleve a full-upgrade futtatás lehet jobb, mert az mindent megcsinál.
Az ő általa linkelt videóban úgy látszik, hogy a kártyáról usb eszközre másolásra van már beépített tool is a grafikus felületen.
-
V.Stryker
nagyúr
Kicsit az nem tiszta,hogy ezen videó alapján szükség van a bootloader frissítésére is, amelyet te nem említesz. Akkor most hogy van?
-
Az Y kábel lényege, hogy az egyik ágról kapja a vezérlést, a másoktól a táplálást. A külső házból kilógó egyik kábel a Pi-be megy a másik meg egy külső tápegységbe.
A HDD-nek nem is kell Trimm.
Nem az a kérdés, hogy az USB csatlakozóról ki tud-e venni akkora energiát, inkább az a kérdés, hogy a Pi tápegysége képes-e beletolni akkorát.
-
Előkerült az USB-s mérő: "kikapcsolva" a kábel tövénél (nincs közvetlen USBc mérőm, csak A-s) 0.29A/1.4W, azaz az adapter kb fél W-ot jelent, ami még mindíg jóval több, mint a cikkben szereplő érték, ill az 1200W-os táppal szerelt PC-nk kikapcsolt állapotbeli fogyasztása. USB-kből továbbra is csak a táphoz szükséges C-ben van bármi használatban.
Bocsánat a nyafizásért, csak ugye vadiúj kütyü, kibontás után szeretnék meggyőződni róla, h semmilyen gyári hibája nincs - amik közül az egyik a forrasztási hiba miatti rendellenes fogyasztás
-
Fényképezőgépeknél amióta digi gépek léteznek, kb ez a helyzet, ezért gondoltam rákeresek
. Ezalapján semmi értelme ultragyors karit venni a pi-be.
Ha belegondolsz logikus: a pi a lehető legkisebb ktgvetésből hoz ki egy nagyjából működő gépet. =szó sincs modern qualcomm prociról, gyors perifériákról, csilivili grafikáról. A RAM-árak hatása is elég durván meglátszik rajta, nagyon meglepett, hogy egy akció keretében a 2GB-osat ténylegesen (postával együtt) picit még a 3B+nál is olcsóbban kaptam - viszont a 4GB-os már majdnem 2x annyiba kerül.
#38697: ú, ez az öntözőcucc nagyon vagány, ha elkészül mindenképpen kérünk egy logout blogposztot
.
-
Egy nem túl gagyi microSD-nél a foglalat lesz a szűk keresztmetszet, nem kell egészen sandisk extreme szintekig menni...
-
Keem1
veterán
Nem a sebessége, hanem a mérete miatt lenne jó.
Ugyan nálam rendszer még nincs rajta, de SATA-s SSD-m van, a gyakorlati 400 MB/s körüli sebesség bőven jó egy Pi-nek. A SATA-val az lenne a baj (a laptopokéhoz hasonló kábel nélküli csatlakozás megvalósításával), hogy jóval nagyobb maga a drive a Pi méreteinél. -
Keem1
veterán
Az eMMC-vel nem csak ez az egyedüli "probléma". Attól eltekintve, hogy gyorsabb, mint az SD, a célja még ugyanaz. Médiafájlok tárolása. Valószínűleg egy 4K videót kellő sebességgel kiír, de egy rendszer üzemeltetésekor keletkező adatváltozásokat ez sem tud igazán megfelelő sebességgel kezelni.
Szerintem valamelyik későbbi generációban elérhető lesz a kártyafoglalattal átellenben a Pi alján az NVMe csatlakozó (az sem kizárt, hogy nem az alapváltozatban, hanem valamelyik extra kiadásban), amivel már kellően kicsi, kis fogyasztású, ám nagy kapacitású és teljes értékű SSD csatlakoztatható a mostani megoldásnál kényelmesebben (az USB-s külső ház, amiben az én SATA SSD-m van, tök jó, de nem kifejezetten kényelmes), az SSD minden előnyével együtt (TRIM, SMART, kiemelkedő sebesség rendszer alá is).
A Pi túlsó szélére kitett NVMe csatlakozóval bőven belefér egy 80 mm hosszú SSD, és a vastagsága (amennyivel magasabbra kell beépíteni egy házban) is csak alig fog növekedni emiatt. -
Zhiend
csendes újonc
Hát nem igazán van másik házam, meg ez egy készen vett külső SSD (external) és nem tudom hogy ezek bonthatóak egyáltalán? (Soha nem voltak ilyen ketyeréim.) Esetleg még azt tudom megpróbálni, hogy kerítek egy 3.0-ás vagy nagyobb Pendriveot, aztán megpróbálom azzal, jelenleg nem igen jut más az eszembe.
-
Sanyi.mTs
addikt
Georedundáns backup (szülőknél, ahol nincs PC, csak tablet, mobil és okos TV)
Szélsőséges esetben az otthon tárolt backupok leéghetnek, ellophatják és estleg, ha áram alatt vannak, akkor elektromos probléma miatt elromolhatnak.
Műszaki emberként úgy tartom, hogy a pótolhatatlan dolgokról a backup az legalább 2 példány, amiből az egyik távoli helyszínen van (erre kellene e Pi, hogy szinkronban tartsam).
-
Most hogy mondod, lehet hogy előtte a fájlrendszert is át kellene méretezni:
resize2fs /dev/sda2 60G
Ezután cfdiskel leveszed 64GB-osra az sda2-t.
Majd ha működik reboot után is, akkor a méret nélkül lefuttatva kimaxolod a fájlrendszer méretét (méret nélkül a partíció méretét veszi alapul). -
Valamit módszeresen rosszul csinálsz. A merevlemezre való költözés után elindul a rendszer? (újraindítás után is?) Hogyan éred azt el. Mit írsz át mire? Ha jól emlékszem a Pi4 USB boot még nem az igazi.
Mit mond avcgencmd bootloader_version
parancs?A
sudo blkid /dev/sda1 |grep PARTUUID
/dev/sda1: UUID="ef61454f-f3f7-4c3a-ae66-05b863c7ecc5" TYPE="ext4" PARTUUID="26536165-62ca-43a5-8223-08d814bffe4d"
paranccsal egyesével lekérdezheted a particióazonosítókat. Ezeket vesd össze az fstab bejegyzéseivel.Ha pedig végképp nem menne, fogsz egy monitort/TV-t rádugod, és megnézed hol akad el, mi baja.
-
0519
senior tag
Ha van két sd kártyád és egy usb-s kártya olvasód, akkor megteheted azt, hogy
1 mindkettőre telepíted a rendszert
2 miközben SD kártyáról fut a rendszer particionálod az ssd-t a kívánt állapotra
3 rádugod a másik SD kártyát az olvasóban
4 átmásolod az SD tartalmát az SSD megfelelő partíciójára
5 beállítod, hogy SSD bootoljon -
Szerintem így működhet:
How can I resize my / (root) partition?
röviden:
Backup your system
Remove the main and swap partitions (leaving the boot partition alone)
Recreate the main partition to utilize the remaining disk space (excluding the boot partiton). Make sure to reuse the same start sector as the original root partition.
reboot the system
resize the new boot root partition to utilize the full partition size.de a linken ottvan lépésről lépésre
-
-
Keem1
veterán
Nos, a router volt a ludas nálam. Úgy oldottam meg, hogy a tartósbérlést kivettem mind a wifi, mind az ethernet ip címéről (tehát a router simán magától óhajt ip-t osztani), de a pi-n fix ip-t konfiguráltam (ami megegyezik a korábbi ip címmel).
Így most jó.Fos UPC ConnectBox
-
0519
senior tag
A docker szolgáltatásként fut a raspbian operációs rendszeren, úgy mint pl a samba.
Miután beüzemelted, konténerbe csomagolt programokat tudsz letölteni a segítségével a netről és futtatni.Viszont ha nem ismered, akkor azért nem triviális a beüzemelése és a problémák megoldása.
Ha készen állsz a problémákra is, akkor szerintem vágj bele.Ami probléma fejből eszembe jut:
- jogosultság kezelés: a docker saját felhasználót hoz létre, és az fogja írni/olvasni a meghajtótAmiért érdemes:
- Nem kell programot fordítani, 2 paranccsal telepíthető és/vagy frissíthető egy (új) program.Ez jó leírásnak tűnik:
[docker telepítés angolul, képekkel] -
-
-
Keem1
veterán
Sajnos nem... Ahány programnyelv, annyi megoldás. Azt tudom, hogy a Mono-környezetre írt programok az xbuilddel fordíthatók (megeszik single .cs fájlt és .csproj és .sln projektfájlokat is).
Alapvetően szerintem a C-ben írt programok a make compilerrel fordíthatók, lehet megbirkózik mással is. A githubon többnyire írják, hogy fordítható az adott projekt. -
-
Bigape
csendes tag
Szia! Nála két Rpi 3B+ alatt fut a Volumio, amely alapból kezeli a Multiroomot, szerintem nem kell egyéb alkalmazás hozzá. Az összes eszköz azonos hálózaton legyen és természetesen mindegyiken Volumio fusson.
A Playback fülön látszanak az eszközök, amelyeket telefonról, tabletről, pcről irányíthatsz. Célszerű letölteni a fizetős (790,-Ft.) Volumio Appot a GogglePlay árúházból. Nekem az applikáció alapból felajánlotta az összes eszköz távirányítását és az egy eszközön beállított webrádiókat minden eszköz örökölte, ami külön előny. Természetesen a SnapCast integráció is jó lehet, e azt még nem próbáltam. Üdv.
-
-
A fotódon látszik. A routereden a DHCP paraméterei közt kéne megnézni.
Névvel vagy ip címmel hivatkozol rá? Most ugrott be hogy névfeloldási hiba is lehet, ipv6-on nincs netbios, wins. Próbáld meg a Pi-t fix IP-re tenni, pl a DHCP-n foglalsz neki egy címet, és a Windows-on ip címmel felmappolni/hivatkkozni rá. -
-
-
Keem1
veterán
0 0 * * * systemctl restart smbd
Értelemszerűen a root user cronjában, és így a sudo se kell.
Nálam teljesen jó a samba, igaz, manuálisan, de pár naponta azért újralövöm. Ha ez megvan, működik faszányosan. Fájloktól és egyebektől függően 80-110 MB/s közötti sebességgel tudok másolgatni LAN-on keresztül a gép és a Pi4 között. -
Keem1
veterán
Van, én. Nálam double assurance van, be van lőve a wifi is az ethernet mellett. Ha takarítás vagy egyebek miatt kihúzom az ethernet kábelt, minden megy wifin keresztül is. De a preferencia a kábelé (hisz sokkal gyorsabb és stabilabb), így bár a wifi is konnektálva van, meglévő kapcsolat esetén etherneten megy a forgalmazás.
-
PistiSan
addikt
Nem használtam soha a wifit, nincs vele tapasztalatom, kábelen van a hálózatra kötve a pi, mért sok adat megy át rajta, kábelnél stabilabb megoldás nincs. Viszont be állítottam bluetooth hangszórónak a régi jack csatlakozós erősítőm mellé, a szobában néha közelebb kell rakni a telefont hogy ne akadozzon, szerintem tuti árkényol a fém ház.
-
PistiSan
addikt
Köszi, hogy linkelted, anno én is meg csináltam, de egy bonyolultabb leírás alapján, ezt most el is mentem, bár lehet ha legközelebb újra kell raknom a PI-t, akkora már csak megoldja a gyártó a közvetlen USB-ről történő bootolást.
(#37092) zsolt_64
A leírás alapján, azért használ 8gb-os kártyát, mert elve arra telepíti fel a rendszert, a leírásban nem említi meg, hogy később kisebb sd-re is lehet rakni a rendszert. -
0519
senior tag
Szia!
Re: usb boot leírás
ha megy az angol, akkor ez jó leírás:
[https://jamesachambers.com/] -
-
Na fussunk ennek neki még1x.
Közben rájöttem, hogy lehet rá se kellene kössem a tv-re a Pi-t. Szeretnék róla filmet nézni, viszont rasbian alól, egér nélkül távirányítóval.
Ha nem kötöd rá a TV-re hogyan/min nézed?!
Pontosan mivel néznéd? Melyik programmal? Azt sem árultad el, hogy GUI desktop van felhúzva, vagy csak a terminál. -
lac14548
aktív tag
-
Keem1
veterán
Ez abszolút érthető, sőt még az is, hogy a GPIO a processzorra csatlakozik. Csak én naiv, abból, hogy general-purpose input-output, arra gondoltam, hogy akár még lehet közvetlen kivezetése a board tápellátásáról (is), nem kizárva a fenti állításodat.
A laptopos példát mindössze azért hoztam fel, hogy adott egy tök jó szabvány, ami úgy tűnik, még kezd is elterjedni, kezd leváltani több tucat egyedi csatlakozást (okos módon, minek legyen annyi kábel, ha meg cseréled az eszközt, tuti kuka a hozzá készült egyedi csatlakozás), így adott lehetne az, hogy ezen keresztül etetjük a boardot és az összes rá csatlakozó perifériát, hisz a laptopos példából világosan látszik, hogy egy Pi-t annak minden perifériájával teljesen biztosan elbír.
De ahogy golya87 írja, sanszos, hogy az én elképzelésem legkorábban a Pi 5-tel valósulhat meg. És talán akkor eljön az is, hogy tényleg egy tápcsatlakozás kell, és a boardról lesz esetleg külső HDD-nek is, meg a kismillió hivatalos és nemhivatalos fejlesztők által készített kiegészítőnek egységes, megfelelő teljesítményű tápellátás (is).
Mindkettőtöknek köszi a felvilágosítást!
-
Persze, csak az a kérdés, hogy mit jelent az a bizonyos "jelenlegi".
Én anno 1 kB-nál (!!!) szálltam be a számítógép-machinálásba. Az első PC-mben 4 MB RAM volt, és sokan konkrétan hülyének néztek, hogy minek annyi memória, hiszen az 1 MB is elég a Windowsnak, a 2 MB meg már mindenhez elegendő.
Ahogy nő az elérhető RAM mennyisége, úgy töltik azt meg a programok -- hasznosan vagy trehányságból, de ez mindegy. A több RAM csak jó lehet.
A lényeg az, hogy a >1 GB-os RPI a piacon van, tehát pillanatokon belül ki is fogják azt használni a programok, remélhetően hasznosan.
Jelenleg tehát lehet elég az 1 GB, és az is valószínű, hogy fél év múlva is elegendő lesz -- de könnyen lehet, hogy akkor már az otthoni felhasználó számára is érdemi haszna lesz a 2, sőt, akár 4 GB-nak is.
MaCS
-
Yoshida
aktív tag
pár hete, hónapja írtam mennyi minden fut, domoticz home automation (extra komponensek node-red, mosquito), influxdb adat tárolására, grafana böngészőben való adatok megjelenítésre, transmission torrentre (30db, 500gb fut épp), samba megosztásra, pivpn.
de ugyanez futott a pi3-on is még kodival kiegészítve, és mindezen dolgok közepette simán lejátszik fullhd filmet tv-re kötve.
a pi3 böngészésre nagyon gyengus volt, pi4-et nem próbáltam, arra nincs kötve semmi megjelenítő.Ami viszont érdekes, hogy 1 hónapja csak 30% körüli volt a memória használat, ma már 50% feletti...
Ez valami memory leak, vagy a 100-ról 500-ra növő torrent adat lehet az oka? (szeretem a linux disztribeket megosztani...)
33 nap az uptime
szerk:
elvileg ez a memo használat jelenleg:
(szerk2: akkor elvileg nem a transmission eszi)PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
468 influxdb 20 0 954368 116792 9588 S 0.0 12.3 2265:38 influxd
1040 root 20 0 454696 110048 9520 S 0.0 11.6 1971:11 domoticz
320 pi 25 5 168508 38728 10124 S 0.0 4.1 7:19.38 node-red
13802 debian-+ 20 0 105864 31372 5456 S 0.0 3.3 1576:53 transmission-da
463 grafana 20 0 979104 28716 10596 S 0.0 3.0 53:51.84 grafana-server
20774 pi 20 0 97628 18512 9500 S 0.0 2.0 0:02.54 smbd
25109 root 20 0 20076 12196 7164 S 0.0 1.3 0:00.25 python3
461 root 20 0 44276 8340 7364 S 0.0 0.9 0:00.44 unattended-upgr
111 root 20 0 35476 6684 6000 S 0.0 0.7 12:16.53 systemd-journal
1 root 20 0 34868 6508 4772 S 0.0 0.7 63:23.57 systemd
24140 root 20 0 12204 6032 5248 S 0.0 0.6 0:00.19 sshd
634 root 20 0 48360 5392 5052 S 0.0 0.6 0:17.88 smbd
25500 root 20 0 10692 5352 4800 S 0.0 0.6 0:00.03 sshd
462 root 20 0 32160 5228 4436 S 0.0 0.6 1:50.89 nmbd
308 root 20 0 63104 5132 4292 S 0.0 0.5 0:03.86 udisksd -
Mert nem minden esetet modellez. Pl. minden magot maximumra terhelve is csak valamivel 5W felett van a fogyasztása, ami ~1A. Ha rádugsz külső eszközöket, azok is fogyasztanak(billentyűzet, egér, bővítőpanel, ...). pl. egy átlagos merevlemez több mint 1A-et eszik működés közben. Ezt is a tápegységnek kell kiköhögnie. Szóval egy Pi4+ egy külső merevlemez és máris 3A-nál járunk.
-
-
sztanozs
veterán
Erre gondoltál?
https://itcafe.hu/tema/raspberry_pi/hsz_35193-35193.html -
Dißnäëß
nagyúr
Szerintem tökjó hozzá, melegszik rendesen a ház, cserébe hűl a Pi és nyúzva a magokat sem fog vissza teljesítményt, tök oké, tehát a gyári szilárd (puha párnácskákhoz hasonló) hővezető akármik tökéletesek - szerintem.
Nem ragacsos, semmi ilyen és a chip-eken sem hagy nyomot. Használd egészséggel, mármint a Pi-d egészségével
.. tökjó hűtés megoldás, nem ragacs, nem szemetel, nem vacak.
-
Dißnäëß
nagyúr
Én egy Armor passzív házat vettem, ez kicsit pucér, de jó + GPIO szabadon marad, igaz nem kábellel, csak egyenkénti csatlakozásra (40 tűs GPIO szalagkábel nem megy fel rá sajna ezzel a házzal).
Ennek saját kis hővezető lapocskái vannak, amik enyhén összenyomódva felülnek a chip-ekre, mikor összecsavarozod a Pi alatti és Pi feletti felét.
A többi házzal nincs tapasztalatom, de 99% hogy gyárilag adnak hozzájuk az érintkezési pontokra vmi hasonló hővezető tulajdonságú anyagot, meg kell nézni a termékleírásokat.
Műanyag házak melegszenek, fém házak jók, de a wifit leárnyékolják (külső USB3-as wifi stick-re van szükséged, ha kell a wifi és nem kábelen van), az Armor ház meg nem árnyékolja a wifit teljesen + piszok jó hűtés, de a GPIO-t csak korlátozottan lehet használni.
Egyik házban sem működnek extra hat-ek, bár ezt sztem nem kell mondani.
Melyiknek mi az előnye-hátránya, ezt a felhasználás céljával kell összhangba hozni és úgy választani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged