- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Motorola Edge 40 - jó bőr
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_q
addikt
válasz
Zhiend #38639 üzenetére
Ja, hogy nem te raktad bele. Akkor szerintem nem lehet szétszedni, legalább is a többséget biztosan nem. Érdemesebb szerintem máskor külön megvenni az SSD/HDD-t és egy külső házba beletenni. Ha jól emlékszke olcsóbb, ha elromlik nem kell az egészet kidobni, elég csak a házat vagy a tárolót cserélni, márészről ezek a gyárilag összerakott külsp tárolók plusz beépített funkciókkal vannak ellátva, ami néha jó néha viszont hátrány lehet.
A pendrive jó ötlet, azzal az USB port hibája kizárható. Ha van otthon régebbi HDD-d akkor pár ezerért vehető külső ház, azzal is ki lehet próbálni.
-
_q
addikt
válasz
Zhiend #38637 üzenetére
Most nézem lehet az enyém se 3.0 hanem 3.1: [link] Akkor ez se hiszem, hogy baj lenne. Viszont az elmondottak alapján 2 dolog lehet szerintem a háttérben. Egyik a külső ház, a másik a pi usb3.0 portja. Első körben ha esetleg akadna másik házad (ami nem ugyan ez), akkor azzal jó lenne kipróbálni, illetve valahogy az USB3.0 csatlakozót megnézni jól működik-e.
-
_q
addikt
válasz
Zhiend #38635 üzenetére
Lehet eddig félre értettem. Tehát neked nem a raspberry USB3.0 portjával van akkor gondod, hanem amit rákötsz azzal, de csak akkor ha az egy USB3.0-ás eszköz?
A táp akkor biztos nem gond.
Én USB3.0 külső házat használok HDD-vel a raspberry USB3.0-ás portján és az megy gond nélkül.
-
_q
addikt
válasz
Zhiend #38633 üzenetére
Esetleg kitudod próbálni más külső meghajtóval és/vagy házzal? Lehet nem támogatja a külső meghajtó ház az USB3.0 bootolást. Mivel a lépéseket jól csináltad, innentől szerintem hardveresen kellene cserélgetni az elemeket.
Azt próbáltad már, hogy ha USB2.0-ról bootolsz vagy SD kártyáról, akkor pl egy pendrive-ot rakni az USB3.0 portba, hogy egyáltalán működik-e?
Milyen tápegységet használsz? Gyári 15W-osat?
-
_q
addikt
válasz
Zhiend #38629 üzenetére
Ez alapján csináltam: [link] Illetve amit nem említ a cikk, hogy egy SD kártyán le kell frissíteni a rendszert és onnan a *.elf és *.dat fájlokat átmásolni az SSD/HDD boot partíciójára és felülírni az ott lévőket. Erre azért van szükség, mert ha direktbe az SSD/HDD-re írod ki a Rasberry OS-t, akkor még egy májusi image kerül rá, ahol nem volt támogatva az usb boot teljes egészében, illetve az még egy korábbi eeprom verzióhoz való. Viszont az új eeprom-hoz és a teljes USB boot-hoz az új fájlok kellenek.
A *.elf és *.dat fájlok hibájára amúgy azért nem gondolok, mert USB2.0-án megy azt írtad, ami szintén usb boot-nak felel meg. Ezen kívül semmi mást nem csináltam.
Lépések:
1. Megcsináltam a cikk alapján az eeprom frissítést: [link] (06.15 dátumúnak kell legyen, jelenleg az a stabil kiadás)
2. SSD/HDD-re is kiírtam a Rasbian imager-el az SD kártyára is kiírt verziót (lite vagy desktop)
3. SD kártya ki Pi4-ből, be laptop/pc kártyaolvasóba és windows-os gépen lemásoltam a *.elf és *.dat fájlokat a boot partícióról
4. SSD/HDD-re rámásoltam a *.elf és *.dat fájlokat a boot partícióra windowson gépen, felülírva az ott lévőeket
5. SSD/HDD-t kötöttem a Pi4 USB3.0 csatlakozóba, SD kártyát nem dugtam be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Dacia topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Robogó, kismotor
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fujifilm X
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Eredeti játékok OFF topik
- EA Sports WRC '23
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- Update 06.17. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest