-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
cinemazealot #45330 üzenetére
Az a PIR-szenzor? igen, azokkal jóval olcsóbb lenne, csak valahogy úgy kéne belőni, h csak nagyvadra (őz) aktiválja magát a sünikre ne hozza rá a frászt
. Nagyon ződ vagyok pir témában, utánaolvasgatok mik vannak: a kertben van egy ilyen lámpánk, de az macskára, sünre felkapcsol, szóval valami durvább modell kell majd
a témában látom mások is dolgoztak már, van olvasni-néznivaló.
-
-
válasz
wassermann #45204 üzenetére
Bordával persze, csak 90% csupaszon v díszdobozban használja.
-
-
-
-
válasz
Zsolt_16 #45146 üzenetére
Színes (RGB) szenzor UVIR szűrő nélkül ilyet produkál NIR-ben.
#45147: pontosan, vagy fekete-fehér, vagy hamisszínezés kell neki
-
-
-
Sziasztok, használ valaki közületek 0.96"-os OLED kijelzőt napfényes környezetben? GPS koordináták, rövid szövegek kiírására kellene, de fontos, hogy akkor is tisztán olvasható legyen, ha direktbe kapja a napfényt.
-
-
-
-
-
-
-
-
Sziasztok! Milyen LTE mondem megoldást javasoltok extraolcsó címszó alatt 3b+ és 4-es Pi-khez? Kínai stick amazonról (esetleg konkrét példány?) vagy egy kalap?
Kétféle funkciót is ellátnának a Pi-k, egyrészt mobilnetet osztanának effektíve modemként, másrészt saját felhasználásuk, pl kamera streamelés is lenne.
-
Jól tudom, hogy a 3b+ ugyanazt a rendszert kapja, mint a 4es? Valaki próbálta a frisset 3b+-on, ott is van javulás?
-
-
-
-
-
Ssh-zott pi mobilról történő kezelésére mit érdemes használni? Találtam pl egy RaspController nevű okosságot.
-
válasz
betyarr #39034 üzenetére
Én innen vettem a venti nélküli 4b verziót, nagyon masszív kis darab és teljesen jó eredményeket produkál a kánikulában
.
-
válasz
Tav-Csoves #39025 üzenetére
Egyébként beindul a Pi? (melegszik a proci, led világít) Ha használtan vetted, kérdezz rá az eladónál, hogy nem headless módban használta-e a tulaj és nem tiltotta-e le a HDMI-t. Más monitorral+kábellel próbáltad?
-
válasz
t72killer #38974 üzenetére
30 fokos szobában, pucér lap nulla hőelvezetéssel:
Running CPU test...
total time: 9.2983s
min: 3.38ms
avg: 3.72ms
max: 44.64ms
temp=70.0'CRunning THREADS test...
total time: 22.8067s
min: 6.80ms
avg: 9.12ms
max: 93.97ms
temp=76.0'CKici kínai aluházikóban
:
Running CPU test...
total time: 12.8980s
min: 3.38ms
avg: 5.15ms
max: 51.92ms
temp=57.0'CRunning THREADS test...
total time: 50.3932s
min: 6.75ms
avg: 20.14ms
max: 160.53ms
temp=57.0'C -
Megfigyeltem egy érdekességet: chromium ablakot 4k teljes kijelzőre téve akadozik - még ezt a postot írva is laggolnak a betűk. Viszont amint "kicsi" ablakba tettem, mintha szárnyakat kapna - hiába pöccre uaz a tartalom.
A RAM mennyiség nem fogyott el, a htop még a procimagokra se ír 100% terheltséget.
-
válasz
wassermann #38972 üzenetére
, holnap jelentkezek az eredményekkel.
-
Megérkezett az aliexpress-es házikó (egyébként példásan gyorsan, <3hét alatt), milyen tesztprogival érdemes kipróbálni mennyire melegszik a rendszer/hogy áll a Throttling?
Házikó nélkül alap chromium-ban böngészgetve is eléggé elszaladt a hőfok, már féltettem, hogy leolvad a kicsike...
-
-
válasz
atesss #38949 üzenetére
A 3m kábel projektről lemondtam*, inkább közelebb viszem a tápot/nem osztom meg mással a pi tápját.
A kapcsolós, jellemzően 1m-es kábeleket viszont tömegével árulják a kínaiak Alin és nem sok negatív feedbacket látni. OK, az is igaz, hogy nagyon kevesen terhelik 5W/1A felett a Pi-ket és ugye a fesz bukta az R*I...
Itt számolgatva egy méteren 2A már 130mV-ot bukik egy "minőségi" 20AWG/0.5mm2 kábelen, 3A pedig (Pi+HDD?) 200mV-ot, ami már egy 5,1V-os forrásból is 4,9-et csinál, amit tudomásom szerint a Pi nem szeret.
-
válasz
t72killer #38946 üzenetére
Lejárt a szerk idő:
De 230V-os rendszerben is el tudok hasonlót képzelni, egy combosabb többágú mobiltöltő, ami egy rakat egyéb cucc mellé van dugva az elosztóba, etethet még egy telefont is, pláne ha a pi ki van kapcsolva. És ha van egy kapcsoló akkor nagyon egyszerű az újraindítás.Elgondolkoztam, hogy vajon az extra hosszú, pl 3m-es kábeleken mennyi feszültség eshet
?
-
-
válasz
BalanceR #38921 üzenetére
Mico végű kapcsolós kábelem van aliról, simán gyorstölti a cuccaimat. Sajna végponti feszmérő kütyüm nincs hozzá, és micro-ra már nem is veszek. Egy c-s végű kábel úton van, esetleg c-n mérő kütyüt nézek valahol.
#38924: noigen, ha nincs meg a stabil 5.0+V/2A páros a valóságban, akkor cseszheti az ember a 40-60-100W-os csudákat. Azok a számok 20V-on értendők.
-
-
válasz
cog777 #38861 üzenetére
Ok, de a probléma eleve onnan indult, hogy 2GB a RAM, ami elég hamar megtelik. Alternatívák:
1. ilyen célra 4GB-os pi-t vesz az ember = +20EUR +10EUR SD-karira.
2. kb 30€-ért veszel egy USB-s SSD-t: ezen ugyebár már helyed is bőven vanPersze a RAM gyorsabb az SSD-nél, de szvsz az is értelmes megoldás.
-
-
-
válasz
t72killer #38819 üzenetére
Művelődtem, az ugreen oldalán azt írják a 20627-es SKU-ra, hogy megy vele a Trim, ráadásul úgy tűnik, most van egy kisebb akciójuk az alin. A külső tápcsatis verziót veszem, akkor rá tudom rakni a nagy winyókat is - remélhetőleg karácsony előtt ideér
.
-
válasz
UberMutant #38795 üzenetére
Körülnéztem az Ugreen-nél, valóban drágább kicsit, de szimpatikusak. A CR108as lenne érdekes, de annál nem látom, hogy megy-e a trim.
Egyébként ezt vajon autó 12V-járól (ami néha 16, néha 11...) is lehet etetni
?
-
-
-
-
Van ebben dióda
? Nem látom, hogy írná, a csatik pedig nem tűnnek kövérebbnek.
#38802: Így bizony. Főleg, ha winyót akasztana az ember a Pi-re, de egy SSD is ehet rendesen, pl terás 850EVO-ból 2db is van itthon.
#38803:
, így van, aprópénz. Nem melegszik? Ha a pi-re van kötve, megnézed megy-e a trim
? Leírás hozzá.
-
válasz
UberMutant #38795 üzenetére
Megnézem miket árulnak
. Trim megy rajtuk? Nem melegszenek 7/24 üzemben?
Ami az y-kábeles etetéssel felmerült még bennem, h a backpowering ellen kéne védekezni.
-
Kínai usb-sata kábelre mennyire merjem a rendszert bízni
Szimpi az extra usb, csakhát trimről és egyebekről 0 infó...
-
válasz
t72killer #38786 üzenetére
A külső SSD/USB rack dolog nem tűnik olyan 1xerűnek, ha nem vinf.schon van az ember
. Itt olvasom, hogy pl a Raidsonic IB-256WP, ami elvileg nem egy dzsunka termék, nem nyerő málnán.
Szóval szivesen várok javaslatokat külső, lehetőleg alu SSD/HDD tokra, ami tudja Pi-n is a TRIM-et és alkalmas rendszerfuttatásra
Ja és persze értékelendő, ha nem kerül egy fél Pi-nél többe...
-
válasz
V.Stryker #38782 üzenetére
Mondjuk nem itthoni, kinéztem egy ilyet UTHAI G06 USB3.0 HDD Enclosure + nekem még lesz bele egy msata-sata átalakító. Annak még utána kell járnom, hogy a házikó csinál-e wear levelinget/átereszti-e a trim-et.
-
-
válasz
wassermann #38773 üzenetére
Közben beazonosítottam a galádot, nem a kábel (ennek tegnapi próbálgatás során fel kellett volna tűnnie), hanem a kínai USB-s mérőkütyü eszközoldali csatija laza, hálistennek nem kell dobni a kábelt.
Viszont ebből is tanultam, rizikós extra csatikat tenni az 5V-os rendszerbe. Tervbe volt, hogy csinálok egy saját 5V/3A-es forrást egy csavarozható USB-A csatival és egy 12->5V DC konverterből, de sztem jegelem a projektet / direkt C csatira tolom a konverter 5V-ját.
-
Ma felfigyeltem a kis áraméhséget jelző villámocskára, miközben a chromiumban új tabokat nyitogattam. Nem omlott össze semmi, csak kért még elektront. Az adapter kapacitását bőven nem használtuk még ki, 2.4A-ig bírja névlegesen és az USB(A)-s mérő 0.8-0.9A-nél nemigen mutatott soha többet - a feszkót is simán 5.05V-nak mérte ekkora terhelés mellett.
Elképzelhető, hogy az aukey kábel nyeli az áramot
, sajna usb-c mérőm nincs.
-
Előkerült az USB-s mérő: "kikapcsolva" a kábel tövénél (nincs közvetlen USBc mérőm, csak A-s) 0.29A/1.4W, azaz az adapter kb fél W-ot jelent, ami még mindíg jóval több, mint a cikkben szereplő érték, ill az 1200W-os táppal szerelt PC-nk kikapcsolt állapotbeli fogyasztása. USB-kből továbbra is csak a táphoz szükséges C-ben van bármi használatban.
Bocsánat a nyafizásért, csak ugye vadiúj kütyü, kibontás után szeretnék meggyőződni róla, h semmilyen gyári hibája nincs - amik közül az egyik a forrasztási hiba miatti rendellenes fogyasztás
-
-
-
Itt azt írja, "When powered down, the Pi4B uses 0.069 Amps (0.3W!)" - ez azért messze van az általam mért értéktől, egy 10es szorzó.
-
-
válasz
wassermann #38746 üzenetére
Egyébként mi megy ilyenkor? Lehet pl neten ébreszteni? Ennyiből még wifi is kitellne...
-
válasz
wassermann #38746 üzenetére
+#38745: wow, köszi, ez fura. A képernyő elsötétül, és "shutdown"-nak hívják a logout menüben, nem gondoltam, h még majd' 2W-ból aprítja a fát...
#38747: van, h powerbankról menne, annak nem mind1, hogy nagyobb kell alá vagy állandóan töltögetni kell.
-
Megérkezett a pi4, viszont 1.9W-ot eszik miután kikapcsoltam. Ez normális?? Két totál különböző töltővel kaptam azonos eredményt:
Működés közben alapjárat kb 3W
-
válasz
wassermann #38736 üzenetére
Közben azt is elolvastam
. Lehet az a xeon egymagában combosabb, mint a sok pi együtt
-
Nyilván csak demócélból csinálták. Tömeges GPIO-ra, ami a Pi sajátossága, már évtizedek óta vannak ipari rendszerek - még az se biztos, hogy egy nem-legújabb ipari rendszer ára több lenne a valagnyi Pi-nél, SD-karinál és extra kanócnál, nem beszélve a munkaórákról.
Ha meg csak a TFLOPS-ok/SETI a lényeg, akkor toljanak be egyetlen bányaszökevény Radeon karit oszt csókolom.
SzVSz kár a Pi-kért, tolhatnák a piacra és lehetne pl a 4gigás példány 35$...
-
-
válasz
wassermann #38710 üzenetére
+#38711:
.
+sd tartóssági kérdés, bocsi, ha nagyon noob
: egy 16gigás sandisk ultrára menne a rendszer, amin azért van fölös hely. A 2016-os keltezésű instrukciók mellé még esetleg valami a pi4-re? Ha nagyon muszáj a swap, van rá mód, hogy pl x óránként más fizikai helyre pakolja? Vagy ha pl extranagy swap-et csinálok, mondjuk 10gigát, akkor a swap területen belül intelligensen gazdálkodik cellakifáradás szempontjából?
+Jó sokáig nem Pi-ztem, a NOOB-ot vagy a sima Pi OS-t érdemes felrakni normál üzemben
?
-
válasz
wassermann #38706 üzenetére
Wow, ez szuperhasznos infó
Van vajon bármi gyakorlati oka az alap lassúságnak, pl esetleg így tartósabbak a karik
?
Amikor a 3b+-t vettem, már felmerült a RAID ötlete, de végül nem lőttem be.
-
Fényképezőgépeknél amióta digi gépek léteznek, kb ez a helyzet, ezért gondoltam rákeresek
. Ezalapján semmi értelme ultragyors karit venni a pi-be.
Ha belegondolsz logikus: a pi a lehető legkisebb ktgvetésből hoz ki egy nagyjából működő gépet. =szó sincs modern qualcomm prociról, gyors perifériákról, csilivili grafikáról. A RAM-árak hatása is elég durván meglátszik rajta, nagyon meglepett, hogy egy akció keretében a 2GB-osat ténylegesen (postával együtt) picit még a 3B+nál is olcsóbban kaptam - viszont a 4GB-os már majdnem 2x annyiba kerül.
#38697: ú, ez az öntözőcucc nagyon vagány, ha elkészül mindenképpen kérünk egy logout blogposztot
.
-
Egy nem túl gagyi microSD-nél a foglalat lesz a szűk keresztmetszet, nem kell egészen sandisk extreme szintekig menni...
-
válasz
cog777 #38690 üzenetére
, a melegedés, főleg miután ennek is berendeltem egy armor bordaházikót, nem téma, a fogyasztás, pláne idle-közeli viszont nagyonis. Előfordulna, hogy egy öregedő, névlegesen 70Wh-s powerbank etetné, amit nem mind1, hogy 1.x vagy 3W-al szívsz.
Bár az is lehet - miután a 3b+-t nem adom el - az ilyen helyre az öreget rakom be, némi kompromisszummal.
-
válasz
cog777 #38682 üzenetére
Hűtéssel-fogyasztással kapcsolatban: mostanra már akkor az itt emlegetett "béta firmware" az aktuális?
Egy ilyen, elméletben 4.8A-es autós töltővel is lenne etetve alkalmasint - vannak egész jó USB-C kábeleim, de őszintén még nem teszteltem őket, mennyi feszültség esik rajtuk, ha beindul a komolyabb fogyasztás.
-
-
-
Elgondolkoztam a 2GB-os Pi4-en, az egyik kedvenc boltomba kaptam egy 10EUR-s ajándékutalványt, így effektíve 32€-ból kijönne. Akartam egy második 3B+-t, kérdés van-e bármilyen hátránya ennek a modellnek az elődhöz képest?
A 4GB-os lenne a királyság, de az majdnem 2x ennyibe kerül és kérdéses, h kihasználnám-e, uis alapból nem PC-nek lesz használva a gép, a legkomolyabb feladata 4k hevc videók visszajátszása lenne.
-
-
-
-
. Annyi mondjuk itt nem lesz.
#38666: NMEA GPS-hez
Poénból magyarul rákerestem és hopplá: kiadta, hogy RS485 kell hozzá, ahogy pár töredékes angol forrásban találtam. - Remélem a max3485 programozásban nem tér el nagyon ettől.
-
válasz
cog777 #38661 üzenetére
, jól értelmezem, h a soros-oldalról akár 15v is ugrálhat rajta, a pi felől meg marad a 3.3? Érdekes, a konkrét cuccnál, amit linkeltem, cs 5V-ig írja, bár ezzel lehet a pi-oldalát értette
: "Support 3.3 V and 5V signal control and compatibility"
#38662:<<
, noigen. Nem dugjuk direkt 230V-ba se a pi-t
-
-
válasz
cog777 #38657 üzenetére
"This module features:
All the chips we guarantee are brand new imported industrial-grade chips, which can reach a distance of thousands of meters.
The ESD protection with plus or minus 15KV
3, chip driver is set rate, reduce EMI, and reduce caused by the improper matching cable terminal signal reflection, making the error-free signal transmission rate is as high as 500 KBPS.
A receiver that has a unit load of 1/4 is an impedance that supports multiple communication and allows for a bus that is connected to no more than 128 devices.
5, industrial-grade chips working temperature can reach to 40 ° to + 85 °.
6, this module can be hot plug, no other 485 chip heat plug is dead phenomenon.
The power supply is used with the tantalum electrolytic capacitor, and the double capacitor is used for high low-frequency power filtering
Using double transient suppression diode, the over-voltage protection performance is excellent
9, 10 Ω current protection resistance, patch designed to improve 485 signal integrity
It has terminals and welded lead holes, easy to debug and fixed wiring, and welding leads can improve the reliability of the signal
The RS485 and the TTL signal are all single-sided, ensuring the quality of the signal and improving signal integrity
Spread copper over large areas to prevent signal interference
It has 2.54 interval hole welded hole for your secondary development
It has the M3 screw hole which is quite commonly used now, and the installation is convenient and reliable
15, have 120 Ω termination resistor, can make short sub R16 can termination resistor
16, with power supply and RXD, TXD signal, receiving and receiving
The Angle pin is introduced to facilitate testing
Support 3.3 V and 5V signal control and compatibility"
Ezt írja. A speckó-táblázat kvázi üres.
-
Sziasztok! Túlfeszvédett RS485-ös portot hogy lehet legktghatékonyabban varázsolni a pi3b+-ra?
Ez az apróság működhet vajon, a megfelelő gpio tüskékre kötve? Kell hozzá extra driver?
-
válasz
azbest #35519 üzenetére
SD-vel 0 az előny, csak az új fotógép XQD-t és CFExpress-t használ, pont ennek a backupolása lenne a lényeg nomád környezetben, ahova laptopot nem de egy jól összecsomagolt berryt el tudnék vinni.
Utánanéztem, igen, ez 1x 2.0-ás busz, totál 500MB/sec, azaz legideálisabb esetben ebből 250MB/sec lenne a másolás kariról SSD-re/egyéb gyors adathordozóra.
-
Nem exkluzíve Berry téma, de konkrétan berry megoldást találtam a problémámra, ezt szeretném leghatékonyabban összedobni. Feladat: XQD/CFExpress memóriakártya backupolása, itt egy működő univerzális megoldás USB-s kártyaolvasóval.
Kérdés1: látom, a Berry 4B szépen virít USB-n, ha az egyik USB-s bővítményről (XQD kártyaolvasó) a másikra (USB-s SSD) másolok, mekkora a max elérhető sebesség?
Kérdés2: A Pi 4B PCIe busza milyen? Láttam valaki már meghekkelte, de ha leveszik az USB-chipet, akkor az összes usb-portot bebukjuk, nem? Az ideális megoldás az lenne, ha valahogy közvetlen PCIe-re lehetne drótozni a kártyát pl egy pcie kártyaolvasóval. (utóbbiból nézegetem, létezik-e kompaktabb, m.2 kivitel)
Kérdés3: ha sikerrel járnék pcie kártyaolvasó fronton: van-e olyan Raspberry-rokon, ami tud pcie 3.0 kivezetést 2 vagy 4 sávon? Komplett intel NUC azért már ágyúval verébre kategória lenne...
-
válasz
UberMutant #33353 üzenetére
Köszi, meg vagyok mentve
. A jövő hét folyamán még lehet bekopogok a beállítási részletekért, h ne legyen mindrn É-koreai takarítónőnek Root joga.
-
Gyors kérdés: laptopról kell majd bedörrentenem egy Pi-t, az ssh fájl rátevéssel az SD-re a későbbiekben mindent meg lehet oldani, amit közvetlen billentyűzet-monitor megold?
-
-
Jól nézem, hogy raspbian-on nem lehet 4k képernyőfelbontást beállítani? Képnézegetéshez azért örülnék, ha ki tudná használni rendesen a monitoromat.
-
-
-
-
Az sd-karit kímélendő kikapcsoltam a swap-et, viszont újraindításkor visszajön. Be lehet állandóra állítani, hogy újraindulás után se swapelgessen, ill az ideiglenes könyvtárak menjenek a RAM-ra?
-
Juhú, működik az LTE stickem, ráadásul tök jó rajta a vétel
Nem kellett usb-módot váltani, csak a dhcp-klienst bedörrenteni:
sudo dhclient -v eth1
-
válasz
Oryctolagus #33189 üzenetére
Ha modernebb, uefi-s géphez lesz a win10, akkor semmi extra, fat32-re formázott pendrivera másolod az iso tartalmát.
-
-
válasz
t72killer #33184 üzenetére
Korrekció, az a fránya 15perces szerkesztési limit
. Szóval a gmail webes felületén (ami nem mellesleg 80 mega fölött zabál, csak azért, hogy elolvassak 3 sornyi mailt) az ublock nyer utcahosszal. Annyira, hogy Adguard mellett gmailben majdnem sikerült szétfagyasztanom szegény Pi-t
-
válasz
t72killer #33183 üzenetére
Egy rövidke megfigyelés az erőforrásfelhasználással (htop parancs) kapcsolatban: a beépített ublock origin lényegesebben több RAM-ot eszik, mint az Adguard. Konkrét 5-6 tabos kísérletben kb 50 vs 30MB volt az eredmény, elsőre azt hittem, hogy fordított a helyzet, de aztán észrevettem, hogy inkognitóban nem volt bekapcsolva az ublock...
-
válasz
Murdock1981 #33182 üzenetére
Winyónál az írások száma effektíve végtelen lehet. Legalábbis a NAND sok nagyságrenddel korábban pusztul meg, pláne, ha a wear leveling nincs a csúcson.
Itt javasolják a naplózás kikapcsolását/effektíve ext2-re visszatérést. Mennyi írás lehet ez egyáltalán?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest